2016-05-01
好多年前既一個聖誕,曾經book左尖東一間出名德國豬手既餐廳同老婆食。數年後既今日同老婆行經美麗華,竟然見到佢係呢度開分店,一於入去回味下。美麗華商場三樓經過重新裝修,感覺唔同左好多,現時有好多新餐廳進駐,其中一間就是King Ludwig。而家香港既餐廳好多都係細細間,始終香港地少人多,好少餐廳會落足本將規模大搞。估唔到King Ludwig 係美麗華就嚟個大搞,除左餐廳內可以容納百人以上,餐廳既室外範圍都租左,亦可以容納百人以上。所以數數手指,呢度真係搞下大形party都仲得。既然有左咁大個場,裡面既佈置當然唔會馬虎。先講室外,擺放左一嫁大型food car,我立即聯想到第時德國啤酒節一定好熱鬧。室外同時又擺有多張張木枱,坐係度一路飲酒一路傾計,嘻嘻哈哈就岩晒。餐廳室內係另一個味道,被紅磚包圍住,可以望到吧位,open kitchen,再加上本身已經好大地方,比人一種寬敞既感覺,同平時餐廳地方少,你眼望我眼既感覺好大對比。特別一提,餐廳有個表演區,每逢星期四到星期六都有live band表演,如果撞岩時間又可以多個節目。King Ludwig 賣點係德國既食物同酒類,好多為人熟悉既
King Ludwig 賣點係德國既食物同酒類,好多為人熟悉既美酒美食都有。
湯都算幾濃味,而且材料豐富,有牛仔,薯仔,蕃茄等既材料。
放到枱上既時候新鮮熱辣,入口味道香濃,同時間烤餅非常香脆,略帶少少乾身。三文魚同烤餅兩者既配合都唔錯,但建議盡快食左烤餅先,因為其中一件食唔落之後食番已經覺得凍左無咁好食。
呢個飯色彩豐富,不過估唔到上枱後考起我,因為雞都幾難切得完整,唔切又好難開心share。不過烤雞真係啖啖肉,而且少見有秋葵配焗飯。另外焗飯能夠做到軟綿綿,入口好舒服,仲要味道唔錯。
好巨型既豬手,比平時食既體型還要大。店員會先將完整既豬手上枱,當我地"過目"之後,佢會係我地旁邊親自切豬手,非常貼心既服務。作為男士既我,每次望住個豬手諗起要切,都搖搖頭,今日成個人鬆晒,因為終於唔駛我出手。
豬手作為餐廳主打,的確係好有水準,豬手皮薄,脂肪同肉既比例恰到好處。食落去外脆內軟,又容易咬。大多豬手既死症都係味道過咸或脆皮太硬,呢道既豬手就唔覺有呢個問題。
黃色既芒果沙冰,杯邊用上藍色既點綴,望落已經好吸收。入口芒果味未至於好濃,幾清新既感覺。
一路食都覺得餐廳比到我既氣氛好好,好少餐廳能夠帶比我呢種感覺,同時我都好期待下次有大型活動既時候,能夠置身其中。