2017-10-29
呢間日式小店雖然細細間,但係都坐得好舒服, 環境唔算好精緻,但係食物就好有心思。由點菜方式開始講起,餐廳會比一本菜單同marker筆畀客人點菜,點完之後,侍應會入電腦,再在本菜單上面抹走 marker筆嘅痕跡, 呢種方式雖然有啲old school ,不過我個人就覺得好環保。至於食物方便 ,無論菜式嘅設計 ,以及烹調方法,都顯得講究及有心思。見到好多人叫了邪惡包 我們也叫了一個,主要是用紫菜、生菜包著半生熟的帶子及鵝肝, 食落有種外脆內軟的感覺。蘆筍海老牛肉捲,感覺清新,熟蝦都彈牙新鮮。南瓜薯餅,好香脆,南瓜蓉好豐富。我最鍾意都係食香蔥石板牛舌,牛舌用了條狀 厚切方法,先炒好再放上石板上碟, 賣相美觀,食落带點煙韌爽口 ,非常好食。另外黑松露牛油帶子都好新鮮好大隻。因為食物整得美味,所以我哋都食多咗,仲有李小龍卷、日式炒雜菜、同芝士他他炸蝦, 都係唔錯嘅選擇。飯後甜品叫了芝麻雪糕,原先以為是在街外買回來的芝麻雪糕,但食了一口之後,我覺得應該是食店自己親自整的,這裏的芝麻雪糕好特別,除了有好香的芝麻味之外,雪糕面上還灑上一些脆脆的類似糖膠的物體,與雪糕一齊食, 有一種既脆且軟的口感, 很
蘆筍海老牛肉捲,感覺清新,熟蝦都彈牙新鮮。
南瓜薯餅,好香脆,南瓜蓉好豐富。
另外黑松露牛油帶子都好新鮮好大隻。
飯後甜品叫了芝麻雪糕,原先以為是在街外買回來的芝麻雪糕,但食了一口之後,我覺得應該是食店自己親自整的,這裏的芝麻雪糕好特別,除了有好香的芝麻味之外,雪糕面上還灑上一些脆脆的類似糖膠的物體,與雪糕一齊食, 有一種既脆且軟的口感, 很好味,亦很有趣!