小草。十八怪石鍋米線雖然舖頭招牌係石鍋米線,但入到舖頭發現九成人都係嗌蘢仔蒸飯同燒物,決定同鄧先生跟大隊。✨海荷葉蘢仔蒸飯真心好好味🤤不是普通酒樓盅頭飯蝦米元貝蒜蓉炒飯底!海鮮有蝦仁、珊瑚蚌、扇貝、蟹柳、青口、真石斑塊、魷魚。一邊食一邊驚奇,不過一蘢飯可以塞滿滿海鮮,非常鮮甜,難怪咁多上班族叫蒸飯。#✨雜錦串燒一般街頭食串燒都唔平,見到每款都係十令蚊,一於試下,果然冇失望。各類燒物係即刻燒,辣度可以揀(我地叫左小辣)。重點推介燒茄子、司華力腸、孜然羊肉同金菇!本來以為司華力腸係頹嘢,點知出奇地好食,不過燒娃娃菜有少少乾身同焦。另外嗌左燒秋刀魚都好Juicy☺️#✨青檸薄荷梳打 超巨型份量應該係等同出面兩杯-三杯。杯梳打一嚟到,我同鄧先生即刻「嘩😲」出趕黎,好彩叫一杯,咁大杯點飲🤣🤣但食食下就明白,蒸飯同燒物都熱辣辣,又比較重味。杯青檸梳打真係降溫又解辣。#✨環境也很舒服,另讚服務態度真的好好,服務姨姨上菜係充滿笑容😊,依家香港地好難得。如果下次同朋友一齊去食,絕對會推介。#回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️/5#串燒 #蒸飯 #服務好 #foodiehk
小草。十八怪石鍋米線

雖然舖頭招牌係石鍋米線,

✨海荷葉蘢仔蒸飯

真心好好味🤤不是普通酒樓盅頭飯
✨雜錦串燒

✨青檸薄荷梳打 超巨型

#

如果下次同朋友一齊去食,絕對會推介。
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

#串燒 #蒸飯 #服務好 #foodiehk
2021-11-23 52 浏览
今天來到這間位於旺角市中心的米線同埋荷葉飯嘅舖頭今天我們叫了兩個荷葉飯同埋一個小米線這個土魷肉餅荷葉飯當然冇得次啦每次嚟到都見到好多人會幫襯佢過海食飯老實講上次食咗這個米線今次必須要試一次的而且確沒有令人失望還有這個火腿蒸雞我要快樂其實都係好好啊加油雞味同埋最緊要嘅係望到已經非常開心我有兩個小食牌蛋同埋炸雞翼稱讚其實都幾地道嘅台灣食物可以美中不足他們是電子落單當然時代所趨電子落單真係大趨勢極度方便咗好多老細們去減少人手節省成本但無奈的而且確引來不少混亂所以如果你係趕時間的話要考慮這一點
今天來到這間位於旺角市中心的米線同埋荷葉飯嘅舖頭

今天我們叫了兩個荷葉飯同埋一個小米線

老實講上次食咗這個米線今次必須要試一次的而且確沒有令人失望

我有兩個小食牌蛋同埋炸雞翼稱讚其實都幾地道嘅台灣食物

可以美中不足他們是電子落單
2021-11-23 42 浏览
當然來到這裏一定要試一試這裏的石頭鍋米線這裏有一個非常詳盡的教你如何米線DIY大家都知道過橋米線都唔多重複了這裏的DIY完全可以滿足鍾意自己親手落廚嘅食客門但係小心啲個石壆的而且確會好熱好熱隨時米線湯底會賺到全枱都係凍檸水又美味嘅東西都要自己落手才能滿足嘅呢度有不同嘅配料可以俾大家選擇但係最多最多我哋都可以基本上可以揀九樣東西這九龍東佢其實都係一般米線會見到嘅嘢但係呢度之前不同東西但係有不同的湯底可以任君選擇喜歡食辣嘅朋友當然亦都可以選擇辣嘅湯底但係例如好似我依啲唔食辣嘅或者今次你想食辣嘅就可以揀普通肥牛三餸啊不過都係果句呢度嘅電腦落單的而且確令到好多人好多阻滯如果你趕時間嘅話千祈唔好博
當然來到這裏一定要試一試這裏的石頭鍋米線

這裏有一個非常詳盡的教你如何米線DIY
大家都知道過橋米線都唔多重複了

凍檸水又美味嘅東西都要自己落手才能滿足嘅

2021-11-20 37 浏览
掛住食冇影相,味道好好,叫咗柴火麻辣石煱米線,係夠辣,但少麻嘅味道,連湯食都唔口渴嘅。三餸唔夠嘅,六餸就差唔多,連封門牛肉都可以加,好正!燒九菜同牛舌好惹味!一定會再返黎 !
2021-11-15 54 浏览
原來旺角鬧市有咁抵食嘅烤魚喎!今晚朋友帶我上咗樓上小草十八怪石鍋米線,價錢經濟實惠,坐得都舒服,今晚試吓新推出嘅石鍋牛肉飯,仲有佢最愛的烤魚。黑椒味噌 封門牛柳石碢飯 $68黑椒味噌 味道惹味,封門牛柳肉味濃郁,入口柔潤,超級熱辣辣的石碢飯,有最愛吃的飯焦,而且店員服務很貼心,值得一讚!配凍飲品可以升級青檸檬荷梳打,超級大杯夠晒二人份量,好爽呀!明爐烤海鱸 $128餐廳新推出的烤魚套餐,明爐烤海鱸,魚肉雪白嫩滑,鮮甜好味道。七款湯底任選一款,我哋揀咗酸菜魚湯,真心都幾辣,刺激惹味,酸辣開胃。免費特飲一杯,解辣又解渴,跟薯粉一碗,正宗地道食法。無限追加配料,一律九元一款,$9 食到追加封門牛柳,肉味濃郁,肉質柔軟。香辣蕃茄牛肋條、鹵水腩肉;朋友讚不絕口,醃得很入味。紅燒螺片、海藻吸湯一流。餐廳6點後才供應串燒,我們又怎能夠錯過呢!蒜蓉燒扇貝 $ 20喜好小辣,蒜蓉香,燒扇貝肥美肉厚。沙嗲牛柳串 $15小辣也有辣勁,好似內蒙古的口味。司華力腸 $15真心好大條,啖啖肉,皮脆肉嫩。酥炸檸檬豬扒 $20最後還吃了1客酥炸檸檬豬扒,清新美味,酥脆可口。十分滿足的一餐,玻璃窗望着繁華的旺角街道,別

黑椒味噌 封門牛柳石碢飯 $68

明爐烤海鱸 $128

免費特飲一杯,解辣又解渴,跟薯粉一碗,正宗地道食法。

香辣蕃茄牛肋條、鹵水腩肉;朋友讚不絕口,醃得很入味。

紅燒螺片、海藻吸湯一流。

餐廳6點後才供應串燒,我們又怎能夠錯過呢!
蒜蓉燒扇貝 $ 20
喜好小辣,蒜蓉香,燒扇貝肥美肉厚。

沙嗲牛柳串 $15
小辣也有辣勁,好似內蒙古的口味。

司華力腸 $15
真心好大條,啖啖肉,皮脆肉嫩。

酥炸檸檬豬扒 $20
最後還吃了1客酥炸檸檬豬扒,清新美味,酥脆可口。

十分滿足的一餐,玻璃窗望着繁華的旺角街道,別有一番風味。
  • 明爐烤海鱸
  • 黑椒味噌 封門牛柳石碢飯
2021-11-13 62 浏览
一向中食特色食物嘅我 黎呢邊食佢好出名既石鍋米線 好特別架 拎個熱到400度嘅石鍋黎 配料 米線同湯分開 食客可以自己加入去 好好玩 睇住個冇火嘅鍋可以煮滾成煲野真係好神奇😝 除左有特色之外 食落都好有質素 材料好新鮮 份量亦好多 可以揀9款唔同嘅配料 適合有選擇困難症嘅寶寶😏 另外要讚個湯底 一啲都唔hea 亦唔係味精湯 揀左蟹味 真係好鮮甜💕另外試左一個新出嘅石鍋飯 好有趣 佢唔會好似其他餐廳咁熱氣 或者勁多飯焦 所以我好中意🤭然後呢度嘅野飲超級抵!正常飲品嘅價錢 就可以有一杯珍寶size嘅 大大啖飲都飲唔晒😝之後都叫左啲小食 好中意南乳雞翼😋😋 首先雞翼非常大隻 啖啖肉 然後味道都好香好夾 炸得又夠脆喎 perfect ar~~🤪🤪

2021-10-27
2021-11-13 43 浏览
天氣凍係時候要食熱辣辣既野!所以今次同朋友揀左呢間小草十八怪石鍋米線~朋友揀左黑椒味噌封門牛柳石鍋飯,牛肉份量都唔少,而且仲有洋蔥等既配料,加上芯味既黑椒汁,確係有幾分連鎖餐廳鐵板牛肉飯既味道~除此之外,我地仲嗌左明爐烤海鱸魚套餐。套餐有七款湯底可以選擇,我地就揀左酸辣魚口味。海鱸魚非常大條,食落肉質結實唔鬆散,加埋其他配料,好似藕片、豆卜、粟米、薯粉等非常飽肚。如果大食既朋友仲可以用9蚊加多款火鍋配料架!另外我哋仲見到呢間餐廳18:00後就有串燒供應,我地就叫左幾款試下。最推介既係燒茄子,原條茄子加上蒜蓉同辣粉,好香口。而燒帶子就非常抵食,$20一份有兩隻~小食方面,我地叫左椒麻蝦膠腐皮脆卷。脆卜卜既外皮包住鮮味彈牙既蝦膠,食落好有層次,再加上特製既醬汁,令人停唔到口!不得不提既係佢哋既野飲都好大杯,同朋友見到個時都忍唔住嘩左出黎,絕對夠兩個人飲!

明爐烤海鱸($128)••••••天氣盡始少少凍,見有新品推介❗️原條明爐烤魚價錢仲好優惠🤩可以按需要加錢追加配料。嚟到超越大盆😍本身已經包蓮藕、粟米、豆卜。Gas爐好快滾起陣陣飄香嘅沙嗲湯底,鱸魚好在多肉少幼骨😬易起肉,店家預早烤過,魚皮即使浸湯仍不失酥脆口感👍🏻魚肉愈煲愈入味,沙嗲湯微辣帶花生粒花生醬香,非常非常滿意❗️黑椒味噌 封門牛柳石鍋飯($68)••••••WOW,出哂煙,咋咋聲嘅石頭鍋飯係幾吸引🤤鰹魚碎上枱不斷郁郁下🤣黑椒就認真得少少存在感,醬汁較似烤肉燒汁,連洋蔥帶牛柳食幾惹味,最重要係到尾都仲食到熱辣辣嘅飯☺️套餐仲送青檸梳打🤭CP值好高石鍋米線(九個餸)($85)配 馬來肉骨茶薯粉••••••黑毛豬梅肉片、墨魚頭、豬皮、美國肥牛、滷水雞腎、滷水腩肉、紅燒螺片••••••自己米線自己煮😛用石鍋食米線本身已經夠哂噱頭,點知原來可以自己一手一腳煮,真心玩味十足😜先將配料放入高溫石鍋,倒入湯冚蓋焗一分鐘,然後將粉麵倒入鍋中焗多30秒就OK食得!噴哂煙嘅薯粉好煙韌,肉骨茶湯底無味精較清淡,滷水雞腎爽,腩肉大片,梅肉片有淡淡豬肉香,整個用餐體驗不錯😋✅晚市有串燒食添㗎!不過今晚已經好

明爐烤海鱸($128)
••••••

黑椒味噌 封門牛柳石鍋飯($68)
••••••

石鍋米線(九個餸)($85)
配 馬來肉骨茶薯粉

晚市有串燒食添㗎!不過今晚已經好飽飽了🤣下次再試😚
2021-11-09 47 浏览
放假同朋友去旺角行街, 途中經過女人街,周圍搵緊邊度有咩好食,路過見到有個好搶眼大招牌,小草十八怪石鍋米線,就決定去試吓行上二樓,地方寬躺,環境衛生,服務員熱誠。原來串燒要6:00後才供應。明爐烤海鱸($128),配酸菜魚湯、薯粉,加入有粟米、豆腐卜、酸菜、芽菜放係魚底,湯底唔會好酸亦唔會好鹹有少少少辣,好惹味,CP值高。黑椒味噌封門牛柳石碢飯($68),牛柳肉嫩滑配上洋蔥絲。兩杯大大杯特飲,青檸薄荷梳打,芒果凍頂烏龍茶(跟餐+$12)

黑椒味噌封門牛柳石碢飯($68),牛柳肉嫩滑配上洋蔥絲。

通常啲diy gimmick嘢都唔會太吸引到我咩拎個金壺倒湯打卡但食物又一般嗰啲呢個做完資料搜集之後發現評價幾好 決定一試餐單上總共有7款湯底 46款配料三餸$58 六餸$78 九餸$98可以揀自己落嘢定店員幫你整好曬先上菜會有個燒到勁熱嘅石鍋 依次序放入蔬菜 肉類 倒湯 加入米線🤍柴火麻辣湯 | Rating: 7.7/10同平時嗰啲雲南米線舖嘅麻辣湯比都幾唔同呢個多咗陣藥材味(?)喺底 偏向香辣嘅感覺較多唔知係咪因為藥材味 飲落感覺冇咁味精feel😂🤍極品蟹黃湯 | Rating: 7.5/10想像中比較濃厚😅嚟到就…幅相嘅濃度飲落比較清淡 頭幾啖會食到蟹黃味之後要靠飲啖茶洗下口再食先會重新食到雖然佢係清淡啲嘅湯 但我呢啲重口味人士都覺得幾好🤍配料方面 店員唔知咩事幫我整好咗我嗰碗🥲嚟到我個九宮格已經冇咗 想喊🥲配料推薦肉類 份量較多抵食啲 特別係雞肉!蛋餃 鯛魚片 牛肋條等都唔錯試咗酸辣炸醬同十八怪照通炸醬 重口味必嗌!!🤍韮菜串燒($12) 雞軟骨($22) 孜然羊肉($16)| Rating: 8/10串燒嚟講個靈魂係上面嘅調味粉呢到有得揀香辣/麻辣粉 香到我要追加😂三款都燒
通常啲diy gimmick嘢都唔會太吸引到我

之後要靠飲啖茶洗下口再食先會重新食到
雖然佢係清淡啲嘅湯 但我呢啲重口味人士都覺得幾好

🤍配料方面 店員唔知咩事幫我整好咗我嗰碗🥲
嚟到我個九宮格已經冇咗 想喊🥲
配料推薦肉類 份量較多抵食啲 特別係雞肉!
蛋餃 鯛魚片 牛肋條等都唔錯
試咗酸辣炸醬同十八怪照通炸醬 重口味必嗌!!

串燒嚟講個靈魂係上面嘅調味粉
呢到有得揀香辣/麻辣粉 香到我要追加😂
三款都燒得唔錯 冇太乾嘅情況
香港愈來愈多雲南米線舖頭 食嚟食去都係嗰啲味
有時厭咗 轉下呢啲特色米線 好食又好玩 都係個唔錯嘅選擇
2021-11-06 42 浏览
成日係旺角先達廣場對出過面路,抬頭都見到呢間米線店,淨係見到個名叫十八怪已經覺得好得意想搵日黎試下,今日係旺角行完街終於有機會黎試下上咗嚟餐廳見到入面嘅裝都幾優雅,周圍都擺咗好多植物點綴,感覺好舒服, 開頭以為呢度主要食米線,見到menu原來仲有荷葉飯,好多唔同既小食,燒烤仲有串燒,選擇都幾多我地就試左招牌最出名既石鍋米線,原來可以揀9款餸,真係好豐富,之後職員會協助幫我哋烹調,咁大個仔都係第一次試石鍋米線,熱辣辣即煮即食原來係咁正是咁有風味,真心推介朋友就揀左食荷葉飯,離遠聞到已經覺得好香好有風味,餐廳原來有成8款荷葉飯咁多,今次我地試左瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯,非常足料,下次要試埋其他款先

2021-11-05 42 浏览
小草十八怪石鍋米線旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖之前已經黎試過呢間石鍋米線,因為覺得幾岩口味,所以今日就決定帶埋屋企人黎試下,唸住人多d 可以叫多d 小食share 食,估唔到佢地都好鐘意呀。。餐廳位置好方便,係旺角女人街街頭,地鐵站行過黎只須要1分鐘,有時出到黎旺角唸唔到食咩,可以唸唸呢到呀石鍋米線石鍋米線分別可以選擇3款,6款或9款配料既,我咁為食當然係揀9款啦,係成40款配料入面揀9款,其實真係唔容易架,因為樣樣都好吸引,而湯底都有成7款可以揀,我就決定左要沙嗲湯底啦,貪佢夠晒香濃,令到碗米線同配料既味道更加昇華瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯估唔到呢個荷葉飯係咁足料,分別有蝦仁, 魷魚,蟹柳,扇貝鋪滿晒係飯既表面,而飯底都好滋味,好香蒜蓉味,一啖接一啖真係食到停唔到口呀,哈哈土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯我地試埋另一款荷葉飯,口味完全唔同,肉餅食落都幾厚切,有土魷既鮮味加入埋馬蹄口感一流南乳炸機翼聞到已經覺得好香,食得出係即叫即炸既,非常香口雞皮脆卜卜咁,而且好重南乳味,就算減緊肥都忍唔住要食埋先呀各式串燒,燒烤我地都點左好多款燒烤呀,分別有牛柳串,羊肉串,牛舌,豬大腸,墨魚頭,司華
小草十八怪石鍋米線
旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖

石鍋米線

瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯

土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯

南乳炸機翼

各式串燒,燒烤
我地都點左好多款燒烤呀,分別有牛柳串,羊肉串,牛舌,豬大腸,墨魚頭,司華力腸。。。最鐘意當然係燒扇貝啦,大大隻而且配埋蒜蓉一齊燒真係好正,唸起都流口水呀

「小草十八怪石鍋米線」,雖然呢間餐廳個名怪怪地,但佢哋嘅食物一啲都唔怪!唔單止多樣化,亦好有風味。除咗可以食到石鍋米線,仲有多款熱騰騰嘅荷葉飯,同埋多種小食例如串燒、燒扇貝、炸雞、南乳雞翼、豆卜釀蝦膠、蔬菜等等,任君選擇。至於主打嘅石鍋米線就更精彩,有各式各樣嘅配料可以揀,除咗豬、牛、雞、魚等配料外,花膠、羊肚菌等特別嘅配料都有,真系搞到有選擇困難!我哋就揀咗九款配料~值得一贊嘅系米線非常軟滑可口,鯛魚片同牛肚嘅味道亦響水準之上。呢碗平凡中又帶點不平凡嘅米線令我哋有意外驚喜喔!

2021-10-26
  • 石鍋米線
  • 豆卜釀蝦滑
2021-11-01 39 浏览
每次路過旺角,都會看見這間新開的食肆,今晚請安排時間來到這裏。九款餸米線$85 ,配料火腿瑤柱肉骨湯,黑毛豬梅肉片、風門牛柳、嫩滑雞肉、墨魚丸、響鈴、翡翠苗、貢丸、腐皮、金菇。熱騰騰的石鍋,加上味道香濃的湯底,可以要求侍應代煮或者選擇自助形式烹調。配料中以黑毛豬肉片,味道最為鮮甜美味。蠔油油菜$18,爽口清甜。飄香紅又皮蛋$18,帶點樂遊的皮蛋,味道層次豐富。原條茄子$25,蒜蓉味道香濃,非常配合茄子的鮮甜味道。椒麻蝦膠腐皮脆卷$26,外皮香脆可口,餡料十足。

配料中以黑毛豬肉片,味道最為鮮甜美味。

蠔油油菜$18,爽口清甜。

飄香紅又皮蛋$18,帶點樂遊的皮蛋,味道層次豐富。

原條茄子$25,蒜蓉味道香濃,非常配合茄子的鮮甜味道。

椒麻蝦膠腐皮脆卷$26,外皮香脆可口,餡料十足。
2021-11-01 1021 浏览
呢間餐廳好特別 因為係用一個石鍋比你自己煮自己既米線 保證可以食到食材最新鮮既鮮味 令湯底更加鮮甜😙我地叫左兩個自選九類配料既石鍋米線同一個小食仲有少少串燒~小食:蝦膠釀豆卜(辣)炸列非常香脆 唔會油膩 偏乾身 口感唔錯 蝦睇軟淋豆卜香脆爽口~😬九款謎**自己落鍋自己煮配料米線**少米線火腿瑤柱肉骨湯封門牛柳、鯛魚片、牛柏葉、墨魚頭、羊肚菌、鳳尾虎蝦仁、美國肥牛、花膠、豬肚、麻辣小龍蝦青檸薄荷梳打(少甜,少冰)九款餸**自己落鍋自己已煮配料米線**少米線極品蟹皇湯封門牛柳、墨魚頭、羊肚菌、鳳尾虎蝦仁、蟲草花、芫茜、紅燒螺片、日本蘭王雞蛋、麻辣炸醬、腐皮芒果凍頂鳥龍茶(少冰,少甜)兩個湯底都唔錯 我比較鍾意極品蟹皇湯 因為有蟹既鮮味 而朋友鍾意火腿瑤柱肉骨湯 呢個就偏向咸香一啲~整體既配料都唔錯 食材都夠新鮮~ 不過同朋友一齊黎挽下 自己煮自己既米線都幾新奇 值得一試!👍🏻串燒方面:全部串燒我地都叫左小辣😬我地叫左蒜蓉燒扇貝、金菇、翠玉瓜、原條茄子、牛舌、韭菜。串燒味道,食材新鮮度都中規中矩 勝在價錢算平~👍🏻

小食:
蝦膠釀豆卜(辣)

九款謎**自己落鍋自己煮配料米線**少米線
火腿瑤柱肉骨湯
青檸薄荷梳打(少甜,少冰)
九款餸**自己落鍋自己已煮配料米線**少米線
極品蟹皇湯
芒果凍頂鳥龍茶(少冰,少甜)
整體既配料都唔錯 食材都夠新鮮~

串燒方面:
串燒味道,食材新鮮度都中規中矩 勝在價錢算平~👍🏻