2013-03-29 176 浏览
原本周圍行睇下有乜日本嘢好食, 但有d都已經要等位, 見呢間都就快滿座, 又未試過, 所以不妨試一試, 而且比佢個名吸引咗, 都唔知叫"山頭火"定"火頭山".............門口係有一幅橫布, 搞到每個人客都要彎低身先入到去, 夠哂好禮......... 入到去仲有一列四人枱未坐, 但我地入咗去之後, 就不停有人跟住入, 一排十幾個位即刻滿坐, 而枱與枱之間只有一條小隙,,,,,,,,,,,,呢度應該係主打食拉麵, 但我地好貪心咁想一次試勻幾樣嘢, 所以叫咗2個定食, 咁就可以試到拉麵、飯、壽司...........落單之後我諗等咗十分八分鐘左右啦, 就開始嚟, 一盤咁上, 方便又整齊........ 壽司四件定食 2件帶子壽司+2件三文魚壽司 : 帶子同三文魚都好新鮮, 飯仔細細, 可以一啖一件 酸菜 : 係醃酸咗的椰菜, 味道適中 叉燒拉麵 : 選咗麵豉湯底, 味道非常濃, 頭幾啖會覺得好正, 但你會越食越kwok喉, 因為實在太濃味, 其實可以溝淡, 咁樣會好好多, 至於d拉麵, 好彈牙, 正~ 叉燒唔太肥, 只有一層肥膏响層皮下面, 但一d都唔覺得肥膩 燒三文魚親子定食

壽司四件定食
酸菜 : 係醃酸咗的椰菜, 味道適中

燒三文魚親子定食
熟三文魚肉碎+三文魚子飯 : 魚子好新鮮, 啖落爆開果d魚油, 一d都唔腥, 將全部撈勻嚟食, 再加少少豉油同酸菜, 味道配合得好好,
酸菜 : 用嚟撈飯, 正~
叉燒拉麵 : 雖然呢款選咗鹽味湯底, 但一樣係非常濃味, 食完要係咁飲水, 自行溝淡

呢度好似唔係好覺有人叫飲品, 個個都係飲水, 所以呢度d侍應會不停為你斟水.............
2012-07-27
2013-01-04 7 浏览
一如以往,星期五的晚市時間,要在新城市廣場找一間不用等位的餐廳何其困難,所以只能退而求其次,找一間不用等太久的總可以吧!於是這一晚我們去吃山頭火。 這次我們坐吧枱位置,比起坐擠迫的table枱,吧枱既寬敞,又自在。 燒餃子 $38若說最普遍的日式小吃,餃子定是不二之選,底部燒得香脆,味道OK。吉列豬扒定食 $98定食套餐份量不少,有飯之餘,又有拉麵,很豐富。吉列豬扒炸得香脆,肉質鬆軟多汁,不錯。拉麵點了鹽汁,味道較為單調,但拉麵質地彈牙爽口,好吃。海鮮野菜冷麵 $88份量大得在上枱的時候嚇了我們一跳,原來在冷麵下面墊有生菜而已,冷麵比起熱食拉麵口感更加好,加入大量白醋,酸酸的更開胃,唯一美中不足的是海鮮不算新鮮,扣分。

燒餃子 $38
吉列豬扒定食 $98
海鮮野菜冷麵 $88

The soup at this place is flavourful, i like it! I lived in Japan and tried many different types of ramen, and honestly i think much depends on individual taste - i love it all!! i like Tokyo ramen even though the soup is thin, naturally like most i like the tonkotsu style ramen which is rich and i also enjoyed the miso style in Sapporo when i was there.I recommend trying just the plain salt ramen at this shop, maybe add chashuu if you like more meat, and an egg if like me you just love half

I recommend trying just the plain salt ramen at this shop, maybe add chashuu if you like more meat, and an egg if like me you just love half boiled eggs! The chashuu at this place is good, tender and with a decent level of fat content. The soup was hot, which is a terrible failure of some ramen experiences i've had in HK, but the gyoza was cold in the middle. My main problem with this place is the noodles. They were broken up and not el dente enough. ramen is about the soup and the noodles (though i must always also have gyoza - just a habit from my time there), the rest doesn't matter too much, so if one is not right, the experience can never be great. still... compared to other ramen i've had in HK, this place is up there.

2012-11-16
  • well.... ramen i guess
2012-11-24 16 浏览
今日因為去沙田百貨掃貨就選左7樓呢一間,真係算大間坐位都很舒適我們三個人點了:壽司定食$93 吉列豬排定食$98 麵豉拉麵$60果兩個定食都一碗細拉麵,選左鹽味(咸左d)但個拉麵真係幾彈牙幾好味~朋友食麵豉湯底就話味道不好,因為食到係豬骨湯味蓋過左主角.細心想飲鹽味都係豬骨湯,再加鹽都唔定…唔喜歡濃味朋友一定會麻麻…壽司有兩件三文魚兩件帶子,正常幾好味吉列豬扒就有點失望,太乾同鞋了,應該炸耐左

朋友食麵豉湯底就話味道不好,因為食到係豬骨湯味蓋過左主角.

壽司有兩件三文魚兩件帶子,正常幾好味
吉列豬扒就有點失望,太乾同鞋了,應該炸耐左
2012-11-23
  • 鹽味拉麵
2012-10-16 23 浏览
個日夜晚7:00到己經開始有少少人排緊隊,,我地等左大約10分鐘就有座,入到去睇完menu準備叫人落單,叫左幾個都無人應,個個好似遊魂咁,之後我叫左個鹽味拉麵試試,等左15分鐘上菜啦,個拉麵表面睇唔覺好味,但食落好重口味,鹽味好濃好香,(不過如果慣左食豬骨拉麵的可能會覺得好咸),講真呢d用味精煮出黎的拉麵唔係個個都岩食,不過我都幾like,另外個麵件叉燒真係比較遜色地方佢唔係用札的方式來整的,所以我覺得肥瘦不平衡,麵方面粗幼我覺得都幾適中都算配搭得幾好
個個好似遊魂咁
鹽味拉麵
2012-10-08
鹽味拉麵
2012-10-13 17 浏览
話說同事陳生某日突然想吃山頭火據他說:山頭火由日本開到美國再開來香港他在美國時也吃過覺得不錯午市套餐HKD78一碗拉麵另加一小碗飯或沙律大部份人都點了三文魚飯作另加拉麵其實就只有鹽味、豉油、麪豉和辣味麵豉湯底拉麵四個選擇這次鹽味、豉油和麪豉湯底拉麵也各有人點三文魚飯以另加來說算不錯雖然極級薄切但至少有鮮味飯的份量也不少大家分別試了鹽味、豉油和麪豉味湯底結果很有趣男的都喜歡鹽味女的都喜歡豉油男的覺得鹽味很特別女的卻覺得鹽味太單調、豉油味較為豐富自己的麪豉味我覺得還可以只是配搭上好像比不上豉油味的濃郁但不論那個味道湯底給我最大的印象是它那層油原本拉麵湯底有油沒有甚麼好好奇因為預計中豬骨湯底是應該有油的但令人奇怪的卻是這湯底絲毫沒有豬骨湯的膠質感或香沒有膠感,沒有湯香,卻有油層令人不禁奇怪這層油到底出自何處而且油實在太多雖然配料不多但原本配料和麵條看上去都正正常常應該不錯的但吃進口內卻只感到有一層層的油包著真的很不是味兒
話說同事陳生某日突然想吃山頭火

據他說:山頭火由日本開到美國再開來香港
他在美國時也吃過
覺得不錯

午市套餐HKD78
一碗拉麵另加一小碗飯或沙律
大部份人都點了三文魚飯作另加
拉麵其實就只有鹽味、豉油、麪豉和辣味麵豉湯底拉麵四個選擇
這次鹽味、豉油和麪豉湯底拉麵也各有人點

三文魚飯以另加來說算不錯
雖然極級薄切
但至少有鮮味
飯的份量也不少
三文魚魚生飯
大家分別試了鹽味、豉油和麪豉味湯底
結果很有趣

男的都喜歡鹽味

女的都喜歡豉油

男的覺得鹽味很特別

女的卻覺得鹽味太單調、豉油味較為豐富

自己的麪豉味我覺得還可以
只是配搭上好像比不上豉油味的濃郁
但不論那個味道
湯底給我最大的印象是它那層油

原本拉麵湯底有油沒有甚麼好好奇
因為預計中豬骨湯底是應該有油的
但令人奇怪的
卻是這湯底絲毫沒有豬骨湯的膠質感或香
沒有膠感,沒有湯香,卻有油層

令人不禁奇怪這層油到底出自何處

而且油實在太多
雖然配料不多
但原本配料和麵條看上去都正正常常應該不錯的
但吃進口內卻只感到有一層層的油包著

真的很不是味兒
只吃得到油
沒有膠質、沒有湯香、只有油層
2012-10-07 20 浏览
山頭火, 在北海道食過, 超正, 因為天氣凍, 入到小店食一碗正宗拉面, 湯底一流, 見到沙田有間山頭火, 於是試下!!這裡有好多SET 餐, 主要是拉面配壽司或者其他日本野食, 例如吉列豬扒配飯, 魚生飯....一個SET 餐份量好多!!老公見到隔離枱叫了一個冷面,於是跟風!!什錦海鮮刺身冷面....嘩嘩聲, 好巨型,超大碟, 一個人食唔哂...又多料, 有刺身, 有蕃茄, 有帶子,又有魷魚...冷面已經沾上酸汁,好開胃!! 我要左醬油湯底拉面,全部是配叉燒,另外是什錦刺身飯...拉面面質與日本一樣, 湯底始終差少少.....感覺不一樣,但細碗,食唔出味道來, 反而刺身飯有特式, 有芝士粒, 刺身份量多, 兩樣加埋已經好足夠!!!!!我眼見好多人食沙律, 冷面, 而且餐多配搭, 好多人著重個飯餸, 有少少忽略個拉面,所以如果食多元化既日本野,可以一試, 但如果只是想食更好的拉面,這裡不是首選!!
, 見到沙田有間山頭火, 於是試下!!

2012-09-27
2012-08-22 13 浏览
吃了辣味麵豉拉麵但完全不辣!!!之後愈吃愈咸....喝了好幾杯水整晚都覺得口喝...現在過了一晚,喉嚨好不舒服如果當初有上來看大家的食評...我真的不會來吃下次不會再來了
吃了辣味麵豉拉麵
但完全不辣!!!
之後愈吃愈咸....喝了好幾杯水

整晚都覺得口喝...
現在過了一晚,喉嚨好不舒服

如果當初有上來看大家的食評...我真的不會來吃
下次不會再來了
2012-08-07 34 浏览
星期六下午茶時間有D 餓, 同友人入去叫左個餃子拉麵餐, 辣味麵豉湯底.係幾抵食, 有餃子, 有半個白飯, 細碗拉麵, 夠兩個人下午茶份量.但食物質素差, 餃子都係一般超市急凍貨色, 拉麵麵質差唔好食, 個湯較油又唔辣. 食完之後就開始搞肚, 腸胃炎足3-4 日...友人無食個麵就無事...唔可以100% 肯定係個麵的問題, 不過都唔會有下次!
2012-08-04
2012-05-24 12 浏览
到沙田新城市吃午餐, 想吃拉麵, 便到未試過的山頭火試試到門口時, 一個接待員都冇, 走入去, 順著談笑聲才找到人安排入坐, 差點以為太早未開門環境方面, 不喜歡它與商場單單一個欄作阻隔的設計, 外面是行人通道人來人往, 小孩站著視線亦比你高, 加上坐位太密, 不甚舒適, 有如一家商場內的大排檔感覺怪異。簡單的來一個鹽味拉麵加壽司定食試其功架賣相與門外擺設相似, 但一眼便看出壽司有問題, 壽司飯比例太多亦太高, 帶子蓋不了飯, 一夾起, 傾刻斷成兩段, 証明飯團太實太重, 入口調味太重手, 有著連三文魚的味道都能淹過了的醋味及糖分, 帶子完全沒鮮味, 差!!拉麵方面, 湯頭有鮮味, 只是第一口就隱約有鹼水的味道, 已預想到愈吃愈鹹的結果, 麵質與一風堂的相似, 硬身較粉, 沒甚麼彈性, 微黃但沒甚麼蛋香, 此麵不宜煮得太硬, 這次還可以吧, 亦只有這個可以, 叉燒很硬不好吃, 半隻蛋OVER COOK, 從蛋黃邊沿呈灰色便知道, 其他配料是現貨, 但連包裝內的汁液都加到去了, 最明顯的是味附筍的味道....百多元冇樣好, 沙田山頭火一次就夠, 加入BLACK LIST
到沙田新城市吃午餐, 想吃拉麵, 便到未試過的山頭火試試
到門口時, 一個接待員都冇
簡單的來一個鹽味拉麵加壽司定食試其功架
差, 鹽味拉麵加壽司定食

拉麵方面, 湯頭有鮮味, 只是第一口就隱約有鹼水的味道, 已預想到愈吃愈鹹的結果, 麵質與一風堂的相似, 硬身較粉, 沒甚麼彈性, 微黃但沒甚麼蛋香, 此麵不宜煮得太硬, 這次還可以吧, 亦只有這個可以, 叉燒很不好吃

2012-03-14
2012-05-01 52 浏览
第一次試火頭山..之前睇電視節目介紹到佢d拉麵好巴閉壽司還ok..個面反而唔得唔辣無味..叉燒得一塊仔..唔值唔值..試了一口湯..個面豉無味架可以不點..肉無乜味
第一次試火頭山..之前睇電視節目介紹到佢d拉麵好巴閉
壽司還ok..個面反而唔得

唔辣無味..叉燒得一塊仔..
唔值唔值
試了一口湯..個面豉無味架
可以不點..肉無乜味
2012-04-06
2012-03-29 22 浏览
由這裏開店到今次食,大約九個月,一直都未有機會嘗試,適逢旁邊的銀座葳人結業,又想吃相類的食品,才選擇風評不是很好的山頭火。晚市時間後段才來,所以不用等位。打開餐牌,食物選擇不太多,但重點的拉面、沾面、飯、小食、沙律還是有的,只是在每個類目下只有兩三個選擇,最後選定了這個帶子鮭魚沙律拼日式拉面+辣味麵豉湯底($88)。約5﹣10分鐘上菜,但明顯與餐牌有點不同,配餐的沙律較細小,其他的配料也少了,吸引度減低一點。帶子像五元硬幣的大小,而且比較薄切,所以口感不太豐富,而且是比較散的口感,但是也略帶甜味;旁邊的鮭魚沙律帶一點鯹味,建議給我配一些芥辣,應該會比較好。而且帶子跟沙律應該是凍食,但飯把它們都弄得暖暖的,實在可以說“唔好食”。相反,拉面是比較出色!但湯底帶(過度的)油及比較鹹,是有味精的關係?我吃完有點口乾。但麵質很好,很彈,很“煙UN”,口感很好!配料的叉燒(?)也很不錯,入口軟軟的,脂肪跟肉比例剛好,而且也很大片,配麵吃很不錯。配菜上有半隻蛋,加入麵食比較好,否則比較乾柴。侍應有不停主動為我們加水及服務態度良好,即使來吃飯也坐得舒舒服服。總括而言,建議下次來這裹吃個沾麵!因為麵質很

外觀好像也不錯

總括而言,建議下次來這裹吃個沾麵!因為麵質很不錯,配汁料食應是很好的選擇。

的選擇。
2011-12-30 30 浏览
已聽說這店大名一段時間了.難得朋友陪了我一整天,請她吃一頓好的也很正常的啦可能是因為市中心吧.等位要花不少時間呢,幸好最近這一層有一個聖誕燈飾匯演呢,要先在4樓附近拿票的.看一次約15分鐘左右,先看這個可以令時間過得快一點嚕XD看完出去發現已只是差1個號而已,感恩啦XD坐定定找東西吃.選擇也滿多的,有點不知道要吃什麼才好的感覺.我跟朋友也肚餓啦,總之要吃多一點吧.我們各叫了一個壽司定食及一個餃子定食呢,食物到了再分好啦.拉麵湯底是要選的呢.鹽味,豉油,麵豉,辣麵豉...沒有豬骨湯呢,可能是因為跟隨北海道拉麵特色的關係吧,豬骨湯是九洲的呢,也好,我朋友要了鹽味的,我要了麵豉的.我的餃子定食先到呢.餃子看來不錯的,一口一隻的大小,我3隻已經可以把飯送光了.拉麵也不錯啦.麵有彈牙的感覺,加上湯的味道我本以為會比較鹹只能送麵啦,但想不到那麼美味,我可以喝光呢.蛋倒是普通貨色啦.想不到最好的是麵的湯.我朋友吃的壽司定食,有4件壽司呢.她各給了我一件吃,感恩啦@o@三文魚壽司沒有筋呢.沒有迴轉壽司的質素問題,值得加分啦帶子壽司一點也不腥的.證明大廚們花了不少心思,努力總會有人明白的呢.=v=拉麵我

繁星流動...
看完出去發現已只是差1個號而已,感恩啦XD
選定離手!
肥雞愛吃餃子啦XD
蛋倒是普通貨色啦.想不到最好的是麵的湯.
壽司定食賣相不錯
三文魚壽司沒有筋呢.沒有迴轉壽司的質素問題,值得加分啦

拉麵我朋友說好好吃.我朋友吃得高興已經很成功的啦.
結帳200元有找的,可以接受的啦.看來劣評是因為價格比多數拉麵店高,但服務態度普通,而且因為人多環境比較吵吧,食物質素倒是沒有問題的.如果看官是喜歡吃食物多過吃環境的話,這裡是不錯的地方來的,不要怕,只管信啦,呵呵
2011-12-28
繁星流動...
選定離手!
肥雞愛吃餃子啦XD
壽司定食賣相不錯
  • 壽司定食
2011-12-13 11 浏览
聽聞山頭火的拉麵不錯, 難得來到沙田, 特意來試一下見到有很多拉麵套餐, 選了豬骨拉麵拼碎魚生飯和麵豉拉麵拼三文魚子飯外加兩隻溏心蛋豬骨拉麵湯底普通, 可以講係比較濃味的豬骨濃而言叉燒份量少得可憐, 味道也沒什麼特別麵豉拉麵也一樣, 只感到一股濃味溏心蛋也尚算合格, 但生熟度還有進步的空間反觀魚生飯有驚喜, 碎魚生飯十分足料, 而三文魚子也十分鮮味, 粒粒都是脆卜卜的吃完全部野食後, 要不斷飲水, 看來味精真的下了不少....
聽聞山頭火的拉麵不錯, 難得來到沙田, 特意來試一下

外加兩隻溏心蛋
豬骨拉麵湯底普通, 可以講係比較濃味的豬骨濃而言

叉燒份量少得可憐, 味道也沒什麼特別
麵豉拉麵也一樣, 只感到一股濃味
溏心蛋也尚算合格, 但生熟度還有進步的空間

反觀魚生飯有驚喜

• 三文魚子飯
2011-11-05 36 浏览
真係食到火都嚟 ! 真的, 食物的價錢, 份量, 與食店員工的服務質素, 是很影響顧客對食物的感覺 ; 因為不同的價格, 會給人不同的期望, 而員工的服務質素, 更直接影響你用餐時的感覺和味覺 -- 所以大家會覺得, 開心時食嘅嘢會好味D, 唔開心嘅時候, 食龍肉都冇味. 之前聽朋友講過, 火頭山D食物ok的 (現在先記得, 朋友住港島區的, 可能不是講沙田這間ok), 今天到沙田逛街, 知道有火頭山, 所以決定一試. 到達時, 門口冇人, 就行入去找人, 見到個服務員/待應, 同佢講 "3位唔該", 突然另一個服務員/待應係我旁邊高速閃近(差點撞到我), 跟住黑面比張輪位嘅紙仔我, 話"等叫 number" ... 基本上, 很多食店嘅蛓位員都係這種態度, 我都習以為常(唔代表佢哋對). 入到去, 我哋 order 咗 : 吉列豬扒定食 $98, 吉列三文魚定食 $88 & 魚生飯定食 $93, 每款定食都會配一碗小拉麵. 於 order 嘅時候, 我哋同佢講, "要吉列豬扒定食", 個服務員/待應就好唔禮貌咁話 : 即係要 xx 号啦 ! ... ok ok, 係要 xx 号,
真係食到火都嚟 !

... ok ok, 係要 xx 号, 仲有 xx 号, 同 xx
号. 跟住佢問 : 拉麵要咩湯底 ? 我哋問 : 有咩湯底可以揀 ? .......... (佢唔出聲, 望住個餐牌) ..... oh, 原來餐牌上有寫, 佢意思叫我哋自己睇 .....
, 跟住, 佢就問 : 冇哪 ? 唔叫其他嘢食呀 ? ..... 留意, 佢係問 "唔叫其他嘢食呀?" 而唔係試唔試/要唔要其他小食呀 ?

算啦算啦, order 完, 等食物啦, D定食上枱嘅時候, 又 O 嘴
..... D 米真係咁貴, 駛唔駛咁細碗飯呀 ? (得 1/3 碗) 問佢可唔可以加多少少飯, 佢哋話份量 fixed 咗唔可以加 ..... 吉列定食都算啦, 但冇可能魚生飯定食, 魚生又少, 飯又少先得架 ? 仲收成 $93 + 10%, 太物非所值啦.

吉列豬扒 - 雖然唔算炸得好油, 但唔 juicy, 偏乾
吉列豬扒
吉列三文魚 - 唔難食, 但冇特別
(相嘅角度問題, 其實得 1/3 碗飯)
吉列三文魚飯定食
魚生飯 - 唔駛講, 朋友話睇見都唔想食
雖然佢哋D拉麵唔差, 但唔算很好食, 這種質數, 這種價錢, 有好多其他選擇, 唔值 lor. v__v

另外, 於用膳其間, D 服務員/待應會不停喺你附近望住, 呆企, 但你搵佢嘅時候佢又唔 show 你 .....

總之, 應該冇下次 lor .......... -_____ - !
2011-11-05