2016-02-25
我的好友海洋公園姐姐要幫姨媽整野,她姨媽住大埔,拿2隻手去幫幫她,搞埋執埋都入黑了。她話請我飲2杯,諗唔到真係去飲...去到條街時間尚早,好多餐廳亦開門冇耐,要搵間野食飯都尚算容易。去到呢間野有熟悉的感覺,食野既人唔多,黎到就有位。藍白間既枱布,充滿希臘式情懷,加上坐餐廳外面,有種置身希國既感覺,卻忘掉大埔曾是傷心地。然要叫返杯啤酒啤啤佢,望到大大個poster印住” Hoegaarden Rosee”,睇落都幾吸引,就叫左呢杯試吓。飲落冰涼透心,望落有點粉紅色既桑梅味道清甜略帶酸澀,唔會好苦仲帶有點花香,雖然啤酒既酒精濃度唔高。“Grill Beef Short Ribs with Balsamic Sauce”牛排肉質結實,油脂分佈平均,烤既時間控制得好,切開見到裡面仲係粉紅色,唔會過生或過熟,能鎖住肉汁,口感爽又鮮甜,淋上酸甜既黑醋汁,開胃之餘亦提升左牛排既鮮味,底下既翠玉瓜及薯條雖然係配菜,但吸左牛排既油香及黑醋汁既甜酸後,同樣好食。食德國菜”德國咸豬手”唔少得吧,呢碟亦都係餐廳招牌菜,上枱時見到豬手肉色燒得好靚,外皮卜卜脆,肉質又嫩口,味道唔會太鹹,而且又冇乜油膩感覺,因為廚
另外,唔好睇個薯蓉賣相咁醜,其實食落好好味嫁,味道淡淡既薯蓉可中和豬手鹹味。