2017-11-16 401 浏览
餐廳裝潢吸引,多色彩搭配,舒適耀目,感覺像在旅行中的餐廳用膳. 點了海南雞拼肉骨茶,上次吃肉骨茶已是多年前在馬來西亞旅行時吃的,味道極好,故今次亦有所期待. 海南雞味道可以,沒驚喜亦沒失望. 至於肉骨茶,喝了一口,感覺怪怪的,味道不知如何形容,難道是新口味嗎? 再試2口,味道仍是古怪的,同枱家人試1口後堅決不再飲.向職員了解,是否什麼新派的肉骨茶,但沒獲得正式回覆. 結論是,應不會再試這間餐廳了,不懂欣賞它的味道!
2017-09-20
2017-11-11 475 浏览
Set lunch $108,無雞味既海南雞,又唔滑,😨失望到一個點,得個飯有雞油香較好食,而肉骨茶既藥材味較淡。反而個喇沙炒飯有d驚喜,炒得夠乾身同辣辣地好開胃,撈埋隻蛋汁好正。但如果以食海南雞飯做主打既話就覺得麻麻地,呢個價錢絕對有其他更好選擇,可以一讚就係餐具及menu 印花好精美。
Set lunch $108,
無雞味既海南雞,
又唔滑,😨
失望到一個點,
得個飯有雞油香較好食,
而肉骨茶既藥材味較淡。

反而個喇沙炒飯有d驚喜,
炒得夠乾身同辣辣地好開胃,
撈埋隻蛋汁好正

可以一讚就係餐具及menu 印花好精美。

2017-11-04
2017-10-31 592 浏览
🎂同事請我食生日午飯,預早在openrice找食店,西餐、中餐食太多,想試其他國家菜式,發現有間新加坡菜,而且可以在手機訂位,便決定提早訂位及前去。12:30去到,食店不是太多人,還可以選個較光猛位置,食店裝修色彩繽紛,但覺得雜物幾多,影響了整體觀感!三個人叫了不同食物及飲品🍚海鮮喇沙-同事評不夠辣海南雞飯-沒有雞味,雞肉軟淋印尼炒飯-同事評炒飯香口,串燒一般🍹椰汁紅豆冰-紅豆是罐頭紅豆,失望熱帶雨林-同事評味道特別熱檸茶-同事評一般🍨榴連雪糕-味道像真榴連,好吃個人評分食物:C服務:C環境:C抵食:C

三個人叫了不同食物及飲品

🍚
海鮮喇沙-同事評不夠辣
海南雞飯-沒有雞味,雞肉軟淋
印尼炒飯-同事評炒飯香口,串燒一般

🍹
椰汁紅豆冰-紅豆是罐頭紅豆,失望
熱帶雨林-同事評味道特別
熱檸茶-同事評一般

🍨
榴連雪糕-味道像真榴連,好吃

個人評分

食物:C
服務:C
環境:C
抵食:C

2017-10-17
庆祝纪念
生日
由於中秋節當晚同朋友去食晚餐周圍都好多人 都吾知食咩好最後經過發現哩間吾洗等位之前行過都有諗過試下但聽其他朋友講過話吾多好食但因為吾洗等位 加上出於好奇甘就入左去試下啦其間我朋友吾小心整跌左對筷子服務員主動幫忙摸左對新既好細心 服務吾錯 值得讚揚最後我地點左兩個飯 兩杯野飲飲品一般 無咩特別感覺沙嗲串燒好正 好好味 海南雞飯無想像中甘好味野食都系一般般啦但勝在環境好靚 枱與枱之間好闊落 吾會迫 裝修好特別 牆身有掛不同款式既碟服務方面細心又體貼 整體上都吾錯算系一間食氣氛既餐廳
由於中秋節當晚同朋友去食晚餐

算系一間食氣氛既餐廳
2017-10-04
印尼炒飯配沙嗲串燒
2017-10-06 564 浏览
[ 難得的 | 海南雞飯🐔]••因為男朋友唔鍾意食,所以我為左就佢,已經好耐無食啦😩但呢間餐廳,除左海南雞飯,仲有好多其他馬來西亞/新加坡菜,我終於有得食啦🎉(佢食喇沙🍜)-🔹去骨海南雞飯($98)⭐️7/10好貴💸但雞好滑,大部分都係雞脾、半隻雞翼🐔(雞翼有骨💀),連兩舊雞胸都好滑,好正!真係太耐無食啦🤤不過油飯無乜味,似白飯,總括都合格👍🏻-🔺另外叫左杯珍多冰,唔好飲既😟🔺餐廳好大,長期唔使等位👻--更多食評ig: hungrykays 🌸
[ 難得的 | 海南雞飯🐔]

🔹去骨海南雞飯($98)⭐️7/10
🔺另外叫左杯珍多冰,唔好飲既😟
🔺餐廳好大,長期唔使等位👻
更多食評ig: hungrykays 🌸
  • 海南雞飯
2017-09-22 874 浏览
今日來到葵芳新都會廣場,想吃星馬菜,就選擇了少爺18。這裏地方頗舒適,有些椅子還附上了咕𠱸,頗體貼,不過還是要看看食物質素如何。炒貴刁由河粉和麵合成,和平常吃的只有河粉不同,不過麵多於河粉。配料有蝦、臘腸等等。味道較重,有很重臘腸的甜味但又偏鹹,惹味,但較油膩,且分量不多。新加坡福建炒麵配料有尤魚及蝦,分量不多,味偏淡。麵的軟硬口感不錯,感覺蝦都新鮮,但配料不多,整體一般。肉骨茶選了馬來西亞肉骨茶,份量頗細,但一上枱已很香藥材味,熱辣辣的,入口也很重藥材味,少許咸、少許苦,材料頗足,吃到紅棗、杞子和黨參。地方也算乾淨舒適,服務態度也可以,但整體感覺是不太抵吃。
今日來到葵芳新都會廣場,想吃星馬菜,就選擇了少爺18。

炒貴刁

新加坡福建炒麵

肉骨茶

地方也算乾淨舒適,服務態度也可以,但整體感覺是不太抵吃。
2017-09-17
2017-09-15 8488 浏览
去完一轉市區之後,都係決定去番葵涌食晚飯。市區周圍都好塞車,幾經辛苦終於入到新都會廣場。商場入面好多食肆屋企附近嘅商場都有,所以都要諗一輪先諗到有咩好食。新都會廣場裝修封左好多野,我都要搵左一輪先搵到間鋪!門面嘅裝修都幾靚,碟同埋餐牌都有襯埋一set,望住心情都好d!門外見到佢做緊promotion拼盤做緊半價,見到都幾抵,入到去諗住叫但係又唔見鋪入面有寫,問店員係有呢個promotion嘅,只不過鋪入面見唔到。見到半價有好似有好多野食,忍唔住都叫番個嚟試下。拼盤有蝦片、炸蝦餅、香葉包雞、春卷、串燒同埋沙律。本身應該係柚子沙律,落order嘅時候侍應話無柚子沙律轉左做秋葵,我就無咩所謂,只係想食多d蔬果類。秋葵加少少沙律醬食原來都幾好食,我都係第一次咁樣食。香葉包雞同埋串燒本身都好夠味,又唔係太油,唔錯。至於炸蝦餅同埋春卷就炸得油左少少,乾身番少少會好d。佢呢個拼盤應該係3個人份量,每款都有3件,半價嘅話都算抵食嘅。另外仲叫左海南雞飯,我見差不多每一枱都有嗌。佢個海南雞唔錯,雞幾滑,個油雞有少少薑味。而且佢個海南雞飯擺盤好靚,好吸睛,但係老實講個湯就無咩特別。本身仲叫左甜品,係榴槤配雪

少爺小食拼盤

秋葵加少少沙律醬食原來都幾好食,我都係第一次咁樣食。
招牌海南雞飯

本身仲叫左甜品,係榴槤配雪糕。落單嘅時候都講左食之後15分鐘同佢講,到上枱嘅時候,侍應同我地解釋甜品上面嘅榴槤應該要再軟身d,佢地今日做唔到本身嘅效果。我地用匙羹試敲一下,佢真係好硬。侍應都話唔OK可以唔要,會幫我地取消。最後見佢咁硬我地都係決定取消佢,好難得有食店咁坦白,我buy 佢。
食物唔錯,服務態度都幾好,下次可以試下其他野。
2017-09-13
用餐优惠
優惠券
招牌海南雞飯
2017-09-03 926 浏览
無試過一間餐廳難食到令我寫200字食評108元嘅 海南雞飯 個飯又鞋又生嘅,我好肯定啲米未熟,雞 普通到唔普通,大佬呀正常海南雞飯香味佢無,食澤油光佢無,仲要係涷嘅,啲雞唔夠滑,唔特別好食,呢個價錢相對出名嘅未必係貴,但呢個價錢絶對揾到更好食肉骨茶係味精湯味,排骨又硬又鞋,$88 海鮮啦唦 麵淋,無椰味普通雞湯底,得個樣甘桔蜜甜到乸喉,糖漿加水黑蘿白糕最正常唔太甜,唔大燶只能講呢度唯一好處係闊落對食物質素有要求都唔好嚟
無試過一間餐廳難食到令我寫200字食評

肉骨茶係味精湯味,排骨又硬又鞋,
$88 海鮮啦唦 麵淋,無椰味普通雞湯底,得個樣
甘桔蜜甜到乸喉,糖漿加水
黑蘿白糕最正常唔太甜,唔大燶
只能講呢度唯一好處係闊落
對食物質素有要求都唔好嚟
柑桔蜜
2017-09-03
午餐
  • 黑蘿蔔糕
2017-09-03 598 浏览
海南雞的伴菜和醬料不錯,最清新的是三文魚沙律,酸甜的醬很開胃,份量也足,但三文魚稍微少了一些和薄細了一些。但這家的環境佈置很好,開揚寬敞,燈光足。咖喱飯的味道挺香濃,不會很辣。串燒也很好吃。
2017-08-30
2017-08-31 713 浏览
七夕情人節出去吃飯~在門口等位的時候已經給這本餐牌吸引了❤️❤️這個顏色好漂亮喔!哈~因為到達的時間太晚了(大概9點多),想吃的咸蛋黃軟殼蟹已經買完⋯哭最後兩人叫了柚子蝦沙律,沙嗲串燒(雜錦)-6串,炒貴刁跟魚湯肉碎浸時菜!首先來了柚子蝦沙律,份量不多但味道 有 驚 喜!原本以為柚子會有點苦澀感,但這個一點都沒有喔,柚子還粒粒飽滿多汁而蝦子是一隻蝦子開兩邊,算不上好吃(就是雪藏蝦的感覺啦)但是柚子加上醬汁整個感覺好清新開胃,讚讚!不知道是不是因爲時間有點晚,客人開始少,所以上菜速度還滿快的炒貴刁跟串燒一起上,炒貴刁味道咸淡適中,裏面還有臘腸,意想不到的食材,呵!它還跟一個豆瓣醬,個人覺得不用沾醬單吃也夠味。另外的串燒有分雞肉跟豬肉,我們點的是雜錦,雞豬各三串,小小串的。口感方面雞肉略勝一籌,肉質比較嫩,豬肉就有點乾乾的。最後上場的是魚湯肉碎浸時蔬,令我們很失望!雖然裏面有加蝦乾,但一點鮮味都沒有,更沒有魚湯味,不說還以為是普通的時菜瘦肉滾湯⋯整體來說,我還是會再去吃的,餐廳環境不錯,桌子跟桌上之間有足夠的空間,坐得還蠻舒服而最最最重要的是,下次我要吃到咸蛋黃軟殼蟹和叻沙,哈哈!
七夕情人節出去吃飯~

柚子蝦沙律

炒貴刁

沙嗲串燒(雜錦)6串

最後上場的是魚湯肉碎浸時蔬,令我們很失望

魚湯肉碎浸時蔬

而最最最重要的是,下次我要吃到咸蛋黃軟殼蟹和叻沙,哈哈!
2017-08-28
2017-08-18 733 浏览
I saw the review before visit this café and order印尼炒飯配沙嗲串燒(Nasi Goreng $88). The review before mine was nearly one year ago. At the first bite of fried rice, it was too salty for me and lack of the aroma of fried rice should be. Salty fried rice with non-seasoned complements as green peas, cucumber, fried egg and three quite large shrimps was alright but not good taste. On the contrary, the two skewers of satsay chicken was quite good. Therefore, I would rather order skewer of satsay with pl

At the first bite of fried rice, it was too salty for me and lack of the aroma of fried rice should be. Salty fried rice with non-seasoned complements as green peas, cucumber, fried egg and three quite large shrimps was alright but not good taste. On the contrary, the two skewers of satsay chicken was quite good. Therefore, I would rather order skewer of satsay with plain rice next time. It would be much enjoyable for me.
2017-07-29
2017-08-04 1041 浏览
新加坡除咗熱之外,都仲係熱,但佢哋嘅雞油飯一直令我念念不忘,但當然要keep fit都係一個障礙,唔敢食咁油膩嘅嘢,所以喇沙成為左我另一個最愛。肉骨茶$88🍲肉骨茶有成舊蒜頭係入邊,僵屍都唔敢埋黎,蒜味好重,胡椒味都好重,入邊仲有幾舊肉,可以點豉油食,肉質不是好鞋口,食落覺得一般,兩個女仔食一碗就啱啱好。海鮮喇沙$98🍜湯入邊有三隻蝦🦐🦐🦐,有魚片,同有魷魚,都叫做足料,叻沙最重要係個湯底,椰汁味重咗少少,但食得出海鮮味重,而味道就偏辣,整體來講味道算係不錯。我哋食嗰陣唔小心倒瀉左野,侍應都好快手即刻幫忙抹干佢,有提醒我哋小心一啲,佢哋嘅服務質素值得一讚👍。

肉骨茶$88🍲

海鮮喇沙$98🍜

2017-07-12 1118 浏览
嚟到葵芳多數人都會去葵涌廣場掃街,但如果想舒舒服服坐係到食,新都會內都有唔少選擇。夏日炎炎,今晚就決定試下少爺18。海南雞應該係招牌,差唔多枱枱都叫,但今日無試到。頭盤叫左個柚子蝦沙律,個汁酸酸甜甜,幾開胃。炒貴勺勁惹味,調味剛好,唔會太鹹。記得問佢地拎辣椒醬,超夾!仲叫多左咖哩豬脾仔,有四大件。佢炆到啱啱,唔係太淋,肉質少韌有咬口,個人幾鐘意。個咖哩汁都好香,好多香料,撈飯一流。最後叫左一壺香茅茶,廿幾蚊幾低。建議等一陣先飲,味道先會濃d!哩到環境不錯,都算係商場內嘅好選擇
柚子蝦沙律

頭盤叫左個柚子蝦沙律,個汁酸酸甜甜,幾開胃。
炒貴勺

咖哩豬脾仔

香茅茶

2017-07-11 946 浏览
晚市7點多到達唔洗點排隊,8點開始門口堆滿人首先講下店內環境,裝修格局休閒寬敞舒適,座位之間鬆動唔會好逼人餐牌、餐具等等全部都好colorful!影相打卡一流第一次食果陣,一行三人。食左海南雞飯,喇沙湯麵,新加波辣炒軟殼蟹,薄餅配咖喱,印尼炒飯配串燒海南雞飯成個set好足料!前菜+雞湯+海南雞+油飯+配菜我個人好欣賞佢個前菜:醃蘿蔔酸酸地十分開胃雞湯夠濃味,飲哂一碗都冇口渴啊!(冇乜味精就唔口渴)海南雞當然係主角!完全係嫩滑!連我一向唔食雞皮既都忍唔住食埋佢d皮唔可以漏講佢個汁醬,點埋佢個醬真係PERFECT!油飯都係好正面頭放了dd炸蒜片,令到油飯大大加分當然雞件下面鋪上dd配菜,令到成餐飯感覺有d蔬菜落肚健康dd喇沙湯麵湯底好濃海鮮味,蝦味特強麵底係傳統兩麵,米線+油麵兩溝海鮮新鮮唔會梅口正!新加波辣炒軟殼蟹軟殼蟹炸得剛剛好,美中不足就係個汁醬冇乜味!同埋太稀喇,掛唔起d汁薄餅配咖喱新鮮滾熱辣,薄餅鬆軟,點咖喱食好好味啊印尼炒飯配串燒炒飯色水好靚,不過味道一般,串燒不過不失
晚市7點多到達唔洗點排隊,8點開始門口堆滿人

餐牌、餐具等等全部都好colorful!影相打卡一流

第一次食果陣,一行三人。

海南雞飯
成個set好足料!
前菜+雞湯+海南雞+油飯+配菜
我個人好欣賞佢個前菜:醃蘿蔔
酸酸地十分開胃

雞湯夠濃味,飲哂一碗都冇口渴啊!(冇乜味精就唔口渴)
唔可以漏講佢個汁醬,點埋佢個醬真係PERFECT!
油飯都係好正
面頭放了dd炸蒜片,令到油飯大大加分

喇沙湯麵
湯底好濃海鮮味,蝦味特強

麵底係傳統兩麵,米線+油麵兩溝
海鮮新鮮唔會梅口
正!
新加波辣炒軟殼蟹

薄餅配咖喱
新鮮滾熱辣,薄餅鬆軟,點咖喱食好好味啊

印尼炒飯配串燒
炒飯色水好靚,不過味道一般,串燒不過不失

• 海南雞飯
2017-07-02 626 浏览
We had string beans with belechan, Penang style fried noodles with shrimp and tofu, fried boneless chicken and a side of barley rice. Every dish was nicely seasoned and served hot to make for an all-round good meal. Definitely worth the visit if you are looking for spicy curries or Singaporean style cuisine in general. Ask for a side of samba sauce to complete the experience.
2017-07-02