2012-02-28
周日氣溫又急跌,真係不得不邊爐取暖﹗友人話不如試試新野,就搵一間大家都沒吃過的﹗廣東飯莊,網上食評對佢評價都幾高,又在九龍,就去試試﹗地點正如其名,就係在旺角與油麻地之間既廣東道﹗Menu內都有貼上不少雜誌訪問,以食海鮮為主,老闆仲有時會自己下海捉魚及不同貝殼類添﹗地方唔算大,三張大枱加多兩張細枱已爆滿﹗門口放了好幾個魚缸,養了不少魚、蠔、貝殼、螺類,鮑魚等,不少樣子怪怪的,有好多品種都真係未見過的呢﹗炸魚皮,$28﹗大碟,香脆,即食同打邊爐都一流﹗這碟叫虎皮海蜇﹗$40平時食海蜇多是一條條晶瑩的,最多也是吃到海蜇頭﹗這種海蜇有斑點,十分過癮,不知什麼品種﹗切成一片片,咬落異常爽口,是一種脆口的感覺,汁是簡單的麻油,吃時可蘸辣粉同吃,好吃必試﹗湯底點了蕃茄湯,加入了茄膏,味道濃郁﹗$40﹗炸魚片頭 $40即叫即炸,熱辣辣,外層香脆,魚肉彈牙,很香口﹗好味道﹗有手切牛及肥牛兩樣可揀,老闆話手切牛味濃,而肥牛就軟滑,我地點了手切牛$148大碟﹗色水殷紅,睇落真係極新鮮﹗不肥,手切牛肉關係,肉質偏韌,不過牛味極濃,嗜肉味的必鍾意,真係好似啖啖肉汁呢﹗墨魚滑拼蝦滑$55,兩樣淥完之後都比較散及
友人話不如試試新野,就搵一間大家都沒吃過的﹗
廣東飯莊,網上食評對佢評價都幾高,又在九龍,就去試試﹗
地點正如其名,就係在旺角與油麻地之間既廣東道﹗
地方唔算大,三張大枱加多兩張細枱已爆滿﹗
大碟,香脆,即食同打邊爐都一流﹗
平時食海蜇多是一條條晶瑩的,最多也是吃到海蜇頭﹗
即叫即炸,熱辣辣,外層香脆,魚肉彈牙,很香口﹗好味道﹗
大碟﹗色水殷紅,睇落真係極新鮮﹗
都幾大隻呢﹗洗得十分乾淨﹗
真係差唔多蟶子價錢$28隻,老闆出來同我地講灼45秒就食得﹗
我地跟到足較哂錶,出嚟既效果真係完美,香軟不韌,超級無敵極鮮甜,那種鮮味連蟶子的甜美也比下去﹗
最後都唔諗得咁多,食完一轉要再來多轉,每人連食兩隻呢﹗
形狀極奇有趣,真係成個圓錐體似的﹗
灼5分鐘﹗味道是有一陣沉實的響螺味,肉質較實及韌,試一次便夠。
連埋五支大青島,埋單位位$240,整體來說食物也很不錯,新鮮,味濃,原汁原味,值得推介呢﹗