2016-05-28 1948 浏览
Happy Friday梗係要同一班朋友出黎輕鬆一下,雖然係夏天,但係有冷氣地方下打邊爐仍然係一大樂事。今日大家都想食辣野,所以最後擇左''川婆婆''一早book左7點鐘,所以一去到就有得入。裝修有特色,紅色外牆加內裡賓紛色彩更增添食慾。 由於六人中吾係個個食得辣,所以一邊擇左豬骨另一邊係大辣既麻辣火鍋。其中好值得讚揚既地方係,一般麻辣既湯底會好多'渣',但呢個火鍋做到清得黎入味又夠辣 我地radom點左d野食,而當中好多都好食鮮,用心之作 呢個海鮮拼盤好抵食,$138包括左幾種海鮮,但吾算太特別。 值得一讚重有豬紅同魚腩,豬紅好滑同無腥味,魚腩亦好鮮嫩。 安格欺牛我地點左中份$198,足夠6個人食,新鮮亦好嫩滑 六個人埋單around $1200,抵食之選!性價比高。
裝修有特色,紅色外牆加內裡賓紛色彩更增添食慾。
我地radom點左d野食,而當中好多都好食鮮,用心之作

呢個海鮮拼盤好抵食,$138包括左幾種海鮮,但吾算太特別。
值得一讚重有豬紅同魚腩,豬紅好滑同無腥味,魚腩亦好鮮嫩。
安格欺牛我地點左中份$198,足夠6個人食,新鮮亦好嫩滑
六個人埋單around $1200,抵食之選!性價比高。
2016-05-27
2016-04-07 1679 浏览
遲遲未去的川婆婆終於等到天氣開始熱才去。這晚來到,8成滿座,一下子就坐下了。本身想點個小辣的麻辣鍋,可是友人說小辣不過癮,所以今天我們點了中辣。 鍋爐一下子上桌,香氣撲鼻。 看到鍋面的那層油就知道邪惡。我快快拌了個醋,麻油和蒜,坐定定等各種配料的到來。 兩位女生吃的不多,結果只點了這些和一盤羊肉。紅薯粉還是麻辣鍋的最佳配搭,煮熟後滑溜軟身,而另一至愛冰豆腐吸汁之後也是一流。豬紅十分遜色,還是台灣和大陸的好。最後加娃娃菜泡在湯裡,好像把油都吸光光。整體來說,這個麻辣十分正宗,那種麻十分香又很過癮。朋友一直說很辣很辣,我自己覺得還不夠辣,可是燙著燙著油反而愈來愈多!下次想叫多些人試多些配料。
遲遲未去的川婆婆終於等到天氣開始熱才去。

這晚來到,8成滿座,一下子就坐下了。

鍋爐一下子上桌,香氣撲鼻。 看到鍋面的那層油就知道邪惡。

我快快拌了個醋,麻油和蒜,坐定定等各種配料的到來。

兩位女生吃的不多,結果只點了這些和一盤羊肉。

豬紅十分遜色,還是台灣和大陸的好。

最後加娃娃菜泡在湯裡,好像把油都吸光光。

整體來說,這個麻辣十分正宗,那種麻十分香又很過癮。

下次想叫多些人試多些配料。
2016-04-06
  • 麻辣九宮格
2016-04-05 4251 浏览
是晚同男朋友仔去食川婆婆新開嘅地舖!終於有得坐低食辣~ 今日去到川婆婆,個潮到爆嘅裝潢令我好驚訝! 因為之前嘅川婆婆係喺冷巷中低調做外帶!而家高調地加開麻辣火鍋店!一定要捧場!用左潮橙色做底色,畫作用色鮮艷奪目!加埋以街頭風嘅壁畫來畫上這裡提供嘅美食,雞煲,肥牛,豬肉,令人有置身年輕人蒲點感覺!隻豬食到嘔咁,代表呢度食材豐富又份量又多😂😂仲有牛公仔,雞媽媽,證明呢度有肥牛又有雞煲!實有一款岩你口味 叫左一個雙色雞煲!一邊係麻辣雞煲 一邊係芝士椰子雞煲!帶給味蕾雙重感覺! 男友較中意麻辣個邊,辣到噴火,又夠麻,令痛苦感覺減低!雞肉夠結實,吸收了麻辣汁,變得好香好濃,啖啖有啲辣汁留返出黎。。。而我中意嘅椰子芝士咖哩薯仔雞煲!對我來說係新嘗試! 個煲嘅色澤好靚,鮮黃色帶椰白,紅蕃茄及嫩綠香菜!而味道撲鼻而來!一陣重重的椰香咖哩越煮越香~~好像叫醒你的消化系統預備開大餐!放一啖入口~~~個陣芝士味好濃加埋個椰奶咖哩其實都幾夾!微辣中帶濃郁的奶香,個雞肉又嫩好軟,JUCIY無比!香菜同蕃茄亦都索了不少湯汁,帶有牛奶香的蔬果確實不錯!配料方面:有成十二款!有2個蒜、3個汁、2款辣椒、2個香
是晚同男朋友仔去食川婆婆新開嘅地舖!
終於有得坐低食辣~

今日去到川婆婆,個潮到爆嘅裝潢令我好驚訝!

因為之前嘅川婆婆係喺冷巷中低調做外帶!
而家高調地加開麻辣火鍋店!一定要捧場!
用左潮橙色做底色,畫作用色鮮艷奪目!
加埋以街頭風嘅壁畫來畫上這裡提供嘅美食,雞煲,肥牛,豬肉,
令人有置身年輕人蒲點感覺!
隻豬食到嘔咁,代表呢度食材豐富又份量又多😂😂
仲有牛公仔,雞媽媽,證明呢度有肥牛又有雞煲
實有一款岩你口味
叫左一個雙色雞煲!一邊係麻辣雞煲 一邊係芝士椰子雞煲!
帶給味蕾雙重感覺!

男友較中意麻辣個邊,辣到噴火,又夠麻,令痛苦感覺減低!
雞肉夠結實,吸收了麻辣汁,變得好香好濃,
啖啖有啲辣汁留返出黎。。。
而我中意嘅椰子芝士咖哩薯仔雞煲
而味道撲鼻而來!一陣重重的椰香咖哩越煮越香~~

好像叫醒你的消化系統預備開大餐!

放一啖入口~~~個陣芝士味好濃加埋個椰奶咖哩其實都幾夾!
微辣中帶濃郁的奶香,個雞肉又嫩好軟,JUCIY無比!

香菜同蕃茄亦都索了不少湯汁,帶有牛奶香的蔬果確實不錯!
配料方面:有成十二款!有2個蒜、3個汁、2款辣椒、2個香菜、3款醬油!
口味配搭多到數5到!裝係透明膠罐!一目了然!
另外,叫了一款小食!夫妻肺片!個辣做到好清新~好過癮!
加埋花生粒及香菜!肉質爽口彈牙!透明嘅根肉分明!
肉片上的紋理令這個菜成為一件藝術品!

後記:川婆婆都係和藹可親的老闆娘!
店員不多!但店舖的服務依然細心、親切,
一間值得再光顧的小店!
2015-08-06
2016-04-03 1418 浏览
昨日晚飯時分我就同佢一齊去咗川婆婆度,想著我們可以慢慢的享受一下時光,撐下臺腳。這個時間食飯的人都很多的。超甜的栗米,栗米平時食開的都幾有甜性,川婆婆居然連個栗米味道都好特別,都係超甜,不過就俾一般食開的更為嫩,其實又不會嫩過龍,顏色嫩黃,分量而且都好多,食完之後真係可以慢慢坐系度食。因為我們都係比較喜歡辣的,而且呢個時節都係麻辣燙底比較岩啲,睇起身系真係幾得人驚,辣湯底真系好辣,辣不是單純的辣,更有一種麻在裡面,連舌頭都大了,不過同時好開胃,哈哈哈!手打丸系極力推薦的,外表就其實沒有甚麼很特別的,其實系內有乾坤咯,手打丸好正宗的,好彈牙,肉質都係好新鮮的,口感不錯。果然是沒有推薦錯誤的。一定唔可以少得嘅就係肥牛喇,肥瘦相間,當然瘦多肥少喇,肥牛厚度不是很厚,薄薄的一層,熟了之後不加醬料都覺得好鮮美。
2016-03-03
午餐
2016-03-21 1287 浏览
今晚收工想去食重口味,想食麻辣嚟刺激下個胃,同朋友都一致話去川婆婆食麻辣火鍋,川婆婆之前以麻辣燙為主,最近新推出左麻辣火鍋,一到店門口就已經聞到陣陣麻辣味,一聞就食指大動,即刻想食,但好多人,要等位。我地兩個都好食得辣,所以揀左個麻辣火鍋,因為佢地嘅麻辣做得好出色,味道好特別,令人覺得好辣,但又忍唔住繼續食落去,唔食得辣嘅有辣嘅湯底。睇個鍋水滾起嚟個樣,我地快手快腳落嘢,第一個我地落肥牛,肥牛都好大碟,放入去一分鐘唔夠就可以食,肥牛肉好靚,雖然切得好薄但都好有口感,雖然煮嘅時間短,但肥牛都左麻辣味,牛肉嫩,味道勁,好開胃。桂花蚌我都都當系海鮮,一份兩個人足夠食,蚌肉好新鮮,算系比較大只嘅蚌,好大件肉,而且肉好厚身,味道好鮮甜,食落口覺得幾爽。食完肉就要食D蔬菜類,我覺得食金針菇同磨菇好抵食,而且睇上去好新鮮,呢兩個比較吸味,所以我地有意煮耐少少,兩種菇都索曬D湯汁,辣得我地哇哇叫,食得好興奮。四海魚皮餃好彈牙,細細只,但都好多肉,皮薄餡多,又麻又辣,今餐食得我好刺激。
2016-03-01
2016-03-18 1160 浏览
the place is a little crowded with lots of boxes lying around. the service is good though. we ordered yuanyang hot pot so that half is spicy and other half is not. the spicy half we ask is mild spicy but it's still pretty hot for us with a lot heat.
2016-02-15
2016-03-17 1052 浏览
最近比我發掘左一間好正宗嘅麻辣火鍋店,應該有好多人都去食過,去到店有兩種選擇,可以選擇自己點菜打火鍋,都可以單點麻辣燙咁食,平時得自己一個人就我點麻辣燙,麻辣燙和火鍋都系咁好食,口味一樣甘勁,今晚同個同事一齊就有伴食火鍋。去食火鍋就梗系唔少得肥牛,我同個同事都比較食得辣,揀左個麻辣火鍋,不過都有叫老板放少D辣椒,因為呢間店嘅辣唔系一般辣,少少就已經好勁,肥牛都算足料,落入鍋中涮一陣就撈上嚟,雖然好細件,但都覺得好辣,但又辣得好吊人胃口,好正宗嘅重慶辣,食多D辣到人頭皮發麻,但又有一種欲罷不能嘅感覺,食完一件仲想繼續食,一邊食一邊要飲冰水來解辣,卻不停咁食。我地仲叫左其他好多嘢食,呢間麻辣燙都算多嘢食,好多品種揀,脆皮芝士腸好好食,原嚟芝士腸加麻辣味咁特別,仲有粟米蘿卜同韭菜餃都幾好味,如果覺得食唔飽,仲可以點麵其他主食,麻辣味嘅出前一丁,別有一番風味。
2016-03-03
2016-03-16 943 浏览
系屋企煮咗幾日飯,終於成家人都頂唔順啦。姐姐我啱啱學識煮番茄炒蛋,為咗要好好鍛煉我嘅廚藝,已經連續幾日餐餐都食我嘅番茄炒蛋,后嚟媽咪終於頂唔順我,話今晚佢請我地去食火鍋,我絕對舉雙手讚成啦!!呢度嘅黑豚豬肉真係特別好味嘅!!你睇佢嘅賣相,真係似足一碟肥牛啊,真係好似!!不過豬肉嘅色澤要比一般嘅肥牛要紅,而且肥豬肉嘅部分比較少,口感就同肥牛差唔多~~麻辣湯底,屋企人都特別鐘意食辣野,對於太過清淡嘅湯底,佢地絕對睇唔上眼,呢個麻辣湯底真係滿足曬夠味呢個慾望啦!!湯底喺鴛鴦嘅,有麻辣同埋唔啦,兩種口味任君選擇。當然我就會揀麻辣啦~~咁靚嘅湯底再配翻一個好味嘅烏冬,一個烏冬嘅份量都比較大,不過就同出面其他鋪頭嘅烏冬差唔多,無太大區別!呢度嘅蔬菜類都算ok新鮮,好似呢份雜菇咁,唔單只量多,而且仲好新鮮,可以放心食!!
2016-03-01
2016-03-11 911 浏览
聞名不如見面, 呢排成日係網上面見到d人介紹川婆婆, 一於黎試下呢到裝修好靚, 不過天氣咁凍, 坐低就點野食先啦首先, 打邊爐點少得豉油, 最正係可以自選配料!!!揀左花雕中藥鍋補身!!!雞肉不多肥油, 火鍋湯滾耐左, 黨參當歸的味道變得更濃郁!!!呢個湯底應該幾補身呀?! 用黎打邊爐對身體唔錯啦~~~特色牛拼盤好好食! 有牛香, 食落重牛味, 值得再食牛柳粒唔un, 好有口感;牛舌夠薄, 燙兩燙就熟, 真係好好味雪花牛雪花比例一流, 燙兩燙仲有小小生生地就好食, 個牛肉牛汁真係勁正! 整體都好新鮮! 而且試到唔同部位, 絕對可以一試!手工水餃拼雲吞! 皮薄涵靚! 重秤足料夠抵食! 炸魚皮配四川火鍋仲一流, 吸晒d湯汁, 又香脆又唔油~西洋菜又係吸哂辣味, 食得好過癮呀~響鈴炸得夠鬆, 又脆又腍, 又係吸晒d湯好鬼正!!! 今餐好味

呢到裝修好靚, 不過天氣咁凍, 坐低就點野食先啦

呢個湯底應該幾補身呀?! 用黎打邊爐對身體唔錯啦~~~

特色牛拼盤好好食! 有牛香, 食落重牛味, 值得再食

整體都好新鮮! 而且試到唔同部位, 絕對可以一試!

西洋菜又係吸哂辣味, 食得好過癮呀~

響鈴炸得夠鬆, 又脆又腍, 又係吸晒d湯好鬼正!!!

今餐好味
2015-12-30
2016-02-22 1199 浏览
天氣凍特別想打邊爐, 一般既邊爐悶悶地, 所以同朋友去左食麻辣火煱, 佢搵左呢間川婆婆, 一上到去已經聞到陣陣麻辣味, 諗起都刺激.我地要左個鴛鴦煱底(清油火煱+豬骨煱)$118, 一邊辣一邊無咁辣.黑豚豬肉片$68, 唔會太肥, 少少脂肪剛剛好, 食落無渣, 仲夠嫩滑陣牙.午餐肉$38, 肉質夠實在, 脂肪唔多, 入口夠香, 夠晒飽滿.貢丸$18/4粒, 有4粒選擇無咁飽肚, 咬落好爽口彈牙, 味道唔錯.個煱越食, D辣油越滾得勁, 越食越辣好刺激, 不過間中刺激下都係好既.
2016-02-13 1281 浏览
上網睇到推介呢個重慶火鍋🍲一直都好想試下,終將有機會😋 到門口已經見到紅紅既塗鴉牆入門去環境都吾錯,已經聞到一陣陣香味👍🏻下午火鍋都有d歐尷尬,哈,但都一場黎到🙂我地點左一個麻辣火鍋,小辣!我算食得辣,所以覺得5算太辣,下次可以挑戰中辣味道好香,不過點餐既姐姐態度真係...👎🏻之後再點了一個牛牛大拼盤$22x一份海6空拼盤(有虾,豪,雞,豬肉)但虾同豪都麻麻,急凍的🙈仲點左菜同一份粉絲,烏冬最欣賞係牛牛拼盤。認為必點不過當中既牛隔模就成舊肥膏咁,不太喜歡🙈黑牛栢葉入哂味,辣汁成口都爆發😂誇張左但黑牛栢葉真係正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻菜都吸哂辣汁,好正!但最失望既係粉絲,不建議,好鹹🙈最推薦既係佢果汁茶!都好解辣解渴!不過整體黎講都好好味🍲🐷不過較為貴,賣單要成$766
上網睇到推介呢個重慶火鍋🍲

一直都好想試下,終將有機會😋

到門口已經見到紅紅既塗鴉牆

入門去環境都吾錯,已經聞到一陣陣香味👍🏻

下午火鍋都有d歐尷尬,哈,但都一場黎到🙂

我地點左一個麻辣火鍋,小辣!

我算食得辣,所以覺得5算太辣,下次可以挑戰中辣

味道好香,不過點餐既姐姐態度真係...👎🏻

之後再點了一個牛牛大拼盤$22x

一份海6空拼盤(有虾,豪,雞,豬肉)

但虾同豪都麻麻,急凍的🙈

仲點左菜同一份粉絲,烏冬

最欣賞係牛牛拼盤。認為必點

不過當中既牛隔模就成舊肥膏咁,不太喜歡🙈

黑牛栢葉入哂味,辣汁成口都爆發😂誇張左

但黑牛栢葉真係正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

菜都吸哂辣汁,好正!

但最失望既係粉絲,不建議,好鹹🙈

最推薦既係佢果汁茶!都好解辣解渴!

不過整體黎講都好好味🍲🐷

不過較為貴,賣單要成$
牛牛拼盤
海6空
牛牛拼盤
2016-01-22 1939 浏览
甚麼雞煲、魚鍋、火鍋也吃過不少 , 倒是對谷友在 FB 裏介紹過的九宮格麻辣鍋有興趣 , 可惜是約齊朋友後才在聚會當日身體有點兒不舒服 , 既然不適宜麻辣便買多一個鍋底給我及一些不太好辣的朋友們。 彩爆的門面 , 滿牆塗鴉 , 寫上「重慶火鍋 & 粉麵專家 」, 聽谷友說此店只在晚市做火鍋 , 其餘時間就做粉麵小菜。爬樓梯上用餐處 , 別有洞天 ! 花斑斑的兩邊牆 , 植物四處掛 , 前方有大螢幕正播放著 樂視 的《中國超模》, 最重視的反而是店員超有禮貌 , 不論他們是否忙著。 火鍋必備的基本醬料 , 無論用還是不用 , 每位 $15。 不吃九宮格麻辣鍋的我們 , 決定點一鍋店方聲稱是勁爆全港 , 吃過會上癮的「 芹菜棍打牛丸鍋 」 $98 銅鍋一出 , 誰與爭鋒 , 濃香豬骨湯底裏帶有重重的中芹菜芳香 , 增進食慾; 棍打而成的牛丸 , 肉感紥實、彈牙而且肉味很濃 , 咬落即流出肉汁。 剩吃牛丸當然不能填飽肚子 , 還點選了一些特式的火鍋生料 , 例如這碟 香菜肉泥 $48 , 煮熟後肉泥變肉丸 , 味道帶強烈的香菜( 胡荽葉 ) 味, 受不了的客人會覺得有點苦味。 手打墨魚丸

爬樓梯上用餐處 , 別有洞天 !
火鍋必備的基本醬料 , 無論用還是不用 , 每位 $15
手打墨魚丸 $58
輕輕一咬 , 已感受到墨魚丸的彈性 , 味道鮮甜爽滑 , 吃得出真材實料。
天味臘腸 $48
用臘腸來作火鍋料倒還是首次 , 而且網查資料原來這天味臘腸屬四川宜賓特產 , 臘腸經過熱湯洗禮後腸質會轉向軟身 , 甜鹹適中 , 油脂會流走不少 , 頓時成了檯上被秒殺的明星菜。
酥肉 $58
熱辣辣上檯時是新鮮酥脆 , 立刻吃了一條 , 果然是酥脆外層夾雜中間豬肉爽口、肥而不膩;不過下水禮才是真正目的。
滑牛肉拼麻辣牛肉 $78
大家也明白滑牛肉是甚麼的一回事 , 幸而牛肉經調味後仍有肉香;喜辣的一定不要錯過麻辣牛肉 , 滑牛肉裹了一層厚厚辣椒的辣椒 ,
只要灼兩灼 , 牛肉在原味的基礎上增添了獨特的爽辣 , 後勁十足 ( 媽 --- , 好辣呀 ! )。
不得了 , 發覺有賣特別火鍋生料的餐廳 , 會再來 !

题外话/补充资料: 味道 4 環境 4 服務 5 衛生 4 抵食 4
庆祝纪念
纪念日
2016-01-22 1030 浏览
唔理冬風起、秋風起、春風起、甚至夏風起都好,對於熱愛打邊爐既人嚟講,一年365日都係邊爐既好日子😂😂但當然,秋冬風起,更加係可以有藉口瘋狂打邊爐既季節啦🎉🎉打邊爐係要瘋狂,無錯係瘋狂😂次次都連續打好幾日,直到喉嚨痛為止先收一收歛😆好!言歸正傳,川婆婆既麻辣鍋都算幾唔錯既,有好多款湯底選擇,而我地,梗係選擇左雙味湯底啦,姐係各一半😀😀(一時間唔記得果2個字點打點字,哈哈,唯有咁表達,我實在太文盲了呢呵)因為朋友是個完全唔食得辣既人嚟嚟到川婆婆,屬四川菜,唔食辣好似有啲對自己唔住,所以堅持叫了麻辣湯底,揀左小辣,而另一半嘅湯底味道是豬骨麻辣湯底辣中帶微微麻,而且好油😅但食得麻辣燙都預左會油😬😬好在有勁淡味既豬骨中和一下油膩感~~哈叫左黑豚肉食,黑豚肉入口滑爽,質素不錯,愈吃愈好味😊本來想叫本地牛頸脊架,但話無晒啦😭😭又本來想叫手打四寶丸食架,因為出名好食,但又係賣晒😭😭😭唉,今次想食咩都無呢,老實講,係有啲sad.....................😞😞仲有一樣又係無左,但唔記得咩嚟,只知道,當下我最想食既3樣野都係賣晒既,無緣一試😭😭諗起都仲有啲傷心呢😢唉,不過算了,咁證明真係好食,

叫左黑豚肉食,黑豚肉入口滑爽,質素不錯,愈吃愈好味😊
本來想叫本地牛頸脊架,但話無晒啦😭😭
唉,不過算了,咁證明真係好食,所以比人家都食晒了,都賣光了😂而我們又太黑仔了
不過呢,我地食左手打蝦膠,覺得非常好味,好爽口彈牙,用料十足,加上在恰煮嘅途中,係咁吸收左麻辣燙既湯汁,令其食落去非常香口誘惑,好好味呢,呢個真心有驚喜,而且份量都唔少~~
最後我地仲叫了薄切安格斯牛肉片,因為去得打邊爐無理由唔食牛肉嘅😆😆尤其我哋係食肉獸嚟架嘛~~~~牛肉薄片嘅脂肪比例平均,肉質都幾嫩,放入湯中恰2秒多啲就已經熟左,美味可口~~但我依然念念不忘想食牛頸脊😬
聽講呢度既闊條紅薯粉超好食,可惜亦是無緣一試,有朋友食過後強烈推薦,話吸收盡麻辣湯既濃郁精華,極好食呢😀😀但我都食唔到我又點知喎🌚🌚
招牌水果茶本人覺得略感失色,認為相當普通,飲唔出果汁既香甜,十分之超級淡味,似水果水多過水果茶,但幸好能解渴,又能將口腔中的麻辣感減低
反而,飲品之中,我們都很喜歡飲慾望酸梅汁呢,酸酸甜甜~~😍😍好解渴開胃,打邊爐時飲簡直一流,正!
整體而言,都幾唔錯,但希望下次我再去食時,能想食咩就有咩啦🙏🏻🙏🏻想食既幾樣都無,果下真心會灰左😢
如果一大班朋友想一齊打邊爐,呢度不失為一個好選擇呢

• 蝦滑
2016-01-18 1099 浏览
朋友相約在尖沙咀食飯,原以為是吃韓國菜,沒想到對方早就在川菜館訂好位,更是一早已想試的川婆婆,於是二人同行「烚下烚下」,$500左右已經非常飽肚,好過任食火鍋!鍋底選擇很多,不過一場來到當然要試麻辣,藥膳雞也看似不錯,所以最後決定雙併。自行混醬。麻辣只點中辣,面層是厚厚的辣椒油,下層的湯汁極多香料,味道豐富。藥膳雞入口溫和,雞肉份量頗多,藥材味不算太重,容易入口。原以為是薄切黑豚肉,沒想到是厚切,和平時吃的茶餐廳薄切豬排差不多,肉味雖不太濃,但口感相當不錯,不會過硬。鮮雞件,皮薄肉嫩,雞肉本身有醃過,所以味道比想像中濃,不論放麻辣湯或藥膳都蠻能吸收湯汁。非常好吃的午餐肉,一點都不覺得油膩,裡面的豬肉很多,吃到軟軟的部份,也有具口感的豬肉粒,大力推薦。雙併餃子x雲吞,賣相應該是手工包製,小巧卻飽滿。個人偏愛餃子,內餡豐富入味,雲吞也不能,只是略嫌蝦仁不夠彈牙。最後一份紅薯粉,比一般所見的較偏和寬,不過入口滑溜,吸湯力超強。總結全晚用餐感覺良好,下次會和朋友再來!
自行混醬。
總結全晚用餐感覺良好,下次會和朋友再來!
2016-01-17 849 浏览
最近天氣漸泠,所以今晚就選擇左去打邊爐呢間餐廳出名食四川邊爐,一向酷股食辣既我就當然要試試,坐低後細看餐牌甚是有趣,有好多QQ公仔,之後風同朋友就選左個鴛鴦鍋,一半是這裏的招牌火鍋湯底----芹菜棍打牛丸鍋,另一半是重慶麻辣鍋。兩個鍋都很有特色,芹菜棍打牛丸鍋有清湯和一些菜,口感較清淡,裏面的牛丸很彈牙,不容錯過。重慶麻辣鍋裏有大量紅辣椒和其它香料,口感較濃郁。 跟手我們亦揀左呢度推介既霜降安格斯牛肉,一份鋪滿一大碟,切得厚薄適中,足夠兩至三人份量。放在兩邊湯底都很美味,肉質特別鮮嫩,加入配料吃進口,一口一口停不了,轉眼就吃完了。 除左有肉外,我們都又叫左豆制三寶,當中包括有凍豆腐、豆卜和鮮腐竹。一次滿足三個人要求,各有所好。豆制食品加入火鍋裏,能夠充份吸收湯底的味道,辣的更辣,鮮的更鮮,這是必叫的小菜之一。食完一輪又飽又滿足,今餐甚是滿意!!
最近天氣漸泠,所以今晚就選擇左去打邊爐
芹菜棍打牛丸鍋及重慶麻辣鍋
霜降安格斯牛肉
豆制三寶

食完一輪又飽又滿足,今餐甚是滿意!!
2016-01-11
芹菜棍打牛丸鍋及重慶麻辣鍋