筆者自問是個胃食之人,又卻懶於尋覓新食店地方的人,最好就是聽從旁人說哪一間好吃便去嘗試,起碼事前曾經有人嘗過,中伏機會較少而收最高效益度。近來聽得最多評論的新店,細數前幾名,便有位於灣仔日本菜的弘CHIRASHI。從Openrice地圖所示,指出餐店要從灣仔地鐵站出。不過根據個人經驗,其實只要從銅鑼灣地鐵站A出口的時代廣場,穿過鵝頸橋往街市方向,沿途再上328商場對面便直到了,相對上近了又免太多腳骨力。餐廳最吸引的地方,莫過於最受大眾歡迎及呃「Like」之選的二段海鮮丼,包括極上海鮮二段丼($288)和海鮮二段丼($168),什至有季節限定的松葉蟹二段丼($288)。為了慶祝母親節和父親節,餐廳特別限定供應薔薇二段丼($268),上層以吞拿魚為主的疊成玫瑰花狀的形態,底層則以入口即溶的海膽為主,同樣美味。除了二段丼,餐牌另外提供自選丼、卷物、刺身、沙律、單品、定食、甜品、清酒和飲品。貴有貴食、平有平食。極上海鮮二段丼($288)難得到場,當然勢必點一客極上海鮮二段丼。雖然只是一人份量,價錢稍貴,但用料驚人。分成兩層的二段丼,上層為雜錦切片刺身,有三文魚腩、海膽、拖羅、帆立貝、三文魚子、
極上海鮮二段丼($288)
難得到場,當然勢必點一客極上海鮮二段丼。雖然只是一人份量,價錢稍貴,但用料驚人。分成兩層的二段丼,上層為雜錦切片刺身,有三文魚腩、海膽、拖羅、帆立貝、三文魚子、蟹鉗、間八和印上「弘」店名的玉子燒,底下墊有些少醋飯。
三文魚腩肉厚非常,魚油香滑,質地柔軟。拖羅嫩紅粉粉的膚色,入口即溶,只得一片實在癮人吊胃。三文魚子咬下去汁液濺出,咸鮮有趣。帆立貝清甜軟糯、間八薄切透亮,口感軟中有爽。只是玉子燒略嫌煮得太甜,失去蛋香的純厚。
至於海膽卻令人最失望,既未有入口溶化的感覺,質感偏凍,鮮味不太突出。
蟹鉗預先拆開一半的殼,只需輕力一咬,肉質便輕鬆分離,清甜多汁但肉質不算清爽。
至於下層有蟹膏、香蔥藍鯨吞拿魚腩蓉、青瓜拌玉子粒和三文魚魚子粒等。
絕不可少看蟹膏的魅力,佔據碗中三分之一滿的蟹膏,咸香超重,筆者也從未嘗過一口全是蟹膏的滋味,那份滿足喜悅是多麼難以形容,實在太鮮味香溢,完全沒有臭腥味。咸甘味還停留在味蕾之中徘徊,歷久常鮮。
藍鰭吞拿魚腩蓉,入口雖然未像拖羅入口滑溜融化的感覺,但魚脂豐富,加上芝麻和香蔥,令魚膩感減低,更帶有清新氣息。青瓜拌玉子粒是三者之中最普遍的貨色,不過吃著它,便有著令舌尖的味蕾帶來反樸歸真的平伏。
搬開兩層之後,原來內有乾坤,你會發現中間完整地放有一粒用醬油浸著的溫泉蛋。利用溫泉蛋的流心力量,方便蟹膏和腩蓉等和醋飯混合,提升鮮味之餘,濕潤米飯也輕易入口。
六本木弘丼($188)
再來一客六本木弘丼($188),每片刺身都半垂吊在碗邊,賣相雖然不及剛才的極上海鮮二段丼的震撼,但同樣誇張驚人。刺身包括有三文魚、海膽、三文魚子、藍鰭吞拿魚腩、蟹鉗、帆立貝等等,所以的配料,前者的二段丼都有包括在內。
每份套餐都有包括麵豉湯和漬物,如黃瓜、筍和酸薑,又有開胃小食,又有暖胃的湯料。不過,每一碗丼的醋飯都偏小,對女生來說份量只是剛好,對於男生的話恐怕只有半飽而己。
2016-05-15
每次貼海膽、美食都成功呃到不少like,而最近在朋友圈聊著弘的雙層二段丼也是呃like無數,只看照片已經夠吸引,剛好朋友在銅鑼灣上班,借個藉口找他吃飯順道去試試這二段丼先。弘的位置有點尷尬,在銅鑼灣和灣仔之間,我跟朋友相約於銅鑼灣時代廣場出口,穿過鵝頸橋和街市,再過一條馬路即可到達,地理位置都算是挺方便的。不過算是小店的弘,每次只能容納十至二十人,當天的我們walk-in到不幸地前面也有幾位客人在等候,只好站在一邊耐心等待,大概等了三、四張檯,對我們聊天多過吃飯的,等待時間很快過。基本上大家也是為了雙層的刺身丼而來,每枱客人都起碼有一個雙層丼也不足為奇。除了雙層二段丼,也有單層丼,售價由$98-$128不等,另外又可以按著自己喜愛的刺身製作自選丼,即點即做。因為大家也專注在刺身丼上,但其實弘也有卷物,跟朋友聚會來一客卷物也不錯呢。弘最了不起的就是雙層海鮮丼,在未到之前我們已經說著選松葉蟹二段丼或是刺身二段丼好,但考慮過後我們也是懶惰的人,松葉蟹的賣相雖然較厲害,但要拆殼卻較花時間,所以最後還是點刺身二段丼。但就算是刺身二段丼,也有不同的配搭呢,要點個單也要花點時間作選擇。二段丼價錢都圍

弘最了不起的就是雙層海鮮丼,在未到之前我們已經說著選松葉蟹二段丼或是刺身二段丼好,但考慮過後我們也是懶惰的人,松葉蟹的賣相雖然較厲害,但要拆殼卻較花時間,所以最後還是點刺身二段丼。但就算是刺身二段丼,也有不同的配搭呢,要點個單也要花點時間作選擇。二段丼價錢都圍繞在$300多的價位,要吃擁有多種新鮮刺身和海鮮的這個價錢差不多了。

照看圖片容實物,無法猜測份量,跟朋友二人共享兩個海鮮丼,如兩人都點雙層丼又好像太奢華,討論過後所以決意點一個二段丼及一個單層丼,我想應該夠我們吃了。

極上二段丼($288):二段的意思是雙層,我想大家都猜得到了吧。就連朋友不多愛拍照的都拿出相機來捕捉二段丼的厲害,上層有三文魚、北寄貝、藍鰭吞拿魚大腩、蟹鉗、海膽、間八和帆立貝,味道鮮美。
平時在外面進餐很少機會會吃到這個份量的蟹膏,沒錯,這堆蟹膏就是驅使我揀選極上二段丼的原因了。下層的鋪滿白飯,中間放著一隻溫泉蛋,圍繞著溫泉蛋的白飯平均分成三段,在白飯分別鋪上三文魚籽蛋、香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉和青瓜蟹膏。
三文魚籽在口中爆破,甘甜鮮美,配著蛋軟熟的口感;藍鰭吞拿魚腩蓉帶著軟綿綿的口感,在密綿的吞拿魚蓉內夾雜著一口一口的清脆;而最期待的青瓜蟹膏雖然顏色不及旁邊的奪目,但卻是我最期待的蟹膏味道非常濃郁,也絕對沒有偷工減料,令人享受其中。
下層的三款配搭得宜,每款都是一個軟熟配以一個爽脆的口感,不會令人乏味,每口都滿載特色,配白飯也是一流的!中間的溫泉蛋也是作伴飯之用,讓伴白飯的都有更多不同的選擇。弘的海鮮丼好像看穿了我們的習性-總是很快就把刺身吃光,剩下白飯。純吃白飯也難免感到有點寡口,開心值也繼吃完刺身後下降,但弘的二段丼卻能成功地把客人的開心指數保持在較高的位置,就算吃完刺身,下層的配菜能繼續為白飯帶來新的配搭,吃白飯也能吃得開心和歡喜。
炙本海鮮丼 ($128):單層丼見怪不怪,不過這炙本海鮮丼的配料卻比較少見,故此點了這個

烤過的魚生丼。上菜前預先把醬油加入再燒,讓醬油更滲到魚生的內層,味道都跟平時慣的生魚片有點不同,內有火炙三文魚、火炙赤雕、火炙間八、火炙帶子、帆立貝,魚生帶點半生熟,但同時口感依然是軟熟的,味道耐人尋味。平時比較少機會吃到的,來到弘不妨一試,也許你也會為他們的海鮮丼得到有意外的收穫!
弘 CHIRASHI

灣仔灣仔道221A地下

2016-05-10
2016-05-16 277 浏览
最近午餐嚐鮮進攻灣仔道一帶,被這家的丼相吸引了,特別是疊起兩層的二段丼。 常規餐牌中只有兩款二段丼,當日另有母親節父親節特別餐牌,有多兩款二段丼可選。 極上二段丼($288)有三文魚、北寄貝、藍鰭吞拿魚大腩、三文魚籽、間八、帆立貝、蟹鉗、蛋、海膽、青瓜、蔥花伴藍鰭、吞拿魚腩蓉、蟹膏,及飯。 另配有漬物及麵豉湯。 組合非常豐富,而刺身剛好每款有兩片(除了蟹鉗),可以與姊妹分享。 賣相與照片無異,有圖真的有真相。 原來上層架起的秘密是下層藏著放半熟蛋的是碗子。 再說仔細一點,剌身厚切,脂肪比例令魚生片有入口即溶的口感,白飯微暖。 蟹膏更是驚喜所在,別從它的外貌聯想,其鮮味及口感令人回味無窮。 一層丼也同樣精彩。 六本木 Chirashi 丼($188)有三文魚、海膽、三文魚籽、藍鰭吞拿魚赤身、藍鰭吞拿魚大腩、蟹鉗、帆立貝,及飯。 刺身款少一半,質量不減。
另配有漬物及麵豉湯。
賣相與照片無異,有圖真的有真相。
原來上層架起的秘密是下層藏著放半熟蛋的是碗子。

一層丼也同樣精彩。
刺身款少一半,質量不減。
2016-05-16
  • 極上海鮮二段丼
3K
2016-05-16 592 浏览
回想起在北海道打工時、基乎一星期總有一次去食北海道長腳蟹、新鮮不在話下、價錢平到笑、真係好懷念噢。最近得知灣仔有間日本料理店、有特色松葉蟹二重丼、總之係蟹我一定不會放過。舖頭細細、坐位有點擠迫、但無礙我享受蟹的樂趣。天氣潮濕、先喝杯有氣的蜜桃水蜜蜜、感覺清涼消暑。我的至愛松葉蟹二重丼來了!嘩!造型先聲奪人、那種壓埸的氣勢無得輸。蟹腳肉質鮮味、啖啖肉。蟹蓋以為鋪滿蟹膏、誰知原來係有少少蟹膏嘅蒸蛋、火喉過了、疍有點老。由於蟹膏份量太少了、食不出味兒。飯粒充滿鮮味、還有粒粒蟹籽增添口感、確不錯。食過蟹後有點滿足。再來一碗極上二段丼、這款氣勢雖然有點遜色、但味道方面真係半斤八兩、都係同樣咁美味。上層的刺身三文魚、北寄貝、吞拿魚腩、間八、帆立貝、蟹鉗、海膽、蛋和青瓜、每款都非常新鮮、滋味無窮。下層有葱花吞魚腩碎、蛋三文魚籽和我最期待的蟹膏呀!我眼晴即時發光。由於飯是用上日本產米、口感非常諗口和甜美。飯粒無論混入魚腩碎、蛋三文魚籽、又或蟹膏、一樣美味停不了口。食過美味的蟹、有點衝動想即時訂飛機票回北海道再食過。

舖頭細細、坐位有點擠迫、但無礙我享受蟹的樂趣。
天氣潮濕、先喝杯有氣的
蜜桃水蜜蜜、感覺清涼消暑。
蜜桃水蜜蜜
蜜桃水蜜蜜
我的至愛
松葉蟹二重丼來了!嘩!造型先聲奪人、那種壓埸的氣勢無得輸。

蟹腳肉質鮮味、啖啖肉。

飯粒充滿鮮味、還有粒粒蟹籽增添口感、確不錯。
松葉蟹二重丼
食過蟹後有點滿足。

再來一碗

極上二段丼
食過美味的蟹、有點衝動想即時訂飛機票回北海道再食過。
2016-05-13
松葉蟹二重丼
極上二段丼
2016-05-16 758 浏览
陪太座到灣仔購物,入夜索性吃過晚餐才回家,這晚來試試近期人氣甚盛的魚生飯。有好幾款的丼,有整隻蟹盤踞著上下兩層的,有不同海鮮的組合,我們商議後,選了這兩款:太座選了弘丼六本木,一碗魚生飯,堆得滿滿,還有些披搭在碗邊,蔚為奇觀,當中有我們經常吃的三文魚和油甘魚,味道鮮甜,而藍鰭吞拿魚赤身和藍鰭吞拿魚大腩,魚味較濃,口腔充滿魚脂味,還有甘香的海膽,鮮甜多肉的蟹鉗,爽口的帆立貝,晶瑩的三文魚籽,用料頗新鮮,太座說要慢慢逐一嗒真味道。差點忘記烙了「弘」字的玉子,我喜歡不太甜。極上二段丼,分上下兩層,上層也是堆了三文魚,藍鰭吞拿魚大腩,帆立貝,海膽,蟹鉗,更有北寄貝和間八,也很新鮮味美,下層另有天地,有玉子三文魚籽,口中逐粒爆破,滋味和感覺良好,香葱伴藍鰭吞拿魚腩蓉,油脂豐富,芝麻和香蔥增添了香味,蟹膏味道超濃郁,加上青瓜粒,增加了爽脆的口感,中間放置了溫泉蛋,將蛋汁混合在各種材料上同吃,別有一番滋味。久不久要善待自己,讓味覺保持敏銳。

久不久要善待自己,讓味覺保持敏銳。
2016-05-16 253 浏览
我相信大部客人因為海鮮丼慕名而來,晚上約7時多已到達,已相當滿座,幸好有訂座。蟹極二段丼 $288嘩嘩嘩~上檯不其然被賣相吸引,松葉蟹相當有氣勢,一定要影相呃like!蟹蓋是用上芝士焗,啖啖蟹肉、蟹皇,不過焗的得有點乾。中間的帶子經火灸後更香。每隻松葉蟹腳已預先弄開蟹殻,所以用工具挑一挑已將蟹肉起出來,很方便。蟹腳尚算新鮮、鮮甜。至於內裡滿是蟹肉飯,可惜品嚐時不是熱的,有點腥,加上不是珍珠飯,美中不足。海鮮二段丼 $158繼續是2層,很色彩豐富。上層有多款刺身,如三文魚、吞拿魚、赤蝦、油甘魚,每樣也算是新鮮肥美,不錯。正中心是海膽,味道不過不失,而旁邊則是蛋、青瓜粒、蟹肉、蟹籽、三文魚籽滿佈飯上,用料極豐富,味道也不錯,可惜又不是用珍珠米,失真。最後總結環境一般:檯與檯之間頗擠迫服務:不夠人手,要待一會兒終於點到菜味道:要待一段時間才上檯,賣相高分,味道需要改進。

蟹極二段丼 $288
蟹蓋是用上芝士焗,啖啖蟹肉、蟹皇,不過焗的得有點乾。
蟹極二段丼 $288
中間的帶子經火灸後更香。
海鮮二段丼 $158
繼續是2層,很色彩豐富。
最後總結
環境一般:檯與檯之間頗擠迫
服務:不夠人手,要待一會兒終於點到菜
味道:要待一段時間才上檯,賣相高分,味道需要改進。
2016-05-15 182 浏览
有日本思鄉病嘅我見到呢個二段丼,點可以唔第一時間黎試!三個女仔叫左個蟹二段丼同刺身二段丼,上枱時三個都嘩嘩聲!蟹肉蟹腳多肉鮮甜,蟹蓋用蛋混合蟹糕一齊蒸,令整個蓋都勁鮮甜香滑,超讚!飯亦用上蟹肉蒸飯,食落勁香,好多一絲絲嘅蟹肉同蟹籽混入飯中,食落有層次而且甘香!好好食!刺身飯亦不輸蝕,材料新鮮無筋,三文魚仲要入口即溶帶油香!帶子肥大!蝦亦好鮮甜,入口爽嫩!感覺100分!呢餐係超滿足一餐!
有日本思鄉病嘅我見到呢個二段丼,點可以唔第一時間黎試!

三個女仔叫左個蟹二段丼同刺身二段丼,上枱時三個都嘩嘩聲!

呢餐係超滿足一餐!
2015-04-02
  • 極上二段丼
  • 極上海鮮二段丼
2016-05-15 504 浏览
如果唔係之前大台果個電視節目,大鄉里既我都冇機會接觸到「二段丼」呢個咁特別既日本人氣美食!雖然今次我一心只係黎朝聖,希望試試呢個兩層既魚生飯signature dish,但當我見到好似蟹丼、鰻魚飯、串燒、壽司等等既美食幾乎忍唔到口!如果唔係因為食左個late breakfast既話,真係想將menu上既特色美食全部order晒!餐廳內部採用簡約和風設計,整體感覺自然得黎非常舒服。白色既牆身、灰色既磚牆feature wall、木枱椅等等,再加埋酒吧裹面多款日本杯中物,非常「居酒屋」feel!水蜜桃香檳 ($48):一擺低既賣相已經非常吸引,唔好見佢好似咁多air喺表面,其實呢個係一個冇酒精既mocktail!甜甜地既味道喺呢個初夏炎熱既天氣真係透心涼!極丼 ($178):鍾意每樣野都試D既朋友千企唔可以錯過!藍鰭吞拿魚大腩、帆立貝、海膽、油甘魚及赤蝦通通有齊!所謂一分錢一分貨,呢度每塊魚生都切到好厚,咬落去既感覺一流!特別要提一提既係藍鰭吞拿魚大腩,賣相已十分吸引,味道非常甘香,撈埋新鮮既蔬菜一大啖咬落去真係好正!雖然飯既portion可以接受,不過如果可以多返少少,滿足到胃口較大既男
水蜜桃香檳
極丼 ($178):鍾意每樣野都試D既朋友千企唔可以錯過!藍鰭吞拿魚大腩、帆立貝、海膽、油甘魚及赤蝦通通有齊!所謂一分錢一分貨,呢度每塊魚生都切到好厚,咬落去既感覺一流!特別要提一提既係藍鰭吞拿魚大腩,賣相已十分吸引,味道非常甘香,撈埋新鮮既蔬菜一大啖咬落去真係好正!雖然飯既portion可以接受,不過如果可以多返少少,滿足到胃口較大既男士就更好喇!
極丼
薔薇二段丼 ($288):一上枱既時候不其然「嘩」左一聲,可能因為係母親節同父親節既「期間限定」,所以「The Red Rose」係由吞拿魚不同部份砌成玫瑰狀,非常有心思、藝術感一流,完完全全係為「相機食先」而設!

用藍鰭加上拖羅砌成既玫瑰花十分大朵,用上差唔多10片不同部份既吞拿魚而成,非常足料。特別值得一提既係拖羅隔離既玉子,印住「弘」字既佢味道十分香甜清新!

喺玫瑰下面果層既中間部份放左一隻溫泉蛋,環繞住佢既係海膽吞拿魚腩蓉飯。溫泉蛋無乜味道,不過生熟程度OK,半流心既狀態感覺唔錯。至於海膽撈埋吞拿魚腩蓉剛剛一剛一柔,撈埋葱花一齊食入口既感覺真係超正!
薔薇二段丼
總括黎講,呢道既signature dish「二段丼」真係做到色香味俱全,誇張D講唔駛專登飛去日本,搭程車就可以食到真係好滿足呀!除此之外仲要讚一讚店員既服務態度,親切有禮之餘亦都會為你認真介紹每一道食物,做到「獨丼一面」,值得俾個like你呀!
2016-05-15
水蜜桃香檳
極丼
2016-05-13 318 浏览
極上二段丼 $288二段丼,其實即係張2碗魚生飯疊高?🙈😂呢個$288 嘅魚生飯有三文魚、北寄貝、藍鮨呑拿魚大腩、三文魚籽、帆立貝、蟹鉗、海膽、呑拿魚茸、蟹膏等!其實實物唔算大碗😂但一個人食係夠,用料幾新鮮!海膽都creamy ☺️不過都係覺得太少唔夠😢下面個碗仲有隻溫泉蛋,可以拌飯,好好食呀!唯衛生有啲唔算太好,有啲小飛蚊滋飛左落去刺生上面😰好彩店員都換過碗比我地... 但以一碗飯收呢個價泥講,衛生同格局可以再做好少少🙈
極上二段丼 $288
二段丼,其實即係張2碗魚生飯疊高?🙈😂

下面個碗仲有隻溫泉蛋,可以拌飯,好好食呀!

2016-05-12
2016-05-12 234 浏览
今晚小明姐帶我去食日式料理,佢話我之前一定無試過,落左地鐵行一陣就到了,位置都唔難穩,原嚟係一間叫弘日式料理店,裝修幾好,雖然店鋪唔算大,但感覺幾好。一坐低就點個極上海鮮2段重丼,我來嚟想點多D其他,但小明姐話分量夠大,唔夠再點其他,果然分量好大,好多種刺身,真系一次過可以滿足幾個愿望啊。上層有海膽, 帶子, 吞拿魚, 北極貝, 三文魚, 蟹棒, 玉子同埋一只大蟹鉗, 刺身下仲填有一D白飯,各種刺身都好新鮮,選材好嚴謹,樣樣都系極品,怪不得要帶我過嚟食喇。北極貝好爽口彈牙,三文魚厚切,口感好又鮮甜,真系太好食喇。不得不贊仲有呢度嘅服務,好細心,蟹鉗都有開一個小口,等我地食嗰時方便取肉,好貼心。下層有玉子,魚子, 吞拿魚蓉, 蟹膏, 中間有放白飯同一只溫泉蛋,魚子好大粒,咬落去嗰下口感特別正,蟹膏,吞拿魚蓉我用嚟撈飯,幾種口感混合,好好味啊,蟹膏味道咸咸地,唔錯,蝦都好大只,肉質好。

2016-04-27
2016-05-12 244 浏览
不嬲【弘】既質素都好好既有幾個係附近做野既fd都食過,聽聞佢出左新野-蟹極二段丼!!一嚟到比佢嚇一嚇,分開左兩層,第一層就有隻松葉蟹好霸氣咁係度有【弘】名物玉子,胡麻醬沙津,蟹蓋釀左蟹膏、豆腐、蛋,又香又好味,跟住慢慢食蟹腳既肉,撈埋底層既飯勁好味,底層係香到爆既蟹肉飯,撈左蟹膏、蟹肉、蟹籽,啖啖都咁有蟹既鮮味,不得了!加埋杯店主自家製手工啤,荔枝味甜生地好易入口,小姐鐘意不過成個set要3百幾蚊,連埋酒加一都要$400一個人都幾貴
2016-05-11 946 浏览
日本很有人氣的二段丼,即是兩層的魚生飯現在都風行香港了!選擇當然不止魚生,還有蟹丼、鰻魚飯、串燒、壽司等。店內坐位不多,跟鄰桌都頗為親密,平日晚上都有不少人在外等位,不過每枱都有限用餐時間,所以不會等太久。既然來到,不少得的一定是二段丼吧!雖然二段丼有好幾款,最便宜的都不到$200,不過最近母親節名父親節,有期間限定的玫瑰花造型吞拿魚二段丼,當然不能錯過這個機會!實物比想像中細小,但必定夠吃的,因為兩層都塞滿了飯。用藍鰭加上拖羅砌成的二段丼,玫瑰花十分大朵,用上大慨有10片魚生,很足料。拖羅比較肥美,脂香很重,但吞拿魚太淡味,可能是因為跟拖羅一起吃,拖羅會將吞拿魚的味道全蓋過。不過飯粒帶黏性,微溫,醋香清新,很不錯。揭開第一層,底下有一隻溫泉蛋,以及海膽吞拿魚腩蓉飯。溫泉蛋味較淡,不過生熟度合格,蛋黃半流心。而海膽卻是意料之外的濃!帶甘甘的海水味,但因太濃,又將吞拿魚腩蓉的味道給蓋過了!另一個同樣是魚生飯,不過這個用的有油甘魚、三文魚、三文魚籽、拖羅、海膽、帶子、蟹鉗、吞拿魚。魚生不太濃味,不過份量明顯是十分足的,每款都有兩片,方便分享。魚籽偏鹹,但新鮮爽脆。海膽帶微澀。整體來說,都是
薔薇二段丼
實物比想像中細小,但必定夠吃的,因為兩層都塞滿了飯。
不過飯粒帶黏性,微溫,醋香清新,很不錯。
揭開第一層,底下有一隻溫泉蛋,以及海膽吞拿魚腩蓉飯。
溫泉蛋味較淡,不過生熟度合格,蛋黃半流心。
弘丼六本木

整體來說,都是賣相比較吸引,味道是一般的水準,但以賣相及豐富程度來算,一試無妨。
2016-05-10
2016-05-10 227 浏览
東京火熱二段丼到港!六月的東京之旅未到 豪食刺身頂下癮!✨極上二段丼 ($288*)✨兩層的丼 上下墊滿了各式時令刺身 🔥上層🔥三文魚 藍鰭吞拿魚大腩 北寄貝 海膽 蛋 帆立貝 間八 🐟三文魚兩片不夠厚 不過連帶皮的脂肪豐腴肥美 🐟藍鰭吞拿魚大腩一片 捨不得吃 最後入口無失望🐟北寄貝兩片 煙韌爽口 沒太多油脂 倒又滿幾清爽🐟海膽有一塊 入口綿身順滑 不過略略未夠鮮甜🐟帆立貝有兩粒 厚身滑溜 鮮味不冰 稍稍的不夠甜🐟間八應該是油甘魚吧 軟腍易嚼🐟蛋厚方型 留上弘字 質感稍為粗糙 幸好不會過甜🔥下層🔥上層雖然有飯 但只有數口 下層飯量多多了 🦀蟹膏配青瓜份量比飯多 鮮美不腥 質感軟綿綿的偏愛蟹肉的我都吃得津津有味 撈飯一流的味道🦀香蔥藍鯨吞拿魚碎蔥粒香口 又點綴了魚肉 細滑香濃 單吃已經很不錯🦀三文魚子玉子碎魚子不大粒 但甜美多汁 蛋淡淡的 伴蛋上倒又很夾👉🏻中央仲有温泉蛋🍳溫泉蛋配一點醬油 咕嚕一聲溜入口 享受瞬間快感👉🏻整體來說用料新鮮 偏小 值唔值得自己衡量啦💥朋友叫弘丼 六本木 ($188*)想像中少得多 只有少許的飯 反而刺身比較多刺身好似一條條舌頭般伸出碗外不過分量不多
東京火熱二段丼到港!
六月的東京之旅未到 豪食刺身頂下癮!
✨極上二段丼 ($288*)✨

魚子不大粒 但甜美多汁 蛋淡淡的 伴蛋上倒又很夾

👉🏻中央仲有温泉蛋🍳
溫泉蛋配一點醬油 咕嚕一聲溜入口 享受瞬間快感

👉🏻整體來說用料新鮮 偏小 值唔值得自己衡量啦

💥朋友叫弘丼 六本木 ($188*)
想像中少得多 只有少許的飯 反而刺身比較多
刺身好似一條條舌頭般伸出碗外
不過分量不多 覺得價錢貴貴的感覺

👉🏻每個丼都配醃菜和味噌湯
醃菜太酸 味噌湯解渴

一個丼都未夠👧🏻✋🏻食飽飽 男人吃就更加不夠啦
不過可以點小食 例如沙律 仲見到有好多串燒添
魚生多過飯 都算足料新鮮 可惜不便宜 但試得過
Overall Rating💁(7*/10*)
2016-05-10 220 浏览
見open rice 有咁多好評,一於同hubby去試試。未到食飯時間已經好多人,滿有期待。入座後,發现樓面有點混亂同環境有點噪雜。枱面唔多乾淨仲叫極待應,一杯水都無。二重丼:見到實物同相片有點出入,仲以為好大碗,其實ok la. 拖羅ok新鮮但只有一小片,幸好算是厚切;蟹鉗算是大隻,啖啖肉,有鮮味;三文魚:肥瘦相間,肉質唔係最鮮但比爭鮮的好,好似好滿,其實唔少菜;去到第二層,三文魚子量少但算是新鮮貨式;蟹膏,帶咸鮮,拌勻旦王同吃,十分鮮美!是抵讚的,但食落有點膩。以這樣的價錢,是ok 的,比上不足,比下有餘。極丼:配料同二重丼相約,只差了下層的蟹膏,。拖羅十分肥美,充滿雪花紋,呑拿魚普普通通,有少少腥;白身魚無乜味,但是新鮮的;三文魚ok肥美;玉子有甜味無旦味;海膽細細片,是新鮮但吾甜。這個飯普普通通但交足貨,算可以吧!還是叫二重丼食得痛快點。總括而言,食材普通但交足功課,環境同服務麻麻,若果不用排隊,食過一次足矣。

極丼:配料同二重丼相約,只差了下層的蟹膏,。

2016-05-08
2016-05-10 751 浏览
The donburi and don here at Chirashi provide you an opportunity to experience dramatic visual ecstasy ---- their meal presentation is very delicate. Mother's Day special The Red Rose (tuna and fatty tuna rose top with smashed tuna, sea urchin, runnjng egg and rice at bottm at 268HKD) is so beautiful creating a WOW surprise for me, tho I'm mot yet a mom. My friend does not really eat raw things so she ordered the only cooked don at Chirashi (128HKD). It's still like 30% raw but fine. My friend wa
My friend does not really eat raw things so she ordered the only cooked don at Chirashi (128HKD). It's still like 30% raw but fine. My friend was still lingering in memory the aftertaste and great dining experience there for her.
Their staff are helpful and patient. For instance we needed to change the booking time to the later so we called them, the guy who picked my phone was polite and considerate.

I would say the sashimi here might not be able to bring you ultimate ecstasy on your taste bud, it's fresh but not really the best flavour of 鮮, but it's still at good quality.
Kind enough for them to provide 5 types of non-alcohol mocktails. We chose a peach flavour champagne (38HKD) and a kind of signature rainbow color ever changing mockhail called Chirashi (68HKD). They are not bad. Creative but relatively sweeter for us.