2018-04-28
最近有點悶悶,朋友帶我去了食一間在沙田偉華中心fushion 新派中國菜。一坐下,他們就給他們一壺茶,那是我最喜歡的玄米茶。一邊飲茶一邊打開他的菜單,見到佢有個鳥籠嘅點心拼盤,動物造型的點心好得意啊。 第一隻俾我享用的是白兔仔,有啲似棉花糖但係冇咁黐立立,應該用蛋白做成的。紅蘿蔔。炸咗啲糯米包住豆沙,白兔仔會好喜歡食呢個紅蘿蔔。想不到天鵝是榴槤酥來的,好少係香港有得食榴槤酥,這個做得不錯。箭豬叉燒包就算放咗一陣都脆卜卜,入邊有著叉燒餡料,好好味啊。雞仔個嘴係杏片,睇見佢真係好似成隻雞仔咁,但係佢其實係鹹水角。鷄蛋嗰個原來係芒果椰汁布丁,留嚟做甜品啱啱好。可愛的動物點心用來selfie啱啱好。芙蓉番茄,食完好精神。因為所有車厘茄子去皮吸收了桂花嘅香味, 每一啖都好juicy,好清新,好適合係春天食用。故宮東坡肉,雖然係好肥,但係真係值得推介,入口即溶,肉汁在口中溢出。豆酥鱈魚。鱈魚又白又厚肉,豆酥吸收曬了他的油分,配埋豆酥一齊食,口感又軟又硬。紅蟳米糕。大大隻肉蟹配上糯米飯, 用蒸籠上份外覺得顯貴。最緊要係個蟹蓋有好多蟹膏,蟹粉糯米飯我都係第一次食咋。因為分量太大喇,所以呢我就打包咗做聽
一坐下,他們就給他們一壺茶,那是我最喜歡的玄米茶。
紅蘿蔔。炸咗啲糯米包住豆沙,白兔仔會好喜歡食呢個紅蘿蔔。
鷄蛋嗰個原來係芒果椰汁布丁,留嚟做甜品啱啱好。
可愛的動物點心用來selfie啱啱好。
豆酥鱈魚。
紅蟳米糕。
大大隻肉蟹配上糯米飯, 用蒸籠上份外覺得顯貴。最緊要係個蟹蓋有好多蟹膏,蟹粉糯米飯我都係第一次食咋。因為分量太大喇,所以呢我就打包咗做聽日嘅午餐。
滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:8