2019-05-27 66 浏览
聽朋友講話最近yoho開左間米芝蓮拉麵店,今日終於有時間去試下。我自己比較中意食質地比較硬既麵,所以依個麵底非常岩我口味,低溫叉燒味道和口感都唔錯,唯一比較差少少就係湯底唔夠濃,如果中意食湯底比較淡既朋友可以試下。明天會再過黎試下沾麵....
2019-05-27 29 浏览
今日約左男朋友去YOHO MALL 睇戲,睇戲之前要搵野食醫下肚。黎之前一早search定食咩了,今次要食米芝蓮推介既日本野! 食拉麵jo!間店就係711對面,見到紅噹噹既招牌就知搵岩位。去到個時仲早,六點幾,所以就可以直接入坐,當時我地都超肚餓,再到遲DD就要等位了~雖然無見到人咁做,但D椅子既設計係咪俾人放隨身物品呢~拉麵jo個MENU睇到人眼花撩亂,好多選擇,樣樣都想食(流口水)。今次我地點左四樣野食,炸八爪魚球$48,蝦餃子$70,沾麵$89,特製低溫叉燒麵 $118,青森蘋果乳酸梳打$28。因為好肚餓,八爪魚球同蝦餃子一送到就旋風式食晒。第一次見蝦餃子,個賣相超靚,入面係韮菜豬肉,如果多D韮菜同煎得再脆D一定更好食~八爪魚球係岩岩整好,熱辣辣既八爪魚*係我至愛~食落係好似大板食既口感!特製低溫叉燒麵一定係必定要影黎打卡用,賣相簡直係花咁,哈哈。第一次食用低溫整既肉,呢個叉燒味道好岩我口味~個拉麵湯底好濃,拉麵就偏軟身。而沾麵就麵就偏硬身,搭半肥瘦既豬肉加熱熱既濃湯,都唔錯!今次對拉麵jo店員特別印象深刻,佢地都好好禮貌。而且店員企位安排好,即使我地坐得比較入,都好易叫到店員點

雖然無見到人咁做,但D椅子既設計係咪俾人放隨身物品呢~

因為好肚餓,八爪魚球同蝦餃子一送到就旋風式食晒。

而沾麵就麵就偏硬身,搭半肥瘦既豬肉加熱熱既濃湯,都唔錯!

今次對拉麵jo店員特別印象深刻,佢地都好好禮貌。而且店員企位安排好,即使我地坐得比較入,都好易叫到店員點菜。我仲聽到有女店員好有耐性介紹每種湯底俾另一枱客聽,值得一讚。
2019-05-22
戒條, 係愛黎守既: 其實真係極少係大型商場入面搵食, 領嘢機率甚高😭😭 今日因為大雨關係, 去到YOHO入面既新拉麵店: 拉麵JO醫肚🤔舖頭係形點一期既落上面, 前身係賣爆谷🍿估唔到原來三角形既小舖位都可以間到成40個位出黎🤨咁間法, 當然就坐得密少少, 無咁舒服架喇🙄但係商場舖, 真係可以做到人流不斷😮 已經係週日既下晝2點, 都係不停KEEP住FULL🤑🤑 舖頭新既程度係MENU度反映, 雖然有成10版🔟 但係大部份嘢食都係 「即將推出」😓😓最後揀咗兩個拉麵🍜🍜 特製豚骨拉麵先上🐷 先睇湯底係乳白色骨湯🥛 豬骨味還好, 但有少許人造味; 溫度未達燙口冒煙, 但可以接受, 留意同其他拉麵唔同, 麵硬度、湯底、配材都係無得揀😥DEFAULT比你; 至於叉燒, 偏肥薄切, 咬口還好👍有少少肉汁在內, 紫菜上枱係唔乾脆👎最好係隻蛋, 可以有流心🍳你話佢難食未至於, 但分數唔會係高❎ 另一個係特製低溫叉燒麵🎊比佢既美貌吸引咗✨✨ 點菜時店員已講明要等耐啲; 黎到真係同原圖九成似, 適合瘋狂影相📸📸湯底、麵底、配材同前面既豚骨係一致既😎十塊既慢煮叉燒真係「低溫」上枱, 唔熱架囉☄️☄️要搵番啲湯

特製豚骨拉麵

另一個係特製低溫叉燒麵🎊比佢既美貌吸引咗✨✨ 點菜時店員已講明要等耐啲; 黎到真係同原圖九成似, 適合瘋狂影相📸📸湯底、麵底、配材同前面既豚骨係一致既😎十塊既慢煮叉燒真係「低溫」上枱, 唔熱架囉☄️☄️要搵番啲湯焯一焯🔥🔥不過啲叉燒既咬口係正既, 十塊薄切少肥, 肉汁加埋個骨湯上黎, 唔錯👍👍

特製低溫叉燒麵

商場舖本來係原罪, 租貴💸 要人流🏃‍♂️🏃‍♀️ 保持品質難過登天; 加埋呢間冠咗米芝蓮指南🤦‍♂️🤦‍♀️ 2014-2019既推介拉麵, 呢條FORMULA… 難食? 阿JO拉麵一定唔係,但係就係每個位做差少少, 加加埋埋成件事就好差😩😩由佢比熱茶你飲 (拉麵係SERVE冰水🥤)、座位偏排、欠缺真誠既禮貌 (我知店員有盡力TRAIN😏)、趕住想你走既收碗碟、飲完湯底有啲口渴😑、上枱既溫度🙄 以及最一條稻草: 平均120蚊每人既價🤑🤑性價比太低, 元朗拉麵, 我都係BUY一人前多啲

2019-05-26
2019-05-24 46 浏览
見到yoho新開左拉麵jo,梗係要試吓啦。拉麵有幾款,博多,味噌同辣味。我哋就叫咗兩個特製博多拉麵,距比普通博多拉麵多咗糖心蛋同埋紫菜。味道都唔錯,豬骨湯底好濃郁,麵條嘅軟硬度都啱啱好。叫咗三個小食,自製餃子,炸蟹肉忌廉餅同埋鐵板豆腐。個餃子煎得好脆,餡料好足,個餃子汁都好好味。而個蟹肉餅好新鮮,啱啱炸起,熱辣辣,裏面都好Creamy。但係個鐵板豆腐就爭少少,好似冇乜味,下次未必會再叫。支Sapporo 啤酒都好好味,可惜冇生啤,剩係得樽裝。
麵條嘅軟硬度都啱啱好。

叫咗三個小食,自製餃子,炸蟹肉忌廉餅同埋鐵板豆腐。
個餃子煎得好脆,餡料好足,個餃子汁都好好味。

而個蟹肉餅好新鮮,啱啱炸起,熱辣辣,裏面都好Creamy。

但係個鐵板豆腐就爭少少,好似冇乜味,下次未必會再叫。

支Sapporo 啤酒都好好味,可惜冇生啤,剩係得樽裝。
2019-05-23 22 浏览
今日老公OT ,我同囡囡自己食,近近地渣車落YOHO MALL 搵食,之前經過見到拉麵Jo仲裝修緊,今日原來開左啦,所以二話不說帶囡囡入去食餐廳店鋪細細,裝潢日本風格,有吧枱,長方枱,同埋二人枱,四人枱,8:00左右到達,已經差不多滿座了。特製低溫叉燒麵($118)碗邊鋪滿低溫叉燒,超級吸睛,低溫叉燒第一次食,叉燒薄薄一片,唔會好乾,而且帶點鹹香味,肉質特別軟腍,湯底非常濃郁,但不會過鹹,拉麵用上幼麵,好彈牙枝豆($28)炸蟹肉忌廉餅($32)以個超級好食,蟹肉忌廉餅炸得金黃香脆,粉漿唔會太厚,入面蟹肉忌廉餅非常綿滑,仲食到蟹肉,最緊要食完一點都不油膩

特製低溫叉燒麵($118)

枝豆($28)

炸蟹肉忌廉餅($32)

2019-05-23 36 浏览
之前係銅鑼灣見過拉麵Jo,一直心思思想食,知道係YOHO Mall 開左,以後唔駛出咁遠就有得食啦,岩晒我以D口痕想食,又唔想出咁遠既人,YOHO MALL 又超方便,上水去只需4個字。我以為只係食拉麵,原來都有小食、拉麵、前菜、一品、飯、沾麵,好多選擇。特製辣味沾麵-辣味湯頭非常濃郁,有3塊叉燒,半肥瘦適中,粗麵條口感煙煙韌韌,有嚼頭,每一口麵都沾有大量濃郁既湯汁,而麵條亦非常掛湯 亦可附加配料,價錢亦唔貴,我加了紫菜和溏心蛋,溏心蛋軟滑的蛋白,蛋黃味濃郁又香自製餃子-個皮不會太厚,餡料好飽滿,好豐富。巨峰乳酸梳打

自製餃子-個皮不會太厚,餡料好飽滿,好豐富。

巨峰乳酸梳打
2019-05-23 62 浏览
又係元朗搵食,今次食依間yohomall既jo拉麵,lunch時間拎位冇困難。內部環境不窄,亦有bar枱,任君選擇。一杯熱茶暖胃好重要🤗炸雞肉肉質鮮,都幾多肉汁,調味不俗。加十蚊有兩大舊都幾抵食😛炸八爪魚小丸子新鮮即炸,食落熱辣辣,非常香口大大粒八爪魚係入面,配合木魚絲,幾有口感。豚骨拉麵麵質爽口彈牙,湯底味道較淡,適合口味較淡的香港人😛叉燒質素一般,冇驚喜😂整體配料較少。蒜油豚骨拉麵湯底較濃,非常香濃,岩重口味人士。隻蛋好有蛋香,配上湯汁相當香甜,值得一讚!整體係元朗唔錯既拉麵店,價錢中規中矩,值得一試🤓

內部環境不窄,亦有bar枱,任君選擇。

一杯熱茶暖胃好重要🤗

炸雞
肉質鮮,都幾多肉汁,調味不俗。
加十蚊有兩大舊都幾抵食😛

炸八爪魚小丸子
新鮮即炸,食落熱辣辣,非常香口
大大粒八爪魚係入面,配合木魚絲,幾有口感。

豚骨拉麵

蒜油豚骨拉麵

整體係元朗唔錯既拉麵店,價錢中規中矩,值得一試🤓
2019-05-23 88 浏览
自從Yoho Mall開幕,元朗愈來愈多知名餐廳進駐,最新一間係拉麵Jo, 係米芝蓮推介,梗係要試下。我哋叫咗一碗特製蒜油豚骨拉麵,一碗特濃博多拉麵,一碟蝦餃,同一杯巨峰乳酸梳打😋😋😋我碗係特製蒜油豚骨拉麵。先呷一啖湯,湯頭味道濃郁,加咗蒜油好香。拉麵硬度雖然無得揀,但軟硬適中。半肥瘦叉燒又腍又滑,食落一d都唔會覺得肥膩。半熟蛋香滑,蛋黃溏心,睇來療癒,食來滿足。其他配料有紫菜、荀、葱、木耳,最特別係有鵪鶉蛋,我膽固醇高,俾咗朋友食,朋友話少食多滋味,好味道呢。👍👍👍至於蝦餃真係好特別。平時喺拉麵店食嘅都係普通餃子,今次係第一次喺拉麵店食到蝦餃。大大隻原隻蝦剝咗殼包喺入面,上次再唧上沙津醬,咬落彈牙鮮味,正!😍😍😍再配上一杯巨峰乳酸梳打,冰涼透心,fresh,同拉麵絕配。😘😘😘

特製蒜油豚骨拉麵

特濃博多拉麵

2019-05-15
特製蒜油豚骨拉麵
特濃博多拉麵
2019-05-22 64 浏览
最近好想食拉麵 要係元朗搵一間係日本人主理嘅米芝連拉麵店唔易架 今次去元朗yoho mall 新商場搵到有間拉麵Jo。主打既拉麵 因應個人喜好㨂湯底 配左唔同嘅麵款特製醬油豚骨拉麵麵條方面,麵款用左幼麵,軟硬度適中湯底方面,醬油味濃郁但唔會過咸特制蒜油豚骨拉麵麵條方面,麵款係用左幼麵,軟硬度都係適中湯底方面,蒜味濃而不會搶左豚骨味,可以話係雙重口感呢兩碗麵嘅豚肉都係一樣,惹味得黎肥瘦適中,入口即融炸八爪魚球同平時唔同,今次唔係燒的形式,竟然係炸得金黃色粒粒飽滿的小丸子上不滲油光,唧上美乃滋及燒汁之後,再灑上生機勃勃的木魚碎。外層香口薄脆,無半點膩感,入面濕潤可口,不會過黏,但就如坊間的八爪魚丸,只有細碎的一粒八爪魚肉。配搭甜潤的美乃滋,又有酸燻醒胃的燒汁,木魚碎的微微鮮香助力之下夠哂惹味。大磚豆腐先將豆腐炸香後,加入不木魚碎 加秘製醬汁 保證新鮮熱辣辣 豆腐好軟腍嫩滑,充滿大豆香明太子濕醃的魚子既明太子  加上感覺柔嫩玉子 細緻的風味

主打既拉麵 因應個人喜好㨂湯底 配左唔同嘅麵款

特製醬油豚骨拉麵
麵條方面,麵款用左幼麵,軟硬度適中
湯底方面,醬油味濃郁但唔會過咸

特制蒜油豚骨拉麵
麵條方面,麵款係用左幼麵,軟硬度都係適中
湯底方面,蒜味濃而不會搶左豚骨味,可以話係雙重口感

呢兩碗麵嘅豚肉都係一樣,惹味得黎肥瘦適中,入口即融

炸八爪魚球

大磚豆腐

明太子
濕醃的魚子既明太子  加上感覺柔嫩玉子 細緻的風味
2019-05-21 27 浏览
🔎拉麵Jo📍元朗元龍街9號形點一期1樓1072號舖-🔹辣味沾麵 $95湯熱辣辣上枱仲滾緊♥️ 豚肉有6片 半肥瘦幾淋幾好味湯底都幾辣 食得好過癮 唔食得辣嘅朋友仔就試唔到啦沾麵麵條軟硬度適中而且好掛湯 可以浸一陣先再食味道會更出平時好怕食沾麵會太濃味太咸 呢個我覺得岩岩好 會有下次 下次食大碗可以配埋溏心蛋🥚🔹特級低溫叉燒麵$118足足9大片嘅低溫叉燒鋪滿左係碗邊 低溫叉燒都幾薄 而且好嫩好吸引 值得一試!拉麵麵條係較幼身 份量都幾多 配埋豬骨湯底好有日本風味🔹蝦餃子$70/5隻原隻蝦連蔥及豬肉餡包嘅餃子 面頭加左d沙律醬都幾特別可以一試 味道亦都唔錯 餐牌部分菜式仲係未推出 期待下次再去食嘅時後可以試其他款
🔎拉麵Jo
📍元朗元龍街9號形點一期1樓1072號舖

🔹辣味沾麵 $95
湯熱辣辣上枱仲滾緊♥️ 豚肉有6片 半肥瘦幾淋幾好味
湯底都幾辣 食得好過癮 唔食得辣嘅朋友仔就試唔到啦
沾麵麵條軟硬度適中而且好掛湯 可以浸一陣先再食味道會更出

🔹特級低溫叉燒麵$118
足足9大片嘅低溫叉燒鋪滿左係碗邊
低溫叉燒都幾薄 而且好嫩好吸引 值得一試!
拉麵麵條係較幼身 份量都幾多 配埋豬骨湯底好有日本風味

🔹蝦餃子$70/5隻
原隻蝦連蔥及豬肉餡包嘅餃子 面頭加左d沙律醬
都幾特別可以一試 味道亦都唔錯

餐牌部分菜式仲係未推出 期待下次再去食嘅時後可以試其他款

2019-05-19 55 浏览
不嬲呢個商場都係西式餐廳比較多,見到一間新嘅日本拉麵就同朋友入去食個lunch,一人叫咗一個面之外再叫咗一啲小食,覺得個沾面都不過不失正正常常。個小食係蝦餃子,就幾好食。可能係新開所以就算五仙時間都係大概坐得一半人。
是日收工趕返去湊完成舞蹈堂的阿女,跟住帶佢去 YOHO MALL新開的拉麵店食拉麵,阿女因為我而愛上日本,成日掛住食壽司,我要佢知道日本仲有拉麵都好好食架~~~其實因為爸爸和嫲嫲等人成日帶佢食好西,搞到佢為食又要對食有要求,我之前試過帶佢去食野,佢會覺得食物唔好食而唔願食甚至吐出來,之前在食在元朗有人話呢間店唔好食,但我見呢間店有人排隊等位,所以好想試吓~~~好在呢間拉麵店的特製低溫叉燒麵原來幾好食,初初見到d肉的顏色以為係未熟,唔敢俾昕昕食,點知佢追住要,仲食到唔停口,我個人覺得都不錯,值得下次再叫來食~~~由於阿女鍾意食紫菜,所以加錢都要俾佢食~~~鍾意食紫菜的佢話難咬,我就話要醮湯食,沒想到佢食曬六塊紫菜😝😝炸八爪魚球,一止枱熱辣辣,幾好食,原來我唔知阿女唔好,我要自已食曬= ="鐵板牛柳粒,阿女依家跟我做埋食肉獸,佢食到都話好食,我就覺得中規中距,雖然不及和牛的入口即溶咁好食,但至少係有D牛味的肉粒,唔會韌~~~整體感覺不錯,阿女去咗一次都好記得呢間店,因為佢在我準備點餐時見到同學仔,仲傾咗一陣

由於阿女鍾意食紫菜,所以加錢都要俾佢食~~~

2019-05-08
2019-05-17 38 浏览
元朗YOHO Mall 近期開左間新拉麵店。🤩小編決定放工去試試佢!6:30pm 去到,已經擠滿食客。😱餐廳環境開放,可以望到入面廚房外,整個店面都寬敞明亮。餐枱下面好窩心甘有個置物架,食客可以放袋落去,吾洗坐得甘辛苦。👍👍小編點左以下食物:1. 豚骨拉麵拉麵有分特製同正常,小編叫的兩碗拉麵都係正常。特製就多半粒鹵蛋,鵪鶉蛋,一塊叉燒。豚骨湯濃而鮮,飲得岀用料精心。🤩叉燒軟嫩。吾好以為白色果個部分係肥肉,其實係瘦肉黎,所以整個口感都特別!😋2. 蒜油豚骨拉麵果然蒜油味十分香濃!即使蒜油味重,但湯底都吾會因此太油膩同咸。岩曬中意蒜味的人。😚😚3. 炸雞軟骨雞軟骨配檸檬汁真的很撘!🥰香脆可口,又有啲鹽酥味。4. 鐵板豆腐大大塊的豆腐。上菜果陣假係煙霧四起!表面煎得剛剛好,沒有過熟而令豆腐口感變差。相反,入面依然嫩滑。豆腐下面有啲蒜,蒜味滲入豆腐裡面,整體味道更香!👅👅5. 鹵蛋因為拉麵冇蛋,額外再加左一客。蛋白同蛋黃都有流心的。😝拉麵吾夠味,可自行係枱下面的抽屜拎七味粉。今次用餐整體的評分都很好!👍員工有禮貌,不時問你洗吾洗加水,又提醒小編椅下面可放手袋!💕
元朗YOHO Mall 近期開左間新拉麵店。🤩

小編決定放工去試試佢!
6:30pm 去到,已經擠滿食客。😱

餐廳環境開放,可以望到入面廚房外,整個店面都寬敞明亮。

小編點左以下食物:

1. 豚骨拉麵
豚骨湯濃而鮮,飲得岀用料精心。🤩

2. 蒜油豚骨拉麵
果然蒜油味十分香濃!

3. 炸雞軟骨
雞軟骨配檸檬汁真的很撘!🥰
香脆可口,又有啲鹽酥味。

4. 鐵板豆腐
大大塊的豆腐。
相反,入面依然嫩滑。
豆腐下面有啲蒜,蒜味滲入豆腐裡面,整體味道更香!👅👅

5. 鹵蛋
因為拉麵冇蛋,額外再加左一客。
蛋白同蛋黃都有流心的。😝

拉麵吾夠味,可自行係枱下面的抽屜拎七味粉。

今次用餐整體的評分都很好!👍
2019-05-15 40 浏览
好耐無出元朗,今次約朋友去shopping,行位置十分方便,又連住西鐵站嘅yoho mall,見餓就黎左呢間連續六年獲得米芝連指南推介嘅拉麵店食午餐。特製豚骨拉麵($92)有雙蛋😍-溏心蛋同鵪鶉蛋,好少可拉麵有呢個組合👍🏻,好特別。至於湯底嘅豚骨味十分濃郁,但唔會過咸同過油,配上腩肉變得更完美。蒜油豚骨拉麵($85)湯底嘅豚骨味濃厚得黎帶有蒜油味,飲落更有層次。而兩碗拉麵嘅麵條都係幼麵,軟硬度適中,仲好彈牙。細叉燒飯($68)Size比想像中大,叉燒係切成小粒,啖啖珍珠米都有肉,好快就食曬一碗另外午市優惠可加飲品配小食(加$12)炸雞肉(2個)十分嫩滑,仲能做到鎖住肉汁。炸八爪魚球(3個)炸得外脆內軟,同大阪食果啲有9成似。葱花牛舌($68)薄薄一片片,十分香口又彈牙,好有驚喜。總結係整體屬高質素,下次會再黎。

特製豚骨拉麵($92)

蒜油豚骨拉麵($85)
湯底嘅豚骨味濃厚得黎帶有蒜油味,飲落更有層次。

而兩碗拉麵嘅麵條都係幼麵,軟硬度適中,仲好彈牙。

細叉燒飯($68)

另外午市優惠可加飲品配小食(加$12)
炸雞肉(2個)十分嫩滑,仲能做到鎖住肉汁。

炸八爪魚球(3個)
炸得外脆內軟,同大阪食果啲有9成似。

葱花牛舌($68)
薄薄一片片,十分香口又彈牙,好有驚喜。

總結係整體屬高質素,下次會再黎。
2019-05-09
午餐
  • 葱花牛舌
元朗拉麵店都有好幾間,呢間位於Yo號新開嘅拉麵Jo係我嘅新寵兒🥰🥰熱辣辣放假都會喺商場消費㗎啦!行完街就食返個拉麵啦😬裝修近似日本,服務態度都似日本喎👍👍拉麵店來講選擇都算比較多,有拉麵有飯有沾面有好多款小食😋😋我係食肉獸,看圖點餐一定係點呢款特製低溫叉燒拉麵,九大篇叉燒鋪滿晒成隻碗,見到都開心🥳低溫處理非常嫩滑,而且好少肥肉位,特別健康,湯底唔太濃,清清地啱晒我😍😍朋友想食飯,就試咗呢個安格斯牛肉飯,醬汁酸酸地好特別好開胃☺牛肉用安格斯當然係好味啦 偷食咗一舊牛味重有咬口唔錯👍👍加咗炸雞同小丸子真係滿足晒所有願望🤣🤣. 炸雞香口雞肉很滑!小丸子即叫即做,熱辣辣好味!!方便又就腳行街睇戲一條龍,下次一於試吓佢嘅沾面先😅

熱辣辣放假都會喺商場消費㗎啦!行完街就食返個拉麵啦😬

裝修近似日本,服務態度都似日本喎👍👍

拉麵店來講選擇都算比較多,有拉麵有飯有沾面有好多款小食😋😋

我係食肉獸,看圖點餐一定係點呢款

偷食咗一舊牛味重有咬口唔錯👍👍

方便又就腳行街睇戲一條龍,下次一於試吓佢嘅沾面先😅