2016-07-16 527 浏览
食過黑蒜油,今次選了蝦沾麵.今日點左特選麵有黑胡椒和甘荀兩種.加叉燒$15,加荀$10。抵食,加麵好似$20-25蝦沾吾是好特出,湯無鮮味,略鹹.都是黑蒜令人回味D.湯好快凍,胡椒麵同甘荀麵都不特別,還是小麥味好好多.等位是常識,人多不來這裡,全場吾夠十位坐.肯定會再來
加叉燒$15,加荀$10。抵食,加麵好似$20-25
蝦沾吾是好特出,湯無鮮味,略鹹.都是黑蒜令人回味D.
湯好快凍,胡椒麵同甘荀麵都不特別,還是小麥味好好多.
等位是常識,人多不來這裡,全場吾夠十位坐.
肯定會再來

2016-07-13
  • 黑蒜油沾麵
  • 麥麵
2016-07-14 599 浏览
672016 彩?識!元朗嘅彩拉麵邊個唔識😂 7點去到排隊約40分鐘。店內有座位11個,4個日本staff加1個香港人,有個日本人識講啲中文 講到好qq😂 一碗湯包含 叉燒x2、溏心蛋、荀、紫菜、蔥大量。麵份量多到夠質飽男仔,抵玩!湯底有3款(圖右上角)。原味湯底完全唔係三田果種咁傑咁重口味,反而係幾希,但味道依然濃郁,易入口👍 另外嘅蝦沾麵湯底就比較濃同傑,蝦味強烈,推介俾重口味嘅朋友仔,食完個口有咩事就唔講啦😏麵都有3款,今期係小麥/黑椒/青椒。黑椒麵有少少黑椒吊下味唔錯,小麥係冇黑椒嘅version。綠茶可樂($18,左):普通可樂味不過綠色。信州蘋果汽水($18,右):50%果汁,好rich蘋果味,而隻味有啲似bb飲嘅蘋果汁。解味精都唔錯👍 以上飲品both Made In Japan。Ps. 未肚餓好去排定隊😂售完即止:8/10
672016 彩?識!

原味沾麵

綠茶可樂($18,左):普通可樂味不過綠色。

Ps. 未肚餓好去排定隊😂

售完即止:8/10
2016-07-06
原味沾麵
  • 蘋果汁汽水
  • 沾麵
2016-07-02 472 浏览
元朗不嬲多野食 今次就尋覓到一間係窄巷所有既拉麵小店 拉麵店跟日本做法 冇得book 要自己去排 如果唔係食第一輪 分分鐘要等半個鐘以上 拉麵有分湯麵同沾麵 麵質同湯底都有得揀 我揀咗紫菜麵同黑蒜油湯底沾麵 加餸要再加錢 紫菜麵其實只係有一點點喺個麵度 食落其實分唔岀同普通麵有咩分別 不過麵本身好有彈性 唔會過腍 所以都幾好食黑蒜油湯底 個人就覺得油同咸咗啲 基本上沾麵係夾起麵去點落去個湯度 但個湯太咸 我最後係用少少湯食哂成個麵🙈 最後店員會幫個湯加鰹魚湯?! 整到個湯可以成個俾你飲 個人認為加咗之後既咸度可以接受 如果食唔得咸朋友可以叫佢早少少加湯😂
元朗不嬲多野食 今次就尋覓到一間係窄巷所有既拉麵小店

2016-06-20
2016-06-29 3297 浏览
由朋友口中聽聞這家元朗的隱藏沾麵店,今次是第二次到上址,第一次來的時間小店店休,今次雖然是第二次到來,但也是頭一次光顧。店舖的門面用一大塊的藍色底白色彩字布幕作招徠"就好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾!" 店舖的門外有一塊餐牌,上面清楚列出店舖所提供的食物配搭。而是日麵底有三種,分別為:小麥、黃椒及黑胡椒。沾麵的沾汁有三種,分別是:沾麵、蝦沾麵及黑油沾麵。而沾麵本身已經有海苔、味玉 、筍、叉燒。如果想要多些的話,可按餐牌上的價錢自行追加。店舖內裡的環境主要是呈L形,面向開放式廚房的單排座位,約為十個左右,所以營業時門開始後,很快便滿座。坐低後,在每位客人的面前還有些基本的調味醬料如昆布醋,香蒜等。(廢青風扇是自備的)點了個蝦沾麵,賣相相當吸引,最吸引目光的莫過於這片"彩"字的紫菜。蝦沾麵湯色呈橙紅,一端上來時聞到有濃濃的蝦味。由於看不到有蝦在碗中,估計是用了蝦油在沾汁之內。由於是日的麵有三種,今次我揀了這個-黑胡椒麵。亦即是麵條內是有黑胡椒幼粒的。這裡的麵跟沾湯份量都是正常的大小,除非閣下的食量較大,如果不是的話都不用再追加其他。味玉不錯,蛋白愈是接近核心的外圍愈滑,而核心的蛋

味玉不錯,蛋白愈是接近核心的外圍愈滑,而核心的蛋黃呈黏稠的流心。味玉本身的味不算濃(可能亦只是我口味較重),伴著蝦湯吃味道不錯的。
叉燒有兩片,味道一般,不過不失。
麵質的軟硬程度適中,而沾湯亦易於掛在麵上,麵吃起來蝦味香濃又夠爽滑
這裡的沾湯不算咸,所以吃完亦不會感到常口渴。
2016-06-17
2016-06-24 3250 浏览
你有否因為吃到好味的食物而感動? 浪漫主義掛帥的我情感澎湃, 奈何好食到而令我動容的卻不算太多。星期日中午原本想到尖沙咀和太古新開的沾麵店試試, 但下大雨關系, 打消離開元朗區覓食的念頭。 原以為這樣惡劣天氣, 會減弱排“彩”的人龍。 走到後巷, 那條人龍始終沒有減退, 大家撐著雨傘仍然在等。 幸好這次只是等上三十分鐘時間, 但那侷促天氣足已叫人難耐。店面一切都沒有改變, 變了的是廚房內多了幫日籍老闆忙的三名學徒, 也許是令等待的時間縮短原因吧。天氣太悶熱, 要來一瓶冰凍的降溫。除了茶味可樂, 還加入了長野縣蜜桃汁和信州蘋果汁供選擇。 這回喝上: 信州蘋果汁 ($18), 甜美果香, 來自日本的總不會叫人失望, 好飲!餐牌內沾麵依舊是那三款: 沾麵, 蝦沾麵和黑油沾麵, 價錢跟一年前一樣沒有加過價, 實屬難得! 而換上的是三款新麵條選擇: 黑蒜麵, 檸檬麵和小麥麵。蝦沾麵+黑蒜麵 $83放面的一塊彩字紫菜仍然是焦點。 沾汁的溫度比上一次到來時熱了點, 是為了迎合香港人熱食的口味而與原本的意義背道而馳嗎? 雖然外面的氣溫熱到抖不過氣來, 但喝一口熱湯確實很溫暖。 今回試上蝦沾麵汁, 濃厚

蝦沾麵+黑蒜麵 $83

蝦沾麵+黑蒜麵
雖然外面的氣溫熱到抖不過氣來, 但喝一口熱湯確實很溫暖。 今回試上蝦沾麵汁, 濃厚而又帶黏稠, 蝦味不會太濃太搶, 又不是死鹹那款, 剛好的位置, 確實叫人回味。
蝦沾麵+黑蒜麵
叉燒雖然沒有燒過的痕跡, 但那半肥瘦, 腍軟鬆化, 甘香美味, 不錯。
蝦沾麵+黑蒜麵
半熟蛋是整隻上, 沒有開邊, 當一口咬開時, 內裡的蛋漿湧出來, 蛋香又入味又腍軟, 的確做得非常好, 好味道!
蝦沾麵+黑蒜麵
黑蒜麵條帶有濃香蒜味, 很突出, 還可以見到黑蒜溶入麵條的痕跡。 麵條質感又煙韌又有嚼口, 掛汁力算強, 好味。 香濃黑蒜麵跟濃郁蝦湯出奇地配合, 互相發揮, 非常欣賞這配合。

黑油沾麵+檸檬麵 $80

黑油沾麵跟從前的味道沒有太大改變, 那深色的黑蒜油沒有因年華而減去著色度, 湯面泛著黑蒜油, 一貫的香濃惹味, 而溫度上亦是明顯地加強了。
黑油沾麵+檸檬麵
顏色偏黃一點的檸檬麵帶檸檬清新香味, 是天然那種, 絕非人工化。 同樣是彈牙煙韌的麵條中, 亦可隱約見到檸檬的粒子, 沒有因加入檸檬而變酸, 味道就像把檸檬切開一刻的清新, 非常適合炎夏。
黑油沾麵+檸檬麵

追加黑蒜麵+蛋 ($15 + $10)

黑蒜麵的確做得很好味, 雖已吃到8成飽的狀態, 不過仍要追加上95g的麵條, 再度回味。 因為麵條是自家製造, 師傅在一旁不斷默默的製作, 是重手了還是喝過濃湯, 追加麵條的蒜香竟然比第一碗來得更濃郁, 而且帶更多蒜頭的辣味, 更加惹味。
小店的半熟蛋真的比其他拉麵店做得更稱職更好味, 雖然追加要付上$10, 都忍不住要再品嚐, 流心蛋黃的香甜濃郁真叫人再三回味。
追加黑蒜麵+蛋
自家製的檸檬醋, 浸滿鮮檸檬, 味道很香濃, 一開始已決定要試試, 怎料黑蒜麵太過搶眼而忘記了, 到結帳起身時才發現錯過了, 噢!
自家製檸檬醋
吃到一半已感受到小店努力經營的證據, 那刻的感動的確令雙眼泛起一絲濕霧。 默默耕耘的進步, 微細地方的改善, 是叫人甘心付出時間等待!
餐廳名稱: 彩
餐廳地址: 元朗建德街26號益利大廈地下14號舖

2016-06-12
追加黑蒜麵+蛋
2016-06-21 730 浏览
小妹以前一直都有幫襯"彩",可以睇返我之前食評但已一段時間無黎,因為實在唔想每次黎都排一個鐘等食 今次朋友話想試,就再黎左食同朋友各點左黑油同蝦湯底,蝦湯鮮味依舊出色,但D湯炎炎夏日下都嫌佢唔夠熱,只算暖暖地同埋D麵會黏住好難分開P.S小插曲: 有位好生面口,戴住眼鏡既呀叔,叫佢比枝綠茶汽水全程黑面,D湯彈到我朋友塊面都係!!仲一句道歉都無有無再離譜D以前D STAFF都好好態度好有禮貌! 點解會變成咁比起以往質素和衛生都大不如前,唔通真係出名左,唔憂做?有眾多選擇下,我們不會再來了
小妹以前一直都有幫襯"彩",
可以睇返我之前食評
但已一段時間無黎,因為實在唔想每次黎都排一個鐘等食

今次朋友話想試,就再黎左食

同朋友各點左黑油同蝦湯底,
蝦湯鮮味依舊出色,
但D湯炎炎夏日下都嫌佢唔夠熱,只算暖暖地
同埋D麵會黏住好難分開

P.S小插曲:
有位好生面口,戴住眼鏡既呀叔,
叫佢比枝綠茶汽水全程黑面,D湯彈到我朋友塊面都係!!
仲一句道歉都無有
無再離譜D
以前D STAFF都好好態度好有禮貌! 點解會變成咁

比起以往質素和衛生都大不如前,
唔通真係出名左,唔憂做?

有眾多選擇下,我們不會再來了

聞名而久的大熱長龍沾麵店,我一直都很想試下,但因要排隊排很久而卻步。這天無所事事而且又未餓,走著走著就來到這間名店,見條隊又唔算好長,咁我就試下排啦~我本來見條隊都唔算長,我預最多咪排半小時至一小時,但我最後排左一個半小時先食到。 果然係名符其實長長長長龍店。佢有三款湯(原味、蝦湯、黑蒜)同當日三款麵(小麥、甘筍、胡椒)選擇,我選左蝦沾麵配小麥麵。我見桌上有支檸檬醋,平時食拉麵同沾麵都好少見。我倒左少少係D麵度,可以令到D麵無咁黏,而且味道酸酸地仲好清爽。沾麵係湯同麵分開上,吃法是將麵夾一少撮放入湯中,沾上湯汁再進食。聽說呢度既麵都是每日係店中現做,我點最原味的小麥麵,麵質有彈性而且小麥味很香,軟硬度剛好而且不會有粉味。蝦湯很濃郁,應該是豬骨湯作基底再加上蝦油,蝦味跟豬骨湯互相很平衡,蝦味是有但不算是很突出。每碗沾麵都有一隻溏心蛋及兩塊叉燒,溏心蛋相當出色,蛋黃簡直是火山爆發似的流出來,而且味道很濃郁。叉燒肉質有彈性而且很大塊,而且能品嚐到豬肉平身的甜味,很好吃。吃完這碗沾麵真的很滿足,沒有白費我排了一個半小時。但要我再排這麼久真的有點難度,下次還是找個平日時間再來吧~

果然係名符其實長長長長龍店。
蝦沾麵
小麥麵
糖心蛋
叉燒

吃完這碗沾麵真的很滿足,沒有白費我排了一個半小時。
但要我再排這麼久真的有點難度,下次還是找個平日時間再來吧~
蝦沾麵
糖心蛋
叉燒
2016-06-04 632 浏览
呢間彩拉麵,有人山長水遠入到黎元朗要我帶佢去食,就知吸引力有幾大啦!本身計劃夜晚先去食,但驚起碼要排一個鐘以上同埋可能沽清既情況下,決定提前係中午食,雖然係閒日,不過撞正放飯時間都等左半個鐘先入得,值得留意既係排隊既地方又曬又多蚊,但我食完之後完全冇再諗呢個問題,因為比我揀多次,我都會一樣黎食一入到店內,係排排坐對住幾位拉麵師傅的,入面雖然有d迫,但亦都未至於會撞到隔離位,排隊個時出面已經擺左塊好大既餐牌係到,所以一入去就已經可以落單,我地個日有4種麵條揀,妹子點左個蝦沾麵加黑椒麵條,我就係黑蒜油沾麵加黑椒麵條。黑蒜油沾麵加黑椒麵條 - 重口味之選,本身黑蒜油味道已經好重,加上配料多,我呢d重口味既人就覺得幾好味,至於黑椒麵條既麵質就偏軟,黑椒味唔會好重。蝦沾麵加黑椒麵條 - 身邊人覺得個湯底好濃好蝦,但唔係一隻隻櫻花蝦係入面而係就甘蝦味湯底,配麵食既口感就單一左少少,同埋佢比較鍾意麵質偏硬。綠茶可樂 - 呢款飲品都幾特別,暫時都未見過市面上有我賣(如果有讀者知道邊到有得賣,請提供thanks),味道唔太甜,綠茶味唔算好突出。身邊人就覺得唔係好feel綠茶味,又唔似一般既汽水,飲落唔太

),味道唔太甜,綠茶味唔算好突出。身邊人就覺得唔係好feel綠茶味,又唔似一般既汽水,飲落唔太甜,整體都ok(佢唔係甘鐘意甜野)。
流心蛋 - 竟然係原隻比哂你,同其他拉麵店冇太大分別。身邊人就對隻蛋冇太多評價,因為佢一啖就鯨吞左個蛋黃
Omg,有冇甘肚餓呀!

最最最重點,其實係冇影到相既叉燒,雖然得2塊但係都幾厚,厚得黎又"林","林"得黎又唔會太"林",同埋食落唔會"鞋",誇張d講叉燒拍得住日本食到個d。

沾麵價錢大約$8x,綠茶可樂就$18,會有凍水提供。對沾麵有興趣既人點都要黎試一次呀!!

2016-05-18
  • 綠茶可樂
  • 黑蒜油沾麵
2016-06-03 1320 浏览
本想吃另一家拉麵店的,但去到卻摸門釘,店鋪臨時休息一天,最後轉戰「彩」六點半來到人龍已有六、七人,剛巧店內食客結帳,所以等了大概十五分鐘即可進內,比我預期中快排隊等候時你可先看住門外的餐牌,想想吃什麼又可解悶,差不多到時店員會先替你落單,有趣的是日本店員都說半鹹淡廣東話,有時都不知道他說日文還是中文,但卻非常有禮貌。選了蝦沾麵湯底配小麥麵,第一次吃所以保守點,下次會試試紅椒等特色口味雖然盛載的碗碟平凡簡單,但我著重的卻是內涵,濃濃的湯底面頭鋪上大蔥和一絲絲像是椒絲的物體,微辣挺特別的。叉燒有兩大片,肥瘦均勻且較厚身,湯底香濃但較為油一點,而且蝦沾麵湯底卻吃不出蝦味,還是覺得海老名這方面較出色溏心蛋弄得不錯,吃時還熱的,平時吃的多數已一早弄好顯得冷冰冰,但這個暖暖的一咬之下蛋汁流出,好味起初還擔心麵不夠,怎料愈吃愈飽,其實份量不少,當然大食者更可追加,size分95g和190g。說到小麥麵確實有驚喜,麵條爽口彈牙,不僅吃出小麥味,還吃出新鮮手打的感覺,於是不自覺地一口接一口,十分出色其他調味料有三款,炸蒜放在麵上一起吃更添口感,且蒜香味濃,另試了中間的檸檬醋,放入湯中只有微酸,但應可一解
其他調味料有三款,炸蒜放在麵上一起吃更添口感,且蒜香味濃,另試了中間的檸檬醋,放入湯中只有微酸,但應可一解油膩之感
2016-06-03 858 浏览
沾麵,聽說很出名。剛巧那天在元朗,就決定去彩,在下雨天排了一個多小時,心情就更期待。綠茶可樂 $18 有點驚喜,味道幾得意。分別點了蝦沾麵 $83 及 黑油沾麵 $80碗中放著彩紫菜,整體賣相吸引。呷一口湯不會鹹,有著鮮甜味。至於蝦沾麵確實很有蝦味,質地較腍不算彈牙,沾著熱湯來吃,味道還可以,但對我來說不算吸引。而溏心蛋蛋白軟滑,咬下去是橙黃色蛋黃,蛋味香濃。要是需要等待一小時以上就是不太值得,因為味道沒太大驚喜,或者期待愈大、失望愈大。
沾麵,聽說很出名。
綠茶可樂 $18 有點驚喜,味道幾得意。
綠茶可樂
分別點了蝦沾麵 $83 及 黑油沾麵 $80
碗中放著彩紫菜,整體賣相吸引。呷一口湯不會鹹,有著鮮甜味。
蝦沾麵 $83 及 黑油沾麵 $80
蝦沾麵 $83
而溏心蛋蛋白軟滑,咬下去是橙黃色蛋黃,蛋味香濃。
溏心蛋
綠茶可樂
溏心蛋
2016-05-23 489 浏览
相信大家有聽過「彩」這間人氣小店 作為沾lover 我當然有嚐過🙆🏻-彩aya 最有名的是每天由日本師傅親手造的自家製麵 聽著日本師傅「唔咸唔淡」的廣東話 感覺很逗趣🙆🏻-蝦沾麵 ($83)這陣子自家製麵的味道是 麥麵(原味) 黑胡椒麵 和 紫菜麵我們倆都點了蝦沾麵 選了麥麵和紫菜麵蝦湯底香濃 傳來陣陣蝦的幽香 枱上有自製的檸檬醋 加入數滴更為蝦湯帶來點點清新的味道自家製麵底彈牙 蛋香味濃 不過紫菜麵的紫菜味不突出湯內浸著幾片叉燒 和一顆味付玉子味付玉子散發著濃郁的蛋香 不過不太入味而且可能是浸在湯中 所以蛋黃幾乎熟透叉燒則肥燒得宜但整體來說 自家製麵底和蝦湯底很搭我倒是有點後悔沒加點紫菜 感覺上應該和湯底很搭作為位處於家附近的沾麵店 是可以一試的-溫馨提示: 最近天氣潮濕 彩位處的小巷子可能會有點異味而且自家製麵每日數量有限 週末的話 可能7時多便賣完了 可以先打電話確認-
蝦沾麵 ($83)
蝦沾麵(紫菜麵)
這陣子自家製麵的味道是 麥麵(原味) 黑胡椒麵 和 紫菜麵
我倒是有點後悔沒加點紫菜 感覺上應該和湯底很搭
作為位處於家附近的沾麵店 是可以一試的
溫馨提示: 最近天氣潮濕 彩位處的小巷子可能會有點異味
2016-03-17
蝦沾麵(紫菜麵)
2016-05-07 578 浏览
早排大家都吹捧有好食沾麵店,小弟鍾意沾麵但懶排隊,所以近排先的起心肝去試。同女友5:30去到,未有人排,不過過左陣就十幾人,哈6點正入得去,鋪位幾細,點左個蝦湯x橙麵,濃濃蝦湯配清新橙麵,味道又幾夾,d麵幾煙韌,都掛到湯。又叫左個黑蒜油配紫菜麵,味道比較普通,呢個冇咁大驚喜。點左個綠茶可樂,幾好飲,夠特別!總括黎講食物都ok,但未至於吸引到我特登入元朗食。題外話,鋪頭細大家都食得好靜,搞到食得好拘謹,唔知有冇人有同感,哈哈
同女友5:30去到,未有人排,不過過左陣就十幾人,哈
又叫左個黑蒜油配紫菜麵,味道比較普通,呢個冇咁大驚喜。

2016-05-01 871 浏览
今天有事來元朗一趟,兼湊熱鬧看看天后寶誕巡遊。熱鬧過後,下午3時多,一個人來這間近期的人氣小店試吃。一打開門,見有空位,便想坐下。店員竟然問我做甚麼,我很錯愕。於是他指指門外另一邊有4個人在排隊。原來,排進店的那條龍不在門外,而是門對面靠牆的位置,請未去過的bs留意啊。雖然如此,店員不能向我禮貌地直接說明白嗎?等了一會,終於可以獲安排入座。店員剛才 態度如此嚴謹,我入店鋪時卻沒有指示坐那裡。其實,店内有好幾個空位,不明白為何不讓人早點入去就座。就是要多點人在門外排隊嗎?這裡廚師有兩個,一個會講日語的,一個會講廣東話的。講日語的把煮好的麵端給坐在我旁邊的食客。食客恭敬的雙手伸出去接著,連隨向廚師點頭,狀甚誇張。之後,食客向他身邊伴侶的態度卻截然不同。他很不客氣地呼喝她,叫她安靜吃麵,不要說話。我看著納悶,在想要是剛才端麵給他的是講廣東話的廚師,他的反應會否一樣呢?香港人是喜歡矮化自己,只會崇外,或是真的入鄉隨俗呢。向日本人就傻乎乎地點頭,向身邊的人卻態度差劣嗎?看介紹說這裡有很多款自製的蔬菜麵條供選擇。但今天只有小麥和黑胡椒兩款,我選了小麥麵,麵的質地似蕎麥麵,每份190g,感覺似超市買

看介紹說這裡有很多款自製的蔬菜麵條供選擇。但今天只有小麥和黑胡椒兩款,我選了小麥麵,麵的質地似蕎麥麵,每份190g,感覺似超市買來的貨色。湯底的選擇有三款,我選了蝦湯底。蝦湯底的味道似是櫻花蝦淆製的,很杰身容易掛麵,但真的很油,這是吃沾麵免不了的吧。湯裡有紫菜,半熟蛋,荀,叉燒和芽菜。最欣賞那個半熟蛋,煮得入味。蛋黃全是漿狀,很creamy!其餘就一般,沒特別。這裡飲品的選擇也不多,只有兩款汽水供應。否則,就只可以喝這裡提供的清水,想喝杯熱茶消濟都不行。枱面兩瓶分別是烤蒜頭,和檸檬醋。個人比較喜歡烤蒜,加入麵食很香口。

原來,我這碗麵是最後-碗,真走運,我之後來的人都被婉拒,因為日藉廚師要休息,到晚市才再營業。各位bs來的話要留意時間。順便一提,剛才提到的那位食客竟然把這麼咸和濃的湯喝清,真佩服!想必他很欣賞這裡。

這裡的選擇不多,食物質素一般,店員的服務態度也不似預期,所以不會再來了。
2016-04-29
下午茶
2016-04-21 1064 浏览
Not a big fan of Tsukemen, but have heard from my friends theres a very popular Tsukemen in Yuen Long, so we decided to give it a try.Guess I have underestimated its popularity, there was always a long long queue outside the restaurant and their ramen sold out really fast. Finally I got to try this Tsukemen in my 3rd attempt to Aya- arriving at 5:30pm, 30 minutes before the restaurant opened. Not surprised to see a couple of people already waiting outside even though we arrived quite early. The

They changed their menu from time to time and for this time I picked Wheat Ramen with Shrimp Soup Base ($83)

Unlike the Tsukemen I have tried in other restaurants in Hong Kong which were very salty, the one at Aya is just right, and you can add a few drops of lemon vinegar to make the soup less salty and more refreshing. The broth was amazing- so thick and rich. Can tell they must have put a lot of shrimps in making the broth that tasty.

For drinks we have tried their Green-tea flavored coke. The taste of Green tea wasn't very strong so it tasted like a less sugary soft drink. But still, it was a good fit with the rich-flavored Tseukemen.

I am craving for their Tsukemen again while I was typing this review. Guess its time for a re-visit!
2016-04-14 1100 浏览
是日到下白泥遊玩,順道一試友人極力推介的元朗沾麵,但友人提醒等候一個小時已屬閒事,果然是區內有名氣的食店!到達店鋪,已有頗長人龍,原來,店鋪裝修成日式小店,只有十數個座位,難免要輪候一段時間!一個多小時之後,終於入座了,是日店鋪有三款自家製的麵條配三款不同的湯底,我們選了小麥麵條配蝦濃湯、胡椒麵條配黑油湯!原來小麥麵條已十分彈牙,加上胡椒粒的麵條,更多一份微辣,推介!义燒不肥不瘦,配合濃湯剛剛好,還有,不得不提那半熟溏心蛋,真的非常正!總結,這碗沾麵真的值得用時間去等待!

總結,這碗沾麵真的值得用時間去等待!

• 沾麵