2012-10-07 20 浏览
山頭火, 在北海道食過, 超正, 因為天氣凍, 入到小店食一碗正宗拉面, 湯底一流, 見到沙田有間山頭火, 於是試下!!這裡有好多SET 餐, 主要是拉面配壽司或者其他日本野食, 例如吉列豬扒配飯, 魚生飯....一個SET 餐份量好多!!老公見到隔離枱叫了一個冷面,於是跟風!!什錦海鮮刺身冷面....嘩嘩聲, 好巨型,超大碟, 一個人食唔哂...又多料, 有刺身, 有蕃茄, 有帶子,又有魷魚...冷面已經沾上酸汁,好開胃!! 我要左醬油湯底拉面,全部是配叉燒,另外是什錦刺身飯...拉面面質與日本一樣, 湯底始終差少少.....感覺不一樣,但細碗,食唔出味道來, 反而刺身飯有特式, 有芝士粒, 刺身份量多, 兩樣加埋已經好足夠!!!!!我眼見好多人食沙律, 冷面, 而且餐多配搭, 好多人著重個飯餸, 有少少忽略個拉面,所以如果食多元化既日本野,可以一試, 但如果只是想食更好的拉面,這裡不是首選!!
, 見到沙田有間山頭火, 於是試下!!

2012-09-27