喺銅鑼灣新開咗一間米線店,開頭諗住食個快飯,點知,有驚喜啊!環境真係幾闊落同舒適。疫情期間更加唔想同陌生人太近啦~餐牌內,可以散嗌,又可以加$18轉套餐~ 有小食同飲品。炸蝦醬雞翼肉沬拌飯 ($54)呢個雞翼係新鮮炸起,咬落口擠哂啲肉汁出來。肉碎唔會好肥,仲好入味,送飯一流~酸菜肥腸湯米線 ($58)我最鐘意食邪惡豬大腸啦~ 條腸完全唔韌,又入味又淋,仲洗得乾淨,無乜肥膏~來米線店都係想食米線。米線比起平時嘅幼身,仲好爽口、淋滑。同酸菜湯好夾。最緊要佢唔會超重口味,係香港本地口味。兩個跟餐小食+散嗌小食剁椒皮蛋:皮蛋好靚,絕對無怪味,口感綿滑,配合埋蒜同辣椒等調味,真係口腔懷孕~麻辣豬耳朵:都幾辣同幾麻,好爽,食到停唔到口~話梅小蕃茄 ($24)店員推薦我地食呢個小食,真心好好食。小蕃茄無哂草青味,又甜又香又滑,裡面仲爆汁。真係詞窮唔識形容呢種味道呀~真係好食啊~兩杯餐飲雙檸梳打茶 (套餐+$4) 平時飲凍檸茶點會有青檸,點會有汽。呢杯特飲真係好飲,好清新,陣陣檸檬和青檸香氣,最緊要係,唔甜呀!芒果乳酪梳打(+$4)朋友好中意食芒果爆珠。成大杯都係爆珠。飲品唔會好甜,仲好濃郁芒果味~
環境真係幾闊落同舒適。疫情期間更加唔想同陌生人太近啦~

餐牌內,可以散嗌,又可以加$18轉套餐~ 有小食同飲品。

炸蝦醬雞翼肉沬拌飯 ($54)
炸蝦醬雞翼肉沬拌飯

呢個雞翼係新鮮炸起,咬落口擠哂啲肉汁出來。
肉碎唔會好肥,仲好入味,送飯一流~

酸菜肥腸湯米線 ($58)
酸菜肥腸湯米線

兩個跟餐小食+散嗌小食
剁椒皮蛋(左上); 麻辣豬耳朵 (右上); 話梅小蕃茄 (下)

麻辣豬耳朵:都幾辣同幾麻,好爽,食到停唔到口~
話梅小蕃茄 ($24)

兩杯餐飲
雙檸梳打茶(左);芒果乳酪梳打 (右)

雙檸梳打茶 (套餐+$4)

芒果乳酪梳打(+$4)
朋友好中意食芒果爆珠。成大杯都係爆珠。飲品唔會好甜,仲好濃郁芒果味~ 正呀~

順帶一提,枱面的辣椒醬都好高質,勁香,幾辣,食得好過癮~
辣椒醬

銅鑼灣行街食飯有好地方去啦,呢間新店食物同服務都很滿意。大食的朋友有福音啦,有得任加米線或飯~ 開心豬~
炸蝦醬雞翼肉沬拌飯
酸菜肥腸湯米線
雙檸梳打茶(左);芒果乳酪梳打 (右)
辣椒醬
2022-02-15 37 浏览
位於銅鑼灣波斯富街< 𝓛𝓸𝓿𝓮 𝓡𝓲𝓬𝓮 𝓝𝓸𝓸𝓭𝓵𝓮 >, 一間新式米線連鎖店, 每個卡位彷彿像一個個太空艙, 打卡也不錯。火爆肥腸拌米線 $⁵⁸油香肥腸放入鐵鑊爆炒, 配上虎皮青椒及香蒜粒, 相當惹味。芫茜皮蛋脆鯇魚湯米線 $⁵⁸配料很豐富, 湯底較為清淡。炸蝦醬雞翼 $²⁸有三大隻雞翼, 質感脆脆的。麻辣豬耳朵 $²⁶每條沾滿惹味麻辣醬汁。話梅小番茄 $²⁴小番茄散發酸甜話梅味道, 帶點冰涼感覺。剁椒皮蛋 $²⁴以兩隻皮蛋切半, 面層放有大量剁椒與蒜蓉。醋香青瓜白木耳 $¹⁸味道酸酸的, 非常開胃, 而口感爽脆。時令蔬菜 $¹⁸健康之選。辣椒咖啡 $²⁸芒果乳酪梳打 $²⁶愛上米線 (波斯富街)📍銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖

火爆肥腸拌米線 $⁵⁸
油香肥腸放入鐵鑊爆炒, 配上虎皮青椒及香蒜粒, 相當惹味。

芫茜皮蛋脆鯇魚湯米線 $⁵⁸
配料很豐富, 湯底較為清淡。

炸蝦醬雞翼 $²⁸
有三大隻雞翼, 質感脆脆的。

麻辣豬耳朵 $²⁶
每條沾滿惹味麻辣醬汁。

話梅小番茄 $²⁴
小番茄散發酸甜話梅味道, 帶點冰涼感覺。

剁椒皮蛋 $²⁴
以兩隻皮蛋切半, 面層放有大量剁椒與蒜蓉。

醋香青瓜白木耳 $¹⁸
味道酸酸的, 非常開胃, 而口感爽脆。

時令蔬菜 $¹⁸
健康之選。

辣椒咖啡 $²⁸
芒果乳酪梳打 $²⁶

愛上米線 (波斯富街)
📍銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖
2022-02-12
💗情人節沒愛人,那就愛上米線吧!🍜一般的米線店都予人一種地道、老舊的感覺,這家位於銅鑼灣的新式米線店,卡位好像一個個太空艙,是一家適合打卡的米線店🤩-火爆肥腸拌米線 $58聽名字就知道不普通!肥腸落鑊爆炒,再加上虎皮青椒🫑及米線🍜,超級惹味🤩肥腸食落充滿油香🤪-炸蝦醬雞翼 $28有三隻雞翼🐔雖然蝦醬味道不是很濃,不過勝在雞翼炸得脆脆。-麻辣豬耳朵🐷 $26極推介!每一塊豬耳朵都沾滿超級惹味辣汁-醋香青瓜白木耳 $18青瓜與白木耳完全吸收了醋味,味道非常開胃☺️白木耳為比較罕見的食材,口感爽脆。-話梅小番茄🍅 $24小番茄去了皮,亦吸收了話梅汁的酸甜,亦夠冰涼!-剁椒皮蛋 $24以兩粒皮蛋切半,加上超多的剁椒與蒜蓉🧄
💗情人節沒愛人,那就愛上米線吧!🍜
一般的米線店都予人一種地道、老舊的感覺,

火爆肥腸拌米線 $58
聽名字就知道不普通!
肥腸落鑊爆炒,再加上虎皮青椒🫑及米線🍜,
超級惹味🤩
肥腸食落充滿油香🤪

炸蝦醬雞翼 $28
有三隻雞翼🐔
雖然蝦醬味道不是很濃,不過勝在雞翼炸得脆脆。
麻辣豬耳朵🐷 $26
極推介!每一塊豬耳朵都沾滿超級惹味辣汁

醋香青瓜白木耳 $18
青瓜與白木耳完全吸收了醋味,
味道非常開胃☺️
白木耳為比較罕見的食材,口感爽脆。

話梅小番茄🍅 $24
小番茄去了皮,亦吸收了話梅汁的酸甜,亦夠冰涼!

剁椒皮蛋 $24
以兩粒皮蛋切半,加上超多的剁椒與蒜蓉🧄
2022-02-14 26 浏览
有一日中午放飯嘅時候,同同事響公司附近發現到一間專食米線嘅餐廳,我哋見天氣咁凍,就一於去食返碗米線暖下個胃。呢間餐廳主打係冇味精,米線有分湯米同撈米,又有飯食同小食,好岩中午嘅時候黎食。我同同事就嗌左一個湯米同撈米一齊試下,先講芫荽皮蛋脆肉皖米線,就咁食比較清淡,燙頭好清甜,食落好舒服,而且秒就妙在如果你覺得唔夠味,其實個湯入面有啲鹹酸豆角,夾埋啲米線一齊食,味道會豐富啲。食咗少少,店員就提醒我地可以試下加小小佢地自家製嘅辣椒醬,好值得一試噶,我地就加咗小小,果然有驚喜,估唔到小小嘅辣椒醬令成碗麵憎香好多,食起身又係一番風味,我覺得係比平時出面啲麵舖食到辣椒醬好食,更加香口。跟住就試下個肥腸撈米線,望起身已經令人好有食慾,肥腸同虎皮椒鋪面,撈埋一齊食超正,米線知係用唔係好多嘅醬去撈,但配合肥腸同辣椒已經夠曬好味。肥腸處理得非常出色,一啲異味都無,又無肥膏,咬起身爽口彈牙,虎皮椒亦都唔係辣都頂唔順果隻,係鮮辣,有啲清新嘅感覺,一淡米線,一淡肥腸,一淡虎皮椒,輪流咁食,都幾過癮,超級岩我胃口。我地仲叫咗個藤椒雞蔥油餅,其實就係有啲藤椒雞粒,跟住用蔥油餅包住來吃,雞粒係藤椒嘅配合下有啲鮮麻嘅

我地仲叫咗個藤椒雞蔥油餅,其實就係有啲藤椒雞粒,跟住用蔥油餅包住來吃,雞粒係藤椒嘅配合下有啲鮮麻嘅感覺,蔥油餅又係鬆化香口,一齊食真係一絕。

我同同事食完呢餐都飽曬,身體即刻暖粒粒,而且果然野食係無味精,味道都比較清淡,食完完全唔頸渴。我同同事對今餐都十分滿意,正,Lunch又多咗一個選擇啦!
2022-02-13 29 浏览
New noodle place!It’s different from the other Sichuan style rice vermicelli placeThe broth is definitely lighter and with less artificial flavourPortion is also significantly largerAnd it offers unlimited free refill of noodle and rice! So one can guarantee a full stomach for just around $50!Braised Beef Shank Is tender and juicy insideNothing too oily and saultyPork intestine is cleaned well and fully braised so it’s chewy but not tangling. The rose coffee is unexpectedly largeIt’s the size o
New noodle place!

Nothing too oily and saulty

It’s the size of 2 normal regular coffee
Definitely a place to chill
2022-02-13 36 浏览
2022.02.12上完甜品workshop 去左附近食新開既米線鋪🍜餐廳裝修乾淨光猛舒服👍🏻芫荽皮蛋脆鯇魚湯泡飯 🐟$58店員下單時會細心查詢食客需不需要多芫荽、蔥!份量足,食落會知道真係無味精👍🏻可以完全食到食材既原鮮味!而米係選用日本🇯🇵珍珠米所以相對無咁軟綿綿!紅燒牛𦟌湯米線 🐮$62以牛骨湯作為湯底,牛味會更突出!牛𦟌厚度適中,咬落入味同軟身!米線煙韌度適中👍🏻火爆肥腸拌米線 $58有脆口既炸黃豆😋米線軟硬度適中,肥腸肥美入味得嚟唔會膩,加上少少辣🔥,會越食越想繼續食😛而每個主食可以另加$18升級至套餐,會多一個小食(四選一)同埋一杯餐飲(特飲+$4)套餐小食:話梅小蕃茄🍅細細粒園軲轆紅卜卜🔴好得意!食落仲要入口好爽,之後會有梅既酸甜味!用黎開胃解辣都唔錯👍🏻剁椒🌶皮蛋🥚皮蛋大大隻,晶瑩剔透味道香濃,辣而不膩😋麻辣🌶豬耳朵🐷咬落爽口,麻香味較出😁加上少少白芝麻口感更豐富另外,我地仲叫多份藤椒雞粒🐔蔥油餅🫓 $32蔥油餅🫓酥脆,藤椒雞粒🐔香口得黎唔會油,配上蔥油餅食用口感超好超惹味😋套餐餐飲:我地個個加錢💰都揀特飲🤣熱辣椒咖啡🌶️☕️入口先有玉桂味,之後會有淡淡既辣椒味滲出🌶️香甜少
2022.02.12

上完甜品workshop 去左附近食新開既米線鋪🍜
餐廳裝修乾淨光猛舒服👍🏻

芫荽皮蛋脆鯇魚湯泡飯 🐟$58
店員下單時會細心查詢食客需不需要多芫荽、蔥!

紅燒牛𦟌湯米線 🐮$62

火爆肥腸拌米線 $58

套餐小食:

話梅小蕃茄🍅

剁椒🌶皮蛋🥚
皮蛋大大隻,晶瑩剔透味道香濃,辣而不膩😋

麻辣🌶豬耳朵🐷
咬落爽口,麻香味較出😁加上少少白芝麻口感更豐富

另外,我地仲叫多份藤椒雞粒🐔蔥油餅🫓 $32

套餐餐飲:我地個個加錢💰都揀特飲🤣

熱辣椒咖啡🌶️☕️
入口先有玉桂味,之後會有淡淡既辣椒味滲出🌶️香甜少辣幾得意🤣

芒果乳酪梳打🥭
會有好多爆珠芒果🥭增添口感,酸味較甜味出!

雙檸梳打茶 🍋
係青檸加上檸檬既梳打茶,檸味十出超fresh 🌿

2022-02-11 46 浏览
喺銅鑼灣行完街搵餐廳醫肚,平時食黎食去都係嗰幾間連鎖米線餐廳,今日咁啱可以試吓食呢間新開嘅”愛上米線”。餐廳係主打本地口味的米線,所以同雲南米線有少少唔同口味。另外,聽啲店員講餐廳可任加飯以及米線,大胃王都會餵得飽。值得一讚呢度嘅裝修真係落咗好多心機,好似坐咗喺火車入面咁樣。🌟 酸菜肥牛湯米線平時食米線剩係得麻辣酸辣同埋清湯揀。而呢度就有酸菜湯底,適合唔食得辣嘅人。湯底都係真材實料,落咗勁多酸菜,識落都好開胃。🌟 辣椒炒肉拌米線本身我自己就好鍾意食撈麵,佢嘅辣椒炒肉真係真材實料,放咗好多隻勁辣青椒,食落十分刺激。加上炒豬肉,成個撈麵好有油香味。🌟蔥油餅本身以為蔥油餅係好厚好油嗰種。但係原來係比較薄、煎得好香好脆嘅蔥油餅。食落好有口感,外脆內軟。

🌟 酸菜肥牛湯米線

🌟 辣椒炒肉拌米線

🌟蔥油餅
2022-02-09 237 浏览
作為米線控既我,即刻比店名「愛上米線」吸引咗入去食。小編覺得本店嘅裝修有點似美式漢堡包店😂光線充足環境寬躺,最重要係坐得舒服。紅燒牛𦟌湯米線(牛骨湯) $62本店設有免費添飯和添米線,岩晒一班大食既朋友仔。店員會主動問要不要添加,小編就無添啦,食一碗已經好飽😋牛𦟌約有5塊,厚度適中,牛味濃郁,軟身和入味,配上啖啖牛骨湯底,更美味。喜歡食辣嘅朋友仔一定要落自家製甜辣醬! 剁椒皮蛋 (+$18升級至套餐)配上秘製醬汁,帶少少辣味和蒜,很惹味。唯一有少少失望,原來得一隻皮蛋。芒果乳酪梳打 (特飲+$4)好正呀!有爆珠芒果,口感好正。酸菜排骨湯米線 $58超級多酸菜,不會醃得很酸,淡淡酸味很開胃。最緊要係湯底不會好油膩。排骨紋得很淋,不會好韌,分量多。麻辣豬耳朵 (+$18升級至套餐)食落爽口,配上自家製麻辣醬汁幾惹味。藤椒雞粒油餅 $32葱油餅很酥脆!藤椒鷄粒好香又唔會好油,配上蔥油餅一起吃,口感更加豐富,而且不會很油膩。
作為米線控既我,即刻比店名「愛上米線」吸引咗入去食。

紅燒牛𦟌湯米線(牛骨湯) $62
紅燒牛𦟌湯米線(牛骨湯)

喜歡食辣嘅朋友仔一定要落自家製甜辣醬!

剁椒皮蛋 (+$18升級至套餐)
剁椒皮蛋

芒果乳酪梳打 (特飲+$4)
好正呀!有爆珠芒果,口感好正。

酸菜排骨湯米線 $58
酸菜排骨湯米線

麻辣豬耳朵 (+$18升級至套餐)
食落爽口,配上自家製麻辣醬汁幾惹味。

藤椒雞粒油餅 $32
藤椒雞粒油餅

紅燒牛𦟌湯米線(牛骨湯)
酸菜排骨湯米線
藤椒雞粒油餅
  • 藤椒雞粒葱油餅
2022-02-05 39 浏览
愛上米線 (波斯富街) (銅鑼灣)放假約朋友食米線😍😍呢間係本地口味嘅米線仲可以任加飯同米線添👍👍好抵食🥰🥰酸菜脆鯇魚米線$58份量十足,有好多酸菜,仲要好好味,冇落味精😋😋可以食到食物的原味道👍👍 脆鯇魚好鮮甜同彈牙😆😆藤椒雞粒拌飯$52雞粒好香脆😋😋仲有個拌飯醬汁好惹味❤️❤️雞粒仲啖啖肉,份量又多🤩🤩+$18 套餐有一款小食及一杯飲品醋香青瓜白木耳醋香青瓜白木耳好好味,辣度適中😚😚剁椒皮蛋剁椒皮蛋上面有好多配料,味道👍👍芒果乳酪梳打+$4甜度啱啱好,芒果爆珠好彈牙, 好好飲🥰🥰熱檸水檸檬水我最愛😘😘蔥油餅$18蔥油餅2大塊,口感一流😁😁炸蝦醬雞翼三隻$28炸蝦醬雞翼好香脆,肉質嫩🥰🥰味道啱啱好,好正🤩🤩地址:銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:5/5環境:4/5
愛上米線 (波斯富街) (銅鑼灣)

酸菜脆鯇魚米線$58

藤椒雞粒拌飯$52

+$18 套餐有一款小食及一杯飲品
醋香青瓜白木耳
醋香青瓜白木耳好好味,辣度適中😚😚

剁椒皮蛋
剁椒皮蛋上面有好多配料,味道👍👍

芒果乳酪梳打+$4
甜度啱啱好,芒果爆珠好彈牙, 好好飲🥰🥰

熱檸水
檸檬水我最愛😘😘

蔥油餅$18
蔥油餅2大塊,口感一流😁😁

炸蝦醬雞翼三隻$28
炸蝦醬雞翼好香脆,肉質嫩🥰🥰味道啱啱好,好正🤩🤩

地址:銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:5/5
環境:4/5
我個人其實幾鍾意食米線,但對於大型連鎖既果幾間米線就無咩興趣。最近去銅鑼灣揾朋友,見到一間新開既米線【愛上米線】,裝修超級新潮特別之外,食物款式都特別多。一般米線都係自己選擇配料同湯底,其他野大同小異。但有別於一般米線鋪頭,【愛上米線】主打本地口味,而且有飯選擇,朋友想食米線而自己禁岩想食飯都可以滿足。而且有時候一碗米線或者飯唔夠,想加底都要加錢,但佢地可以免費添米線或者飯,完全唔會怕食唔飽。第一次去食,就試左店員推薦既食物。酸菜排骨湯麵:酸菜唔會夾硬整到好酸,淡淡酸味、但好開胃同惹味。D湯又感覺無咩味精,又唔會好油,如果平時食麵鍾意飲埋D湯既完全無負擔!而且D排骨好軟,分量都好多!辣椒炒肉拌米線:辣椒本來以爲係紅色辣椒,原來係辣青椒。佢地係靠食材天然既辣去調味,所以辣味會偏少。不過D肉、青椒同其他配料都好都炒得好香,唔好以爲好似無咩汁會好淡,但完全唔會。乾拌米線係香港都比較少食到。藤椒鷄粒葱油餅:葱油餅似係自製既,非常酥脆!藤椒鷄粒既分量都好多,好香又唔會好油。不過都係覺得辣味偏少。麻辣豬耳:加$18跟餐小食,用餐廳秘製麻辣醬去調配。豬耳爽口而且無豬味,秘製麻辣醬超級無敵香同惹味。不

麻辣豬耳:加$18跟餐小食,用餐廳秘製麻辣醬去調配。豬耳爽口而且無豬味,秘製麻辣醬超級無敵香同惹味。不過個人expect會再辣D。

青瓜薄荷梳打:青瓜薄荷味道既梳打非常refreshing,而且唔會太甜。裏面仲有加冰粉所以口感都好特別!

芒果乳酪梳打:芒果乳酪味既梳打會比起青瓜薄荷味更令人容易接受,仲有D爆醬珠珠,好特別!

可能為左配合香港人口味,所有標明係辣既食物基本上都唔辣。個人覺得係呢方面遜色少少,但其他方面,比如食物quality、味道、食材、環境、服務上我係非常滿意!!有機會會再去!

2022-01-31 73 浏览
係香港四川米線食得多,湖南米線真係冇食過,見到銅鑼灣有間新開既米線就同媽咪入去試下呢間米線舖裝修簡約型格,比一般米線舖闊落👍🏻海山雞翼($28)用上蝦醬醃製,鹹香味重,外皮脆得香脆,入口juicy 話梅小番茄係店長推薦,入口清甜;木耳則是少見既白木耳,仲用上醋醃製,非常開胃酸菜肥腸湯米線($62)平時好少食內臟但今次見到menu 有特登試下點知有驚喜,首先肥腸份量充足,有10舊左右,食落有嚼勁,口感唔錯酸菜排骨湯米線($62)用上豬軟骨,整得又淋又入味,酸菜加上辣豆骨,帶少少辣味跟餐加$4既芒果乳酪梳打酸酸甜甜仲有爆珠粒粒,增加口感另一特飲青瓜薄荷梳打都唔錯,薄荷味重所以勁fresh 解辣解膩一流

呢間米線舖裝修簡約型格,比一般米線舖闊落👍🏻

跟餐加$4既芒果乳酪梳打酸酸甜甜仲有爆珠粒粒,增加口感

2022-01-15
  • 青瓜薄荷梳打
  • 酸菜肥腸米線
2022-01-31 47 浏览
銅鑼灣呢間🎊新開咗冇幾耐嘅米線🍜專門店原來係幾🤩特別,佢係🇭🇰港人口味嘅🇨🇳湖南湘菜風味米線🍜,整體來講冇咁濃冇咁辣🌶,以麻香為主🤤,層次感幾豐富😋!🌶辣椒🔥炒肉🐖拌米線🍜大大碗,啲🔥炒肉🐖片半肥瘦好甘香🤤,青辣椒鮮味🥰之餘又唔會太辣,香口到食唔停口😆。拌米線🍜除咗面頭啲料之外,底部有唔少秘製醬汁,撈埋🥢一齊食麻辣香十足😋,而且入邊仲有啲炸🔥黃豆令到整體口感更👍豐富!🔥火爆肥腸🐷拌米線🍜啲配料基本上同其他拌米線係一樣嘅,呢碗我就走咗蔥同芫荽😂,入面有好多肥腸🐷,厚肉肥美😍,外皮仲有少少香脆😋,都幾高質!🤩見佢有🌶辣椒咖啡☕️,好似幾特別所以我就叫咗來試吓,入口好香🥰玉桂味,淡淡嘅辣椒味喺 after taste 👅 嘅時候慢慢滲出來🤤,香甜微辛幾好飲,值得一試!藤椒🐔雞粒葱油餅🫓分量適中,🐓雞粒爆得好香,帶陣陣嘅藤椒麻香,辣得比較柔和,可以就咁食🤤亦都可以用啲蔥油餅🫓包住嚟食,都一樣咁好味😋。呢度有六款唔同嘅🤤小食,各適🥰其適,各有特色😍。醋香🤤青瓜🥒白木耳好爽脆,食落有少少🤏清香嘅醋酸味好😋開胃。🔥炸蝦🦐醬鷄翼🐓皮脆肉嫩,入口有淡淡嘅蝦🦐醬鹹香鮮味,唔會太鹹幾🤤好味!剁椒🌶皮蛋🥚好惹味

呢度有六款唔同嘅🤤小食,各適🥰其適,各有特色😍。

剁椒🌶皮蛋🥚好惹味😍,皮蛋🥚晶瑩剔透味道香濃,連埋上邊啲剁椒🌶一齊食香辣味道😋層次豐富!

麻辣🌶豬耳朵🐷分量唔少,咬落去十分爽口🤤,麻香比辣感更突出👍,加上有少少🤏嘅芝麻香好好味😋。

時令蔬菜🥬以白灼嘅方式處理,清新健康👍。

話梅小番茄🍅係我最欣賞😍嘅一道小食,剝咗皮嘅🍅蕃茄仔入口有話梅嘅🤤酸甜味,勁鮮甜,解辣🌶一流,啲話梅亦都酸甜味美😋勁好味!
午餐
經過銅鑼灣,見到呢間新開嘅餐廳裝修好特別,所以入去試吓佢嘅Lunch😌依家餐廳除咗米線都有飯類,餐廳係以本地口味嘅米線為主,好特別!如果覺得份量唔夠仲可以再加飯同米線添架👍🏻而且呢度嘅員工服務態度好好,主動問你需唔需要添加飯或者米線,又會主動同你傾吓計問吓食物味道,而落單都會走過來幫你落架👍🏻呢個服務態度好讚呀🥰._.🐂|紅燒牛𦟌湯米線|牛骨湯🌶紅燒牛𦟌數量都算多,香濃嘅紅燒牛𦟌,配埋清清地嘅牛骨湯,唔算辣,食晒成碗已經好飽肚😌·🌿|芫茜皮蛋脆鯇魚湯泡飯|🍚泡飯係用日本米,份量都算多,我食嘅鯇魚冇骨,啱晒我呢啲唔鍾意食魚要吐骨嘅人😆·|小食|[仲可以加$18升級至套餐,包含小食同飲品]🐥炸蝦醬雞翼🐥呢個炸雞翼真係好好食😋出面炸到金黃色,咬落去外層香脆可口👍🏻裏面雞肉有淡淡的蝦醬味,的確好食💕·🍅話梅小蕃茄🍅呢個小食亦都相當有驚喜,無估到個味道咁特別咁好食💗小蕃茄已經去皮,浸左酸酸甜甜嘅話梅汁味道,但又唔會特別酸,咬落口又fresh又甜,勁好食🤩·🐷麻辣豬耳朵🐷麻辣味道充足,唔算太辣,麻味香濃,豬耳亦好有口感😋·|特飲|[加$4轉]🥭芒果乳酪梳打呢個乳酪梳打亦都好有驚喜,裏面有芒果爆爆珠
._.
🐂|紅燒牛𦟌湯米線|牛骨湯🌶
🌿|芫茜皮蛋脆鯇魚湯泡飯|🍚
|小食|
[仲可以加$18升級至套餐,包含小食同飲品]
🐥炸蝦醬雞翼🐥
🍅話梅小蕃茄🍅
🐷麻辣豬耳朵🐷
麻辣味道充足,唔算太辣,麻味香濃,豬耳亦好有口感😋
|特飲|[加$4轉]
🥭芒果乳酪梳打
呢個乳酪梳打亦都好有驚喜,裏面有芒果爆爆珠,飲嘅每一啖都夾雜着香濃芒果嘅味道,超好飲💗
🍋雙檸梳打茶
清清地嘅檸檬梳打,有檸檬同青檬嘅香味,清新又好飲💕
._.
@lovericenoodle
📍愛上米線 (銅鑼灣店)
📍銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈地下A號舖
午餐
記得以前香港未有米線嘅時候,真係要特登放假去到深圳先可以食到一啲地道嘅米線🍜話說無辣不歡嘅我,最鍾意周圍搵辣嘢食,真係可以話食暈晒香港九龍新界所有嘅酸辣米線。前幾日經開銅鑼灣,發現新開左個米線🍜叫愛上米線,裝修同其他米線都好唔同,好簡潔,入到去先知道原來佢哋主打本地口味嘅地道嘅米線,亦都用新鮮嘅食材,仲可以任加飯同埋米線添,真係食到你飽為止🥳🥳🥳話梅小蕃茄呢個小食不得不介紹,一定要是試。話梅浸小蕃茄,食落有蕃茄味之餘仲有酸酸地嘅話梅味,開胃前菜一流👍🏻麻辣豬耳朵麻辣夠入味,豬耳夠爽脆。海山炸雞中翼炸得非常之透,好似大排檔啲雞翼咁,外皮非常脆,裏面肉夠嫩滑。辣椒炒肉蓋碼粉呢個係佢哋推介嘅產品之一,裏面用上辣椒同新鮮豬肉,仲有炸過嘅豆同香菜,食嘅時候撈埋佢嘅米線,一齊食非常之香口,好有地道風味。招牌脆炸蛋肉沫蓋碼飯呢個都係佢哋嘅招牌菜之一,如果唔係咁食得辣嘅話或者小朋友都啱呢一味,用新鮮嘅豬肉碎加特別嘅配菜同太陽蛋都有佢哋地道香口嘅味道。佢哋嘅特飲都好特別㗎。青瓜薄荷梳打薄荷嘅啫喱再加青瓜味嘅梳打水,感覺非常之Flash。芒果乳酪梳打芒果乳酪溝梳打,本來唔啦間嘅兩款飲品,撞埋一齊夠晒特別創

話梅小蕃茄
呢個小食不得不介紹,一定要是試。

麻辣豬耳朵
麻辣夠入味,豬耳夠爽脆。

海山炸雞中翼

辣椒炒肉蓋碼粉

招牌脆炸蛋肉沫蓋碼飯

佢哋嘅特飲都好特別㗎。

青瓜薄荷梳打
薄荷嘅啫喱再加青瓜味嘅梳打水,感覺非常之Flash。

芒果乳酪梳打
芒果乳酪溝梳打,本來唔啦間嘅兩款飲品,撞埋一齊夠晒特別創新。
2022-01-29 450 浏览
係銅鑼灣見到呢間新開的米線店,款式有別於一般的雲南米線,主打每日熬製的無味精湯底,亦有撈米線可選擇😆店面光猛亦夠舒服,加$18配小食及飲品,價錢亦唔貴,唔夠食仲可以加米線/飯,值得一試——————🥢 紅燒排骨湯米線($58)選了豬骨湯(亦有牛骨湯可選),排骨燉煮到軟腍,連軟骨都輕易咬開👍🏻食得出冇加味精,湯底味道柔和,配上帶點酸辣的豆角,味道不錯🥢 火爆肥腸拌米線($58)整體感覺帶點麻辣,唔算好辣,帶點孜然香,而乾黃豆則增加了口感,如果可以加點花生碎會更香🥢 話梅小蕃茄(+$18)酸酸甜甜幾好味又解辣🤤🥢 麻辣豬耳(+$18)爽脆惹味👍🏻🥢 蔥油餅($18)雖然知道係一般蔥油餅的味道🤤但見到都想叫來食🥢 油菜($18)菜芯細細條又幾嫩☕️ 玫瑰咖啡(+$4)餐飲包左普通咖啡/茶,特飲+$4,見有Rose latte 就點來試下,同一般cafe 飲到既味道差唔多,咁又幾抵🍹 芒果乳酪梳打(+$4)味道似芒果汁+ 忌廉溝鮮奶,仲有啲芒果爆珠

——————

🥢 紅燒排骨湯米線($58)

🥢 火爆肥腸拌米線($58)

🥢 話梅小蕃茄(+$18)

酸酸甜甜幾好味又解辣🤤

🥢 麻辣豬耳(+$18)

爽脆惹味👍🏻

🥢 蔥油餅($18)

雖然知道係一般蔥油餅的味道🤤但見到都想叫來食

🥢 油菜($18)

菜芯細細條又幾嫩

☕️ 玫瑰咖啡(+$4)

🍹 芒果乳酪梳打(+$4)
味道似芒果汁+ 忌廉溝鮮奶,仲有啲芒果爆珠
2022-01-29
  • 紅燒排骨湯米線