2019-08-28
想食炸雞髀好耐, 咁邪惡的美食,要找個藉口才去食;趁今天下大雨,正好去呢間隱世小店幫襯,買外賣雞脾,返屋企慢慢食。在輕鐵何福堂站落車,行入去大排檔側邊,有間7-11,轉彎就見到很得輝。雖然是小食店,但都有炒烏冬、印尼撈麵等主食。當然,他的招牌生炸脆雞髀、滷水雞髀和沙薑雞髀是主打食物。這裏的飲品種類非常多,和坊間的台式飲品店有得揮,珍珠奶茶、果味茶都有,跟餐加配果味茶只需加$10一杯,還可選擇紅茶或綠茶,覺得套餐很吸引呢。炸雞髀餐,配脆薯角三粒$40。炸雞髀,攞到返屋企食,仍然非常脆口,外層用吉列粉炸成,脆得來不會有厚粉漿,超正!咬下去還有肉汁爆出來,小心熱辣辣燙傷嘴,要慢慢食。雞髀肉的確很新鮮很滑,炸過又香口,味道調教得很適中,不會太鹹 非常好味。 店裏還提供不同味道的調味粉,例如海苔、五香、麻辣等,不過我覺得不加調味粉,吃原味,才吃得出真正的炸雞髀功夫!脆薯角,都真係炸得好靚,外層金黃色,灑上椒鹽,這個最好堂食,因為薯條炸完比較容易焗到變軟, 不過在家食也吃得自在, 一邊看電視,一邊吃著香口的小食,是最佳享受。沙薑雞髀餐配香芋蕃薯波三粒$40。 沙薑雞髀是炸髀之外另一推介,沙薑味道超
炸雞髀餐,配脆薯角三粒$40。
沙薑雞髀餐配香芋蕃薯波三粒$40。 沙薑雞髀是炸髀之外另一推介,沙薑味道超入味,微微鹹香而不會蓋過雞肉味,雞肉新鮮嫩滑而且多汁, 怕熱氣的人可以選擇沙薑雞髀,完全唔怕肥,連皮食,滑溜到不得了。
香芋蕃薯波, 外面炸得脆脆的,炸成金黃色,賣相非常吸引,裏面咬下去口感更過癮,軟綿綿,煙煙韌韌,外層是糯米,裡面是香芋蕃薯蓉,又香又甜,推介要試這個小食,比較特別呢!
西多士$30,外表看來同普通西多士沒分別,原來內有乾坤。
西多士比較厚,原來是有兩層,一層是花生醬,一層是火腿。炸完後淋上煉奶,配外層脆脆的,內裏軟綿的口感,真的超邪惡!一邊吃,一邊感受花生醬的香,和火腿片的口感,真的三重芝味,是別出心裁的製作呢!
雞翼尖$20一份, 分量都唔少,味道帶香辣,超喜歡蒜蓉香味,要點多啲汁吃才夠惹味。怕辣的話就不要點太多汁,因為本身煮得很入味了,辣得來仍然吃得到醬汁的鹹香味呢!
套餐可以特價$10配果味水果茶。十分推介白桃味紅茶,白桃味非常香,味道微微甜,配紅茶味道很夾,很有夏日消暑感覺,而且食完炸雞髀、炸薯角和雞翼尖等,飲返啖清涼的桃味茶,可以消除油膩和辣味,$10有中杯裝,分量也算多呢!
食咁多野當晚餐,2人埋單$150,食得好滋味!這家隱世小店,試過就知真材實料,味道又好,價錢不貴,有機會一定會再來這裏吃雞髀呢!