中環有間叫新京熹老北京涮肉火鍋嘅餐廳,近排真係好hit,聽講佢喺北京三里屯有米芝蓮一星背景,未食已經好有信心。呢度除咗食物正之外,晚餐時間仲有京劇表演,食飯都可以睇show,氣氛一流!啲演員唱腔勁有味道、妝容又靚,成件事真係好有feel。講返食物,首先一定要提佢哋嘅錫盟草飼180天羔羊肉。呢個真係霸氣到爆,足足一米長咁擺出嚟,未食已經覺得好震撼。涮一涮清湯,十五秒左右就啱食,啲肉又鮮又嫩,肥瘦啱啱好,冇咩羶味,仲要配埋佢哋自家製嘅沙蔥椒麻汁,香到不得了鮮切寧夏灘羊梅花都好正,啲肉比較彈牙,咬落去又有肉汁,肥瘦分布勻稱,睇落都開心。涮耐少少,三十秒就最好食佢哋啲毛肚都好推介,爽口滑溜,涮幾秒就食得,配埋啲蔬菜拼盤(好似雲耳、菌類、粉絲、豆腐咁),一齊落鍋,層次感即刻up晒。食到尾記得留肚食返個老北京糖油餅,外脆內軟,甜甜地但唔會膩,真係好出色!食材靚、表演正,值得ENCORE!

食材靚、表演正,值得ENCORE!