2019-01-20 26 浏览
今晚忽然很想吃川菜,但發現銅鑼灣雖然開了不少川菜,但大多都吃四川麻辣火鍋的,實在忍受不少那種火鍋氣味和油膩感,所以還是找間有小菜的川菜館吧。幸好找到這間新開在金利文2樓的巢私厨川菜館,能讓老婆坐得舒適又無火鍋味。看看餐廳菜牌,十分多地道四川菜。由於時間不早,所以只是輕輕的點了一窩酸湯龍脷和一碟炒菜。本身還想點湯麵和饅頭,但職員提醒酸湯龍脷魚份量多,怕我們吃不完會浪費食物,那我們當然就聽他的。舖滿龍脷魚肉,件件嫩滑大塊,湯底又沒有太酸,再加上輕度的黑椒辣感,令整體相當惹味。原來職員怕我們吃不完是對的,因為湯中還有薯粉,口感煙韌又掛湯,有飽肚感。有湯有魚不如加個菜,西蘭花炒得有蒜蓉香。水果拼盤有菠蘿、車厘子等,有誠意。

看看餐廳菜牌,十分多地道四川菜。

由於時間不早,所以只是輕輕的點了一窩酸湯龍脷和一碟炒菜。

酸湯龍脷魚 $128/例

蒜蓉西蘭花 $88/例

有湯有魚不如加個菜,西蘭花炒得有蒜蓉香。

水果盤

水果拼盤有菠蘿、車厘子等,有誠意。
2019-01-16
酸湯龍脷魚 $128/例
蒜蓉西蘭花 $88/例
水果盤
2019-01-19 22 浏览
年近歲晚,今天中午約了朋友到銅鑼灣Sopping。行到謝斐道附近有間「巢私廚川菜館」食川菜料理,就試試啦!進入餐廳內,座位寬敞,加上柔和嘅燈光好舒服啊!😌餐具🍴主題小鳥🐦,十分可愛啊!我點了一碗《嫩雞煨麵》$68,味道清清地,啱晒我唔食得辣嘅人😋😋朋友點了《四川擔擔麵》$58,食落麻辣味道很香啊!越食越滋味😋😋又點了《油脆皮雞》$168,精緻嘅擺放脆雞,急不及待品嚐,雞隻皮脆肉滑,很好味😋😋最後經理送上一碟小生果盤,十分驚喜😍😍吃到飽,滿足的一餐川菜😋

進入餐廳內,座位寬敞,加上柔和嘅燈光好舒服啊!😌

餐具🍴主題小鳥🐦,十分可愛啊!

最後經理送上一碟小生果盤,十分驚喜😍😍

吃到飽,滿足的一餐川菜😋
2019-01-19
午餐
2019-01-18 11 浏览
「福福郎美食達人,你今天帶我吃什麼哦?亅 朋友兩眼發光丶滿心期待。。。地在等待我的回答。「今天,我帶你去吃同事介紹的四川 秘製 私房菜 ! 而且這間餐廳的位置很好,就在崇光後面, 食完仲可以去shopping!」「 我看雜誌,這家餐廳的總店在北京, 他有很多秘製名菜,原材料都是從北京運來的, 很講究!亅「好啊!那我們今天吃什麼呢?」「先來飲個湯 。。。」酸辣湯 $32由於這間餐廳主要供應川菜,所以這個酸辣湯比較辣, 你看福福郎都飲到滿頭大汗啊! 但是它的用料很豐富,味道很有層次感。一飲下去,先是感到酸和鹹的味道,然後。。。辣的味道。。。。是要把湯喝完以後,才從喉嚨裏面感受到 回流出來的辣味的。陳醋大豆芽 $52這個是涼菜。陳醋加上適量的「粗切」青辣椒和紅辣椒, 為清新的大豆芽菜帶來複雜的味覺五感。。。。而且吃完可以噴火啊!😂主菜:酸菜龍利魚(例) $128這個菜的汁醬,根據侍應所言,就是從北京帶來的秘製 配方之一, 我們今天很幸運,可以在香港吃到哦!酸菜魚 切成斜斜的薄片, 令魚肉更好吸收汁醬的味道, 咬下去 魚肉又軟又香嫩, 配上酸酸辣辣的汁醬, 更顯惹味,用來餸白飯一流( 因為有這

「好啊!那我們今天吃什麼呢?」

「先來飲個湯 。。。」

酸辣湯 $32

陳醋大豆芽 $52

。。。而且吃完可以噴火啊!😂

主菜:酸菜龍利魚(例) $128

酸菜魚 切成斜斜的薄片, 令魚肉更好吸收汁醬的味道, 咬下去 魚肉又軟又香嫩, 配上酸酸辣辣的汁醬, 更顯惹味,用來餸白飯一流( 因為有這個秘製酸汁 ,我們兩個人不用十分鐘,便把兩碗白飯KO了! )

在窩裏除了魚肉,亦伴著一些 看來像烏冬麵的「土豆粉」, 這個土豆粉比一般在坊間吃到的紅薯粉還要Q彈, 咬下去煙煙韌韌的土豆粉, 吸收了魚湯底的味道, 十分好吃,我們亦不消一會,便把粉條也全吃光了。

青菜煨麵(碗) $58

這個麵比較清, 我們用它來餸魚肉吃很合適 ,它亦 非常適合用來解辣。。。
。。。把這個麵吃完,我們都飽了!

臨 埋單前,店家還很細心的送我們水果一碟, 為晚餐作上 圓滿的句結!!

今天的晚餐,水準和服務都不錯。 侍應的態度,更是港式食肆少有的殷勤。。。正所謂:「有求必應亅。所以 值得表揚一番!

最後,餐廳的裝修也很雅緻, 連洗手盆也有「雕花亅( 見下圖), 正所謂:見微知著,從細處看餐廳的水準應該是各方面都能兼顧到,好! 👏👏👏

。。。🦉

+ ==============================
立即訂閱我的食評吧!福福郎想 跟你分享上班族的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅啊!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉

• 酸菜龍利魚
  • 陳醋大豆芽
  • 酸辣湯
2019-01-17 22 浏览
🐟🐟🐟秘製酸菜桂花魚 ($328)湯底夠酸 不會太油 配料好吸味🤓加上薯粉索曬湯頭既精華🥰配埋滑溜既魚片🐟🥦🥦🥦干鍋有機菜花 ($98)好夠鑊氣🔥🔥加埋肉片🐖令到成道菜都好重油香🐓🐓🐓嫩雞煨麵 ($68)麵條比較幼細 食落好順口😋加埋雞粒同埋菜 清新得黎又冇乜負擔🍵🍵🍵菜膽松茸螺頭炖豬展 ($68位)🥒🥒🥒麻辣三樣菜 ($72)🥗🥗🥗酸椒瓜條 ($62)🧚🏻‍♀️推薦7.9/10)店員仲好貼心咁送左碟水果俾我地🤓唔係求其嫁 樣樣都好清甜🥰🥰🥰
🐟🐟🐟
秘製酸菜桂花魚 ($328)
湯底夠酸 不會太油 配料好吸味🤓
加上薯粉索曬湯頭既精華🥰
配埋滑溜既魚片🐟
🥦🥦🥦
干鍋有機菜花 ($98)
好夠鑊氣🔥🔥加埋肉片🐖
令到成道菜都好重油香
🐓🐓🐓
嫩雞煨麵 ($68)
麵條比較幼細 食落好順口😋
加埋雞粒同埋菜 清新得黎又冇乜負擔
🍵🍵🍵
菜膽松茸螺頭炖豬展 ($68位)
🥒🥒🥒
麻辣三樣菜 ($72)
🥗🥗🥗
酸椒瓜條 ($62)
🧚🏻‍♀️推薦
7.9/10)
店員仲好貼心咁送左碟水果俾我地🤓
唔係求其嫁 樣樣都好清甜🥰🥰🥰
2019-01-16 58 浏览
到銅鑼灣行街辦年貨預備過農曆新年。先去謝斐道找地方吃午餐,見有一個大大雀籠上有「巢私厨川菜館」,被吸引搭𨋢上一樓。店內簇新的裝修, 帶點古典味, 地方闊落 , 座位舒適。 餐牌上見到我最喜歡食的花雕醉雞, 其他的由朋友話事,選了小荷葉露尖尖角及干燒伊麵。 花雕醉雞, 花雕酒味濃, 非常入味 ,雞嫩滑, 食得好滋味。小荷葉露尖尖角, 食材非常新鮮, 入口爽脆! 干燒伊麵,寓意長壽, 特別點選。奉送水果 ,幫助消化! 三款水果都非常鮮甜, 特別喜歡食蓮霧, 份量多些就更好喇! 現在付款非常方便,唔使帶銀包,只要有手機就得喇 !
到銅鑼灣行街辦年貨預備過農曆新年。

店內簇新的裝修, 帶點古典味, 地方闊落 , 座位舒適。

花雕醉雞, 花雕酒味濃, 非常入味 ,雞嫩滑
, 食得好滋味

小荷葉露尖尖角, 食材非常新鮮, 入口爽脆!

干燒伊麵,寓意長壽, 特別點選。

現在付款非常方便,唔使帶銀包,只要有手機就得喇 !
  • 花雕醉雞
2019-01-16 38 浏览
呢排天氣都好凍下,所以呢個晚上我決定要使出取暖大法,吃好東西!!同朋友book左呢間巢私廚川菜,大家唔好誤會,呢度其實係無雀仔食,雀仔只係裝飾黎架姐!!好,事本宜遲,先黎個開胃小吃,呢一碟係貴妃葡萄,外型真係成粒葡萄咁架 不過食落其實是冬瓜來,扮得幾似喎冬瓜仔,又幾開胃既,酸酸甜甜咁然後我就飲返碗湯先!蟲草花燉烏雞,好滋補下,冬天咁冬補一補,春天身體自然好,碗湯都幾夠火候,係足料既,夠入味,心裡感到一股溫暖然後我就吃麻辣手撕雞,唔算係好辣,頂得順,個底有d青瓜中和下,開胃之選,份量都ok的要知道晚飯是不能沒有蔬菜,所以我立即叫返一個干鍋有機菜花,熱辣辣,好惹味,同埋好新鮮!!好啦好啦,打大佬啦,final boss 係水煮桂魚! 睇落係咪好辣咁?其實我係叫左小辣!所以其實係ok既!桂魚比較小骨,而且肉都比較嫩,所以食落係非常好好味!配料都好充足,有好多芽菜,我甚喜!好啦,食完辣野,係要食返d水果清一清,幾新鮮的

好啦,食完辣野,係要食返d水果清一清,幾新鮮的

2019-01-16 53 浏览
去完中環aia嘉年華玩,就搭幾個站黎銅鑼灣行街同醫肚經過街道樓下有個姨姨極力推薦食川菜仲表示有88折,由於佢太熱情之下我地就去左巢私㕑川菜-晚上6點幾上到去,可能因為新開既關係客人未太多,安排坐卡位,餐廳好寛敞裝修典雅,身在其中好舒適-雖然話就話川菜,好辣既朋友就肯定熱愛但原來唔食得辣既我都有好多選擇岩胃口--先來一壺香片-餐具設計都好別緻,睇得出餐廳既用心-蟹黃豆腐 $88份量都唔少,用佢黎撈飯食一流蟹黃味道剛好,香而不膩-銀芽肉絲雙麵皇 $88麵底脆身,係我愛吃既口感上枱時仲有煙,新鮮熱辣辣肉絲同芡汁既稠度剛剛好,配埋落雙麵皇既味道唔錯雙麵皇有四餅,兩個人食都好飽!如果餐廳有蟹粉雙麵皇我諗一定大賣!-豆腐魚羹 $32味道同銀芽肉絲太相似,味道一般-黃金炸饅頭 $25 三件饅頭炸得又熱又脆,內裡鬆軟-最最最意想不到就係!食完飯店員好貼心咁話原來有生果送提子好大粒個皮好薄脆,裡面好多汁好甜正呀~-埋單有88折,一人一百蚊鬆少少食物味道唔錯,店員有禮,又好主動加水環境都坐得好舒服性價比高.!
去完中環aia嘉年華玩,就搭幾個站黎銅鑼灣行街同醫肚
經過街道樓下有個姨姨極力推薦食川菜
仲表示有88折,由於佢太熱情之下我地就去左巢私㕑川菜

晚上6點幾上到去,可能因為新開既關係
客人未太多,安排坐卡位,餐廳好寛敞
裝修典雅,身在其中好舒適

雖然話就話川菜,好辣既朋友就肯定熱愛
但原來唔食得辣既我都有好多選擇岩胃口

先來一壺香片

餐具設計都好別緻,睇得出餐廳既用心

蟹黃豆腐 $88
份量都唔少,用佢黎撈飯食一流
蟹黃味道剛好,香而不膩
肉絲雙麵黃

銀芽肉絲雙麵皇 $88
麵底脆身,係我愛吃既口感
上枱時仲有煙,新鮮熱辣辣
肉絲同芡汁既稠度剛剛好,配埋落雙麵皇既味道唔錯
雙麵皇有四餅,兩個人食都好飽!
如果餐廳有蟹粉雙麵皇我諗一定大賣!
蟹黃豆腐

豆腐魚羹 $32
味道同銀芽肉絲太相似,味道一般

黃金炸饅頭 $25 三件
饅頭炸得又熱又脆,內裡鬆軟

黃金炸饅頭

最最最意想不到就係!
食完飯店員好貼心咁話原來有生果送
提子好大粒個皮好薄脆,裡面好多汁好甜
正呀~

埋單有88折,一人一百蚊鬆少少
食物味道唔錯,店員有禮,又好主動加水
環境都坐得好舒服
性價比高.!

2019-01-13
肉絲雙麵黃
蟹黃豆腐
黃金炸饅頭
2019-01-15 19 浏览
女朋友好鍾意食辣,結果逼我去陪佢食,我都打定輸數要投降,點知!呢間野!我!食!到!因為唔太辣!呢間野應該係新開,之前行銅記都無見過。佢個裝修好靚。好鳥語花香feel!!仲有廳房,好似半間中式酒樓咁。宮保雞丁 (推薦指數😋😋😋😋😋)小小辣,都有花椒的麻味,有埋花生🥜的香味一齊炒,呢個送飯真係一流!呢個好似係58定68蚊,咁真係抵食。菜膽松茸螺頭炖豬展 (推薦指數😋😋😋😋😋)好足料,螺頭肉好大粒,仲有好姫松茸,味道亦都好甜好濃。$88係值的!楊州炒飯 (推薦指數😋😋😋)值得一讚嘅係,呢碟楊州炒飯好足料,有蝦火腿蛋,但在可以乾身一啲咁就Perfect啦。炸饅頭 (推薦指數😋😋😋)今次晚飯仲送咗一盤飯後果比我添!啲提子同埋天桃都好大粒好甜。

仲有廳房,好似半間中式酒樓咁。

宮保雞丁 (推薦指數😋😋😋😋😋)

菜膽松茸螺頭炖豬展 (推薦指數😋😋😋😋😋)

楊州炒飯 (推薦指數😋😋😋)

炸饅頭 (推薦指數😋😋😋)

今次晚飯仲送咗一盤飯後果比我添!
啲提子同埋天桃都好大粒好甜。

2019-01-15 19 浏览
今日同朋友去銅鑼灣食川菜我們兩個人食叫左一個開胃前菜貴妃葡萄🍇原來是紅酒煮冬瓜冰冰涼涼酸酸甜甜爽口,真的開胃!手撕雞香香的芝麻味下面的粉皮都好好食餐具都好可愛賽旁蟹味道太上鹹蛋白又太老了-不好食菜麵-菜好新鮮都ok擔擔麵麵本身就一般汁方面不太行,擔擔麵應有的花生香味不夠,完全沒有擔擔麵的感覺!送的水果盤!水果不錯甜的!總結:環境-坐得好寬闊,服務好好!價錢-中等價錢味道-一般見議:試下個貴妃葡萄🍇!幾特別!
今日同朋友去銅鑼灣食川菜
我們兩個人食
叫左一個開胃前菜
貴妃葡萄🍇
原來是紅酒煮冬瓜
冰冰涼涼酸酸甜甜爽口,真的開胃!

手撕雞

味道太上鹹蛋白又太老了-不好食
菜麵-菜好新鮮都ok
擔擔麵
麵本身就一般
送的水果盤!水果不錯甜的!
總結:
環境-坐得好寬闊,服務好好!
價錢-中等價錢
味道-一般
見議:試下個貴妃葡萄🍇!幾特別!
2019-01-13
  • 貴妃葡萄
我一向喜歡食辣,最鍾意搜羅香港既川菜館。今次係銅鑼灣搵到呢間幾地道既川菜館,推介俾大家。入到去第一個感覺係:老細是咪好鍾意雀仔😂餐廳起名「巢私廚」,入面嘅裝修有好多雀,或者同雀有關既野,幾趣緻。餐廳內部寬敞,坐得舒適。連餐具都同雀有關喔!先點一道開胃涼菜:貴妃葡萄🍇聽個名已經覺得好高貴典雅😍這道菜賣相似一粒粒晶瑩剔透既巨峰提子,原來係由冬瓜浸入紅酒製成。酸酸甜甜,冰涼爽口,非常開胃。燉湯:蟲草花燉烏雞碗湯好足料,飲落鮮甜滋補,湯渣都忍唔住食埋。秋冬必點湯品涼菜:口水手撕雞雞肉嫩滑,配搭爽脆既青瓜,好快就清盤啦!川菜重頭戲:沸騰水煮桂魚評定川菜餐廳既一大標準就係睇佢地既水煮魚正唔正宗!魚有得揀食咩魚,識食一定食桂花魚,肉質比較滑嫩而且冇乜骨。呢度有得揀辣度,想食正宗川味就大辣,嘗下鮮就小辣啦。見到滿滿既辣椒已經流曬口水,魚肉唔腥,話佢同豆腐一樣嫩真係一d都唔誇張。值得無限encore 既一道菜!乾鍋有機菜花都係非常有川味既一道菜。花椰菜香脆,越吵越入味,幾好食!小總結:嗜辣之徒要黎試試佢啦!
我一向喜歡食辣,最鍾意搜羅香港既川菜館。
今次係銅鑼灣搵到呢間幾地道既川菜館,推介俾大家。

入到去第一個感覺係:老細是咪好鍾意雀仔😂
餐廳內部寬敞,坐得舒適。
連餐具都同雀有關喔!

先點一道開胃涼菜:貴妃葡萄🍇
聽個名已經覺得好高貴典雅😍
酸酸甜甜,冰涼爽口,非常開胃。

燉湯:蟲草花燉烏雞
碗湯好足料,飲落鮮甜滋補,湯渣都忍唔住食埋。
秋冬必點湯品

涼菜:口水手撕雞
雞肉嫩滑,配搭爽脆既青瓜,好快就清盤啦!

川菜重頭戲:沸騰水煮桂魚
評定川菜餐廳既一大標準就係睇佢地既水煮魚正唔正宗!
魚有得揀食咩魚,識食一定食桂花魚,肉質比較滑嫩而且冇乜骨。
呢度有得揀辣度,想食正宗川味就大辣,嘗下鮮就小辣啦。
值得無限encore 既一道菜!

乾鍋有機菜花
都係非常有川味既一道菜。
花椰菜香脆,越吵越入味,幾好食!

小總結:嗜辣之徒要黎試試佢啦!
  • 貴妃葡萄
  • 沸騰水煮桂魚
2019-01-13 19 浏览
行過銅鑼灣,見樓下有人派宣傳單張晚市88折就試下樓梯上一層就到門面好有中國特色風味,富麗堂皇店內有小清新感覺,主題鳥語花香,裝潢採用很多蝴蝶、花草、小鳥等襯托店內裝修,坐位寬闊,令人坐得舒適第一道沸騰水煮鯇魚,帶有少少骨,圖中選咗微辣,但一點都唔辣,食到辣嘅朋友可以揀高一級辣度。餐牌提到吃貨必點,好食實至名歸👍🏼必食推介,魚質較實,手工功夫精緻,一片片冇咩骨,湯帶甜味滲入魚中,令魚更惹味💗配菜有芽菜,魚嘅份量都幾多,岩曬幾位朋友share食叫咗一碗豆腐魚羹,湯味鮮甜,加有胡椒粉香芫茜令湯更香,一人份量$32,值得試試😇京蔥抄牛肉,爆香洋蔥令牛肉更香更惹味😍牛肉鬆脆,好岩配飯,令人食多碗白飯🤩飯後更有免費生果🥰滿足一餐,好適合家庭聚會同和長輩食飯👍🏼
行過銅鑼灣,見樓下有人派宣傳單張晚市88折就試下

樓梯上一層就到

門面好有中國特色風味,富麗堂皇

飯後更有免費生果🥰滿足一餐,好適合家庭聚會同和長輩食飯👍🏼
今日想食辣野, 見到銅鑼灣有間新新地食辣既餐廳, 個名幾得意, 於是就去試下 餐廳既裝修都幾精緻, 有雀籠燈做裝飾, 座位唔係太近, 都幾有空間感 就連餐具都係以雀仔做主題, 筷子托好可愛 點左個口水雞, 呢個同平時既口水雞唔係好同, 比較似雞絲粉皮無左D粉皮, 辣味少, 但有蔴醬香味, 手撕雞啖啖肉, 份量唔係好多, 二人份岩岩好 蔥油拌青筍呢個係唔辣既,青筍口感好爽口 秘製酸菜鯇魚 本來點小辣, 店員建議中辣, 但原來中辣都唔係好辣 XD 鯇魚就多骨少少, 份量唔算好大, 兩個人食得晒, 下面仲有D好似烏冬加薯粉既粉, 都OK既 驚唔夠飽就點左個嫩雞煨麵, 呢個就普普通通啦, 無乜特別 食完飯仲有飯後果果送
今日想食辣野,
見到銅鑼灣有間新新地食辣既餐廳,
個名幾得意,
於是就去試下
餐廳既裝修都幾精緻,
有雀籠燈做裝飾,
座位唔係太近,
都幾有空間感
就連餐具都係以雀仔做主題,
筷子托好可愛
點左個口水雞,
呢個同平時既口水雞唔係好同,
比較似雞絲粉皮無左D粉皮,
辣味少,
但原來中辣都唔係好辣 XD
鯇魚就多骨少少,
份量唔算好大,
兩個人食得晒,
下面仲有D好似烏冬加薯粉既粉,
都OK既

驚唔夠飽就點左個嫩雞煨麵,
呢個就普普通通啦,
無乜特別
食完飯仲有飯後果果送
2019-01-07
2019-01-13 96 浏览
好久沒有帶老爸外出吃飯,當我知道這家新開川菜,就想著要帶他來。今晚終於當個孝順女一入門口需經過走廊,可看到古色古香的設計,到座位區的燈光比較亮。我和爸點了好多菜先上重慶口水雞,這裡用了手撕雞的作法。雞絲幼細方便吃,除了辣還有麻油香,愈吃愈過癮。底部還有爽脆青瓜絲,同食的口感會更豐富。煙燻鴨蛋的賣相普通,但是看它的蛋黃是晶瑩溏心狀喔,連同蛋白都好滑溜。重點是味道,燻過後極香,完全看不出來!沒有想過蛋可以弄得那麼濃味!!爸想喝湯,我倆就點了較便宜的款式。豆腐魚羹較清淡,但我不喜歡底部的芫荽。酸辣湯這些重口味點的才合我口味,夠酸!原本我倆想點酸菜魚,但又覺得很大眾化,所以想試酸菜、水煮以外的魚。所以,我們就點了藤椒魚上菜時看到上面大串藤椒,欸!像我很喜愛的花椒呢!魚的份量又好多,比底部的金菇、瓜絲等配菜多,188元比坊間只有一層魚的抵食得多。啡色的湯上有層香油,我猜是藤椒油,味道好香!夾起一片魚,薄薄的香油就裹在魚肉上,入口味道香濃惹味,帶點酥麻感好過癮呢!厚厚的魚肉嫩滑,骨量很少,很適合我。叫個菜也是不清淡的干鍋菜花用小鑊上菜,底部有燭火加熱。這些菜都炒得極香,味道濃郁,才知道原來椰菜花可

我和爸點了好多菜
重慶口水雞

煙燻鴨蛋

豆腐魚羹

酸辣湯這些重口味點的才合我口味,夠酸!
酸辣湯

上菜時看到上面大串藤椒,欸!像我很喜愛的花椒呢!
藤椒魚

叫個菜也是不清淡的
干鍋菜花用小鑊上菜,底部有燭火加熱。這些菜都炒得極香,味道濃郁,才知道原來椰菜花可以那麼好吃。
干鍋有機菜花

最後的主食為四川担担麵,粗身的麵條有咬口,湯微微辣不會太刺激。
四川担担麵

結帳時還有清新果盤讓我們一消熱氣,好貼心呢!

這樣瘋狂的吃,埋單 600頭。貴嗎?我們可是吃了五菜兩湯,應該是三人份量吧
重慶口水雞
煙燻鴨蛋
豆腐魚羹
酸辣湯
藤椒魚
干鍋有機菜花
四川担担麵
2019-01-13 21 浏览
今日比較早收工,六點左右就已經去到朋友介紹嘅川菜餐廳,餐廳裝修好靚,帶人去一啲都唔會失禮👍餐具都好有心,都印哂餐廳名,個雀仔型嘅筷子架幾得意🤣黎到一定要試吓依家好興嘅酸菜魚,叫咗個中辣嘅酸菜桂花,因為諗住冇咁多骨👍👍果然冇令我失望,未放低已經聞到好香,食落去酸酸辣辣,啲香料好香,桂花魚好食而且好多肉👍👍我本身食得少少辣就覺得中辣啱啱好個鍋仲加咗啲米線,啲米線吸咗啲湯,好味😋😋之後叫咗一個醉雞,雞嘅份量都唔少,幾夠酒味,幾好食👍香辣海虎蝦,食落唔算好辣,但都有川菜平時嗰種香味😁叫咗咁多肉之後加返個菜,叫咗一個上湯波菜,唔知係咪因為食咗咁多肉,覺得個菜比出面特別好食而且唔會有渣最後仲有生果送,可以清一清啲辣味👍👍

餐具都好有心,都印哂餐廳名,個雀仔型嘅筷子架幾得意🤣

個鍋仲加咗啲米線,啲米線吸咗啲湯,好味😋😋

之後叫咗一個醉雞,雞嘅份量都唔少,幾夠酒味,幾好食👍

香辣海虎蝦,食落唔算好辣,但都有川菜平時嗰種香味😁

最後仲有生果送,可以清一清啲辣味👍👍

2019-01-12 10 浏览
【食辣friend子😘】➖➖➖➖➖今次食嘅係一間算係新新地嘅川菜由於呀Wu 唔係太舒服, 所以今次冇得食水煮野了😭wiwu 叫左個酸菜魚, 但係由於平時都比較食酸野, 所以就所啲去比較整體都唔錯 係魚比較多骨,食嘅時候要小心哦😛 而至於小龍蝦 個汁非常好食🤤似係用左小小蝦皇,再加蒜蓉炒🤤💕推薦💙wiwu 食完唔夠飽 叫左個回鍋肉,呀Wu 表示:佢個回鍋肉先係重點‼️佢嘅味道, 簡直同喺中國食正宗嘅川菜一無一樣味‼非常之好食 (well🙈都係咁多油 )➖➖➖➖➖偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀💁🏻‍♀️WI: 唔好睇到中菜就禁走 喂!👿👿👿呢間啲野食真係好正😚 😛😛如果你有係中國食過小菜 你就會知要係香港揾反個種味道係幾咁難😿但呢到簡直就係完美還原❤️😚一致推 酸菜魚 酸菜僻走咗魚嘅腥味 🤑有小小似胡椒豬肚湯(?)🤤 連我平時死都唔食鯇魚都係咁話好食 😛🌼連湯都飲咗幾碗😝❤️ 美中不足係太多骨了🤢🐜➖➖➖💁🏻‍♂️WU:我本身食得幾濃味吓 所以真係好鍾意佢個回鍋肉, 仲要比我食倒去旅行食嘅味道😭但係對於冇咁重口味嘅人就要小心啲 因為都幾油吓🙈另外 ks 我一直好想試食小龍蝦 但係基於大陸食好似太污糟
【食辣friend子😘】
今次食嘅係一間算係新新地嘅川菜
偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀
💁🏻‍♀️WI: 唔好睇到中菜就禁走 喂!👿👿👿
➖➖➖
另外 ks 我一直好想試食小龍蝦 但係基於大陸食好似太污糟...真係唔係好敢食🤦🏻‍♂️依加香港都有 (比我見倒先叫有xd) finally 可以試, 雖然個汁真係幾好食, 但係其實小龍蝦真係得好小肉 主要係食個汁同蝦膏🦞
.茶芥 ➡️$10/位
.蒜香小龍蝦 (有分大/中/細size*10隻起叫*) ➡️$12/$15/$20
.秘製酸菜鯇魚 ➡️$188
.回鍋肉 ➡️$98
➖➖➖➖➖
巢私厨川菜 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場1樓