2017-05-21 159 浏览
服务员态度恶劣,以为我们是大陆游客,极力推荐我们吃烤鱼(200蚊一盆),说普通水煮鱼只有几片鱼肉(事实证明确实只有几片)。一到餐厅只有我们2人,空调打的很低,因为还没有上菜,未动碗筷我们换了位置,离空调远一些。结果一位师奶级服务员当着老板的面开始表演:咦?!你们怎么能换位置呢!已经帮你们下好了单啊,换位置以后你让其他食客怎么下单?你帮他们付钱吗?你们以为后面就不会来客人了吗?!我们:。。。。师奶,你的态度我不接受啊
2017-05-17 1920 浏览
一班人除左打邊爐,我唸不到第二個選揀。今次以辣會友,和辛苦工作的同事暢談一翻,訴說工作之苦與樂。來到工作附近的尖沙咀,必要拜會一下出名以四川麻辣起家的川婆婆。除了麻辣火鍋外,還有水煮菜式,雞煲,烤魚和串燒等應有盡有,好多花款!和同事花了好一段時間才決定到食乜。店內十分寬敞,惟抽風系統不是太好,打完邊爐成身味,作為戰績。餐廳一入門口就嗅到好大陣香料味,認真名不虛傳!醬料花款多,鍾意食重口味的可以自行調較一翻。而我就只加了生蒜,葱和芫萎,簡簡單單。朋友嗰碟真心令人嘆為觀止,乜都有,好重口味啊!朋友是嗜辣之人,真係令人佩服。火鍋店唔止汽水。呢渣紅棗杞子茶一樣咁生津解渴,三個人分享每人都飲到一大杯,比汽水啤酒更加健康!鍋底方便必點的是重慶麻辣,另一邊就是豆腐魚頭鍋。重慶麻辣果然名不虛傳,加上大量香料,又麻又辣,面層的香油可以加入醬料中。嗜辣朋友覺得小辣無乜FEEL、下次要再挑戰過喎!而豆腐魚頭好鮮味,奶白色魚的精華煲哂出黎!配料方面都令人花多眼亂!我們大推這幾樣!皇帝菜,好似唐蒿一樣的味道!牛牛大拼盤,呢個一次過滿足哂六個願望!分別有手切本地牛頸背脊,手切霜降安格斯,牛脷,黑柏葉,牛胸爽和牛黃

朋友嗰碟真心令人嘆為觀止,乜都有,好重口味啊!
朋友是嗜辣之人,真係令人佩服。

奶白色魚的精華煲哂出黎!

配料方面都令人花多眼亂!我們大推這幾樣!

皇帝菜,好似唐蒿一樣的味道!

牛牛大拼盤
,呢個一次過滿足哂六個願望!分別有手切本地牛頸背脊,手切霜降安格斯,牛脷,黑柏葉,牛胸爽和牛黃喉。牛肉肥瘦適中,不多筋,加上麻辣吊出牛味,真係無揀錯。牛魔王之愛!

第二推介是豆製食物,因為當枝竹,豆卜等加入麻辣鍋中盡吸湯底精華,一咬湯汁溢出真係超級好食!無得輸呀!

手打四寶丸!款款都有。我推介要試牛丸,好彈牙,又真材實料!而墨魚丸都好唔錯!

超甜粟米,無改錯名!咁的擺法好特別。同事仲將粟米鬚加入湯底中,清熱咁話喎

最後食到每人都滿載而歸,我指個肚啊
麻辣係必試,不過嗜辣的朋友可以大膽d試下中辣以上!正呀!
  • 牛牛大拼盤
  • 手打四寶丸
  • 超甜粟米
My friend and I went to a restaurant called "Chuan Po Po" (川婆婆) located in 26-36, Prat Avenue, Tsim Sha Tsui(尖沙咀寶勒巷26-36號). The restaurant is built on a podium.Colorful Chinese opera masks are painted and hanging on the walls at the entrance. There is a cozy breezy balcony where customers can sit and relax who prefer to sit outside.There are floor to ceiling foldable windows separate the indoor areas from the outdoor balcony.Once you enter the restaurant, you will immediately draw by these three
(尖沙咀寶勒巷26-36號).
Once you enter the restaurant, you will immediately draw by these three fatty pinky little piggies which popped out from that vibrant orange background.
All these funny​, living graffitis are drawn by the same talented artist.
Once we sat down, the staff handed in various condiments for us to choose freely.
This restaurant specializes in various hotpots.Some of them are rarely find in other restaurants.
"Parsley hand made fish balls hotpot" (back) 香菜手打魚蛋鍋 (後) HKD $88

The home made fish balls are made by the minced dace.They are quite springy and bouncy with a hint of fresh fragrance of the parsley.

"Tender beef and spicy beef two in one" (front) (鮮滑牛肉拼麻辣牛肉) (前)HKD $88

Highly recommended the spicy beef which is very flavourful, tangy with a strong cumin taste.
"Rose chicken pieces" (regular)(front) 玫瑰雞( 例) (前) HKD $68

The chicken is very tender and quite juicy.

Strong, nice fragrant ''Julep/rosoliorosoglio"(玫瑰露) vaporizes as it is heated.

''Japanese Udon'' (left in the middle) (日本烏冬)(中左) HKD$15

''Shrimp wontons'' (right in the middle) (鮮蝦雲吞)(中右) HKD$48/ 6pcs

It is hard to find any shrimps Inside the wontons.

It better calls it ''Minced Pork wontons''.

"Chinese lettuce" (half)(back) 唐生菜(半份) (後) HKD $20

The opening hours of this restaurant is 11:30 am -02:00am. It definately is a good place to have something to eat during midnight as the restaurant is quite cozy to chill!!
宵夜
  • Spicy beef  麻辣牛肉
  • "Parsley hand made fish balls hotpot" 香菜手打魚蛋鍋
  • "Rose chicken pieces" 玫瑰雞
2017-05-11 268 浏览
一向鍾意食辣既阿囡,今晚又帶左我去食火鍋,係阿囡同事介紹下,就去左呢間川式火鍋店~~!見到佢嘅九宮格麻辣火鍋,真系超級之想食呀,之前都未試過九宮格火鍋,聽落都是好吸引!江湖雞煲都系好想食,下次有機會一定去食埋哩兩個!九宮格沒點成,最後我們點了麻辣及豬骨鍋,平d外亦更岩我地口味,豬骨鍋香濃清甜,而中意食辣嘅朋友就可以試用麻辣鍋喇,見到火紅嘅辣椒同辣椒油紅卜蔔咁就已經忍唔住流口水喇因為較餓關係,所以就叫左個雲吞拼韭菜豬肉餃,雲吞同餃子都包得好足料,皮好薄,放入湯底度滾兩野就基本上差唔多食得,味道好清甜,唔多味精再黎有我愛食既孜然羊肉串,孜然味道剛好,羊肉完全無咗騷味,脆嫩滑口,正宗!我地仲叫左新鮮大只既海蝦,海蝦蝦肉質感實淨好味又彈牙,可辣可不辣,我就放左入麻辣湯底中煮,食時麻香十足又爽彈,好食此外仲叫左碟午餐肉,厚切之餘,當中仲有好多豬肉,唔係淨得粉咁,同豬仔牌比都唔會差好多,都好好味這裡的火鍋味道都好正宗,夠味又夠辣,完全岩晒我同阿囡,有時間行開這頭都會再食過!!

麻辣及豬骨鍋

孜然羊肉串
海蝦
午餐肉
2017-04-30 408 浏览
川婆婆以前就成日食佢啲麻辣/酸辣薯粉,都係我鍾意既口味,一直想試佢既麻辣火鍋,但係黑夜放題要10點半先開始,如果遂碟計又比較貴等到今日終於約到老友食黑夜放題喇老友記怕太辣所以揀左鴛鴦鍋 藥膳雞湯拼麻辣鍋叫左小辣,對我黎講完全唔辣,但好香口,好多香料,藥膳雞湯都好香,2款都好夠味,唔使再點調味醬都得了!安格斯牛,美國肥牛送既安格斯牛同任點既美國肥牛安格斯牛質地比較爽口,但牛味唔算好重,美國肥牛都鮮紅唔會太多肥膏,質素算幾好魚腐,魚皮餃,豬大腸,菜魚腐,魚皮餃普通大路野,正常。豬大腸好高質呀,肉厚肥美,油脂甘香又唔會太油膩,但係寫1俾左一大碟,食唔哂牛筋冇影到但又係好高質,好好食呀其實火鍋配料唔算太多,但大致上都新鮮好食!但漏單情況好嚴重,叫既有一半都冇黎到希望下次有機會再食會好啲有改善啦!

等到今日終於約到老友食黑夜放題

老友記怕太辣所以揀左鴛鴦鍋

藥膳雞湯拼麻辣鍋

安格斯牛,美國肥牛
送既安格斯牛同任點既美國肥牛

魚腐,魚皮餃,豬大腸,菜
魚腐,魚皮餃普通大路野,正常。

牛筋冇影到但又係好高質,好好食呀

其實火鍋配料唔算太多,但大致上都新鮮好食!
但漏單情況好嚴重,叫既有一半都冇黎到

希望下次有機會再食會好啲有改善啦!
2017-04-27 2491 浏览
今日放工後同兩位朋友嚟到尖沙咀川婆婆食麻辣火鍋,門面非常有氣派,離遠一眼就望到。我地步上一道富有中國特色嘅長樓梯,就到達位於二樓的餐館。重慶麻辣火鍋(大辣)$98湯底好夠味,入面超多辣椒,又麻又辣,淥野食都唔洗點豉油。最特別係個鍋竟然用籐籃加張紙,連鍋都唔需要洗,一絕!其實都有懷疑過張紙會唔會穿,但最後發現好穩陣,不用擔心。響鈴卷$38用黎索湯汁,一流!豬三寶$58豬腰、豬潤、豬大腸新鮮滑牛肉$88勁正,牛味重,肉質彈牙,推介!川婆婆招牌紅薯粉$32薯粉粗身,喜歡其煙煙韌韌的口感,必點!三拼滑$78一次過試晒三種,包括鯪魚滑、墨魚滑、蝦滑,非常彈牙!油麥菜$38川香回鍋大腸$88大腸綿而不韌,薑蔥香味四溢,筍片尤其好吃。紅棗冰糖杞子茶叫番揸紅棗冰糖杞子茶降降火。食過不少麻辣火鍋,川婆婆算係質素唔錯嘅一間,湯底好夠味,配料都新鮮抵食,再加上地理位置方便,服務態度良好,絕對有下次!

重慶麻辣火鍋(大辣)$98
響鈴卷$38
用黎索湯汁,一流!
豬三寶$58
豬腰、豬潤、豬大腸
新鮮滑牛肉$88
勁正,牛味重,肉質彈牙,推介!
川婆婆招牌紅薯粉$32
薯粉粗身,喜歡其煙煙韌韌的口感,必點!
三拼滑$78
一次過試晒三種,包括鯪魚滑、墨魚滑、蝦滑,非常彈牙!
油麥菜$38
川香回鍋大腸$88
大腸綿而不韌,薑蔥香味四溢,筍片尤其好吃。
紅棗冰糖杞子茶
叫番揸紅棗冰糖杞子茶降降火。
2017-04-24
2K
2017-04-22 2252 浏览
👧🏼上次試完鴨嘴魚🐟今次川婆婆推出左 #黑夜時段任飲任食火鍋🍲價錢由💲158起😋 👉🏻超過7️⃣0️⃣款新鮮配料選擇🍹仲有多款飲品任飲😍 🍲湯底當然要揀🌶重慶麻辣湯底 加💲30可以揀鴛鴦鍋 👉🏻 #藥膳雞鍋 🐥 麻辣湯底揀左大辣,好香麻辣味道又夠惹味!每兩位會送安格斯牛/海鮮拼盤一份! 我地揀左海鮮拼盤,有蜆同海蝦👍🏻 飲品可以揀罐裝,有可樂、楊協成罐裝飲品,什麼涼粉爽都有,還有這個蘆薈綠茶+葡萄都好味! 食物雖然是任食,但食物質素也非常好呢,而且上菜速度快! 美國肥牛 雲吞、餃子、豬皮、粟米、冬瓜 手打魚打、魚片角 牛柏葉 炸魚皮 牛筋 豬大腸 蔬菜選擇種類非常多!生菜、娃娃菜、油麥菜 白菜仔、菜心苗 川婆婆招牌紅薯粉吸嫩麻辣湯汁味道超好! 任吃火鍋限時2小時,是非常足夠的!2個人埋單$400有找,好抵食,一定會再來!

👉🏻超過7️⃣0️⃣款新鮮配料選擇🍹仲有多款飲品任飲😍

麻辣湯底揀左大辣,好香麻辣味道又夠惹味!

每兩位會送安格斯牛/海鮮拼盤一份!

我地揀左海鮮拼盤,有蜆同海蝦👍🏻

食物雖然是任食,但食物質素也非常好呢,而且上菜速度快!

美國肥牛

雲吞、餃子、豬皮、粟米、冬瓜

手打魚打、魚片角

牛柏葉

炸魚皮

牛筋

豬大腸

蔬菜選擇種類非常多!

生菜、娃娃菜、油麥菜

白菜仔、菜心苗

川婆婆招牌紅薯粉吸嫩麻辣湯汁味道超好!

2017-04-20
2017-04-08 1717 浏览
以前每次經過都會被川婆婆店面既設計吸引, 今次終於的起心肝卜位食飯。餐廳樓梯旁設有露天位,可惜今日黎到外面已經全部滯座,否認在露天位置吃四川火鍋一定別具風味!就座後,店員先跟我們耐心講解吃法,比較特別的有九重格火鍋,方便大家撈番自己的食物。而我們就想試下鴛鴦湯底,所以就點了重慶麻辣火鍋 $98 + 藥膳雞鍋 $128 =$128+$20=$148選了湯底之後便開始混好醬料,枱紙上亦有混醬建議食法最地道版: 香油+蒜+蠔油升級版: 香油+蒜+蠔油+香菜等了一會便很快全到齊了!!!重慶麻辣火鍋紅當當既顏色,少辣己經有數隻辣椒,加上胡椒辣油。藥膳雞鍋藥膳味做得恰到好處,雞件不是很嫩滑但好有雞味。美國滑牛肉 $88川辣火鍋點少得滑牛肉,鮮嫩既牛肉配上刺激的川辣,每片牛肉都又麻又辣,嗜辣者每點之選!豆制四寶 $48 (凍豆腐、炸支竹、豆卜、玉子豆腐)好鍾意呢個配搭,每樣豆製品都有少少,岩哂二人享用。腐竹好有豆香,豆卜好吸汁,食川辣要小心嗆到!墨魚滑拼鮮蝦滑 $78 墨魚滑好彈牙,兩者都好足料, 反而蝦滑較嚡口。白鱔片 $88大大塊既鱔片, 爽口彈牙, 鮮味十足蟹味菇 $28可能被川辣蓋過了, 所

而我們就想試下鴛鴦湯底,所以就點了

選了湯底之後便開始混好醬料,枱紙上亦有混醬建議食法

最地道版: 香油+蒜+蠔油

升級版: 香油+蒜+蠔油+香菜

等了一會便很快全到齊了!!!
重慶麻辣火鍋

紅當當既顏色,少辣己經有數隻辣椒,加上胡椒辣油。

藥膳雞鍋

藥膳味做得恰到好處,雞件不是很嫩滑但好有雞味。
美國滑牛肉 $88

豆制四寶 $48
(凍豆腐、炸支竹、豆卜、玉子豆腐)

好鍾意呢個配搭,每樣豆製品都有少少,岩哂二人享用。
腐竹好有豆香,豆卜好吸汁,食川辣要小心嗆到!
墨魚滑拼鮮蝦滑 $78
墨魚滑好彈牙,兩者都好足料, 反而蝦滑較嚡口。
白鱔片 $88

大大塊既鱔片, 爽口彈牙, 鮮味十足
蟹味菇 $28

可能被川辣蓋過了, 所以嘗不到蟹味, 跟藥膳湯底吃比較好吃!
皮蛋 $10/隻

個人特別喜歡吃皮蛋,配上川辣吃十分滋味。
非一般棍打牛丸 $68
有驚喜,非常彈牙, 多汁既程度就好似爆漿牛丸一樣, 亦好有牛味! 十分讚

食物質質唔錯,味道到位。
但落單情況有點混亂, 眼見食客們不時有漏單情況出現,睇黎店家要設立個更有系統既落單程序較好。
2017-04-01 1134 浏览
熱愛火鍋既我依一兩日凍左少少又鼠左去打邊爐,今次去左尖沙咀既川婆婆。入到去發現佢既裝潢都幾潮,牆身有啲可愛既畫~肚子餓要點點點點點野食啦!先點左湯底先!PS豉油有啲咸><沸騰麻辣魚鍋(鯇魚) $158平時啲湯底都好普通,辣/吾辣,今次嗌左有魚既湯底。量都幾多下,所以當一個餸都無問題啦!魚幾滑但鯇魚都會有啲細骨既牛羊拼 $98恰好同行友人都愛羊,所以可以嗌雙拼,滿足我地兩個願望!牛同羊都幾厚一片,所以都接受到既!羊吾算好羶!芥末米丸子 $18/5試試新野,未見過依種丸外面好似係米粒造成,入面就係芥末既醬,都有啲嗆!口感好得意,但個人麻麻地鐘意~玉子豆腐 $28 打邊爐都好鐘意食玉子豆腐,又滑又快食得!紅薯扭扭粉 $28本身以為係比較膠口既,點知都幾淋同埋好快就滾完食得~好食!吾會太硬食完覺得吾消化!加上吸到湯既咸及辣,下次泥到都必叫!
PS豉油有啲咸><
沸騰麻辣魚鍋(鯇魚) $158

牛羊拼 $98

芥末米丸子 $18/5
試試新野,未見過依種丸
玉子豆腐 $28
打邊爐都好鐘意食玉子豆腐,又滑又快食得!

紅薯扭扭粉 $28
2017-03-30 384 浏览
其實今晚完全冇諗住約食飯,都係係晏奏果時先臨時決定約出尼,仲要玩到成9點先開始搵飯食。去到呢間野出面,一見到個menu 係食辣野,三條友就癲左咁即刻衝左上去準備開餐!遲食飯都有遲食飯ge好,就係過左dinner time 5會有多人同你爭位。我地見枱枱人差5多都係打邊爐咁滯,咁我同我d friend 就反高潮尼個雞煲!不過好認真咁講,如果5係打邊爐,叫雞煲ge話,個menu係有d難明,請教左老闆娘幾次先成功完成order。第一碟上枱ge係個皮蛋,但佢第一下上尼果時,我地就即刻問老闆係咪上錯左,因為佢個樣完全5似皮蛋,但食落之後,又的確係皮蛋ge味,好amazing😂上左幾個小菜之後,主角雞煲仔就上枱喇!首先,個賣相非常吸引,紅卜卜咁,一睇就知好味啦!其次,真係好香呀,d香味係咁湧上尼,就好似係咁叫你去食佢咁!食ge過程愈食愈辣,愈食愈過癮!我個friend話橫掂成枱都係紅卜卜,咁野飲都要紅卜卜😂所以我地叫左西瓜汁!成餐飯所有野都好正,好滿意,真係可以無限翻食都5會厭,但唯一一樣5好就係,返到屋企一定要洗頭,因為成身都係雞煲味!不過食到餐咁好ge野食,就算咁夜返到屋企要洗頭都值得啦!
2017-03-27 1150 浏览
從前因工作關係經常來往兩地,小不免應酬食飯,麻辣火鍋更加經常食。由以前一啲辣都食唔到,到現在就算食米線可以食到中辣,都總算是一場鍛煉。一入到門口已有一陣陣濃烈又熟悉的火鍋味,我已經食指大動,也勾起了一些回憶。麻辣就一定要點啦,另一邊自選的十多款湯底,今次選了豬骨湯底,一紅一白,互相比對。單單睇個紅色紅到如此,就知道真材實料!打邊爐必食肥牛厚薄切得剛剛好,亦睇到肥牛好靚,肥瘦適中。雜丸拼盤有貢丸,芝心九,醬爆豬肉九,蟹籽九同手打魚旦。 一定要比like 的係貢九,爽口彈牙,用料上盛!雲吞拼韮菜豬肉餃兩款都係個人打邊爐必食今次都無令我失望,皮薄餡靚,韮菜食落好香,蝦亦好爽口。紅薯粉索曬個湯底,食起來特別辣,但辣得好過癮!⁠⁠⁠⁠為個證實個湯底有幾勁,我撈起曬入面的辣椒等,足足堆到成座山咁高另外個豬骨湯底都好足料,有好幾件大大的豬骨,仲有好多肉食!食物好多時為了食飽的生理需要外,吸收的更係回憶的呼喚。今晚川婆婆帶比我的除了一餐辣得嘩嘩聲但又過足癮的麻辣火鍋之,也是一場回憶的盛宴,帶我回到good old days 的快樂日子。
從前因工作關係經常來往兩地,

小不免應酬食飯,麻辣火鍋更加經常食。
由以前一啲辣都食唔到,

到現在就算食米線可以食到中辣,都總算是一場鍛煉。
一入到門口已有一陣陣濃烈又熟悉的火鍋味,

我已經食指大動,也勾起了一些回憶。
麻辣就一定要點啦,另一邊自選的十多款湯底,

今次選了豬骨湯底,一紅一白,互相比對。

單單睇個紅色紅到如此,就知道真材實料!
打邊爐必食肥牛

厚薄切得剛剛好,亦睇到肥牛好靚,肥瘦適中。
雜丸拼盤

有貢丸,芝心九,醬爆豬肉九,蟹籽九同手打魚旦。
一定要比like 的係貢九,爽口彈牙,用料上盛!

雲吞拼韮菜豬肉餃

兩款都係個人打邊爐必食

今次都無令我失望,皮薄餡靚,韮菜食落好香,蝦亦好爽口。
紅薯粉

索曬個湯底,食起來特別辣,但辣得好過癮!⁠⁠⁠⁠

另外個豬骨湯底都好足料,有好幾件大大的豬骨,仲有好多肉食!
食物好多時為了食飽的生理需要外,吸收的更係回憶的呼喚。

2017-03-27 515 浏览
好辣的筆者,間中也會去食一下麻辣火鍋來一點刺激,那股紅油麻香想起都會令人吞口水。最近到了寶勒巷附近,偶遇了一間門口滿多塗 鴉裝飾,還有大大個中式面譜作招徠的麻辣火鍋店,型格得來吸晴度高。沿樓梯拾級而上,先有一個向街露台映入眼簾,上面放有兩大張沙發座位供客人戶外打邊爐,蠻有特色,之後陣陣川椒麻辣香傳來,令人口水都流,引人入店。 入到店內,木系傢俬襯上大大幅的塗鴉牆,店員大都是大媽的級數,親切粗豪(此話並沒有任何貶義,因店員們招待得其實還不錯的,只是想形容出環境氣氛而已),大屏幕上熱播著九十年代的流行歌曲,成件事潮氣得來又撞到澎澎聲,但正是這樣才顯出這店的地道氣味,滿是內地的川麻食店風情。原本這裡有提供兩小時仼食火鍋放題,其實都算幾抵食,但因有些筆者想吃的食品沒有包在任食的餐單上,加上早已不是以量取勝的年紀了,食物還是貴精不貴多為上策,所以決定了自選單點火鍋及配料。看看點餐紙,原來有多達十四款的火鍋湯底選擇,什麼江湖雞煲、藥膳雞鍋、沸騰麻辣魚鍋、酸菜魚鍋和麻辣田雞煲,全部的名字都很吸引,真的讓人選擇困難症發作,花多眼亂樣樣都想食。既然是為辣而來,重慶麻辣火鍋當然是走不了,但朋友不太好辣,所
重慶麻辣火鍋 / 阿婆豬骨鍋

看看點餐紙,原來有多達十四款的火鍋湯底選擇,什麼江湖雞煲、藥膳雞鍋、沸騰麻辣魚鍋、酸菜魚鍋和麻辣田雞煲,全部的名字都很吸引,真的讓人選擇困難症發作,花多眼亂樣樣都想食。既然是為辣而來,重慶麻辣火鍋當然是走不了,但朋友不太好辣,所以最終決定多點阿婆豬骨鍋湯底拼成鴛鴦雙拼鍋底,既可清清地輕呷豬骨靚湯,又可辣辣地暖胃兼暖身。
重慶麻辣火鍋 / 阿婆豬骨鍋
太極鍋內湯底一白一紅,對比起來蠻是好看,紅的當然就是中辣的重慶麻辣火鍋,白的則是阿婆豬骨鍋。麻辣火鍋面頭那層紅油鮮艷奪目,麻麻的但不會過於辛辣,沒有涸喉的感覺;豬骨鍋則奶白淸淸的帶肉香,湯頭還算濃香足料。
火鍋除了湯底之外,醬油佐料亦十分重要,這裡除了一般的醬油、蔥花、金銀蒜和辣椒絲以外,還有香醋和辣椒粉,個人尤其欣賞那辣椒粉,麻香而不太辣,可助提味而不會太濃。

配料方面我們點了:
牛牛大拼盤
牛牛大拼盤,分別有齊手切本地牛頸脊、手切霜降安格斯、牛脷、牛胸爽、牛黃喉、黑柏葉6個不同品種和部位,份量不算多但勝在一次過可試齊多款。

手切本地牛頸脊可算是牛肉中最靚的部位,這裡的牛頸脊脂肪分佈平均,不用灼太熟,入口軟嫩,肉味濃郁,浸上麻辣湯汁添上了陣陣麻辣,更覺刺激。

手切霜降安格斯,油花一樣均勻漂亮,牛味雖沒有本地手切牛的濃郁,但在鍋中來回涮兩三下,粉嫩中帶油花,相比下沒有半點輸蝕,一樣的動人。

牛胸爽是外面較少見的,賣相整塊肉大部分都呈白色,看似全部都是脂肪,狀甚嚇人,其實牛胸爽是牛胸前肋骨上的一塊筋膜肌肉,一隻牛只有一小塊,所以相當珍貴,輕輕灼過後幾乎沒有任何脂肪,口感爽脆滑溜,牛味濃郁,拼盤內沒有太多塊存貨,唯有手快有手慢無了。

其他的如牛脷軟嫩帶爽,牛黃喉和黑柏葉爽脆不韌但沒甚味道,浸過濃香的麻辣湯汁後剛剛好,非常搭配,鮮爽麻香。
有膏鵝腸
有膏鵝腸,這個完全是筆者整晚的焦點所在,當在點餐紙見到寫著有膏鵝腸四隻大字時早已兩眼發亮,而店員將鵝腸端上來時,看見那漲卜卜雪白的肥膏鵝腸,筆者再也按耐不住,二話不説將鵝腸放落湯中來回灼熟,想不到多年沒有見過的情景再次重現眼前,鵝腸沒有縮成一小團,雪白肥膏亦沒有溶掉,蘸上醬油後放入口中,鵝油在口腔內溶化,脂香滿瀉,甘香嫩滑爽口,完全沒有想過還能品嚐到這種美味,實在感動。可能你會覺得這有點誇張,但如喜歡吃鵝腸的你一定會明白到筆者當時是何等的享受,而不喜歡內臟的話就算再多講相信你也不會領略得到。
天香午餐肉
天香午餐肉,那位發掘出用午餐來打邊爐的人兄定要一讚,將厚切的午餐肉放入鍋中灼熟,鹹香軟腍的口感著實美味,而配上麻辣火鍋更是另有一番滋味。
墨魚滑拼鮮蝦滑
墨魚滑拼鮮蝦滑,用料十足,沒有加入多少肥肉和粉漿,所以帶著濃濃的蝦香和墨魚香,但亦都因為這樣,口感較結實粗糙,沒有外邊的爽彈軟糯,只能說各有各好味之處,是否接受要看官的選擇了。
非一般棍打牛丸
非一般棍打牛丸,一碟12粒,賣相份量頗有睇頭。看似跟一般沒兩樣的牛丸,據說真的是在工場由人手打造,入口果然十分彈牙,食得出跟外面的是有點分別,肉味亦相對較濃,但沒有預期中的驚喜,可能是因為被星爺戲入面的手打牛丸自幼洗腦,期望過高了吧?!
長崎蛋糕
長崎蛋糕,見到名字這樣得意,又可散叫四件,所以點來一試,端上來的賣相十足像蛋糕一樣,像真度也太高了吧!但實際原來是像海鮮類魚丸的製品,咬落少少彈牙滲出淡淡海鮮香,味道也算不俗。
雲吞拼韭菜豬肉餃
雲吞拼韭菜豬肉餃,上枱時雖雪到硬繃繃,單看賣相還似是自家包製的,幸好淥熟後沒有雪味,但口感和味道也沒甚特別,一般而已 。
豆苗蓎蒿各半份
豆苗蓎蒿各半份,份量彈性,讓客人可多試幾款菜蔬。兩款菜都翠綠鮮嫩,吸收了湯汁後鮮甜爽口,蠻好吃的。
川婆婆招牌紅薯粉
川婆婆招牌紅薯粉,食麻辣火鍋又怎可缺少了紅薯粉呢?!吸滿了麻辣湯汁的紅薯粉,晶瑩滑溜,煙韌有嚼勁,十分美味,讓人吃過一束又一束,正!
整晚的用料、出品和味道都算不俗,雖然有部分可以更好,但以在香港吃到的麻辣火鍋來說,香麻與辣度的調配已算十分到位,唯一要提的是湯底在翻滾個多小時以後,逐漸會變得濃縮過鹹,希望店家注意在相當時間以後應該改以加水來稀釋湯頭,以免變得過濃難以入口。而這店的地方尚算舒適,店員的招待雖不算是十分親切貼心,但就是有種跟朋友相處的味道,初次來到就好像跟老顧客對話般,教人受落到位,畢竟我們不是在高級餐廳用餐,不需要貼身的照顧,最重要不是沒禮貌那種,這樣也是一種地道特色吧。餐廳雖有些食材收費屬中上價錢,但大致上都不算太貴。筆者兩人整晚飲下啤酒,談天說地中又放鬆的享用了麻香惹味的一餐。
2017-02-15
有膏鵝腸
天香午餐肉
非一般棍打牛丸
長崎蛋糕
豆苗蓎蒿各半份
川婆婆招牌紅薯粉
2017-03-22 323 浏览
同男朋友行行下尖沙咀 突然醒起川婆婆 就擇日不如撞日 踩上去食 入到去全場爆滿 而我地無預先訂位 所以被安排到一個角落頭位置 經店員推介後 嗌左麻辣鴨嘴煎魚 $3xx 一上枱果然 魚如其名 而且好滑!仲起哂骨!食完魚就加湯打邊爐 嗌左黑柏葉 水魷 鵝腸 質素屬於中等而最失望係 雙併墨魚滑蝦滑 用料係有良心既 但咬落太散整體員工服務:態度好好 有禮貌用餐環境:比較擠迫價錢:普遍偏高但質素偏中下湯底:愈食愈鹹 加左3次湯先正常反火鍋爐 :個煲太大 長期得中間滾😂

食完魚就加湯打邊爐 嗌左黑柏葉 水魷 鵝腸 質素屬於中等

火鍋爐 :個煲太大 長期得中間滾😂
鴨嘴魚
鴨嘴魚
2017-03-15 1251 浏览
呢幾日凍凍地同朋友出尖沙咀食麻辣邊爐餐廳係係寶勒巷嘅川婆婆 一入去見到每面牆都畫左畫 好靚座位都好舒適 仲有張細枱放食物•鴛鴦鍋 $98+20•點菜紙都有好多圖畫 好用心我地點左鴛鴦鍋 一面麻辣中辣 一面呀婆豬骨湯點完野食之後侍應即刻拎左調味架比我地混醬調味架好整全 葱 蒜 辣椒 麻醬 等等個鍋上得好快 麻辣果邊唔係好辣 麻度唔係好勁 食得辣嘅朋友可以點大辣 豬骨果邊有舊大豬骨同啲粟米 湯底清清地 好味•手切特級三角牛中份 $168••美國肥牛小份 $68•點左好多肉🤤首先上左三角牛同肥牛三角牛即係牛肩 牛味重 唔鞋 厚薄適中唔點醬都好yummy肥牛就唔會太肥 顏色感覺好新鮮牛味當然係三角牛重啲啦 但都唔錯•豬羊拼盤 $88•豬肉好食 好嫩 好濃味 下次必點😋😋羊比較羶 怕羶味嘅朋友要留意喇•長崎蛋糕半份 $18,烏冬 $15•之後就係拼盤 其實係分開點嘅 但餐廳好有心思咁砌盤其中想講嘅係長崎蛋糕呢舊野望落真係一舊蛋糕咁😂但其實佢係魚腐 但比較硬身口感都有啲似食蛋糕另外 我好鐘意個烏冬嘅口感 烏冬索晒啲麻辣湯 非常好食•響鈴 $38、娃娃菜$38•響鈴同娃娃菜係打邊爐必點items 只
呢幾日凍凍地同朋友出尖沙咀食麻辣邊爐

總結川婆婆坐得舒服 價錢唔算平
但用料新鮮同湯底唔錯
喜歡麻辣鍋嘅朋友可以一試🤗🤗
2017-03-15 322 浏览
成日行過呢條街都聞都陣陣香味,係我至愛既麻辣味。今日終於就到男朋友時間一齊去食。一黎到叫左個麻辣火鍋,一大盆上之後加返個九宮格。味道聞就幾香,但食落係辣既,但就唔係好麻。九宮格雖然幾過癮,但實用性一般,四隻角個位基本上係唔會滾起,但貪得意試下都可以的。要左個雜丸拚盆,D丸正正常常無咩雪藏味,而我就貪佢咩丸都有D,唔駛食黎食去都係一款咁DRY。D丸每格落一粒,撈起上黎都幾方便既。另外叫左個響鈴,亦係正常水準。但食得麻辣火鍋,呢個基本上係必叫。吸汁D湯汁,正!個人鍾意淋D浸耐D,咁會再入味D。出前一丁又係另一必點之物。烏冬我都嫌佢唔夠索汁,公仔麵就perfect啦。不過個九宮格因為太細,我要啪開個麵先淥到,有D搞笑。淥完個麵都未食得住,我仲要加返D辣椒生蒜,重口味都極點,但亦係成餐飯最令人滿足既一刻!
個人鍾意淋D浸耐D,咁會再入味D。