2017-10-29 58 浏览
呢間日式小店雖然細細間,但係都坐得好舒服, 環境唔算好精緻,但係食物就好有心思。由點菜方式開始講起,餐廳會比一本菜單同marker筆畀客人點菜,點完之後,侍應會入電腦,再在本菜單上面抹走 marker筆嘅痕跡, 呢種方式雖然有啲old school ,不過我個人就覺得好環保。至於食物方便 ,無論菜式嘅設計 ,以及烹調方法,都顯得講究及有心思。見到好多人叫了邪惡包 我們也叫了一個,主要是用紫菜、生菜包著半生熟的帶子及鵝肝, 食落有種外脆內軟的感覺。蘆筍海老牛肉捲,感覺清新,熟蝦都彈牙新鮮。南瓜薯餅,好香脆,南瓜蓉好豐富。我最鍾意都係食香蔥石板牛舌,牛舌用了條狀 厚切方法,先炒好再放上石板上碟, 賣相美觀,食落带點煙韌爽口 ,非常好食。另外黑松露牛油帶子都好新鮮好大隻。因為食物整得美味,所以我哋都食多咗,仲有李小龍卷、日式炒雜菜、同芝士他他炸蝦, 都係唔錯嘅選擇。飯後甜品叫了芝麻雪糕,原先以為是在街外買回來的芝麻雪糕,但食了一口之後,我覺得應該是食店自己親自整的,這裏的芝麻雪糕好特別,除了有好香的芝麻味之外,雪糕面上還灑上一些脆脆的類似糖膠的物體,與雪糕一齊食, 有一種既脆且軟的口感, 很
蘆筍海老牛肉捲,感覺清新,熟蝦都彈牙新鮮。
南瓜薯餅,好香脆,南瓜蓉好豐富。
另外黑松露牛油帶子都好新鮮好大隻。
飯後甜品叫了芝麻雪糕,原先以為是在街外買回來的芝麻雪糕,但食了一口之後,我覺得應該是食店自己親自整的,這裏的芝麻雪糕好特別,除了有好香的芝麻味之外,雪糕面上還灑上一些脆脆的類似糖膠的物體,與雪糕一齊食, 有一種既脆且軟的口感, 很好味,亦很有趣!

2017-10-23
  • 芝麻雪糕
  • 石板牛舌
2017-10-26 48 浏览
今晚朋友帶路,帶左我去一間好有私房菜感覺嘅日式料理餐廳餐廳位於銅鑼灣,佈置都幾特別,牆上面有部單車,好攪笑😂原條鰻魚石頭鍋飯,真係好好食,鰻魚鮮甜,完全唔腥,石頭鍋飯食到底仲有d煙煙靭靭嘅飯蕉,超好味海膽蟹籽迷你壽司飯,海膽入口即化,超級鮮甜,蟹籽爽脆有咬口,好食!邪惡包係一個帶子包住件鵝肝,果然夠哂邪惡😂鵝肝口感特別濃郁,配上鮮甜既帶子,一絕!彩虹卷有蟹籽,炸蝦同埋黑松露,真係一次過滿足我3個願望芝士他他炸蝦,上桌時仲熱辣辣,誠意之作!呢d梗係要趁熱食啦,咬入口溶緊嘅芝士同小小酸酸地嘅醬汁加上彈牙的蝦,味道出奇地夾,好味!黑松露牛油帶子,黑松露成功帶出帶子鮮味,而且咬落仲有淡淡既牛油香味,調味十分出色燒香草豬,一咬落已經食到好香既香草味,口感嫩滑完全唔靭,火喉得剛剛好燒京蔥係自己好鍾意食嘅野,食得日本野一定要叫,好食👍🏻呢間餐廳雖然無連鎖日本餐廳既豪華裝潢,但食得出每一樣食物都係用心之作,下次一定會再黎。
今晚朋友帶路,帶左我去一間好有私房菜感覺嘅日式料理餐廳

餐廳位於銅鑼灣,佈置都幾特別,牆上面有部單車,好攪笑😂

彩虹卷有蟹籽,炸蝦同埋黑松露,真係一次過滿足我3個願望

燒京蔥係自己好鍾意食嘅野,食得日本野一定要叫,好食👍🏻

• 原條鰻魚石鍋飯
2017-10-25 48 浏览
同同事放工後去食好西, 之前係OPEN RICE 見到位於銅鑼灣一間居酒屋D食物好正, 於是今日決定去食下先, 樓下姐姐派傳單見到D食物都已經覺得好吸引LOW, 一坐低唔使諗就叫左呢到最出名既火焰鐵板牛柳串先, 哈哈, 老闆娘一倒D酒既時候, 2串牛柳即刻著火, 燒到牛柳外面脆口, 內褭嫩滑, 菠蘿也變左燒菠蘿, 咁就食到2款燒物啦, WAKAKA….小食我地點了枝豆$38, 呢到既枝豆係熱食的, 枝豆大大粒, 我地拎黎送熱薑茶, 薑茶裹面真係有薑片GA, 唔怕辣可以食下, 駒下風MA, 哈哈.呢到既刺身非常特色, 用左白羅白包住, 之後用竹籤串起黎, 刺身厚身, 而且咁樣食法都係第一次, 口感&味道豐富.仲點了迷你海謄蟹籽壽司柸$68, 賣相好似雪糕, 哈哈…海膽非常鮮甜, 一啖更有三種口感, 最頂係海膽, 中間係蟹籽, 最底係壽司飯.還點了石鍋鰻魚飯, 鰻魚非常大條, 由於係石鍋上, 熱辣辣, 非常正, 仲會有D飯蕉食TIM, 好似煲仔飯, 哈哈….呢個邪惡包做緊特價$38, 聽個名未諗到會係咩, 原來係鮮帶子包住鵝肝, 再用紫菜包住, 非常特色.串燒叫左牛舌心$58, 係厚切來的

串燒叫左牛舌心$58, 係厚切來的, 口感爽口, 味道帶點黑椒, 非常野味.
2017-10-06
2017-10-25 949 浏览
今日同朋友係銅鑼灣行完街街, 係附近搵到呢間居酒屋 – 心之食堂, 相信係用心的製作, 入到去已坐滿8成人, 望望餐牌有好多特色野, 叫返幾款食下先^^首先我地叫左2柸飲品 – 熱生薑茶$28, 必叫!! 由其係而家呢d天氣, 飲落甜甜帶點薑味, 味道有d似抽子茶加薑, 非常暖胃. 朋友叫左Budweiser $28, 柸裝的.跟住叫左個李小龍卷$68, 加州卷似的, 但裹面係炸蟹鉗, 蟹柳 & 青瓜而成, 面頭有d魚子醬令到成件事新鮮起黎.之後呢個必叫, 呢到既招牌菜 – 心之火焰鐵板牛柳粒$88(2串), 上枱後準備相機啦喂, 哈哈, 店員一倒已燒好既酒落去, 2串牛柳即將比火包圍住, 好似bbq似的, 每串都夾雜著紅黃蕉, 牛柳淋身, 帶點黑椒味, 配料有薯角 & 菠蘿.呢個係黑松露牛油帆立貝$78(4柆), 帆立貝大大粒, 每粒都有黑松露, 好鮮甜, 仲有椰菜係底, 索哂d汁好鮮甜.跟住叫左個原條鰻魚石鍋飯$118, 嘩…個石鍋都唔夠放呀條鰻魚, 哈哈, 鰻魚啖啖肉, 都幾厚身下, 再加上鰻魚汁簡直係絕配.之後呢款都好特色架, 叫刺身串串串, 我地叫左三文魚$38(2件) &

之後呢款都好特色架, 叫刺身串串串, 我地叫左三文魚$38(2件) & 洋風吞拿魚$38(2件), 每件刺身都用左羅白包住, 令到口感變得外脆內軟, 吞拿魚還加上了蟹膏, 令到味道更鮮起來.

之於燒物方面我地叫左蘆筍海老牛肉卷$48, 牛肉包住鮮甜既蘆筍&爽口既海老, 味道非常夾, 口感爽脆嫩滑. 最後係白鱔串, 肉質嫩滑, 味道鮮甜, 一D都唔醒.
2017-10-23
2017-10-25 39 浏览
耀華街百樂中心已經變左一棟飲食大廈, 基本上都成日黎呢到搵食, 上次留意到12樓呢間心之食堂 同朋友下次黎試事隔都好幾個月, 終於約到一齊食喇餐廳唔算好大十張檯左右但係氣氛好溫馨簡簡單單心之食堂4個字, 原來可以咁優雅, 咁有意思紫薯甘栗餅炸到金黃色, 望到都流口水紫薯唔算好甜但勝在夠綿夠滑仲有栗子肉係入面口感豐富三文魚  海膽更貼心提供紫菜甜蝦新鮮 蝦甜呢到D剌身放係D迷你傢私上面好得意!!原條鰻魚石鍋飯鰻魚大到石鍋都裝唔曬加埋鰻魚汁, 成個飯都食曬了!!雞腎 (上)牛舌心 (下)牛舌心 唔係到到都有呢D真心做得唔錯!加少少檸檬汁相當好食 一D都唔會鞋同韌鹽燒雞翼彩虹卷唔係好夠飽, 所以再叫左個彩虹卷睇到色彩繽紛,個心情都好心花怒放最後 芝麻 綠茶雪糕作結心之食堂  好滿足呀!!
事隔都好幾個月, 終於約到一齊食喇

餐廳唔算好大十張檯左右
但係氣氛好溫馨

簡簡單單心之食堂4個字, 原來可以咁優雅, 咁有意思

紫薯甘栗餅
炸到金黃色, 望到都流口水
紫薯唔算好甜但勝在夠綿夠滑

呢到D剌身放係D迷你傢私上面
好得意!!

原條鰻魚石鍋飯
鰻魚大到石鍋都裝唔曬
加埋鰻魚汁, 成個飯都食曬了!!

雞腎 (上)
牛舌心 (下)
牛舌心 唔係到到都有
呢D真心做得唔錯!
加少少檸檬汁相當好食 一D都唔會鞋同韌

彩虹卷
唔係好夠飽, 所以再叫左個彩虹卷
睇到色彩繽紛,個心情都好心花怒放

最後 芝麻 綠茶雪糕作結
心之食堂  好滿足呀!!
题外话/补充资料: 要訂位!
  • 牛舌心
2017-10-24 33 浏览
銅鑼灣出名多樓上食堂,今日就試下依間位於百樂中心12樓嘅隱世日式小店-心之食堂!💗💖一出𨋢經已見到好靚嘅門面,店內座位雖然唔多,但係枱與枱之間都幾闊落,好似日本啲居酒屋咁輕鬆簡單嘅裝修,牆上更加掛佐唔少綠葉同小單車做裝飾,成個感覺好放鬆好舒服。🌿🚲😃最值得一讚係本店所用嘅環保餐牌,用水筆直接係餐牌上落單,夠晒創意又環保!!首先飲品叫咗杯天然蘋果果醋,醋味好濃烈唔會淡而無味令人十分開胃。刺生就叫咗港人最愛嘅三文魚,三文魚上面嘅花紋已經睇得出廚師幾有心思❤味道更加媲美係日本當地食嘅新鮮刺生,無雪味而且夠口感,咬落好滑,食完之後成個口仲充滿魚油!正!!😋跟住到店長心之推介-邪惡包(帶子、鵝肝)😈兩塊帶子中間包住塊鵝肝,真係好鬼邪惡!!又厚身又大塊嘅帶子加上鵝肝入口即溶果種感覺真係第一次試,好滿足!!😚最後到主菜亦都係我最期待嘅原條鰻魚石鍋飯!鰻魚好長好厚身,好嫩好滑亦無魚骨,成個飯好香,醬汁味道好濃郁,同平時出面食嘅鰻魚飯完全唔同,鰻魚飯用石頭鍋上,陣陣飯焦味噴出,口感十足,抵讚☺食完之後再慢慢感受下依間小店嘅環境,好有日本文青嘅感覺,都幾啱同朋友上嚟慢慢食慢慢傾。[心]之食堂,果然店如其名

味道更加媲美係日本當地食嘅新鮮刺生,無雪味而且夠口感,
咬落好滑,食完之後成個口仲充滿魚油!正!!😋

跟住到店長心之推介-邪惡包(帶子、鵝肝)😈
兩塊帶子中間包住塊鵝肝,真係好鬼邪惡!!

最後到主菜亦都係我最期待嘅原條鰻魚石鍋飯!
鰻魚好長好厚身,好嫩好滑亦無魚骨,成個飯好香,
醬汁味道好濃郁,同平時出面食嘅鰻魚飯完全唔同,
鰻魚飯用石頭鍋上,陣陣飯焦味噴出,口感十足,抵讚☺

食完之後再慢慢感受下依間小店嘅環境,
好有日本文青嘅感覺,都幾啱同朋友上嚟慢慢食慢慢傾。
[心]之食堂,果然店如其名,一間充滿誠意,用心烹調的日式小店!!!💝
2017-10-23 69 浏览
兩姐妹對日式餐廳都情有獨鍾,日式菜式較輕巧細緻,種類繁多,特別能吃出師傅製作的用心。薄脆的三文魚皮香口鬆化,用來作佐酒實在一流!極度邪惡的帶子鵝肝包,珍寶帶子夾著煎好的鵝肝, 鮮嫩的帶子配上入口即溶的鵝肝,載著滿滿邪惡的幸福感!百吃不厭的牛舌心,牛舌心厚而不韌,燒得外脆內軟,配上酸酸甜甜的芥茉醬,好想encore!驚喜的香草豬頸肉串,薄切的豬頸肉肉質爽脆,香草味配合得恰到好處,陣陣的香草中和豬頸肉的油膩感,配上獨特的甜酸醬汁,令人喜出望外!誠意心之蛋卷,是日最讚嘆的菜式!蛋卷竟然是最愛的流心蛋!蛋卷混合三文魚碎和芝士融為一體,加上沙津醬把蛋卷的美味提升到最高層次,好吃得一口氣可以吃下一整份!值得推薦蝦卷吃得多,蟹鉗卷物還是頭一次!蟹肉比常吃的蝦卷更鮮味,值得一試!最笠笠的牛柳粒飯,蒜片大塊炒得十分香口惹味。牛柳粒的份量很多,肉質鮮嫩,熱辣辣的石頭飯,吃到最後一口仍保持溫暖當初的滋味感,如果在冬天吃幸福感會更倍添!雖然小店地方不大,但能夠吃出用心製作的溫暖感,希望很快再光臨!

鹽燒三文魚皮

薄脆的三文魚皮香口鬆化,用來作佐酒實在一流!

帶子鵝肝包

厚燒牛舌心
燒香草豬頸肉
蒜片牛柳粒飯
2017-10-23 37 浏览
呢日係銅鑼灣行完街 見肚餓所以揾野食醫肚黎到呢間心之食堂 門口牆上畫曬花花 很有心思坐低見到有叉電線 仲要係有齊三款唔同叉頭 好貼心既服務 揀野食時間三文魚$38(四片)帆立貝$38(兩件)抵食大片又新鮮原條鰻魚石鍋飯$118嘩 鰻魚長到碗都裝唔曬 好誇張鰻魚燒到好香 又夠滑的飯吸收左鰻魚既香味 份外惹味心之火焰鐵板牛柳粒(2串)$88呢個除左有得食之外 仲有表演睇 廚師係我地面前點火 把牛柳粒再燒香心之蛋卷$89蛋卷上面用茄汁寫左”心之” 儘顯心思入面包住蟹子 三文魚同芝士 味道很夾蛋亦很滑飲品方面 我試左青蛙王子 見佢幾特別真係成杯青色綠茶雪糕配忌廉
呢日係銅鑼灣行完街 見肚餓所以揾野食醫肚
黎到呢間心之食堂 門口牆上畫曬花花 很有心思

坐低見到有叉電線 仲要係有齊三款唔同叉頭 好貼心既服務

揀野食時間

三文魚$38(四片)
帆立貝$38(兩件)
抵食大片又新鮮

真係成杯青色
綠茶雪糕配忌廉
2017-10-03
2017-10-23 55 浏览
一向覺得日式小店好有風味,安靜既環境,獨特既擺設,創意既小食,每樣都係令人更投入用餐既元素,其中今晚最欣賞既擺設,始終係呢部小單車。每次食日本餐,刺身幾乎係必點,今晚既海膽、帆立貝刺身都好新鮮,海膽味道非常濃厚同鮮甜,同海膽唔同帆立貝刺身既甜係比較清甜,2種都好美味!藍碟花白桃乳酸,酸酸甜甜既味道更令人開胃,再帶少少桃味作點綴,岩晒正式開餐前飲。餐牌上推介既心之蛋卷,點可以唔點呢,蛋卷賣相已經100分,表面的沙律醬同茄汁除左寫字外,更重要當然為左調味,入面有烹調恰到好處既三文魚肉,比較有特色既一道菜!燒物就有燒京蔥燒雞腎,京蔥燒過後會無左草青味,而且甜度增加,係個人中意食既一味,而雞腎燒得唔太硬,較容易咬。燒鯖魚飯連飯都係心型!表面佈滿飯素,再唔係平平無奇既白飯,鯖魚燒比微微焦脆,魚味濃郁,配合酸汁,一個基本而傳統既美味!原條鰻魚石鍋飯,大大條好吸引,鰻魚、蛋絲、飯焦,三種層次分明口感配合非常好,加上甜甜的鰻魚汁,菜式整體完成道高!

2017-10-22 42 浏览
呢度小食當一餐相當豐富!點左幾個推介小食果然相當之好,份量2個人剛剛好。心之蛋捲入面是芝士餡, 切開即流,很細緻。三文魚串及黑松露帆立貝串賣相一流, 成個笑臉,吃起來特別開心。心動大阪燒 是一個燒餅, 心的形狀看起來挺心動鐵板豆腐下面是菜, 醬汁做得很好。帶子鵝肝包, 紫菜包著鵝肝, 鵝肝是煎的,夾紫菜口感不錯。李小龍捲,有兩款不同口味,少許沙律醬、黑松露配壽司,味道新鮮。紫薯甘栗餅及南瓜餅, 脆炸得嚟唔油膩,很乾身。

心之蛋捲入面是芝士餡, 切開即流,很細緻。
心動大阪燒 是一個燒餅, 心的形狀看起來挺心動

鐵板豆腐下面是菜, 醬汁做得很好。
帶子鵝肝包, 紫菜包著鵝肝, 鵝肝是煎的,夾紫菜口感不錯。
紫薯甘栗餅及南瓜餅, 脆炸得嚟唔油膩,很乾身。
2017-10-22 32 浏览
銅記有間平日唔太多人既 Cafe,整D 野食都幾用心, 但係就唔似得旺角個D 樓上Cafe 咁旺場。難得比我搵到D 咁高質既Cafe,就梗係要約D Friend 上黎嘆下喇。 心之火焰鐵板牛柳粒 本身個款已經擺得好型好架勢,之後店員過黎點一點火,即刻一陣火焰 (放心,唔會到燒到你既),將牛柳串燒燒到熱辣辣,好有BBQ 既風味。 記得一定要趁熱食,牛柳肉質好鮮嫩,加埋三色椒同各種香料真係好惹味。 邪惡包 享受帶子夾住鵝肝邪惡得黎又好好食既口感。 李小龍卷 加洲卷加上炸蟹鉗, 口感新鮮香脆。 心之蛋卷(芝心海苔蛋卷) 厚厚既蛋皮包住流心芝士,明知好邪惡但又停唔到口 > < (口水直流...) 原條鰻魚石鍋飯 如果食完咁多野都覺得唔飽肚既話,你一定要叫個鰻魚石鍋飯。成條鰻魚上,加埋成鍋珍珠飯,想唔飽都難! 最後補番張店內環境,其實都幾有品味。 去開時代廣場附近既過黎食下喇,包保唔會後悔。

邪惡包 享受帶子夾住鵝肝邪惡得黎又好好食既口感。

李小龍卷 加洲卷加上炸蟹鉗, 口感新鮮香脆。

最後補番張店內環境,其實都幾有品味。

去開時代廣場附近既過黎食下喇,包保唔會後悔。

2017-10-20 62 浏览
有時人真的好奇怪, 尤其是女人,心情好會食, 心情不好亦會用食來發洩!上星期因為工作上的問題,令到心情甚難平靜, 故一想便記起那間,曾讚過他們用心煮食的--心之食堂!今次剛好坐在一個充滿日本味道的花花擺設前,心情竟然平靜了不少.今次又再想學飲酒, 叫了一杯西柚橙汁啤酒,味道淡淡然的, 有甜甜的橙汁和清新的西柚,伴隨著很適合我這些不懂飲酒, 但又好奇想試的人.淡淡啤酒味, 簡直像啤酒中的Cocktail.先來一個三文魚片--$38開開胃! 半肥瘦的三文魚, 肥美, 嫩滑.牡丹蝦--$48蝦刺身之中, 自己最喜歡大大隻又鮮甜的牡丹蝦! 今天蝦頭還有蝦膏, 比蝦肉更香濃.邪惡包--$38經過上次的邪惡誘惑, 今次亦不能抗拒,兩層清新鮮甜的帶子, 中間夾著一塊剛剛大小的鵝肝,本身鵝肝味道濃郁, 幸好邪惡包的比例一致,鵝肝味不會搶過帶子的鮮甜味!真的是極品啊!( 一點冷智識:其他新鮮鵝肝在未煎時, 原身是很大塊的, 只是鵝肝一邊煎, 一邊會有很多油瀉出來, 鵝肝便會很快由大縮細了!)胡椒豬骨湯煮蜆--$78開始主菜出場, 本身湯很濃郁, 蜆亦新鮮,大隻和多肉,可惜可能下鹽時重手了一點點, 而且蜆
有時人真的好奇怪, 尤其是女人,
心情好會食, 心情不好亦會用食來發洩!

上星期因為工作上的問題,
令到心情甚難平靜, 故一想便記起那間,
曾讚過他們用心煮食的--心之食堂!

今次剛好坐在一個充滿日本味道的花花擺設前,
心情竟然平靜了不少.
西柚橙汁白啤

今次又再想學飲酒, 叫了一杯西柚橙汁啤酒,
味道淡淡然的, 有甜甜的橙汁和清新的西柚,
伴隨著很適合我這些不懂飲酒, 但又好奇想試的人.
淡淡啤酒味, 簡直像啤酒中的Cocktail.
三文魚四片

先來一個三文魚片--$38
開開胃! 半肥瘦的三文魚, 肥美, 嫩滑.
牡丹蝦

牡丹蝦--$48
刺身之中, 自己最喜歡大大隻又鮮甜
的牡丹蝦! 今天蝦頭還有蝦膏, 比蝦肉更香濃.

邪惡包--$38
經過上次的邪惡誘惑, 今次亦不能抗拒,
兩層清新鮮甜的帶子, 中間夾著一塊剛剛大小的鵝肝,
本身鵝肝味道濃郁, 幸好邪惡包的比例一致,
鵝肝味不會搶過帶子的鮮甜味!
真的是極品啊!
( 一點冷智識:
其他新鮮鵝肝在未煎時, 原身是很大塊的,
只是鵝肝一邊煎, 一邊會有很多油瀉出來,
鵝肝便會很快由大縮細了!)
胡椒豬軟骨湯煮蜆

胡椒豬骨湯煮蜆--$78
開始主菜出場, 本身湯很濃郁, 蜆亦新鮮,大隻和多肉,
可惜可能下鹽時重手了一點點, 而且蜆肉過了只是一刻火,
令到蜆肉有幾隻老身了一DD,
不過下次有機會一定會再試!
三文魚頭

我的至愛, 最健康的三文魚頭--$78
始終食來食去最好味, 最抵食都是這裡!
大件多肉又JUICE,
魚較和魚件就連魚骨都很香口!

鹽燒雞翼--$48/4件
上面灑了少少鹽的燒雞翼, 令雞的鮮味更突出,
還要細心到把燒雞中間CUT開來燒,
燒得均勻外, 亦令我們容易食.

蟹肉忌廉餅--$33
炸得新鮮熱辣, 但完全沒有多餘油份, 表面脆口,
內裡CREAMY,  有蟹肉.
燒原條菠蘿

最後給自己來個甜的, 讓自己多一個藉口, 多一點安慰!
燒原條菠蘿--$38

自己從來未曾食過燒菠蘿,
原來上面灑了酸梅粉, 而菠蘿本身已經夠成熟, 味道鮮甜,
一口咬下去, 甜與酸原來也相當夾得來!

雖然今次好像叫了很多食物,
但勝在每款的份量並不多,
而且價錢只是數拾圓, 加起來並不算貴.
有時女人生氣上來, 真的化悲憤為食量!
但食完後, 又真的氣全消了!

在不開心的時候, 卻可以食到自己喜歡的食物,
其實, 都可算是一種福氣來的了!!!
2017-10-12
西柚橙汁白啤
三文魚四片
牡丹蝦
胡椒豬軟骨湯煮蜆
三文魚頭
燒原條菠蘿
2017-10-17 58 浏览
見book枱有折,openrice食評又唔算差,今晚就book定枱試試小店一間,6點幾上去時得兩枱客人😲好快就揀好嘢食,見有折,就嗌左好多嘢食蟹肉忌廉餅炸得好香脆,雖然蟹肉味就無乜,但都好好味邪惡包份量超級細,一啖就塞到入口味道唔算特別,無左鵝肝同帶子應有既味道,唔多值得嗌海膽蟹籽杯海膽鮮甜,好味大板燒好多配料,好食蛋卷好多芝士,仲有蟹籽豐富口感彩虹卷甜甜地,幾好食刺身串原本見幾特別就嗌左,點知中左伏出面包住刺身薄薄地嗰塊嘢同刺身一定都唔夾,綠色嗰啲嘢完全蓋過晒刺身既味道果汁特飲有菠蘿汁,橙汁同七喜整體嚟講,小店服務好好,裝潢都幾有心思味道尚算唔錯,但每樣嘢既份量真係好細有優惠之後都可以接受

蟹肉忌廉餅
炸得好香脆,雖然蟹肉味就無乜,但都好好味

邪惡包
份量超級細,一啖就塞到入口
味道唔算特別,無左鵝肝同帶子應有既味道,唔多值得嗌

海膽鮮甜,好味

好多配料,好食

蛋卷

好多芝士,仲有蟹籽豐富口感

甜甜地,幾好食

三文魚刺身  吞拿魚刺身

刺身
原本見幾特別就嗌左,點知中左伏

果汁特飲
有菠蘿汁,橙汁同七喜

整體嚟講,小店服務好好,裝潢都幾有心思
味道尚算唔錯,但每樣嘢既份量真係好細
有優惠之後都可以接受
2017-10-11
  • 忌廉蟹肉餅
2017-10-16 40 浏览
今日同朋友去銅鑼灣食飯,行過百樂中心見到12樓心之食堂,食日本野,好似唔錯,就入左去食。我地叫左甜蝦刺身,厚切而且肉質結實有彈性,食落有口感而且好香的鮮味。吞拿魚刺身,呑拿魚腩肥美甘香,入口即溶;沒有抗拒的理由。三文魚刺身,新鮮美味,無咩雪味,而且無根,咬落好滑。另外,仲叫左牛柳粒石鍋飯,啲飯係珍珠米,仲有蒜片,爆香左,牛肉唔會太韌,亦好多汁,有好香嘅牛肉味,放入口就食到牛嘅鮮甜味,值得再嚟食多次。甜品我地叫左芝麻同綠茶雪糕,有少少冰沙feel,又唔會太甜,又冰涼,加上有啲焦糖脆脆,天氣熱熱地食真係覺得好舒服。而環境方面,店員安排左窗口位俾我地,12樓外既景,十分有格調,昏暗嘅燈光令餐飯食得特別有舒服嘅感覺,簡簡單單。而且有提供叉電,食物環境都好令人滿意,下次一定會再帶朋友嚟試下!
吞拿魚刺身,呑拿魚腩肥美甘香,入口即溶;沒有抗拒的理由。
三文魚刺身,新鮮美味,無咩雪味,而且無根,咬落好滑。
2017-10-13 55 浏览
CAFE地方不大,走日式餐廳路線,有串燒,壽司等,味道一般,反而飲品唔錯,夠大杯而且唔會太甜,不過得二三個人招呼之餘仲要做埋廚房,所以都幾忙下,上野都比較慢,不過最窩心既係佢會提供免費差電。