2019-05-22 64 浏览
最近好想食拉麵 要係元朗搵一間係日本人主理嘅米芝連拉麵店唔易架 今次去元朗yoho mall 新商場搵到有間拉麵Jo。主打既拉麵 因應個人喜好㨂湯底 配左唔同嘅麵款特製醬油豚骨拉麵麵條方面,麵款用左幼麵,軟硬度適中湯底方面,醬油味濃郁但唔會過咸特制蒜油豚骨拉麵麵條方面,麵款係用左幼麵,軟硬度都係適中湯底方面,蒜味濃而不會搶左豚骨味,可以話係雙重口感呢兩碗麵嘅豚肉都係一樣,惹味得黎肥瘦適中,入口即融炸八爪魚球同平時唔同,今次唔係燒的形式,竟然係炸得金黃色粒粒飽滿的小丸子上不滲油光,唧上美乃滋及燒汁之後,再灑上生機勃勃的木魚碎。外層香口薄脆,無半點膩感,入面濕潤可口,不會過黏,但就如坊間的八爪魚丸,只有細碎的一粒八爪魚肉。配搭甜潤的美乃滋,又有酸燻醒胃的燒汁,木魚碎的微微鮮香助力之下夠哂惹味。大磚豆腐先將豆腐炸香後,加入不木魚碎 加秘製醬汁 保證新鮮熱辣辣 豆腐好軟腍嫩滑,充滿大豆香明太子濕醃的魚子既明太子  加上感覺柔嫩玉子 細緻的風味

主打既拉麵 因應個人喜好㨂湯底 配左唔同嘅麵款

特製醬油豚骨拉麵
麵條方面,麵款用左幼麵,軟硬度適中
湯底方面,醬油味濃郁但唔會過咸

特制蒜油豚骨拉麵
麵條方面,麵款係用左幼麵,軟硬度都係適中
湯底方面,蒜味濃而不會搶左豚骨味,可以話係雙重口感

呢兩碗麵嘅豚肉都係一樣,惹味得黎肥瘦適中,入口即融

炸八爪魚球

大磚豆腐