2019-08-02 31 浏览
今晚約咗男朋友係尖沙咀行街,行街之前要醫一醫肚,時間尚早,冇預約都入得到呢間位於棉登徑嘅「嵐橋丼飯專門店」食返餐好嘅 😋 餐牌都幾多選擇,樣樣都好似好好味!有選擇困難症嘅我一時都唔係好揀到,男朋友就拍板要咗以下幾樣嘢:極上大拖羅丼($228):啲拖羅塊塊都好大塊同好厚!😍 上面有啲好似啫喱嘅嘢應該係用壽司醋整嘅,酸酸哋,食落去好特別!季節限定丼 - 蓮子鯛丼($248):呢個丼係季節限定,入面有好多料,有三文魚、油甘魚,牡丹蝦、松葉蟹肉、海膽同三文魚籽,超級豐富,食完覺得好滿足!😋每人一碗麵豉湯:其實食完兩個丼已經飽飽哋,但我哋仲叫多咗三串串燒食吓:日本雞軟骨($28)、牛舌($52)、日本黑豚腩($38)

每人一碗麵豉湯:

2019-08-01 35 浏览
之前食過嵐山,覺得都幾出色,今次食埋隔離間嵐橋比較下,同樣係不同凡響!我地叫左兩個刺身丼—赤鯥丼同極上海老二重丼。兩個丼加加埋差唔多都有十種刺身,有赤鯥、三文魚子、帆立貝、甜蝦、池魚、海膽、赤蝦、松葉蟹、三文魚。每一樣都好新鮮,分量亦唔少,加埋佢用赤醋飯,令味道錦上添花。我地再叫左唐揚炸雞同燒鱈魚干,兩樣都處理得幾好,炸雞唔會油淋淋,表面乾身內裡juice。魚干好香脆,又唔會太鹹。棉登徑呢邊真係卧虎藏龍,人流唔多,但係餐廳質素好高。呢間亦唔例外!

2019-07-31 37 浏览
平時食日本菜都係食壽司,刺身多,因為想食多d刺身,食少d飯,同埋丼入面嘅刺身通常會差少少,所以好少會食丼。但係今日有個朋友介紹,話有間丼飯好好味,所以決定試一試。我同朋友叫咗兩個丼飯同埋三串串燒首先上咗個湯跟住係極上大拖羅丼 ($228), 好大塊拖羅,好肚尾,好鮮甜另外再叫咗個李節限定丼,蓮子鯛丼,裏面好豐富,有三文魚,油甘魚,牡丹蝦,松葉蟹肉,海膽,仲有三文魚籽,咁多刺身都係($248),真係抵讚牛舌,黑豚腩,雞軟骨
平時食日本菜都係食壽司刺身多,因為想食多d刺身,食少d飯,同埋丼入面嘅刺身通常會差少少,所以好少會食丼。

但係今日有個朋友介紹,話有間丼飯好好味,所以決定試一試。

我同朋友叫咗兩個丼飯同埋三串串燒
首先上咗個湯

牛舌,黑豚腩,雞軟骨
其實小妹平常好少會寫食評,除非食物好差或態度極度惡劣,而呢間餐廳正正就中左其中一樣而令我要寫篇食評黎出出氣。餐廳內唯一的兩位侍應既態度都非常一致-惡劣。其實餐廳既價錢其實已經沒有性價比可言,服務態度還要差得令人髮指。至於食物方面,其實沒有太特別,新鮮也並不見得,份量很少,但價錢卻比其他日本餐廳貴。所以我不太明白呢間餐廳既好評係基於方面去評分。所以我勸喻各位如果不想貼錢買難受的話,就應該選擇其他餐廳幫襯

2019-07-28
2019-07-27 48 浏览
今日同男朋友去左尖沙咀食飯,我地都好鐘意食日本菜,行左去棉登徑附近搵下有咩日式餐廳。8:00「嵐橋」依然有長長人龍,棒場客果然不少啊!我地都趁熱鬧去排隊食個晚飯。我地一人叫左一個丼飯。我叫左極上海老二重丼,包括:甜蝦、牡丹蝦、帶子。刺身水準好高,全部厚切好新鮮,色澤好靚好鮮甜,牡丹蝦蝦膏好多,入口爽嫩鮮甜度極高,帶子兩隻切成四件,每口鮮嫩爽甜。赤醋飯酸酸甜甜夠哂開胃,份量仲好多,一定飽肚。男朋友叫左火灸牛肉丼飯,牛肉切片夠哂薄,牛肉好濃郁,質素好高。我地仲叫左兩款串燒,燒牛舌和黑豚肉,即叫即燒夠哂香口!肉嫩多汁好驚喜啊!
2019-07-26 51 浏览
今日同女朋友食飯,女朋友最愛食日本菜,我地去左尖沙咀食飯!一間好有名氣既日式丼飯餐廳,8:00到餐廳都大排長龍。我地一人叫左一個丼飯。每個丼飯都有一碗味增湯,濃郁夠足料,入口非常重口味,入面有紫菜、豆卜,好濃香好鮮味。我叫左火灸牛肉丼飯,即叫即燒牛肉片,薄切完全唔會鞋口,牛片油花香又高,雪花部位分布非常平均,入口即溶,牛味仲好濃!牛肉產自日本,牛味果然唔同啊!女朋友叫左刺身丼飯,刺身厚切質素非常高,好新鮮!
2019-07-22 50 浏览
星期日相約朋友相聚, 慶祝自己又老一歲! 最近愛上日本菜, 上open rice見食評不錯 特登到麼地道一試又想食蟹又想食火灸三文魚 所點了北海道蟹丼及火灸三文魚帆立貝丼蟹不是太鮮甜,蟹膏永遠是我最愛鮮蝦很新鮮而飯的分量相當足夠帆立貝比想像中大隻 口感都幾好主菜到之前, 有前菜包括關東煮兩件,迷你沙律及麵噌湯. 以這個價位 很抵食! 海鮮都大隻,服務生態度很好 朋友到之前點了一個雞泡魚乾燒得幾好 不太乾身 有汁既 下次想試下點串燒食,期待下次約會。
星期日相約朋友相聚, 慶祝自己又老一歲!
最近愛上日本菜, 上open rice見食評不錯

特登到麼地道一試

又想食蟹又想食火灸三文魚
所點了北海道蟹丼及火灸三文魚帆立貝丼

蟹不是太鮮甜,蟹膏永遠是我最愛
鮮蝦很新鮮而飯的分量相當足夠
帆立貝比想像中大隻 口感都幾好

海鮮都大隻,服務生態度很好

朋友到之前點了一個雞泡魚乾
燒得幾好 不太乾身 有汁既
下次想試下點串燒食,期待下次約會。

北海道蟹丼
2019-07-21
庆祝纪念
生日
2019-07-22 35 浏览
棉登徑一向多日本餐廳,所以想吃日本料理時我不自覺就會走到這邊看看有什麽好吃。經過嵐橋丼飯專門店時,猛然醒起朋友推薦過,就入去一試。餐廳地方不大,座位之間空間不多,但環境還是很有日本居酒屋風味。作為吞拿魚迷,毫不猶疑就點了火炙辣味吞拿魚丼($178)試試,一碗有5片火炙吞拿魚,吞拿魚輕輕火炙過,更加逼出魚味。吞拿魚嫩滑軟腍,蔥花吞拿魚蓉細緻香滑,慢慢吃還吃到隱隱的辣味,十分過癮。把鵪春蛋蛋汁和米飯攪勻,米飯變得更加濕潤黏口,頗有特色。見到鄰桌點的松葉蟹甲羅燒($68)賣相極其吸引,香味傳來,索性點一客也試試。松葉蟹甲羅燒水準很高,蟹蓋上放有松葉蟹肉、滿滿的蟹膏、蟹子、香蔥和鵪鶉蛋,拌勻所有食材直接就食得。蟹膏鮮味十足,口感軟綿綿之餘不時又吃到蟹子的粒粒爽脆口感,口感豐富。蟹膏蟹肉份量亦慷慨,令人非常滿足!

很久沒有吃過丼了,這天在尖沙咀工作後就去了嵐橋丼飯專門店!這間小店一向人氣高企,因為店子地方不大,排隊人龍太長,所以我已經幾次過餐廳而不入。這晚可能因為下雨天,所以顧客不多,不用等位就能入座。點了極上海老二重丼($238) ,餐廳送麵豉湯,我加$28轉了立魚湯。立魚湯絕對值得一試,魚湯呈奶白色,味道非常鮮甜,明顯真材實料。每一口魚湯都充滿濃濃幸福感呢!極上海老二重丼價錢雖然偏貴,但質素不俗。海老二重丼有1隻日本牡丹蝦、甘蝦4隻、帆立貝4切及三文魚子,全部都是我最愛的元素。日本牡丹蝦份量十足,肉質鮮甜彈牙,用料新鮮。甘蝦其實亦頗為大隻,鮮甜程度與牡丹蝦不遑多讓。帆立貝柔軟鮮美,如果再厚實一點,口感更佳。三文魚子粒粒晶瑩剔透,一咬即爆發鮮味。比較特別的是餐廳還加了一些寒天在上面,增添口感。壽司飯可以選擇赤醋壽司飯或令和口味壽司飯,選了前者,調味不錯。餐廳還有不少小食選擇,見到有燒鱈魚片($32)立即點了一客。燒鱈魚片誠意十足,新鮮即製,上桌時要趁熱食,非常香脆可口,超好吃,後來攤涼了口感有點變腍呢!
很久沒有吃過丼了,這天在尖沙咀工作後就去了嵐橋丼飯專門店!
這晚可能因為下雨天,所以顧客不多,不用等位就能入座。

2019-07-19 78 浏览
Search見到呢間日本丼飯都幾多好評,而且六月初夏去完日本回來之後,有啲回味日本美食,所以決定book位同男朋友試下。晩餐時間,六點幾不算多人,但店內位置不多,到我哋用餐完,已見有食客排隊。建議訂位比較好呢我叫了一個海之幸丼,男朋友叫咗個季節限定的丼。首先飯面鋪滿新鮮的海鮮魚生,未食已覺得相當豐富、吸引。賣相很不錯喔魚生大塊肉質新鮮大大隻牡丹蝦,大片油甘魚、吞拿魚、蟹肉、上面仲有一粒粒類似透明的柚子啫喱,好開胃清清味蕾的感覺。魚生不會有鯹味,吃得出不是廉價貨,品質不錯。注意:醋飯是已經調了味,所以不用加好多鼓油一口魚生一口醋飯,幸福的感覺啊❤️ 再多一點蟹肉更正,好好味,吃得過癮啲(貪心的概念)仲叫咗一份甜蝦同一隻串燒雞翼。兩樣都很不錯,甜蝦鮮甜,啖啖肉。雞翼燒得剛剛好,好香串燒味(廢話)😛 肉質不硬。但當然不能同我在日本食的串燒雞翼比,始終日本 地雞 肉質更勝一籌。整體呢餐食得滿足!始終一分錢 一分貨,不便宜,想再試

建議訂位比較好呢

魚生大塊肉質新鮮
海之幸丼
注意:醋飯是已經調了味,所以不用加好多鼓油

整體呢餐食得滿足!始終一分錢 一分貨,不便宜,想再試
2019-07-06
海之幸丼
2019-07-19 22 浏览
今天下午到尖沙咀開會,難得比平時早下班,順便找找好西吃。轉角看見一間丼飯店,一個個小燈泡在簷蓬作裝飾,引人注目,便決定進店探個究竟。未夠七時,店內竟8成入座,幸好安排了角落位置,一人吃飯也不尷尬。我點了極上海老二重奏,有牡丹蝦一隻,甘蝦四隻,帶子四片,三文魚籽。牡丹蝦很巨型,蝦肉有拇指般大,口感彈牙。甘蝦十分鮮甜,有四隻可以慢慢享受。帶子有四片,鮮甜美味,亦很大片。吃三文魚籽,裏面的豐富魚油爆發,咸香四溢。由於刺身太多鋪滿碗上,我把它們全都放上小碟,逐件品嚐。壽司醋和日本米是最佳配搭,明顯看出壽司飯是充滿心思,因為師傅灌入少量豉油,不用調味也風味十足。還有一些沙律菜和薄荷葉,可以讓客人拌着一齊吃。另外點了燒牛舌,雞肉串。牛舌很香,熱烘烘的,牛味香濃,沒有膻味。雞肉串嫩滑無比,上了少許和風醬汁,令人一食難忘。丼飯送一碗熱麵豉湯,入面有豆腐,海帶,喝下去很暖胃,這一頓晚餐真的很滿足。
今天下午到尖沙咀開會,難得比平時早下班,順便找找好西吃。

由於刺身太多鋪滿碗上,我把它們全都放上小碟,逐件品嚐。

2019-07-17
2019-07-19 53 浏览
去睇演唱會之前係尖沙咀周圍搵嘢食,早前喺網上見到呢一間食丼飯好似好正,就入去試吓, 我哋入去嗰時6:30pm已經有九成坐滿。入邊嘅裝修好似日本嘅居酒屋好舒服,細細間好cozy嘅感覺但係鋪頭就比較細。我哋嗰日唔係好肚餓所以只係一人叫咗一個丼飯。我地叫左個 「極上大拖羅丼」$228 同埋 「火炙辣味吞拿魚」 $178 。兩個都好好味,份量夠大,俾好多飯,飯上面仲有好多細細粒嘅啫喱仔,其實係壽司醋。一啖咬落去爆開包住啲飯一齊食好好味。拖羅都夠大件厚身。總括嚟講都好好味。最後我哋發現原來網上OpenRice 訂位有八折!下次去記得網上訂位

我哋嗰日唔係好肚餓所以只係一人叫咗一個丼飯。

。拖羅都夠大件厚身。總括嚟講都好好味。

極上大拖羅丼
極上大拖羅丼
2019-07-19 20 浏览
上個星期同老婆係尖沙咀搵食,由於我地兩個都係日本料理愛好煮,上網search搵到呢個丼飯店,見好似幾唔錯,就馬上去試下。我地大概夜晚6點去到,佢地似乎係啱啱落完場,所以我地係第一枱客。入到去,鋪面都裝飾得好靚。我地叫左兩個丼,『火炙辣味呑拿魚丼』同『蜜味鯛丼』。等左無幾耐,兩個丼飯就上枱喇!首先要講,兩個丼飯都好精美,望見都好開胃。先講下我個『火炙辣味呑拿魚丼』。佢有4塊火炙拖羅,味道同口感都相當唔錯。另外,佢仲有一pat呑拿魚,用鵪鶉蛋撈云佢之後,再伴飯食,真係一流!然後講下『蜜味鯛丼』。佢首先有鯛魚片,好新鮮,口感都好好。然後仲有蝦,同三文魚片,十分豐富!如果下次再來,要試埋其他丼飯先得!

我地叫左兩個丼,『火炙辣味呑拿魚丼』同『蜜味鯛丼』。
等左無幾耐,兩個丼飯就上枱喇!
首先要講,兩個丼飯都好精美,望見都好開胃。

如果下次再來,要試埋其他丼飯先得!
2019-07-14
2019-07-17 18 浏览
今天在尖沙咀開完會後就約朋友過來一起食午飯,想找個地方可以慢慢坐下,而這家嵐橋丼飯專門店的新鮮刺身飯也挺吸引的,我和朋友就不約而同決定來食。極上海老二重丼用料豐富,賣相美觀吸睛,有身型較大的日本牡丹蝦,甘蝦, 帆立貝和三文魚籽等,芥末做成可愛的葉子形狀。可以選擇赤酢壽司飯,飯粒煙韌而飽满,酸甜的口味令整碗飯的味道昇華。牡丹蝦鮮甜嫩滑,蝦肉入口即溶,爽滑香甜,蝦味濃郁。帆立貝厚身飽满,有淡淡的海水礦物味,味道清甜可口,口感滑溜。極上金目鯛丼有足足10片的金目鯛,切得夠厚身,其中三片是輕微燒過魚皮,香氣散發,油脂味香濃,肉質口感有點似果凍,魚香味豐富。 三文魚籽粒粒飽满,鮮甜多汁。另外還點了多種特式串燒,燒雞軟⻣,燒雞皮,燒雞心,燒雞腎,燒牛舌等,燒得香脆可口。燒雞皮煙韌有口感,不帶油膩感,燒牛舌嫩滑多汁,牛肉味香濃。清酒 辯天,酒味香醇,味道不嗆口,是食刺身和串燒的好配搭。餐廳的服務週到有禮,食材新鮮有心思,價錢很合理,下次推介朋友再來食。
極上海老二重丼
極上金目鯛丼
清酒 辯天,酒味香醇,味道不嗆口,是食刺身和串燒的好配搭。

2019-07-16 23 浏览
weekend好耐無同老公出去尖沙咀食飯啦!今日難得出開去買野!係k11行完街,所以就過對面睇下有咩食啦。咁岩見到呢間嵐橋,裝修到好似日本啲居酒屋咁!睇一睇餐牌,見到有勁多種丼飯😍😍😍二話不說就入左去lu!我地點左一個蜜甘鯛丼、一個火灸辣味吞拿魚丼,同埋幾串串燒咁!凡點丼飯,都會送味噌湯😋😋😋等左一陣,兩碗丼飯都到啦!仲有味噌湯!平時我唔太鐘意似味噌湯,覺得d味精好重,但呢碗反而無呢個感覺🤤 蜜甘鯛丼上面有海膽😍😍佢既海膽好fresh!食左呢dd海膽直頭想再叫多板🤤🤤🤤而佢既三文魚都正,因為都切得唔薄,令到佢好有口感!而最最最重點,係佢隻蝦!個蝦頭勁鮮甜又juicy😍😍😍呢個飯我比100分😆😆😆😆