2016-08-09 310 浏览
北區工作,有時想搵啖好食真係要花D心思,見到哩間西式餐廳有特色,位於住宅區,遠離商場區,唔駛等位入到去見到幾個侍應都忙緊送菜,但一見到客人都好主動送上笑容叫等陣,好快就安排好坐位。啤酒同豬手係德式美食必選,夜D嚟仲有得食豬手送啤酒啱晒夜鬼同酒鬼門面餐牌已經好吸引CIDER係本人的酒精首選,甜甜的,好易入口友人就試咗果汁,士多啤梨同番石榴汁,都好香果味清新前菜-煙三文魚凱撒沙律,生菜爽甜而汁唔太濃,芝士粉少少的搭落去,正!主角出場!!豬手皮脆內嫰,味道拿攝得好好(有時食到D豬手真係好鹹...要夾包食)**配上既薯仔沙律更畫龍點晴,酸酸又帶黑椒味燒春雞,皮燒得(可能係炸得)好香,翼尖位脆口到可以連骨"口趙"德式晚餐,每人平均HK$200,質素媲美尖咀食肆,可以再試!
啤酒同豬手係德式美食必選,夜D嚟仲有得食豬手送啤酒

啱晒夜鬼同酒鬼
門面餐牌已經好吸引
CIDER係本人的酒精首選,甜甜的,好易入口
友人就試咗果汁,士多啤梨同番石榴汁,都好香果味
**配上既薯仔沙律更畫龍點晴,酸酸又帶黑椒味
2016-08-09
  • 德國鹹豬手
2016-07-14 2517 浏览
終於約到位食家跟我一齊黎試試德意時喇 ﹗朋友們大讚好食,見呼聲那麼高,當然要黎一探究竟 ﹗不幸地結果強差人意,真的期望過高了。發現 Menu 上沒太多選擇,將貨就舖都非常正常。舖位細細,廚房亦唔會大得去邊。提供豬手、豬排、香腸、春雞、薯條、雞翼、沙律、生蠔,一般酒吧供應快速簡單食物。開放式酒吧內籠只有一張四人檯、一張六人及一張二人,門口放著個烤爐展示咸豬手。侍應稱晚一點可以在街上放檯的,請我們稍等一下,但一等就 45 分鐘囉。等到火都黎,先叫兩杯冰凍德國啤酒降降溫先。Drink list 全部啤酒係德文,完全唔知是什麼,亂點算數,啤酒都係咁上下啦。德國咸豬手,招牌菜?但深表遺憾,不太滿意。味道偏咸,送酒應該還可以。肉質已醃到硬實,而且勁有彈力,肉汁欠奉,略為乾鞋。除左塊豬皮炸得脆外,跟百佳買既咸豬手沒有多大分別,香港咸豬手。大埔 After 5 wine bar 隻咸豬手都做到皮脆肉嫩有肉汁,豬肉味濃帶點點咸香,唔會真係咸到如此地步,亦不會乾鞋啦。係德國食過真正德國人極品咸豬手後,我已經完全返唔到轉頭喇 ﹗豬皮炸得勁脆,下面就是膠膠黏黏滑滑的骨膠原,包著肉汁澎湃炆豬肉,一絲絲的水潤豬肉

係德國食過真正德國人極品咸豬手後,我已經完全返唔到轉頭喇 ﹗豬皮炸得勁脆,下面就是膠膠黏黏滑滑的骨膠原,包著肉汁澎湃炆豬肉,一絲絲的水潤豬肉肉汁飛射,軟棉幼細,咸香飄飄,連骨頭都損得津津有味,好味到震 ﹗暫時係香港食過最近似傳統德國咸豬手既只得赤柱美味樓,好掛住係德國慕尼黑既咸豬手呀 ﹗

美式燒排骨,質地都唔錯,有趙口又唔會散箕箕,豬肉香甜,肉汁微滲,味道合格。個汁太杰而濃烈,有點漿住個咀既咸覺,一試無妨,比咸豬手好。

德國燒肉腸,好滯啊 ﹗三款腸有兩款都有芝士,一款估計係羊內臟。最初諗住係高級白肉香草腸,點知係芝士豬肉。味度都滿意,今餐最好食係香腸。

德國咸豬手
美式燒排骨
德國燒肉腸
2012-10-12
  • 德國燒肉腸
2016-07-06 1433 浏览
今日去太和探完親戚,見仲有D時間,就約左住係太和既朋友見下面,順便食個晚飯,relax下。朋友家住臨近大埔消防局,附近一帶有好多各式各樣,唔同國家風味既食肆,而且每家都排晒長龍,非常熱鬧。經過一間小店,門口企滿人,筆者好奇之下,就行埋去望下,睇下有咩筍野。原來間小店叫Das Bier,係專做德國菜既,主打鹹豬手,豬仔骨同啤酒。見咁多街坊幫襯,水準應該有番咁上下,就同朋友決定等位試下。由於冇預約,所以要係門口等下。就係等既時候,筆者細心觀察下餐廳的外面環境。餐廳主打啤酒,除左豎起大大塊推廣啤酒既廣告牌,仲有個小型啤酒吧。如果唔食飯,只係度飲番杯,都幾有feel。等左半個鐘左右,終於入得啦! 餐廳地方唔大,只坐到十幾二十人。裝修簡潔,牆上面掛左好多黑白相,復古得黎又好有格調。餐枱用藍白間枱布鋪面,感覺就好似去左歐洲小鎮既餐館咁,好有當地色彩。同朋友志在食下飲下傾下偈,我地就叫左餐廳特別推介既鹹豬手,火腿辣肉腸拼盤,同兩枝啤酒。坐左一陣,火腿辣肉腸拼盤就送到。長木板上面,放左三款火腿同辣肉腸,賣相同份量都唔錯。先試卷成玫瑰花既parma ham。肉質較軟,口感濕潤,味道清淡,比較適合 “淨食

坐左一陣,火腿辣肉腸拼盤就送到。長木板上面,放左三款火腿同辣肉腸,賣相同份量都唔錯。先試卷成玫瑰花既parma ham。肉質較軟,口感濕潤,味道清淡,比較適合 “淨食”。中間的salame,口感同樣軟而濕潤,但油香較重。若加埋旁邊既粒粒芝士一齊食,油甘味會更加突出。最後食既tuscan ham,不論鹹味,油甘味同煙燻味,都係三者中香味最重,味道最濃郁的,係一流既佐酒小食!
火腿辣肉腸拼盤
跟住試下個餐廳既招牌菜 – 德國傳統鹹豬手。餐廳服務周到,上菜前已經將隻大豬手切件,唔洗食客露出個切豬狼狽樣。豬手好大隻,滑滑既豬皮炸得金黃香脆,口感鬆化。豬肉嫩滑甘香,淡淡的鹹味令人想一食再食。
德國傳統鹹豬手
飲埋枝檸檬味既Hoegaarden Radler,清香味甜的啤酒,加上鹹香脆口的豬手,味道夾得黎又唔覺油膩,的確係唔錯既配搭。
補充: 星期日至四,九點後入座食豬手,即送2杯指定德國啤酒
火腿辣肉腸拼盤
德國傳統鹹豬手
2016-07-04 1244 浏览
工作大半個月,終於盼到一連三日的長假期😆~ 貪玩愛吃的小兔妹,又怎會放過這個大好機會😈~ 朋友相約星期四放工後,到大埔品嚐德國菜,吃吃豬手,碰碰酒杯,把酒談心,兔小妹想都沒多想,一口就答應了~來到大埔,兔小妹不禁緬懷一番😥。兔小妹兒時曾在大埔住上一段日子,那時候的大埔比較樸實清靜,食店也只有兩三家,不像現在的繁華熱鬧,食肆臨立。在太和車站下車,穿過太和商場,朝大埔消防局的方向走5-8分鐘,就來到朋友介紹的德國餐廳 – Das Bier。餐廳以德國國旗作招牌,旁邊有個小小的啤酒吧枱,很有特色 。門前並放了一張特大餐牌,既可作生意招徠,也可以讓在門外等候的顧客了解餐廳的招牌菜式,很貼心❤~小小的餐廳,在區內的名氣也頗大。店裡早已坐滿了客人 ,大部份都是街坊常客。我們預約了八時半,但因人太多的關係,在門外等了二十多分鐘才能入座。我們被安排坐在近門口的一角落。餐廳內擺放了十來張小方桌,藍白間的枱布,銀色的餐具器皿,和牆上掛滿外國的舊照片,營造出既懷舊又富外國情懷的味道😎。餐牌也有很多特色菜,朋友說這兒的咸豬手不可不試,也就聽她的點了一隻,再多加一個三文魚沙律。吃豬手,當然要配上一杯啤酒,方

小小的餐廳,在區內的名氣也頗大。店裡早已坐滿了客人

餐牌也有很多特色菜,朋友說這兒的咸豬手不可不試,也就聽她的點了一隻,再多加一個三文魚沙律。吃豬手,當然要配上一杯啤酒,方是完美。這裡的啤酒款式多得令兔小妹眼花撩亂,幸好得老闆推介,點了一杯酒味較濃的Furstenberg Hell🍺,跟朋友分享。
以為人手只有兩三人,上速度不會太快。但我倆只傾談了一會,清新的沙律即送到面前。

以木碗盛載的煙三文魚配凱撒沙律,份量相當大。青綠的羅馬生菜上面,鋪滿又厚又長的煙三文魚,加上兩片洋蔥圈作點綴,賣相不錯。生菜新鮮,味道清甜爽口; 煙三文魚煙味重,肉質結實有口感,味道鮮味
煙三文魚配凱撒沙律👍
不久,招牌咸豬手亦送上。銀碟上的咸豬手很有份量。炸至金黃色的豬皮和底下粉紅色的豬手肉互相襯托,令人眼看已垂涎三尺😍,非常吸引。為方便客人進食,餐廳把原隻豬手切成小件,很貼心❤。夾起一小件的咸豬手,充滿骨膠原的豬皮,吃落香脆鬆化,豬手肉嫩滑咸香,夾點酸菜和沾點黃芥末醬,咸中帶點微辣,辣中又有點酸,豐富了味道的層次,惹味十足👍。伴碟的薯蓉同樣出色。薯蓉不是坊間的開薯粉所做成,而選用新鮮的馬鈴薯,切粒壓碎,再加入黃芥末醬拌勻而成。所以,薯蓉薯味香濃,薯粒口感豐富,加入的黃芥末醬減去了原有的膩滯感,的確不錯
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
再喝一杯Furstenberg Hell,啡黃色的啤酒,充滿麥香和似香蕉的水果味,酒醇而不苦,酒味濃郁
,與咸豬手相互輝映,真是絕配!
Furstenberg Hell
放工與好友一起嚐美酒佳餚,分享快樂憂愁,的確是人生一樂事
~!

题外话/补充资料: 慶祝開張五週年,所有啤酒八折優惠
2016-06-30
煙三文魚配凱撒沙律👍
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
Furstenberg Hell
  • FurstenbergHell
2016-04-26 2155 浏览
其本上我每一個月都會黎太和既德意時啤酒坊食佢地既豬手,配埋啤酒。佢地隻豬手其實幾大隻,通常我約朋友都係2個人一隻,share食就剛剛好!佢會將豬肉切成一小塊一小塊甘,食既時候勁方便,唔洗食得甘論盡。佢地既咸豬手其實唔係甘咸(如果咸D就perfect池~),但肉質嫩滑,D皮就成隻豬手既精華所在,勁香脆,卜卜脆,皮下又有勁多骨膠圓既!好正!豬手會配埋酸菜、薯仔沙律同埋黃芥末醬,好夾,夾埋食無heavy!最鐘意配酸菜食真係食極都唔厭。如果想飲下酒既女仔,但又唔係好飲得,一定要試下粉紅色既Horgaarden Rosée ,好少女啤!甜甜地,好有果香,一D都唔苦。 同幾個女仔朋友去,佢地都鐘意飲!9點前有happy hour!其實都幾多人去食下,建議要book 位,唔好摸門釘,如果好多人,通常係食1.5小時。
佢地既咸豬手其實唔係甘咸(如果咸D就perfect池~

真係食極都唔厭。
德國咸豬手
9點前有happy hour!
2016-04-11 1080 浏览
以前在德國留學,最喜歡就是吃吃豬手飲啤酒,無論日頭定夜晚,啤一啤都是一種享受。 藍藍白白的餐檯,挺有德國的感覺 餐牌簡單易明!有圖的我最喜歡,落差不會太大😊 除德國食物外,牛羊那些西式食物亦有 來到這裡必點豬手吧! 豬手肉十分十分嬾滑!因點了煮豬手而不是炸豬手,豬手皮異常好食! 厚厚的,骨膠原爆登!廚師很細心地切開了骨和肉,令我可以斯斯文文的吃 旁邊的伴菜份量亦不少!原條的腸,皮很脆,沾上芥末一起吃,好好味!平時有食開德國野的話,酸菜是必定期待的伴碟!味道酸酸的,很開胃,但不是每位也喜歡吃,而我話德國迷當然是十分喜歡啦! 羊架不是德國菜,卻弄得很好食,羊約7成熟,切開肉汁juicy ,這價錢有三支骨算抵食! 薯條絕對是十分驚喜!因為鮮炸的,好好食!!!粗薯條能食到更多薯泥在內邊,沾沾羊的肉汁吃已很美味! 2人晚餐,有啤酒有小吃有2主菜,抵食!
以前在德國留學,最喜歡就是吃吃豬手飲啤酒,

無論日頭定夜晚,啤一啤都是一種享受。
藍藍白白的餐檯,挺有德國的感覺
餐牌簡單易明!有圖的我最喜歡,落差不會太大😊
除德國食物外,牛羊那些西式食物亦有
來到這裡必點豬手吧!

廚師很細心地切開了骨和肉,令我可以斯斯文文的吃
旁邊的伴菜份量亦不少!

原條的腸,皮很脆,沾上芥末一起吃,好好味!

平時有食開德國野的話,酸菜是必定期待的伴碟!

羊架不是德國菜,

卻弄得很好食,

羊約7成熟,切開肉汁juicy ,這價錢有三支骨算抵食!
薯條絕對是十分驚喜!因為鮮炸的,好好食!!!

粗薯條能食到更多薯泥在內邊,沾沾羊的肉汁吃已很美味!
2人晚餐,有啤酒有小吃有2主菜,抵食!
2016-02-18
  • 德國咸豬手
2016-03-18 1066 浏览
我和親友都喜愛吃德國菜,而太和附近有間德國菜館,環境適合同親友來談天說地。店舖範圍不大,感覺要早點來才可有位。由於不太想喝酒,但其實餐廳有多種酒選擇!法式燒春雞$108除了豬手 ,另一道想食的菜式便是燒春雞!燒春雞熱辣辣,上台時聞到香濃的燒雞味!雞隻體型雖細小,但肉量多,厚實!外皮烤至脆口,肉質細嫩。外皮香口,很惹味。薯角份量不多,但每塊都厚身好食。薯仔味濃,若有更多就好了!卡邦尼意粉 $108親友說吃過此餐廳意粉,味道十分濃郁,因此令我點了這道菜!意粉上台時醬汁濃稠,香濃撲鼻。拉起意粉,掛上不小醬汁!意粉彈牙,熟度剛好!加上其他配料,十分好吃。我女兒最愛此意粉!一人吃光光也沒問題!

店舖範圍不大,感覺要早點來才可有位。

由於不太想喝酒,但其實餐廳有多種酒選擇!
法式燒春雞$108

除了豬手 ,另一道想食的菜式便是燒春雞!

燒春雞熱辣辣,上台時聞到香濃的燒雞味!

薯角份量不多,但每塊都厚身好食。薯仔味濃,若有更多就好了!
卡邦尼意粉 $108

親友說吃過此餐廳意粉,味道十分濃郁,因此令我點了這道菜!

意粉上台時醬汁濃稠,香濃撲鼻。
拉起意粉,掛上不小醬汁!意粉彈牙,熟度剛好!

2016-03-18
2016-03-17 637 浏览
位於太和火車站附近,其實有不小餐廳。今天特意和表姐夫和表姐一起食德國餐!聽聞有岀名的德國豬手!當然來這裡一試!餐廳的地方不太大,椅子大多為木椅,也有長桌,方便一家大小一齊食晚餐!德國咸豬手 $175咸豬手上枱時我們大感驚喜,真的十分巨大。雖然非第一次食豬手,但也對它的味道很期待!豬手已拆好肉,外皮燒得非常香脆!豬手咸度適中,充滿肉汁。肥膏及筋的肉件不多,肉的份量十足!脆卜卜的外皮全部食光,非常好吃!薯仔沙律和酸菜的味道也不錯!另點了煙三文魚沙律$128三文魚約有5塊,沙律醬的味道濃郁有點過咸。但德國菜是較重口味的。卜卜脆的面包粒配爽口沙律,很好吃!豬手配沙律,令整餐感覺不會很油膩!
聽聞有岀名的德國豬手!當然來這裡一試!
德國咸豬手 $175

咸豬手上枱時我們大感驚喜,真的十分巨大。
雖然非第一次食豬手,但也對它的味道很期待!

豬手已拆好肉,外皮燒得非常香脆!豬手咸度適中,充滿肉汁。

薯仔沙律和酸菜的味道也不錯!
另點了煙三文魚沙律$128

2016-03-15
2016-03-08 1274 浏览
平時其實都比較少食西餐,就算食都係嗰d 意粉加据扒嗰d, 而且食德國菜既餐廳真係唔係好多,印象中食德國菜都係得一次,所以咪同班朋友去試下囉。佢既位置都算方便,係太和站行過去10分鐘,經過太和邨,行多兩步就到。餐廳既環境都算ok既,都有情調,有六七個beer tap, 幾有特色。食德國野梗係飲黑啤先啦,店長介紹左Erdinger Weissbrau, 唔係講笑,真係好好飲,係我飲過既黑啤之中最好飲既,口飲好清爽,好重麥味,少少苦,而且超大杯,正呀。我既至愛西班牙火腿,雖然唔係德國菜,但都係好想食,火腿都唔算重點,d 配菜係芝士加左d 唔知咩既蜜糖,同d 火腿一腿一齊食真係好有新鮮感德國腸,一份有五隻唔同既腸,切開每人都每樣都食到幾舊,味道都唔錯美國R.B. Eye steak, Grill到啱啱好,大約六成熟,入口嫩滑,好重口牛味,值得推薦呢一餐都真係食得好滿足,所有野都好新鮮,食物味道同質素真係冇咩可挑剔,而且以質素嚟計比市區平好多(每人二百零蚊),唯一一樣野就只係座位窄左少少,唔錯唔錯
2016-02-29 601 浏览
每次外出吃飯,來來去去都是中式小炒,西式排餐,cafe的all day breakfast,Pizza,日式刺身,壽司,拉麵,泰式的冬陰公,紅黃綠咖哩和泰式春卷,越南河粉,但沒有吃過德國菜,所以這次約了朋友去太和的德國餐廳。原來那間小店是隱藏在我經常去的街附近,距離太和站10分鐘都不用呢!我們在晚上8點多到達,那裏早已人山人海,只有不多的桌子。我們等候了15分鐘才可以進內。由於我未吃過德國菜,聽說德國最著名的就是德國豬手和德國腸。我朋友見我未吃過德國菜,就讓我點德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律,由於我們倆都怕不夠吃,我們便再點了德國超級香腸拼盤這兩款試試。而飲品方面我朋友推介我飲Hoegaarden Rosee,我們每人點了一杯,這啤酒是粉紅色的,淺嘗一口也沒有普通啤酒的苦澀味,反而是甜甜的味道,很是喜歡。第一份上桌的是德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律,咸豬手與我想像中的不同, 原來都挺大份的,而且豬手其實不是咸的,餐廳還幫我們切開了一件件的豬手,也沒有骨,很貼心。豬手的賣相很好,外層燒得十分香脆,內裏卻是冧冧的肉,比豬軟骨還要冧(我是極愛吃豬軟骨的),配上芥辣醬和茄汁十分好吃,十分討我喜歡,真的
每次外出吃飯,來來去去都是中式小炒,西式排餐,cafe的all day breakfast,Pizza,日式刺身壽司,拉麵,泰式的冬陰公,紅黃綠咖哩和泰式春卷,越南河粉,但沒有吃過德國菜,所以這次約了朋友去太和的德國餐廳。
第一份上桌的是德國咸豬手配酸菜及薯仔沙律,咸豬手與我想像中的不同, 原來都挺大份的,而且豬手其實不是咸的,餐廳還幫我們切開了一件件的豬手,也沒有骨,很貼心。豬手的賣相很好,外層燒得十分香脆,內裏卻是冧冧的肉,比豬軟骨還要冧(我是極愛吃豬軟骨的),配上芥辣醬和茄汁十分好吃,十分討我喜歡,真的百吃不厭。而酸菜和薯仔沙律很好吃,因為薯仔蓉內真的有薯仔粒,也混合了平時我們吃的沙律菜,酸酸的也很豐富。
當我們吃到一半時,待應也幫我們上了德國超級香腸拼盤,有不同種類的香腸(一共有6條)和剛炸好的薯條,有平時我們吃的司華力腸,香草腸和其他種類的腸仔。香草腸是我第一次吃的,也很好吃。原來這個配了薯條,我很喜歡熱辣辣的冧薯條,這種薯條不像平時那種,更合我心意。
由於我們點的2個菜都是很大份的,我們吃了三分二就已經很飽了,剩下了一些,有點浪費呢。我們倆一邊在這個都算靜的地方一邊喝著rosee,一邊聊天,環境很舒適,我們坐到晚上十一點多才走呢!
2016-02-29 819 浏览
朋友終於結婚了,結束了多年的愛情長跑,得到美滿幸福的生活.雖然要準備人情,但收到請帖的一刻我也非常感動這天我們約出來見面,順道看看未婚夫的樣子,約會在大埔附近,因為她的家就在這一頭,為了方便聊天,我們找了一家坐得舒服的餐廳聞說das bier食物好像不錯,今天順道試試吧藍白橫間的卓子,頗有海邊的感覺啤酒種類頗多,朋友的未婚夫看起來相當高興老公今天不來,所以我怕酒醉沒人送回家,所以不喝酒,改喝奇異果汁,今天真的很純情呢新鮮的奇異汁,味道清甜,但知道之後的食物大多是油膩東西,所以不敢一飲而盡先吃一個頭盤,頭盤是意大利的parma hem風乾火腿,想不到這兒的parma hem樣子相當不俗,一朵朵花兒似的說回味道,雖然沒有註明是多少月份,但味道是不錯的小量的咸味再配上附碟的olive或意大利芝士一起吃,絕對不錯的選擇parma hem相當薄身,咬起來相當輕易德意時啤酒坊的相片 - 大埔德國香腸是此店另一名菜,小量油膩的香腸配上特色醬汁,相當惹味而香腸亦相當脆口,口感不錯想不到大埔區也有特色小店,下次朋友結婚後再來一聚吧

聞說das bier食物好像不錯,今天順道試試吧
藍白橫間的卓子,頗有海邊的感覺
啤酒種類頗多,朋友的未婚夫看起來相當高興
說回味道,雖然沒有註明是多少月份,但味道是不錯的
parma hem相當薄身,咬起來相當輕易
德意時啤酒坊的相片 - 大埔
而香腸亦相當脆口,口感不錯
想不到大埔區也有特色小店,下次朋友結婚後再來一聚吧

2016-02-27 691 浏览
朋友K新年後喺美國學成歸來,三五知己當然急不及待出黎敘舊敘舊啦!想靜靜地吹下水、食啲嘢、飲杯酒,我地最後揀咗喺大埔嘅德意時啤酒坊 Das Bier,一次過滿足三個願望!太和火車站行過去大概10分鐘路程,舖頭位置唔太顯眼,但唔難搵。雖然舖面唔大,但唔會話好逼。歐陸小店嘅裝修擺設加埋音樂,幾chill!餐牌一目了然,除咗多國菜,仲有唔同牌子啤酒。啤啤佢!Oyster Platter戴一戴頭盔先,其實我本身唔太鍾意食生蠔…不過,對我呢類唔識食生蠔嘅人黎講,呢隻生蠔真係算好易入口,海水味重,冇腥味。Baked French Fries with Onion Cheese記得襯熱食!哇,一上枱見到熱辣辣、溶溶地嘅芝士已經流晒口水!後尾攤凍咗,口感真係爭好遠…所以記得,襯!熱!食!Spanish Platter稍鹹,但呢個應該係所有西班牙火腿嘅特色黎啦?!夾少少芝士同蜜糖,個味道即刻balance晒。Super Sausage Platter食德國嘢,當然唔少得香腸拼盤!隻隻腸仔各有特色,個人最愛最長嗰隻腸,外脆內軟,好juicy,搭少少酸椰菜,點少少茄汁,正!German Pork Knuckl

餐牌一目了然,除咗多國菜,仲有唔同牌子啤酒。
啤啤佢!
Oyster Platter
Spanish Platter
Super Sausage Platter
German Pork Knuckle with Sauerkraut & Potato Salad
成晚最期待嘅豬手出現了!肉質嫩滑,亦唔會話好鹹。外皮好薄好脆,真係食到「咔咔」聲!唯一一個小挑剔係外皮稍為硬咗啲啲咁多,但仍然無阻呢個係必食之選!
2016-02-26 501 浏览
行過見到呢到有粉紅色啤酒,老婆即刻話要入去試!餐牌主要都係食德國野,arm晒我地口味啦!5anniversary 野飲有折wo!今晚同老婆啤啤佢! 食德國野,無論腸呀豬手呀,一定要啤下先過癮!環境唔似得酒吧咁嘈,可以一邊啤,一邊傾計談下心😝最重要係可以食飽肚!實物無圖中咁粉紅色!感覺反而好d!咁粉紅色的話飲落唔知幾多色素!家下個感覺都安心d !飲落幾香果味,似果汁酒,1d都無啤酒既澀味,十分適合女仔飲,易入口,老婆一路飲一路話好味!其實都同hoegaarden 一樣,咁易入口,老婆又飲得急,佢好快塊面就紅晒~~我就反而鐘情飲返傳統的德國啤!呢隻酒個after taste 好正,有陣啖啖的香味,有少少似香蕉味!同埋好夠汽~啤酒泡都好濃味,店員會雪住所有杯,超夠凍,咁飲落就夠晒爽喇!呢碟nacho.... 因為太好食!熱烘烘地上碟,咸咸地好脆口!用黎送啤酒一流!加埋佢比既醬,又甜甜酸酸的,好好味!可能位置唔係咁方便,所以少d人食,但反而變相無咁嘈雜,幾喜歡今晚既啤酒!下次帶多幾個朋友黎,一齊試試佢的豬手先!
行過見到呢到有粉紅色啤酒,老婆即刻話要入去試!
餐牌主要都係食德國野,arm晒我地口味啦!

加埋佢比既醬,又甜甜酸酸的,好好味!
2016-02-26 427 浏览
之前來大埔,都是因為中學時期的比賽,要不就是BBQ或是去踩單車,住在大埔區的朋友告訴我,大埔區也有德國的美食,可以暢飲啤酒,於是就特意去了一趟。到了門口,見到小店面積不大,已經坐滿客人,幸好則有一檯客人離開,才有不用等位。見到每一檯客人都點了啤酒,我也心癢癢的點了一杯。之前新出的Horgaarden Rosée($58)果味啤酒一直未試,如今終於有機會了。果味十分之濃的Horgaarden Rosée有別於一般的啤酒,入口就嚐到香甜的果味,怕苦的女生也會愛上。晚上九時之前下單更享優惠價$48/250ml。德國除了啤酒出名之外,相信德國肉腸也是為人熟悉的。這款德國肉腸拼盤配薯條($158),份量十足,除了有以火腿肉製成的法蘭克福腸的脆皮香腸之外,還有慕尼黑白香腸及紐倫堡香腸等的香草肉腸。配上酸酸辣辣的芥末醬或蕃茄醬,還有德國酸菜,胃口大增。德國的美食又何止這些,同樣出名的德國咸豬手($165),也是必點之菜式。餐廳貼心的為食客將豬手肉切成一小塊的,用叉就吃到,不過就少了自己切的那份喜悅。香脆的豬皮是這菜式的一大賣點,入口卜卜聲,十分過癮,豬肉中帶點肥肉脂肪,卻增加了豬手的美味。點些芥末醬
德國的美食又何止這些,同樣出名的德國咸豬手($165),也是必點之菜式。餐廳貼心的為食客將豬手肉切成一小塊的,用叉就吃到,不過就少了自己切的那份喜悅。香脆的豬皮是這菜式的一大賣點,入口卜卜聲,十分過癮,豬肉中帶點肥肉脂肪,卻增加了豬手的美味。點些芥末醬,可減低油膩感。配菜的薯仔沙律也同樣出色,酸酸的卻同樣惹味。
2016-02-18
2016-02-25 378 浏览
出完Trip後, 同埋朋友在新年之前搞個小聚會。我地揀左食德國菜, 其實除左食野之外,食埋個環境都好重要。呢間位於大埔嘅舖頭雖然細細, 但五臟俱全, 仲可以偷睇到廚師煮野食!open kitchen style😬睇一睇menu先。。價錢比起外面市區較便宜👍🏻我同朋友胃口比較細啦, 所以淨係叫左德國超級香腸拼盤同埋法式蒜蓉包咋!!法式蒜蓉包$45平時見到餐廳menu有蒜蓉包就一定即點!!!呢個有5塊架!!不過火速俾我燒滅左剩返半塊殘影!!蒜蓉包又薄又香又好味!!蒜落搽滿左整塊麵包~~食落易入口,啖啖牛油香,亦且蒜蓉5會搶哂陣味,平均分配,脆得黎又唔會界親喉嚨!!呢個值得推薦😃德國超級香腸拼盤$158呢個拼盤分量都夠兩個人食,因為有薯蓉同薯角墊底!!又有芥末同茄汁點下,食落唔會咁”掛”!!香腸拼盤入面嘅腸有好多款,牛肉腸,雞肉腸,豬肉腸,脆皮腸,同盤腸!每一條都帶到個個肉咸香出黎以及醬汁會再提高了肉味👏🏻👏🏻👏🏻呢個好讚,加上淡淡嘅薯蓉,有粒粒有口感,薯角炸得好香,金黃,咬落塊仲新鮮過沙律!!!食到好飽~~~食完之後,附近又有甜品店繼續食多餐!!
出完Trip後, 同埋朋友在新年之前搞個小聚會。
我地揀左食德國菜, 其實除左食野之外,食埋個環境都好重要。
睇一睇menu先。。
價錢比起外面市區較便宜👍🏻
法式蒜蓉包$45
平時見到餐廳menu有蒜蓉包就一定即點!!!
呢個有5塊架!!不過火速俾我燒滅左剩返半塊殘影!!
蒜蓉包又薄又香又好味!!蒜落搽滿左整塊麵包~~
德國超級香腸拼盤$158
呢個拼盤分量都夠兩個人食,因為有薯蓉同薯角墊底!!
食完之後,附近又有甜品店繼續食多餐!!
德國超級香腸拼盤
2016-02-10