2019-09-01 89 浏览
這家日式居酒屋「平成」主打是日本小食,餐廳裝潢樸實,以棕色木系為主調,配搭木質的桌椅,充滿和風,令人感覺舒適。餐廳不算大,位置不多,但剛好這晚去不用等位。我們選擇了下面的飯類和小食。 黑松露鹿兒島和牛丼黑松露和牛丼,這款和牛經燒烤後,加上黑松露香氣撲鼻,讓人垂涎三尺。和牛香氣撲鼻,口感軟熟,鮮嫩多汁;而粒粒的日本珍珠米,令到整碗飯生色不少。 泡菜炒豚肉豚肉入口嫩滑,配上泡菜很入味。泡菜不會很辣,食落很香口,也不錯。牛肉大阪燒大阪燒上鋪滿木魚絲和紫菜,經過煎香後入口多重口味。 牛肉用上肥牛,份量非常之多,食肉獸一定很喜歡,麵粉和菜的份量都很均勻,口感適中。 鮟鱇魚肝這個是冷食的小食,鮟鱇魚被喻為人間極品,其魚肝更有「海底鵝肝」之稱。魚肝質粉軟入口即溶,沒有一點兒魚腥味道。 配上日本醋、豉油同木魚水製的酸汁調味,很特別!點了二杯乳酸梳打,分別是巨峰提子乳酸梳打 和 百香果乳酸梳打 。乳酸梳打都是酸酸甜甜的,很易入口。

鮟鱇魚肝

乳酸梳打都是酸酸甜甜的,很易入口。
乳酸梳打
2019-08-28
乳酸梳打
2019-08-30 44 浏览
朋友介紹了一家很舒適的而且是新開的居酒屋。一到餐廳,已經覺得門面裝潢好特別,很有日系風格。餐牌都是人手寫的,反而帶點溫馨感覺~和朋友點了前菜紫薯三文魚籽沙律、雞肉骨串燒、明太子雞翼、蒲燒鰻魚飯和兩杯飲料。紫薯三文魚籽沙律原來是超夾的!甜咸味適中,而且三文魚籽的鮮味和紫薯、沙拉醬好夾,比想像中好吃~雞肉骨串燒是很脆口,不是串燒外層,而是串燒內因為有雞骨,所以很脆很特別~明太子雞翼在雞翼中間夾了明太子,帶點香辣,而雞翼亦燒得剛好,好吃!蒲燒鰻魚飯是最喜歡的,鰻魚份量很多,而且油脂分佈很均勻,燒得很香,美味呀!!
朋友介紹了一家很舒適的而且是新開的居酒屋。
一到餐廳,已經覺得門面裝潢好特別,很有日系風格。

2019-08-29 43 浏览
晚上我我們一行四人去了尖沙咀一間日本居酒屋餐廳,餐廳的名字叫做"平成"餐廳細細,裝修簡潔,可以坐下約15人。 主打是日本小食,我們選擇了下面的飯類和小食。 而且點左四杯梳打水,分別是百香果梳打,茘枝梳打,士多啤梨梳打,颶風提子梳打。 先行上枱時熱烘烘的鐵板芝士蛋餅,拉絲芝士加上雞蛋和蔥的點綴,濃濃和拉絲芝士味道非常可口。 燒雞翼,廚師將雞翼一分為二,燒得相當香口。 安康魚肝,這個是冷食的小食,魚肝粉軟入口即溶,沒有一點兒魚腥味道。 明太子燒雞翼,在雞翼嚷入明太子,然後攞去燒烤,內軟外脆。 和牛黑松露丼,這款和牛經燒烤後,加上黑松露碎,令到整碗飯生色不少。 魚子紫薯沙律,呢款是用紫番薯搓成蓉,食的時候加上大大粒的魚子,這個Max and match都係唔錯的配搭。 牛肉大坂燒,肥牛加上木魚花,紫菜,經過煎香後入口多重口味。 胡麻冷面,冷面經過雪藏後加上胡麻醬混合後,這款冷面爽滑的溜進口裡。 鰻魚飯,這款鰻魚飯大大塊的鰻魚經過燒烤和特製的醬汁,加上粒粒的日本珍珠米,正是完美的句號!
餐廳:平成 (尖沙咀)地址:尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖凱譽位於尖沙咀K11購物藝術館旁邊,作為香港中心地帶嘅私人高尚住宅,相信附近都一定會有唔少好餐廳,由尖東站N4出口經K11走返出棉登徑果邊,見到有唔少日式餐廳,而咁岩行過有一間叫平成嘅日本居酒屋,聽到耳熟能詳嘅周杰倫歌曲,就比佢吸引左入去紫薯沙律 $80非常特別嘅紫薯沙律,將紫薯磨成蓉再砌成球狀,面頭加上香蔥同飛魚子,雖然簡單但係就能夠食出濃郁嘅紫薯香,紫薯迷係時候出擊了月見咖喱吉列豬排丼 $70香甜嘅咖喱配上酥脆香炸吉列豬排飯,加上月見半熟蛋,吉列豬排皮薄鬆脆,一咬就即刻「卜卜聲」咁裂開,唔會好油,蘸上半熟蛋汁,中和左炸過嘅豬排嘅熱氣,想食多幾塊豬排都無問題啦蟹肉忌廉薯餅 $50熱辣辣流心忌廉夾雜左係蟹肉薯餅入面,一件薯餅食到幾種質感,先係脆皮再係肉質而最入面就係流心,嫌唔夠味嘅仲可以蘸埋沙律醬燒明太子 $90明太子醬嘅食物就食得多,原條明太子就係第一次食,食唔慣嘅人可能會覺得好腥,但其實加上檸檬汁的確幾香,有少少似食蟹籽同食豬肝嘅質感,值得一試百香果乳酸($30)同士多啤梨乳酸(跟豬排丼送)黃紅兩色非常搶眼,每杯都有鮮檸檬
餐廳:平成 (尖沙咀)
地址:尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖

紫薯沙律 $80

月見咖喱吉列豬排丼 $70

蟹肉忌廉薯餅 $50

燒明太子 $90

百香果乳酸($30)同士多啤梨乳酸(跟豬排丼送)黃紅兩色非常搶眼,每杯都有鮮檸檬片,鍾意甜啲嘅可以夾走佢,鍾意酸酸甜甜嘅可以篤多幾下檸檬,無論係百香果定士多啤梨都突出到鮮果味,尤其鍾意飲甜野嘅人就岩哂

2019-08-27
2019-08-26 72 浏览
人大左好怕去人多既地方😭 但今日無可奈何要去尖沙咀整野 完左係附近見到呢間日式餐廳 餐廳係大街轉角 唔係好多人經過😇餐廳裝修好簡單 餐牌都係用手寫 多左份懷舊香簡約感🥰星期六有lunch set!! 好抵食喎!有個飯加野飲都係70幾!另外仲有唔同小食 串燒可以散叫🥳我地叫左個三重芝士燒饅魚丼飯😆丼飯既饅魚都有用火槍燒過!好香好惹味!配埋三重芝士好香好吸引🤩食到唔停口!另外散叫左牛肉大板燒!好少見大板燒會配牛肉😌呢個整得好黏好香!牛肉分配好平均又香!😃基本上每一啖都食到牛肉味!😆百香果乳酸同荔枝乳酸夠曬凍同大杯!

餐廳裝修好簡單 餐牌都係用手寫 多左份懷舊香簡約感🥰

另外仲有唔同小食 串燒可以散叫🥳

另外散叫左牛肉大板燒!好少見大板燒會配牛肉😌
呢個整得好黏好香!牛肉分配好平均又香!😃
基本上每一啖都食到牛肉味!😆

百香果乳酸同荔枝乳酸夠曬凍同大杯!
2019-08-25 74 浏览
係尖沙咀永遠不乏新餐廳,今次依間日本嘢喺棉登徑一蘭附近,有少少難搵。舖頭唔大,但又幾好坐。前菜嗌咗芥辣八爪魚,八爪魚新鮮彈牙,入口微辛,非常醒胃。另外嗌咗兩杯飲品,巨峰提子梳打同熱情果梳打,價錢都係38左右, 足料入口酸甜夠解渴。明太子雞翼入口熱辣辣,外脆內軟,明太子份量唔少,非常香口惹味。黑松露葱月見豚肉丼,黑松露本身就好香,豚肉份量都唔少,夾埋都唔錯, 生雞蛋拌落去就十分香口。雞腎雞皮串脆口,送嘢飲一流。

前菜嗌咗芥辣八爪魚,八爪魚新鮮彈牙,入口微辛,非常醒胃。

雞腎雞皮串脆口,送嘢飲一流。
2019-08-25 45 浏览
Went shopping at Tsim Sha Tsui with my husband and her friends the other day. And way craving for some Japanese food, so we searched online and found this restaurant with quite a lot of good ratings and decided to try.It was on a Wed night around 19:30, and luckily we got the last table for four of us. The restaurant isn’t that big, may serve about 15-20 people. Overall, I’ll rate the restaurant 4/5 and will definitely come again.Wasabi Octopus:-refreshing appetizer, chopped Octopus meat with

Wasabi Octopus:
-refreshing appetizer, chopped Octopus meat with reasonable amount of Wasabi

Cheese Pan Fried Scramble Eggs:
-a must try, scramble eggs mixed with green onions and cheese served in a hot metal pan.

Chicken Wings with Mentaiko:
-personally not a big fan of mentaiko but my friends said it’s delicious, and the wings are grilled and seasoned nicely.

Iced Okra:
-nice refreshing appetizers mixed with sesame peanut dressing.

Sea Salt Beef Tongue Yakitori:
-personally don’t eat beef tongue , my friends mentioned not bad.

Minced Chicken Meat Yakitori:
-served with raw egg to mix with. The meat was seasoned nicely.

Chicken Skin Yakitori:
-Chicken skin seasoned nicely but personally like it more crispy.

Mashed Purple Potatoes:
-Very unique dish with nice color, and quite tasty.
2019-08-25 34 浏览
尖沙咀k11尼邊見到開咗一間新日本野忍唔住又尼試下^_^環境裝修好木系,店面唔大,最估唔到toilet 將洗手盆同座廁combine 埋,洗手盆係上面,座廁係下面Anyway講反正題,野食overall 都幾高質尼個芝士蔥蛋餅,平時唔食蛋既我都覺得正,因為芝士蔥cover左蛋既腥味,同埋好似奄列咁蟹肉忌廉薯餅炸得剛好,外脆內軟,雙重口感,不過蟹肉既味唔算太出。味增茄子燒完軟綿綿,一絲絲嘅感覺好正,加上味增調味更香三重芝士火山燒咖喱牛肉飯,邪惡之選,因為面頭真係鋪左好多芝士!仲可以做到拉絲效果,而且牛肉份量都算幾多。估唔到咖喱、牛肉、芝士個配搭係咁夾!燒雞皮雞皮燒到脆卜卜,將雞油逼晒出嚟!又係肥死都抵
尖沙咀k11尼邊見到開咗一間新日本野忍唔住又尼試下^_^

Anyway講反正題,野食overall 都幾高質

味增茄子燒完軟綿綿,一絲絲嘅感覺好正,加上味增調味更香

燒雞皮
雞皮燒到脆卜卜,將雞油逼晒出嚟!又係肥死都抵
2019-08-25 35 浏览
唔行都入去都唔覺眼, 位置喺正一蘭拉麵隔離, 個人覺得應該要整個招牌伸出嚟, 因為可以令到更加多人食到呢一間好嘢!!!今日食呢間真係唔打誤撞到不得了, 本身係食佢斜對面嗰間粉麵店嘅啫, 但去到又覺得又熱又盛想食好少少, 見到對面有間日本嘢 就決定入去試佢。門面好平實好優雅四個人分別人唔同味道嘅梳打荔枝百香果巨峰提子 同埋士多啤梨!三重芝士牛肉丼黑松露和牛 丼飯, 黑松露夠香 和牛夠嫩胡麻冷麵串燒雞腎, 呢個有兩粒比較乾咗少少 就係相片睇到嘅頭兩粒 ,但係其他嘅都好美味香蔥牛肉捲三重芝士大菌呢間舖位地方細細 感覺好溫馨

門面好平實好優雅

三重芝士牛肉丼

黑松露和牛 丼飯, 黑松露夠香 和牛夠嫩

胡麻冷麵

香蔥牛肉捲

三重芝士大菌

呢間舖位地方細細 感覺好溫馨
2019-08-22 86 浏览
經過尖沙咀棉登徑 8 號時,看到一間簡約又充日本感覺的餐廳 “平成”,於是走進內吃午餐先吃一個紫薯沙律,用上經過醃漬的紫薯再加上三文魚籽,很新鮮的配搭,軟滑的紫薯帶著微酸及香甜,清爽又好吃。然後有三重芝士火山燒咖喱牛肉丼,名字及份量都是重量級,每一口牛肉都被厚厚的芝士包裹著,用料充足,感覺怎麼吃都還有牛肉在,加上牛肉底下的咖哩飯,非常好吃又滿足!即使在減肥的我亦忍不住把整個牛肉丼吃清光,回想起來也流口水了

2019-08-22 63 浏览
同一班朋友想食日本居酒屋, 朋友推介左0係不嬲多野食既棉登徑既一間日本居酒屋- 平成我地同朋友各自叫左唔同味既乳酸飲品, 分別係巨峰, 荔枝, 士多啤利同百香果芝士蔥蛋餅, 好多芝士, 蛋0岩0岩熟, 蔥好香, 三者夾埋一齊食絕配芥辣八爪魚, 餐前小食海量蔥月見牛肉井, 月見即係半熟蛋, D蛋汁撈埋個牛肉飯好好食海鹽燒牛舌明太子雞翼三重芝士火山鰻魚井, 超重芝士, 有3串鰻魚, 分量好大, 鰻魚燒得好好, 皮脆肉滑味噌茄子燒雞皮燒雞翼燒免治雞肉捧, 要點生日本雞蛋食, 雞肉捧內有D脆骨好得意冰鎮秋葵

芥辣八爪魚, 餐前小食

海鹽燒牛舌

明太子雞翼

味噌茄子

燒雞皮

燒雞翼

燒免治雞肉捧, 要點生日本雞蛋食, 雞肉捧內有D脆骨好得意

冰鎮秋葵
2019-08-21 59 浏览
平成睇到個名都知係食日本野。舖頭細細都有成20個位。吾好以為無乜野食,其實都好多野食。唐揚魷魚圈熱辣辣又夠脆。啖啖魷魚肉。個醬有少少辣粉。夠特別!芝葱蛋餅一黎到超級靚!因為超多葱,個蛋好夠滑、芝士好夠香!同朋友2個人,我狂食左大半!海量葱牛肉丼個名都講到明超多葱。因為想知點樣海量所以就叫左。一黎到真係哇左一聲!堅多葱!勁香!仲有粒日本蛋!個牛肉都吾係hea牛。因為好多牛味!都真係幾正!鰻魚丼3串大大串既鰻魚。98蚊黎講。都吾算十分貴!啖啖肉係正既!又夠厚又夠香!所以都真係值!睇得出都係用心做既小店!400蚊有找有咁多野食就真係吾貴!最欣賞佢既葱!仲有個芝士蛋!真心正!個海量葱都不得了!
平成

睇到個名都知係食日本野。
舖頭細細都有成20個位。
吾好以為無乜野食,其實都好多野食。

唐揚魷魚圈
熱辣辣又夠脆。啖啖魷魚肉。
個醬有少少辣粉。夠特別!

芝葱蛋餅
一黎到超級靚!因為超多葱,
個蛋好夠滑、芝士好夠香!
同朋友2個人,我狂食左大半!

海量葱牛肉丼
個名都講到明超多葱。
因為想知點樣海量所以就叫左。
一黎到真係哇左一聲!
堅多葱!勁香!仲有粒日本蛋!
個牛肉都吾係hea牛。因為好多牛味!
都真係幾正!

鰻魚丼
3串大大串既鰻魚。98蚊黎講。
都吾算十分貴!啖啖肉係正既!
又夠厚又夠香!所以都真係值!

睇得出都係用心做既小店!
400蚊有找有咁多野食就真係吾貴!
最欣賞佢既葱!仲有個芝士蛋!
真心正!個海量葱都不得了!
2019-08-21 694 浏览
✨ 我同友人A今日就去咗間新開嘅日本餐廳食晚飯,平成呢間餐廳搵咗好耐都搵唔到,結果喺外圍行咗5分鐘先見到。平成呢間日本餐廳最主要食丼飯,係熱嗰款而唔係刺身丼。但佢地用嘅日本米好啱小妹心水,下次大家可以去試下😚😚。✨ 餐牌✨ 三重芝士火山燒咖哩牛肉丼👧🏻 話說小妹同友人A都超級中意食有芝士嘅野食。今次友人A嗌嘅呢個丼飯,真係啱曬小妹心水,除咗有超級邪惡嘅拉芝,仲要有日本咖哩同牛肉。廚師特登將芝士燒過黎,再加埋大量牛肉,真係啖啖飯都有滿足感。特別一提就係平成嘅日本米,佢地造出黎嘅飯粒,就算加咗大量嘅食材喺上面,都無損飯粒嘅煙韌🤤🤤。✨ 芝士葱蛋餅👧🏻 呢碟葱蛋餅的確令到友人A超級驚喜,可能佢不嬲都唔中意食葱花。佢地將蛋餅整到好似一塊薄餅,入面加咗芝士煎香,每切開一舊就會充滿住芝士再加上大量葱花,真係刺激住小妹嘅味蕾。✨ 燒阿波雞腎、海鹽燒和牛✨ 蟹肉忌廉薯餅👧🏻 喺小食入面,小妹最中意就係呢個薯餅。 佢地將蟹肉同薯蓉打混,就算食落口咬唔到有蟹肉,成個薯餅都充滿咗蟹嘅味道。✨ 巨峰提子、荔枝乳酸梳打

✨ 餐牌
三重芝士火山燒咖哩牛肉丼

✨ 三重芝士火山燒咖哩牛肉丼
芝士葱蛋餅

✨ 芝士葱蛋餅

✨ 燒阿波雞腎、海鹽燒和牛

✨ 蟹肉忌廉薯餅

✨ 巨峰提子、荔枝乳酸梳打
三重芝士火山燒咖哩牛肉丼
芝士葱蛋餅
  • 芝士蔥蛋餅
2019-08-18 119 浏览
同朋友去K11揾食,發現到有間新開既日本餐廳裝修好似東京居酒屋,好chill而且價錢合理,員工好nice👍🏻不設用餐時間,同朋友慢慢食,傾計一流今次點左燒阿波羅酢橘雞翼、紫薯沙律、月見松葉蟹甲羅燒、唐揚阿波羅軟骨、蟹肉忌廉薯餅,芝士蔥蛋餅紫薯沙律入口即溶配埋蟹籽,雙重口感,作為前菜非常開胃!月見松葉蟹甲羅燒 超!足! 料! 滿滿既蟹膏齒頰留香燒阿波羅酢橘雞翼外皮好脆、非常juicy 唐揚阿波羅軟骨好香! 啖啖肉、好彈牙蟹肉忌廉薯餅炸得非常鬆脆芝士蔥蛋餅,勁多拉絲芝士餐廳仲有好多丼飯都好抵食,下次會再黎幫襯!!!
同朋友去K11揾食,發現到有間新開既日本餐廳
裝修好似東京居酒屋,好chill

今次點左

紫薯沙律入口即溶
配埋蟹籽,雙重口感,作為前菜非常開胃!

月見松葉蟹甲羅燒 超!足! 料!
滿滿既蟹膏
齒頰留香

燒阿波羅酢橘雞翼
外皮好脆、非常juicy

唐揚阿波羅軟骨好香! 啖啖肉、好彈牙

蟹肉忌廉薯餅炸得非常鬆脆

芝士蔥蛋餅,勁多拉絲芝士

餐廳仲有好多丼飯都好抵食,下次會再黎幫襯!!!

2019-08-16 128 浏览
今日又係尖沙咀等朋友收工食飯棉登徑呢度開咗好多間日本居酒屋決定逐間逐間食勻佢今次呢間係正一蘭隔離見外觀已經覺得好似去咗日本d小店咁先黎一人一杯嘢飲!感覺真係好似去咗日本d居酒屋!紫薯沙律黎到造型非常可愛估唔到加上魚子味道係咁夾月見松葉蟹甲羅燒甲羅都食過幾次,今次呢種係蟹肉加蟹膏加雞蛋燒成有埋蛋白撈埋一齊食,口感提升,有驚喜!燒免治雞肉捧鍾意食落有d細細粒軟骨嘅口感黎到居酒屋當然叫咗一堆串燒雞腎雞肝雞皮雞翼全部都屬水準中上朋友好餓,所以叫咗兩個飯一個係海量葱月見豚肉丼豚肉好好食,好嫩,撈埋葱同蛋,唔餓嘅我都食咗好多一個係三重芝士火山燒咖喱豚肉丼呢個就惹味d牛肉大阪燒有種食pizza嘅感覺Staff好nice有種去咗日本居酒屋嘅感覺!
今日又係尖沙咀等朋友收工食飯
棉登徑呢度開咗好多間日本居酒屋
決定逐間逐間食勻佢
今次呢間係正一蘭隔離
見外觀已經覺得好似去咗日本d小店咁
先黎一人一杯嘢飲!
感覺真係好似去咗日本d居酒屋!

黎到造型非常可愛
估唔到加上魚子味道係咁夾

月見松葉蟹甲羅燒
甲羅都食過幾次,今次呢種係蟹肉加蟹膏加雞蛋燒成
有埋蛋白撈埋一齊食,口感提升,有驚喜!

鍾意食落有d細細粒軟骨嘅口感

黎到居酒屋當然叫咗一堆串燒
雞腎雞肝雞皮雞翼
全部都屬水準中上

朋友好餓,所以叫咗兩個飯
一個係海量葱月見豚肉丼
豚肉好好食,好嫩,撈埋葱同蛋,唔餓嘅我都食咗好多

一個係三重芝士火山燒咖喱豚肉丼
呢個就惹味d
有種食pizza嘅感覺

Staff好nice
有種去咗日本居酒屋嘅感覺!