2021-08-18 536 浏览
香港吃貨篇✨朋友話有間日本餐廳想試好耐👅 今日就同佢嚟👉🏻 岩鹽日本料理👈🏻 睇下好唔好食先➰..“八爪魚刺身”(HK$68)餐廳介紹係今日新鮮嘅海鮮🐙 所以就叫嚟試下,食落好鮮甜,口感煙韌爽口,配Wasabi或淮鹽食都好正👍🏻..“班戟鰻魚三色卷”(HK$98) 用蛋皮包住鰻魚、牛油果、蟹籽,味道濃郁、口感醇厚,唔錯㗎😌..“胡麻呑拿魚牛油果”(HK$78)鮮味十足嘅吞拿魚 ,配上香滑牛油果,加埋胡麻醬,好清新,超適合炎炎夏日❤️..“炸青森帶子”(HK$68) 完全係外酥內嫩,酥脆麵衣鎖住帶子嘅鮮甜,令人忍唔住食完一粒又一粒🙈..“廣島蠔釜飯”(HK$128)今晚嘅主角終於上台喇😋 飽滿嘅廣島蠔,食落係帶少少海水味嘅蠔,飯入面放了很多栗子、冬菇等食材增添香氣,令口感更加豐富。食到最後,可以加入清茶同紫菜,變成茶漬飯,超好食呀〰️..“巨峰梳打”(HK$28) 巨峰提子香氣特出,清涼又好味👀.“香桃梳打”(HK$28) 唔會好甜嘅桃味,夏天食超清爽💫.🔥餐廳依家做緊優惠,凡消費滿HK$400就送$50優惠卷,下次嚟又可以平啲喇🔥...
香港吃貨篇✨

“八爪魚刺身”(HK$68)

“班戟鰻魚三色卷”(HK$98)

“胡麻呑拿魚牛油果”(HK$78)

“炸青森帶子”(HK$68)

“廣島蠔釜飯”(HK$128)

“巨峰梳打”(HK$28)
巨峰提子香氣特出,清涼又好味👀
“香桃梳打”(HK$28)
唔會好甜嘅桃味,夏天食超清爽💫

2021-08-12 6316 浏览
某程度上日式斧飯是異曲同工的煲仔飯,把餸放在米飯上一齊煮變成有味飯。岩鹽門外把製作斧飯的廚房展示,似足我們茶餐廳把炭火爐放在門外煮煲仔飯,日式版本,高級得多,裏面是一間舒適的居酒屋。進入餐廳路過,是日各款鮮魚誘人。海膽三文魚斧飯 $138我們兩人分享海膽三文魚斧飯,木製盛器洋溢日本風格。三文魚半熟,中央依然生嫩,餸料鋪滿面,有豆粒、青菜、菇片、芝麻及栗子。混合來吃,口感清而豐富。第二節的吃法類似茶漬飯,茄湯到煲內侵軟飯焦,然後加芥末及紫菜吃。斧飯外,亦吃了刺身、炸物及卷物,水準基本,沒有出錯。八爪魚刺身 $68炸青森帶子 $68唐掦多春魚 $78鮪魚雙色卷 $108荔枝薄荷梳打 $38火龍果乳酸特飲 $38見飲品特式,一人一款試吓。火龍果乳酸特飲酸甜乳酸味,是可口的;荔枝薄荷皆是同伴喜歡的,不過中和了,我只喝到梳打水味道。環境舒適,食物唔貴,性價比合理。

進入餐廳路過,是日各款鮮魚誘人。

海膽三文魚斧飯 $138

我們兩人分享海膽三文魚斧飯,木製盛器洋溢日本風格。

混合來吃,口感清而豐富。

斧飯外,亦吃了刺身、炸物及卷物,水準基本,沒有出錯。

八爪魚刺身 $68
炸青森帶子 $68
唐掦多春魚 $78
鮪魚雙色卷 $108

荔枝薄荷梳打 $38
火龍果乳酸特飲 $38

味道。

環境舒適,食物唔貴,性價比合理。

2021-08-12
2021-08-11 3506 浏览
#岩鹽日本料理 前日放工去了利舞台食晚飯,朋友一直都推薦這家日本料理,除了好味款式多,價錢都唔貴,就一齊去試下先。平日都坐滿晒,所以大家最好訂位會好一點❤️❤️🔹黑松露雜菌玉子燒 $68 我本身很喜歡吃菌類食物,所以這個玉子燒很適合我,熱辣辣又唔會鞋口,但黑松露多一點會再好d 😁🔹炸青森帶子 $68 青森出名的帶子 ,經油炸後都可外脆內嫩,size 亦都係大粒,味道不錯😉😉😉🔹菠菜蟹肉陶板燒 $148 上枱時蛋漿未熟,要等約幾分鐘,慢慢用火係陶板上煮熟,味道超好,蟹肉和蟹棒都滿滿,菠菜很夾,這個我會推薦大家👍🏼👍🏼👍🏼🔹海膽三文魚釡飯 $138 最正係加左海膽,撈埋三文魚香飯,最後既飯焦可加入上湯,變茶漬飯吃😋😋😋🔹三文魚風味卷 $68 都幾大條,有4件,味道就正常,不是很突出,但都好味的😊😊🔹 抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬 $38 抺茶粉很濃,蕨餅就爽口,正體不錯☺️☺️☺️岩鹽日本料理地址: 銅鑼灣利舞臺廣場16樓
平日都坐滿晒,所以大家最好訂位會好一點❤️❤️

岩鹽日本料理
地址: 銅鑼灣利舞臺廣場16樓
2021-08-10 558 浏览
Cheese omelette $68Very moist and milky omeletteWith melting cheese insideLove the overall light texture And nothing too sweet and artificial Skewers platter $128Definitely a must have got skewers loversWith vegetables and all sorts of meatsLove the thick and huge ox tongueIt’s very chewy indeedThe petite purple yam is grilled just rightWith the inside not being dried up and still very soft in textureSoft crab and avocado roll $78Another healthy choice for ladies With excess mashed avocado on to

Cheese omelette $68
Very moist and milky omelette
With melting cheese inside

Skewers platter $128
It’s very chewy indeed

With excess mashed avocado on top that can balance the crispiness of the crab
Overall a well balanced sushi roll
2021-08-09 550 浏览
這裡平日星期一也爆場,也是作為一家樓上店的爆紅,沒想到原來地道日本家庭菜也是很有市場!一格格間開的桌椅中,衛生防疫做得相當好!而且侍應也是隨傳隨到,很有效率明太子頗咸的明太子加上清新的青瓜,意外的很穴子明太子玉子燒內含明太子以及穴子,好特別的咸香味又軟滑香濃汁燒墨魚串醬汁甜中帶咸,墨魚夠煙韌,吃起來很爽!合鴨大蒽煮$98非常濃郁的鴨肉香味,鴨皮又彈,肉汁很有特色!鮪魚雙色卷沒想到這份吞拿魚雙拼還不錯,赤身加上吞拿魚茸很軟滑,鮮味也夠出,是晚出色之選香魚釜飯像煲仔飯的食法,師傅已預先調好味,香魚多骨但只要退去中間那條骨,基本上是還好茶泡飯把茶加到我自己的飯焦釜中,非常香濃的嗏

明太子
頗咸的明太子加上清新的青瓜,意外的很

穴子明太子玉子燒
內含明太子以及穴子,好特別的咸香味又軟滑香濃

汁燒墨魚串
醬汁甜中帶咸,墨魚夠煙韌,吃起來很爽!

合鴨大蒽煮$98
非常濃郁的鴨肉香味,鴨皮又彈,肉汁很有特色!

鮪魚雙色卷

香魚釜飯

茶泡飯把茶加到我自己的飯焦釜中,非常香濃的嗏
2021-08-08 457 浏览
平日工作好忙,但每星期都要抽一兩晚時間吃好東西,和朋友聚聚,排解壓力,也是為自己打打氣,繼續努力的動力。我們都喜歡吃日本料理,今晚就來到銅鑼灣的岩鹽,品嚐在地日本風味,彌補未能去旅行的遺憾。火龍果乳酸梳打$38這裡的無酒精飲品是相當抵飲的,我們選了兩杯紫色系,十分浪漫感覺,火龍果這杯味道較濃,另一讚賞是果味都不會很假的味道,蠻討好的。荔枝薄荷梳打$38荔枝口味就比較清新,薄荷不會太出,少少涼快感,擊退夏日的悶熱。日本岩手縣氣仙町生蠔$98是日供應的新鮮生蠔,大大隻,有點creamy但沒有我害怕的感覺,可能它夠新鮮,帶點酸的調味,更易入口,有日本吃到的感覺。銀鱈魚豆腐鍋$178銀鱈魚用來做鍋物不多見,雪塊數量蠻多的,魚肉細滑帶油香,伴隨不少蔬菜,感覺健康,湯底鹹淡適度,可以一併湯下。炸青森帶子$68香口的小食,加點鮮檸檬汁,更開胃,咬下出嚐到了帶子的鮮味,炸得剛好沒過火。穴子明太子玉子燒$68推介的玉子燒,師傅功架甚佳,燒出來十分滑溜,內裡是穴子即是鰻魚類,加上少少鹹香的明太子,想不到會這麼夾。香魚釜飯$128最後來個這裡很出名的釜飯,香魚、冬菇、枝豆、牛蒡等各種材料的香味混在一起,實在

火龍果乳酸梳打$38

荔枝薄荷梳打$38

日本岩手縣氣仙町生蠔$98

銀鱈魚豆腐鍋$178

炸青森帶子$68

穴子明太子玉子燒$68

香魚釜飯$128
最後來個這裡很出名的釜飯,香魚、冬菇、枝豆、牛蒡等各種材料的香味混在一起,實在相當有日本傳統特色,香魚平常比較少見,是小隻的魚,魚味較濃,先吃飯和各樣材料,到底下剩下飯焦時,加入湯和紫菜,又有另一種吃法。

非常滿足的一餐,尤如飛到日本品嚕當地的味道,滋潤心靈。
2021-08-06 1889 浏览
哩排經常係港島區做嘢,所以都约喺附近返工嘅朋友仔dinner🍽今晚朋友就book咗 岩鹽日本料理 dinner,好彩book定位,我地8:00去到都有食客等緊位餐廳外面玻璃窗可以看到師傅製作各款釜飯,入到店內環境感覺很寬敞,座位舒適同整潔,店員都好有禮及耐心介绍新菜式🥵天氣太熱即是點了倆杯drink🍹火龍果乳酸梳打酸酸甜甜味道清新解渴🍎蘋果玉露最欣賞係飲品加了一粒粒爆珠😋味道特別店員特別推介有:燒明太子明太子本身味道鹽,所以一定要夾埋青瓜食🥒中和番味道,這樣吃都係第一次活八爪魚刺身(8切)新鮮八爪魚可點上少少岩鹽吃,又可以加wasbi就咁食,倆款食法都非常鮮甜,吃落又好爽口😋明太子醬燒大啡菇🍄大啡菇燒到軟熟可以用筷子夾開2邊,明太子配上沙律醬加煙肉🤤味道好香濃,再加埋爽脆沙律菜食,吃落又不會太腻哩度主打係釜飯當然要試吓啦燒鵝肝牛小排釜飯店員送上香噴噴釜飯,有個漏斗⏳作計時。廚師以日本生米下釜再加上特別高湯熬製煲成,晶瑩軟熟日本米飯粒粒飽滿,鵝肝燒到剛剛好🤤肉質軟腍牛小排吸收高湯鮮味米飯再加上紫菜撈埋來吃😋超有水準吃到最後將茶倒入餘下飯焦裡,便成了一道茶漬飯最後甜品抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬沾滿

🥵天氣太熱即是點了倆杯drink

🍹火龍果乳酸梳打
酸酸甜甜味道清新解渴

🍎蘋果玉露
最欣賞係飲品加了一粒粒爆珠😋味道特別

店員特別推介有:
燒明太子

活八爪魚刺身(8切)

明太子醬燒大啡菇🍄

哩度主打係釜飯當然要試吓啦
燒鵝肝牛小排釜飯
店員送上香噴噴釜飯,有個漏斗⏳作計時。

吃到最後將茶倒入餘下飯焦裡,便成了一道茶漬飯

最後甜品
抹茶蕨餅伴黑蜜糖醬
沾滿抹茶粉蕨餅咬落煙煙靱靱,味道本身少少啖口,但配埋黑蜜糖醬味道香甜👍唔錯😋

2021-08-04
  • 活八爪魚刺身
  • 明太子醬燒大啡菇
  • 燒鵝肝牛小排釜飯
2021-08-05 416 浏览
咁岩今日係時代廣場shopping完,就同朋友係附近覓食,經過利舞臺時夠發現呢間日式料理,於是就上去一試,入到去環境唔錯,見到座位都幾多,座位都好濶落,一大班朋友嚟聚餐都幾適合。我哋第一道點左份活八爪魚刺身,刺身件件都好厚肉,食落爽口彈牙,個吸盤越咬越爽,配搭埋隔離啲岩鹽,簡直無得彈。炸物我哋點左唐揚多春魚,炸得好香脆,啲粉唔會太厚,可見炸嘅火侯控制得好好!鍋物點左份菠菜蟹肉陶板燒,呢道菜都係第一次食,啲蟹肉撈埋啲蛋一齊煮,菠菜又吸曬啲蛋香,撈埋一齊食一流~海鮮我哋點左份日式煮鮑魚,鮑魚好彈牙,食落都好新鮮, 中間係用昆布煮嘅汁,同埋鮑魚肝,配埋一齊食又係一種新風味。卷物我哋係鏝魚忌廉芝士卷,出面係用芝士嚟做卷嘅,入面鏝魚嘅份量都好多,第一次試到呢種配搭,食落幾有新意!最後點左份三文魚風味壽司,佢係有炙燒過嘅逼出曬啲魚油,可以食得出好有魚香,件三文魚都好肥美大件。同時餐廳都做緊優惠,每消費滿400都送返50優惠卷下次直接使用,滿800送100,如此類推。最近都做緊日本A5和牛半價~好抵食,中意嘅就唔好錯過啦~

我哋第一道點左份活八爪魚刺身刺身件件都好厚肉,食落爽口彈牙,個吸盤越咬越爽,配搭埋隔離啲岩鹽,簡直無得彈。

最近都做緊日本A5和牛半價~好抵食,中意嘅就唔好錯過啦~
2021-08-04 448 浏览
網上見到呢間日式料理做緊晚市半價食日本A5黑毛和牛自助燒,每晚優惠名額只有10客,真係好吸引,即時訂了晚上6:30同男朋友一齊撐枱腳,餐廳裝潢設計優雅,好有日本feel我哋即時order左一客鹿兒島直送A5黑毛和牛半價後只須$248✌️和牛色澤鮮嫩,油花分布均勻用烤爐每邊烤20秒剛剛好五成熟,口感嫩滑,肉味香濃好juicy,有種入口即溶的感覺,加少許岩鹽可提升肉嘅香味日本黑豚腩片沙律食材新鮮加埋芝麻醬味道很清新三文魚親子斧飯係即叫即煮的,服務員建議上枱時用漏斗計時焗1分鐘會令飯底起焦變得更香更滋味打開木蓋已經聞到香噴噴,三文魚煮得很嫩滑,三文魚魚籽粒粒晶凝通透,配料有枝豆、冬菇絲、蛋絲同栗子,飯粒吸收晒木魚上湯同配料嘅精華,食到尾加玄米茶變成茶漬飯冰凍嘅火龍果乳酸梳打、蘋果玉露都是清新之選,打卡一流餐廳慶祝開業4周年,食滿$400送$50蚊coupon又可以留返下次用

日本黑豚腩片沙律食材新鮮加埋芝麻醬味道很清新

冰凍嘅火龍果乳酸梳打、蘋果玉露都是清新之選,打卡一流

2021-08-02 317 浏览
岩鹽 - 選擇多日本料理今日黎到銅鑼灣一間日本菜,餐廳地方寬敞,酒店式的設計,梳化皮的座位,雲石的桌子,提供多款日式的料理。活八爪魚刺身新鮮日本直送即點即切的活八爪魚刺身,口感爽彈,八爪魚嘴爽脆,配上麻油醬油。日本A5黑毛和牛由鹿兒島直送的黑毛和牛,150g有六片厚切,色澤粉嫩,油花紋理分佈平均,輕輕一燒油脂豐盈,用特製的燒爐很容易燒出格仔坑紋,超有滿足感!現在推廣半價優惠$248,每日限量十份咋!廣島蠔釜飯岩鹽招牌的釜飯,首先用漏斗計時一分鐘,利用飯鍋的溫度製作飯焦,最後配茶成茶漬飯。計時完成時,熱氣騰騰,飽滿鮮味的廣島蠔,配上蛋絲、菜絲、冬菇片和栗子粒,加上木魚汁一起伴著,釜飯的精髓。荔枝薄荷梳打、菠蘿青檸梳打日式燒肉當然配梳打解解膩喇!
岩鹽 - 選擇多日本料理

活八爪魚刺身

日本A5黑毛和牛
現在推廣半價優惠$248,每日限量十份咋!

廣島蠔釜飯

荔枝薄荷梳打、菠蘿青檸梳打
日式燒肉當然配梳打解解膩喇!
2021-07-28 784 浏览
銅鑼灣依間日本餐廳🍣 我已經回頭過好多次😂 因為覺得食壽司黎講,依間性價比算係高👍🏻餐廳以黑色設計為主,光線主要靠射燈,所以整體感覺似西餐廳多過日本餐廳😂餐廳就算星期日都有dinner set👍🏻 我叫左精選壽司定食😋 包左9件壽司🍣 3舊卷物,一個細烏冬🍜 沙律🥗 湯,前菜同埋飲品🍹/甜品🍨, 個set 勁豐富🥰 所以次次都食到勁飽😂壽司🍣 除左平時常見既三文魚、吞拿魚、大甜蝦之外, 都有海膽、帶子、中TORO依d,整體質數唔差😋 油脂分部亦OK 可惜今次個海膽有小小苦🥲 食咁多次,第一次係苦,真心希望佢keep 到水準啦🥺 咁我先可以繼續食😂甜品佢係HaagenDazs 雪糕🍨 或者韓國雪條,唔係D hae 野,,對於雪糕控既我黎講好開心❤️味道 🌕🌕🌕🌖🌑環境 🌕🌕🌕🌑🌑服務 🌕🌕🌕🌗🌑性價比 🌕🌕🌕🌗🌑

味道 🌕🌕🌕🌖🌑
環境 🌕🌕🌕🌑🌑
服務 🌕🌕🌕🌗🌑
性價比 🌕🌕🌕🌗🌑
星期六夜晚當然想食好少少,出到銅鑼灣找這間「岩鹽日本料理」滿足下想食日本嘢的胃🥰🥰💛精選壽司牛肉烏冬定食一排排壽司見到都開心🤩🤩一個定食包埋沙律包埋味噌湯,最中意一個餐可以食到不同的東西🥰🥰一開始先食卷物🎶看起來像加州卷,不過與普通加州卷不同!比加州卷好味!朋友食的海膽和蝦,聽記不會腥,隻蝦大大條好正🦐!其他魚感覺都好新鮮!好幸福😭💛 雜錦燒肉御膳I love 燒肉🤩🤩太久沒有食燒肉放題,掛住燒肉的味道😭 這個餐包了牛豬雞各3件,還有一些蔬菜,再跟了一小碟刺身😋 沙律+味噌湯就跟餐會有,只看都覺得幸福🥰🥰好像叫他們加了兩次火和換了一次蓋🤣燒了幾舊肉就好像快熄火,還有點容易痴底,可能是我們手勢太差🤣🤣💛低脂雪葩我叫了芒果味,朋友就要了紅莓味🤔紅莓好藥水味🤣芒果就好少少,不過食食下都有少少💩下次都是不要懶健康,都是要Haagen Daz 比較好🤣🤣

💛精選壽司牛肉烏冬定食
精選壽司牛肉烏冬定食

💛 雜錦燒肉御膳

💛低脂雪葩
精選壽司牛肉烏冬定食
2021-06-20 2573 浏览
比預期失望的一餐。侍應態度麻麻,禮貌一般。座位、杯碟和餐具的潔淨程度亦只屬一般,疫情期間令人擔心,幸好已自備餐具。雜錦燒肉御膳提供烤爐供用家自己烤肉可惜爐火弱雞,當晚需要換火3 次每次換火,所有食物都要夾開有點掃興。海膽三文魚釜飯定食口感麻麻,海膽和三文魚焗熟後口感怪異盛載沙律的容器油油的,有點噁心雜錦天婦羅炸衣很厚很硬但還好不算太油膩一般總體而言是不會有下一次的餐具只是有點奇怪門外等位的人絡繹不絕明明餐廳的質素不算好而餐廳的收費卻算高昂成為Lee Gardens 會員可享每人一客免費甜品為哈根大師雪糕味道正常
比預期失望的一餐。
侍應態度麻麻,禮貌一般。

雜銷燒肉御膳

提供烤爐供用家自己烤肉
可惜爐火弱雞,當晚需要換火3 次
每次換火,所有食物都要夾開
有點掃興。

海膽三文魚釜飯定食

海膽三文魚釜飯定食
口感麻麻,海膽和三文魚焗熟後口感怪異
盛載沙律的容器油油的,有點噁心

雜錦天婦羅

為哈根大師雪糕
味道正常
2021-06-11
2021-06-01 2533 浏览
聽講岩鹽食物普遍不錯,再睇埋各處嘅食評決定walk-in一試。 平日夜晚7點前嚟唔洗book都可以直接入去食嘢,而且冇入座時間限制,最啱同朋友一邊食飯一邊傾計呀!👻但可能太有期望,令人大失所望⋯⋯首先我叫咗炸物嘅海鮮嘅炸物係冇大問題,但個幾塊吉列豬真係比較硬並不鬆脆,最後都冇食完。而小菜中有泡菜同枝豆,真係一大問號,件事好撞埋一齊…. 我唔識欣賞炸物真係唔建議大家嘗試同行友人叫咗壽司,佢話不過不失,但都係唔會再嚟嘗試。但係佢哋服務好好,侍應安排上菜同叫餐點及甜品嘅時機好好,而且更會不停主動添茶。可能下次試下lunch set,可能會相對實惠。

但可能太有期望,令人大失所望⋯⋯
首先我叫咗炸物嘅

炸物真係唔建議大家嘗試

同行友人叫咗壽司,佢話不過不失,但都係唔會再嚟嘗試。

2021-05-18 2481 浏览
銅鑼灣店 - 食材質素正常,不過不失。烹調技巧(熟食)一般,串燒食物有些不夠熱,食物中心部位只是微溫。環境尚算寬敞舒適。服務態度普遍有禮,除了那位貌似店長,身形略胖帶眼鏡的男員工外。
2021-05-17