2019-06-27 57 浏览
一間細細間既爆谷店,一轉手竟然可以變做坐到幾十人既拉麵店!在下十分驚奇!而且岩岩開張既時候大排長龍!就決定要試試佢!餐牌上既低溫叉燒拉麵整到好似朶花咁攤開哂!就食你啦!賣相實在太吸引!我諗住叉燒連埋湯一齊食落口⋯ 就樂極生悲燙親個口⋯我問店員有冇凍水提供⋯ 我個口比湯燙親好痛⋯ 佢地話剩係得熱水⋯⋯ 剩係可以比錢叫凍飲咁我唯有忍下,諗住禁下電話⋯ 點知坐係店入面既卡位係連唔到手機network...亦都連唔到yohomall wifi...冇得上網⋯令我成餐都好sad. 而且由於燙傷左個口,feel唔到d 味,剩係食得出d 叉燒份量非常少 而且簿如紙⋯ 都係正常厚叉燒好食d ~ 連凍水都冇,收我加一服務費埋單130$⋯ no next time!
賣相實在太吸引!我諗住叉燒連埋湯一齊食落口⋯ 就樂極生悲
咁我唯有忍下,諗住禁下電話⋯

連凍水都冇,收我加一服務費
埋單130$⋯ no next time!
2019-06-24 425 浏览
位於元朗Yoho Mall的拉麵Jo,是一間本港馳名的米芝蓮拉麵店。餐廳的總店設在銅鑼灣,其後在九龍圓方設分店,沒想到第三間分店會開設在元朗,新界人想吃拉麵就更方便啦。第三間分店,提供更多種類的美食,例如: 沙律,小食,不同囗味的拉麵,更有飯類等哦。明太子蛋卷 $65本人最愛的小食,非明太子莫屬。每次看到明太子類的食物,總忍不住要點選一份。一客六件的蛋卷,塞滿大量的明太子,味道略鹹,蛋卷不太濕潤,是被結實的那種哦。炸八爪魚波 $48一碟六件的八爪魚波,適合二人分享呢。八爪魚圓內裡軟綿腍滑,撒上木魚碎,很生動呀。迷你馳名豬腩飯 $58是次沒吃拉麵,想試試餐廳的豬腩飯。豬腩肉肥瘦相間,相當入味,三件豬肉勻屬不同部位,有幼軟也有結實囗感。珍珠米飯拌勻鹹菜,香蔥和醬油同吃,鹹香惹味,快速吃光光啦。

明太子蛋卷 $65

炸八爪魚波 $48

迷你馳名豬腩飯 $58

珍珠米飯拌勻鹹菜,香蔥和醬油同吃,鹹香惹味,快速吃光光啦。
2019-06-21
2019-06-24 34 浏览
之前已經去過銅鑼灣間拉麵Jo食過,今次就試下佢元朗新開既分店。餐牌都幾大分別,元朗呢間比較多唔同款式同特別d嘅小食同拉麵可以揀。我地點左2款唔同嘅拉麵,一款係辣味沾麵,另一款係特製蒜油豚骨拉麵。先講辣味沾麵,味道比想像中辣,但又會忍唔住猛追黎食,因為真係好惹味!不過提提要食得辣嘅先好點,因為都真係幾辣。至於蒜油拉麵,湯有別於平時其他店既湯,佢有一種油香,但入口唔會覺得油膩,拿捏得好好。而且配料好豐富,有2種肉同2種蛋,呢款拉麵叫特製真係好抵食。2款麵既共通點就係麵條都係比較幼身而且彈牙,岩晒我口味。另外點左小食大阪風炸薯條,鍾意食薯條一定要試下!醬mix得好好,而且係伴衣魚,一齊食好好味啊。份量仲要好大架,係平時嘅2份中薯條。之後仲有叫到章魚丸,味道都唔錯,而且涵都豐富,我會推薦大家試。

2款麵既共通點就係麵條都係比較幼身而且彈牙,岩晒我口味。

• 特製蒜油豚骨拉麵
2019-06-21 70 浏览
今日同朋友去Yoho睇完戲,朋友話想食拉麵,即下search下元朗邊到有拉麵食啦,點知原來喺Yoho都有,勁surprise!呢間拎過好多獎,又係米芝蓮推介,所以一直想試好耐!🤤🤤我揀咗「特製醬油豚骨拉麵」,湯底非常濃味,食到好重豬骨味,但又唔會好膩,淨係個湯底都令人回味無窮!有兩大片叉燒同埋幾舊角切,叉燒肥瘦適中,煮得好腍身,勁入味!第一次見拉麵有鵪鶉蛋,不過味道冇咩特別!半熟蛋唔算太流心,但勝在蛋味濃,咬落去微微漿口,個口感唔錯!拉麵採用咗幼麵,幾有咬口朋友就食沾麵有9塊瘦瘦哋嘅叉燒~小食揀咗蔥花牛舌,個味唔錯,不過感覺牛舌薄咗啲,如果可以厚返些少,喺口感方面會更加好~~收據:p.s. 鋪頭喺商場入面,有部分坐位係open area,私隱度就爭啲喇!

特製醬油豚骨拉麵

第一次見拉麵有鵪鶉蛋,不過味道冇咩特別!

拉麵採用咗幼麵,幾有咬口

朋友就食沾麵
特製沾麵

有9塊瘦瘦哋嘅叉燒~

收據:

特製醬油豚骨拉麵
特製沾麵
2019-06-20 89 浏览
元朗yoho mall成為新貴之後,再次造訪。今次主要找吃的!ramen jo 每一分店的餐牌都有點不同,不過招牌的拉麵和沾麵都沒變。這裏吧枱位置較少,獨自吃拉麵時可以看到廚房的工作,不會悶。而中間都有大枱,還有四周的二人和四人枱。特製低溫叉燒拉麵先不談味道,只看賣相已相當吸引!九大塊粉紅色的低溫叉燒,相當震撼。入口嫩滑,肉味較重,經燒過後更香。拉麵偏軟,是25號幼身拉麵,配合用18小時熬製的豬骨湯底,是一種温暖的comfort food。沾麵原味沾麵主要是香濃稠厚的魚介湯汁和入口即化的豬腩叉燒。而更令人喜歡的當然是12號粗沾麵,因其粗度是最可以沾起足夠湯汁的關鍵!千萬要在最後請店員加湯把沾麵湯汁喝掉!加了一份牛舌蔥花牛舌比較薄身,較焦的位置爽口非常,有幾片卻較靭,但都燒得香噴噴的,加上檸檬汁就更開胃。

特製低溫叉燒拉麵

入口嫩滑,肉味較重,經燒過後更香。

沾麵的豚腩肉

千萬要在最後請店員加湯把沾麵湯汁喝掉!

加了一份牛舌
Closeup  牛舌

2019-06-19 22 浏览
好耐之前就聽朋友介紹過呢間拉麵鋪 今日終於有幸同朋友一齊黎試試佢😋拉麵鋪黎講 呢間鋪嘅野食都算多 除咗有唔同湯底拉麵揀之外 仲有沾麵或者其他主食可以揀👍🏻但我今次選擇試咗個醬油豚骨拉麵先 而小食方面 就叫咗炸雞同埋炸八爪魚球 值得一提嘅係 呢間雖然主打係拉麵 但佢嘅小食都唔少 賣相亦不錯 搞到我樣樣都想叫黎試下🙄先講講醬油豚骨拉麵 豬骨湯底濃郁 叉燒肥瘦適中 麵底都唔錯!夠爽口 唔會太淋!五分係滿分嘅話 我會比佢四分😋😋跟住係炸雞 外脆內軟 本身已經夠味嘅 但我會再加小小七味粉調味 一流!最後係炸八爪魚球 我最欣賞之處係 八爪魚球上有好多木魚絲(見圖)!平時食開嘅日本餐都好孤寒唔會比咁多😂😂但味道依然無令我失望 我會比四分佢 一分失在入面個餡可以再多dd🤤 有機會一定會再黎試其他嘢食!

有機會一定會再黎試其他嘢食!
元朗嘅朋友又多左個食拉麵嘅好選擇啦❣今次食拉麵Jo揀左食 辣味豚骨拉麵🍜中意食辣嘅朋友仔可以選擇辣味嘅拉麵🤩🔥,呢個拉麵比一般豚骨🐷拉麵特別在於佢嘅配料同辣味醬🌶,除左黑木耳絲,筍同青蔥,呢款拉麵係配有大份量嘅蔥白絲😀,但就無溫泉蛋同紫菜,夾起一啖拉麵加埋蔥白絲,為煙韌嘅麵條增加微微嘅辣味同爽脆嘅口感,個人就好中意食蔥💚,所以就愛上加愛🥰而麵嘅湯底都夠濃郁豬骨味🐷同有足夠嘅油香,食耐左都唔會覺得油膩😎,試過食過啲拉麵唔夠一半已經覺得好膩食唔落,至於辣度對於平時食開辣嘅朋友仔應該唔算好辣,辣過譚仔十小辣少少🌶。齋食一碗拉麵有啲寡,所以嗌多左個小食,咁多小食真係有嗰花多眼亂,最後揀左個炸雞軟骨🐔,一碟份量都合理,仲可以唧啲檸檬汁🍋落去感覺就無咁油同更fresh,呢款炸嘅小食都好香口又脆卜卜,唔會有太厚嘅粉漿,食幾啖拉麵再食幾粒雞軟骨,兩種口感都可以享受到👍🏻❤推介推介!
元朗嘅朋友又多左個食拉麵嘅好選擇啦❣

今次食拉麵Jo揀左食 辣味豚骨拉麵🍜

2019-06-18 33 浏览
新開張, 黎試下, 舖面裝修得唔差, 想坐bar枱, 睇下廚師煮麵, 點知無嘢睇, 淨係見到兩個人夾下配菜, 都唔知整bar枱黎做乜.可能啱啱開張, menu上有D食物都未有. 其實款色都唔少, 有沾麵, 炒麵, 不過拉麵Jo喎, 梗係試拉麵喇.特製低溫叉燒拉麵, 店推介, 個樣唔錯, 豚肉都冧, 其他就差D, 係我唔鐘意”上海麵”款式嘅拉麵, 太幼身, 略欠質感, 蔥唔得, 有D怪味, 可能係大陸蔥, 唔用日本蔥, 都應該用返D靚D嘅蔥. 湯底麻麻.辣味豚骨拉麵, 一般.蝦餃子, 一般.唔知點解感覺好似食緊上海菜咁.
辣味豚骨拉麵, 一般.
蝦餃子, 一般.

唔知點解感覺好似食緊上海菜咁.
2019-05-09
2019-06-18 303 浏览
久聞拉麵Jo之名,今日一試,名不虛傳!拉麵癮發作,記得YoHo 新開拉麵Jo,就佢啦!菜單選擇比一般拉麵店多喎, 拉麵沾麵各自有好幾款,連飯都有三款,有齊大中細size,好耐冇見過咁齊全嘅menu。 不過今日就梗係試一試佢嘅拉麵有咩秘密喇!特製低溫叉燒麵見佢標籤皇牌推薦,賣相好震撼,好多塊肉圍住碗邊,應該係食肉獸之愛。一上枱覺得啲叉燒好似火腿,可能係用低溫煮法,令佢個樣子略有不同, 雖然叉燒同火腿都係如出一轍🐷,哈哈。 師傅刀功幾好(雖然有可能係機器切),每塊叉燒大小相若,厚薄均勻,所以令佢更加感覺似火腿🙈。 其實食落都真係好似火腿質感😅,除咗冇火腿咁咸;低溫慢煮令肉質嫩滑啲😋,肉汁減少流失,一撮麵配一塊肉一齊食,加啖湯,個鮮味同咸香味真係無與倫比。湯底又係不得不提,好濃豬肉味,真係食豚有味豚。炒雜菜,有紅燈籠椒,茶樹菇,雞髀菇,芽菜,切條冬菇同埋蘆筍,好豐富,我本來仲expect係牛油炒,因為大部分日式餐廳都係用牛油嘛😛,原來佢係蒜蓉炒,有鑊氣,口感爽脆,係一流嘅小菜。米芝蓮之選果然非凡!🏆
久聞拉麵Jo之名,今日一試,名不虛傳!

特製低溫叉燒麵

米芝蓮之選果然非凡!🏆

• 特製低溫叉燒麵
2019-06-17 37 浏览
拉麵JO原來在元朗開了分店,以往我和太太都是去銅鑼灣分店,人太多了!今天來到YOHOMALL一期,幸好我們早,不用等位。我比較大食,叫了一碗特裝低溫叉燒麵,這個麵較貴,$118,但是食過才知道是好東西!這個麵有很多一片片薄的叉燒,叉燒是低溫煮,比起平時的叉燒會比較淋身,湯底比較濃,是豬骨湯的味道。糖心蛋有半隻,麵質不算太林,咬起來比較有嚼勁。太太說我的麵比較多肉,她order了特製醬油豚骨拉麵,這個麵有兩片叉燒和一件豬腩肉,先說說豬腩肉,十分juicy,肉汁好多,而且好細嫩,一點也不痴牙。湯底始終有醬油,味道較為濃味和略咸,但是OK的。麵質煙煙韌韌,幾彈牙!另加了一份餃子,$42有五隻,約抵食,餃子是炸過的。皮很脆但是沒什麼油,餃子餡內的材料都很豐富 每啖落下去都很有口感。強烈建議大家來Yohomall,因為這邊等位都舒服點,沒有那麼熱。

2019-06-16 21 浏览
Ramen Jo小食:鐵板豆腐 $48(4件)豆腐好入味,用咗好多唔同嘅調味料醃過,然後再煎,煎嘅時候再加入蔥花,仲有木魚絲,味道係鹹鹹地,幾開胃主菜:特製沾麵 $105沾麵條係粗麵,算係有點𡁻口,沾麵湯味道濃郁,不過可能唔太夠熱,食咗半碗就要返熱啲湯,確實係有啲麻煩。不過啲叉燒令我既驚喜,Ramen Jo嘅叉燒係薄切,半肥胖瘦,食落去唔會一種好肥膩嘅感覺!主菜:燃燒麵豉沾面 $99同特製沾麵條一樣,都係粗麵,麵條方面就唔多講啦。佢嘅湯底好特別,係有少少麻醬嘅味道,並唔係偏鹹,同特製沾面個湯底非常唔同。叉燒就係一大塊,並沒有切細件!不過其實味道都係一樣嘅!飲品:巨峰乳酸梳打有巨峰提子嘅味道,亦都有乳酸嘅味道,比例啱啱好,唔會太甜唔會太酸!
Ramen Jo

小食:鐵板豆腐 $48(4件)

主菜:特製沾麵 $105

主菜:燃燒麵豉沾面 $99

飲品:巨峰乳酸梳打

2019-06-15 31 浏览
係Yoho 1期行街,竟然俾我見到開左間拉麵jo之前係cwb食過,感覺唔錯,見仲未要排隊等位就拿拿聲入去坐低先炸八爪魚球 $48/6粒size岩岩好,個粉醬好滑,可以一口一粒,面頭d木魚碎細細個最喜歡望住佢,點解會識郁既特製低温叉燒麵 $118呢碗嘢個賣相一流,同餐牌上既一模一樣,放上網呃like一流係幼身拉麵,軟硬度剛剛好,湯底唔算好濃總共有9塊叉燒,size都大過隻湯匙架,薄切,唔會太肥特級辣味沾麵 $109個湯底來到仲係好滾架,將沾麵放係熱湯內蘸一下,就能夠掛起濃湯,沾麵比較硬身,食落有咬口,而呢度仲有一次免費加湯蝦餃子5個 $70第一次食蝦餃子,面頭加左沙律醬同青葱咬落去真係有隻蝦係度,仲有餃子餡,幾特別
係Yoho 1期行街,竟然俾我見到開左間拉麵jo

炸八爪魚球 $48/6粒

特製低温叉燒麵 $118
呢碗嘢個賣相一流,同餐牌上既一模一樣,放上網呃like一流

係幼身拉麵,軟硬度剛剛好,湯底唔算好濃

總共有9塊叉燒,size都大過隻湯匙架,薄切,唔會太肥

特級辣味沾麵 $109

而呢度仲有一次免費加湯

蝦餃子5個 $70
第一次食蝦餃子,面頭加左沙律醬同青葱

咬落去真係有隻蝦係度,仲有餃子餡,幾特別

• 特製低溫叉燒麵
  • 蝦餃子
2019-06-14 27 浏览
呢一排我地嘅城市元氣大傷,人人心情都好沈重,不過再難過嘅日子,飯總係要食,為嘅係要行更遠嘅路。今次大胃真係要行好遠水路,唔怕塞車咁嚟到元朗行商場,消散鬱結嘅情緒,順便就食個拉麵啦心情唔好都要打卡㗎,第一下揀嘅,非打卡值爆棚嘅叉燒拉麵莫屬。湯底有好濃嘅蝦味,唔錯未見過呢種餃子,可以包到啲蝦咁樣,究竟大胃係食蝦定食餃子呢?黑蒜油拉麵幾足料,清清地,多款肉類,除咗溏心蛋,仲有鵪鶉蛋𠻹,好神奇呀胃民好喜歡玉子燒,點都嗌返個啦,果然美味しい食飽個肚,暫時填補心中嘅不安,繼續有力為香港打氣

低溫チャーシュー麺

えび餃子

特製博多ラーメン

明太子たまご焼き

胃民好喜歡玉子燒,點都嗌返個啦,果然美味しい

食飽個肚,暫時填補心中嘅不安,繼續有力為香港打氣
2019-06-13
低溫チャーシュー麺
明太子たまご焼き
🥳元朗多野食,我諗大家都知🤩,今次就黎到形點去食米之蓮拉麵JO🍜呢間新開拉麵店成日排長龍🐉,今日我地好好彩,好快安排到座位椅子下面有個細細個架,可以放袋,又唔阻人坐底之後好快就俾左茶我地🍵雖然呢度係拉麵店,但係就有好多唔同種類既野食,前菜🥒、小食🍡、湯拉麵、沾麵🍜、飯🍛等等好多元化,最岩多❤️人事🤣我地叫左一飯一拉麵🍜、兩個小食,侍應服好好,知道我地叫左小食,就問都冇問俾左兩隻碟仔我地,好細❤️😁特製低溫叉燒拉麵呢個拉麵🍜既賣相真係冇得輸。全部叉燒都用低溫煮完之後,鋪係碗邊,除左令賣相一流之外,仲可以避免叉燒肉口感太老,真係一舉兩得👍🏻👍🏻拉麵又唔會太稔身,口感剛剛好馳名豬腩肉飯呢個飯好足料,每件豬腩肉都大大件,而且,又有溏心蛋、又配上大量蔥花,好香好好食,仲有一碗麵鼓湯。😋明太子煎蛋🍳雞蛋🥚卷裡面包左明太子,就咁食已經好好味,我覺得可以唔洗沾隔離果個醬油。味道都有少少辣,口感都算嬾口,值得一試炒雜菜因為我真係好鍾意食菜,所以叫左一碟,都算大碟,而且有好多唔同種類既菜,顏色豐富又有尚養,最岩有營人仕總結,呢間鋪頭無論食物質素、服務都好好,大家都可以試下呢餐廳

呢間新開拉麵店成日排長龍🐉,今日我地好好彩,好快安排到座位

椅子下面有個細細個架,可以放袋,又唔阻人

坐底之後好快就俾左茶我地🍵

好多元化,最岩多❤️人事🤣

特製低溫叉燒拉麵

呢個拉麵🍜既賣相真係冇得輸。

拉麵又唔會太稔身,口感剛剛好

馳名豬腩肉飯
馳名豬腩飯

明太子煎蛋🍳

味道都有少少辣,口感都算嬾口,值得一試

明太子煎蛋

炒雜菜

炒野菜

2019-06-12
馳名豬腩飯
明太子煎蛋
炒野菜
2019-06-13 21 浏览
係元朗Yoho 行完街街,又係搵食既時間,有dd掛住拉麵既味道添,有拉麵Jo呀,好,入去坐底睇下好咩好食先。辣味豚骨拉麵,辣味啱啱好,啱晒香港人口味,豚肉夠厚夠脂肪,有口感,拉麵亦都爽口彈牙,唔錯!特製低溫叉燒麵,碗邊圍滿靚靚叉燒,好吸引呀,叉燒比起豚肉瘦一D,食落唔膩,溏心蛋都夠軟心,好味味!炸八爪魚球,外香內軟,,入面有八爪魚粒粒,一D 都唔粉。鐵板豆腐,煎得外皮有少少脆,但豆腐依然嫩滑,加埋木魚更有層次感。

炸八爪魚球,外香內軟,,入面有八爪魚粒粒,一D 都唔粉。