2017-09-27 112 浏览
呢間餐廳呢, 就唔算話好大間,價錢不貴, 但份量就好多, 性價比來說算比較高!經理服務好好, 同埋幾好傾幾NICE!薯條方面, 份量依舊地多, 薯條熱辣辣比較好食,薯身小小脆口, 醬方面如果係蛋黃醬我會更喜歡.!串燒算燒得幾靚, 就咁望個相都見到唔會過焦,串燒調味過,就咁食得, 不用加料, 香香地,如有特別要求可以叫佢加多D辣粉之類.!呢份係正常餐, 正常餐都好飽,有我最中意食既玉米, 飯上面有D紙菜撈埋黎食會幾香的,漢堡係自制既, 算係幾厚, 食落去我覺得易濟, 只食呢份我覺得已經好滿足好飽!我朋友就叫左珍寶,超大份- -, 無咩事唔好叫珍竇以免浪費野食,基本上我覺得2人食一個珍寶都得, 肉身比較soft, 外層吉列就脆,食落口感唔錯的.整體價錢70-100一位左右, 睇加幾多野, 所以唔算貴~
經理服務好好, 同埋幾好傾幾NICE!
薯條方面, 份量依舊地多, 薯條熱辣辣比較好食,
薯身小小脆口, 醬方面如果係蛋黃醬我會更喜歡.!
串燒算燒得幾靚, 就咁望個相都見到唔會過焦,
串燒調味過,就咁食得, 不用加料, 香香地,
如有特別要求可以叫佢加多D辣粉之類.!

呢份係正常餐, 正常餐都好飽,
有我最中意食既玉米, 飯上面有D紙菜撈埋黎食會幾香的,
食落口感唔錯的.

整體價錢70-100一位左右, 睇加幾多野, 所以唔算貴~
2017-09-27
2017-09-25 104 浏览
唔知算係長沙彎定係荔枝角,我諗算係中間位。呢間Bryan L Kitchen風格好搞鬼。叫L食堂,我呢條傻L係咪一定要行入去食飯先? 就等我meikei傻L一號幫大家試試呢間新餐廳都真係幾有食堂FEEL架。環境幾好,冷氣好夠凍,乾乾淨淨咁。店舖雖然唔係話好多坐位,不過今晚星期五人比較多,好快已經坐滿左。但樓面只得經理一個,所以等待既時間都長少少。終於終於上菜啦! 沒有白白浪費我既時間呀,呢個H2 流心蛋手打牛肉石鍋伴飯(牛肉叫左6成熟)。流心蛋堅係流心,賣相比足佢80分。有芽菜紅羅白絲海帶等等既配料。最重要既牛肉係蛋下面,搞下隻蛋,蛋汁都流晒入肉到!  好滋味。不過店舖冷氣太大了(餐廳冷氣太大太細都有唔同既效果呢),個飯好快就唔熱...好彩我快快手已經同男朋友SHARE晒,一氣呵成! 另一樣要快食既就係呢味S18 特盛鐵板芝士脆雞。經理好溫馨咁提醒我地要盡怏食用....大家可以認真睇下張圖拉起既芝士絲...唔係講笑架係無敵咁正。佢本身已有一層芝士係面,再加埋鐵板上白色芝士.....我甘願做一個肥嘟嘟既傻L呀... 美中不足既係雞唔脆。又係拉絲呀各位! 加左$15跟左套餐。出奇地個栗米反
叫L食堂,我呢條傻L係咪一定要行入去食飯先?

就等我meikei傻L一號幫大家試試呢間新餐廳

都真係幾有食堂FEEL架。
環境幾好,冷氣好夠凍,乾乾淨淨咁。

樓面只得經理一個,所以等待既時間都長少少。

終於終於上菜啦!
H2 流心蛋手打牛肉石鍋伴飯
流心蛋堅係流心,賣相比足佢80分。
有芽菜紅羅白絲海帶等等既配料。
好彩我快快手已經同男朋友SHARE晒,一氣呵成!

另一樣要快食既就係呢味S18 特盛鐵板芝士脆雞。
經理好溫馨咁提醒我地要盡怏食用....

大家可以認真睇下張圖拉起既芝士絲...唔係講笑架
係無敵咁正。
佢本身已有一層芝士係面,再加埋鐵板上白色芝士.....
我甘願做一個肥嘟嘟既傻L呀... 美中不足既係雞唔脆。
手打拉絲芝心牛肉漢堡

又係拉絲呀各位! 加左$15跟左套餐。
出奇地個栗米反而更吸引我...甜入心
而呢個漢堡最棒棒的都係呢個洋蔥既包皮。
喜歡洋蔥既人一定要試試,洋蔥味濃而不誇。
可能對我黎講有點兒太上鼻,不過愛洋蔥既男朋友反而大讚。

經理你好好笑容呀!!! LIKE THIS L KITCHEN !
2017-09-22
手打拉絲芝心牛肉漢堡
2017-09-25 82 浏览
做完運動,便到附近覓食,偶然發現了這家標榜手打牛肉漢堡的店子,翻了翻菜單,覺得挺特別的,價錢又合理,於是便走了進去品嘗。  店子主打漢堡和石頭鍋飯,漢堡的賣相挺吸引,但由於本人對漢堡不太感興趣,因此最後我們叫了兩個石頭鍋飯,分別是雞煲,以及招牌的漢堡扒配太陽蛋。平日雞煲吃得多,可是很少看見以這種形式製作的,未上桌前已香氣四溢,加上石頭鍋發出燙熱的「滋滋」聲,令人充滿期待。入口時,雞塊還保留着鮮嫩的肉汁,加上豐厚的醬汁,味道相當不錯。  另一客漢堡扒配太陽蛋也令人喜出望外,漢堡扒肉味濃厚,鬆軟多汁,甚有水準,不似一些小店的漢堡扒厚而無當。加兩元購買的韓色醬汁,混和在米飯中,加上泡菜、海帶等配料,味道既獨特又有層次。  店員哥哥也很友善和貼心,親切地表演了開波子汽水滴水不漏的方法。下次有機會一定再品嘗。

漢堡扒太陽蛋石頭鍋飯
雞煲石頭鍋飯
2017-09-24
漢堡扒太陽蛋石頭鍋飯
雞煲石頭鍋飯
2017-09-24 537 浏览
元洲街有不少野食,今次來試試這間。裝飾簡單優雅,乾淨。店員的服務態度很親切細心,而且健談。上菜速度不會過快也不會太慢,剛剛好。吃完一道菜之後,下一道菜就上來了。特盛日式麻醬煙三文魚沙律 $68 聽說是專為女士而設的新菜,近期很受歡迎。賣相頗花心思,菜很新鮮爽甜,三文魚又滑又充滿鮮味。香煎日式鐵板餃子 $38這鐵板餃子不是在鐵板上送上桌的。這餃子皮又薄又軟,皮上面沾了秘製的雞醬,嗅起來有點像蠔油,嚐起來甜甜咸咸的。都幾特別。和店員吹水才知道原來這裡有分別專門和擅長負責雞煲和壽司的師傅。這麼巧剛好壽司和雞煲我們也有各點了一份。布萊恩手打牛肉漢堡紫菜芝士飯卷 $78很細心的已經被切好一舊舊的壽司。溫熱的珍珠米粒,和又脆又香的牛肉,很惹味,很好吃。Washabi 味道很勁,很刺鼻,但好過癮。職員還很熱心的拿了一整枝給我們,讓我們吃個夠。XD布萊恩石鍋雞煲加白飯 (中辣) $68好入味,雞肉很滑。超麻辣,不單是辣,而且很麻。麻勁的餘韻猶在,在舌尖上徘徊不去。讚 ! 是上好的麻辣 ! 等待朋友吃完飯的時候,無聊打量著店內,看見對面牆貼了一張關於咖啡的海報。原來這裡也可以喝咖啡,而且似乎是頗高質的咖
元洲街有不少野食,今次來試試這間。

裝飾簡單優雅,乾淨。

特盛日式麻醬煙三文魚沙律 $68

聽說是專為女士而設的新菜,近期很受歡迎。

賣相頗花心思,菜很新鮮爽甜,三文魚又滑又充滿鮮味。

香煎日式鐵板餃子 $38

和店員吹水才知道原來這裡有分別專門和擅長負責雞煲壽司的師傅。這麼巧剛好壽司雞煲我們也有各點了一份。

布萊恩手打牛肉漢堡紫菜芝士飯卷 $78

布萊恩石鍋雞煲加白飯 (中辣) $68

等待朋友吃完飯的時候,無聊打量著店內,看見對面牆貼了一張關於咖啡的海報。原來這裡也可以喝咖啡,而且似乎是頗高質的咖啡,要特地去訂回來的,因為是蒸餾咖啡,需時約十五分鐘,跟餐加 $15就可以喝了。或許下次可以試一下。

香蕉奶奶味很濃,泡沫很滑。

熱朱古力普通。

整體來說,考慮到味道上乘,服務友善熱心,也算抵吃。但是要付加一服務費,要注意。

2017-09-22
2017-09-22 72 浏览
位於長沙灣嘅一間小店,格局好清新簡結,位置雖然唔多,但坐得好舒服。100%手打牛肉漢堡排拼香煎滑雞排入黎之前個肚已經打哂鼓,第一眼已經俾佢呢個咁長既夠吸引住,佢既份量同佢既名係成正比,岩哂個胃屬於黑洞性質又貪心既人。有黑椒/蒜容汁揀 揀左蒜容,漢堡排預設5成熟,今次揀左7成。飯雖然係白飯睇落平平無奇,但估計隔壁既栗米上面既牛油有痴左上去。雞排煎燶左止少,漢堡排輕易咬得開,入面7成熟既肉經過醬汁既既熱力其實已經更熟一步。芝心牛肉漢堡排石鍋飯手打漢堡排真係好鬆軟,出面冇咁易食到。而且重係芝心,係製作上要用一定時間同心思,值得一試。配埋飯焦,味道一流。蒜香牛油雞翼外層炸到好香,而且入味,但食落唔係好食到牛油味。

100%手打牛肉漢堡排拼香煎滑雞排

芝心牛肉漢堡排石鍋飯

蒜香牛油雞翼
外層炸到好香,而且入味,但食落唔係好食到牛油味。

2017-09-15 75 浏览
從荔枝角站走過去布萊恩需時大約10分鐘,幸好我們大約7點鐘便來到,差不多已經滿座了。餐牌上的牛牛廚師好可愛,表情鬼馬。9月限定餐牌,我們點了一份火灸左口魚壽司試試。食物都是即叫即製,需要等15-20分鐘,正所謂好味的食物值得等待嘛!火灸左口魚壽司,細份$38有3件,左口魚油脂頗多,肉質結實,略嫌壽司飯太暖。火燒原條鰻魚石鍋拌飯鰻魚石鍋飯上枱時還在發出「滋滋」的聲音,看著超長的原條燒鰻魚,再加上「滋滋」聲已經教人垂涎欲滴我們加了拉絲芝士,石鍋飯放涼了便會痴底,所以要襯熱拌飯和芝士呢!鰻魚除了超長的特色外,非常肥美,燒汁和芝士也是很好的配搭,很好吃呢。不得不說,原條鰻魚也只售$119,實在很便宜,好抵食一個人根本吃不完這鰻魚石鍋飯,店員主動為我們送上兩套碗具,好讓我們可以分享,很細心流心蛋漢堡配薯條漢堡是店家手打自家製,大大個漢堡包,額外追加了蕃茄,漢堡煎到5成熟,多肉汁,配埋流心蛋夠Juicy炸薯條也是即炸,上枱時還是熱辣辣同時奉上一支茄汁,有少許鹽在薯條的表面,調味剛好,外皮香脆飲品點了凍奶茶和凍檸茶,凍奶茶夠滑,相信少甜的奶茶會更好喝。整體而言,價格平民,味道卻不平凡,性價比高;店員
餐牌上的牛牛廚師好可愛,表情鬼馬。

9月限定餐牌,我們點了一份火灸左口魚壽司試試。

火燒原條鰻魚石鍋拌飯

流心蛋漢堡配薯條

整體而言,價格平民,味道卻不平凡,性價比高;店員有禮,又會主動向客人介紹食物,很有誠意的小店。
2017-09-10
  • 鰻魚石鍋飯
2017-09-08 115 浏览
午市經過此小店,總是爆場,於是這回避開高峰時間,一心想來試試石鍋飯。打開menu,卻心血來潮點了一個「鐵板雙重芝士牛打牛肉撈丁」。哇,鐵板「咋」足幾分鐘,所謂雙種芝士,就是漢堡扒上的片芝士和圍著扒的碎芝士,加上撈丁,很邪惡的組合!唯一的店員見我撈得幾過癮,過來笑說查實主角是漢堡扒才對,因為店面是寫著「手打牛肉專門店」,是用新鮮牛肉每日即製成漢堡扒,並非雪藏的,所以味道、口感會與其他快餐店的不同。的確不錯,漢堡扒肉味較重,亦比較軟身,是其特色吧!p.s. 食物味道不錯,肚皮滿足,但飲品就要改善一下了

p.s. 食物味道不錯,肚皮滿足,但飲品就要改善一下了

2017-09-03 79 浏览
一個字。慢食個包啫等咗4個幾字,一口咬入去少少唔對路一望,嚇死人咩人塊雞排生嘅,仲有少少血水淌血再要等多半個鐘由好天等到落大雨個包嚟到嘩!個包發毛嘅,點食呀。😡😡😡😡呢間餐廳可以bad list
一個字。慢
食個包啫
等咗4個幾字,
一口咬入去
少少唔對路
一望,嚇死人咩人
塊雞排生嘅,仲有少少血水淌血
再要等多半個鐘
由好天等到落大雨
個包嚟到
嘩!個包發毛嘅,點食呀。
😡😡😡😡
呢間餐廳可以bad list
2017-09-03
2017-08-27 134 浏览
放工之制同同事食飯,本身唔係簡呢間,無意之中跟同事入咗黎啦。🐂H7 100%手打牛肉漢堡石鍋拌飯 $55對上一次食石頭鍋飯已經係一年前,因為本身麻麻石鍋飯,上碟時感受到石頭鍋非常之熱🔥,如果唔小心掂到一定好痛。石頭鍋飯賣相比較韓式,但其實呢間餐廳係多國菜。旁邊韓式配菜比平時食既整得好食,泡菜似係餐廳自己整唔似出面訂返黎,因為無甘辣同酸。牛肉叫左5成,肉質都幾嫩,而且留到肉汁,有牛肉鮮味。牛既份量都幾大,連埋甘多配菜同飯,一個女人仔夠飽之餘仲有多添。🍋🥃+3蚊叫左杯檸檬茶少甜少冰,結果比同事杯正常仲甜😂。價錢係呢一頭黎講唔算平,但同食物質素成正比。全程落單、上菜、埋單只有一個男仔做野,好忙踢哂腳,但好好禮貌值得一讚。
🐂H7 100%手打牛肉漢堡石鍋拌飯 $55

🍋🥃+3蚊叫左杯檸檬茶少甜少冰,結果比同事杯正常仲甜😂。

2017-08-26
2017-08-26 91 浏览
本身好鐘意食雞煲,之前睇介紹有雞堡漢堡食,所以專程去試下,呢度除左漢堡包之外原來仲係食手打牛肉,我地一行4人,叫左個12安士手打牛肉漢堡扒,大隻佬漢堡包,雞煲漢堡包,仲有職位推介既雞煲雞亦..12安士手打牛肉一黎到超香牛味,味道配合得好好,佢本身係五成熟上枱,但係又唔會好血,淡淡粉紅色,食落去好juicy。至於大隻佬漢堡包,超多配料..有牛肉,煙肉,午餐肉,流心蛋,菜,等等..另外最期待既雞堡漢堡,辣度可以自己揀,我揀左小辣,店員一放底,一陣雞煲味飄出黎,唔講真係以為叫左雞煲黎食😝😆,佢入面有雞煲醬,紫洋蔥同生菜絲,一大塊雞扒,個汁超惹味,塊雞又好嫰,食完好満足。
至於大隻佬漢堡包,超多配料..
有牛肉,煙肉,午餐肉,流心蛋,菜,等等..
12安士手打牛肉漢堡
雞煲漢堡
2017-08-25
雞煲漢堡
2017-08-24 111 浏览
大家有口福啦,長沙灣又多1間平民飯店,選擇多唔再講,全部野食都係即叫即整嫁,而且仲有零售咖啡呀😍😍😍雞煲雞翼 $24有樣有味既雞翼,賣相吸引有分小中大辣之分,賣相吸引,好入味。黑松露沙律醬配粗薯條 $45即叫即炸,熱辣辣,香噴噴,配咪黑松露醬,好味係一定的。😋咖啡 $14衣索比亞 耶加雪菲,被日本人稱為咖啡皇后,味道隨温度而改變,口感豐富,同時苦澀味相比一般齋啡較為少,接受程度大大提升。燒五花腩串 $15都係有得簡有辣有唔辣,所以各叫左1串,外層燒到脆卜卜,即使唔辣都會覺得惹味。秘製泡菜 $15港韓Mix 風味,解凍少少,味道更佳。

雞煲雞翼

雞煲雞翼 $24

黑松露沙律醬配粗薯條

黑松露沙律醬配粗薯條 $45
即叫即炸,熱辣辣,香噴噴,配咪黑松露醬,好味係一定的。😋

衣索比亞 耶加雪菲

咖啡 $14

燒五花腩串

燒五花腩串 $15

秘製泡菜

秘製泡菜 $15
港韓Mix 風味,解凍少少,味道更佳。
2017-08-22 95 浏览
黎呢度食咗三次,今次真心想寫食評。之前溫完書 好攰去食 食咗兩次都覺得好滿足今日中午 突然好想食石鍋飯 所以想叫返平時食個個有牛有蛋個個石鍋飯。 因為小女子很喜歡半熟的牛牛。之後店員推介午市優惠 我。。。動搖了!!今日食嘅係 #原隻黑椒鴨胸石鍋飯# 本身好怕會伏 點知 送上黎 我嘩咗聲!!!個鍋又夠熱 sa sa聲 之後仲聞到好香噴噴醬汁 甜酸辣都有齊 酸酸地又開胃 鴨胸又嫩又好食重點係分量非常足夠 可能係我個胃細啦總之今次都係食得好開心
黎呢度食咗三次,今次真心想寫食評。

之前溫完書 好攰去食 食咗兩次都覺得好滿足

之後店員推介午市優惠 我。。。動搖了!!

今日食嘅係 #原隻黑椒鴨胸石鍋飯#

本身好怕會伏 點知 送上黎 我嘩咗聲!!!
個鍋又夠熱 sa sa聲 之後仲聞到好香噴噴

醬汁 甜酸辣都有齊 酸酸地又開胃 鴨胸又嫩又好食

重點係分量非常足夠 可能係我個胃細啦

總之今次都係

食得好開心

2017-08-22
離職在即,同事請我吃飯,三人行來到了這家店吃石鍋飯。我點選了芝士牛肉石鍋飯,$53大大鍋。豐富的蔬菜:蘿蔔、青瓜、芽菜、海帶、泡菜,給予了充足的纖維和營養素。配上泡菜帶來的辣汁和芝心牛肉帶來的芝士和肉汁,令這鍋飯欲罷不能,而且把我的空肚完完整整地填滿了。
離職在即,同事請我吃飯,
三人行來到了這家店吃石鍋飯。
我點選了芝士牛肉石鍋飯,$53大大鍋。
豐富的蔬菜:蘿蔔、青瓜、芽菜、海帶、泡菜,
給予了充足的纖維和營養素。
配上泡菜帶來的辣汁和芝心牛肉帶來的芝士和肉汁,
令這鍋飯欲罷不能,
而且把我的空肚完完整整地填滿了。
芝心牛肉石鍋飯
2017-08-16
芝心牛肉石鍋飯
2017-08-14 113 浏览
好日唔去深水涉,機會難得當然想試下新野。係朋友send黎條link度見到手打漢堡好似幾吸引(雖然本來條link唔係介紹呢樣😅), 上星期六就捉緊機會試佢一試。去到目標cafe已經係下午茶時間,望望tea set,竟然只係$29仲包飲品,實在太令人感動啦~當下立刻order個手打牛肉漢堡+薯條+波子汽水,另外朋友散叫咗個鰻魚芝士拉絲石鍋飯+凍奶茶!先黎飲品,witness 好細心,俾多幾張紙巾我開汽水以防大噴發,抵讚!奶茶茶味唔濃,似少甜嘅台灣奶茶。手打牛肉漢堡,正常size,超多肉汁,薯條大條香脆又唔咸,一個字“正”朋友話下次可以試漢堡扒石鍋飯比預期中大,個鍋比平時見慣嘅起碼大咗三份一,男士都可能夠食,我同朋友兩個人就當然無問題啦。鰻魚味道唔錯,芝士超多,真係拉到一絲絲,不錯

奶茶茶味唔濃,似少甜嘅台灣奶茶。

朋友話下次可以試漢堡扒

2017-08-12
  • 手打牛肉漢堡
2017-05-04 532 浏览
放工食LUNCH, 黎到呢度見到有間小店, 見到野食幾得意, 價錢又唔貴就入左黎試下!叫左個石頭鍋飯, 但係佢就同傳統既有D分別, 佢有漢堡扒, 仲有芝士, 食落口一D都唔似石頭鍋飯, 過引, 仲要幾好食!不過個朱古力就甜左少少, 飲左7成就頂唔順無飲了!
叫左個石頭鍋飯, 但係佢就同傳統既有D分別,
不過個朱古力就甜左少少, 飲左7成就頂唔順無飲了!