和老人家在外吃飯,兩人份,點菜是最頭痛的事!點多了浪費食物,點少了又擔心店員反白眼🙄️是日晚餐只點了烤魚鍋和烏冬,但店家抵讚三點①烤魚鍋好有水準② 店員很細心,又有禮貌③ 兩人外食的煩惱,就是點不了太多食物。但店員依然保持良好的服務態度,沒有表現出絲毫不耐煩,真抵讚一定會再去
是日晚餐只點了烤魚鍋和烏冬,但店家抵讚三點

①烤魚鍋好有水準

② 店員很細心,又有禮貌

一定會再去
烤魚鍋
2021-08-22
烤魚鍋
2021-08-21 2707 浏览
之前黎過呢度食lunch,見到晚市有做邊爐,於是就約左屋企人黎食下😆😆 巧得set 😘濃湯極品海鮮鍋😘  呢個鍋cp值都幾高,唔係得湯底,仲有跟一碟海鮮有扇貝,蠔同蝦…全部都夠新鮮,份量都適中唔算太少😊😊😊 😍前菜😍 有好爽脆既蓮藕同黑木耳,呢度既蓮藕好好食,令人忍唔住一口接一口咁食😆😆😆  😚巧得蔬菜盤😚 呢度既蔬菜盤攞得好令,絕對唔馬虎,d菜同菇狀態都十分好,有好幾種菜同菇食,唔會悶☺️☺️☺️全部食落都新鮮😆😆  😳巧得牛肉拼盤😳 呢個真心攞得好令,一大盤有幾種牛既唔同部位牛脷好爽口,肥牛油脂分佈剛剛好,牛肉粒好香濃牛肉味😋😋😋 😆巧得大拼盤😆  呢個拼盤有齊海鮮,丸類,餃子類,餃子好特別又好食,唔係平時出面買到食開個d,海鮮就係同上面跟湯底個d一樣,d丸係手打既,口感扎實彈口😚😚😚  😎棉花糖朱古力😎 棉花糖係好細粒個種,所以會幾快溶,想食既就要快d食左棉花糖先,唔係會溶哂係朱古力度😆  😉熱情果沙冰😉 好大杯,甜度適中,唔會太水,酸酸甜甜十分解膩😎😎 最後黎左個哈密瓜就食哂呢個兩人set,都食得好飽下,咩都有d其實同任食差唔多😁😁唔想係咁出面攞野食,都可以係度打邊爐試下😎😎

巧得set

😘濃湯極品海鮮鍋😘

呢個鍋cp值都幾高,唔係得湯底,仲有跟一碟海鮮
濃湯極品海鮮鍋
有扇貝,蠔同蝦…全部都夠新鮮,份量都適中唔算太少😊😊😊
濃湯極品海鮮鍋

😍前菜😍

前菜

😚巧得蔬菜盤😚

巧得蔬菜盤

😳巧得牛肉拼盤😳

呢個真心攞得好令,一大盤有幾種牛既唔同部位
巧得牛肉拼盤
牛脷好爽口,肥牛油脂分佈剛剛好,牛肉粒好香濃牛肉味😋😋😋

😆巧得大拼盤😆

巧得大拼盤

😎棉花糖朱古力😎

棉花糖朱古力

😉熱情果沙冰😉

好大杯,甜度適中,唔會太水,酸酸甜甜十分解膩😎😎

2021-08-11 94 浏览
去巧得鍋食辣野真係無得輸!中午餐牌:個前菜幾好味,冰涼嘅青瓜。我問店員麻辣和牛麵定紅薯粉辣啲,佢話紅薯粉,因為可以分程度,大、中、小辣。咁我當然唔洗諗,叫左個什錦紅薯粉大辣。什錦有肥牛、牛丸、魚蛋、炸魚件等。但我想講當然係個辣,好堅咁成堆辣椒,雖然始終係香港去邊度食,都食唔返我係四川成都食果種味,但巧得鍋呢碗呢個辣度已經係近似了!紅薯粉勁入味,算多,無扼砰,而且d粉又軟軟的剛剛好。朱古力可以甜啲,而家好淡,此飲品比較我幻想有落差。其實好抵,48蚊粉、16蚊飲(跟餐飲品半價)
去巧得鍋食辣野真係無得輸!

中午餐牌:

個前菜幾好味,冰涼嘅青瓜。

咁我當然唔洗諗,叫左個什錦紅薯粉大辣。

朱古力可以甜啲,而家好淡,此飲品比較我幻想有落差。

其實好抵,48蚊粉、16蚊飲(跟餐飲品半價)

2021-08-11
  • 雜錦紅薯粉
2021-07-22 131 浏览
今日約了好友食lunch😍😍帶我去一間午市雞煲😍😍😍正呀喂。地鐵站B2出口。容易去果然朋友無講錯😂😂真係有雞煲午餐。就試試先上了前菜拍青瓜。開開胃胃。不錯前菜茶不錯的茶😇😇😇😇😇雞煲出場了。選了小辣,同晚市雞煲一樣。但份量當然一半。送到來已經香噴噴。大量配料。先吃青招。吸入雞煲辣味。爽脆。不錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。再試雞件。非常出色。好味。夠麻夠香夠辣😍😍😍😍😍,真心超滑,值得推介。再配上每人一碗烏冬。烏冬彈牙。真心份量不多。但足夠。因為雞煲配料足。👍🏻👍🏻魚湯娃娃菜。不用講完全配合。魚湯鮮甜,菜好新鮮。同雞煲好配合,清清娃娃菜加上辣味足夠雞煲。一流再送上汽水。簡直完美的午餐☺️☺️☺️
地鐵站B2出口。容易去
不錯的茶😇😇😇😇😇
再送上汽水。簡直完美的午餐☺️☺️☺️
2021-07-21 132 浏览
在工廠區搵食一般都不會搵到咩高質餐廳,今次呢間打邊爐餐廳就打破左呢個傳統。湯底、食材樣樣都好,湯底本身嘅湯料都食到半飽,豬骨味濃,喜歡濃豬骨味嘅朋友可以一試。食材方面,澳洲和牛又香又滑,入口化開牛味香濃。即炸響鈴非常香口,浸一浸湯即刻放入口,最岩鐘意食香口野嘅朋友。手打丸同自家製水餃都非常好食,由其是芝心手打丸,配上芝心後味道更豐富,而安格斯牛水餃都相當高質。最後醉雞都十分入味,每一件雞都浸在酒中,味道岩岩好。最好餐廳仲送上時令水果,為火鍋畫上完美句號!
食材方面,澳洲和牛又香又滑,入口化開牛味香濃。
最後醉雞都十分入味,每一件雞都浸在酒中,味道岩岩好。
最好餐廳仲送上時令水果,為火鍋畫上完美句號!
2021-07-09 135 浏览
好耐無見朋友啦,觀塘放工一齊食個飯,揀咗間食雞煲試一試 <3 位置都幾容易搵〜 好多款雞煲可以揀,老闆話女仔通常都嗌花膠,美容養顏最後揀咗巧得鮑魚雞煲,份量超級多!首先真的有很多粒鮑魚,彈牙爽口。雞肉的味道有點像韓國的安東燉雞,落咗糖同醬油一齊炆煮,雞肉好軟滑甜甜哋少少辣辣,加埋軟腍薯仔,有得配埋飯就好!食完雞肉,再叫咗幾款配料打邊爐,半份澳洲和牛,切得比較薄,雪花脂肪分佈得好靚,最緊要肉質夠嫩!冬菇同即炸嚮鈴,正正常常,嚮鈴幾脆應該係每張枱都有送嘅小食,木耳蓮藕

冬菇同即炸嚮鈴,正正常常,嚮鈴幾脆

應該係每張枱都有送嘅小食,木耳蓮藕

2021-07-01 212 浏览
雖然呢排天氣咁熱,但係突然興起想食冬天必備嘅雞煲,所以去咗觀塘呢間巧得鍋,舖頭位置隱蔽,唔係咁容易搵到,但係絕對值得一試。前菜有蒜蓉芝麻蓮藕,小小麻辣,食落爽口,非常開胃,去到就得不及待叫咗個雞煲,佢哋午市有雞煲套餐,晚市就更加特別,有唔同配菜嘅雞煲,有鮑魚、牛雜、或者花膠雞煲。午市套餐有蕎麥茶,仲包娃娃菜同兩碗白飯,非常抵食。平時食雞煲就會想快啲食完加湯打邊爐,但係呢度就可以focus返喺雞煲,雖然食法,唔同但係一樣咁滋味。雞煲可以揀辣嘅程度,我哋就揀咗小辣,食得出佢哋有花椒八角,惹味得嚟唔會太刺激。雞肉都非常嫩口,仲好juicy,配菜加咗紅椒黃椒,望落好吸引。我哋叫咗魚湯浸娃娃菜,可以幫助減低罪惡感,而且菜都好鮮嫩。食到辣辣地,叫咗杯菠蘿沙冰同熱情果沙冰。菠蘿沙冰好香菠蘿味,飲落甜甜地。熱情果沙冰就比菠蘿味酸少少,非常好飲,兩杯都解辣一流。

蒜蓉芝麻蓮藕

蕎麥茶

午市套餐有蕎麥茶,仲包娃娃菜同兩碗白飯,非常抵食。

雞煲

我哋叫咗魚湯浸娃娃菜,可以幫助減低罪惡感,而且菜都好鮮嫩。
魚湯浸娃娃菜

菠蘿沙冰

熱情果沙冰就比菠蘿味酸少少,非常好飲,兩杯都解辣一流。
2021-06-19
菠蘿沙冰
  • 巧得招牌雞煲
  • 涼拌蓮藕
2021-06-30 127 浏览
觀塘工業大廈有很多樓上的餐廳,這次我們就來到這一間巧得鍋,主打精品港式火鍋。餐廳提供大量的新鮮海鮮,肉類和蔬菜給顧客選擇,但是我們只有兩人,所以就選擇了餐廳的268元一位套餐,當中包括了主鍋,牛肉拼盤,海鮮拼盤,蔬菜拼盤,前菜小吃和兩杯飲品。前菜方面有涼拌蓮藕和木耳,涼拌的醬汁味道非常之開胃,少少酸味再加上麻油的香味,可口開胃~這個套餐可以選擇一個主鍋,我們點了招牌烤魚煲,原條的沙巴龍躉,香煎後味道非常可口,而且魚肉得嫩滑,加上烤魚煲內的湯汁,很好食! 烤魚煲內還有很多其他配菜,例如蓮藕,木耳,大豆芽菜,豆腐泡等,配菜都非常入味可口,值得推介~這套餐另外還有一個牛肉拼盤,有安格斯牛柳粒,金錢展,雪花肥牛~ 安格斯牛柳粒牛味濃,而且脂肪分佈平均,入口即溶。雪花肥牛也是一樣,非常軟熟可口。而金錢展的筋度十足,口感一流,整個牛肉拼盤都非常之高質!海鮮拼盤中有新鮮生蠔,bb象拔蚌,帶子,蝦滑墨魚滑,蟹柳,蜂巢豆腐等~ 每一樣食材都新鮮干淨,生蠔煮過後仍然保持蠔獨有的鮮味,而且非常之肥美。 bb象拔蚌鮮甜彈牙,多肉多汁,正~ 帶子也是一樣非常的新鮮多肉肥美。其他的配菜,例如手打蝦滑墨魚滑,都非常

海鮮拼盤中有新鮮生蠔,bb象拔蚌,帶子,蝦滑墨魚滑,蟹柳,蜂巢豆腐等~ 每一樣食材都新鮮干淨,生蠔煮過後仍然保持蠔獨有的鮮味,而且非常之肥美。 bb象拔蚌鮮甜彈牙,多肉多汁,正~ 帶子也是一樣非常的新鮮多肉肥美。其他的配菜,例如手打蝦滑墨魚滑,都非常之美味新鮮,總結來說整個海鮮拼盤的性價比非常高!

蔬菜拼盤,裏面有大量的蔬菜例如油麥菜,生菜,金菇秀,珍菇等等全部都洗得很乾淨很新鮮,可以絕對放心地食用,再加上烤魚鍋的醬汁,非常之好食~

最後餐廳也會準備時令水果,今天我們有哈密瓜,爽脆多汁青甜~
2021-06-28 163 浏览
兩個人的晚餐冇得訂位要現場入都等左幾個字食左兩人套餐星期五要加$30但都開心嘅多嘢食兩個人食唔晒叫左烤魚 食完轉邊爐仲有烤肉個蜆幾好味冇話好好食但好飽同埋好開心因為好多嘢食
兩個人的晚餐
個蜆幾好味
冇話好好食但好飽同埋好開心
因為好多嘢食
2021-06-27 3547 浏览
餐廳在觀塘工厦內 兩年前已經有黎過 上次食烏雞煲 今次食烤魚覺得他們選擇頗多 價錢亦實惠 他們家的餐具很有玩味 充滿藝術感 =九宮格醬料=店員先提供醬料自行調配 =麻辣雲耳/涼拌蓮藕=前菜 愈吃愈辣的味道的雲耳 蓮藕薄身爽口好開胃 食到停唔到口 =巧得招牌烤魚鍋(小辣)=用的是桂花魚吧 烤得香脆肉質嫩滑 魚骨少而且大條 煮久了無好老鍋裏仲有好多配料 厚而綿密的豆腐卜 非常吸湯 邪惡但美味還有芽菜和蓮藕片 也非常美味 之後加湯火煱 =白鱔=厚薄適中 肉質彈牙 嫩滑 本身很怕鱔的呢味 但它沒有只有鮮味 這裏最好的是有火煱配料可選雙拼另我這種細食之人 都可以食多兩個配料 =自家韮菜安格斯牛肉餃=韮菜加牛肉 本身已經無得頂用安格斯牛肉 果然牛味重 =自家吉品鮑魚餃=除在有鮑魚 仲有蝦同竹笙十分足料 =極上羊肉=羊肉味好濃都 齒頰留香=手打墨汁墨魚滑=彈牙又鮮味 混加了切碎的墨魚粒令口感更加有層次

餐廳在觀塘工厦內 兩年前已經有黎過

自家韮菜安格斯牛肉餃/自家吉品鮑魚餃
極上羊肉
手打墨汁墨魚滑
2021-06-25 93 浏览
今晚0係觀塘搵食想起呢間火煱好耐之前食過一次都覺得OK今晚點左~花膠燉竹絲雞湯底STAFF 好細心叫我地飲左湯先之後先再打邊爐湯底幾清甜都幾足料呀唔知係咪因為竹絲雞關係湯唔會油花膠就一般般~北海道帶子同預期不太一樣本身我係諗住白色一片片但黎到唔係呀口感還可以啦~自家吉品鮑魚餃呢個幾特別的食落真係咬到有鮑魚可以一試蝸~油麥菜唔知係咪唔夠油麥菜比左D莧菜我地又趕住走所以無問呀一讚呢度配料有得叫半份人少少可以試多DD款呀
今晚0係觀塘搵食

一讚呢度配料有得叫半份
人少少可以試多DD款呀
2021-06-14
2021-06-24 124 浏览
餐廳位於觀塘嘅工業大廈入面,大家想去嘅話就要辛苦啲搵一搵啦,不過佢門面幾靚,又有日本feel,相信唔難搵到嘅餐廳主打雞煲同火鍋,選擇都算多,跟住我就揀咗佢個巧得酸菜魚鍋,雞煲就留返下次先食啦。火鍋醬料有呢九款,算係大路同正常既餐前小食係雲耳同蓮藕,酸味味的幾開胃。酸菜魚到啦,條魚大大的,加埋芫荽同芽菜,配搭比較清,鍾意濃味嘅朋友可以增加辣度跟住嚟咗個巧得牛肉拼盤,肥牛配上牛舌同埋牛柳粒,牛味濃郁,用嚟送火鍋就一流之後就到巧得大拼盤,花甲、帶子、生蠔樣樣齊,加埋其他嘅丸同豆腐,非常滿足再配埋呢個巧得蔬菜盤,咁就營養100分啦最尾配埋呢杯「百香果沙冰」,成個晚餐就圓滿啦

餐廳主打雞煲火鍋,選擇都算多,跟住我就揀咗佢個巧得酸菜魚鍋,雞煲就留返下次先食啦。
火鍋醬料有呢九款,算係大路同正常既
餐前小食係雲耳同蓮藕,酸味味的幾開胃。
再配埋呢個巧得蔬菜盤,咁就營養100分啦
最尾配埋呢杯「百香果沙冰」,成個晚餐就圓滿啦
2021-06-21 80 浏览
上網做左功課,今日收工就過去觀塘搵食!地方算易搵,但工廈等𨋢比較多人。未坐底已俾前菜,非常好😂仲有好多醬料俾我地慢慢調,成個百寶盒咁!真心,待客之道我俾100分,非常親切及會同客人吹水!仲會介紹餐牌😍(可能我閒日唔多人)最後叫左個2人餐,又可以打邊爐又可以燒,仲教埋我地點食最好!材料真心靚,但我地2個唔算大食,所以食唔哂😂仲有特飲可以叫。一定有下次,叫多幾個朋友食多d野!地方:算大,唔逼。廁所好乾淨食物:材料靚,份量多接待:有禮親切感強

一定有下次,叫多幾個朋友食多d野!

地方:算大,唔逼。廁所好乾淨
食物:材料靚,份量多
接待:有禮親切感強
2021-06-21
  • 前菜
  • 巧得招牌雞鍋(半隻)
  • 鮮果特飲
2021-06-19 84 浏览
今日又去到觀塘搵食,工廈內這間裝修光猛的店吸引了我,這間店特式的是….可以同時火鍋,同事燒烤🤣😂🤣😂 (今次我地只揀女鍋)😋「餐前小食- 涼伴雲耳/蓮藕」👍🏻👍🏻「冬瓜瑤柱豬骨鍋」好足料,多冬瓜,大大豬骨,而且有瑤柱😍😍「小- 排架安格斯牛頸脊」安格斯牛😋👍🏻👍🏻「自家韭菜安格斯牛肉餃」係特別的,牛肉爽口😋「手打墨汁墨魚滑」爽口!彈牙!🥰👍🏻「即炸嚮鈴」即炸一流! 脆呀😍「萵筍」打邊爐,點可小🤣😜🤣😜🤣「生果」免費✌🏻✌🏻備註:🔺原來有個套餐(巧得set),抵好多好多😍有鍋,有海鮮,有肥牛,有菜,有餃子,有飲品,有甜品 😝 要下次了…….
「餐前小食- 涼伴雲耳/蓮藕」👍🏻👍🏻
「冬瓜瑤柱豬骨鍋」好足料,多冬瓜,大大豬骨,而且有瑤柱😍😍
「小- 排架安格斯牛頸脊」安格斯牛😋👍🏻👍🏻
「自家韭菜安格斯牛肉餃」係特別的,牛肉爽口😋
「手打墨汁墨魚滑」爽口!彈牙!🥰👍🏻
「即炸嚮鈴」即炸一流! 脆呀😍
「萵筍」打邊爐,點可小🤣😜🤣😜🤣
「生果」免費✌🏻✌🏻

備註:
🔺原來有個套餐(巧得set),抵好多好多😍

今日去食生日飯, 忍唔住去食雞煲火鍋! 真係好耐好耐冇食過啦! 哩間餐廳門前係日式風格, 店內的座椅很寬敞舒適, 有sofa 包皮的椅子 而且樓面設計很窩心, 餐桌邊有USB叉電位及 wifi 提示, 睇得出餐廳設計幾用心 佢地既火鍋配備幾好, 有九格調味料, 而且都幾乾淨企理, 店員都好有禮貌坐下不久更送了2-3人份量的前菜小食– 蓮藕雲耳, 十分爽脆巧得招牌雞鍋 (半隻) - $138因為都少少怕辣, 但雞煲又真的是不辣不好味, 所以我們叫了BB麻辣 雞肉已醃得十分入味, 肉質嫩滑而雞皮而唔會過肥, 加入了紅椒, 黃椒, 洋蔥同莞茜炒香, 聞到都覺得食慾大增 而且我最欣賞佢地食完唔會令到個人好口渴要狂飲水蕎麥茶餐廳配送蕎麥茶, 配招牌辣雞煲其實幾夾, 飲完即時覺得不太油膩, 可以再食多d牛肩胛 - $98這碟牛肩胛擺盤好靚, 雪花均衡, 牛味濃郁, 我們沒有在火鍋滾太耐, 只輕輕在面拖了幾下已吃了, 一口咬下去, 牛味很出, 油花分佈平均令牛肩胛吃起來軟嫩適中, 大愛這個部位的牛肉手打鮮蝦滑拼手打鮮墨魚滑 - $88兩款蝦滑及墨魚滑都很新鮮Q彈, 口感爽滑彈牙蝦滑打得起晒蝦膠, 蝦

巧得招牌雞鍋 (半隻) - $138
而且我最欣賞佢地食完唔會令到個人好口渴要狂飲水
巧得招牌雞鍋 (半隻)

牛肩胛 - $98
牛肩胛

手打鮮蝦滑拼手打鮮墨魚滑 - $88
兩款蝦滑及墨魚滑都很新鮮Q彈, 口感爽滑彈牙
蝦滑打得起晒蝦膠, 蝦味十足
手打鮮蝦滑拼手打鮮墨魚滑

脆鲩片 - $68
個人超喜歡新鮮的脆脘片, 肉質很有咬口, 爽脆少骨又有油脂香, 火鍋必備
脆鲩片

極上黑豚肉 - $108
肉味十分濃郁, 拖熟的豚肉放入口中, 充滿肉汁, 口感嫩滑, 十分高質, 食肉獸既我真係岩晒!
極上黑豚肉

即炸魚皮 - $48
即叫才即炸的魚皮卜卜脆, 蘸湯食一流
即炸魚皮

萵筍拼栗米 - $43
萵筍拼栗米

埋單時仲送超甜生果 – 肉厚皮簿的哈蜜瓜, 超甜多汁哦

整體食物都新鮮, 服務很好, 可以再encore 之選
2021-06-10
巧得招牌雞鍋 (半隻)
牛肩胛
脆鲩片