一個人真係好難諗食啲乜嘢 經過見到有間專食丼飯嘅專門店 一個人 一碗飯 唔使煩店內細細 座位亦都唔算好多 但係充滿日式情懷 以木系裝修為格調有個半開放式廚房 設有玻璃雪櫃 裏面擺放咗當日時令既刺身 款式種類多 而且部分食材比較少見丼飯種類繁多 而且款款都有圖片提供參考 圖文並茂 淨係見到啲相已經好吸引見到牆上面寫住季節限定丼 蓮子鯛? 什麼來的 一於試呢個蓮子鯛丼$248 這是季節限定的丼飯上面嘅刺身食材配料 非常豐富 放到滿滿密密麻麻的 完全見唔到下面嘅飯夾開上面嘅刺身配料 已經放滿一個碟 有蟹肉 鯛魚片 三文魚片 海膽 牡丹蝦 蟹子 蓮子鯛 非常豐富 而且豐盛當飯已經有基本嘅調味 食到芝麻同紫菜嘅香味海膽又粗又肥 入口即溶 好鮮甜呀牡丹蝦大過隻手板 蝦肉彈牙 蝦頭嘅高甘香 確實令人回味無窮 食過返尋味這就是主角蓮子鯛 魚皮有火炙過 魚油味豐富 肉質是比較紮實 魚味香濃 而且還是厚切的 啖啖肉呀

見到牆上面寫住季節限定丼 蓮子鯛? 什麼來的 一於試呢個

蓮子鯛丼$248 這是季節限定的

當飯已經有基本嘅調味 食到芝麻同紫菜嘅香味

海膽又粗又肥 入口即溶 好鮮甜呀

2019-06-18 49 浏览
尖沙咀棉登徑多了不少新餐廳 其中主打日本菜的餐廳較多 之前經過這店已經很多次 今日中午在附近完成手頭工作便跟朋友一起來 每個午餐定食指配上沙律、關東煮、味噌湯及飲品定食附送關東煮幾有新意 白蘿蔔好入味但又不會太淋身 還有粒魚丸子主食點了山芋吞拿魚蓉丼(山芋蓉、蔥花吞拿魚蓉、三文魚籽) 這裡的蔥花吞拿魚蓉中間有粒粒分明的吞拿魚粒 增加口感 加上丼飯分量都挺多 非常飽肚另外跟朋友單點了一份海葡萄沙津 之前去沖繩旅行食過 覺得口感幾特別 難得這裡有喔 口感一樣脆身配上柚子醋 味道酸甜非常開胃
每個午餐定食指配上沙律、關東煮、味噌湯及飲品

午餐
2019-06-14 39 浏览
丼飯有唔少款式,而且可以揀飯底:赤酢壽司飯或令口和味壽司飯,我地揀左前者。食飯前先飲個面豉湯,口味濃淡適中,有不少豆腐、豆卜同海帶,都幾足料。喜之次丼 $278材料有:喜知次4切、三文魚、白身魚、甘蝦2隻、蔥花吞拿魚蓉、三文魚籽。之前食喜之次試過汁澆同清蒸,第一次食到火炙,結果一試愛上!魚皮輕輕燒過,令個魚油香味更加突出,提升左個層次;其他刺身都新鮮冇筋。赤酢壽司飯嘅醋味適中,如果嫌唔夠濃可以撈埋d醋味啫喱一齊食(跟飯),由於飯量唔多,一啖刺身一啖飯咁樣食啱啱好。極上海老二重丼 $238材料有:日本牡丹蝦1隻、甘蝦4隻、帆立貝4切、三文魚籽。牡丹蝦肉厚鮮甜,絕對唔係甘蝦可以媲美,如果有多幾隻就好了🙈,不過整體黎講我都係鐘意喜之次丼多d,層次豐富得黎比較少見。

喜之次丼 $278

極上海老二重丼 $238
材料有:日本牡丹蝦1隻、甘蝦4隻、帆立貝4切、三文魚籽。
2019-06-13 2795 浏览
尖沙咀白蘭軒道好多食店㗎!朋友話嵐橋丼好好食, 鍾意食日本菜的我梗係去試下啦!地方不算大,不過佈置都有啲日本氣氛喎!如果你坐響度,差點兒有啲感覺去了日本食日本餐,哈哈😂😂當然要食個丼飯啦!蜜柑鯛丼和極上海老二重丼。😋😋有兩碗麵豉湯送添, 前菜叫咗個漬物盛,裏面有爽脆蒜頭, 芝麻棒棒好似叫牛蒡,竟然有我哋好鍾意食嘅酸薑㗎!好開胃呢?👍😊蜜柑鯛丼原來是每個季節丼呢!呢期就是呢個了,今日廚師就選咗蜜柑鯛做主角✨👍😍極鮮味再加我最喜愛的海膽和日本牡丹蝦,仲有兩塊厚身三文魚加蟹肉半添,還有好大粒嘅魚籽。 嘩!呢碗丼好夠份量!佢不是配白飯,係配有味嘅飯,好大碗啊!😍極上海老二重丼,份量都係好大碗,有四隻甘蝦刺身,4舊肥厚帆立貝, 一隻日本牡丹蝦和魚籽, 睇落一啲都唔普通,食材新鮮一流👍 又鮮又飽真的不簡單,個肚飽到響噹噹😂😂漬物盛$58蒜頭爽口,酸薑食後好開胃 蜜柑鯛丼$248海膽好鮮味鯛魚呢期佢最威好鮮極上海老二重當$238

當然要食個丼飯啦!

蜜柑鯛丼和極上海老二重丼。😋😋

又鮮又飽真的不簡單,個肚飽到響噹噹😂😂

漬物盛$58
蒜頭爽口,酸薑食後好開胃

蜜柑鯛丼$248

海膽好鮮味

鯛魚呢期佢最威好鮮

極上海老二重當$238

2019-06-11
2019-06-09 30 浏览
嵐橋丼呢間野,以食丼為主。入到去都幾有居酒屋感覺。座位唔多,我地六點零去都坐左八成,晏啲可能要book 定位。麵鼓湯:一擺低就香味撲鼻,麵鼓味香濃,豆腐好滑,好有咸鮮味!兩個丼嘅賣相都好吸引,好豐富!赤鯥丼:松葉蟹鉗、池魚、赤鯥、三文魚、牡丹蝦、吞拿魚蓉、韓國海膽、三文魚籽鐵火丼:中拖羅、赤身、吞拿魚蓉、鵪鶉蛋兩個丼嘅刺身都好新鮮,好肥美,有油脂嘅香味,又鮮甜!我最鍾意佢個飯有酸薑同埋醋啫喱,撈埋飯同刺身一齊食,可以中和到油膩感,味道豐富!唔經唔覺就食晒成個丼。雞皮:激發三高必選,新鮮燒起,好脆,食落有油香味,完全無危機感架!雞翼:燒得剛好,皮脆肉嫩,脆脆地皮!總括黎講,食材好新鮮。最欣賞有酸咪咪嘅啫喱粒,可以平衡魚生嘅油膩。好有心思!
嵐橋丼

兩個丼嘅賣相都好吸引,好豐富!
鐵火丼:中拖羅、赤身、吞拿魚蓉、鵪鶉蛋
雞翼:燒得剛好,皮脆肉嫩,脆脆地皮!
2019-06-09 28 浏览
早排去開 K11 買完野,記得附近有好多野食,我地是但試一間。呢間食丼為主。入到去都幾有居酒屋感覺。座位唔多,我地六點零去都坐左八成,晏啲可能要book 定位。麵鼓湯:一擺低就香味撲鼻,麵鼓味香濃,豆腐好滑,食日本野我其中一樣最喜歡就係麵鼓湯兩個丼嘅賣相都好吸引,好豐富!赤鯥丼:松葉蟹鉗、池魚、赤鯥、三文魚、牡丹蝦、吞拿魚蓉、韓國海膽、三文魚籽鐵火丼:中拖羅、赤身、吞拿魚蓉、鵪鶉蛋兩個丼嘅刺身都好新鮮,好肥美,有油脂嘅香味,又鮮甜!我最鍾意佢個飯有酸薑同埋醋啫喱,撈埋飯同刺身一齊食,可以中和到油膩感,味道豐富!唔經唔覺就食晒成個丼。雞皮:肥仔精選!新鮮燒起,好脆,食落有油香味,但唔會好膩雞翼:燒得剛好,皮脆肉嫩,咸度適中總括黎講,食材好新鮮。最欣賞有酸咪咪嘅啫喱可以平衡魚生嘅油膩。好有心思!下次再去試其他丼!

兩個丼嘅賣相都好吸引,好豐富!
鐵火丼:中拖羅、赤身、吞拿魚蓉、鵪鶉蛋

雞皮:肥仔精選!新鮮燒起,好脆,食落有油香味,但唔會好膩
雞翼:燒得剛好,皮脆肉嫩,咸度適中

2019-06-08 22 浏览
跟朋友兩個到尖沙咀吃晚飯,經過棉登徑看到這間餐廳,門口樹立了一大塊牌介紹各式各樣的刺身丼飯十分吸引,餐廳面積雖然小但滲透着濃厚的日式餐廳氣氛,很適合跟朋友吹水食飯。來到這裏當然要點刺身丼飯,跟朋友倆分別點了蓮子鯛丼及季節限定丼,分量充足新鮮美味。除了丼飯,餐廳還有提供很多小食串燒,當然還可以散叫壽司刺身,我們點了蒟蒻及雞軟骨串兩樣關東煮。總括而言食物質素高而且價錢合理,一頓令人回味的晚餐,值得推介!

2019-06-05 22 浏览
極上金目鯛丼真鯛平常吃得多, 但今次吃是金目鯛,顯示出師傅的刀工一流, 魚肉雪白薄透, 近皮有粉色。一片卻令人有刮目相看的感覺, 原來是這麼的鮮甜, 魚肉呈半透明和透亮, 紅潤亮麗, 肉質甜味十足, 柔中帶韌和彈牙,口感層次豐富, 魚鮮味突出, 相當吸引,口感一流。在眾多大熱的刺身中也沒有輸掉。金目鯛魚丼,店員提供小小一碟醬汁,以魚肉蘸上此醬汁, 味道惹味, 和鯛魚超搭的, 再細味魚肉, 魚質軟腍細嫩滲有油香, 魚味輕柔清爽, 令人回味無窮!

2019-05-30
2019-06-05 38 浏览
一直沒留言棉登徑有間日本料理。今日一個人,放工想食好些都不錯,所以就進去吃了。選了吧枱位置,店內坐位不多,客人只有1枱。 當時18:30可能尚早吧!有鯉魚旗,日本歌播放,環境有點居酒屋感覺,餐牌選擇很多,以魚生刺身,海鮮類比較吸引。 最後我選了極上金目鯛丼,比較少吃到金目鯛。 金目鯛丼一來就很吸睛,有火灸連皮3片約1cm厚,放在木板上很別緻。刺身薄片有8片,爽口帶勁薄薄的,魚籽很多,子薑,山葵,有米醋粒粒相伴,飯量不是很多,個人都認為剛好。 另外點了1串日本雞軟骨,1串日本黑豚肉腸。腸仔皮脆煙韌,口感很好爆汁的麵豉湯有油豆腐,海帶,豆腐粒,味道都很濃。
一直沒留言棉登徑有間日本料理。

今日一個人,放工想食好些都不錯,所以就進去吃了。

火灸金目鯛

日本雞軟骨串燒

另外點了1串日本雞軟骨,1串日本黑豚肉腸。
腸仔皮脆煙韌,口感很好爆汁的

麵豉湯有油豆腐,海帶,豆腐粒,味道都很濃。

2019-06-02 75 浏览
今個月我生日,準備日日食大餐啦!第1餐生日飯,由老公帶我去尖沙咀食丼飯。他很神秘帶我到棉登徑,棉登徑真係食街一樣,很多選擇。嵐橋丼飯專門店價錢中上,尖沙咀來說物超所值,環境坐位以木為主。服務員安排我們坐2人卡位,都很寬闊。極上金目鯛丼$268專一之選,一魚2種口味,魚生薄片,晶瑩通透。帶爽口。火灸燒,魚皮油脂位焦焦,魚肉滑滑,綿綿的。嘩! 極品享受。老公真識食胡麻角切海鮮丼$168不要以為角切就是頭頭尾尾,粒粒很正方,有吞拿,有三文魚粒,鯛魚粒,牡丹蝦,油甘魚粒,蔥花吞拿蓉,燒海鰻,魚籽,蟹肉,非常豐富,很適合貪心的我。隻牡丹蝦完全焦點,很新鮮,蝦頭沒有黑色的。爽甜!讚!丼飯用上湯焗,飯金黃色,除了吃到醋味還有點咸味,完全不落豉油,加上我有胡麻醬,加少少在角生已經味道豐富。生日當然不只吃丼,選了2串特別串燒。日本黑豚肉腸-脆皮肉味比較濃,爆汁的日本雞軟骨-比較特別,是雞肋位置,不同我們吃炸雞軟骨,不是粒粒,是一件件長方形,很彈牙驚喜。
今個月我生日,準備日日食大餐啦!

第1餐生日飯,由老公帶我去尖沙咀食丼飯。

他很神秘帶我到棉登徑,棉登徑真係食街一樣,很多選擇。

嵐橋丼飯專門店

極上金目鯛丼$268

專一之選,一魚2種口味,魚生薄片,晶瑩通透。
帶爽口。
火灸燒,魚皮油脂位焦焦,魚肉滑滑,綿綿的。

極上金目鯛丼飯

嘩! 極品享受。老公真識食

胡麻角切海鮮丼$168

胡麻角切海鮮丼飯

隻牡丹蝦完全焦點,很新鮮,蝦頭沒有黑色的。
爽甜!讚!

生日當然不只吃丼,選了2串特別串燒。
日本黑豚肉腸-脆皮肉味比較濃,爆汁的

麵豉湯
胡麻角切海鮮丼飯
麵豉湯
日本黑豚肉腸,日本雞軟骨
2019-05-31 28 浏览
陪友人尖沙咀假日酒店開完會附近太多美食。臨近酒吧附近有條河內道沿住行到盡頭。不需要導航都睇到附近超多日本食堂。同事介紹呢間精緻而特別的丼飯,一場黎到當然試一試。裝潢少不得日式風格,店員帶位都盡量比我地舒適就坐,果段時間才是香港準備收工時間段,根本無其他人。坐至角落位的二人台可以環視周邊環境。入座之後每人一碗面鼓湯,竟然不算太鹹,餐牌果然以各式各樣刺身搭配的丼飯。我個人摯愛吞拿魚,點左份火炙吞拿魚辣味丼。擺上台之後,先發覺果層一堆紅色類似藏紅花的係辣椒絲,搭配好靚。同事點左最貴的鯛魚丼,我就麻麻地,不過佢果碗魚子影相一流。期間只食呢碗丼就足夠飽,以前仲小睇呢碗咁精緻的丼飯會不會食不飽。點知裡面塞住滿滿大半碗製作的有料飯。(食材融入飯中,不是簡單的白飯)食完之後再叫兩個串燒,青椒仔。當係飯後小食。擺盤得意,都係好細條,有別於其他炭燒之類味道。過程中職員都有幾句中文介紹下,如果不是,真感覺好似係置身日本鬧市的食堂裡。買單都不算貴,尖沙咀食野係咁上下,最緊要食材新鮮食到飽。

同事介紹呢間精緻而特別的丼飯,

一場黎到當然試一試。
裝潢少不得日式風格,

店員帶位都盡量比我地舒適就坐,

果段時間才是香港準備收工時間段,根本無其他人。
坐至角落位的二人台可以環視周邊環境。

入座之後每人一碗面鼓湯,

竟然不算太鹹,餐牌果然以各式各樣刺身搭配的丼飯。

我個人摯愛吞拿魚,點左份火炙吞拿魚辣味丼。
擺上台之後,先發覺果層一堆紅色類似藏紅花的係辣椒絲

,搭配好靚。
火炙辣味吞拿魚丼

同事點左最貴的鯛魚丼,我就麻麻地,不過佢果碗魚子影相一流。
極上金目鯛丼

食完之後再叫兩個串燒,
青椒仔

青椒仔。

買單都不算貴,尖沙咀食野係咁上下,最緊要食材新鮮
食到飽。
2019-05-29
火炙辣味吞拿魚丼
  • 極上吞拿魚腩丼
2019-05-31 31 浏览
在尖沙嘴 k11,行完街附近藝術商場唔多餐廳,就搵晚餐。尖沙嘴附近有條街就特別多食肆,在棉登徑行到尾已經有幾間餐廳,尤其是日本餐廳定食居酒屋附近。我地一行2人考慮完拉麵,酒吧等。由於都唔趕時間就決定臨近用餐同同事選擇門面簡單的丼飯圖片的餐廳。晚餐選擇簡單食飯,一入座就有面豉湯送上,味道夠濃烈,不會偏鹹。菜單清一色刺身同飯丼。選擇左好多魚子的飯丼,再選擇當係飯後小食的燒青椒仔。剛剛擺上台就熱辣辣辣椒味道傳出。點完這些食物,應該都足夠飽,其實飯不算太多,但精緻而夠份量,一個人定食餐都差不多。其後還想試關東煮,但實在食唔落。內部環境都細細位,兩個人對住坐比較closed方便繼續傾公事。
在尖沙嘴 k11,行完街附近藝術商場唔多餐廳,就搵晚餐。

晚餐選擇簡單食飯,
一入座就有面豉湯送上,味道夠濃烈,
面豉湯
不會偏鹹。
菜單清一色刺身同飯丼。

選擇左好多魚子的飯丼,
極上金目鲷魚丼

再選擇當係飯後小食的燒青椒仔。
剛剛擺上台就熱辣辣辣椒味道傳出。

日本青椒仔

其後還想試關東煮,但實在食唔落。

2019-05-31 51 浏览
又來到呢條街食日本野啦,上一次經過都已經覺得好好食,因為有好多人排隊同埋出邊嘅餐牌好豐富咁,今日終於晚餐又可以嘗試。叫咗一個當飯前菜有麵豉湯我依個當飯有唔同配料,包括海膽,三文魚,油甘魚,煩嘅質素不錯份量不算太多成個飯都幾好食。自己覺得個海膽好好食,冇海水味好奇怪味,好新鮮。我男朋友食咗第二個飯,佢嗰個吞拿魚茸都好好食,我哋仲帶咗個關東煮,同日本嘅味道10分相似,好好食呀。下次一定要叫多啲人嚟食埋其他小食,例如煎餃子,串燒
2019-05-31 27 浏览
碗湯,一打開碗, 香氣四溢, 再試試湯, 內有豆腐,用足心機, 十分不俗。今次我品嚐了「極上海老二重丼」極上海老二重丼帆立貝刺身是厚身,單是賣相已經十分吸引,入口鮮味十足, 不像雪了很久的急凍刺身,帆立貝是那麼彈牙又有嚼勁,真是一吃難忘,配合魚子,入口新鮮又不會膩, 吃了一片會想接著再吃呢。甘蝦&牡丹蝦有光澤感, 的肉質緊實, 蝦味鮮香, 口感亦相當爽口, 最後還可以把頭部的蝦膏啜出來。小小的日式店, 菜式精緻有心思,食物新鮮,員工的服務也特別貼心周到, 來這裡晚餐,絕對是很好的享受和體驗。

極上海老二重丼

2019-05-30
2019-05-28 30 浏览
平日夜晚約左個媽媽級朋友仔食飯,約得D有家室既其實都預左唔會坐得太耐所以搵間餐廳最緊要就腳同好食個人就最鐘意搵d收得埋自己既小店唔怕放工撞口撞面又見到公司有關人等呢間喺K11附近既丼飯專門店店面雖小,但睇Menu就已經有幾款可以一試,價錢又唔算貴刺身丼既配撘都算多㨂食邊款都諗左...好耐所謂不時不食,「季節限定」-蓮子鯛丼走唔甩喇加埋個鎮店既「極上海之幸」丼就剛剛好見個樣咁大堆頭其實已幾吸引!當然最最最重要既係難得每一件海鮮都堅新鮮絕無雪味兼有甜味特別欣賞牡丹蝦、兩款鯛魚、拖羅、鮑魚...食食吓仲見有些醋啫喱,單咬幾粒落口又幾得意喎丼飯係跟個Miso soup, 其中一碗加錢轉左個𩶘魚湯,可惜...比較下兩湯都感覺一般,鹹味多過鮮味差左少少完美既結尾
所以搵間餐廳最緊要就腳同好食
個人就最鐘意搵d收得埋自己既小店
唔怕放工撞口撞面又見到公司有關人等
呢間喺K11附近既丼飯專門店
店面雖小,但睇Menu就已經有幾款可以一試,價錢又唔算貴
刺身丼既配撘都算多
㨂食邊款都諗左...好耐

所謂不時不食,「季節限定」-蓮子鯛丼走唔甩喇
加埋個鎮店既「極上海之幸」丼就剛剛好
見個樣咁大堆頭其實已幾吸引!
當然最最最重要既係難得每一件海鮮都堅新鮮
絕無雪味兼有甜味
特別欣賞牡丹蝦、兩款鯛魚、拖羅、鮑魚...

食食吓仲見有些醋啫喱,單咬幾粒落口又幾得意喎

差左少少完美既結尾

2019-05-22