2013-06-28 1297 浏览
我愛打邊爐, 以前喜歡吃肥牛, 因為牛肉又香又甘, 味道令人回味。可是現在, 我少吃了牛, 更喜歡海鮮作料, 因為它夠鮮, 肉質感覺不可言語。其實朋友是這裡熟客, 帶我來, 吃過了很多次, 每次都是開心而且盡興而歸。食物好味, 不在話下; 但更重要是店東對各樣食材的專注, 選擇的質量與認真。當然, 商宜的價錢也是一個好上加好的重點吧!! 上鍋之前來個前菜, 這個炸魚片頭外層金黃, 咬下燙口鬆化。魚片有彈性, 但未至堅韌彈牙的那一種, 而且有魚肉香味。整體來說, 是一個吃極不厭的前菜, 只嫌初到時油香味太重。另一個前菜是涼拌海蜇。這個都不是新事, 不過海蜇卻有別於一般光滑的品種, 而是帶有一粒粒班點的。這樣的海蜇是比較爽口有彈性, 質感很好。雖不算滑滑溜的, 但也可口, 配上餐廳提供的辣椒粉, 味道一流。生蠔經常吃, 但在這店吃還是第一次。他們來的是來自法國的生蠔, 肉雖然爽, 但有重重的鹹水味。蠔身不厚, 品種不是大隻的款式, 依我來說只是一般, 索價HK$28一隻, 餐廳來說算是合理。而且吃蠔喜歡乾淨的朋友來說, 這個是不錯, 因為餐廳從開蠔之外, 也會處理起肉和清洗蠔殼碎等步驟。而
生蠔經常吃, 但在這店吃還是第一次。他們來的是來自法國的生蠔, 肉雖然爽, 但有重重的鹹水味。蠔身不厚, 品種不是大隻的款式, 依我來說只是一般, 索價HK$28一隻, 餐廳來說算是合理。而且吃蠔喜歡乾淨的朋友來說, 這個是不錯, 因為餐廳從開蠔之外, 也會處理起肉和清洗蠔殼碎等步驟。而我個人就喜歡原汁原汁的不沖不洗, 還飲下殼內剩的海水, 令口腔佈滿鮮味。
象拔蚌刺身, 因是休魚期, 香港海域都拿不到魚, 所以今晚吃的都是空運貨。加拿大來的象拔, 常見的作料, 可是這個跟一般的還有比別, 因為這個是野生的。從吃起來, 野生的肉跟養的也可一樣甜美爽口, 但肉質更富彈性。而近膽位置則會偏向較深色, 還帶點點怎樣也沖過不淨的微沙粒。不過膽位灼湯而吃的話, 味道來得更鮮甜可口。連殼及已起的膽肉滾湯的話, 湯頭味道更加甜香。
講回湯頭, 一貫來這裡吃的是極度鮮味, 蕃茄味道濃上加濃。他們將多個蕃茄先是打融, 然後加上上湯及其他的配料, 做出一個一上桌已嗅到蕃茄清香的濃湯。湯身濃厚, 而且可以越吃越甜。之後再加上肉片及象拔蚌的殼和膽, 令湯底變得清甜而且回味無比。
手切牛肉, 這碟是牛的肩胸肉。即是牛隻的前腿前端部分, 脂肪含量較少。雖不是入口溶化的質感, 但反而香味和順滑感更好。牛肉肉質嫩滑, 肉汁味道香濃, 只需以蕃茄鮮味配襯一起, 就可令牛肉味道變得更甜美。
聖子, 也是空運作料。老闆交帶落湯25秒, 聖子肉離殼即食。聖子肉質清甜多汁, 保持著可口怡人的彈性。聖子肉剛離殼, 質感未有變得彊硬, 是精準不做的烹煮時間。
蝦滑, 只是很普通的作料, 蝦膠打得不夠, 彈力不足。落湯一段時間, 蝦膠放大, 內裡的空氣不少。咬下, 有少許彈力, 但仍未達標準。蝦肉多而粉少, 蝦味有, 但打得不夠以致彈力不足。
原條可斑起片, 魚肉質感夠, 滑溜而味道略淡。近魚背位置連著較厚的水晶般的皮, 咬下彈性質感令人回味, 可是石斑有點沙皮。魚肉不需要長時間放湯, 只要輕輕用筷子夾著落湯, 十多秒鐘, 令灸肉少少捲曲便可。魚肉一條條能輕易解開, 但是入口滑溜中帶有彈牙, 好味。魚鰭魚骨位置應更可滑滑的入喉, 可惜我肚內有限的空間只能放到幾件。
響鈴, 是現年打邊爐近乎必備食品。其實是炸得鬆化的腐皮卷, 詳細來由已在之前的文章講過了。可是這個響鈴相比一般外面有些餐廳來說, 不夠脆口。而入湯吸味的感覺可以, 只是入口有一陣無明的海水鹹味, 很奇怪。
芋頭丸, 是一個不錯的丸子食品。打邊爐用的丸子多都是再製肉, 外層應是用上薄薄的豬肉打成, 中間心夾著的是芋頭蓉。芋蓉被包在內, 入湯之後, 中間沒有滲出油和汁, 所以沒有爆醬感覺。可是, 中間的芋蓉卻給出了香香而綿滑的味道, 味道濃厚, 反而蓋過外層豬肉。相反, 豬肉卻將芋蓉的膩口口感變回爽彈可口, 感覺不錯。
最後後加上的是另一個牛的部分, 用上的是常吃的牛脊位置。相比牛肩胸, 這個位置脂肪含量較多, 雖未有雪花, 但入口已有油脂的甘香味道。與之前的牛肉產出截然不同的感覺, 可是滑溜感覺依然吸引人。這個牛肉的化口感覺又比之前的強一些, 停留口中的油甘香比之更重, 只是牛肉味道沒有那麼濃而已。

整體來說, 這次也是一個不錯的打邊爐。老實說, 每次有新朋友來這裡吃的, 無一不滿足而歸, 其實更多人來, 吃多一點更開心。可惜, 現在正值休魚期時間, 本地新鮮的海鮮作料不多, 或許遲些再來吃, 嚐嚐他們更多出人意表的用料吧!!
2013-06-25
  • 炸魚片頭
  • 聖子
  • 涼拌海蜇
  • 芋頭丸
2013-03-01 878 浏览
之前花老嘢成日都話想邊爐,一直話想去不X翁,但係我又唔係好想喎.嗰日同同事女講開邊爐,佢話佢食過廣東飯莊ok,可以一試.老嘢同我係openrice睇完comment之後就決定去會一會佢.上網睇蕃茄湯底好多要,我哋又唔想咁寡喎,要埋個沙嗲做雙併湯底.好喇,至於食物…..海鮮類比較吸引,叫咗每人一隻蟶子同象拔蚌仔,一份花甲,貴花蚌,墨魚滑併蝦滑,炸魚片頭,一碟肥牛同油麥菜.老細話蟶子滾水淥28秒(好似), 象拔蚌仔淥45秒就食得.先淥象拔蚌仔,好鮮甜,一d都唔’un’,好味.再淥蟶子….um……我個隻有沙呀…仲唔止一粒…..同埋有d’un’.老嘢話佢個隻冇沙,不過都un un哋,都係象拔蚌仔好味d.係d墨魚滑呀,菜呀呢d淥緊個時,食吓人人都話好味嘅魚片頭先.睇得出佢係新鮮炸,因為好熱…要等咗一陣先食得.um……佢d魚片頭唔係豐滿型…哈哈哈…..唔多有咬口…好似食緊炸皮咁…..我麻麻鐘意,老嘢都有同感.之後食墨魚滑同蝦滑…墨魚滑好味好多…好滑好爽,連我不嬲唔食墨魚丸嘅人都食咗2=3粒.蝦滑就麻麻…好鞋.老嘢好攪笑…老細拎墨魚滑併蝦滑過唻果時佢竟然問人邊d係蝦滑……真係……滴晒汗…..佢要再教
之後食墨魚滑同蝦滑…墨魚滑好味好多…好滑好爽,連我不嬲唔食墨魚丸嘅人都食咗2=3粒.蝦滑就麻麻…好鞋.老嘢好攪笑…老細拎墨魚滑併蝦滑過唻果時佢竟然問人邊d係蝦滑……真係……滴晒汗…..佢要再教育.呢度嘅肥牛都ok…唔算太多肥膏,同埋入口都幾滑.食完一輛encore咗一次象拔蚌仔同油麥菜,再加多碟鮮腐竹. 鮮腐竹好好味呀,好滑…不過實在係太飽…食唔晒…好彩冇要鳥東ja….
湯底個方面…初初沙嗲好味d架,好夠味,蕃茄個邊就冇咩味.後尾食食吓…. 沙嗲個邊又咸又辣,有次食咗條菜我要飲成杯啤酒解辣!反而蕃茄個邊就越唻越出味,最尾我哋將所有嘢放去蕃茄個邊….哈哈哈…好迫呀.
其實呢間餐廳環境麻麻…一唻係舊區..二唻佢附近好似係街市….如果唔係同事女介紹,我同老嘢應該永遠都唔會試呢間嘢.其實之前到餐廳,我都有問老嘢入唔入去架….因為真係好細…老嘢話都行到唻嘢,咪試吓囉,所以我哋先入ja….哈哈哈..不過天氣開始熱…我哋應該唔會咁快再去住喇~~~
2013-02-27
  • 象拔蚌仔
2012-12-07 869 浏览
朋友生日諗黎諗去都唔知食嘜好,有人提議黎LEE度試下唔係朋友介紹真係唔會識黎一早BOOK定位咁就唔洗等喇!舖仔唔係好大架炸,放得大約6張枱個門口放左好多好得意貝類呀一坐底就叫左個湯底先,因為會食海鮮所以叫個清清地的湯底,皮蛋芫茜湯底朋友未到齊食住小食先,叫左沙皮海蜇,好爽口好好味呀!仲有個小食炸魚片頭,好好食架!一定要試呀!個手切肥牛好新鮮好好味呀,仲好有肉味呀!GOOD大蜆好肥美聖子王都好鮮甜蔬菜籃有西洋菜、油麥菜、唐生菜、粟米同埋菇菇其實仲叫左貢丸,芋頭丸、辣螺、九菜餃同埋嘜嘜物物好飽好飽呢
朋友生日諗黎諗去都唔知食嘜好,有人提議黎LEE度試下

唔係朋友介紹真係唔會識黎

個門口放左好多好得意貝類呀
皮蛋芫茜湯底
朋友未到齊食住小食先,叫左沙皮海蜇,好爽口好好味呀!
沙皮海蜇
仲有個小食炸魚片頭,好好食架!一定要試呀!
手切肥牛
個手切肥牛好新鮮好好味呀,仲好有肉味呀!GOOD
大蜆
大蜆好肥美
聖子王
聖子王都好鮮甜

蔬菜籃有西洋菜、油麥菜、唐生菜、粟米同埋菇菇
蔬菜籃
其實仲叫左貢丸,芋頭丸、辣螺、九菜餃同埋嘜嘜物物

好飽好飽呢
2012-12-05
沙皮海蜇
大蜆
聖子王
蔬菜籃
皮蛋芫茜湯底
  • 沙皮海蜇,炸魚皮頭,螺
2012-10-08 560 浏览
在附近睇戲,當然在就近搵食,在openrice見到呢間食評唔錯,一於試下。一早訂枱,真係有張枱留比我地,唔係好似有啲火鍋店咁,去到都要再等,讚!見食評都係大讚海鮮,今晚一於主打海鮮,點了︰皮蛋芫西拼沙爹湯底($48)︰沙爹麻麻,但芫西湯就好清甜。象拔蚌仔($28/隻)︰叫咗四隻,貴得有道理,好鮮甜!墨魚蝦膠隻拼($55)︰墨魚滑好彈牙,蝦膠有香味但不及墨魚有口感,推薦只點墨魚滑。海哲($40)︰呢個係當頭盤,即食,無須灼熟,爽甜。花蛤($50)︰一碟八隻,雖不及象拔蚌仔,但都算好食。蘿白($18)︰灼到最後吸叫哂湯的精華及變軟身後先食,好好味!啤酒︰夠涷,值得一讚!無乜裝修,但乾淨。老闆服務殷勤老實,值得再去!

見食評都係大讚海鮮,今晚一於主打海鮮,點了︰

皮蛋芫西拼沙爹湯底($48)︰沙爹麻麻,但芫西湯就好清甜。
象拔蚌仔($28/隻)︰叫咗四隻,貴得有道理,好鮮甜!
海哲($40)︰呢個係當頭盤,即食,無須灼熟,爽甜。
花蛤($50)︰一碟八隻,雖不及象拔蚌仔,但都算好食。
啤酒︰夠涷,值得一讚!

無乜裝修,但乾淨。老闆服務殷勤老實,值得再去!
2012-10-05
2012-08-07 376 浏览
剛好寫開食評,想起這年來,吃過四次的廣東飯莊。雖然答應過老闆寫食評,卻一時忘了寫,一時忘了影相,一時飲醉了唔想寫……所以現在唯有寫回幾個月之前,與大學同學在此的一次聚會。一如其他食家所寫,廣東飯莊的海鮮刁鑽新鮮。不過最鬼無奈都是人仔高企,大陸人消費能力又勁了,好的海鮮越來越少。加上因為季節關係,我以前吃過的懵魚仔刺身、琵琶蝦等東西,不是沒得吃,就是很難吃到。但開心的是因為想吃的吃不到,所以吃了咁多次,都總是能夠嚐新的。涼吃海哲頭,沒話說,就算四十多塊錢一碟,因為你找不到第二度有得吃,你唔吃就走寶。爽脆到無話可說。炸魚片頭。脆!二十多塊一碟,抵!即炸腐皮卷,忘了影相,不過其他食家都post 過了。廣東飯莊鐵膽必叫食物之一。海鮮湯底,有一隻蟹在入面架。oh, my fd, sorry,希望妳睇到呢張相唔會殺死我。手掌心般大的鮑魚。斑馬瀨尿蝦。手切牛肉比肥牛會好。不過無影相,當日叫了兩碟。最後吃完把一丁吸盡所有湯汁,會是一生吃過最美味的出前一丁。

炸魚片頭。脆!二十多塊一碟,抵!

手掌心般大的鮑魚。
斑馬瀨尿蝦。

手切牛肉比肥牛會好。不過無影相,當日叫了兩碟。

最後吃完把一丁吸盡所有湯汁,會是一生吃過最美味的出前一丁。
题外话/补充资料: 最近一次去,隔離台的哥哥請我們飲酒,大家把酒言歡,他們更請我們吃老闆特別為他們預備的特別部位牛肉,可是最後對方醉了…我也醉了……希望他日又在廣東飯莊相聚!再次把酒言歡。 食物雖好,但有點貴,當然,我們去親吃,都叫得超豪。
2011-05-01
2012-05-20 240 浏览
好耐冇打過邊邊. 今晚適逢朋友講起, 就趁未係仲夏打多次邊邊. 就嚟呢間到試吓啦.我地4個人揀咗蕃茄湯底, 第一碗湯好清甜, 又有香濃的蕃茄味…頭盆: 魚片頭 – 熱辣辣, 新鮮炸起, 夠彈牙 炸魚皮 – 冇咩特別, 但勝在少油, 放湯都冇搞到個湯底油哂主菜:美國肥牛 – 普通嘢, 冇咩牛味蟶子 – 超水準, 果然係招牌菜. 老闆話要大滾25秒, 跟足計時, 叮! 得咗, 一咬…好鮮甜~ 老闆話可以生食. 雖然$38一隻真係有啲貴, 不過都冇失望.腐皮捲 – 都係熱辣辣, 脆卜卜, 無論即食同放湯都好好味, 佢啲炸嘢真係有水準, 所以追加多一個貢丸拼牛丸 – 好耐冇食過咁好食的貢丸, 有菇味又夠彈牙, 得! 相反顯得牛丸一般桶蠔 – Standard嘢雜菜 – 佢棵油麥菜成棵樹咁, 買相就好靚, 不過食就有啲困難. 下次都係自己揀兩款實際啲食完再飲多次個湯, 同第一碗個味好唔同, 呢碗係再甜啲. 可能我地有叫海鮮, 下次應該叫清啲嘅湯會夾啲依度啲炸嘢真係幾得,打完啲湯都無咩油。飲番啲湯都唔怕~
頭盆:
魚片頭 – 熱辣辣, 新鮮炸起, 夠彈牙
主菜:
美國肥牛 – 普通嘢, 冇咩牛味
桶蠔 – Standard嘢

依度啲炸嘢真係幾得,打完啲湯都無咩油。飲番啲湯都唔怕~
2012-05-06
  • 腐皮捲
2012-02-28 192 浏览
周日氣溫又急跌,真係不得不邊爐取暖﹗友人話不如試試新野,就搵一間大家都沒吃過的﹗廣東飯莊,網上食評對佢評價都幾高,又在九龍,就去試試﹗地點正如其名,就係在旺角與油麻地之間既廣東道﹗Menu內都有貼上不少雜誌訪問,以食海鮮為主,老闆仲有時會自己下海捉魚及不同貝殼類添﹗地方唔算大,三張大枱加多兩張細枱已爆滿﹗門口放了好幾個魚缸,養了不少魚、蠔、貝殼、螺類,鮑魚等,不少樣子怪怪的,有好多品種都真係未見過的呢﹗炸魚皮,$28﹗大碟,香脆,即食同打邊爐都一流﹗這碟叫虎皮海蜇﹗$40平時食海蜇多是一條條晶瑩的,最多也是吃到海蜇頭﹗這種海蜇有斑點,十分過癮,不知什麼品種﹗切成一片片,咬落異常爽口,是一種脆口的感覺,汁是簡單的麻油,吃時可蘸辣粉同吃,好吃必試﹗湯底點了蕃茄湯,加入了茄膏,味道濃郁﹗$40﹗炸魚片頭 $40即叫即炸,熱辣辣,外層香脆,魚肉彈牙,很香口﹗好味道﹗有手切牛及肥牛兩樣可揀,老闆話手切牛味濃,而肥牛就軟滑,我地點了手切牛$148大碟﹗色水殷紅,睇落真係極新鮮﹗不肥,手切牛肉關係,肉質偏韌,不過牛味極濃,嗜肉味的必鍾意,真係好似啖啖肉汁呢﹗墨魚滑拼蝦滑$55,兩樣淥完之後都比較散及
周日氣溫又急跌,真係不得不邊爐取暖﹗
友人話不如試試新野,就搵一間大家都沒吃過的﹗

廣東飯莊,網上食評對佢評價都幾高,又在九龍,就去試試﹗
地點正如其名,就係在旺角與油麻地之間既廣東道﹗
報紙訪問

地方唔算大,三張大枱加多兩張細枱已爆滿﹗
炸魚皮
炸魚皮,$28﹗
大碟,香脆,即食同打邊爐都一流﹗
虎皮海蜇很好吃
這碟叫虎皮海蜇﹗$40
平時食海蜇多是一條條晶瑩的,最多也是吃到海蜇頭﹗
蕃茄湯
湯底點了蕃茄湯,加入了茄膏,味道濃郁﹗$40﹗
炸魚片頭香脆
炸魚片頭 $40
即叫即炸,熱辣辣,外層香脆,魚肉彈牙,很香口﹗好味道﹗
手切肥牛
大碟﹗色水殷紅,睇落真係極新鮮﹗
牛味極濃,肉質偏韌
墨魚滑拼蝦滑
墨魚滑拼蝦滑$55,兩樣淥完之後都比較散及粉,麻麻地﹗
雜菜籃
雜菜籃﹗$60,都幾大個呢﹗四個人夠食﹗
象拔蚌仔極鮮甜
象拔蚌仔,$28隻﹗
都幾大隻呢﹗洗得十分乾淨﹗
真係差唔多蟶子價錢$28隻,老闆出來同我地講灼45秒就食得﹗
我地跟到足較哂錶,出嚟既效果真係完美,香軟不韌,超級無敵極鮮甜,那種鮮味連蟶子的甜美也比下去﹗
最後都唔諗得咁多,食完一轉要再來多轉,每人連食兩隻呢﹗
角螺,一般,貪得意
見佢門口有咁多特別的貝殼類,一向貪新鮮的便試試這隻「塔螺」
形狀極奇有趣,真係成個圓錐體似的﹗
灼5分鐘﹗味道是有一陣沉實的響螺味,肉質較實及韌,試一次便夠。
自家制水餃
最後是自家製的水餃,肉味鮮濃,不錯呢﹗

連埋五支大青島,埋單位位$240,整體來說食物也很不錯,新鮮,味濃,原汁原味,值得推介呢﹗
報紙訪問
  • 手切牛肉
  • 虎皮海蜇
  • 炸魚片頭
2012-02-22 74 浏览
廣東飯莊, 光看店名實在想不到是以刁鑽海鮮作主打的火鍋店門面放滿一整缸象拔蚌殼, 看似一堆化石幾層的魚缸放著多種不同的貝殼類, 真的沒有多少火鍋店能比, 老闆說這天的貨源已經比平時少了冬大過年, 開飯前當然要乾杯賀一賀蕃茄蟹鍋很多地方都有, 但這個"三色"蟹鍋, 同時有白蟹, 三點蟹及羔蟹倒是特別, 雖然蟹並不是很大隻的, 只滾了一會湯的味道卻十分鮮甜濃厚, 有幾種不同的蟹味交錯, 一流的火鍋湯底珊瑚蚌大塊厚身, 口感比坊間的要好, 爽口而沒有雪味手切牛肉味濃有咬口, 油脂較少的現在反而更合我胃口, 但這晚主打海產, 只點了一碟淺嚐新鮮的八爪魚也是可遇不可求, 清甜爽口, 後悔這一晚沒有拿其中一兩塊作刺身品嚐, 定必更佳忘記了這不知名的怪獸螺叫什麼, 也很鮮甜, 但不夠螺那種獨特濃郁的味道, 下次可多試幾種不同的螺每樣食物都令人滿意, 嗜海產貝類的朋友一定大飽口福
廣東飯莊, 光看店名實在想不到是以刁鑽海鮮作主打的火鍋
門面放滿一整缸象拔蚌殼, 看似一堆化石
冬大過年, 開飯前當然要乾杯賀一賀
珊瑚蚌大塊厚身, 口感比坊間的要好, 爽口而沒有雪味

每樣食物都令人滿意, 嗜海產貝類的朋友一定大飽口福
题外话/补充资料: 此店地方不大, 三五知己比較合適, 十幾人大排筵席的話恐怕會坐得辛苦一點
2011-12-20
  • 蕃茄蟹鍋
  • 手切牛
  • 八爪魚
2011-11-27 90 浏览
2011年11月11日大把人去結婚的好日子,朋友升職我地決定去賀一賀佢朋友SEND左地址比我,我6點半已經到左一開始以為係一間好大間既酒樓但又叫飯莊,真係好期待一去到原來係一間細舖仔形式經營既小店由於係小店,好似好多熟客我朋友之前都黎過幾次一開始老闆已經非常熱情的招呼客人有D咩特色野都有介紹朋友話,如果食到收舖,老闆會坐底吹水同大家啤啤佢之前上openrice睇過D相知道有D出名既小食在等主角到之前已經叫左魚片頭/真係超彈牙但可能慣左食麵先食,打邊爐食有D乾打邊爐燙底真係好重要我地叫左莞西皮蛋同蕃茄湯底個蕃茄湯底,雖然睇起黎清清地,但茄味真係超級濃郁肥牛打邊爐唔少得既主角之一,入口即溶,不過太細片,口感不夠聖子只能說真係新鮮都爆炸,老闆教我地"六"幾多秒我地好認真咁用電話計時入口時,不但多汁鮮嫩,仲彈牙!!!!!依個真係唔簡單~~~~推介!!!生蠔本來覺得打邊爐又食生蠔有d怪但朋友堅持要叫,即管試一試結果......又一推介之選....可能真係近街市唔知老闆在那裡找到咁新鮮既生蠔又JUICY又CREAMY真係好味過蠔巴過d咁食係真係好開心~~~當然有我既至愛粟米同饗鈴饗鈴老闆話係自己炸
地址
朋友SEND左地址比我,我6點半已經到左
一開始以為係一間好大間既酒樓
但又叫飯莊,真係好期待
一去到原來係一間細舖仔形式經營既小店
由於係小店,好似好多熟客
我朋友之前都黎過幾次

一開始老闆已經非常熱情的招呼客人
有D咩特色野都有介紹
朋友話,如果食到收舖,老闆會坐底吹水同大家啤啤佢

之前上openrice睇過D相
知道有D出名既小食
在等主角到之前已經叫左

魚片頭/真係超彈牙
但可能慣左食麵先食,打邊爐食有D乾
魚片頭,雖然好味但打邊爐食,有D乾
打邊爐燙底真係好重要
我地叫左
莞西皮蛋同蕃茄湯底
個蕃茄湯底,雖然睇起黎清清地,但茄味真係超級濃郁
肥牛
打邊爐唔少得既主角之一,入口即溶,不過太細片,口感不夠
肥牛不夠口感,但入口即溶
聖子
只能說真係新鮮都爆炸,老闆教我地"六"幾多秒
我地好認真咁用電話計時
入口時,不但多汁鮮嫩,仲彈牙!!!!!
依個真係唔簡單~~~~推介!!!
生蠔
本來覺得打邊爐又食生蠔有d怪
但朋友堅持要叫,即管試一試
結果......又一推介之選....可能真係近街市
唔知老闆在那裡找到咁新鮮既生蠔
又JUICY又CREAMY真係好味過蠔巴過d
咁食係真係好開心~~~
Juicy and creamy過蠔巴既生蠔
當然有我既至愛粟米同
饗鈴
饗鈴老闆話係自己炸既,真係好好味.....唔食唔得!
是日得3個女仔....除了以上食物我們仲有菜/海"節"皮/同蛤仔/啤酒/coke zero
每人三百多元,係覺得有D貴,但真係食得好開心
因為每樣野食都好有水準,算好值得既
有時有D食物係會令人掛住既
相信這一間小店已經成為我會掛住既其中一間

题外话/补充资料: 海鮮好新鮮,由於小店經營,特別安排了有D海鮮可以段隻叫,就算人少少都可以食到不用我海鮮~正!
2011-11-11
地址
Juicy and creamy過蠔巴既生蠔
肥牛不夠口感,但入口即溶
魚片頭,雖然好味但打邊爐食,有D乾
  • 生蠔
  • 聖子
2011-06-12 38 浏览
早前在OPENRICE看到這間火鍋店的食評不錯,剛好朋友又想去打邊爐就試試!好彩有人帶路黎...唔係真係搵鬼死我BOOK了位...不過是日都冇乜人食~一坐低,老闆就為我地介紹d野食...最後要了蕃茄湯+皮蛋莞茜湯底,&以下食物 虎皮海蜇 - 招牌菜又幾特別wor! 口感夠爽....未試過呢d海蜇魚片頭 - 炸得好香....好彈ar蟶子皇 - 超大隻! 冇沙....好鮮甜!雞子 - 新鮮,冇臭味 我好鐘意食架 哈哈蝦 & 花甲 - 唔記得叫咩蝦....$200 一隻 好貴ar!!!!.....灼15秒就熟架啦....花甲 都唔錯!手切肥牛 - 呢個要讚ar!!!! 好正 最尾叫左個出前一丁...啖湯好甜唔好晒 有機會會再黎食~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

就試試!
好彩有人帶路黎...唔係真係搵鬼死我
BOOK了位...不過是日都冇乜人食~

魚片頭 - 炸得好香....好彈ar

蟶子皇 - 超大隻! 冇沙....好鮮甜!

雞子 - 新鮮,冇臭味
我好鐘意食架 哈哈

蝦 & 花甲 - 唔記得叫咩蝦....$200 一隻

手切肥牛 - 呢個要讚ar!!!! 好正

最尾叫左個出前一丁...啖湯好甜唔好晒

有機會會再黎食~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
蝦 & 花甲
蝦 & 花甲
2011-04-29 49 浏览
$50購「廣東飯莊」$100 飲食券,海鮮火鍋品種豐盛可比水族館! 一早睇左食評知道難找, 所以都做足功夫睇地圖, 返而ok易找喎!(其實BOOK位時老板已經提醒第一次黎會難找d, 叫我油麻地MTR A1出口)um ... 間店真係好細, 得幾張枱! 當時更加得我地一枱, 不過都乾淨整齊, 環境ok!老板好熱情, 一開始就介紹有咩多人食咁~我地要左蕃茄湯+皮蛋莞茜湯 (我覺得食物用蕃茄湯就變左咩都酸酸地咁, 失去原味, 但呢個蕃茄湯淨飲真係好好味, 推介!!)虎皮海蜇 - 幾好味, 比平時既"鞋"d又爽d (本人最愛爽口野)手切肥牛 - 唔韌但唔夠牛味! (老板話仲有隻私伙肥牛, 牛味會重d但又會韌d)蟶子皇 - 好鮮甜, 好正 (勁推介)鮑魚 - $88隻, 可惜無黎味道, 試左之後, 我地推來推去, 無人想食 (OUT!!!)蠔 - 好新鮮, 好好味!芋頭丸 - 老板話自家制, 見咁特別出面無見過就試下, 果然一試難忘, 我會再食!鳥冬 - 普通野當晚埋單...忘記了幾錢, 用左3張COUPON!當日所見又唔係咁多海鮮 (海鮮火鍋品種豐盛可比水族館! ), 可能因為當晚只有2枱人

老板好熱情, 一開始就介紹有咩多人食咁~

蟶子皇 - 好鮮甜, 好正 (勁推介)

蠔 - 好新鮮, 好好味!

鳥冬 - 普通野

當晚埋單...忘記了幾錢, 用左3張COUPON!

當日所見又唔係咁多海鮮 (海鮮火鍋品種豐盛可比水族館! ), 可能因為當晚只有2枱人, 但應該會再黎!
2011-04-23
2011-03-08 40 浏览
媽咪生日要搵地方食飯, 不想再去三聖食海鮮, 經介紹下決定試試這家的海鮮火煱. 因為已訂位, 所以不用等 老闆 - 非常熱情, 細心介紹各種海鮮 位置 - 比從地圖上看易找 店內環境 - 沒有太裝潢的修飾, 但仍算整潔, 另可能時間尚早, 當晚只有我們和另一枱客, 並不覺擠迫 洗手間 - 有獨立男女洗手間, 而且光猛乾淨 食物 - 非常新鮮, 最推介蕃茄湯底, 連太婆都讚好味 湯底 - 我們共12人, 叫了清湯底和蕃茄湯底, 清湯底我冇試過, 不過冇人彈即ok啦, 我主攻蕃茄湯底! 虎皮海蜇 - 雖然"鞋鞋地", 但幾特別, 食左兩碟, 媽咪就灼一灼先食, 都好好味. 肥牛 - 各人都讚好味, 有牛味, 又唔韌, 食左兩碟 象拔蚌 - 可以當刺身或灼熟, 我試了一片生食, 非常鮮甜, 之後幾片都係生食, 食熟的都讚好鮮味 花蛤 - 略嫌細隻, 可能不是時令?! ok 鮑魚 - 今次沒有生食, 但灼熟後仍很鮮味, 又唔韌 蟶子皇 - 好大隻, 老闆教: 灼30秒即可! 果然好爽, 好味 桶蠔 - (掛住食唔記得影相) 一碟有6隻, 差不多手掌大, 好肥美, 食左兩碟 魚 - 唔記

因為已訂位, 所以不用等

老闆 - 非常熱情, 細心介紹各種海鮮
位置 - 比從地圖上看易找
洗手間 - 有獨立男女洗手間, 而且光猛乾淨
食物 - 非常新鮮, 最推介蕃茄湯底, 連太婆都讚好味

肥牛 - 各人都讚好味, 有牛味, 又唔韌, 食左兩碟
花蛤 - 略嫌細隻, 可能不是時令?! ok
鮑魚 - 今次沒有生食, 但灼熟後仍很鮮味, 又唔韌
魚 - 唔記得咩魚, 不錯
菜 - 成個盆景咁, 睇它細細個咁但都夠食
白飯 - 好大碗, 可以兩個人share

總結: 可以再光顧
蕃茄湯底 - 讚! 好好味!
虎皮海蜇 and 肥牛 - both 好好味!
象拔蚌 - 生食熟食都非常鮮甜
花蛤 - 新鮮, 但略細隻
鮑魚 - 鮮味, 唔韌
蟶子皇 - 夠大隻, 好爽, 好味
魚 - 不錯呀
菜 - 成個盆景咁
2011-03-05
生日
蕃茄湯底 - 讚! 好好味!
虎皮海蜇 and 肥牛 - both 好好味!
象拔蚌 - 生食熟食都非常鮮甜
  • 鮑魚
  • 蟶子皇
  • 桶蠔
2011-02-07 28 浏览
因為友人生日又愛打邊爐, 大半個月前已經打電話黎訂台, 佢地都好細心問我黎過未, 怕我搵唔到, 抵讚! 到左佢地比 2 張台我揀黎坐, 但係真係妯細囉間野! 之後就介紹野食比我地, 後黎我地又同另一張台既人交流心得, 老闆見我同人咁好傾問我係唔係識, 我話唔識既, 不過大家研究下咩好食, 之後我都一班朋友黎食飯, 我都話有 d 野食覺得麻麻! 有 d 又唔錯幾好食! 總括黎講, 間野係有 Heart, 但係就唔一定樣樣都啱口味, 而且價錢一般, 所以睇你抱著咩心態黎食飯囉! 但係出面係有人等台既, 咁証明佢地都係有 Fans 既!湯底 - 鴛鴦窩 (蕃茄 + 沙爹)深海海蜇 - 我記得人地讚好食, 於是我都 order 左一個, 味道 ok la, 口感夠爽, 一邊係鞋身既, 之前未食過咁既海蜇, 都幾得意, 但就唔算話好好味!牛肉 - 我地 order 左 3 款, 手切肥牛, 雪花肥牛, 同埋牛肉粒, 不過我就夠得 d 牛味唔多夠! 如果要揀手切肥牛比較香口!蟶子- 冇令我地失望, 又鮮又爽!正!花甲 - 太細隻, 同埋唔係話好鮮味, 失望!蝦 - ok什菜藍 - 好有藝術感,
到左佢地比 2 張台我揀黎坐, 但係真係妯細囉間野!

湯底 - 鴛鴦窩 (蕃茄 + 沙爹)
蟶子- 冇令我地失望, 又鮮又爽!正!
花甲 - 太細隻, 同埋唔係話好鮮味, 失望!
蝦 - ok
什菜藍 - 好有藝術感, 哈哈, 款式都夠多
菜肉餃 - 咪睇 d 皮厚, 食落又唔錯
雙色魚滑 - 夠彈牙
炸腐皮卷 - Encore 之選
丸 - 都唔錯
魚片頭 - 正牙! 呢個一定要 Order 食!

埋單 $1200 蚊 我地 6 個人, 用左 5 張 半價 Coupon, 老細比左 9 折我, 實收 $825!
2011-01-28
  • 魚片頭
2011-01-28 50 浏览
友人龍火兄,在兩年前步入人生另一階段之後不久,便與妻子回到加拿大生活去,闊別大家差不多兩年,他在月頭突然回來,當大家見到他的時候,有點措手不及,事先只得一,兩位圍內朋友知道他回來的消息,不能不說他給我們一記驚喜.當大家吃了火兄在彼邦帶回來的手信,又蝦又蟹之後,剩下的朋友,加上主人家,又怎會滿足?在晚上差不多宵夜之時份,便拉大隊到他家附近,在廣東道的"廣東飯莊".此店是以火鍋為主打,聽說店主是經常出海捕魚,順理成章這廣東茶居,是以海鮮為主,有些更是外間的火鍋店罕見,如果想吃得刁鑽一點,早一點要求,說出預算,由店方安排一切,吃火鍋也可以當私房菜,果然別具一格.這一段廣東道比較偏僻,很少機會來到,地理環境與同區甘霖街的"新水記",一樣不就腳,對我們來說,有好東西吃,這少少問題,又怎會難到我呢.店子不大,最多可用納廿多位食客,另外,大多火鍋店都有名人效應,大家想到明星與火鍋之關係,第一時間想起郭富城,雖然此店同樣地有"名人"光顧,但我說出他們的名字,大家有沒有印像?包括前無線亞視的藝員林偉,早前惹上官非的李錦聯,還有三十年前的一代舞王 - 麥德羅.在火兄家中已吃了加拿大的牡丹蝦,膏蟹,所以不叫

在火兄家中已吃了加拿大的牡丹蝦,膏蟹,所以不叫蟹,琵琶蝦了,但火鍋桌上,牛肉一定不能少,再叫些蔬菜,炸腐皮卷,海鮮方面,要了花甲,墨魚鬚,與火鍋店少見的塔螺.

前菜是沙皮海蜇,比平日的海蜇來得更爽口.
湯底是鴛鴦,一邊是番茄薯仔湯,另一邊是清湯底,兩者皆不錯,要清湯貪其味道夠清,更突出食材之味道,番茄薯仔湯則想喝一口番茄湯而已.
炸腐皮卷拖兩下便成,脆中帶軟,沒有油溢味.
此店的蔬菜,始終在街市裏面,當然是新鮮貨色.
本地牛肉賣相公整,入口鮮嫩沒有渣.
其他海鮮方面,花甲肉鮮甜,入口不齦.
墨魚鬚同樣地鮮甜,彈牙.
不過塔螺太細粒,沒有甚麼肉吃,拿著螺殼如吹號角,有如吹空氣.
好像我們這樣地吃,價錢當然不貴,假若來個私房火鍋局,又龍蝦又訓覺蟹又琵琶蝦,來個港式海龍皇火鍋,聽到都覺得奢華到極點.看君有否興趣來豪一次?
聽朋友講,距去過呢間店吃過幾次,評價好高,而且見網上評價爆好!都好想跟埋距地去試下,定好一起聚餐噶人數同埋時間,朋友就打電話去book枱同埋預定佐一隻大龍蝦啵。講真,間店位置好唔起眼,好彩跟埋FD過來!店面唔大,不過睇起都算齊整!FD叫佐個番茄蟹湯底!一陣間,湯底就擺上枱,聞到味真系好香,有番茄噶酸甜味,同埋海鮮噶鮮甜味!一下胃口大開!無得頂! 最勁系之前預定佐隻大龍蝦,足足有4斤半重,切片後擺上枱,真系好“壯觀”!第一次吃龍蝦刺身,將檸檬汁滴入芥辣醬油中,WA! 肉質潔白鮮嫩,好爽口! 點佐碟肥牛!D牛肉肥瘦相間,食來好有牛味,口感好細膩!FD話好食,又點多佐一碟! 之後又點佐蝦滑,花甲,帶子,芝士丸拼墨魚丸,餃子,同埋雜什菜盆(好大一盆菜,嚇死人咩?!)最後,佬細話,唔好浪費佐D甘正噶湯底,建議落埋個烏冬面試下,真系無介紹錯,決定系精華啊!今次大家都食得好開心,贊不絕口!買單3800,同樣噶嘢,比出邊平好多啵!又新鮮,真材實料!而且佬細好熱情,服務周到!下次帶屋企人過來試下啦!

講真,間店位置好唔起眼,好彩跟埋FD過來!
店面唔大,不過睇起都算齊整!

2010-11-25