2019-09-26 93 浏览
跟朋友約吃晚餐,朋友介紹了一家在尖沙咀的日本餐廳:平成平成,日本一個時代的年號,實則是出自典故:《史記・五帝本紀》「内平外成」;《書經》「地平天成」。代表意涵:國內外與天地都能夠達成和平之意。一家日本餐廳會用這名字,也代表了店主的自信。店內空間不大,但環境佈置精緻,乾淨企理,有日式居酒屋風格,朋友一行四人,看介紹乳酸疏打好像不錯,朋友四人,各點了不同口味來嘗試,白色荔枝味,黃色百香果味,紫色巨峰提子🍇味,紅色草莓🍓味。飲料很大杯,我要的是百香果,百香果味飄飄散出非常香甜。先上的前菜是紫薯沙律,頂上遍布飛魚子,紫薯香味混合飛魚子入口,口感爽甜又有點咸咸海洋風味,創意分就很捧。然後來的烤燒明太子,烤燒的原條明太子切片上,較少見,咸咸的入口即溶,直接吃口味偏咸,但配搭檸檬🍋汁,就非常開胃。再來就是芝士蔥蛋餅,好大一盤芝士蛋餅,用鐵板上桌,蛋餅底脆而不焦,雞蛋芝士香味濃厚,配搭香蔥入口,一點都不膩。再上就是三重芝士鰻魚丼飯,這鰻魚又大又厚,芝士布面但不搶鰻魚風味,很出色的芝士鰻魚,另一款飯就是黑松露鹿兒島和牛飯,黑松露跟日本和牛的組合,很高大尚組合,和牛脂肉均勻,值得一
跟朋友約吃晚餐,朋友介紹了一家在尖沙咀的日本餐廳:平成

店內空間不大,但環境佈置精緻,乾淨企理,有日式居酒屋風格,

乳酸疏打

三重芝士鰻魚丼飯

鹿兒島和牛飯

另一款飯就是黑松露鹿兒島和牛飯,黑松露跟日本和牛的組合,很高大尚組合,和牛脂肉均勻,值得一試。
三文魚子胡麻冷麵

還有一個三文魚子胡麻面,面身爽口胡麻醬香三文魚子調味,很清爽的組合,必試。
牛肉大阪燒

牛肉大阪燒,超好吃,第一次吃這麼好吃大阪燒,牛肉在大阪燒內,滿滿牛肉味,中間牛肉彈牙,大阪燒上軟下脆,必試之選。
月見松葉蟹甲羅燒

最後這月見松葉蟹甲羅燒,是今夜菜色里的癲峰之作,濃濃蟹膏,配搭上半熟的日式蛋黃,熱度熟度都剛剛好的完美之作,不試這絕對是你損失。晚上八點半后還有八折,值得推薦👍🏻
芝士香蔥蛋餅
2019-09-25
乳酸疏打
三重芝士鰻魚丼飯
鹿兒島和牛飯
三文魚子胡麻冷麵
芝士香蔥蛋餅
今晚我哋同家姐姐夫一行四人去咗試一間超級激烈瘋狂高質極品高尚嘅居酒屋🇯🇵本身我哋去到嘅時候佢啱啱話full左,我哋周圍行左兩個鐘之後都誠意拳拳咁返嚟食🙂居酒屋入邊嘅位置唔大但係大家都坐得好close,好有日本當地嘅味道,用嚟gathering就最啱❤️首先一嚟我哋每人帶左一杯乳酸梳打,1️⃣百香果2️⃣荔枝3️⃣士多啤梨4️⃣巨峰提子!!首先好感動嘅係同我喺日本飲嘅乳酸飲品嘅味道係一模一樣零偏差😛而且佢加咗少少檸檬份量又夠大杯😍🍺🍻必嗌大開餐嘅時候到啦!!🍴三文魚籽鮟鱇魚肝 😍omg 呢個作為頭盤真係超開胃因為凍凍地而且三文魚子勁有口感外型又靚 ,而且魚肝嘅質地但有少少粉狀飲一飲埋杯乳酸飲品係Perfect match🍴燒阿波酢橘雞翼,雞腎,雞肝,雞皮,牛舌(各2串),四個人share啱啱好!!大大話話食過嘅串燒已經好多間,但最接近我頂級嘅Standard呢一間都係上品之選,除咗燒到外皮好靚金黃色之外,佢哋嘅調味落得非常好❤️食極都唔膩🍴另外仲加點左一個免治雞肉棒+生雞蛋!!呢個咁新鮮嘅組合係我哋兩位男士嘅極力推介😎因為佢話日式居酒屋呢樣係名菜,呢間鋪頭都做得好好🍴三重芝士鰻魚丼飯首先呢一個main係我人

大開餐嘅時候到啦!!

🍴三重芝士鰻魚丼飯
首先呢一個main係我人生食過嘅丼飯以來,滿足感最大嘅一次!!因為佢係將成條日本嘅鰻魚燒完之後再加一層芝士!!整成串燒再放上白飯度!味道一流極度吸引💕💕💕💕💕

🍴黑松露鹿兒島和牛丼飯
黑松露同牛肉嘅味道非常夾😛黑松露嘅香再加埋一啲入口即溶油脂豐富嘅高級和牛,各位朋友一定唔可以錯過😎

🍴牛肉大阪燒
本身我哋都係幾個都好鍾意食大阪燒,而今次佢將日本嘅牛肉放喺底,加埋嘅效果非常好,因為大阪燒下層已經吸晒牛肉嘅味道👀上層再加左少少醬汁😙唔錯

🍴芝士蔥蛋餅
去到呢個階段我已經有啲飽飽地,但芝士嘅份量超級吸引,仲要放喺鐵板上面更加香,而且我又係蛋控🙈👍

🍴月見松葉蟹甲羅燒
喺其他居酒屋我都食過呢樣,但相比下呢間做得非常精緻,挖出黎食既時候任何overcook 既感覺都無,只有濃濃既蟹膏味🥺🤪d 蔥花都好正

🍴紫薯沙律
呢樣我覺得係一樣好出色嘅小食,佢哋將紫薯機用同埋紫薯粒撈埋一齊😍💕add 一啲調味嘅醬汁 出色!!

🍴三文魚子胡麻冷麵
家姐話呢一個冷麵一定要嗌😂因為胡麻醬同冷麵係天使般既組合,佢哋仲加咗一啲好有口感嘅三文魚子😙女仔一定勁鍾意食!!

我哋仲約好咗之後一定要再返嚟encore,但下次一定要早啲再book定位早啲黎再開餐😂😂
  • 月見松葉蟹甲羅燒
  • 黑松露鹿兒島和牛丼
  • 乳酸梳打
2019-09-24 19 浏览
平成位於餐廳林立的棉登徑,交通算方便,離地鐵站不遠。 門面佈置已有濃濃日本風。店內座位不多,晚飯時間好快已經滿座,好受歡迎。 店內環境佈置得有日本地道居酒屋嘅氣氛, 牆上有些日本海報及日文雜誌剪報,營造東瀛風味。今晚與囡囡及朋友前來晚飯,點了北海道帆立貝三重芝士蛋餅飯,黑松露鹿兒島和牛飯,牛肉大阪燒,燒雞翼 ,免治雞肉棒。很喜歡鹿兒島和牛,外脆內嫩,表面燒得焦香,裏面仍保留一點粉紅色,肉汁豐富,質感嫩滑。大阪燒非常香口,底部有好多牛肉片,煎得香脆,但卻美中不足,就是有點油膩。 串燒燒得非常香口脆卜卜 。燒明太子少少辣,帶點鹹香,配各款乳酸梳打,同朋友談談天 ,非常輕鬆!

2019-09-24
2019-09-24 48 浏览
好鍾意捐窿捐罅食日本嘢今日終於唔食廚師拍板嚟咗呢一間喺旺角k11附近嘅日本料理佢鋪面好細得四五張枱如果要食記得要訂位👍行嘅係文青路線 有啲似日本嘅小漁村入面好多都係木製品連出面招牌都係點解會入去係因為睇到佢個menu非常之平比普通居酒屋仲要平 但位置又方便裝修又正所以就入去試試😊.💟串燒因為我哋一行四人一口氣叫咗好多串燒燒雞翼燒到啱啱好有少少鹹味雞肉仲好滑免治雞肉串做到有800蚊以上嗰啲日本料理嘅味道配生雞蛋 飲埋清酒 勁好食炸雞皮畀人搶曬我冇食到 朋友話好脆餸酒好正燒雞腎好爽 有調味過好入味雞肝燒到啱啱好唔會太粉 反而有少少彈性 調味好正海鹽燒牛舌呢個真心超推介 牛舌又爽好香牛味 調味好入味超正💟紫薯沙律紫薯沙律 唔係整到一pat嘢咁入面有啲紫薯粒咬落去又甜又香 配埋魚子 鮮味十足作為開胃菜 一流💟三文魚子安康魚肝又係開胃菜一種 跟清酒飲味道好正如果入口即化 加埋魚仔嘅鮮味 大滿足💟芝士蔥蛋餅上到嚟 隻蛋仲煮緊 分量好大用鐵板上 蛋既一邊整到好脆咬落去芝士味勁正仲有啲蔥味 又脆又香💟牛肉大阪燒大阪燒 個底好脆有好多沙律醬 同埋鰹魚下面有好多好多肥牛牛肉味有啲似吉野家嗰啲燒汁牛肉 加埋
好鍾意捐窿捐罅食日本嘢
一行四人 食咗咁多嘢
連飲酒先至一千蚊多啲
性價比絕對極高 地點喺k11隔離 又方便
職員又講得笑好開心
希望大家多啲撐良心小店唔好再食咁多大集團 真心非常有heart
坐得又舒服 淨係打卡都打咗15分鐘
🎀平成
🎀尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖
2019-09-14 55 浏览
尖沙咀棉登徑真係日式美食集中地前兩日去試左一蘭隔離既日式小店❤門面唔大 唔留心睇都好難發現入到去五六張檯 朋友早早book定位.菜單都係老闆自己手寫 有好多款式串燒揀菜品都比較特別~.一開始就落左兩杯嘢飲 草莓/百香果乳酸梳打🍹酸酸甜甜好開胃 唔太甜 果味好香.🐔唐揚阿波雞軟骨 我的最愛🙈唔似其他串燒店係串埋一串顆顆分明放係精緻的日式碗中椒鹽炙燒而成 軟骨夠彈牙同肉的比例亦都啱啱好👍🏻.最驚喜既係味淋魚干🐟點上特制的醬汁之後好惹味如果有鍾意飲酒既朋友用來送酒簡直係絕配.和牛丼係2串和牛 配上黑松露醬好香 和牛好鬆軟 唔韌 肉汁🤤juicy.每道菜份量都唔多 但特別精緻 可見得呢間小店好用心處理每一種食材座位唔會好逼坐得舒服適合三五知己夜晚收工後聚餐談心👫👭👬
尖沙咀棉登徑真係日式美食集中地
前兩日去試左一蘭隔離既日式小店❤
門面唔大 唔留心睇都好難發現
入到去五六張檯 朋友早早book定位

菜單都係老闆自己手寫 有好多款式串燒揀
菜品都比較特別~

一開始就落左兩杯嘢飲

好香 和牛好鬆軟 唔韌 肉汁🤤juicy

座位唔會好逼坐得舒服
適合三五知己夜晚收工後聚餐談心👫👭👬

2019-09-13 53 浏览
讚1. 氣氛幾好,細細間但幾有日本feel2. 燒雞翼係生燒熟既,呢下要讚,丼飯既燒蠔幾新鮮彈1. 居酒屋無酒牌,實在難搞2. 丼飯既飯底有啲奇,竟然係偏硬,加上汁有啲唔夠,雖然佢係想用蛋汁去撈飯,但感覺上味道夾起黎都係偏淡

1. 氣氛幾好,細細間但幾有日本feel
2. 燒雞翼係生燒熟既,呢下要讚,丼飯既燒蠔幾新鮮

1. 居酒屋無酒牌,實在難搞
話說之前同朋友係尖沙咀發現呢間日式料理串燒小店有齊小食 丼飯 串燒 🍶🍻唔想飲酒既仲有唔同味既乳酸梳打可以配返黎ᴄʜɪʟʟ下~.首先整返個紫薯沙律 上面舖滿了三文魚籽圓波形 紫薯好香濃 呢個係凍食的鮮甜既紫薯配上少少咸既三文魚籽好特別💙.串燒試左3款阿波酢橘雞🐓既不同部分雞翼係單骨 方便食用 外脆內軟 雞肉好嫩滑雞皮好肥美 好香 唔算太脆呢個 唔會好乾雞腎火喉控制不錯 唔乾 keep到juicy 仲好爽口.燒喜知次係外面好少地方食到但相比起鯖魚 喜知次就唔係好多肉同埋會有骨 肉質尚算鮮甜。.三重芝士x蒲燒鰻魚 丼飯好邪惡 鰻魚仲要係原條 大滿足啊~好肥美 好重鰻魚味同香脆 加上🧀 成件事好夾自行淋上鰻魚汁調味一下已經好正🤤.配返兩杯乳酸sᴏᴅᴀ 正呢‼️
話說之前同朋友係尖沙咀發現呢間日式料理串燒小店
有齊小食 丼飯 串燒 🍶🍻
唔想飲酒既仲有唔同味既乳酸梳打可以配返黎ᴄʜɪʟʟ下~
首先整返個紫薯沙律 上面舖滿了三文魚籽
雞皮好肥美 好香 唔算太脆呢個 唔會好乾
雞腎火喉控制不錯 唔乾 keep到juicy 仲好爽口
燒喜知次係外面好少地方食到
但相比起鯖魚 喜知次就唔係好多肉
同埋會有骨 肉質尚算鮮甜。
三重芝士x蒲燒鰻魚 丼飯
好邪惡 鰻魚仲要係原條 大滿足啊~
好肥美 好重鰻魚味同香脆 加上🧀 成件事好夾
自行淋上鰻魚汁調味一下已經好正🤤
配返兩杯乳酸sᴏᴅᴀ 正呢‼️
2019-09-10
2019-09-12 1274 浏览
之前日本旅行去過一間居酒屋,入面嘅餐牌以人手寫, 裝潢相當簡樸,但食物卻相當出色,至今仍然回味。今日巧遇「平成」呢間居酒屋,一見到牆身手寫嘅餐牌我立即想起當時日本嗰間居酒屋,令我急不及待同朋友坐低試試。餐牌一樣都係用人手寫,而且有中日對照。傳統居酒屋當然先叫飲品,每人叫唔同味道嘅乳酸梳打,從左至右分別係士多啤梨、巨峰提子、荔枝同百香果。份量幾大,冰唔算多。係聚會前當然要先乾杯一次,然後就等待食物嘅來臨。首先有冰鎮秋葵,自己一向鍾意秋葵滑潺潺嘅口感,醬汁應該係芝麻醬加豉油,呢個配搭非常常見,味道亦一如以往地出色。之後喺鹿兒島海鹽燒和牛,肉味幾重,質感冇我想像中咁鬆軟。燒明太子未必個個都鍾意,不過I’m loving it。微焦既外層加上獨特嘅鹹香令我愛不釋手。見到芝士蔥蛋餅既蛋汁非常性感,芝士同蛋合二為一,味道超正。紫薯沙律幾甜,估唔到同鹹味既三文魚籽幾夾。黑松露月見鰻魚飯啱啱好有四串鰻魚,啱曬同朋友share,唔駛自己切到爛晒。鰻魚唔算入口即化但都好肥美,冇咩骨肉質嫩滑,加左黑松露更加冇得輸。三文魚籽胡麻冷麵既麵條偏硬,麵條夠曬凍,加埋百搭既芝麻醬,非常滋味。石鍋三重芝士火山燒鵝肝丼一

餐牌一樣都係用人手寫,而且有中日對照。

冰鎮秋葵

之後喺鹿兒島海鹽燒和牛,肉味幾重,質感冇我想像中咁鬆軟。
鹿兒島海鹽燒和牛

燒明太子

見到芝士蔥蛋餅既蛋汁非常性感,芝士同蛋合二為一,味道超正。
芝士蔥蛋餅

紫薯沙律幾甜,估唔到同鹹味既三文魚籽幾夾。

黑松露月見鰻魚丼

三文魚籽胡麻冷麵

石鍋三重芝士火山燒鵝肝丼一上菜,我同朋友不斷讚嘆。飯上有三大片既鵝肝,厚身之外外表幾脆。芝士鋪滿晒飯同鵝肝上面都爆晒出黎,火灸過後散發出陣陣既香味,每一啖都係極級享受。
石鍋三重芝士火山燒鵝肝丼

平成既月見松葉蟹甲羅燒比起之前食過非常唔同。除左蟹膏蟹肉之外,餐廳仲加左紫菜,鵪鶉蛋,味道中和左無咁鹹,蟹膏特別香甜。
月見松葉蟹甲羅燒

相信係香港最接近日式傳統居酒屋非平成莫屬。
2019-09-04
冰鎮秋葵
芝士蔥蛋餅
黑松露月見鰻魚丼
石鍋三重芝士火山燒鵝肝丼
2019-09-10 786 浏览
話說好耐都冇去過一啲別出心裁嘅日式餐廳食飯 朋友介紹之下 就決定嚟呢一間用心製作每道料理嘅平成 享受食物✨冰鎮秋葵($60)冰鎮秋葵配上日式醬油同埋 芝麻醬 獨特嘅質感配上酸酸甜甜嘅醬汁 非常醒胃係一個幾好嘅前菜✨紫薯沙律($80)係平成比較有名嘅前菜之一 張紫薯同沙律 混合埋變成一個球體 賣相非常特別 喺紫薯沙律嘅頂部重配上三文魚籽 更添鮮味✨芝士蔥蛋餅($60)芝士蔥蛋餅落上唔少嘅芝士 用一個鐵鑊上 令到魚溫可以殘留喺芝士同埋蛋上 兩者都唔會因為時間耐咗而變得唔好食 味道調教得非常出色 非常惹味✨黑松露月見鰻魚丼($190) 最期待嘅一道菜終於上啦 喺網上見唔少 有關呢個鰻魚檔嘅相片 一直都好想嚟試一試有約六大塊燒鰻魚 燒烤技術好好 可以燒到外面乾身內裏好多肉汁 喺成個飯嘅最上方都放咗為數不少嘅黑松露 更添香氣✨石鍋三重芝士火山鵝肝丼($250)呢個係一個美味同埋別出心裁嘅屈機菜式 餐廳用上三種唔同嘅芝士 鋪喺當鵝肝黨飯 嗰種流心濃沃嘅感覺簡直係言語形容唔到 鵝肝嘅油脂亦都好香 係一份我非常滿意嘅菜式 可惜價錢略為貴咗✨荔枝乳酸梳打($48) & 百香果乳酸梳打($48)當然唔少得

✨冰鎮秋葵($60)

✨紫薯沙律($80)

✨芝士蔥蛋餅($60)

✨黑松露月見鰻魚丼($190)

✨石鍋三重芝士火山鵝肝丼($250)

✨荔枝乳酸梳打($48) & 百香果乳酸梳打($48)
當然唔少得嘅係飲品我哋就嗌咗 兩種唔同口味嘅乳酸梳打 乳酸味道好出 亦都冇令我哋失望

埋單嘅時候發現平咗 原來晚上八點半後嚟仲有八折添

2019-09-04
  • 秋葵
  • 三重芝士鵝肝丼
  • 鰻魚丼
  • 乳酸梳打
2019-09-08 328 浏览
尖沙咀不嬲都多野食,今日黎到棉登徑。呢間舖餐廳正正係一蘭入口隔離。雖然餐廳細細間,但好食就唔怕客人揾唔到😊屋企聚餐4個人,每個人先黎一杯特飲,分別係草莓乳酸梳打、百香果乳酸梳打、荔枝乳酸梳打、巨峰提子乳酸梳打,4杯拼埋一齊顏色好靚,而且好飲又開胃🥰3重芝士蔥蛋餅 $60芝士味好香,而且拉絲㗎😍蛋味重,真係又香又滑,正👍🏻👍🏻牛肉大板燒 $90好多材料,有牛肉、椰菜、蝦等,好好味😊特別一提係放係面嘅紫菜好香,好好味😚😚唐揚魷魚圈 $60炸醬薄得黎香脆,魷魚好彈牙👍🏻👍🏻三文魚籽胡麻冷麵 $80胡麻冷麵口感彈牙好好味,配埋咸咸地嘅三文魚籽,好正😋味道好,但我略嫌乾身,之后我將脆雞棒用剩的蛋汁加到冷麵中,發現口感更滑,仲好味🤪浦燒鰻魚丼 $150原條鰻魚,真係大滿足😍😍😍鰻魚都肥厚,仲燒得好香。不過可能係因為關西煮法,所以唔會好似關東煮法咁腍,但反而鰻魚味重啲同香脆啲😍味淋魚干 $60送酒一流,無得輸燒脆雞棒 $60表面燒到香脆,內里啖啖軟骨啖啖肉,仲勁juice🤤🤤黑松露鹿兒島和牛丼 $150和牛嘅肉味香仲好嫩滑,加埋黑松露味道就更特出😋燒阿波酢橘雞翼 $60雞翼好香雞味,而且燒得好香脆,

乳酸梳打
3重芝士蔥蛋餅

3重芝士蔥蛋餅 $60
芝士味好香,而且拉絲㗎😍蛋味重,真係又香又滑,正👍🏻👍🏻

牛肉大板燒
牛肉大板燒 $90
唐揚魷魚圈

唐揚魷魚圈 $60
炸醬薄得黎香脆,魷魚好彈牙👍🏻👍🏻

三文魚籽胡麻冷麵 $80
浦燒鰻魚丼

浦燒鰻魚丼 $150
味淋魚干

味淋魚干 $60
送酒一流,無得輸
燒脆雞棒

燒脆雞棒 $60
表面燒到香脆,內里啖啖軟骨啖啖肉,仲勁juice🤤🤤
黑松露鹿兒島和牛丼

黑松露鹿兒島和牛丼 $150
和牛嘅肉味香仲好嫩滑,加埋黑松露味道就更特出😋
燒阿波酢橘雞翼

燒阿波酢橘雞翼 $60
雞翼好香雞味,而且燒得好香脆,尤其是雞皮,卜卜脆好好味😋😋
味噌茄子

味噌茄子 $70
只係簡簡單單用味噌調味就可以帶出茄子嘅味道,而且茄子味好香濃👍🏻
2019-09-05
燒脆雞棒
黑松露鹿兒島和牛丼
燒阿波酢橘雞翼
味噌茄子
今晚約左幾個朋友去尖沙咁食飯,其中一位朋友提議去^平成^,因佢之前曾光顧過,佢話平靚正,所以二話不說就打去卜位😆^平成^ 係尖沙咀棉登徑,店鋪好有日式居酒屋🏮味道,入邊坐位唔算多,大約有二十多個坐位,都係居酒屋一灌嘅特色。我地先叫幾個輕食打開個胃口先😋紫薯沙律、三文魚子鮟鱇魚肝、味噌燒茄子🍆、明太子雞翼、燒雞翼 紫薯做沙律第一次食,感覺好新奇,紫著蓉砌成球狀,上面鋪左飛魚子同蔥花,紫薯蓉入口好creamy,夾雜飛魚輕輕嘅咸度好match。三文魚子鮟鱇魚肝 - 魚肝入口即溶,配埋個帶小小酸嘅醬汁,好味好開胃😋味噌燒茄子🍆,茄子本身嘅味道比較清,但撞埋味噌嘅味道就岩岩好。跟住再叫左三重芝士蔥蛋餅、牛肉大阪燒。三重芝士蔥蛋餅 - 芝士控必食,芝士味好香濃,蛋餅軟綿綿口感,好正。牛肉大阪燒 - 一般大阪燒味道,但底層鋪左滿滿一層牛肉👍🏻最後一定要食埋個丼飯先可以滿足我地個胃🤣燒鰻魚飯、黑松露鹿先島和牛丼燒得甘香又厚厚嘅鰻魚已經好吸晴,仲鋪滿整個飯面,呢個不得不推介👍🏻黑松露和牛丼,唔洗講一上枱松露嘅香味已經吸引我嘅味蕾啦,和牛鬆軟有牛味😋總括黎講朋友冇介紹錯,呢度可以比你慢慢品嘗食物,唔會催交

我地先叫幾個輕食打開個胃口先😋

跟住再叫左三重芝士蔥蛋餅、牛肉大阪燒。

牛肉大阪燒 - 一般大阪燒味道,但底層鋪左滿滿一層牛肉👍🏻

最後一定要食埋個丼飯先可以滿足我地個胃🤣
燒鰻魚飯、黑松露鹿先島和牛丼

總括黎講朋友冇介紹錯,呢度可以比你慢慢品嘗食物,唔會催交枱,人均$230食倒咁多款式又好味嘅晚餐,認真抵讚👍🏻

• 蒲燒鰻魚丼
  • 三文魚子鮟鱇魚肝
  • 芝士蔥蛋餅
2019-09-04 68 浏览
未有機會去旅行飛去日本前,唯有在香港食日本菜。最近喜歡去尖沙咀棉登徑新開的日本餐廳食日本嘢,因為佢啲食物有水準,價錢合理,又會用日本食材。今次試了海量牛肉丼,牛肉勁多,鋪滿成碗,絶不孤寒 ,自己再加七味粉,又香又惹味。配上很多葱,勁鮮味,食完好滿足!
2019-09-02
之前聽朋友講有間日本小店好好食,今日終於黎試下☺️門面同裝修都好日式,入面座位唔多,但有bar枱呢個設計我幾中意👍🏻店員話岩岩換左新menu😆🥢紫薯沙律呢款菜式真係比較新,無係其他餐廳見過☺️紫薯沙律周薯仔沙律嘅味差唔多但精髓在於面頭嘅三文魚子!啲咸鮮味同沙律咁夾☺️🥢三重芝士蔥蛋餅對於中意食芝士同蔥嘅我,真係覺得好正😆面頭煎焗得好香脆,芝士同蔥嘅味亦都好夾👍🏻🥢三文魚子鮟康魚肝平時魚肝都已經少食,鮟康魚肝就更加少見!食落有魚嘅鮮味亦都有少少腥味但配上酸汁同檸檬汁就岩岩好😁🥢味淋魚乾整得岩岩好,唔會硬😇都有魚味-🥢明太子雞翼炸得好香見但又唔油明太子有少少辣辣地咁好正😆🥢燒雞翼呢個真係好睇得出師傅嘅功力!表面燒得非常香脆,但裡面仍然好juicy,有肉汁而啲肉係好嫩☺️🥢味噌茄子茄子燒得唔錯,但如果大條啲會開心啲😆味噌嘅味亦都唔會過重👍🏻🥢蒲燒鰻魚丼呢個鰻魚丼真係好驚喜!因為鰻魚又多燒得又好!雖然無係日本食個啲咁肥美厚肉,但我都已經好滿足啦🤤皮脆肉嫩👍🏻🥢黑松露鹿兒島和牛丼和牛唔算係入口即溶個type,但好有牛味🤤加埋咁大pat黑松露,真係食到停唔到口😆
之前聽朋友講有間日本小店好好食,今日終於黎試下☺️

店員話岩岩換左新menu😆

🥢紫薯沙律
呢款菜式真係比較新,無係其他餐廳見過☺️
紫薯沙律周薯仔沙律嘅味差唔多
但精髓在於面頭嘅三文魚子!啲咸鮮味同沙律咁夾☺️

🥢三重芝士蔥蛋餅
對於中意食芝士同蔥嘅我,真係覺得好正😆
面頭煎焗得好香脆,芝士同蔥嘅味亦都好夾👍🏻

🥢三文魚子鮟康魚肝
平時魚肝都已經少食,鮟康魚肝就更加少見!
食落有魚嘅鮮味亦都有少少腥味
但配上酸汁同檸檬汁就岩岩好😁

🥢味淋魚乾
整得岩岩好,唔會硬😇都有魚味
🥢明太子雞翼
炸得好香見但又唔油
明太子有少少辣辣地咁好正😆

🥢燒雞翼
呢個真係好睇得出師傅嘅功力!

🥢味噌茄子
茄子燒得唔錯,但如果大條啲會開心啲😆
味噌嘅味亦都唔會過重👍🏻

🥢蒲燒鰻魚丼
呢個鰻魚丼真係好驚喜!因為鰻魚又多燒得又好!

🥢黑松露鹿兒島和牛丼
和牛唔算係入口即溶個type,但好有牛味🤤
加埋咁大pat黑松露,真係食到停唔到口😆
前幾日K11 MUSEA開幕,吸引不少朋友前來逛逛,我與朋友亦沒有執輸,一起去感受這個融合藝術和文化創意的商場,發現有些餐廳仍未開業,幸好事前已經在附近的日本居酒屋🏮醫肚🤣——————————🔸三重芝士火山燒咖哩牛肉丼 $90這個牛肉丼未食就知好正😋 牛肉上有大量燒過的芝士,輕輕一刮,原來飯和日本咖喱全部在下面,邪惡又吸引❤️每啖都勁多肉,好滿足~🔹蟹肉忌廉薯餅 $40一咬開,熱辣辣流心忌廉和蟹肉鮮味隨即湧出,外脆內軟,正❤️🔸牛肉大阪燒 $90這個大阪燒同樣超多牛肉,鋪滿了木魚絲和紫菜☺️ 但燒汁有點太多,越食越鹹🥴 麵糊亦有點厚,好似沒有混合椰菜,食落會偏硬🤢🔹月見吉列海陸丼 $90這個吉列海陸丼有吉列豬扒和吉列蠔,朋友特別喜歡吃吉列蠔,超級大隻,又沒有腥味,不似平價急凍蠔🤩吉列豬扒炸得剛好,不會太厚粉,整體來說醬汁多少少,食落會冇咁乾身😆🔸荔枝/巨峰提子乳酸梳打 $48這裏的飲品都很大杯,酸酸甜甜,而且沒有藥水味,很解膩❤️
——————————
🔸三重芝士火山燒咖哩牛肉丼 $90
三重芝士火山燒咖哩牛肉丼

🔹蟹肉忌廉薯餅 $40
蟹肉忌廉薯餅

一咬開,熱辣辣流心忌廉和蟹肉鮮味隨即湧出,外脆內軟,正❤️

🔸牛肉大阪燒 $90

🔹月見吉列海陸丼 $90
月見吉列海陸丼

🔸荔枝/巨峰提子乳酸梳打 $48
荔枝/巨峰提子乳酸梳打

這裏的飲品都很大杯,酸酸甜甜,而且沒有藥水味,很解膩❤️
三重芝士火山燒咖哩牛肉丼
蟹肉忌廉薯餅
月見吉列海陸丼
2019-09-01 64 浏览
同朋友行經尖沙咀,大家都想食日本野,見到呢間平成個門口設計有種日本居酒屋嘅感覺,於是就入去試吓佢嘅格局唔算好大,大約坐到五枱客,食物嘅選擇唔算太多,但就好具特色燒雞腎,火候控制得啱啱好,唔會燒得太乾香蔥牛肉卷,鍾意食蔥嘅朋友呢個一定要試三重芝士火燒大菌,三種芝士嘅口味各有特色,配埋大菇都幾好味三重芝士火燒咖喱牛肉丼,今次芝士再加埋咖喱汁,層次更加昇華左黑松露鹿兒島和牛丼,呢個係必食推介,松露配和牛淨係聽個名都吸引啦胡麻冷麵,唔好睇佢好似好普通,但真係好好味,一定要試最後叫咗四杯梳打,有百香果、巨峰提子、荔枝同埋士多啤梨味
燒雞腎,火候控制得啱啱好,唔會燒得太乾
香蔥牛肉卷,鍾意食蔥嘅朋友呢個一定要試
三重芝士火燒大菌,三種芝士嘅口味各有特色,配埋大菇都幾好味
胡麻冷麵,唔好睇佢好似好普通,但真係好好味,一定要試
最後叫咗四杯梳打,有百香果、巨峰提子、荔枝同埋士多啤梨味
2019-08-24
  • 胡麻冷麵