2019-08-28
餐廳:平成 (尖沙咀)地址:尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖凱譽位於尖沙咀K11購物藝術館旁邊,作為香港中心地帶嘅私人高尚住宅,相信附近都一定會有唔少好餐廳,由尖東站N4出口經K11走返出棉登徑果邊,見到有唔少日式餐廳,而咁岩行過有一間叫平成嘅日本居酒屋,聽到耳熟能詳嘅周杰倫歌曲,就比佢吸引左入去紫薯沙律 $80非常特別嘅紫薯沙律,將紫薯磨成蓉再砌成球狀,面頭加上香蔥同飛魚子,雖然簡單但係就能夠食出濃郁嘅紫薯香,紫薯迷係時候出擊了月見咖喱吉列豬排丼 $70香甜嘅咖喱配上酥脆香炸吉列豬排飯,加上月見半熟蛋,吉列豬排皮薄鬆脆,一咬就即刻「卜卜聲」咁裂開,唔會好油,蘸上半熟蛋汁,中和左炸過嘅豬排嘅熱氣,想食多幾塊豬排都無問題啦蟹肉忌廉薯餅 $50熱辣辣流心忌廉夾雜左係蟹肉薯餅入面,一件薯餅食到幾種質感,先係脆皮再係肉質而最入面就係流心,嫌唔夠味嘅仲可以蘸埋沙律醬燒明太子 $90明太子醬嘅食物就食得多,原條明太子就係第一次食,食唔慣嘅人可能會覺得好腥,但其實加上檸檬汁的確幾香,有少少似食蟹籽同食豬肝嘅質感,值得一試百香果乳酸($30)同士多啤梨乳酸(跟豬排丼送)黃紅兩色非常搶眼,每杯都有鮮檸檬
地址:尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖
紫薯沙律 $80
月見咖喱吉列豬排丼 $70
蟹肉忌廉薯餅 $50
燒明太子 $90
百香果乳酸($30)同士多啤梨乳酸(跟豬排丼送)黃紅兩色非常搶眼,每杯都有鮮檸檬片,鍾意甜啲嘅可以夾走佢,鍾意酸酸甜甜嘅可以篤多幾下檸檬,無論係百香果定士多啤梨都突出到鮮果味,尤其鍾意飲甜野嘅人就岩哂