🎏食盡油尖旺 — 捌壹壹 • 酸菜魚🐟✨#90cp旺角篇 #90cp川菜篇➖➖➖➖➖近排越嚟越多人食酸菜魚🐟 我都當然唔執輸 跟貼返個潮流先😏 最近就試咗呢一間係旺角嘅酸菜魚😤 價錢都唔算貴 仲要都幾正🤤美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 必食冷鍋酸菜魚 (微辣) $188對於食唔到辣嘅人嚟講 我覺得呢間都算貼心🙈 佢嘅辣度都分咗5個lv 都算係咁㗎啦🤣 而我就帶咗呢個BB級 就算食唔到辣嘅人嚟都絕對可以接受😌 輕微嘅絕對係為個魚錦上添花 食落唔單止冇腥味 而且仲好惹味添🥰 佢嘅底部仲有啲寬條薯粉 口感都幾煙韌又彈牙 而且仲有勁多嘅芽菜同埋酸菜😲 個人認為比起之前食嘅兩間酸菜魚都好食啲!! (唔講邊兩間啊大家自己睇🙈😂) 🔸 香酥花枝丸 | 黃金墨魚餅 $55各一每一次食酸菜魚 都唔知點解會有花枝丸🤤 而本人係極鍾意食花枝丸🤩 我覺得佢都算幾彈牙 而且食落去都唔油膩 配搭佢嘅泰式酸辣醬 又係一個冇得輸嘅組合😎 至於佢嘅墨魚餅個人就覺得普通啦 比較似普
🎏食盡油尖旺 — 捌壹壹 • 酸菜魚🐟✨
#90cp旺角篇 #90cp川菜篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 必食冷鍋酸菜魚 (微辣) $188
必食冷鍋酸菜魚 (微辣)

🔸 香酥花枝丸 | 黃金墨魚餅 $55各一
每一次食酸菜魚 都唔知點解會有花枝丸🤤 而本人係極鍾意食花枝丸🤩 我覺得佢都算幾彈牙 而且食落去都唔油膩 配搭佢嘅泰式酸辣醬 又係一個冇得輸嘅組合😎 至於佢嘅墨魚餅個人就覺得普通啦 比較似普通嘅魚蛋冇乜特別🙈
香酥花枝丸 | 黃金墨魚餅

✨ 黑糖糍粑 (細) $28
我哋見識少未食過呢一種甜品 食完之後覺得都幾新鮮🤩 佢嘅口感煙煙韌韌 都幾得意 而且食嘅時候一定要點黑糖調一調味 如果唔係基本上係冇味嘅🤣 整體有啲似甜甜地嘅麻薯 都幾正😌
黑糖糍粑 (細)

💰Total: $397

✅ 整體嚟講係真係估你唔到 有啲意外驚喜嘅🥰 特別係個黑糖糍粑 同埋主菜酸菜魚!! 而且性價比都高 值得一試😏

➖➖➖➖➖
📍 捌壹壹 (旺角)
旺角奶路臣街33號地下F號舖
必食冷鍋酸菜魚 (微辣)
香酥花枝丸 | 黃金墨魚餅
黑糖糍粑 (細)
2021-06-08 46 浏览
位於旺角奶路臣街< 811 𝓢𝓲𝓬𝓱𝓾𝓪𝓷 𝓒𝓾𝓲𝓼𝓲𝓷𝓮 >, 一間主打冷鍋酸菜魚川菜館, 亦有其他主菜、小食以及各式飲品供應。冷鍋麻辣魚(大辣) $¹⁸⁸魽魚份量好多, 肉厚魚滑, 無骨啖啖肉🐟配有寬粉、芽菜以及金菇。可自選辣度或者唔辣, 而小編選了大辣略嫌不太強勁🌶️🌶️🌶️🌶️不過整體味道算不錯。辣子雞(半份)(大辣) $⁹⁸雞粒細細粒🐥質感較乾身, 但整體炒得都算幾惹味🔥涼拌蓮片(大辣) $³²蓮藕脆卜卜, 亦整得好入味😋芒果沙冰 $³⁵大大杯解辣一流, 但味道稍微偏甜🥭荔枝沙冰 $³⁵甜度適中, 啖啖荔枝香味💗捌壹壹📍旺角奶路臣街33號地下F號舖

冷鍋麻辣魚(大辣) $¹⁸⁸
冷鍋麻辣魚

辣子雞(半份)(大辣) $⁹⁸
雞粒細細粒🐥質感較乾身, 但整體炒得都算幾惹味🔥
辣子雞

涼拌蓮片(大辣) $³²
蓮藕脆卜卜, 亦整得好入味😋
涼拌蓮片

芒果沙冰 $³⁵
大大杯解辣一流, 但味道稍微偏甜🥭

荔枝沙冰 $³⁵
甜度適中, 啖啖荔枝香味💗

捌壹壹
📍旺角奶路臣街33號地下F號舖
2021-06-05
冷鍋麻辣魚
辣子雞
涼拌蓮片
2021-06-07 63 浏览
-冷鍋酸菜魚- 🐟魚肉份量超多 魚肉大塊厚身 沒有魚骨鍋底有寬粉, 金菇, 芽菜酸菜大塊 不會太酸👍🏻但寬粉比較失色辣度選了小辣🌶 不會太辣整體味道不錯 未算太驚艷 但性價比高-手撕雞涼麵- 麵質👍🏻 但雞絲份量不多 可以一試😋-黑糖糍粑- 外脆內軟 有驚喜 大推👍🏻👍🏻👍🏻上菜速度快 午市亦有不少人光顧 接近滿坐冷鍋酸菜魚 $188香油海蜇 $38手撕雞涼麵 $58黑糖糍粑 $28Somersby Crush $35蜂蜜雪梨梳打$28
-冷鍋酸菜魚- 🐟
魚肉份量超多 魚肉大塊厚身 沒有魚骨
鍋底有寬粉, 金菇, 芽菜
酸菜大塊 不會太酸👍🏻

香油海蜇
  • 黑糖糍粑
  • 手撕雞涼麵
2021-06-06 58 浏览
今日又食酸菜魚😝最近食上癮,果種麻麻地嘅感覺好過癮,不過今次就打埋個小小邊爐🫕呢到位置就有少少入,係波鞋街行入黎5分鐘左右,對面就係麥花臣場館,搵野食真係要捐窿捐隙必食冷鍋酸菜魚:可以揀正常/加大size,另外可以揀唔同辣度/唔辣。因為朋友唔係好食得辣,今次叫左BB辣試下。呢個鍋食完仲可以拎黎打邊爐,一湯二用。香料俾得好足,泡椒花椒都好多,食落去帶麻,同一種特別嘅香味。魚肉好嫩滑,肉質鮮甜,而且全部都冇骨,份量都幾多。加埋啲寬粉同大豆芽菜,好豐富。另外就叫左日本蟹棒同炸響鈴。炸響鈴唔洗講!火鍋必食🔥吸埋酸菜魚個湯好好味呢到都仲有其他川菜食,涼拌果啲都好吸引,下次可以試吓。黑糖糍粑黑糖糍粑都唔係到到有!見到就叫刻嗌左!咬落去煙煙韌韌,有啲似麻糬,外面炸到脆脆地配埋黑糖粉同黑糖糖漿,當係飯後甜品😋藍莓沙冰、芒果沙冰天氣熱辣辣🥵飲沙冰就最啱,加埋食左辣野好解渴消暑

必食冷鍋酸菜魚

呢到都仲有其他川菜食,涼拌果啲都好吸引,下次可以試吓。

藍莓沙冰、芒果沙冰
天氣熱辣辣🥵飲沙冰就最啱,加埋食左辣野好解渴消暑

黑糖糍粑
位於旺角 餐廳唔算好大 但座位寬躺坐得好舒服 平日晏晝雖然唔洗等位但都坐滿人 店員服務態度都唔錯☺️ 整體黎講好抵食 食物質素都唔錯!🐟冷鍋酸菜魚 regular ($188) [😋8.2/10]辣到可以自選 (走辣 BB辣 中辣 大辣) 我就叫咗小辣🌶呢個酸菜魚超級足料同埋豐富 份量絕對足夠🥳 入面超多魚 配菜仲有無限既酸菜芽菜同埋有啲寬粉 魚片好厚身而且煮得好滑😙 寬粉撈埋啲酸汁食都幾唔錯 不過味道唔算好酸 食中酸菜先會覺得酸 覺得可以再辣好多好多 所以食得辣嘅記住要叫大辣!🐂夫妻肺片 (牛展牛舌金錢肚) ($58) [😋7.3/10]bb辣🌶呢個比較上黎又辣啲同埋會重味啲 份量非常足夠 麻辣亦真係食到麻既感覺🤪 特別係個金錢肚會吸哂個味 牛展偏硬身 牛舌口感好爽😌🐔無骨口水雞 regular ($78) [😋7.5/10]bb辣🌶呢個係麻辣 而且凍的! 雖然叫最細既size但係份量亦係好足夠 雞夠嫩夠滑 同時亦好入味😙 比例上雞皮比雞肉多 叫黎做小食都唔錯架🍑蜜桃沙冰 ($35) [😋7.8/10]好欣賞成杯真係冰 唔會已經溶咗一半 蜜桃味好濃好香無藥水味! ———————————

辣到可以自選 (走辣 BB辣 中辣 大辣) 我就叫咗小辣🌶

• 夫妻肺片
  • 無骨口水雞
  • 蜜桃沙冰
2021-06-05 19 浏览
811餐廳位於麥花臣對面 交通方便一次過試勻晒主菜小食 嚐盡川味😛.🐠 必食冷鍋酸菜魚 $188超大煲 鹹酸味嘅湯底飲落好舒服😍揀咗小辣 慢慢先會感受到椒麻嘅味魚片啖啖肉 魚皮同魚肉都非常嫩滑鹹酸菜夠晒爽脆鹹香 唔會食到口渴煲底仲有啲金菇 芽菜 同埋水晶寬粉.🎎 夫妻肺片 $58牛𦟌 牛脷 金錢肚 以麻辣涼拌而成辣麻油特別香 肉質係緊緻又有咬口好開胃 朋友好快手就食咗大半碟🥲.🍞 炸小饅頭 $36川菜必點 六件饅頭 炸皮唔會太厚!.🍡 黑糖糍粑 $28糯米粉糰炸到金黃色 外脆入面煙韌沾上黃豆粉再沾黑糖 有日本風味🤪.🍋 柑橘青檸梳打 $28鹹柑桔梳打仲有粒話梅 清熱唔太甜.🥭 芒果沙冰 $35解辣之選 食大辣都唔洗驚 正常甜度.餐廳環境寬敞 座位之間都好鬆動😀重點係食咗咁多辣嘢 都唔覺得口乾有機會想試埋烤魚 順便打埋邊爐😋
811餐廳位於麥花臣對面 交通方便

牛𦟌 牛脷 金錢肚 以麻辣涼拌而成
辣麻油特別香 肉質係緊緻又有咬口
好開胃 朋友好快手就食咗大半碟🥲

🍞 炸小饅頭 $36
川菜必點 六件饅頭 炸皮唔會太厚!
🍡 黑糖糍粑 $28
重點係食咗咁多辣嘢 都唔覺得口乾
有機會想試埋烤魚 順便打埋邊爐😋
2021-06-04
2021-06-04 110 浏览
今日同朋友行開旺角順便食飯!之前上網見到呢間餐廳好似幾好食,不過冇得book位,淨係可以walk in,好好彩等左半個鐘就可以入座。呢間餐廳推介嘅係冷鍋酸菜魚!雖然係半份,但係份量係超足夠!我地兩個人好努力咁食都係食唔晒😂!魚肉冇骨,同埋好滑!容易入口!叫左BB辣,因為我唔係好食得辣!真係唔會話太辣好啱我口味!如果唔可以食辣嘅人BB辣都完全ok無問題!裡面D配菜都好好味,估唔到入面竟然仲有寬粉,一份190,完全係超級抵食!至於麻辣海蜇就鹹左小小,同埋個人都覺得幾辣下,仲有少少青瓜絲伴下碟都幾好。麻辣夫妻肺片都好足料,牛展好入味。我叫咗杯柑橘青檸蘇打,杯野飲好大杯!唔會太甜又好飲,裡面仲有話梅,都係飲品裡面一個好好嘅選擇。
麻辣夫妻肺片都好足料,牛展好入味。

2021-06-04 41 浏览
我同朋友都好鐘意食酸菜魚🐟,昨日去左旺角奶路臣街既❤️捌壹壹 811食新派四川菜。😍聽聞呢度嘅總廚係四川人,店內用嘅調味料都係喺重慶運落嚟香港,口味好正宗💯黎度呢度梗係點招牌菜冷鍋酸菜魚,另外叫左葱爆牛肉、香油海蜇。前菜香油海蜇爽口彈牙,配上香油好開胃。💗我地都食唔到太辣🌶️,好彩呢度既酸菜魚有得選擇唔同辣度,BB 辣度就啱哂我地口味。😋😋酸菜魚好大盤😍😍,新鮮既魚片嫩滑無骨,又入味,食過翻尋味。💯👍 裏面仲有好多酸菜,芽菜,水晶寬粉😋🍀葱爆牛肉炒得夠鑊氣,好惹味,餸飯一流。

前菜香油海蜇爽口彈牙,配上香油好開胃。💗

🍀葱爆牛肉炒得夠鑊氣,好惹味,餸飯一流。

2021-06-03
2021-06-02 51 浏览
🍲冷鍋酸菜魚 $188叫咁呢度最出名嘅酸菜魚, Regular size已經夠兩至三人食, 有好多酸菜同魚柳🙌🏻 魚柳好嫩滑得嚟又唔會腥🐟 配料揀咗: 滑豆腐, 萵筍片, 水晶寬粉, 滷香牛𦟌😋 寬粉好彈牙, 萵筍片份量好多都好夾酸菜魚👍🏻 牛𦟌煮耐啲就會腍啲同埋都好索汁🐮-🖤黑糖糍粑 $28每次食川菜都要叫返個糍粑做甜品😚 糍粑煎到表面金黃色, 外層脆脆哋入面煙煙韌韌帶有糯米香味, 點埋黃豆粉同黑糖就最夾😍-🌼杞子菊花蜜 $24🍊柑桔青檸蜜 $24🍯峰蜜山薑茶 $24有好多款特飲可以揀, 最鍾意係菊花蜜, 有一粒粒杞子, 解渴又滋潤🍹
🍲冷鍋酸菜魚 $188

🖤黑糖糍粑 $28

🌼杞子菊花蜜 $24
🍊柑桔青檸蜜 $24
🍯峰蜜山薑茶 $24

• 黑糖糍粑
2021-06-01 113 浏览
超久沒有吃過這麼大盤的酸菜魚😂😂份量很驚人,有大量魚片和配菜🥰🥰例如寬粉、芽菜、金菇😋😋😋魚片超嫩滑😍😍而且是無骨的,超適合我這種喜歡吃魚但不喜歡吐骨的懶人🤪我們點了微辣🌶湯底的酸味很重,辣度適中,不過略為鹹了一點。他們酸菜和魚片的份量真的超多,吃得很滿足🤣🤣🤣🤣💕口水雞也是非常好吃🥰麻辣的味道剛剛好,重點是夠凍😂😂這個我覺得很重要😂😂雞肉超嫩滑,醬汁很入味。炸饅頭和炸餃子也是值得一試,炸得剛剛好,也不會很油膩❣️真的要讚一下他們的飲品,必點🍹柑橘青檸蜜🍋中有類似話梅的東西(我不太確定是甚麼),整杯喝下去超順口🤩而且感覺很健康😂朋友那杯蜂蜜雪梨茶🍯🍐竟然還有一些雪梨的果肉,真的超符預期地高質。.冷鍋酸菜魚 $188無骨口水雞(例) $78炸小饅頭 $36炸三鮮餃 $32凍柑橘青檸蜜 $24凍蜂蜜雪梨茶 $24
超久沒有吃過這麼大盤的酸菜魚😂😂

無骨口水雞

炸饅頭和炸餃子也是值得一試,炸得剛剛好,也不會很油膩❣️
炸小饅頭
炸三鮮餃

真的要讚一下他們的飲品,必點🍹
冷鍋酸菜魚 $188
無骨口水雞
炸小饅頭
炸三鮮餃
2021-05-31 34 浏览
餐廳嘅食物基本上都可以揀辣度同埋唔辣 所以唔使怕太辣食唔到😙必食冷鍋酸菜魚($188)一開始以為冷鍋係凍食咁特別 再問先知原來只係個名😂呢個係正常size 我哋再配左個白飯($10)而我哋揀咗微辣 完全接受到個辣度 湯底好香酸菜味 而酸菜魚嘅份量超級多😲我諗3-4人食都得 魚間唔中有少量嘅骨 不過就好滑 而魚肉比較結實 有啲咬口🤤仲冇咩魚皮 啱晒我🤤比起我食過嘅其他酸菜魚唔一樣😋香油海蜇($38)呢個價錢都幾抵食 海蜇我揀咗唔辣 食落爽口彈牙 而且份量都唔細😋😋麻辣蒜蓉青瓜($32)青瓜都爽脆 不過面略為多油 反而麻辣蒜蓉醬汁同啲青瓜好似分開咗咁🤔🤔酸辣炒土豆絲($65)都係份量好大嘅一碟👍🏼 酸辣味唔會過重 土豆絲亦都炒得爽脆 🤤蜂蜜雪梨茶($18)味道好香 充滿雪梨味 亦都有少少雪梨蓉係底😋 感覺好健康 清熱又潤喉🥰同埋隻匙羹好靚😂荔枝沙冰($35)呢杯啱晒夏天飲呀~沙冰大大杯 又重荔枝味 食辣野咁熱飲沙冰就啱晒😍

必食冷鍋酸菜魚($188)
香油海蜇($38)

麻辣蒜蓉青瓜($32)

酸辣炒土豆絲($65)

蜂蜜雪梨茶($18)

荔枝沙冰($35)
2021-05-30
午餐
2021-05-31 128 浏览
今日諗住試新野,成班同事一心去食酸菜魚及水煮魚,見呢間評價都幾好,就決定了呢間。但一上菜食第一啖已經好失望,又淡,酸菜魚是有酸菜, 但丁點酸菜味都無!水煮魚也不香辣, 最差的係..好多魚骨(正常都是魚片,唔應該食到魚骨吧)連白飯都硬過人, 好似未煮熟, 煮熟一個白飯應該是基本?!再者, 連檸檬茶(眼見有多片檸檬), 一丁點檸檬味都沒有, 茶都是茶的顏色, 連茶味都沒有. 如果是盲的, 一定以為自己飲緊白開水

連白飯都硬過人, 好似未煮熟, 煮熟一個白飯應該是基本?!

2021-05-31
✨重慶麻辣雞煲✨🌶 (半份) $168圖中呢個就係半份😂(係有d大)我覺得2個大食嘅人都夠食有餘🤭我今次揀左小辣一開蓋係香到成間餐廳都聞到👃🏻小辣都夠辣味喎🌶亦都夠麻‼️非常香濃惹味😍雞肉都大大件好嫩滑🐔索哂d麻辣味正到暈🤪✨Somersby crush✨ $35食雞煲點可以無野飲先呢個完全係透心涼之選☺️飲完乜都gur哂🤣✨冷鍋酸菜魚✨(regular) $188🐟又係勁足料超大煲😂呢個真係3個人都夠食魚肉多到笑左出聲😆仲要每塊都好厚身好大塊‼️肉質非常之嫩滑🥰完全無腥味酸菜都好多😋湯底好香夠酸夠辣(我叫左小辣)👍🏻好食到又飲左幾碗湯🤪
✨重慶麻辣雞煲✨🌶 (半份) $168

圖中呢個就係半份😂(係有d大)
我覺得2個大食嘅人都夠食有餘🤭

酸菜都好多😋
湯底好香夠酸夠辣(我叫左小辣)👍🏻
好食到又飲左幾碗湯🤪
  • 必食冷鍋酸菜魚
  • 重慶麻辣雞煲(半份)
  • Somersby Crush
2021-05-22 179 浏览
最鍾意食辣野🥳 旺角一直都唔知有邊度有得食🥺呢間原來咁正 太遲先發現啦 好食又抵食😆一路都幾滿座 大家都識啲嘢( •̀∀︎•́ )✧︎ 佢嘅辣係我好鍾意食嘅味 超級過癮🌶❣️必食冷鍋酸菜魚 $188酸菜魚食完仲可以打埋邊爐😽 唔會曬咗個湯底🐟超大一鍋 有好多魚片 而且一路食都冇魚骨😆魚肉都幾滑唔腥 啖啖肉🙆🏻‍♀️酸菜唔會太酸太鹹 食咗好多 仲有芽菜同寬粉💯酸菜魚湯就咁飲都正 送飯一流( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)❣️夫妻肺片 $58呢個真係要大力讚😍 同以前傷心酸辣粉食到嘅味好似 但係更加惹味😆 而且食得出唔同部位😋 有多啲青瓜絲就仲正🥳 冇介紹錯‼️❣️酸辣炒土豆絲 $65算係健康之選😂 佢嘅醋味都幾明顯 比起其他冇咁辣😽口感好正好爽口( ˙༥˙ ) ❣️黑糖糍粑 $28呢樣又係我鍾意嘅甜品‍ 外脆內軟😚加上濃郁嘅黑糖同黃豆粉 秒速就食曬😂
最鍾意食辣野🥳 旺角一直都唔知有邊度有得食🥺

有多啲青瓜絲就仲正🥳 冇介紹錯‼️
夫妻肺片

❣️酸辣炒土豆絲 $65
算係健康之選😂 佢嘅醋味都幾明顯 比起其他冇咁辣😽
口感好正好爽口( ˙༥˙ )

❣️黑糖糍粑 $28
呢樣又係我鍾意嘅甜品‍ 外脆內軟😚
加上濃郁嘅黑糖同黃豆粉 秒速就食曬😂

夫妻肺片
2021-05-21 39 浏览
係雞煲呀😍—————————《捌壹壹》好耐冇食過雞煲喇~~行街行到餓餓地就揀左呢間口碑幾好既餐廳😎假日午市都好多人,但樓面得1位,見佢做到踢晒腳咁🤭🫕重慶麻辣雞煲(半份)$168有得揀辣既程度~~~唔太食得辣既我緊係圈左bb辣!好快就上左菜☺️一打開已經聞到超香!店員仲會幫手撈一撈炒一炒碟雞煲😋半份雞煲既雞件份量都幾足!調味相當好同惹味!最重要係啲雞入晒味🤤🤤真係係咁食!好彩佢個bb辣既辣度都真係相當岩唔太食辣既人😬我都食到差唔多尾聲先飲野~可以講係食得相當暢快😆除左雞煲外見唔少人都會點佢個午市套餐價錢好實惠👍
雞煲呀😍
—————————
《捌壹壹》
好耐冇食過雞煲喇~~
行街行到餓餓地就揀左呢間口碑幾好既餐廳😎
假日午市都好多人,但樓面得1位,見佢做到踢晒腳咁🤭

🫕重慶麻辣雞煲(半份)$168
有得揀辣既程度~~~
唔太食得辣既我緊係圈左bb辣!
好快就上左菜☺️
一打開已經聞到超香!
店員仲會幫手撈一撈炒一炒碟雞煲😋
半份雞煲既雞件份量都幾足!
調味相當好同惹味!
最重要係啲雞入晒味🤤🤤
真係係咁食!
好彩佢個bb辣既辣度都真係相當岩唔太食辣既人😬
我都食到差唔多尾聲先飲野~
可以講係食得相當暢快😆

除左雞煲