2017-11-23 88 浏览
和朋友久久一次聚會,總是說話多過食飯,食飯是其次,能坐得久才是重點,總不能吃飽就到ikea坐梳化,不被人趕也偶有點不好意思。Cafe總是消磨時間的好選擇,女孩子總喜歡日本菜,看見心之食堂主打日本料理卻是cafe便立馬決定了。雖然店名跟日本深夜食堂很似,但裝潢是壓根兒的cafe,單車綠葉,不是文青最愛嗎?椅子都是有墊的,不會坐到屁股痛。大烤菇上有芝士、煙肉,菇身沒有出水,很乾爽,沒有沖淡配料的味道,處理得很好。隔壁的壽喜鍋很香,就跟著點了一個,店主對食材的處理很用心,冬菇切得漫畫走出來似的,牛肉也捲得像花,湯汁香甜,若能配上白飯/烏冬作一個定食就更好。燒雞翼燒得香脆,鹽燒口味吃得出雞本來的味道,肉質嫩滑留有肉汁,如配上一杯酒應是不錯選擇。鰻魚飯用石鍋上,上桌時是滾燙的,碗邊白飯隨時間變成飯焦,熱愛飯焦的朋友很高興。鰻魚很大一條,足20cm長,啖啖肉,配上甜甜的醬料,很滿足。當天由七時坐到九時多,傾到嘴都乾了也沒被店主趕走,手機都叉左陣電,是長舌婦聚會的好地方。

白汁煙肉芝士焗烤菇

牛肉壽喜鍋
鹽燒雞翼
原條鰻魚石鍋飯
2017-11-23 26 浏览
位於銅鑼灣的心之食堂,是一間主打串燒的日本料理餐廳。餐廳除串燒外,更有另一主打饅魚飯,好友愛吃饅魚,今晩便約他來吃晩餐吧。紫薯甘栗餅$33最近在某間拉麵店,嚐過紫薯甘栗餅,心之食堂同樣有提供炸餅,我便嚐嚐吧。紫薯蓉較為扎實,但天然甘甜,栗子結實,炸得乾脆,好吃呢。心之蛋卷$88餐廳招牌菜之一是心之蛋卷,蛋卷吱上心型和日本字,很有小店風格阿。蛋卷較為薄身,濕潤滑溜溜,內裡放有蟹肉,但較為乾身,整體味道不錯呢。原條鰻魚石鍋飯$118最期待的主菜率先登埸,一大條長長的鰻魚平放在石鍋上,很殺食呢。鰻魚長身偏薄,肉質軟腍,魚肉黏身無骨,醬汁稠密,也屬不錯。石鍋熱辣辣,形成微微飯焦,米飯較為鬆散,拌勻鰻魚醬更好呢。
位於銅鑼灣的心之食堂,是一間主打串燒的日本料理餐廳。

紫薯甘栗餅$33

心之蛋卷$88

原條鰻魚石鍋飯$118

2017-11-22
2017-11-22 31 浏览
心之食堂雖然位置於銅鑼灣,但甚有別於鬧市嘅寫意。嚟到呢度食嘢最主要原因係想搵間頗為有名嘅居酒屋食個晚飯。呢度地方唔大,但都坐滿曬客人,但係無乜侍應,只見二人忙於工作,我估計呢度係只有老闆兩公婆一齊經營嘅日式餐廳。蟹肉忌廉餅呢樣係我每次必叫嘅小食!呢度嘅忌廉餅唔膩,亦唔會食到漿住咗把口,外層都炸到好脆口。味淋魚干日本仔咩都鐘意用味淋調味,但無計,所有用上味淋嘅嘢食都好好食。呢份魚干入晒味,味淋嘅甜佈滿成條魚干,魚干本身好易咬開,唔會乾到好似柴皮咁。豬頸肉串燒呢個係我全晚嘅摰愛!有別於鹽或黑椒,佢地用上rosemary調味,洽當地掩蓋豬肉嘅騷味。以前會好憎食呢啲香料嘢,但大個咗愈嚟愈鍾意,個種新鮮天然嘅香味遠勝所有人工調味料!甜蝦刺身四條甜蝦三十幾蚊嚟講又唔算貴,因為條條都好飽滿,唔會有雪味,都幾新鮮。京蔥雞肉串雞肉唔會烤到老晒,入面依然好嫩滑,我特別欣賞佢啲京蔥烤到啱啱好,依然Keep到佢嘅爽脆,但係唔會生過頭,保持住京蔥未熟時候嘅辛辣同熟咗之後嘅清甜。心動大阪燒大阪燒嘅厚度啱啱好,唔粉,煙肉同菜嘅份量都尚算平均。三文魚茶漬飯茶湯平身無咩味,靠飯素吊味,因此又唔會愈食愈咸。三文魚份量都算

蟹肉忌廉餅

味淋魚干

豬頸肉串燒

甜蝦刺身

京蔥雞肉串

心動大阪燒
大阪燒嘅厚度啱啱好,唔粉,煙肉同菜嘅份量都尚算平均。

三文魚茶漬飯
茶湯平身無咩味,靠飯素吊味,因此又唔會愈食愈咸。三文魚份量都算多。

特別一提嘅係,我坐嘅位置剛好可以望到老闆二人喺吧台工作,成個畫面好溫馨,今時今日仲有幾多餐廳係兩公婆一手一腳合力經營?每次見到呢啲餐廳就會有股莫名嘅感動,特別係居酒屋,零舍有種傳統日式味道,希望佢地可以一齊繼續努力!
2017-11-20
2017-11-21 73 浏览
銅鑼灣出左名多樓上餐廳,真係唔做好資料搜集都搵唔到。最近成日見到朋友都紛紛PO左好多係心之食堂既食物相,見到都心郁郁。到左百樂中心發現成棟大廈都有唔同既餐廳,發現香港真係重有好多野食值得發掘。一開𨋢門見到好大個Logo,好有日式風格,睇落會令人好舒服。小店內環境好寬闊,大部分都係4人座。坐得好舒服牆上掛住既裝飾唔係一般冒、既花花草草,壁畫⋯反而係一部單車~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~點餐時間!!除左餐牌之外,店主種同我地主動推介左有新既菜式,問我地有無興趣!原來掛牌都有寫到好多特別推介既菜式~食客朋友仔不妨可以留意一下題外話想講一講,店內既設計完全係我既style,復古得黎又好有型。每樣小擺設都好靚,忍唔住影多幾張!彩虹卷($68)一聽個名已經好期待了!彩色外層係由紫菜,魚鬆粉,蟹籽,芝麻沾上每一面 。真係好用心,而且好工整內餡有炸蝦,青瓜,牛油果。青瓜好青爽,但食唔出有牛油果,可以再多少少就好了。另外一入口就食到好濃黑魚子既味道,成個感覺高級左。但唯一可以改進既係飯太散,一夾就會散開。邪惡包($38)又鵝肝又帶子,真係名符其實好邪惡呀!見到原價$68變到

小店內環境好寬闊,大部分都係4人座。坐得好舒服

牆上掛住既裝飾唔係一般冒、既花花草草,壁畫⋯反而係一部單車

點餐時間!!

每樣小擺設都好靚,忍唔住影多幾張!

彩虹卷
彩虹卷($68)

另外一入口就食到好濃黑魚子既味道,成個感覺高級左。
但唯一可以改進既係飯太散,一夾就會散開。

邪惡包
邪惡包($38)
鵝肝帶子,真係名符其實好邪惡呀
見到原價$68變到$38,真係唔試唔得~煎到金黃既帶子加上肥美既鵝肝
雖然鵝肝只有薄薄一片,但油滋夠多,好香。帶子邊位有少少焦,但係依然好軟身。加上脆卜卜既紫菜同青爽既生菜,好平衡。
黑松露牛油帆立貝
黑松露牛油帆立貝($68)
上枱時見到鐵板種冒緊煙,底下既菜應該係防止帶子會因為鐵板太熱而燒焦或過熟。

帶子岩岩好,唔會太熟好juicy,而且好香黑松露味
值得一讚係娃娃菜好多汁,而且吸左帶子既鮮味同牛油香,成盤清哂,菜都無留呀!
心之火焰鐵板牛柳粒
心之火焰鐵板牛柳粒($88)
餐廳除左食物好味之外,特別都好重要架!
鐵板牛就食得多啦,會著火既真係少見啦。倒左酒係牛肉上面再點火,睇得開心之餘重為牛肉提高香味
心之火焰鐵板牛柳粒
牛柳粒粒都好大粒,好軟好香黑椒味,彩椒好爽脆。食肉食到滯滯地時,食返件燒菠蘿,好甜消下滯。
燒雞翼 雞軟骨
燒雞翼($48) 雞軟骨($38)
燒雞翼比較細隻,燒得比較乾身。雞軟骨唔會偷雞有雞肉粒,但可能食得多四川串燒,可能覺得唔係太夠味,但份量都多。
壽喜燒
壽喜燒($108)
雖然唔係D咩高級材料,但勝左份量夠多。有肉,菜同菇。
壽喜燒

甜醬油好夠味,岩哂重口味既我,如果煮到甘上下重可以加湯tim。但食食下覺得少左隻生雞蛋
當食左有少少膩既時候如果有生雞蛋一定好好多~希望下次再光臨時會有啦

2個女仔真係食左好多野~賣相真係好靚*呃哂like~

甘多野食都係$502,重要係銅鑼灣,真係好抵食!
如果係銅鑼灣,不妨黎試下,支持下樓上店
2017-11-13
邪惡包
黑松露牛油帆立貝
燒雞翼 雞軟骨
2017-11-19 80 浏览
銅鑼灣呢座大廈出名多餐廳,今次就揀左呢間日式小店。餐廳環境唔算好大,但都坐得好舒服,一對夫婦做負責人,感覺好溫馨,好似去左朋友屋企食飯咁。首先我地要左一份海膽,非常新鮮,完全唔腥,好鮮甜。之後要左呢度出名既帶子鵝肝包,用紫菜包住大大粒帶子,帶子入面再包住充滿油份既鵝肝,好好食呀!再黎一份李小龍卷,姐係炸蟹鉗卷,好脆,配合埋d青瓜,清新爽口。之後就到熱食,有蘆筍海老牛肉卷,牛肉包住蝦肉燒,好香。黑松露牛油帶子,牛油帶子已經好好食,再加埋黑松露更香,而且帶子好大隻,又唔會過熟。燒芝士翠玉瓜,一定要襯熱食,d芝士溶溶地好邪惡。香蔥石板牛舌,有d過鹹,如果淡翻少少會更好,但牛舌其實好爽口,完全唔會硬到咬唔開。最後以香草豬頸肉烏冬作為句號,好少喺湯烏冬用上咁多香草,但出奇地好香好夾。而且豬頸肉唔會太肥,燒到好香。烏冬又好滑。總括覺得呢度好適合同朋友慢慢食下野,傾下計,慢慢欣賞用"心"既製作。
銅鑼灣呢座大廈出名多餐廳,今次就揀左呢間日式小店。

首先我地要左一份海膽,非常新鮮,完全唔腥,好鮮甜。
海膽

帶子鵝肝包

李小龍卷

之後就到熱食,有蘆筍海老牛肉卷,牛肉包住蝦肉燒,好香。
蘆筍牛肉海老卷

黑松露牛油帶子

燒芝士翠玉瓜,一定要襯熱食,d芝士溶溶地好邪惡。
燒芝士翠玉瓜

黑松露牛油帶子
燒芝士翠玉瓜
香草豬頸肉烏冬
2017-11-19 1384 浏览
去完馬來西亞旅行返嚟,梗係要約朋友食飯啦,分享下旅行時的開心經歷順便俾埋啲手信佢因為朋友喺銅鑼灣返工所以都想喺附近食飯,於是就上OpenRice search有乜好嘢食。見到心之食堂嘅評分都唔低,於是就去試吓。係樓上食肆來的12樓上到嚟地方比較細,但係都坐得舒服。我哋七點鐘黎到唔算好多人。既然係推介點可以唔試吓啊,我哋點左個鹽燒三文魚頭同牛肉壽喜煱賣相已經好吸睛,味道當然係唔錯啦,$108算幾抵食,份量唔少好鍾意個湯底,甜甜地牛肉夠新鮮最鍾意食紫薯嘅朋友當然要叫番份來試試熱辣辣,內裏是紫薯熔也是我最愛的其中一款炸物鐵板豆腐嚟到嘅時候咋咋聲引起其他食客注意豆腐好滑個汁係甜嘅好香濃鯖魚燒得好靚,火候啱啱好嚟到嘅時候仲好熱證明啱啱燒起,不過飯嘅份量多啲就好啲識食魚嘅人當然係食魚頭魚頭係最好味嘅味道剛剛好,不會太淡亦不會過鹹整體唔錯有鮮味!賣相幾靚,不過夾嘅時候D餡好易跌出嚟整體味道可以接受其中一舊有我最喜歡的牛油果🥑兩個人食咗$443以佢嘅食物質素來講可以接受嘅總結: 如果餐廳可以安排熱茶給食客而不是一杯暖水,我覺得會更加好。食物質素唔錯,會再幫襯同埋介紹俾朋友
係樓上食肆來的12樓
牛肉壽喜煱
好鍾意個湯底,甜甜地
牛肉夠新鮮
紫薯甘粟餅
最鍾意食紫薯嘅朋友當然要叫番份來試試
熱辣辣,內裏是紫薯熔也是我最愛的其中一款炸物
鐵板豆腐
鐵板豆腐嚟到嘅時候咋咋聲
引起其他食客注意
豆腐好滑個汁係甜嘅好香濃
燒鯖魚飯
鯖魚燒得好靚,火候啱啱好
嚟到嘅時候仲好熱證明啱啱燒起,不過飯嘅份量多啲就好啲
鹽燒三文魚頭
識食魚嘅人當然係食魚頭
魚頭係最好味嘅
味道剛剛好,不會太淡亦不會過鹹
整體唔錯
有鮮味!
彩虹卷
賣相幾靚,不過夾嘅時候D餡好易跌出嚟
整體味道可以接受

鐵板豆腐
燒鯖魚飯
鹽燒三文魚頭
2017-11-18 40 浏览
銅鑼灣餐廳很多,我不熟這區,但也知道百樂中心是為食人出沒之地 網上見到了這一間樓上日式小店,當然是被它的原條鰻魚飯吸引! 這是心之食堂 鰻魚不是我的首選,但男朋友非常喜歡! 想當年去台灣也要跟著旅遊書去吃鰻魚)0( 真的呢!鰻魚比熱辣辣的石窩還要長 原條鰻魚沾滿醬汁,香味濃郁 只看外表也很吸引~ 啖啖魚肉,難怪輕易取得男朋友的歡心 我喜歡石窩把飯弄得小焦,很香口 配合鰻魚汁,甜甜的,很開胃! 我自己就選了大阪燒為主食,再加小食 木魚、沙律醬、大阪醬、菜、魷魚 材料不算多,但全都是我愛的東西,我怎會不愛吃!哈哈 心之食堂的牛夠嫩夠香,點了兩款牛,都很不錯 蘆筍海老牛肉卷$48 蘆筍讓整個牛肉卷感覺很fresh,多吃也不會膩的感覺! 心之火焰鈴鐵板牛肉粒 $88 一聽名字就知道不是小兒科,是真的有火焰*^O^* 有小朋友就要小心嚕! 牛肉粒牛味香濃,Q彈嫩口 伴碟的薯角也有心思,甜甜的! 用來插著牛串菠蘿也不能留低菠蘿變成了燒菠蘿,讚讚! 彩虹卷 $68 漂亮的display,壽司有炸蝦、蟹子、牛油果等 小朋

網上見到了這一間樓上日式小店,當然是被它的原條鰻魚飯吸引!

這是心之食堂

鰻魚不是我的首選,但男朋友非常喜歡!
想當年去台灣也要跟著旅遊書去吃鰻魚)0(

真的呢!鰻魚比熱辣辣的石窩還要長

原條鰻魚沾滿醬汁,香味濃郁

只看外表也很吸引~

啖啖魚肉,難怪輕易取得男朋友的歡心

我喜歡石窩把飯弄得小焦,很香口

配合鰻魚汁,甜甜的,很開胃!

我自己就選了大阪燒為主食,再加小食

木魚、沙律醬、大阪醬、菜、魷魚

材料不算多,但全都是我愛的東西,我怎會不愛吃!哈哈

心之食堂的牛夠嫩夠香,點了兩款牛,都很不錯

蘆筍海老牛肉卷$48

蘆筍讓整個牛肉卷感覺很fresh,多吃也不會膩的感覺!

心之火焰鈴鐵板牛肉粒 $88

一聽名字就知道不是小兒科,是真的有火焰*^O^*

有小朋友就要小心嚕!

牛肉粒牛味香濃,Q彈嫩口

伴碟的薯角也有心思,甜甜的!

用來插著牛串菠蘿也不能留低

菠蘿變成了燒菠蘿,讚讚!

彩虹卷 $68

漂亮的display,壽司有炸蝦、蟹子、牛油果等
小朋友和不愛魚生的,這也是不錯的選擇~

海膽$58

這當然也是男朋友叫的,我不喜歡吃海膽!
他的評語是:好滿足^^哈哈

比起連鎖店,小店更有人情味~
當天的客人都像是老闆的熟客,不知道吃什麼老闆也有推介
值得支持!!
2017-11-07
  • 原條鰻魚石窩飯
2017-11-18 24 浏览
上次食咗深宵食堂今次試吓心之食堂分別唔係好大呢間系cafe形式 格局一啲都唔似食日本野有架單車做裝飾咩叫係以白板筆畫落去好環保 即刻帶咗個原條鰻魚石鍋飯 味道不錯 鰻魚好長呀食到底變左飯焦 想要烘d叫左心動大板燒 上菜時熱d就好好厚呀個燒餅 八瓜魚都多叫左原條粟米 好甜呀 又唔會太烘 推介仲有個三文魚秋葵沙律 秋葵比我想像中少 三文魚反而好多掉翻轉就好la仲有叫左紫薯甘栗餅又系超好味 二樣都系我最愛熱生疆茶 雖然同日本野有啲唔夾暖笠笠呀飲完
上次食咗深宵食堂今次試吓心之食堂

暖笠笠呀飲完

• 原條鰻魚石鍋飯
  • 紫薯甘栗餅
2017-11-17 27 浏览
呢排經常心郁郁想食日本野,正所謂心病還需心藥醫,所以決定去食食我既心藥——心之食堂呢間餐廳係我平時深夜想食日本菜時候既first choice, 因為開得夠夜,食到凌晨一點都冇問題;座位夠寬敞,適合同幾個朋友黎坐低食野慢慢傾下計仲有boardgames 可以玩食物方面,今次特別試左老闆推介既鐵黑椒豬手, 真係無介紹錯燒豬手既肉質腍嫩,豬皮口感爽滑,黑椒汁完全滲入豬手裏面, 同底下既洋蔥亦好合拍餐廳的食物賣相亦相當講究, 可以睇得出師傅有用心構思過, 顛覆食客對一般日本料理的睇法,表達出食物既誠意。餐廳以竹籤串起刺身,刺身亦十分新鮮,每次必食脆脆吞拿魚腩卷- 卷上面係吞拿魚茸及蟹籽,入面包裹住京蔥,青瓜及天婦羅粒,口感層次十分豐富,食材配搭亦令味道相當清新螢光魷魚十分新鮮,放係杯中呈上芝士流心蛋餅— 一切開巨量芝士流出, 但不會覺得膩,內裏還包着蟹籽及三文魚肉心之火焰鐵板牛柳粒— 上菜時, 牛柳粒插在菠蘿上, 師傅再放火每次黎都會欣賞下佢呢個串燒, 用黎打下卡都抵亦叫左另外兩種燒物— 燒京蔥雞肉串,愛京蔥既朋友要試!燒茄子表面鋪有大量蒜蓉, 反而有啲重慶燒茄子既味道,正最後就以牛肉壽喜

仲有boardgames 可以玩

食物方面,今次特別試左老闆推介既鐵黑椒豬手, 真係無介紹錯

餐廳以竹籤串起刺身刺身亦十分新鮮,每次必食

螢光魷魚十分新鮮,放係杯中呈上

每次黎都會欣賞下佢呢個串燒, 用黎打下卡都抵

亦叫左另外兩種燒物— 燒京蔥雞肉串,愛京蔥既朋友要試!

燒茄子表面鋪有大量蒜蓉, 反而有啲重慶燒茄子既味道,正

最後就以牛肉壽喜燒黎終極呢一餐咁豐富既日本晚餐, 壽喜燒配料夠多,一個兩份食都已經夠
呢隻心藥真係食到我心滿意足

• 鐵板黑椒豬手
  • 心之火焰鐵板牛柳粒
  • 知心好友系列
  • 好友歡聚
2017-11-16 28 浏览
同朋友喺銅鑼灣食晚餐,價錢同服務都唔錯,值得一去再去!nice!呢個係刺身沙律,刺身數量都唔少,啲菜好新鮮,仲有啲芝麻醬好夠呀! 正!呢個係必叫的牛肉串燒!佢地會喺人地面前點火,跟著佢會自動熄火,你等一陣再食就會超級好味,又夠熱,啲牛肉仲要啱啱熟!後面係佢個七彩捲,呢個真係好一般,無咩特別。刺身串串,又特別又新鮮!我記得價錢唔係好貴,總之都好抵食!環境衛生,乾淨,啲座位都坐得好舒服! ✌🏻✌🏻✌🏻

後面係佢個七彩捲,呢個真係好一般,無咩特別。

刺身串串,又特別又新鮮!我記得價錢唔係好貴,總之都好抵食!

環境衛生,乾淨,啲座位都坐得好舒服!
✌🏻✌🏻✌🏻
2017-11-16 30 浏览
位於銅鑼灣的心之食堂,店內環境不算太大,但是食物非常精緻美味!!這已是我第二次來到心之食堂。當然要點選吃過一次就能讓人念念不忘的鐵板bbq、刺身串串串。鐵板bbq大火一燒,牛肉及青椒、紅椒、黃椒、等等...都帶上了火灼過後的滋味,底坐的菠蘿,也被燒得超香甜。刺身串串串不用沾上醬油及wasabi,卻每一件都有獨特的味道,每個配搭都非常特別,當中吞拿魚配蟹膏醬是我的至愛口味,能看出店主的用心!!胡椒豬骨湯煮蜆,帶著淡淡的胡椒辣味,除了吃蜆,我更愛他的湯!!!幾乎是喝盡了!!另外串燒也別具風味,我最喜歡的就是燒雞軟骨!!今次主食,我就選了蒜片牛柳粒炒飯,香蒜配合非常有口感的牛肉,讚絕了。雖然有點少貴,不過也很值得回味的食店!!!
位於銅鑼灣的心之食堂,店內環境不算太大,
但是食物非常精緻美味!!

這已是我第二次來到心之食堂。

鐵板bbq大火一燒,牛肉及青椒、紅椒、黃椒、等等...
都帶上了火灼過後的滋味,底坐的菠蘿,也被燒得超香甜。

刺身串串串不用沾上醬油及wasabi,
卻每一件都有獨特的味道,每個配搭都非常特別,
當中吞拿魚配蟹膏醬是我的至愛口味,能看出店主的用心!!

胡椒豬骨湯煮蜆,帶著淡淡的胡椒辣味,
除了吃蜆,我更愛他的湯!!!幾乎是喝盡了!!

另外串燒也別具風味,我最喜歡的就是燒雞軟骨!!

今次主食,我就選了蒜片牛柳粒炒飯,
香蒜配合非常有口感的牛肉,讚絕了。

雖然有點少貴,不過也很值得回味的食店!!!
2017-11-14 49 浏览
我又吃日式料理了真的永遠都吃不油膩,聽說這一間很不錯囉,當然要來試一下炸粉分量剛剛好,剛剛炸出來超香脆,雞軟骨口感非常好的,不會乾喔~咸度也剛剛好肉很軟很大塊,每一口咬下去肉汁都會噴出來牛味很濃,加了蒜片非常香!蛋很嫩,裡面有滿滿的芝士囉~拉絲真的超吸引人的分量蠻多的,單吃這個都會有點飽,加了點沙津醬和蕃茄醬酸甜酸甜的讓人一口接一口。這個就一般囉~這是甜的,個人沒有很喜歡吃甜的壽司啦哈,蝦子是大隻的而且脆脆的但油的味道有點重啦~壽司的甜味把魚子的味道蓋過去喔~
我又吃日式料理了
真的永遠都吃不油膩,聽說這一間很不錯囉,當然要來試一下

炸雞肉軟骨粒

蒜片炒牛柳粒

肉很軟很大塊,每一口咬下去肉汁都會噴出來
牛味很濃,加了蒜片非常香!
心之蛋卷

蛋很嫩,裡面有滿滿的芝士囉~拉絲真的超吸引人的

炸雞肉軟骨粒
蒜片炒牛柳粒
心之蛋卷
2017-11-13 39 浏览
天氣開始轉冷,所以想吃點熱的東西這間餐廳也聽過不少人提過都說好吃!所以決定和朋友一起來吃!十時半準時到逹.入到去.舖頭不算太大.好有居酒屋感覺!精選推介會寫在點黑板上,其餘是用點單紙點的火焰牛柳粒,上枱後才用火燒,所以相當新鮮滾熱辣牛柳粒肉味香濃,肉質滑溜,值得一試菠羅味道也是不錯心動大阪燒,燒的程度把握得相當好,燒的味道很香,內裡口感相當豐富鰻魚石頭鍋飯,鰻魚相當大條,飯粒也是相當香,最喜歡吃到飯焦的感覺配上鰻魚汁入口更佳價錢不太貴,趁天氣冷絕對要吃吃鰻魚飯
天氣開始轉冷,所以想吃點熱的東西

這間餐廳也聽過不少人提過都說好吃!所以決定和朋友一起來吃!

十時半準時到逹.入到去.舖頭不算太大.好有居酒屋感覺!

精選推介會寫在點黑板上,其餘是用點單紙點的

火焰牛柳粒,上枱後才用火燒,所以相當新鮮滾熱辣
牛柳粒肉味香濃,肉質滑溜,值得一試

菠羅味道也是不錯

配上鰻魚汁入口更佳

價錢不太貴,趁天氣冷絕對要吃吃鰻魚飯
2017-11-13 35 浏览
係銅鑼灣諗下食咩既時候,見到姐姐派傳單,而我地見到呢間心之食堂既價錢好似最合理,於是我地就直接殺上去食啦一上去,發現餐廳環境吾算好大,細細間但感覺都幾好,好似居酒屋既感覺,可以隨意咁同朋友傾計同食,我地叫左厚燒牛舌心,心之火焰鐵板牛柳粒,脆吞拿魚腩卷,2串燒雞腎,原條鰻魚石鍋飯,紫薯甘栗餅,三文魚壽司杯同一杯熱抹茶奶泡。因為想咩都試下,所以大部份都係叫小食,哈哈先講個心之火焰鐵板牛柳粒,個視覺效果真係好震撼,係熊熊烈火咁出嚟,真係要馬上相機ready,打卡一流!個厚燒牛舌心真係好好食,吾會咬吾到,而且完全無腥味,只係略嫌分量有點少,好想食多d!!脆吞拿魚腩卷都幾特別,而燒雞腎都有調過味,味道一流!至於個原條鰻魚石鍋飯真係不得了,條鰻魚好長既一大條,真係好足料扺食,而我都好鐘意佢個紫薯甘栗餅同三文魚壽司杯,前者係因為我一向都好愛紫薯,而後者係因為真係好特別,佢上面有好多三文魚之外,下面既壽司飯仲加左爆炸糖,當你以為會吾夾既時候估吾到食落又無問題,仲幾有趣!最後,杯熱抹茶奶茶都不過不失,但如果奶味更重會更好!
係銅鑼灣諗下食咩既時候
,見到姐姐派傳單

,可以隨意咁同朋友傾計同食
,我地叫左厚燒牛舌心
,紫薯甘栗餅

先講個心之火焰鐵板牛柳粒
,個視覺效果真係好震撼,係熊熊烈火咁出嚟
,真係要馬上相機ready,打卡一流
個厚燒牛舌心真係好好食
,吾會咬吾到,而且完全無腥味,只係略嫌分量有點少
,好想食多d!!
脆吞拿魚腩卷都幾特別
,而燒雞腎都有調過味,味道一流
!至於個原條鰻魚石鍋飯真係不得了
,條鰻魚好長既一大條,真係好足料扺食
,而我都好鐘意佢個紫薯甘栗餅同三文魚壽司
,前者係因為我一向都好愛紫薯,而後者係因為真係好特別
,佢上面有好多三文魚之外,下面既壽司飯仲加左爆炸糖
,當你以為會吾夾既時候估吾到食落又無問題,仲幾有趣
最後,杯熱抹茶奶茶都不過不失,但如果奶味更重會更好

The restaurant is very easy to locate as it is close to Times Square. The price is not expensive and there are lots of food choices. We ordered a combination of grilled and cooked food. My favourite was the grilled beef tongue - it was tender and flavoured. It matched great with my hot tea.Highlight of the night was there are many choices of sushi and sashimi. All were very fresh and these are something you cannot find elsewhere. The design was very creative and the outlook was cute as well.We h

We had a pleasant dinning experience tonight, and will definitely come again in future!