2022-05-06 527 浏览
好多人都覺得拉麵JO 好好食,坦白講,我覺得一般,可能依加太多新拉麵,又可能其實拉麵都好個人口味。我覺得拉麵JO個湯底太濃太杰,令人好快就滯,而味道上佢都係偏咸,好快就會令人食唔落。好彩我身邊有個人同我share,我食半碗之後比晒佢:)
好彩我身邊有個人同我share,我食半碗之後比晒佢:)
2022-04-21 525 浏览
之前食完Shari Shari留意到旁邊有間拉麵店,一直都想試試看(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)碰巧路經銅鑼灣,老公便提議來這裡醫肚!/✨期間限定🍜特製魚介豚骨拉麵 $98魚介湯底香甜濃厚、不死鹹,與魚粉撈勻後鮮味更突出,害我忍不住喝了好多湯🐷(不過喝完會有口渴感呢🙈)曲身幼麵條彈牙,掛湯力不強,配這麼濃稠的湯底就沒那麼容易膩!廣島縣「曉」卵屬正常質素,可以再大粒啲同流心少少就好喇😛個人最欣賞它的慢煮肉類❤️使用佐賀縣有田鳥的低溫雞胸,肉質一啲都唔鞋,啖啖肉且鮮嫩無比,非常出色 💯原汁原味的低溫美國豚肩叉燒賣相呈嫩粉紅色,肥瘦相伴,充滿肉香,也沒有我討厭的豬蘇味👍🏻/沒有抱期望下,意想不到又有驚喜,整體質素以及價錢也合理!唯一缺點就是空間太窄,店員出入都會常碰到背,令人不太舒服🥲
✨期間限定🍜特製魚介豚骨拉麵 $98
廣島縣「曉」卵屬正常質素,可以再大粒啲同流心少少就好喇😛
拉麵JO 銅鑼灣嘅美食多不勝數,一般人會認為百德新街希慎廣場百樂中心有最多野食,在我眼中,希雲街一帶先至係香港小店嘅集中地,而呢間望落平平無奇嘅拉麵店卻大有來頭😯。 拉麵Jo至今有三間分店,原來店主蒲谷康成嘅母親係「麵屋一平安」嘅創辦人,喺拉麵世家出生🤯。2013年創立後一年後至今都得到米芝蓮必比登推介,實力絕對唔會輸比啊媽💪。 餐廳格局一眼睇哂,全部都係bar枱,坐得有少少緊迫,就係傳統日本拉麵店嘅模樣😅。食物選擇簡單易明,食客只需選擇湯底,當日仲有幾款限定拉麵,而小食選擇都唔少嘅🤩。 當日就同學校朋友去食,而佢哋「跟風」跟埋我食同一樣野,所以今次只能介紹一款🤣。 魚介湯拉麵$98(期間限定) 望落就幾大碗,價錢以持有「必比登」嘅綽號黎講算係好正常(仲要而家D拉麵買到成$1xx黎講🥲)。日本人對拉麵製作過程嚴謹,又有米芝蓮加持,我對呢碗麵期望係比平時高🤔。 湯底偏向深色,質感厚實,有D沙沙地,飲落有濃厚嘅豚骨,重口味,冇平時白色嘅豚骨湯咁creamy,但都係順喉嘅🤤,亦有少少魚乾所帶來嘅鮮味。配上大量魚粉,增加層次感同鮮味(umami)呢個湯就算唔錯😋。 叉燒中間係紅潤嘅,用眼見到肥
拉麵JO

魚介湯拉麵$98(期間限定)

魚介濃湯拉麵

叉燒中間係紅潤嘅,用眼見到肥瘦嘅比例唔會差好遠。肉質係超級軟嫩,好似慢煮過咁😲😲,完全唔柴,但就食唔有味淋清酒嗰隻甜味同濃味,變相只係一舊平平無奇嘅豬肉🤐(可能係餐廳特登咁做,但我就唔識欣賞)

除咗叉燒之外,入面仲有雞肉片,肉類比平時嘅拉麵黎得多🤑。雞肉色澤白淨,同叉燒一樣鮮嫩無比,令我對雞胸改觀,超厲害🤯。順帶一提,叉燒上面嘅柚子蓉係冇任何用途,不能解膩🤪。

拉麵唔知係自製定來貨,size偏向幼簿,有少少曲,掛湯能力中下水平,同呢個咁濃嘅湯頭配合得好好,烚嘅時間亦都啱啱好,口感彈牙又唔會太腍👍。總括黎講食物質素良好,可以一試。

魚介濃湯拉麵
2022-01-03 644 浏览
就係被依個咁豐盛嘅肉肉拉麵吸引而嚟沾麵版本都幾吸引仲有期間限定同普通menu兩大碗肉肉特製低溫叉燒麵 $118 肉肉肉肉肉肉味道唔錯嘅 而且片片都好嫩不過湯底好普通 乜味都無🧐加少少辣芽菜 會好返少少🥲得半邊蛋 蛋黃仲要熟晒 有啲失望特製低溫叉燒沾麵 $118沾麵嘅湯底much better!!!!濃郁又香噴噴而且隻蛋係真。溏心蛋 有水準炸八爪魚球 $52以為係炸花枝丸啲frd😂😂但原來係章魚燒$52得6粒 貴又細粒得嚟 質素好一般
就係被依個咁豐盛嘅肉肉拉麵吸引而嚟

味道唔錯嘅 而且片片都好嫩
不過湯底好普通 乜味都無🧐加少少辣芽菜 會好返少少🥲

得半邊蛋 蛋黃仲要熟晒 有啲失望

特製低溫叉燒沾麵 $118
沾麵嘅湯底much better!!!!
濃郁又香噴噴
而且隻蛋係真。溏心蛋 有水準
炸八爪魚球 $52
以為係炸花枝丸啲frd😂😂但原來係章魚燒
$52得6粒 貴又細粒得嚟 質素好一般
2021-12-20
2021-12-30 404 浏览
📍 拉麵Jo (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道3號地舖📍天氣開始轉涼了,作為拉麵控ga我,梗係又想食拉麵,上網搵到呢間拉麵Jo。評價都幾好所以就決定試下佢!一入到去就有種去左日本既感覺,圍住師傅排排坐等食麵!室內都坐得幾舒服,不過如果授住個太大既袋就未必有位擺到(要留意返)黎個陣大概6點幾所以都唔洗排隊就入到,到走個陣就開始多人啦,真係早來的鳥兒有麵食。有好多選擇我就決定交比個天,選左期間限定,等左大概8分鐘就有得食!一黎到個賣相已經值一百分,勁多叉燒圍住鋪滿個碗,影相呃like一流,D湯仲係滾到起泡,正!個湯好濃好入味,將d麵浸落去個味道岩岩好!順帶一提d紫菜好好味同個湯好夾,食落去有紫菜本身既香味加埋濃湯既點綴簡單係畫龍點睛!叉燒肥瘦適中食落都唔會有膩既感覺!麵質好適中,飲埋個湯個胃都暖埋!見人開始多,找數埋單,滿足既一餐!超級推薦,不過小心要排比較耐,不過好食都抵返😍😍😍😍😍📍總结拉麵店最緊要就係叉燒,今次拉麵Jo完全達到我預期,對得住米芝蓮本人極力推介🤣🤣🤣
📍 拉麵Jo (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道3號地舖

2021-12-28 289 浏览
呢間拉麵鋪bookmark左好耐終於得閒去食,聽講係米芝蓮級數,食落雖然係好味但感覺冇啲人吹捧得咁勁!特製低溫調理叉燒麵 $118又係食肉獸最鍾意食既拉麵,呢個拉麵足足有十塊肉,雖然叉燒比較薄身,但唔影響佢既味道,質感比較煙韌。湯方面個人我覺得係份量幾多既,每一啖都拉麵配湯都仲會有剩餘嘅湯可以就咁飲。湯既味道就唔淡唔濃,適合任何人。整體黎講,呢個拉麵雖然幾抵食,但味道方面唔算太突出。

特製低溫調理叉燒麵 $118

2021-12-22 315 浏览
在openrice見到這家拉麵店好多好評,於是同媽咪一齊去試吓。大概等咗三個字之後,麵來了。齋睇嗰個湯都知道超級鹹!點知一試,真係超級鹹地方又好窄啦,食得一啲都唔舒服。真係唔知道點解呢間會有米芝蓮。90幾蚊一碗拉麵,銅鑼灣絕對有更加好嘅選擇!仲有,佢嘅豚骨湯係冇得揀粗麵!如果鍾意食粗麵,就唯有揀沾麵啦!
齋睇嗰個湯都知道超級鹹!點知一試,真係超級鹹

2021-12-15 218 浏览
拉麵Jo嘅拉麵同沾麵有好多款選擇。特製沾麵嘅粗麵底口感好煙韌。豚骨湯好濃郁,但唔會重口味,湯底有鮮甜嘅椰菜同竹筍。將麵條放入熱湯沾一下再食,掛湯容易,味道恰到好處。半熟糖心蛋好香滑,層次感十足。
拉麵Jo嘅拉麵同沾麵有好多款選擇。
2021-10-29 616 浏览
朋友推薦覺得還不錯的拉麵,因為4個人比較難等位都等左一段時間,排隊當時後面細路一直大聲叫令人好困擾🤣本來好想試期間限定既低溫叉燒拉麵,但可惜被店員告知已經完售,就只好試其他野。咁岩見到有優惠,買一杯highball就可以半價加購小食,但可惜只可以簡其中一樣,最後就加購左炸雞小食,都非常好食😋拉麵整體而言覺得都幾好味,不過可能系因為我個人好食得熱野,略嫌湯底唔夠熱,下次有機會會再試下其他同埋小食。
2021-10-19 453 浏览
今天谂住叫外卖预先打电话去 一共call咗六次 一接听电话就马上挂一接听电话又继续挂線 可能唔想做生意 员工想做少啲. 食物正常 环境逼夹 建议有时间开心才去 如果唔系得个嬲字
外卖自取
2021-10-11 544 浏览
#double👧🏽👧🏻吃在銅鑼灣【#double_沾麵 系列| 沒有驚喜的沾麵😌】..#🥭👧🏻🔻特製沾麵🥢($106)紫菜脆口 湯入面有椰菜 湯汁夠熱👍🏼上枱的時候還滾的 但質地略稀 叉燒有三片 麵條粗身 蛋只有半隻 未免也太吝嗇了吧🤧---------🍴食物:3/5🏝環境:3/5🛋服務:3/5💲價錢:3/5💥翻兜指數:3/5✨CP值:3/5-🍴餐廳:拉麵Jo (銅鑼灣店)📍地址:銅鑼灣加路連山道3號地舖-🔎相關餐廳👉🏼#double_拉麵Jo🔎食物選擇👉🏼#double_沾麵🔎菜式選擇👉🏼#double_日韓🔎口味選擇👉🏼#double_咸
#double👧🏽👧🏻吃在銅鑼灣

【#double_沾麵 系列| 沒有驚喜的沾麵😌】
#🥭👧🏻

🔻特製沾麵🥢($106)
---------
🍴食物:3/5
🏝環境:3/5
🛋服務:3/5
💲價錢:3/5
💥翻兜指數:3/5
✨CP值:3/5
🍴餐廳:拉麵Jo (銅鑼灣店)
📍地址:銅鑼灣加路連山道3號地舖
🔎相關餐廳👉🏼#double_拉麵Jo
🔎食物選擇👉🏼#double_沾麵
🔎菜式選擇👉🏼#double_日韓
🔎口味選擇👉🏼#double_咸
2021-10-03 535 浏览
同男友試食呢間米芝蓮推介拉麵店坐左吧檯位,可以好近距離咁睇到師傅整野食調味區仲有生蒜、辣芽菜之類任你加我嗌左期間限定嘅魚介湯拉麵($88配料都幾特別,有啲柚子碎同魚介粉同個湯底撞埋都算幾清新拉麵質地係較硬身嘅蛋麵,梘水味比較重個人就唔太喜歡呢種麵湯底係偏杰身嘅質地,魚介味道幾濃郁👍🏻糖心日本蛋味好淡,有啲失望😔叉燒本身係凍嘅,食落有啲硬同un,麻麻地個麵仲有幾塊雞胸,雞胸比叉燒好一啲、淋啲,會吸到少少湯嘅味道啲筍幾粗幾大條,但就冇乜味道🤔男友嗌左魚介湯嘅沾麵($98睇得出塊叉燒真係硬哂軚、凍嘅狀態🤯脂肪好厚,沾落湯度都冇乜幫助如果叉燒本身係熱熱地的話應該會更好紫菜未食時已經林左😔除此之外個麵都不過不失另外店內環境都幾窄,背後走廊位置放滿貨物侍應經過我地背後時都要挺一挺直避開佢有啲狼狽😥店內師傅都比較沉默,同客人零交流,冇乜氣氛總結嚟講,湯底同麵都可以,不過不失但係塊叉燒我地就唔識欣賞加上坐得唔係咁舒服,體驗普通,呢間米芝蓮推介應該試一次就算了。
同男友試食呢間米芝蓮推介拉麵店
坐左吧檯位,可以好近距離咁睇到師傅整野食

調味區仲有生蒜、辣芽菜之類任你加

我嗌左期間限定嘅魚介湯拉麵($88

配料都幾特別,有啲柚子碎同魚介粉
同個湯底撞埋都算幾清新
拉麵質地係較硬身嘅蛋麵,梘水味比較重
個人就唔太喜歡呢種麵
湯底係偏杰身嘅質地,魚介味道幾濃郁👍🏻
糖心日本蛋味好淡,有啲失望😔
叉燒本身係凍嘅,食落有啲硬同un,麻麻地
啲筍幾粗幾大條,但就冇乜味道🤔

男友嗌左魚介湯嘅沾麵($98

睇得出塊叉燒真係硬哂軚、凍嘅狀態🤯
脂肪好厚,沾落湯度都冇乜幫助
如果叉燒本身係熱熱地的話應該會更好
紫菜未食時已經林左😔
除此之外個麵都不過不失

另外店內環境都幾窄,背後走廊位置放滿貨物
侍應經過我地背後時都要挺一挺直避開佢
有啲狼狽😥
店內師傅都比較沉默,同客人零交流,冇乜氣氛

總結嚟講,湯底同麵都可以,不過不失
但係塊叉燒我地就唔識欣賞
加上坐得唔係咁舒服,體驗普通,
呢間米芝蓮推介應該試一次就算了。
2021-09-30 302 浏览
loved the rich pork bone broth with a subtle seafood flavour from the gyokai (the powder on top of the seaweed)! the ramen egg was perfectly cooked - still slightly runny in the middle. you can also mix in the yuzu which makes it more refreshing. personally I prefer normal chashu (braised pork) to the slow-cooked pork and chicken here and I thought the pork wasn't tender enough. overall a great bowl of ramen and I'd definitely revisit!✔️ 8/10💸 $98hkd
gyokai tonkotsu ramen 魚介豚骨拉麵

✔️ 8/10
💸 $98hkd
2021-08-28
gyokai tonkotsu ramen 魚介豚骨拉麵
  • gyokai tonkotsu ramen
2021-08-31 484 浏览
之前聽過朋友講拉麵Jo好食,一直都未有機會試🍜今次終於試到佢既沾麵 ($90)天氣熱所以我揀左冷麵一上已經聞到沾麵個湯好香濃,飲落都好香堅魚既味道,而且有啲黏口🤤麵質偏硬身,好有咬口,亦好掛湯👍叉燒肥瘦適中,非常軟淋,浸埋湯食一流非常值得食🥓今次係3點左右黎到食,唔洗等位,但都keep住有人流鋪面都比較細,坐位唔多,而且天氣太熱冷氣唔係好夠但食物質素搭夠😆
之前聽過朋友講拉麵Jo好食,一直都未有機會試
🍜今次終於試到佢既沾麵 ($90)
天氣熱所以我揀左冷麵
麵質偏硬身,好有咬口,亦好掛湯👍
叉燒肥瘦適中,非常軟淋,浸埋湯食一流
非常值得食🥓
今次係3點左右黎到食,唔洗等位,但都keep住有人流
鋪面都比較細,坐位唔多,而且天氣太熱冷氣唔係好夠
但食物質素搭夠😆
沾麵
2021-07-29
沾麵
2021-07-03 879 浏览
老友 @cscharlescheng 説過香港吃拉麵最大的問題, 第一是要過百元一碗, 第二是在沒有太多服務下要收加一, 我甚為同意. 拉麵Jo的一碗沾麵收費一百元多一點, 而其米芝連加持對於拉麵來説, 都是一個伏, 從Tsuta到金色不如歸也是, 不說價錢從沾麵質素而言, 我還是有點失望. 麵底夠爽而中間的麥粒令其更有口感, 有點像彩的風格, 掛湯力OK, 已是最滿意的一部份.湯底聲稱是比較濃的魚介, 咸度和濃度也較柔和, 力度比一般的魚介更弱, 至於豬腩肉件數不多, 脂肉層次也算分明, 只是沒有炙燒過, 也沒有明顯的油香和肉香, 叉燒而言也是不合格. 再一次說明了米芝連加持過的, 並不一定是令人滿意的餐廳.