2021-09-09 44 浏览
絕對係高質的散嗌邊爐!~🫕💛湯底揀了👇🏾净湯鴛鴦鍋:1️⃣瑤柱群翅雞湯 🍲$55: ✨一上台見到個鷄湯看落無咩材料浮在表面還有點小失望~!但用湯勺一潷就發現入面內有乾坤,四五舊大塊幾滑身的鷄件,🐓好香又有煮極有味嘅瑤柱,金華火腿塊,同好多細塊的花膠!完全係老火湯的味道,如此足料當然是好飲到不得了~😘暖胃又不會太油膩,仲要愈熬愈濃,愈煲愈滋味~!成晚都瘋狂飲湯之餘個湯底淥所有材料都好夾~🤤好適合打邊爐🥄2️⃣豆腐牛奶湯 🥛 $54 :👍🏻一上台已經聞到好香的牛奶味!牛乳味中帶著像是煉奶的香甜,雖然一入口陣時略嫌奶味不如想象中濃鬱,但隨著時間越煲奶香就越發明顯,飲落牛奶甜得來又不膩!~🍼🍼🍼🍼🤩湯底的滑豆腐大塊嫩滑又吸了牛奶湯的甜,好食!記住一定要小心夾起不然就不完整啦~煮耐左還會有層奶皮係面~好正!😻😻😻👌🏻不過覺得以打邊爐湯底來講就輸少少~不算太多食材可以夾到湯底甜甜的奶味!😂都係齋飲呢個湯最開心~有種飲熱牛奶的滿足感!~🥳🥳配料嗌了👇🏾1️⃣手切頂級安格斯(小) 🥩$159:👍🏻小份都幾大碟,兩個人食剛剛好~而牛肉油花分佈平均,紋理漂亮,薄切又大塊~兩三秒就熟啦食得!無點醬料單憑本身的肉味再加湯
絕對係高質的散嗌邊爐!~🫕💛

湯底揀了👇🏾净湯鴛鴦鍋:
1️⃣瑤柱群翅雞湯 🍲$55:

2️⃣豆腐牛奶湯 🥛 $54 :
煮耐左還會有層奶皮係面~好正!😻😻😻
都係齋飲呢個湯最開心~有種飲熱牛奶的滿足感!~🥳🥳

配料嗌了👇🏾

1️⃣手切頂級安格斯(小) 🥩$159:
👍🏻小份都幾大碟,兩個人食剛剛好~而牛肉油花分佈平均,紋理漂亮,薄切又大塊~兩三秒就熟啦食得!無點醬料單憑本身的肉味再加湯底的味道已經好味,完全對得住價錢~!

2️⃣黑豚肉(小) 🐖$60:
👍🏻大塊,肉質軟嫩,脂肪分佈平均,不會像廉價放題的豚肉一樣烚熟之後榎歰歰!美味~!

3️⃣四川苕粉🍜 $39:
👍🏻雖然一開始覺得單價貴少少,但黎到發現分量真係好多><覺得可以夠三個人食!
口感Q彈~煮耐少少都不用擔心會太軟爛,反而會索埋啲湯汁更加入味,飽肚又好味~!打邊爐必食><

4️⃣萵筍(小)🍀 $30:
👌🏻綠色就是好味。

5️⃣蝦膠釀鮮冬菇(小)🍄$43:
🤨將蝦膠釀落冬菇嘅組合第一次見,幾有創意但食落就主要突出左冬菇嘅鮮味,弱化了蝦膠的味道只剩彈牙的口感🦐有點可惜😥😥😥
分開比在一起更好噢~支持各自安好!🥱

📝推薦!人均都係二百幾!但食物質素對得住價錢,湯底好好好出色!切記一定要飲多幾碗湯噢~我好中意😋😋
店員服務熱情~整體環境有點像舊式大排檔,但又頗爲好坐舒適,不錯👾別有一番風味~(7/10)

📍尚上下夏 - 養生雞煲火鍋 - 尖沙咀山林道23號地下
2021-09-07 41 浏览
山林道嘅餐廳我都介紹過好多間有日本菜,有Café,今次介紹嘅係港式陀地雞煲入到去店員首先會放低一大盤醬料一啲都唔輸蝕啲連鎖店架雞髀半份 $159 瑤柱群翅雞湯 $49雞煲入邊除咗係有雞髀肉之外仲有豬皮揀雞髀肉,雖然好似冇雞件咁有風味但係有得啖啖肉咁食真係好爽除咗辣味之外,仲明顯食到有麻痹嘅感覺如果唔另外加購湯嘅話,都可以加清水繼續打邊爐但係雞湯真係煲得好入味而且同本身雞煲個醬都幾夾手切頂級安格斯牛肉 半 $159最開心係呢度嘅手切牛都有得揀半份或者例牌兩個人食完個雞煲之後半份就夠晒㗎啦牛肉切得非常薄,油花油脂分布又靚塊肉淥兩下已經即刻熟,肉味非常香濃,肉質都嫩招牌手打四寶丸 $60雞肉丸豬肉丸蝦丸墨魚丸,每款兩粒每一款都真材實料而且非常彈牙多汁我自己就最鍾意墨魚丸,因為真係有粒粒墨魚蝦丸同埋豬肉丸都好鮮味雖然呢間餐廳嘅雞煲唔係任食不過每一款都用心製作,非常高質連飲品都係佢哋自家製作清熱滋潤竹蔗茅根,真係好大枝兩個人都飲到好幾次
山林道嘅餐廳我都介紹過好多間
有日本菜,有Café,今次介紹嘅係港式陀地雞煲
入到去店員首先會放低一大盤醬料
一啲都唔輸蝕啲連鎖店架

雞髀半份 $159 瑤柱群翅雞湯 $49
雞煲入邊除咗係有雞髀肉之外仲有豬皮
揀雞髀肉,雖然好似冇雞件咁有風味
但係有得啖啖肉咁食真係好爽
除咗辣味之外,仲明顯食到有麻痹嘅感覺
如果唔另外加購湯嘅話,都可以加清水繼續打邊爐
但係雞湯真係煲得好入味而且同本身雞煲個醬都幾夾

手切頂級安格斯牛肉 半 $159
最開心係呢度嘅手切牛都有得揀半份或者例牌
兩個人食完個雞煲之後半份就夠晒㗎啦
牛肉切得非常薄,油花油脂分布又靚
塊肉淥兩下已經即刻熟,肉味非常香濃,肉質都嫩

招牌手打四寶丸 $60
雞肉丸豬肉丸蝦丸墨魚丸,每款兩粒
每一款都真材實料而且非常彈牙多汁
我自己就最鍾意墨魚丸,因為真係有粒粒墨魚
蝦丸同埋豬肉丸都好鮮味

雖然呢間餐廳嘅雞煲唔係任食
不過每一款都用心製作,非常高質
連飲品都係佢哋自家製作
清熱滋潤竹蔗茅根,真係好大枝
兩個人都飲到好幾次
2021-08-10
2021-09-04 41 浏览
*交通*難得禮拜日放假,同朋友試咗佐敦嘅呢間黃店雞煲,距離地鐵站/巴士站都有一段路,小妹睇地圖比較差,都行咗十幾分鐘。*食評*雞方面,可以揀無骨/有骨雞,絕對係唔鍾意噒骨嘅懶人恩物。肉方面,可以揀全雞/雞髀肉,想享受滑啲嘅肉,不妨揀後者。不過個人就嫌雞髀肉嘅雞唔夠雞香味。辣度方面,罕有地可以揀唔辣,唔食得辣嘅友人,當然好開心,終於唔需要瘋狂灌水放肆地食。可惜,對於食到吓辣嘅我嚟講,雞煲冇咗辣,就等於冇咗靈魂,即使已經同餐廳講要「多麻」,但都感覺,差緊啲差緊啲。調味方面,佢味道偏向港式風味。如果你想食到嘅係正宗嘅重慶雞煲,啖啖都有齊花椒、八角、指天椒嘅香味,咁你應該要失望了。唔知道係咪因為冇揀辣嘅關係,雞煲味道偏甜,但都叫入味嘅。如果你內心冇一個對重慶雞煲味道嘅預想,呢個都算係一個都幾好食嘅港式雞煲。不得不提雞煲以外嘅亮點—豬皮,因為佢係撈埋喺雞煲入面,所以完美雞煲嘅精華吸收,另外,火鍋配料方面,我哋仲叫咗一碟二百幾蚊嘅牛肉,好好好好食,估唔到咁好食!大多數人鍾意食完雞煲,加湯,先再食火鍋配料,我就唔係咁睇。既然雞煲嘅汁咁好味,點解唔落埋啲配料一齊食呢,好似落肥牛咁,一流!不過事後加湯,
*交通*
難得禮拜日放假,同朋友
試咗佐敦嘅呢間黃店雞煲
距離地鐵站/巴士站都有一段路,
小妹睇地圖比較差,都行咗十幾分鐘。

*食評*

雞方面,可以揀無骨/有骨雞,
絕對係唔鍾意噒骨嘅懶人恩物。

肉方面,可以揀全雞/雞髀肉,
想享受滑啲嘅肉,不妨揀後者。
不過個人就嫌雞髀肉嘅雞唔夠雞香味。

辣度方面,罕有地可以揀唔辣,
唔食得辣嘅友人,當然好開心,
終於唔需要瘋狂灌水放肆地食。
可惜,對於食到吓辣嘅我嚟講,
雞煲冇咗辣,就等於冇咗靈魂,
即使已經同餐廳講要「多麻」,
但都感覺,差緊啲差緊啲。

調味方面,佢味道偏向港式風味。
如果你想食到嘅係正宗嘅重慶雞煲
啖啖都有齊花椒、八角、指天椒嘅香味,
咁你應該要失望了。
唔知道係咪因為冇揀辣嘅關係,
雞煲味道偏甜,但都叫入味嘅。
如果你內心冇一個對重慶雞煲味道嘅預想,
呢個都算係一個都幾好食嘅港式雞煲

不得不提雞煲以外嘅亮點—豬皮,
因為佢係撈埋喺雞煲入面,
所以完美雞煲嘅精華吸收,

另外,火鍋配料方面,
我哋仲叫咗一碟二百幾蚊嘅牛肉,
好好好好食,估唔到咁好食!
大多數人鍾意食完雞煲
加湯,先再食火鍋配料,
我就唔係咁睇。
既然雞煲嘅汁咁好味,
點解唔落埋啲配料一齊食呢,
好似落肥牛咁,一流!
不過事後加湯,再落肥牛,
又係另一番風味嘅,
更加食到牛嘅香味。

至於份量方面,
今次我哋三個人食,
兩個女仔,一個男仔,
大家食量都正正常常,
叫咗一隻全雞,一碟牛肉、一碟烏冬、
飽到上心口。
想食多啲雞煲以外嘅火鍋配料,
好似肥牛,烏冬、手打丸,
真係建議叫半隻雞就好了。

*價錢*
雞煲全雞嚟講,二百零蚊,
個人覺得都正正常常喇。
但最令人不解嘅係,
雞煲食到咁上下,
餐廳畀餐牌問我哋加咩湯,
即係話如果要加湯,係要另外收費。
正常雞煲舖頭都好少咁,
況且我哋要嘅只係清湯,
其實本身雞煲咁重味,
再揀咩湯底味道都係會被蓋過,
最後因為友人咩湯底都揀唔啱,
餐廳畀咗個選擇我哋,加水。
冇錯,係加水。清湯都冇個。
不過無所謂嘅,加水都好食。

好吧,是次食評,完。
希望對大家/餐廳有幫助。

2021-08-15
山林道愈黎愈多食肆 唔少仲要幾受歡迎 今次並唔係食cafe 而係去食雞煲😆店舖雖然裝潢較簡陋 但牆身就滿心思 係貓🐱全部都係貓🐱好colourful好可愛🤣🤣係個煲嚟之前枱面會先有一籃醬油 等你落咗調味料先🍲雞煲單鍋 半隻 $159 (小辣🌶)♨️小辣就未算好辣 其實可以揀中辣🌶啲花椒八角味非常出 成個雞煲到好惹味😍😍愈食愈麻 但係麻得嚟又好過癮😆啲豬皮索哂雞煲汁極度入味 不得了🍲湯底 - 番茄二重奏健康滿分湯 $39🍅因為本身雞煲個底已經辣㗎喇 所以湯底冇揀辣 呢個番茄湯底好有驚喜🍅又甜又濃郁嘅番茄味 加上本身嘅少少辣 就咁飲都正😂因為食完雞都飽飽地 火鍋配料就只嗌咗以下3樣🥩頂級牛柳粒 (半)$119牛柳粒係要淥耐啲 但係開頭又耐得滯 淥成5分鐘😂變咗過韌 嘗試過之後 牛柳粒大約係2分半鐘到拎上嚟就得 就會食到淋淋地又索到湯嘅口感🥬萵荀片 (半)$30 / 唐生菜 $49估唔到半份萵筍係咁少😂😂 但勝在唐生菜好多 無論幾時 食菜都係重要㗎!
山林道愈黎愈多食肆 唔少仲要幾受歡迎
今次並唔係食cafe 而係去食雞煲😆

係個煲嚟之前枱面會先有一籃醬油 等你落咗調味料先

🍲雞煲單鍋 半隻 $159 (小辣🌶)

🍲湯底 - 番茄二重奏健康滿分湯 $39🍅

因為本身雞煲個底已經辣㗎喇 所以湯底冇揀辣

因為食完雞都飽飽地 火鍋配料就只嗌咗以下3樣

🥩頂級牛柳粒 (半)$119

🥬萵荀片 (半)$30 / 唐生菜 $49

2021-09-03 202 浏览
這間餐廳之前都有留意過,因為之前知道他們是可以帶狗狗一齊吃雞煲的,今次一於跟朋友來試試,下次再帶狗狗一齊來!餐廳牆上畫上色彩繽紛的壁畫,令人有種好開心的感覺!這裡有套餐,亦可以散叫!二人套餐,這個套餐包括有雞煲跟火鍋湯底、肉類、海鮮、蔬菜藍、麵類、丸類和響鈴卷,亦包有兩杯飲品!雞煲(雞半隻),雞煲點了微辣,這裡的微辣跟出面吃到的小辣差唔多,醬汁麻麻辣辣!雞件都幾多,多肉,不會太多碎骨,雞肉嫩滑juicy!煲內還有豬皮作吸味,十分正!芫茜、洋蔥也是吸味的蔬菜,十分美味!瑤柱群翅雞湯,湯底都幾足料,有群翅和雞脾,湯幾鮮甜!安格斯牛肉,牛肉的份量都幾多,油花分佈平均,牛肉味濃,十分美味!鮑魚,海鮮可以揀選鮑魚、海蝦或蟶子。我們揀選了鮑魚,鮑魚爽口彈牙!四寶丸,這裡的四寶丸包括有芝心丸、金沙魚蛋、爆炸魚籽球和火辣牛丸!四款丸中有三種都是爆餡的,金沙魚蛋在魚蛋中間有流心咸蛋黃醬,味道很特別!魚籽球內有芥末蟹籽醬,能夠刺激味蕾!牛丸雖然沒有爆餡,但是本身帶有麻辣味,牛丸彈牙又juicy!蔬菜藍,這份蔬菜藍都幾大份,有唐生菜、皇帝菜、娃娃菜、菜心、白菜仔,亦有粟米!而這個湯底用來食菜特別美味,而且食
餐廳牆上畫上色彩繽紛的壁畫,令人有種好開心的感覺!
這裡有套餐,亦可以散叫!
二人套餐,這個套餐包括有雞煲火鍋湯底、肉類、海鮮、蔬菜藍、麵類、丸類和響鈴卷,亦包有兩杯飲品!
瑤柱群翅雞湯,湯底都幾足料,有群翅和雞脾,湯幾鮮甜!
蔬菜藍,這份蔬菜藍都幾大份,有唐生菜、皇帝菜、娃娃菜、菜心、白菜仔,亦有粟米!而這個湯底用來食菜特別美味,而且食菜食得很滿足!
響鈴卷,即叫即製,非常脆口,點上雞煲的醬汁食更美味
烏冬,最後還有稻庭烏冬作結,煙煙韌韌,吸湯又美味!
飲品方面揀選了加多寶和果粒蘋果汁!
2021-08-30
.一入到黎依間小店,感覺有啲似去左大排檔到打邊爐,大排檔既餐枱配合塗鴉牆壁🤫好有風格😝.雞煲(雞髀拼雞胸)$169依到既雞煲好就好在可以挑選自己喜歡既部位👍🏽估唔到上到黎係甘滿架🤗入面仲加左啲豬皮仲配料,豬皮索晒雞煲醬啲味😇正呀.🦞龍蝦湯 $49食完雞煲打邊爐🍲用左龍蝦湯,聞上去有好濃既龍蝦味🤣.即炸響鈴 $59岩岩炸起拎出黎,同街市買既完全唔一樣🤣依個較脆口啲😆.頂級牛柳粒 $119牛🐮味都好重下👍🏽唔會話好肥😇但分量較少🤣.四川苕粉 $39木薯粉既一重,煙煙韌韌😇索晒啲龍蝦味🤩

雞煲(雞髀拼雞胸)$169
🦞龍蝦湯 $49
食完雞煲打邊爐🍲用左龍蝦湯,聞上去有好濃既龍蝦味🤣
即炸響鈴 $59
岩岩炸起拎出黎,同街市買既完全唔一樣🤣依個較脆口啲😆
頂級牛柳粒 $119
牛🐮味都好重下👍🏽唔會話好肥😇但分量較少🤣
四川苕粉 $39
木薯粉既一重,煙煙韌韌😇索晒啲龍蝦味🤩

2021-08-28 26 浏览
呢間係似港式大排檔,不過唔會太熱,有分室外同室內,可以喺冷氣下打邊爐。火鍋店嘅特色莫過於可愛小貓手繪嘅牆壁,每幅圖都好有心思。雞煲單鍋$169/半隻雞髀配雞胸雙併雞煲可以揀辣度, 我地呢排食得辣嘢多,今次揀左唔辣。不過,始終辣雞煲嘅風味更突出。雞件份量正常,仲有少少豬皮同埋配菜,如果有埋冬菇就更好。瑤柱群翅雞湯HK$48有大大件雞肉同翅頭,亦有少量瑤柱,湯底唔會太肥膩。 荽茜午餐肉餃$79接近8 隻咁多,荽茜唔會太突出,亦無草青味。。特選黑豚肉$60雖然只有四片,但係紋理分明,口感軟腍。萵筍$30唐生菜 $49清熱滋潤竹庶茅根$58

火鍋店嘅特色莫過於可愛小貓手繪嘅牆壁,每幅圖都好有心思。

雞煲單鍋$169/半隻
雞髀配雞胸雙併

雞件份量正常,仲有少少豬皮同埋配菜,如果有埋冬菇就更好。

瑤柱群翅雞湯HK$48
有大大件雞肉同翅頭,亦有少量瑤柱,湯底唔會太肥膩。

荽茜午餐肉餃$79
接近8 隻咁多,荽茜唔會太突出,亦無草青味。。

特選黑豚肉$60
雖然只有四片,但係紋理分明,口感軟腍。

萵筍$30
唐生菜 $49
清熱滋潤竹庶茅根$58

2021-08-27 23 浏览
約咗fd黎呢間尚上夏下打邊爐,成間鋪頭都畫滿哂貓貓,岩哂佢呢位貓奴。我哋叫咗鴛鴦湯底-足料龍蝦湯同美顏豆腐牛奶湯,龍蝦湯蝦味勁香濃,至於牛奶湯就又白又滑。野食方面我地叫咗手切頂級安格斯(半)、羊肉卷(半)、鬼馬墨魚(半)、招牌手打四寶丸(半)、美味三拼餃(半),同埋餐廳自家煲嘅竹庶茅根。先講肉類,安格斯牛夠嫩滑,油膩分佈平均,牛味都濃。羊肉卷嘅質地就較為爽脆,一d都唔騷,抵讚。至於鬼馬墨魚係喺油炸鬼上面釀入墨魚滑,再鋪上一層滿滿嘅蟹子,口感層次豐富得黎,油炸鬼會吸收咗湯底嘅精華,更加鮮味。四寶丸有墨魚丸、蝦丸、豬肉丸同鯪魚丸,因為係手打嘅關係夠哂彈牙,而且夠新鮮完全冇雪味。三拼餃就分別有鮮蝦雲吞、韮菜豬肉餃同魚皮餃,皮薄餡靚。竹庶茅根夠足料,飲得出係自家煲,清甜解熱。

三拼餃就分別有鮮蝦雲吞、韮菜豬肉餃同魚皮餃,皮薄餡靚。

竹庶茅根夠足料,飲得出係自家煲,清甜解熱。

2021-08-26 51 浏览
養生雞煲 / 159 (半份雞髀)可以揀雞髀/雞胸/雞髀拼雞胸/半隻雞/全隻雞仲可以揀要半份定大份 幾多人嚟食都充分照顧到我哋2個人叫咗半份微辣雞髀份量都好多雞肉啖啖肉 超嫩滑juicy仲有豬皮 索晒啲湯超惹味瑤柱群翅雞湯 / 49食完雞煲加湯打邊爐 因為雞煲本身醬汁已經好濃郁 建議大家加清湯就可以手切極品靚牛皇 / 231 (半)牛肉味濃 雪花平均分明鮮蝦芫茜燒賣 / 79第一次打邊爐食燒賣 入面有原隻鮮蝦咬開見到超多綠色芫茜碎超興奮帶少少沙律醬味 幾得意梅菜豬肉丸 / 89梅菜比想像中冇咁鹹 偏實淨有咬口 幾有驚喜鬼馬墨魚 / 35 (半)油炸鬼墨魚滑 每邊煮1分鐘就食得油炸鬼索湯好入味 墨魚滑超彈牙有咬口招牌手打四寶丸 / 60 (半)墨魚丸/鯪魚丸/蝦丸/豬肉丸蝦丸非常彈牙 幾出色頂級貢丸 / 40 (半)本身自己好鐘意食貢丸 呢個又大粒又多汁超開心健康雜菜籃 / 79醬芥 / 12——————————————————推介度: 9/10——————————————————尖沙咀山林道23號地下——————————————————
養生雞煲 / 159 (半份雞髀)
可以揀雞髀/雞胸/雞髀拼雞胸/半隻雞/全隻雞
仲可以揀要半份定大份 幾多人嚟食都充分照顧到
我哋2個人叫咗半份微辣雞髀份量都好多
雞肉啖啖肉 超嫩滑juicy
仲有豬皮 索晒啲湯超惹味
養生雞煲  (半份)

瑤柱群翅雞湯 / 49
食完雞煲加湯打邊爐
因為雞煲本身醬汁已經好濃郁
建議大家加清湯就可以

手切極品靚牛皇 / 231 (半)
牛肉味濃 雪花平均分明

鮮蝦芫茜燒賣

梅菜豬肉丸 / 89
梅菜比想像中冇咁鹹 偏實淨有咬口 幾有驚喜
梅菜豬肉丸

鬼馬墨魚 / 35 (半)
油炸鬼墨魚滑 每邊煮1分鐘就食得
油炸鬼索湯好入味 墨魚滑超彈牙有咬口

招牌手打四寶丸 / 60 (半)
墨魚丸/鯪魚丸/蝦丸/豬肉丸
蝦丸非常彈牙 幾出色
招牌手打四寶丸
頂級貢丸 / 40 (半)
本身自己好鐘意食貢丸 呢個又大粒又多汁超開心

健康雜菜籃 / 79
醬芥 / 12

推介度: 9/10

尖沙咀山林道23號地下

——————————————————
養生雞煲  (半份)
手切極品靚牛皇
鮮蝦芫茜燒賣
梅菜豬肉丸
招牌手打四寶丸
  • 鬼馬墨魚
朋友話見我近排打左幾次邊爐🍲今次帶我食💛良心💛高質💛好味💛雞煲💛如果坐門口🪑🪑半戶外位,係可以帶少爺仔🐶一齊食。但係咁香,我怕少爺仔🐶都會忍唔住🤣~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪  雞煲 • 半隻雞 • 小辣 ($159) 🐔🍲🌶雞🐔可以揀唔同既部位 (雞髀🍗 / 雞胸 / 全雞🐓)店員會成煲🍲放上枱,等滾左之後,就會過黎幫你炒香d雞同入面既配料🥘一打開,面勁多芫荽🌱估唔到半隻雞既雞件都唔少🤩唔會好多骨🙅🏻‍♀️🦴,肉質都夠嫩滑🧏🏻‍♀️底仲有加左豬皮🐷,同娃娃菜🥬同好多洋蔥🧅件件雞都沾滿麻香🌶花椒味既醬汁,夠晒惹味😋.🔸 ᎡᎾᏌNᎠ 2️⃣ 加湯($39 - $49) / 加水($0)打邊爐🍲 🔸我見雞煲醬汁都幾夠味,我就揀左加水💧仲叫左📝幾款火鍋配料🧆▪ 鬼馬墨魚 • 半份 ($35) 👻🦑油炸鬼👻釀墨魚滑🦑,仲痴滿埋蟹籽🧡(店員教路 : 蟹籽向下,油炸鬼向天,☝🏻分鐘就食得)好多重既口感,墨魚滑好爽口彈牙😝油炸鬼就索左湯,但仲有少少脆✨蟹籽咬落有少少🤏🏻一粒粒卜卜卜💫.▪ 蝦膠冬菇 • 半份 ($43) 🦐🍄冬菇本身都幾厚身🤌🏻仲幾滑, 釀左
朋友話見我近排打左幾次邊爐🍲
今次帶我食💛良心💛高質💛好味💛雞煲💛
如果坐門口🪑🪑半戶外位,係可以帶少爺仔🐶一齊食。
但係咁香,我怕少爺仔🐶都會忍唔住🤣

▪  雞煲 • 半隻雞 • 小辣 ($159) 🐔🍲🌶
雞🐔可以揀唔同既部位 (雞髀🍗 / 雞胸 / 全雞🐓)
店員會成煲🍲放上枱,等滾左之後,
就會過黎幫你炒香d雞同入面既配料🥘
雞煲 • 半隻雞 • 小辣 ($159) 🐔🍲🌶

一打開,面勁多芫荽🌱
估唔到半隻雞既雞件都唔少🤩
唔會好多骨🙅🏻‍♀️🦴,肉質都夠嫩滑🧏🏻‍♀️
底仲有加左豬皮🐷,同娃娃菜🥬同好多洋蔥🧅
件件雞都沾滿麻香🌶花椒味既醬汁,夠晒惹味😋
雞煲 • 半隻雞 • 小辣 ($159) 🐔🍲🌶

我見雞煲醬汁都幾夠味,我就揀左加水💧
仲叫左📝幾款火鍋配料🧆
▪ 鬼馬墨魚 • 半份 ($35) 👻🦑
油炸鬼👻釀墨魚滑🦑,仲痴滿埋蟹籽🧡
(店員教路 : 蟹籽向下,油炸鬼向天,☝🏻分鐘就食得)
好多重既口感,墨魚滑好爽口彈牙😝
油炸鬼就索左湯,但仲有少少脆✨
蟹籽咬落有少少🤏🏻一粒粒卜卜卜💫
鬼馬墨魚 • 半份 ($35) 👻🦑
鬼馬墨魚 • 半份 ($35) 👻🦑

▪ 蝦膠冬菇 • 半份 ($43) 🦐🍄
冬菇本身都幾厚身🤌🏻仲幾滑,
釀左彈牙既蝦膠🦐,又係雙重爽口感🤪
蝦膠冬菇 • 半份 ($43) 🦐🍄

▪ 鮮蝦芫荽燒賣 ($79) 🦐🌱🟡
鮮蝦🦐加芫荽🌱打成既燒賣,
望落已經見到綠綠地💚,有唔少芫荽💚
咬開仲同到有好多蝦肉🦐
食落唔會好粉,又唔會有腥味😛
鮮蝦芫荽燒賣 ($79) 🦐🌱🟡

▪ 招牌手打四寶丸 • 半份 ($60) 🦑🐔🦐🐷
墨魚丸🦑 • 雞丸🐔 • 蝦丸🦐 • 豬肉丸🐷
每款丸都有2️⃣粒,手打👐🏻既真係唔同d,
比一般既彈彈彈牙好多🤓
千頁豆腐 • 半份 ($25) 🤍 & 招牌手打四寶丸 • 半份 ($60) 🦑🐔🦐🐷
招牌手打四寶丸 • 半份 ($60) 🦑🐔🦐🐷
招牌手打四寶丸 • 半份 ($60) 🦑🐔🦐🐷

▪ 千頁豆腐 • 半份 ($25) 🤍
平時食親都係百頁,第一次見千頁😍
淡淡🤏🏻既豆香味,營養價值超豐富呀💃🏻
最正係煮唔爛,仲要煮既時間越耐就越入味😌
千頁豆腐 • 半份 ($25) 🤍

▪ 汽水 • 細罐 ($14) 🥤
要GUR氣,汽水唔少得🙆🏻‍♀️
▪醬料 ($12/位)🧂
我好欣賞依個醬料架
淨係辣🌶都有3️⃣種,辣粉(愛辣又唔肥) • 辣椒仔粒 • 辣油
仲有芝麻醬,落少少已經好香👃🏻
🔺店員服務好好,有時👀望一望,未開口,已經即刻問你有咩需要🙋🏻‍♂️
🔺大多配料可以揀半份,就算2️⃣個人食,都可以食到好多款 👏🏻
🔺店舖入面既牆身喵喵畫🐱,全部都畫得好靚,顏色好ᏚᎻᎪᎡᏢ,好光猛🟡🟠
🔺電視係播💛ᏙᏆᏌ ᎢᏙ 📺
🔺門口半戶外位,可以帶埋少爺仔🐶食 ᏢᎬᎢ FᎡᏆᎬNᎠᏞY 🐩🐕
2021-08-19 43 浏览
又係同事飯聚時間, 今日去左尖沙咀山林道食火鍋。 山林道開左好多間火鍋店, 但我地就貪佢夠地道同CP值高, 所以就揀左尚上夏下打邊爐。先叫左個麻辣中辣雞煲, 雞肉大件, 肉質軟滑, 醬汁入哂味, 辣度適中。手切頂級安格斯牛, 牛肉味濃, 雪花均勻。 材料上乘。牛白肉, 我就第一次食, 位置係牛的橫隔膜。 滾大約45秒至1分鐘, 非常爽口。 呢款菜式必食。即炸響鈴, 新鮮即炸, 熱辣辣,脆卜卜, 就咁食重正。手打四寶丸, 粒粒手打, 爽口彈牙,無得輸。餃子拼盤, 隻隻大大粒, 材料豐富, 非常好味。皇帝菜, 新鮮,菜味香甜。

手切頂級安格斯牛, 牛肉味濃, 雪花均勻。 材料上乘。

即炸響鈴, 新鮮即炸, 熱辣辣,脆卜卜, 就咁食重正。

手打四寶丸, 粒粒手打, 爽口彈牙,無得輸。

餃子拼盤, 隻隻大大粒, 材料豐富, 非常好味。

皇帝菜, 新鮮,菜味香甜。
2021-08-18 445 浏览
我發現呢條街都多💛店,正呀一入門口覺得感覺舒服嘅,而且佢哋話好靚,好多貓貓,好有心思連張餐牌都靚過人,佢用嘅方法都幾環保,而最後都會問一問你啲嘢係咪你落,細心。最好嘅地方我覺得係可以叫半份,啱晒我呢啲每樣都想試啲既人入到去安排座位佢會放低醬料比你,而醬料方面價錢係$12一位半隻雞 $159我覺得佢隻雞煲醬都幾香,好入味。半隻雞嘅份量啱晒我呢啲可以叫其他嘢食既人。食完之後會根據你加嘅湯底再落湯俾你。甜心墨魚丸 (美祿) $89打邊爐我鍾意食丸多過肉類,見到佢既丸咁特別係美祿味就叫咗,佢真係食落去有美祿醬,一鹹一甜嘅感覺好特別。牛骨髓 (半) $42上次唔知睇乜嘢話牛骨髓對身體好,所以就叫左半份。感覺都幾新鮮。滑豆腐 $34佢切完擺盆幾靚,不過要小心啲好易爛。鬼馬墨魚 (半)$35我覺得呢個係必試,特別得來有幾好食,建議墨魚向底,油炸鬼浸一浸就食得,就會食到又脆又好食嘅感覺。有人話食雞煲要飲酒,我就話食雞煲要飲涼茶Apple cider $36🍺 冇咩特別都係平時出面買嘅蘋果酒竹蔗茅根 $58其實呢個價錢來講都幾抵,飲唔晒
我發現呢條街都多💛店,正呀
一入門口覺得感覺舒服嘅,而且佢哋話好靚,好多貓貓,好有心思

最好嘅地方我覺得係可以叫半份,啱晒我呢啲每樣都想試啲既人

入到去安排座位佢會放低醬料比你,而醬料方面價錢係$12一位

半隻雞 $159

甜心墨魚丸 (美祿) $89

牛骨髓 (半) $42

滑豆腐 $34
佢切完擺盆幾靚,不過要小心啲好易爛。

鬼馬墨魚 (半)$35

有人話食雞煲要飲酒,我就話食雞煲要飲涼茶

Apple cider $36🍺
冇咩特別都係平時出面買嘅蘋果酒

竹蔗茅根 $58
其實呢個價錢來講都幾抵,飲唔晒
  • 雞煲
  • 鬼馬墨魚
2021-08-15 36 浏览
之前食過呢間雞煲覺得好好食❗️今晚又去咗encore啦☺️佢啲雞煲依然咁惹味咁高質💛🔻雞煲單鍋 - 半隻雞 2人分量叫咗半隻雞份量真係啱啱好❗️因為之後仲諗住打邊爐😂辣嘅程度可以揀大/中/小/微/唔辣,我哋叫微辣都覺得D雞肉真係好惹味,淡淡肉,肉質好嫩滑🤗仲有少少辣味吊住啲味,連D洋蔥都好好食☺️強烈推薦🥳🔻食完D雞就可以加湯打邊爐啦🔥佢都有幾款湯底揀,之前試過佢嘅藥膳養生湯,今次我哋就叫左蕃茄湯底🍅🍅呢個湯底好濃蕃茄味!好開胃,完全唔係啲茄膏味😆我地仲叫左 #稻庭烏冬、#雜菜籃同#滑豆腐,啲稻庭烏冬同埋豆腐索晒啲蕃茄汁,超正!啲烏冬好煙銀,有手打烏冬嘅口感🤗蔬菜籃都有好多種唔同嘅蔬菜🥬有粟米🌽生菜、菜心、娃娃菜、黃帝菜等等,啲蔬菜都好新鮮🤩🔻我哋仲叫咗個#涼拌海蜇,口感好爽滑,作為拌菜都幾岩,好開胃❗️
雞煲單鍋 - 半隻雞
2021-08-13 53 浏览
我哋嗌咗半份雞煲($159)、黑豚肉($109)、稻庭烏冬($49)同埋佢哋嘅招牌手打墨魚丸($50)咁首先講咗嗰個雞煲先啦(本身我哋都可能係BB辣或者小辣嘅🤔🤔但係因為我嗰日腸胃唔係太好所以冇食辣嘅)但係真心好值得讚嘅係佢哋嗰個雞煲真係好入味❤️❤️佢哋啲雞不單止好嫩滑之餘食落去仲有少少甜甜地☺️☺️都算有幾多係冇骨嘅(啖啖肉嗰種口感真係好正)食完雞煲之後就可以加少少錢轉另一個湯底之後我哋就揀咗要蕃茄湯($39)跟住嗰個黑豚肉食落去其實都幾滑食得出係幾高質嘅💛💛而且一啲都唔鞋颯颯同埋佢哋嗰個手打墨魚丸真係好出色食落去真係勁爽口彈牙👍👍完全唔係一般質素嘅口感最後嘢飲方面我就嗌咗果粒蜜桃汁($19)而我朋友就嗌咗咗果粒蘋果汁($19)兩杯味道飲落去都唔會太甜

咁首先講咗嗰個雞煲先啦
但係真心好值得讚嘅係佢哋嗰個雞煲真係好入味❤️❤️
佢哋啲雞不單止好嫩滑之餘
食落去仲有少少甜甜地☺️☺️
都算有幾多係冇骨嘅(啖啖肉嗰種口感真係好正)
食完雞煲之後就可以加少少錢轉另一個湯底
之後我哋就揀咗要蕃茄湯($39)

跟住嗰個黑豚肉食落去其實都幾滑
食得出係幾高質嘅💛💛
而且一啲都唔鞋颯颯
同埋佢哋嗰個手打墨魚丸真係好出色
食落去真係勁爽口彈牙👍👍
完全唔係一般質素嘅口感

最後嘢飲方面我就嗌咗果粒蜜桃汁($19)
而我朋友就嗌咗咗果粒蘋果汁($19)
兩杯味道飲落去都唔會太甜
  • 雞煲
  • 特選黑豚肉
2021-08-10 66 浏览
💁🏼‍♀️香港好吃的雞煲不止X品雞煲,意外發現了一家良心雞煲,整體水準很高,而且店員非常熱情地道,給人用餐很愉快!🐱店內裝修雖是大排檔格局,但是環境乾淨整潔。很喜歡牆上可愛的貓貓壁畫,展現出滿滿的香港氣息!🐔養生雞煲半份($159)雞髀肉加入了特製醬汁燉煮,滿滿一煲誘人十足,隨便夾起一塊,單憑這誘人的色澤已經讓人把持不住!外香內嫩,每一塊雞肉都十分入味!🐷除了雞肉以外還連帶一些豬皮,炆過後的豬皮吸引了雞汁的精華,吃起來肥而不膩,滿足感瞬間提升!👑吃完雞煲,當然要繼續加湯打邊爐,湯底選擇有九種口味,每款各具特色,Nicole覺得原先的雞汁已經夠香濃,只加了清湯,這樣更能突顯之後配菜的原味!🥩手切安格斯牛肉($159)絕美的雪花紋路,鮮紅透亮的薄片,肉質柔軟細嫩,輕咬便有肉汁滿意而出,喜歡吃肥牛的絕不要錯過哦!🦐鮮蝦芫荽燒賣($79)如果你對芫荽情有獨鍾,超級推薦這款特色燒賣,芫荽餡剁的均勻又細膩,加上蝦仁的鮮美令人回味無窮!🦑鬼馬墨魚($35)Q彈嫩滑的墨魚滑配上香口的油炸鬼,加上蟹子口感滿分,而且完全沒有油膩感,值得一試!🥕竹蔗茅根($58)自家製的味道不會太甜,解喝下火之選!

💁🏼‍♀️

🐱

🐔
養生雞煲半份($159)
🐷

👑

🥩
手切安格斯牛肉($159)

🦐
鮮蝦芫荽燒賣($79)

🦑
鬼馬墨魚($35)

🥕
竹蔗茅根($58)
自家製的味道不會太甜,解喝下火之選!

2021-08-04
  • 手切頂級安格斯