2018-05-06 212 浏览
本想慶祝母親節,帶媽媽一起試下新餐廳,這間感覺蠻新鮮的,裝修和擺設都感到很用心,蠻美的,餐具和餐牌也是很有特色,那個茶絕對值得一讚,很好飲不過食物真的超級一般而且價錢貴份量又少,特別是那個印尼炒飯配串燒,完全不值得叫,因為味道超淡份量超少(食完一啖之後完全唔想再食)而新加坡肉骨茶和沙嗲串燒麻,還算可以的,蠻好飲蠻好吃,味道正常,(只可以講好味過個飯囉)最後那個馬來咖哩軟殼蟹超級一般,也是不值得吃,整個感覺麻麻地,所以沒能吸引我們下次再去,因為這個價錢有更多更好的選擇。
(食完一啖之後完全唔想再食)而新加坡肉骨茶
和沙嗲串燒
2018-05-05 257 浏览
今日同朋友食飯傾計,選左尼間食。朋友之前食過話唔錯,咁我都好奇想試下。朋友見多人就拎位先,尼度冇得預先book枱(限個半鐘)我地叫左馬拉盞通菜,普通椒鹽豆腐,外脆內軟,口感不錯,食落去好有咬感,加上裡面d豆腐好滑同好食。可試試。福建燴麵?外貌已經唔靚,食落唔知自己食緊咩。。。無咩味,果d汁唔確定係唔係忌廉汁,見仁見智。。。印度薄餅,算ok,我覺得普通,朋友覺得好食。。。(尼個好難整到唔好食)雞翼?黎到以為食緊韓國餐廳!?無論汁同口感都似。。。d汁似韓國甜辣醬。。。外皮時軟時硬,完全唔脆,感覺麻麻。尼個唔建議叫,我覺得唔好食。四個人一致認同條鱸魚完全無味,食左幾啖都覺得唔好味。d魚肉軟身,但清得制,完全食唔出魚既鮮味。唔望佢都唔知自己食緊魚肉。。。整體唔會有下次,因為唔好食。ps1.叫左飯,漏單,最後都係無出現過ps2.期間整魚果個火爐,唔知係唔係唔夠用,職員過黎講過下就拎走左,其實唔夠用,建議買多幾個。如果次次因為唔夠用,走去果枱拎走火爐,我覺得服務好差同o咀。

朋友見多人就拎位先,尼度冇得預先book枱(限個半鐘)

我地叫左馬拉盞通菜,普通

整體唔會有下次,因為唔好食。

ps1.叫左飯,漏單,最後都係無出現過
2018-05-04
2018-05-04 4219 浏览
久未有聚頭的一班老友記攪聚會,更高興的是能和好久沒見的恩師見面。甫坐下便互相各道近況問候一番,真是萬二分的感興奮....一如既往,在這情況之下,在哪裡吃或吃些甚麼,都已不重要了....吃的地方遷就一下一眾的荃灣之友,來到新都會廣場內吃星馬嘢....這店之前已在沙田處吃過,對這兒是不太陌生,都是些例牌的星馬菜,感覺不過不失的....串燒感覺弄得較為油膩一些,不過在肉質方面倒是過得去,咬下去不是特別韌;沙嗲醬甜甜的但略為稀身,並不屬我那杯茶....肉骨茶是做福建式的,藥材味濃,但個人認為色水還未夠深,入口未夠濃郁,光吃那枝竹感到不夠味就知道了;肉排條感覺就和在吃煲湯後剩下的骨一樣,太淡了。此時一定要醮些黑甜醬油來吃才行,不然入不了口....拼盤內的炸春卷及蝦餅同偏略油,不過醬料甚齊全,再加上蝦餅的彈牙度令人滿意,算是為這菜加了分....炒蘿蔔糕加了黑醬油,很正宗味道調得不錯;不過糕身偏濕近帶糊而漿口,卻又大煞風景....炒貴刁基本上無論在味道以至賣相皆跟蘿蔔糕如出一徹,因兩者同樣下了黑甜醬油去處理。吃多兩口,就有點生膩了....海南雞皮不算很爽但勝在頗嫩滑。無論醮蔥油抑或泰式辣醬來食,都挺

海南雞皮不算很爽但勝在頗嫩滑。無論醮蔥油抑或泰式辣醬來食,都挺好的;舖面的炸蒜很香很惹味....

豬寸骨淋上惹甜的蜜糖醬,雖是很"行"但確是惹味非常;肉很軟熟一咬就離骨。這一道,算是在云云菜式當中做得較好的....

最後來的兩碟菜蔬,一濃一清淡,個人還是較喜歡味濃重一點的炒白菜仔;至於那碟菜心,真的是淡出個鳥來....

絕對是講多過食的一餐飯。始終老友難得聚首一堂,這就再也正常不過的....
2018-04-30 286 浏览
去完新加坡旅行一段時間,突然想食新加坡美食,就試試少爺18。餐廳環境好舒服,採光度好好,在餐廳望出去有一片綠悠悠的草地,令人份外寫意。我們叫了新加坡肉骨茶(白胡椒蒜頭),內有一字排骨、豆卜和蘿蔔,另配上油炸鬼及醬油。一字排骨軟腍入味,但叫人最失望的是湯底只是微暖(若肉骨茶配上火爐,我相信是能夠大幅改善),胡椒味亦略嫌不足,與在新加坡食到的還有一段距離。招牌海南雞半隻,雞味濃郁而且爽滑,配上海南雞醬葱油醬油,算是扳回不少分數。
新加坡肉骨茶(白胡椒蒜頭)
招牌海南雞半隻
2018-03-30
下午茶
招牌海南雞半隻
2018-04-28 307 浏览
因為一早訂位,所以要不需等候。店內環境唔錯,寬敞!但有陣明顯既廚房魚腥味。每人$6茶錢,茶係玫瑰花茶,都幾好飲,侍應服務都好。串燒(有豬肉同雞肉):調味好味,燒得香,汁都特別,未至於令人驚艷,還不錯馬拉盞炒通菜:正常味道,無咩特別可挑剔既地方。普普通通,顏色鮮豔。其實都為此菜而試這店!清淡為主,幾fresh!鮮蝦喇沙:湯味道濃郁,小辣。面有彈性,好食海南雞:肉質嫩滑,香!有服務,環境,茶水都唔錯。
因為一早訂位,所以要不需等候。

馬拉盞炒通菜:正常味道,無咩特別可挑剔既地方。

普普通通,顏色鮮豔。其實都為此菜而試這店!
清淡為主,幾fresh!

鮮蝦喇沙:
湯味道濃郁,小辣。面有彈性,好食

海南雞:肉質嫩滑,香!

有服務,環境,茶水都唔錯。
2018-03-19
2018-04-21 475 浏览
今日徐太太落咗order要食少爺18,即刻打電話去訂枱,侍應姐姐表示用餐時間係1.5小時,同埋只留枱5分鐘,心諗應該幾多人。我地約坐低無耐,連餸都未點,門口位置已經企滿等位嘅客人。整體裝修陳設係簡約舒服,位與位之間唔太迫,我最後仲發現有open area,如果秋天坐應該唔錯。今晚人手應該有啲短缺,落order,refill水同埋單都要等等。但見侍應們都忙到甩碌,我唯有俾啲耐性啦。唔講咁多,去相💁🏿‍♂️椒鹽豆腐咸蛋黃軟殼蟹黑蘿蔔糕海南雞飯+雞絲粉皮

椒鹽豆腐
椒鹽豆腐

海南雞飯+雞絲粉皮
海南雞飯/雞絲粉皮
2018-04-21
海南雞飯/雞絲粉皮
星期五放工,本身諗住一條友就求其食啲野返屋企,但次次去葵芳都食”Rainy Day”米線,已經食到諗下咋條脷都好似嗒到佢陣味咁滯,加上女朋友叫我對自己好啲,好,咁我就不如揀間未食過嘅試下,如果好食嘅下次可以同女朋友去食。去到新都會電梯附近,見到少爺18個牌,因為平時我地兩個都中意食喇沙果啲,見又未洗等位,就一於呢間啦!點知選擇困難症嘅終結,原來係中伏旅程嘅開始...一入去,就被安排坐一張2人枱,一邊係梳化,一邊係普通木櫈。我同其他人一樣,都會首選梳化果邊,將個背囊放喺木櫈。點知一坐,直頭成個人沉左落去... 好唔舒服,於是我起身將個背囊放過梳化,一望,嘩!果張梳化布污糟到個心離到離呀!驚魂甫定,岩岩坐好,侍應就放低左一壺茶同一個杯,然後一句野都冇留低就行開左... 我直覺話比我知,呢壺茶笨唔係免費,但見識少嘅我印象中多數係食中菜先會收茶介,於是我本能地打開Menu睇下,果然$6位茶介。其實價錢就reasonable嘅,不過我去茶樓都可以揀茶,呢度冇比我揀過,壺茶講真我就好唔中意陣味!而且作為一個食客,我就會覺得佢咁樣好蠢囉。就以我為例,食星馬泰野會好口渴,都會叫杯野飲,咁一杯都ard

驚魂甫定,岩岩坐好,侍應就放低左一壺茶同一個杯,然後一句野都冇留低就行開左... 我直覺話比我知,呢壺茶笨唔係免費,但見識少嘅我印象中多數係食中菜先會收茶介,於是我本能地打開Menu睇下,果然$6位茶介。其實價錢就reasonable嘅,不過我去茶樓都可以揀茶,呢度冇比我揀過,壺茶講真我就好唔中意陣味!而且作為一個食客,我就會覺得佢咁樣好蠢囉。就以我為例,食星馬泰野會好口渴,都會叫杯野飲,咁一杯都ard $30啦,但佢咁樣強制我要比$6,我明明想叫野飲都變左唔叫。

講返野食,平均一樣野食$80-100左右,個人覺得係頗高,因為餐牌上嘅野食唔係啲咩特別野... 全部散叫,冇餐。最後我揀左個印尼炒飯同花生雞腳。

印尼炒飯拼串燒 2分
色 - 簡直係「圖片只供參考」嘅表表者。(請睇相中比較),仲話係推介喎...
香 - 冇乜香味,溫度只係微暖,但留意返,炒飯嚟架喎...
味 - 我食過嘅印尼炒飯就咸咸香香,惹味嘅,但呢度個炒飯呢,我完全唔覺得佢炒過架囉... 感覺似係用易潔鑊係咁椅兜兩下就上碟... 飯入面有4隻冇味嘅急凍蝦同埋幾粒冇味嘅雞肉,伴碟嘅亂草係菜苗,同個飯完全唔夾... 蝦片又係冇味同埋腍靭... 串燒普通,限雞肉,冇得揀。我比果2分係因為佢做到一碟飯嘅基本要求:飽肚...

雞腳 負分
係,係負分負分負分,好唔掂所以要講3次!
色 - 正常
香 - 冇香味,凍嘅!唔係冷盤果種凍喎,係煮起好奈,㷫返暖比你都懶果隻凍!
味 - 大佬,雞腳呀... 攤凍左好難食架囉... 夾起果下都知伏都暈架喇... 硬到我都唔識形容... 用門牙係咬唔開架!要用大牙咬,結果我仲因為用力得滯,咬爛左條骨,之後插損埋條脷... 根本成碟野淨係上左色,求其煮熟就比人食!

我成日都話,貴唔緊要,我入嚟之前都知價位架啦,好食嘅話咪OK。。。少爺18,我真係好想會一會呢位少爺,究竟有佢冇食過佢間18嘅野?究竟佢啲味蕾仲係咪function得到?
雖然我只食左兩樣野,其他都未試過,不過咁嘅質素,唔會令我有再嚟嘅衝動囉!
2018-04-06
2018-04-04 516 浏览
今日睇完報導 問雞皮同肉中間既啫喱物體係咩黎,醫生👩‍⚕️話原來果層係骨膠原,多數只係出現係海南雞或凍雞既煮法,個心好想食海南雞 補補最近因天氣變 ,dry 爆既皮膚。 點知媽就約我去食18少(其實人地明明叫做少爺18,不過阿媽既品牌障礙愈黎愈嚴重,由佢)去到店內,已俾佢既環境吸引,真係好靚既環境 ,餐具都好精緻 ,令人心情好愉快。同媽叫左招牌海南雞飯同埋海鮮喇沙。雞好滑,油飯夠香 不過我厭佢唔夠熱 。但個湯都好好味,落左杞子好香甜。 醬汁都唔錯 不過性價比差小小 因為都要成$98一碟。 海鮮喇沙 湯勁椰香 好濃 好好味 可惜我唔係好食到辣,所以只可以淺嚐 ,其他交晒俾媽媽。 不過都有小驚喜 ,佢係有兩款麵配埋一齊,的確唔錯,唔會全油麵咁油膩。 最後兩個吃貨,見到有榴槤產品 雙眼發光。 佢配班蘭呢個做法好特別 ,第一次食,雖然一上台果陣,媽媽話咁就$58 , 唔抵,但個人覺得好欣賞佢既配搭 ,中間係榴槤雪糕 好冰好正,只係略略可惜係佢榴槤味唔夠,外面pancake 可再熱點同鬆軟小小,突顯番個對比,相信會更加好味。呢家店上菜好快,呢個都係一驚喜。

同媽叫左招牌海南雞飯同埋海鮮喇沙。

呢家店上菜好快,呢個都係一驚喜。
2018-04-02
  • 海南雞飯
  • 海鮮椰香喇沙
2018-04-01 389 浏览
見到eatigo有9折就諗住試下啦呢個叻沙算正常 有3隻蝦麵底有米線同油面 呢個軟殼蟹 係我食過最難食既軟殼蟹粉太厚 似係食緊炸左嘅面粉咁 無蟹味明顯係翻炸過點左菜唔夠2分鐘就到真係好失望海南雞飯 雞肉唔滑 色水差 油飯亦唔香總括而言 唔推薦 唔會再食 就算eatigo有50%off 都唔會再食
見到eatigo有9折就諗住試下啦

真係好失望
海南雞飯

海南雞飯 雞肉唔滑 色水差 油飯亦唔香

2018-03-31 465 浏览
少爺18唔係一間新開嘅餐廳,不過裝修仍然好企理,好有星加坡風情,座位與座位之間相當闊落,不過人多嘅時候都有些少嘈,新都會廣場最近裝修完,餐廳嘅落地玻璃景顯得特別舒服,呢度食物嘅水準都相當高,就算係下午茶餐,都唔會偷工減料,散叫亦唔會容易中伏,呢度嘅肉骨茶,炒貴刁,柚子沙律都做得相當唔錯,不過如果係大食嘅話,或者多人一齊食,要注意有部份菜式份量比較少,例如腰果柚子沙律,份量就真係好少,所以人多嚟幫襯嘅時候,揀菜式就要多啲留意。註: 茶錢每位$6
註: 茶錢每位$6
黑白胡椒脆鱸魚球
馬來西亞肉骨茶
2018-03-30
黑白胡椒脆鱸魚球
馬來西亞肉骨茶
2018-03-18 440 浏览
本來想去九龍城食明爐烏頭,但到葵芳已經六點幾,想到九龍城已是晚飯時間有排等就打消念頭。就係新都會覓食。見到少爺18都有明爐鱸魚,就入去試試。入到去環境唔錯,但有陣明顯既廚房魚腥味。每人$6茶錢,茶係玫瑰花茶,好香好飲,侍應服務都好。叫左明爐鱸魚,串燒同馬拉盞炒通菜。串燒($68):調味好味,燒得香,汁都特別,未至於令人驚艷,但都唔錯馬拉盞炒通菜($68):正常味道,無咩特別可挑剔既地方明爐鱸魚($188):上枱既時候,侍應會用一個好靚既茶壼將椰汁倒入爐中,睇落好吸引。魚面有一片片白色物體,分不出係琼左既椰漿還是豆腐(最後證實係豆腐)。食第一啖,同男友你眼望我眼兩人心有同感,懷疑究竟係味覺有問題定係廚師忘記調味,再食一啖,都係無味。個種無味法唔係淨係淡咁簡單,係真係零味道,連一粒鹽都無落,用水烚熟咁既味。都係唔信,直接飲一啖湯底,就係無糖椰汁比水,1:99咁既味道。忍唔住問侍應係咪有汁點唔記得左俾,對方回應話無。因為條魚都算大條,食多兩啖頂唔順,唯有問侍應拎豉油,豉油應該係新加坡海南雞個種好杰身既甜醬油。但係頂癮既係,連豉油都偏淡。咁多年黎出街食飯未食過任何一味餸係白烚上枱零味道,連汁都

叫左明爐鱸魚,串燒同馬拉盞炒通菜。

馬拉盞炒通菜($68):正常味道,無咩特別可挑剔既地方

咁多年黎出街食飯未食過任何一味餸係白烚上枱零味道,連汁都無跟
仲唔係平。老老實實,條魚本身係新鮮,本身係靚魚,點算廚房唔認真煮煮佢,完全係浪費左條魚。

雖然服務,環境,茶水都唔錯。但咁既食物質素,半價都唔會再試
2018-03-09 429 浏览
我好中意食海南雞飯少爺18我一直想試但有小小失望😞坐得好舒服 但係啲食物就.......我食午餐海南雞套餐有菜 雞 配菜同油飯隻雞冇雞味,仲有小小雪味😞油飯啲飯好硬
我好中意食海南雞飯
少爺18我一直想試
但有小小失望😞
坐得好舒服 但係啲食物就.......

我食午餐海南雞套餐
有菜 雞 配菜同油飯
隻雞冇雞味,仲有小小雪味😞
油飯啲飯好硬

2018-03-08 397 浏览
之前係附近返工已經成日食..生完寶寶再次黎食..午飯時間.得我同寶寶都俾四人位我地..真係好少餐廳做到..真心覺得做得好好..餐單上其實成日都好多野想食..佢依家出左個雙重享受套餐..又有面又有飯..好抵丫...岩曬我咩都想食啲既心態..小食都係串燒雞...真係冇得輸架..成串醃過...燒完..再加埋個醬好好食..想再食🙈🙈🙈飲品已經冇左添飲了..不過都算係大杯..不過都係添飲好啲😍😍搵日再食
之前係附近返工已經成日食..
生完寶寶再次黎食..
午飯時間.
得我同寶寶都俾四人位我地..
真係好少餐廳做到..真心覺得做得好好..

餐單上其實成日都好多野想食..
佢依家出左個雙重享受套餐..
又有面又有飯..好抵丫...
岩曬我咩都想食啲既心態..
小食都係串燒雞...
真係冇得輸架..成串醃過...
燒完..再加埋個醬好好食..
想再食🙈🙈🙈

飲品已經冇左添飲了..
不過都算係大杯..
不過都係添飲好啲😍😍
搵日再食
2018-03-08
  • 招牌海南雞飯
2018-03-01 422 浏览
過年過節唔想同人逼,安在家中吃節慶飯就最好不過;不想大費周章兼煮到一頭煙,除盤菜之外,「撈起」是近年最具特色兼有意頭的賀年菜了。滿有喜慶的禮盒包含了煙三文魚撈起和招牌海南雞一隻,而價錢也只是$458。皮爽肉嫩的海南雞蘸上隨附的三色醬(薑蔥茸、辣椒醬及黑醬油)同吃,相當不俗!煙三文魚撈起,配料也真不少,包括:五柳、生菜、紫椰菜、紅及白蘿蔔絲、青瓜絲、紅薑絲、金柚肉、糖冬瓜、糖果皮及酸柑,加上芋絲、簿脆、三文魚、撈起醬及麻油,各自起筷一齊撈起,大家也感受到那份喜悅!值得一讚的是,食材與醬汁獨立處理;不怕浸淋食材,非常細心。狗年大家要一齊撈起呀!少爺18地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖電話: 21562228

值得一讚的是,食材與醬汁獨立處理;不怕浸淋食材,非常細心。

狗年大家要一齊撈起呀!

少爺18
地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場4樓410-412號舖
電話: 21562228
外卖自取
庆祝纪念
团年饭
  • 煙三文魚撈起和招牌海南雞
2018-02-23 421 浏览
其實只係普通二人晚飯,搵間無乜人等位嘅餐廳,但原來無人等位係有原因嘅......叫咗個新加坡福建麵$88,普普通通,都食得入口。但個咖哩雞呢,汁無問題,但啲雞肉好明顯有骨雞件無變壞,個味食落係正常,質感都似一般雪雞件,但無骨嗰幾件,全部聞落都一陣怪味,食落係雪咗好耐雪壞咗嘅味,食幾件幾件都吐返岀嚟,完全唔掂,有咖哩汁都食到個臭味,不過價錢$88,同經理講咗就算,最多以後唔去。同埋另外都加咗薄餅,不過不失,價錢係$40。

叫咗個新加坡福建麵$88,普普通通,都食得入口。

同埋另外都加咗薄餅,不過不失,價錢係$40。
2018-02-23