2022-08-20 16 浏览
💛好味指數:4.4/5💛💜回頭指數:4.4/5💜之前係附近食沙冰發現咗附近有間拉麵店🍜而且仲有牛奶湯底,好想一試🤤咁啱過嚟銅鑼灣可以食拉麵啦😙拉麵可以選擇標準/大滿足,可以跟自己嘅食量選擇,唔洗擔心唔夠飽👍🏻✅冠軍黑醬油拉麵$85餐廳嘅拉麵曾經係東京拉麵秀練習五連冠軍,而呢款就係獲獎湯底🏆湯底唔會太鹹,醬油味濃郁😋有兩大塊厚叉燒&糖心蛋,味道不過不失✅北海道牛奶拉麵$90好重牛奶和雞湯香味,層次豐富💕同一般嘅拉麵湯底與眾不同,鍾意飲牛奶嘅朋友值得一試😍✅肉汁滿滿餃子$42餃如其名,真係肉汁滿滿👍🏻餡料是豬肉和椰菜🐖🥬✅串燒雞軟骨$38雞軟骨燒得啱啱好,有落咗小小調味粉,好香口😋✅凍鮮泡蜂蜜綠茶$15飲品用士多啤梨造型杯裝載🍓非常可愛💕綠茶味唔算太出,蜂蜜味濃🍯📍 富山麵家 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街7號地下
💛好味指數:4.4/5💛
💜回頭指數:4.4/5💜
✅冠軍黑醬油拉麵$85

✅北海道牛奶拉麵$90

✅肉汁滿滿餃子$42
餃如其名,真係肉汁滿滿👍🏻餡料是豬肉和椰菜🐖🥬
✅串燒雞軟骨$38
雞軟骨燒得啱啱好,有落咗小小調味粉,好香口😋
✅凍鮮泡蜂蜜綠茶$15

📍 富山麵家 (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街7號地下
2022-08-17 2079 浏览
📍#ramenirohahk in Causeway BayRamen #富山麵家Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price range:💰 $100-$200Favourite:💖 Crabmeal milk tsukemen ------------------------------✅ Located in Haven Road. Takes only 5 minutes walk from Causeway Bay MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Japanese ramen and fried snacks ✅ Crabmeal milk tsukemen is a surprise! The broth is strong in milk flavour , smooth and mixed nice with crabmeal. Strongl
Ramen #富山麵家

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price range:💰 $100-$200

✅ Crabmeal milk tsukemen is a surprise! The broth is strong in milk flavour , smooth and mixed nice with crabmeal. Strongly recommend to try this.

✅ Decoration is very cute, Melody and doraemon plate. Very Kawaii

✅Offer vegetarian ramen and dumplings. Very nice ramen spot for vegetarian
✅ You can choose the ramen size: normal, big or even jumbo

✅Special set for 2 is a great deal, it comes with 2 ramens , 2 snacks and 2 drinks.

✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite. Staff are forthcoming and friendly.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-08-16
  • 富山雞翼
有朋友同我提及過銅鑼灣有一間拉麵店,他們的黑醬油拉麵,曾連續五年榮獲東京拉麵冠軍🏆。今日經過,即刻坐低😆,裝修以日式拉麵風格為主,仲有可愛的Melody💓。🍜冠軍黑醬油拉麵$85湯底呈黑褐色,味道濃而不會過喊,帶點甘香,配菜有糖心蛋、叉燒等,中粗身嘅拉麵,沾上黑醬油,食完也沒有油膩感。🦀黃金蟹膏牛奶沾麵$95閨蜜一直喜歡蟹膏,所以點咗這個沾麵,配菜有蟹柳、粟米粒、叉燒、糖心蛋等,拉麵幾彈牙,沾上牛奶湯一齊食,很有日式風味。🐣富山雞翼$48一客五隻,雞翼都幾大隻,炸得金黃好靚,入口甜甜地嘅醬汁均勻沾上每隻雞翼上,再飲一啖我嘅「🍵凍鮮泡蜂蜜綠茶$15」,好正。🐙熟芥末章魚$38切粒粒嘅章魚、瓜粒,食落爽口彈牙。配埋閨蜜嘅「🍇日本巨峰碳酸飲料$18」,香甜冰凍🧊,啱晒炎炎夏日。

🍜冠軍黑醬油拉麵$85

🦀黃金蟹膏牛奶沾麵$95

🐣富山雞翼$48

🐙熟芥末章魚$38
2022-08-16
2022-08-16 19 浏览
💁🏻‍♀️聽聞呢間拉麵店好有料,連續5年獲冠🏆,所以一直好期待黎試下🤤今日咁岩經過銅鑼灣就黎試下,裝修充滿日本氣息,一入去好似去左日本🇯🇵咁🙌🏻。► 冠軍黑醬油拉麵🍜 (標準$85 大滿足$95)當然要試下冠軍拉麵,湯底黑蚊蚊咁表面無乜油,飲落唔會太咸,叉燒半肥瘦又大塊,入口有油脂香肉味濃,麵條吸哂湯汁,正😄👍🏻►赤辛味噌沾麵🍜(標準$95 大滿足$105)雖然係赤辛,但唔會太辣,味噌湯夠味噌味,味道唔差,不過沾麵湯黎講湯較稀,麵掛汁較小。►肉汁滿滿餃子 🥟 $42餃子真係肉汁滿滿,肉多又juicy,一共有5隻餃子。►串燒雞軟骨🦴 $38一共有4串,炸完的串燒加左小小鹽,非常香口。►凍鮮泡蜂蜜綠茶 🍯🍵$15士多啤梨杯造型的綠茶,見啲小朋友見到勁開心,飲到輕輕的蜂蜜甜。〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4/5 冠軍黑醬油拉麵真係可以一試,小食都唔差,沾麵湯如果濃郁番啲就更好喇😆

► 冠軍黑醬油拉麵🍜 (標準$85 大滿足$95)

►赤辛味噌沾麵🍜(標準$95 大滿足$105)

►肉汁滿滿餃子 🥟 $42
餃子真係肉汁滿滿,肉多又juicy,一共有5隻餃子。

►串燒雞軟骨🦴 $38
一共有4串,炸完的串燒加左小小鹽,非常香口。

►凍鮮泡蜂蜜綠茶 🍯🍵$15

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 4/5
  • 肉汁滿滿餃子
  • 冠軍黑醬油拉麵
2022-08-16 21 浏览
曾經五年榮獲「東京拉麵秀🍜」冠軍🏆 來自富山縣嘅 “富山麵家” 定期都會搞唔同主題,可惜我完美錯過左Melody🥺 btw聽職員講黎緊9月會做Cinamoro😉*大胃王拉麵 - 黑醬油 $100好濃既黑蒜香,唔會過咸或太油膩,麵質粗身爽彈,軟硬適中👍🏾溏心蛋效果整得幾好,叉燒亦肥瘦圴衡,入口好軟腍不過初初睇圖以為大胃王會多幾片,就咁睇好似同大滿足冇咩分別🤔*黃金蟹糕牛奶沾麵 大滿足🍼🦀 $105湯底有熱熔牛油,令香味提升好多,不過相比拉麵失色少少,奶味唔算好濃稠,加上好快唔熱,令掛汁效果一般*富山雞翼🐥 $48外皮微脆,肉嫩,配甜甜地醬汁幾好味*肉汁滿滿餃子🥟 $42外皮唔厚,咬落帶有少少肉汁*凍蜂蜜綠茶🍵 $15蜂蜜味好突出,推薦俾中意飲茶嘅朋友
*大胃王拉麵 - 黑醬油 $100
好濃既黑蒜香,唔會過咸或太油膩,麵質粗身爽彈,軟硬適中👍🏾
溏心蛋效果整得幾好,叉燒亦肥瘦圴衡,入口好軟腍

*黃金蟹糕牛奶沾麵 大滿足🍼🦀 $105

*富山雞翼🐥 $48
外皮微脆,肉嫩,配甜甜地醬汁幾好味
*肉汁滿滿餃子🥟 $42
外皮唔厚,咬落帶有少少肉汁
*凍蜂蜜綠茶🍵 $15
蜂蜜味好突出,推薦俾中意飲茶嘅朋友
2022-08-15 18 浏览
見佢嘅拉麵喺日本東京拉麵show拎咗五年冠軍,一於試試佢!餐廳嘅裝修幾日本風,懷舊嘅木系,有普通枱同吧枱坐。拉麵主要係湯麵同沾麵,湯底選擇幾多,有黑醬油、北海道牛奶、札幌味噌、富山灣白鹽蝦同激辛味噌等;麵底份量都有標準130g同埋大滿足195g揀,價錢都只係相差$10,可以根據自己嘅食量揀返!------------------------------🦀◖黃金蟹膏牛奶沾麵◗ $95呢個係標準,麵嘅份量都已經好多!有入口即溶嘅叉燒、糖心蛋同兩條蟹柳,仲有一大pat蟹膏!牛奶湯底白雪雪,落咗牛油好香好滑好creamy,撈埋啲蟹膏同埋麵食,鹹鹹地帶少少奶香,蟹膏嘅鮮味仲出啲!🍜 ◖冠軍黑醬油拉麵◗ $85見佢寫住人氣推薦,揀咗個標準試下。有糖心蛋同叉燒鋪面,叉燒係偏瘦果種,煮得好入味軟佢腍!湯底唔係好重口味,比起其他黑醬油拉麵唔會好鹹,麵質中等偏硬,口感幾好!🥟◖肉汁滿滿餃子◗ $42煎餃好juicy,即煎外皮好脆,裏面嘅餡料包咗超多肉同香蔥,皮薄餡大,真係肉汁滿滿!🐙◖熟芥末章魚◗ $38食壽司必食嘅芥末章魚,好嗆鼻,做前菜幾清新開胃! 🍯◖凍鮮泡蜂蜜綠茶◗ $15用個士多啤梨杯裝住,好
🦀◖黃金蟹膏牛奶沾麵◗ $95

🍜 ◖冠軍黑醬油拉麵◗ $85

🥟◖肉汁滿滿餃子◗ $42

🐙◖熟芥末章魚◗ $38
壽司必食嘅芥末章魚,好嗆鼻,做前菜幾清新開胃!

🍯◖凍鮮泡蜂蜜綠茶◗ $15
用個士多啤梨杯裝住,好得意,飲落味道正常,係少甜嘅蜂蜜綠茶,幾解渴!

Encore指數:8/10
2022-08-14 14 浏览
同朋友想食拉麵,經過見到呢間餐廳連續五年黑醬油拉麵都拎冠軍,就決定試試☺️拉麵有標準同大滿足兩個份量,大滿足加$10 幾抵,我地兩碗都加大咗😆🥢冠軍黑醬油拉麵🍜-大滿足($95)黑醬油湯底比預期中清淡,唔係想像中咁鹹,反而帶少少甜麵條粗幼適中,煙煙韌韌幾有咬口👍🏻叉燒同半熟蛋🥚都唔錯🥢黃金蟹糕🦀牛奶🥛沾麵-大滿足($105)沾麵湯加半溶牛油,令湯底帶有牛油香同滑溜感蟹糕幾香,冇腥味,加入湯底後令味道更豐富👍🏻湯底唔算好熱,如果熱啲就更好喇🥢串燒雞軟骨($38)卜卜脆嘅雞軟骨,一碟有4串幾抵食🥢富山雞翼🐤($48)雞翼個皮少少脆,加埋日式燒汁幾惹味🥤凍鮮泡蜂蜜綠茶($15)好香蜂蜜味,唔錯

🥢冠軍黑醬油拉麵🍜-大滿足($95)
黑醬油湯底比預期中清淡,唔係想像中咁鹹,反而帶少少甜
麵條粗幼適中,煙煙韌韌幾有咬口👍🏻
叉燒同半熟蛋🥚都唔錯

🥢黃金蟹糕🦀牛奶🥛沾麵-大滿足($105)
沾麵湯加半溶牛油,令湯底帶有牛油香同滑溜感
蟹糕幾香,冇腥味,加入湯底後令味道更豐富👍🏻
湯底唔算好熱,如果熱啲就更好喇

🥢串燒雞軟骨($38)
卜卜脆嘅雞軟骨,一碟有4串幾抵食

🥢富山雞翼🐤($48)
雞翼個皮少少脆,加埋日式燒汁幾惹味

🥤凍鮮泡蜂蜜綠茶($15)
好香蜂蜜味,唔錯
2022-08-14 25 浏览
位於銅鑼灣繁忙地區嘅富山麵家,喺ig嘅曝光率都十分之高,今次撞正佢做緊my melody嘅主題,少女心爆棚💕舖頭嘅裝修好有日本風情,好似置身咗喺日本咁。最貼心就係將所有餐具、紙巾、牙籤等嘅用具都放晒喺用餐位置嘅上方,一伸手就可以攞到,十分方便!黑醬油拉麵黑醬油一直都係我最愛嘅拉麵湯底之一,因為我係濃味愛好者🤭呢個黑醬油驚喜嘅地方係佢唔算油,但入口依然好香,拉麵條仲要索哂啲湯嘅精華,好食!叉燒係輕輕灸燒過嘅,所以有好香嘅油脂味,連埋面頭嘅蔥粒食就剛剛恰到好處!黃金蟹膏牛奶沾麵首先要讚嘅係隻溏心蛋,好靚好夠流心🫶我會話食呢個係要同時間鬥快,要喺個牛奶湯變凍之前快啲浸啲麵去食,如果唔係就相對哋吸收唔到太多精華,熱辣辣食會係最好🫶串燒雞軟骨+肉質滿滿餃子食拉麵必配嘅小食!雞軟骨脆卜卜,用嚟送酒一流!餃子如其名,入面勁多肉汁好juicy!而且因為都幾大嚿肉,所以都好飽肚,大家覺得個麵唔夠飽就可以叫多個餃子☺️👍凍鮮泡蜂蜜綠茶好QQ嘅士多啤梨container!蜂蜜綠茶好清新,唔算好甜,食完濃味嘅拉麵飲佢解渴一流!

黑醬油拉麵

串燒雞軟骨+肉質滿滿餃子

2022-08-13 17 浏览
在日本富山除了聞名食海鮮外,仲有人氣美食黑拉麵,原來喺香港也可以食到富山嘅黑拉麵,就是位於銅鑼灣嘅「富山麵家」喇!冠軍黑醬油拉麵 $85湯頭加入秘製的黑醬油,而呈現令人印象深刻的外觀。湯麵條比較粗也帶有嚼勁,叉燒兩片都有一定的厚度,很嫩很好吃。流心蛋好吃,一口咬下,感覺到它溫柔純郁的香氣在口中蔓延開,非常滋味😋辛辣味噌拉麵 $95可以選擇辣度,揀咗微辣。味噌的風味相當強烈,令人一試難忘。麵條也是有嚼勁,喜歡吃軟些少麵條的朋友,建議叫店家煮軟一些~富山雞翼 $48必食推介,口感好得意,外皮是好香脆,內裏保持肉汁,再加上醬油甜甜地,配上脆口雞翼味道非常夾~串燒雞軟骨 $38外酥內脆的雞軟骨,口感豐富,粒粒有肉有軟骨,香脆惹味~冷鮮泡蜂蜜綠茶 $15綠茶清爽的口感總是令人心曠神怡,加上蜂蜜香甜而不膩~

冠軍黑醬油拉麵 $85

辛辣味噌拉麵 $95

富山雞翼 $48

串燒雞軟骨 $38
外酥內脆的雞軟骨,口感豐富,粒粒有肉有軟骨,香脆惹味~

冷鮮泡蜂蜜綠茶 $15
綠茶清爽的口感總是令人心曠神怡,加上蜂蜜香甜而不膩~

2022-08-11 11 浏览
夏季感覺非常大呢,亦想來點不同的拉面,這店子季節限定,也就入去一吃~黃金蟹糕牛奶沾面看到好評如潮,也點了它~小店今次特別推出期間限定沾面,包括黃金蟹膏牛奶拉面及特製沾面,湯底以豬、雞骨及鰹魚加牛奶煮成,富牛奶香,把北海道味道帶回來了。吃到雞、豬味重,相信也熬煮很久了,蟹膏拌入湯內,有很棒的感覺,有別於一般的沾面,面條有口感,蟹膏拌入了湯,濃郁牛奶香,有蟹膏的鮮味。富山雞翼棒,焦香味,面層有芝麻和蜜糖味。士多啤梨布丁用來打卡是不錯,份量算多,同時不會很甜,吃到士多啤梨味道。冠軍黑醬油拉面然後又剛好看到店員跟旁人推介,直奔這個拉面,新味道外~店子也有這個很經典款拉面。黑醬油拉面,還可搭配差燒,棒。就去了日本吃拉面一樣,桌上提供之調味醬料自行斟酌加入。重要一說~這黑嚕嚕湯頭不簡單,是店內最有人氣的,覺得或會很咸,實際上卻出乎意料之清淡,而且帶有海鮮的鮮甜味,是用因為店內特製湯,以豬骨、雞骨及魚煮成,增添鮮味,看到了得到很多冠軍的~不可不點的店子有不同的拉面~在不同時間有不同感覺呢~

黃金蟹糕牛奶沾面

富山雞翼
棒,焦香味,面層有芝麻和蜜糖味。

士多啤梨布丁
用來打卡是不錯,份量算多,同時不會很甜,吃到士多啤梨味道。

冠軍黑醬油拉面

就去了日本吃拉面一樣,桌上提供之調味醬料自行斟酌加入。

店子有不同的拉面~在不同時間有不同感覺呢~
2022-08-11 54 浏览
🐙熟芥末章魚 $38雖然叫做“熟”但都係平時食開凍嘅章魚Q彈有嚼勁配搭清爽衝擊嘅芥末最啱做開胃前菜🦀️黃金蟹膏牛奶沾麵 (大滿足) $105標準size有130g 大滿足就有195g一見到呢款已經鎖定要嗌佢😋麵條偏粗身 掛汁效果一流之餘帶點彈牙叉燒有肥有瘦 經過火炙後豬肉更加紮實油脂部份就更加軟稔 好輕易就可以分開肉同油脂 啱哂唔鍾意食肥嘅朋友配料有粟米 兩片叉燒 兩條蟹柳 半隻溏心蛋同埋蟹膏沾汁以鰹魚 豬骨 雞骨混合牛奶熬煮 最後加入一塊牛油一路都熱辣辣唔會好快變凍或者結成膏 質地偏稀但好滑溜而且有濃郁嘅牛奶同埋牛油香蟹膏雖然細細舊但鹹鮮味十足 撈勻非常惹味唯一小挑剔係個沾汁凍得好快😭🍇巨峰炭酸飲料 $18超級夠冰凍 食完拉麵飲一啖有助解膩啊
熟芥末章魚

午餐
熟芥末章魚
巨峰炭酸飲料
2022-08-10 32 浏览
去日本富山縣其中必食既名物黑拉麵,當中店舖更獲冠5次,所以係當地都好有名氣。大胃王黑醬油拉麵黑醬油湯底色澤深色,味道相對更加鹹而濃郁,此外再加入雞、貝類等熬製湯底,加添一份鮮味無咁單一只有鹹味道。叉燒較似豬肩肉,對比相片(似豬五花)差好遠,肉質有咬口但偏瘦,油脂味不足亦未算好嫩滑。肉汁滿滿餃子個名實在令到我太期待太幻想,餃子🥟尚算皮既厚薄、肉既份量麵適中,但唔會太驚喜,並無勁肉汁既效果。店鋪裝修門面有仿效日本原店設計,內在裝修亦好有日式感覺,再加掛滿日式燈籠🏮,滿滿日本FEEL,更不時有卡通聯乘推廣,早前melody就曾吸引唔少fans打卡捧場。留意店舖約廿個座位,晚市人流多時需要等位

肉汁滿滿餃子
肉汁滿滿餃子

2022-08-10 66 浏览
銅鑼灣希雲街出名多隱世好野食,朋友唔講都唔知,原來有間五年冠軍嘅拉麵小店🤩 前排就同男朋友特意去咗試試佢😌傳說中嘅冠軍拉麵就係佢啦!佢每個麵都分咗標準同大滿足size,等客人可以根據返自己胃口去決定😬 我揀咗標準size,呢度用咗粗身嘅拉麵,口感好彈牙同有嚼勁,幾鍾意🤩 叉燒食落幾軟腍,再入味啲就更好啦,而個黑醬油湯底都真係幾唔錯,夠濃味但又唔會太油膩!而男朋友揀咗個大滿足size嘅沾麵😆 大大pat嘅蟹膏食落非常濃郁,再加埋個非常creamy嘅牛奶湯底,出奇地夾!如果湯底再杰身啲就好,再掛麵啲😌 另外值得一讚嘅係,佢嘅溏心蛋整得非常唔錯,鍾意到想追加🤣見呢個小食有佢個店名喺入面,應該都係signature嘢嚟😜 原來佢係日式醬油雞翼,食落好有日式家庭料理嘅感覺,雞翼夠味,而且肉質幾嫩滑,唔錯!喺拉麵店有得食薯條都係第一次見🤣 好奇心驅使我哋嗌咗份,點知好有驚喜🤩 薯條新鮮炸起熱辣辣,食落好脆,加上簡單嘅芝士同海鹽調味,已經勁好食,男朋友對佢讚不絕口😆見到枱枱都有呢個士多啤梨樽🍓,仲以為係咩特色飲品,原來係蜂蜜綠茶😆 飲落好清甜,可以解膩,比起平時飲冰水更好😛總括而言,呢間五年冠軍嘅拉

冠軍黑醬油拉麵

海鹽芝士味薯條

凍鮮泡蜂蜜綠茶

總括而言,呢間五年冠軍嘅拉麵店真係值得一試,以成個拉麵嚟講,我最鍾意係佢嘅麵質,鍾意食粗身同彈牙拉麵嘅朋友仔就絕對唔可以錯過🤤 而環境都幾唔錯,好有日式拉麵店嘅感覺,只係唔知點解有咁多Melody嘅嘢🫣望到Melody就即刻想講返句「唔該你呀」🤣

同你一齊搵更多好嘢食😋
冠軍黑醬油拉麵
海鹽芝士味薯條
2022-08-10 23 浏览
落雨天最岩就係食碗熱辣辣既拉麵依間富山麵家定期會搖身一變成為限定主題店早前既melody 主題令成間店變得好夢幻佢既拉麵款式都有多款選擇Joanne’s picks (5粒⭐️為滿分)北海道牛奶拉麵 $90 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5淡淡既牛奶味 好香甜既湯底配上爽滑彈牙既拉麵 富山雞翼 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼先炸 後浸甜醬油調味有別坊間既做法 好夠味冠軍黑醬油拉麵 $85 ⭐️⭐️⭐️⭐️肉汁滿滿餃子 $42 ⭐️⭐️⭐️⭐️富山麵家 (銅鑼灣)📍銅鑼灣希雲街7號地下@joanne.kny #hkfoodie #ramen #cwb
落雨天最岩就係食碗熱辣辣既拉麵
依間富山麵家定期會搖身一變成為限定主題店
早前既melody 主題令成間店變得好夢幻
佢既拉麵款式都有多款選擇

Joanne’s picks (5粒⭐️為滿分)

北海道牛奶拉麵 $90 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5
淡淡既牛奶味 好香甜既湯底
配上爽滑彈牙既拉麵

富山雞翼 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️
雞翼先炸 後浸甜醬油調味
有別坊間既做法 好夠味

冠軍黑醬油拉麵 $85 ⭐️⭐️⭐️⭐️
肉汁滿滿餃子 $42 ⭐️⭐️⭐️⭐️

富山麵家 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣希雲街7號地下

成日去銅鑼灣都去希雲街搵野食 今次就試下喺𝐑𝐞𝐝 𝐨𝐛𝐣𝐞𝐜𝐭隔黎間拉麵店 入到去見到有張好大既𝐩𝐨𝐬𝐭𝐞𝐫寫住佢地既黑醬油拉麵連續五年拎咗東京拉麵𝐬𝐡𝐨𝐰既冠軍 就決定叫黎試下(´ސު`) ✿ 冠軍黑醬油拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)好肚餓所以叫咗個大滿足版本!!呢個黑醬油湯底唔會太鹹 反而有幾濃郁既黑蒜香拉麵既湯底有得揀清淡/原味 如果怕膩怕鹹既話可以試下清淡版本 我自己就覺得原味都𝐨𝐤唔會覺得太鹹呢度選用咗直身偏粗身既拉麵 口感幾煙韌掛湯能力亦都唔錯叉燒係偏瘦既 我自己就幾鐘意~✿ 富山灣白鹽蝦拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)兩碗拉麵相比之下我比較鐘意呢個鹽味蝦湯拉麵本身我個人都偏好蝦湯底既拉麵 尤其係一幻同大丸既蝦湯拉麵真係好正⚗︎·̫⚗︎呢度既鹽味蝦湯相對偏向鮮甜 而一幻/大丸既蝦湯就比較重鹹香呢個拉麵既湯底幾清新 飲多幾啖湯都唔會覺得膩(。•ᴗ-)_ ✿ 串燒雞軟骨 $𝟑𝟖雞軟骨燒得好脆身 上面落咗唔少胡椒鹽 好惹味✿ 富山雞翼 $𝟒𝟖雞翼煎到金黃色 調味有啲似日式燒汁咁帶微微既甜味 上面再落咗啲芝麻粒 咬開雞翼入面仲有肉汁流出黎好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲~✿ 凍鮮泡蜂蜜綠茶

✿ 冠軍黑醬油拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)
好肚餓所以叫咗個大滿足版本!!
呢個黑醬油湯底唔會太鹹 反而有幾濃郁既黑蒜香
我自己就覺得原味都𝐨𝐤唔會覺得太鹹
呢度選用咗直身偏粗身既拉麵
口感幾煙韌掛湯能力亦都唔錯
叉燒係偏瘦既 我自己就幾鐘意~

✿ 富山灣白鹽蝦拉麵 $𝟖𝟓(標準) $𝟗𝟓(大滿足)
兩碗拉麵相比之下我比較鐘意呢個鹽味蝦湯拉麵
本身我個人都偏好蝦湯底既拉麵
尤其係一幻同大丸既蝦湯拉麵真係好正⚗︎·̫⚗︎
呢度既鹽味蝦湯相對偏向鮮甜 而一幻/大丸既蝦湯就比較重鹹香
呢個拉麵既湯底幾清新 飲多幾啖湯都唔會覺得膩(。•ᴗ-)_

✿ 串燒雞軟骨 $𝟑𝟖
雞軟骨燒得好脆身 上面落咗唔少胡椒鹽 好惹味

✿ 富山雞翼 $𝟒𝟖

✿ 凍鮮泡蜂蜜綠茶 $𝟏𝟓
配合返𝐦𝐞𝐥𝐨𝐝𝐲主題 呢杯蜂蜜綠茶用咗個士多啤梨杯裝住
蜂蜜味幾重 但對我黎講就甜咗少少
食食下拉麵飲返啖冰凍既蜂蜜綠茶都幾解渴
宜家仲有優惠 兩個或者四個人黎會送沖繩入口既豬軟骨或者布甸 都幾抵食~

*゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚
👅美味值:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡