上星期晚飯時候諗住自己去食米線面書既米線群組話呢間幾好食諗住試下的確啲餸, 米線所有嘢都好ok但係就份量少到出奇😟😟作為細食嘅纖瘦女仔完完全全係食唔飽咁食完都係得嗰四, 五成飽😓最後我叫多咗個小食 ,十幾蚊既皮蛋不過都係好細份, 但基於佢話係小食~我都諒解最後埋單成八十幾蚊作為食一碗主食米線嚟講真係好貴重要完全食唔飽😓搞到返屋企又要再食少少嘢
上星期晚飯時候諗住自己去食米線
面書既米線群組話呢間幾好食
諗住試下
的確啲餸, 米線所有嘢都好ok

但係就份量少到出奇😟😟
作為細食嘅纖瘦女仔完完全全係食唔飽咁
食完都係得嗰四, 五成飽😓

最後我叫多咗個小食 ,十幾蚊既皮蛋
不過都係好細份, 但基於佢話係小食~我都諒解

最後埋單成八十幾蚊

作為食一碗主食米線嚟講真係好貴
重要完全食唔飽😓搞到返屋企又要再食少少嘢
2021-10-21
2021-10-20 731 浏览
有日經過女人街,喺側邊已經見到呢間食店地下嘅裝修幾得意,但係冇諗過去食嘅,然後之後有一日夜晚真係諗唔到食乜,就醒起呢間食店,所以終於就上咗去食啦,本身都冇抱好大期望,上到去坐低之後我叫左石頭鍋米線,而朋友就叫咗個荷葉飯,咁我就叫咗個肉骨茶肥牛石頭鍋米線,朋友就叫咗個瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯,其實大家都冇乜期望,只係當普普通通食個晚餐就OK,但係當食物嚟到之後,入口第一下覺得我哋真係太睇小左呢間食店,因為味道真係好好,可以話係超出左本身我哋嘅期望,因為可能佢哋嘅餐牌圖片唔係話好吸引,但係估唔到食物味道嘅質素好好,先講咗個米線,肉骨茶湯底好濃郁,根本係可以真係當肉骨茶咁飲,薏米線煮得剛剛好,份量亦都唔少,食幾耐都好,因為佢嘅石頭鍋嘅關係,所以碗米線去到最尾嗰啖都仍然係好熱嘅,呢樣嘢幾加分,令到成個米線好出色,至於荷葉飯嚟到真係好香荷葉味,海鮮嘅料都足夠,白飯本身都有少少味道,在配襯埋調味料真係色香味俱全,之後我哋就叫咗一啲小食例如串燒,雞軟骨,翠玉瓜,燒扇貝,亦都幾出色,味道足夠,而嘢飲方面佢哋有特製嘅特大檸檬茶,呢方面做得幾貼心,整體呢間食店真係超出左期望,呢個價錢食到啲咁高質嘅嘢,我相信以後都會再去幫襯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-05
2021-10-13 105 浏览
我係米線關注組見到呢間18怪嘅推介,一心黎試下,結果真係不錯喎!價錢又抵,不過除咗個招牌石鍋米線好正之後,原來佢哋嘅荷葉蒸飯同串燒都好得👍🏻力推石鍋米線首先可以揀湯底然後可以揀九個餸,湯底我哋揀左酸菜魚湯,辣辣地好好味😋!啲餸多到唔識揀🙈我同朋友樣樣都想試吓,最後揀左成10分鐘🤣🤣🤣推薦滷水豬腩肉、墨魚仔好爽口、封門柳👍🏻👍🏻瑤柱粉絲錭魚片荷葉飯:crazy我覺得好好味!足料魚片又鮮美,而家啲飯係有啲冬菇粒同瑤柱粒,好香!就算唔落豉油都好夠味☺️串燒又係另一力推食物,價錢抵食又燒得入味,我哋叫咗司華力腸,墨魚丸,牛舌,牛仔骨,蒜蓉燒扇貝😳!司華力腸真係好抵食😈我哋加左杯特飲-青檸薄荷梳打,超大杯,薄荷味有一種好清涼嘅感覺,夏天飲真係一流!重點係跟石鍋米線係加$12,抵到震!米線組果然無介紹錯!😉

米線組果然無介紹錯!😉
旺角最近新開左一間特色石鍋米線,位於女人街,地點方便就腳,餐廳門面仲非常之咁搶眼,黃澄澄,經過一定見到。▪️石鍋米線▪️🥘沙嗲湯石鍋米線($85)配料(任選九款):美國肥牛、花膠、鯛魚片、鮮魷魚圈、墨魚仔、滷水雞腎、羊肚菌、鵪鶉蛋、小草酸辣炸醬枱頭擺咗一張製作石鍋米線嘅教學步驟,可以自己整,想食殘廢餐的話,店員都會好熱心幫忙「下廚」,服務態度值得一讚!⋄▪️特飲▪️🥭芒果凍頂烏龍茶(+$12)嘢飲嘅size非常驚人,幾乎冇見過咁大隻杯,真心覺得一杯可以兩個人飲!⋄▪️籠仔荷葉飯▪️🦐瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯🍚( $65 )除咗米線之外,店內的荷葉飯亦是招牌菜之一,雖然我哋食完米線都好飽,但實在抵受唔住誘惑,叫咗一籠荷葉飯。枱面有豉油,但荷葉飯本身已非常入味,散發濃郁荷葉香,我哋都冇另外再加豉油。⋄▪️十八怪特色小食▪️🍤椒麻蝦膠腐皮脆卷( $26 )⋄▪️小草特色串燒▪️🥬韭菜($12)🥒翠玉瓜($10)🍆原條茄子($25)🐔雞腎($15)🍢沙嗲牛柳串($15)🐂牛舌($15)🐑孜然羊肉串($16)🧄蒜蓉燒扇貝($20)呢度仲供應埋串燒,價錢合理。加入大量孜然粉,極為惹味,特別推介孜然羊肉串,羊肉多汁嫩滑,好好

▪️石鍋米線▪️
🥘沙嗲湯石鍋米線($85)
配料(任選九款):

▪️特飲▪️
🥭芒果凍頂烏龍茶(+$12)

▪️籠仔荷葉飯▪️
🦐瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯🍚( $65 )

▪️十八怪特色小食▪️
🍤椒麻蝦膠腐皮脆卷( $26 )

▪️小草特色串燒▪️
🥬韭菜($12)
🥒翠玉瓜($10)
🍆原條茄子($25)
🐔雞腎($15)
🍢沙嗲牛柳串($15)
🐂牛舌($15)
🐑孜然羊肉串($16)
🧄蒜蓉燒扇貝($20)
呢度仲供應埋串燒,價錢合理。加入大量孜然粉,極為惹味,特別推介孜然羊肉串,羊肉多汁嫩滑,好好食。
2021-09-26
午餐
2021-10-11 63 浏览
女人街真係冇嘢啱睇,不過,兩邊有好多特色食肆!行過就俾這個招牌吸引⋯⋯十八怪😂😂究竟點怪,即本上樓試試。上樓看見一首白居易嘅詩,店主定必是文人雅仕!十八怪之一??這店的石鍋米線唔係明火煮的,係靠石鍋的300度熱力加料、加湯後,就可以令食材煮熟!睇住店長幫我地加湯、料落個鍋,真係幾‘滾動’呀🤣🤣我選擇咗酸菜湯仲專登揀鯛魚片,因為用咁嘅方法黎煮d魚,d魚一定會好滑溜😋😋有好多小食,價錢又平,韭菜豬紅$18,南乳炸雞翼$20,又幾好食喎6點後仲有串燒添,梗係要試埋啦,燒扇貝,有鮮味,燒茄子,大碟夾好味,燒金菇,火喉控制得宜👍🏻👍🏻
上樓看見一首白居易嘅詩,店主定必是文人雅仕!十八怪之一??

• 串燒
2021-10-08 56 浏览
小清新的綠色裝修設計石鍋米線好似都一定要食估唔到一份都好大有9款餸,如果想再加嘅話最多可以再追加2款!超級多呢款蟹黃湯底夠足料有蟹肉係裏面~驚喜!米線爽滑無發脹!帝王菜、羊肚菌、冬菇、牛肉等等湯底無落味精,唔會太重口味仲要左啲唔同小菜椒🫑麻炸雞🍗炸得爽脆熱辣辣,無敵惹味涼拌小黃瓜🥒同埋生菜🥬同埋呢度南乳雞翼都唔錯,又夠大隻食完兩個人都真係好飽了!勁想食串燒,因為之前朋友講過感覺都覺得好似好好味!😮‍💨不過可能人手安排唔夠,無辦法⋯⋯唯有下次過去再食啦
小清新的綠色裝修設計
石鍋米線好似都一定要食
估唔到一份都好大
有9款餸,如果想再加嘅話最多可以再追加2款!超級多
呢款蟹黃湯底夠足料
有蟹肉係裏面~驚喜!
米線爽滑無發脹!
帝王菜、羊肚菌、冬菇、牛肉等等
湯底無落味精,唔會太重口味
仲要左啲唔同小菜椒🫑麻炸雞🍗
炸得爽脆熱辣辣,無敵惹味
涼拌小黃瓜🥒同埋生菜🥬
同埋呢度南乳雞翼都唔錯,又夠大隻
食完兩個人都真係好飽了!
勁想食串燒,因為之前朋友講過
感覺都覺得好似好好味!😮‍💨
不過可能人手安排唔夠,無辦法⋯⋯
唯有下次過去再食啦
2021-10-06 43 浏览
今日行旺角 見到呢間好多霓虹燈嘅門口 好奇之下就行去睇 發現係食米線 好似幾正 就上樓試試佢 見佢招牌係石鍋米線 $85可以揀湯底 麵款同9款配料 上枱果陣勁有新鮮感 1個看似平平無奇嘅石鍋 原來已經加熱到600度 加正常溫度嘅肉骨茶湯 米線 同配料入去 冚埋蓋 開番果陣入面嘅嘢竟然係瘋狂翻滾 完全成鍋麵滾起晒 淨係玩同睇已經勁有娛樂性! 食落味道都很好 米線質感彈口 配料每款味道同份量都調得適中 肉骨茶湯香得黎比較清 唔會搶左focus 整體配搭得宜 另外叫左一客百寶荷葉飯 只係$48 但質素非常高 飯質軟糯 配料亦令佢好有糯米飯feel 冬天黎食更加一流 另外食左好多唔同款嘅小食 全部質素都係高 而我地最欣賞嘅係飲品 跟主食加$12就有一杯超大碼嘅飲品 我叫左嘅青檸薄荷梳打好fresh 如果食辣都唔怕 因為夠大杯 係解辣嘅信心保證🤪🤪

2021-09-15
午餐
<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>喺旺角鬧市尋找食物,想搵啲簡單得黎,又有啲創意嘅餐廳😆😆🤣女人真麻煩!😛跟住就搵到呢間食石鍋米線嘅餐廳,見佢會用石鍋做底,然後有個米線簡簡單單咁樣食一餐😛上到去呢原來個地方都幾大個!🤣🤣雖然新開,但裏面已經幾多人幫襯!😆😆幾期待下呢一個餐牌,係教你整石鍋米線嘅步驟,餐牌畫得好靚😍😍😍除咗石鍋米線,裏面原來仲有好多唔同特色嘅嘢食,荷葉飯啊,同埋串燒等等,種類真係好多,好多,我哋就咩都想試下🥰😚又叫咗一杯大大杯嘅檸檬茶,share飲🙈🙈佢嘅茶味幾出🙌🏼不過,呢個石鍋米線真係好吸引,所以我同男朋友都分別叫咗一個🤣🤣嚟到嘅時候用木底盤墊底,好靚,有佢哋嘅logo😎😎之後就石鍋係上面,熱辣辣嫁,所以小心辣手喇🔥🔥因為每人可以揀九款嘅餸菜,揀埋自己湯底🙌🏼🙌🏼職員呢都好好,教我哋點樣將啲食生嘅食物先炒熟😆😆再落湯底等個湯底更加濃同然後再分別落我哋嘅米線,同埋其他嘅食材咁樣🙈🙈幾funny 其實有啲似一人火鍋🙈同男朋友都分別叫一個米線,佢就叫咗普通嘅米線,都好彈牙,而我就揀左薯粉☺️我幾推薦自己呢個沙嗲湯底,好味,微辣香

<<Thursday Couple 尋食記🐖🍌>>

呢一個餐牌,係教你整石鍋米線嘅步驟,餐牌畫得好靚😍😍😍

又叫咗一杯大大杯嘅檸檬茶,share飲🙈🙈

佢嘅茶味幾出🙌🏼

嚟到嘅時候用木底盤墊底,好靚,有佢哋嘅logo😎😎

我幾推薦自己呢個沙嗲湯底,好味,微辣香,香濃,有少少甜味😚比較少落去舒服啲🙌🏼

我哋都自己叫咗少少小食,有啲串燒,做得幾出色雖然唔係主打,燒嗰個香氣都喺度,味粉味道又好!😋

滿足嘅,又幾好玩!可以同朋友仔試下新嘢🥰🥰😋
  • 石鍋米線
2021-10-06 53 浏览
好玩好吃的石鍋米線😋位於旺角鬧市中一間很有趣名字的餐廳😆😆😆專門吃石鍋米線🍜有薯粉選擇呀👍🏻有多款食材和湯底選擇✨可選擇自行製作DIY,亦可以由廚房先調好。我選了自行製作DIY,揀了九款食材,擺盤用九個小碟裝住,感覺很有趣,就如九宮格😆先把菜、肉,放入石鍋,再倒入湯底,蓋好蓋子,等一會兒,再落米線。封門牛柳必吃😋😋😋😋😋打卡真是不錯!📸這次選擇了沙嗲湯底,好味道呀😋晚市時更有串燒,下次再去!💕
好玩好吃的石鍋米線😋

位於旺角鬧市中一間很有趣名字的餐廳😆😆😆

專門吃石鍋米線🍜有薯粉選擇呀👍🏻

有多款食材和湯底選擇✨

可選擇自行製作DIY,亦可以由廚房先調好。

封門牛柳必吃😋😋😋😋😋

打卡真是不錯!📸

這次選擇了沙嗲湯底,好味道呀😋

晚市時更有串燒,下次再去!💕
2021-10-03
  • 石鍋米線
  • 封門牛柳
2021-10-06 33 浏览
幾日前食完籠仔荷葉飯就有好多籠仔荷葉飯的資訊彈出來,真係正!🥢籠仔荷葉臘腸排骨飯$40荷葉味都幾出,加埋臘腸粒、冬菇粒、蝦米粒。。我而家諗起都流口水🤤材料多,又勁抵食,排骨多到我地兩個人都唔想再食,不過唔想浪費就食埋去~🥢石鍋米線$65任選材料,有幾十樣比你選,我選了六款:雞件、滷水腩肉、豬軟骨、炸醬、腐皮和蛋餃。材料就唔多,不過全部都好食,雞又好滑,豬軟骨又炆得好腍,蛋餃外皮用雞蛋代替餃子皮,唔使咁滯🥚湯底選了沙嗲,好濃味,好多花生粒🥜,我鍾意~~個Gimmik就係比你自己放材料落去滾,其實係倒晒落去加湯就係咁簡單最緊要食完唔口渴~⚡️不過我就覺得唔係好抵食喇⚡️

🥢籠仔荷葉臘腸排骨飯$40

🥢石鍋米線$65
湯底選了沙嗲,好濃味,好多花生粒🥜,我鍾意~~
最緊要食完唔口渴~
⚡️不過我就覺得唔係好抵食喇⚡️
2021-10-05 44 浏览
今日好友約食飯,選在#石鍋小草,喜歡食熱辣辣野的我,叫了9款餸的石鍋薯粉,可選擇自己落餸菜同湯,自煮一番玩下,但係我哋顧住傾計,都係請店員幫忙處理😊。餸方面揀左香辣金湯湯底,配鯛魚片、蘿蔔、生菜、金菇、花膠、皇帝菜、芫茜、日本蘭王雞蛋同封門牛柳,加配一杯特大凍檸茶。上枱時個石鍋滾燙,熱力十足,九款餸十分之豐富,啱晒我樣樣想食小小極人,香辣湯底味道很夠又非常之好飲,又不是很辣,食到我同朋友都舔舔脷,樣樣餸都新鮮份量足,足夠2人分享,食得開心又滿足。另外朋友點了串燒送下啤酒,蒜蓉燒扇貝,燒得香噴噴且新鮮鮮甜。🍢孜然羊肉串,羊味有點so 味,加咗孜然粉令到味道更加提升。芝士腸,沙嗲牛柳串,都燒到剛剛好,不會過熟,唔錯呀😙。全🍆原條茄子,燒得熟身,一夾就得,調味又剛好入味,好食又不多油,正啊!食物質素不錯,又坐得舒適,下次都要食下佢嘅荷葉飯先得😊。

芝士腸,沙嗲牛柳串,都燒到剛剛好,不會過熟,唔錯呀😙。

食物質素不錯,又坐得舒適,下次都要食下佢嘅荷葉飯先得😊。
2021-10-04
每次行去先達搭小巴,都會比對面黃色嘅廣喬吸引,今次終於有機會同朋友試下呢間店名特別嘅餐廳「小草十八怪石鍋米線」🤣石鍋米線可以任選九個配料,而十八怪配料選擇多,連湯底都有成五個揀,睇到我眼花撩亂,諗左好耐先決定到😆🗿石鍋米線($85)➿湯底➿🌶香辣金湯➿任選九餸➿🐖黑毛豬梅肉片🐄黑牛柏葉🦑墨魚丸🐄紅燒牛肚🛎響鈴🥕蘿蔔🐄美國肥牛🫓腐皮🌶麻辣炸醬上檯時,石鍋已經好高温,呢個時候要捉緊時間,快手開始煮米線,否則石鍋温度下降,生肉就要耐啲先煮得熟⚠️餐廳好貼心咁檯面都會擺左一個清晰易明嘅instructions 比顧客跟煮,侍應亦會主動教你煮🤣煮嘅過程非常好玩😆配料方面嗌嘅九種配料,樣樣都味道唔錯,特別推薦麻辣炸醬、響鈴、肥牛、黑牛柏葉,湯底就推薦香辣金湯,辣辣地咁,再加埋麻辣炸醬,令到味道更加香濃🤤➿十八怪特色小食➿🦐椒麻蝦膠腐皮脆卷( $26 )腐皮脆卷炸得香脆,但又唔好油膩,腐皮入面包住蝦膠,出面外脆,裏面彈牙☺️➿籠仔荷葉飯➿🐟瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯( $65 )又一個十八怪招牌,荷葉飯睇落平平無奇,以為一定唔夠味,要落豉油,點知食落有驚喜,啲飯本身夠晒味,吸埋上面海鮮嘅鮮味,上面亦都鋪滿滿滿嘅

🗿石鍋米線($85)

➿湯底➿

🫓腐皮
🌶麻辣炸醬

煮嘅過程非常好玩😆

➿十八怪特色小食➿
🦐椒麻蝦膠腐皮脆卷( $26 )

➿籠仔荷葉飯➿
🐟瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯( $65 )
又一個十八怪招牌,荷葉飯睇落平平無奇,以為一定唔夠味,要落豉油,點知食落有驚喜,啲飯本身夠晒味,吸埋上面海鮮嘅鮮味,上面亦都鋪滿滿滿嘅海鮮,超飽肚🤣

➿小草特色串燒➿
🥬韭菜($12)
🥒翠玉瓜($10)
🍆原條茄子($25)
🐓雞腎($15)
🐄沙嗲牛柳串($15)
👅牛舌($15)
🐑孜然羊肉串($16)
🐚蒜蓉燒扇貝($20)

串燒都用左孜然粉同七味粉調味,唔食得辣嘅記住少辣😁

➿特飲➿
🍹青檸薄荷梳打($25)
本身已經比佢食物份量嚇親,點知佢啲特飲超大杯,$25黎講cp值好高,岩晒食完串燒解辣解膩😙
2021-09-26
  • 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯
  • 香濃金湯石鍋米線
2021-10-03 44 浏览
既然喺香港唔係成日都食到一啲不是日本菜嘅日本菜 不是西餐嘅西餐不如正正經經食一間地地道道到嘅港人料理石鍋米線眾多材料任君選擇近排鍾意沙嗲湯底今次當然不放過配料石鍋米線一併擺佢上枱牛肉好好食 魚好好食 蘭王雞蛋好好食 ❤️見到隔離枱嗰啲特飲太大杯好吸引 下次去一定要試嗰度仲有荷葉飯 放入蒸籠上枱 有興趣嘅下次都要去試吓😋餐廳有只是教你點樣煮嗰度可以揀自己煮還是員工幫你煮但無論你係唔係選擇自己煮最後都係店舖員工搶住幫你煮🤣
不如正正經經食一間地地道道到嘅港人料理

嗰度可以揀自己煮還是員工幫你煮
但無論你係唔係選擇自己煮
最後都係店舖員工搶住幫你煮🤣
2021-10-03 21 浏览
最近這間米線店真的常常出現在各個社交平台自己煮的石鍋米線 好吃又好玩終於我也約了朋友去一試一開始店員讓我選擇他幫我煮或是我自己煮我當然選自己做啦店員會從旁指示我要先下什麼材料跟著一步步做就可以了 很簡單但要小心 因為石鍋真的很燙分兩次加蓋 讓材料在石鍋裡煮熟選的是麻辣金湯 個人感覺大概是3小辣的程度味道不錯朋友選了海鮮荷葉蒸飯有扇貝 蝦 魚片 蟹柳 魷魚 珊瑚蚌 材料非常豐富又鮮味 小食也有很多選擇我們點了幾款手拍青瓜韮菜豬紅串燒整體平衡質素相當不錯 串燒加了孜然粉非常惹味還有很多小吃都想試 但實在太飽吃不下唯有下次再來
最近這間米線店真的常常出現在各個社交平台

整體平衡質素相當不錯 串燒加了孜然粉非常惹味
還有很多小吃都想試 但實在太飽吃不下
唯有下次再來
2021-10-03 30 浏览
今日同朋友去旺角行街,最近好想食海鮮豆糕條想搵一啲比較有特色嘅米線專門店,經過旺角地鐵站附近,見到依間叫做18怪嘅石鍋米線餐廳,於是過嚟試吓,又真係幾特別😆小食方便,叫做一個蝦膠釀豆卜,同埋椒麻蝦餃腐皮卷,另外仲叫咗一個口水雞髀🍗而家嘅嘢食好多元化,有小食,而且米線都有好多餸揀,價錢仲要勁平,全部10幾蚊就有找,而家嘅香港物價指數好貴,好難再搵到咁平嘅嘢🤣👍🏻而且小食雖然價錢平,但係質素都好高,尤其是係口水雞髀,雞肉超級嫩滑,仲有好多肉!另外我同朋友各自叫咗一個米線🍜 仲簡左九款餸,其中包括有封門牛柳、墨魚咀、生菜、墨魚丸等等,每一樣都份量十足,勁豐富,我仲揀咗最鍾意嘅沙嗲湯底🤩另外仲叫咗一杯青檸薄荷梳打同埋芒果烏龍茶,超級大杯,跟餐都只係+12蚊

另外我同朋友各自叫咗一個米線🍜