2015-05-28 472 浏览
銅鑼灣伊榮街9號欣榮商業大廈地下1號舖富士山55想到有拉麵, 口耳相傳的更有芝士燉飯, 但這日來是吃沾麵, 無錯日式拉麵如雨後春筍擁現,要吃不愁沒選擇, 只是天氣熱吃沾麵比喝熱湯麵來得舒服。豚骨沾麵 $78一碗濃湯與一碟麵, 沾湯是精髓, 濃縮豬骨湯加入魚介, 柴魚令到湯層次更豐富。魚介湯中椰菜,本以為椰菜會令湯頭變淡,喝下魚介味強盛。可加入青檸汁減去油膩感,隱若浮現點青檸酸,即時打破沉悶。剔了硬麵,原來麵條比吃開粗身更有嚼勁, 沉入湯中充份沾滿了湯, 但掛湯力稍弱,我喜歡這彈牙咬口的麵質哦。不夠湯中途可示意加湯,湯仍舊濃郁,易入口不太鹹之外柴魚香甚是分明突出。用金屬碗盛湯的目的是吃到一半要加湯或溫度開始冷卻,可利用臺上電磁爐加熱,貼心周到。配料是叉燒, 流心蛋, 筍片, 蔥花。叉燒脂肪部份要腍身入口即化, 大片薄身絕無投訴。流心蛋控制火候要拿手, 經驗加直覺, 蛋白保持完整美中不足流心程度有失手。趕快光速吃完麵條, 吃罷沾麵就可在享受另一小玩意。餘湯別有作用,加$20 做成芝士飯,米粒吸了豬骨湯精華,口中還嚐到豬骨魚介湯的味道,柴魚味真實不退減。放入芝士碎溶化呈拉絲,似在吃risot
銅鑼灣伊榮街9號欣榮商業大廈地下1號舖

豚骨沾麵 $78
趕快光速吃完麵條, 吃罷沾麵就可在享受另一小玩意。餘湯別有作用,加$20 做成芝士飯,米粒吸了豬骨湯精華,口中還嚐到豬骨魚介湯的味道,柴魚味真實不退減。放入芝士碎溶化呈拉絲,似在吃risotto 燉飯,芝士令到質地黏黏,芝士清淡。
加了芝士飯份量飽,易入口而不停止的魚介香為這餐飯添上新氣象。
  • 沾麵
富士山55是日本的品牌沾麵,在名古屋,台灣也有鎖店。近日又再次牽動一陣沾麵熱潮,只算銅鑼灣也有五所以上的沾麵店家吧!有些則大賣招牌是全港最好吃的沾麵,有些則隱藏於窄街小巷內,共通之處是也有日本師傅坐陣!友人們邀約小妹一試富士山55的沾麵,七點多窗外下著雨。幸好我們已到達富士山55的店內,店內提供雨傘架給客人,那就不用弄髒!小妹肚子已經發出求救的聲音,所以我們手腳很快地點餐。不知有人跟小妹一樣嗎?小妹看到季節限定,期間限定,限量發售,也有一種衝動的!因為是限定所以也心動想吃吃看,若果時間過了可能就會錯過了嘗鮮的機會。所以小妹點了店家的季節限量的牛介沾麵。牛介沾麵$88    配料大概是牛的內臟、湯較其他濃郁濃厚多層次,有牛肚,牛腩,牛腸,有種吃港式牛雜的感覺,牛肚吃起來比較爽腍,牛肚乾淨帶脆的囗感。牛腩軟腍有化在湯中的感覺!牛介的湯汁濃度跟魚介差不多,湯頭一流,濃而不涸喉。沾麵是裡面最粗的麵條,這樣才能吸附沾麵湯,麵條煙韌太嚼勁,浸泡一下湯底已經很滑溜。二朗系拉麵$78  主打生蒜,蔥花及椰菜多,點餐紙可以讓客人剔除不喜歡的食物。小妹不愛吃蒜的,但友人的點餐很吸引小妹,所以小妹嘗了一碗
牛介沾麵$88

二朗系拉麵$78
主打生蒜,蔥花及椰菜多,點餐紙可以讓客人剔除不喜歡的食物。小妹不愛吃蒜的,但友人的點餐很吸引小妹,所以小妹嘗了一碗吃吃,湯頭比沾麵淡一點,頗適合我的。小妹想生蒜味一定搶過拉麵風頭,但原來並沒有出現這情況,拉麵的麵條較幼,浸泡於湯底也不會軟爛掉,也保留點嚼囗!
椰菜及荀乾帶脆囗,調味至鹹味適中。剩下少許湯我加入了昆布醋調味,意想不到味道是這麼的配合,帶微微的酸,但減卻了油膩的感覺,又一陣清新的感覺!!
特濃豚骨沾麵$78
相比牛介沾麵湯頭會較淡,但比名古屋二郎系拉麵較濃。小妹偷了友人的沾麵湯底吃吃,因為沾麵的麵質兩者一樣的。
所以我偷偷沾他的湯頭,因為是特濃,味道有比較重點,但這家沾麵的湯底有種好,完全沒有涸喉的感覺,我渴下了湯,也沒有油膩感。

雞軟骨棒
芝士粉加上半溶狀態的芝士依附在雞軟骨棒上,炸香脆的雞軟骨加雞肉製成雞軟骨棒,雞軟骨指的是雞髀膝中間的軟骨部分,入口比一般的更軟滑。軟骨位加雞肉,帶點紮實又有脆骨的嚼口!
燒汁味的雞軟骨棒,口感相同,醬汁是關鍵之處,燒汁帶甜,比芝士味較重甜味。
芥末的有點嗆喉,但這種芥末醬有種甜甜的香氣,愈吃愈開胃。
芝士飯+$20

全場大為期待的一刻,因為師傅會為沾麵剩餘的湯底整出芝士飯,師傅建議用特濃豚骨湯底作芝士飯,師傅先從飯煲盛出一碗白飯,一壺魚介湯及一小碗芝士碎。
接著師傅便為我們弄芝士飯。芝士味在鐵碗上湧出,香味誘人。在電子板上不斷翻騰,芝士慢慢溶入飯,每口也嘗到濃稠的芝士味及帶煙韌口感的飯!

評分:8.5/10

2015-05-22 479 浏览
當跟朋友提起拉麵店 富士山55,無不記起其招牌麵後芝士粥飯,簡直是邪惡軸心成員這在日本及多國已設多家分店的過江龍,香港第一分店位於尖東(就在忌廉哥附近,我倆也幫襯了數回),一直也能保持不俗水準這晚來到銅鑼灣,原來此店最近於伊榮街開設了第二家分店,更有多款近期流行的沾汁湯底,一於試過究竟店就跟第一分店相約,木色裝潢,播着日本歌曲,氣氛不俗以拉麵店來說,座位也算闊落,枱中間當然還有其獨有的電磁爐,不是用來打邊爐,而是用來煮令人期待的芝士粥飯沾麵是今期流行,這陣子也拜訪過前前後後五六家,當中卻只有一兩家覺得滿意的這裡沾汁的味道選擇挺多,除了點選了的牛介沾麵和櫻蝦沾麵外,還有特濃豚骨和辛辣口味牛介沾麵是限時推出的,暫只供應至八月底,據聞要經日本總店測驗過水準才能推出呷一口濃稠的湯頭,牛味香濃,剩喝的話會覺得略鹹了一點,不知可否作微調這沾麵沒有义燒,配料全於沾汁內,包括牛腩,牛肚和豬腸等,屬重口味之選牛腩軟腍肉香,牛肚和豬腸則帶爽口感,食感非常滿意這麼濃的湯底,拉麵師傅特別配以較粗的九號麵條,令味道不會太鹹太濃麵煙韌有嚼勁,很彈牙的口感,以香港來說也算是中上水準~半熟蛋,流芯效果一般,也沒至於過
店就跟第一分店相約,木色裝潢,播着日本歌曲,氣氛不俗
這裡沾汁的味道選擇挺多,除了點選了的牛介沾麵櫻蝦沾麵外,還有特濃豚骨和辛辣口味
牛腩軟腍肉香,牛肚和豬腸則帶爽口感,食感非常滿意
麵煙韌有嚼勁,很彈牙的口感,以香港來說也算是中上水準~
半熟蛋,流芯效果一般,也沒至於過熟,幸蛋味香濃,不錯吃
最後加上魚介湯喝,去了一點鹹,效果更好
小丸子點的櫻蝦沾麵,沾汁送來時無不嘩然,滿湯也佈滿櫻花蝦乾
入口,湯頭清香得來也帶濃郁的櫻花蝦味,味道不錯
配以掛湯力較強的十六號麵,將湯的味道和麵融合,也不錯
個人覺得,吃沾麵,還是粗麵條會最稱心
薄切义燒,富肉香,但比較韌
萬眾期待,追加芝士粥飯一碗白飯一碗芝士就加進剩餘的沾汁內,我倆選擇用櫻蝦沾汁,貪其味道較淡,芝士會更能突顯,而且味道變化也較多
不用五分鐘,香噴噴的芝士粥飯就煮好喇!!!
入口是半融芝士和晶瑩的飯粒,富奶香之餘又帶陣陣蝦鮮味
雖然肚子已是太半滿,但也會不自覺地將之消滅得一乾二淨
芝士粥飯一定要試(二人分享一個也可以),不同湯底也有不同的味覺效果喔~

温馨提示
若沒太大信心自已煮芝士粥飯的話,可像我們一樣選擇由侍者代勞,否則煮濃了享受不到,後果自負喔~
湯底不好吃,叉燒肉質老!就連溏心蛋都不好吃的!如果跟豚王和一蘭相比,根本不合格!唯一比較驚喜的是加購的芝士雜炊,其實是飯加芝士粉撈食剩的沾麵湯底,味道可以但其實吃完沾麵再吃飯,真的太多了
湯底不好吃,叉燒肉質老!就連溏心蛋都不好吃的!

如果跟豚王和一蘭相比,根本不合格!

但其實吃完沾麵再吃飯,真的太多了

2015-02-16 486 浏览
今日工作關係去到銅鑼灣,下午搵Lunch食,行經富豪酒店,隨便搵一間食店,最緊要不要等位,就咁樣入左去食.望一望有咩食,選擇不多,我點左未食過試下及舖頭最GOOD嗰款 –特濃豚骨沾麵及芝士飯.碗麵的湯底比較稀,但香氣濃郁讓人有一嘗再嘗,而湯的味道合適,給人一種濃而不膩的感覺.而麵質口感一流,包你試過都會喜歡,配料方面同一般拉麵差不多 (叉燒,糖心蛋,筍,蔥)芝士飯 - 是把吃餘的湯用電磁爐慢火煮,加上芝士再放入白飯煮,然後攪倆攪,味道都ok,同咪都幾有新蘚感.
今日工作關係去到銅鑼灣,下午搵Lunch食
碗麵的湯底比較稀,但香氣濃郁讓人有一嘗再嘗,而湯的味道合適
,同咪都幾有新蘚感.
特濃豚骨沾麵及芝士飯
2015-02-13
特濃豚骨沾麵及芝士飯
2015-02-06 556 浏览
前幾日天氣冇咁凍, 開飯見銅鑼灣有新拉麵舖, 仲要係主打做沾麵. 放工就去左試.8點幾去到得兩檯客. 幾驚奇見到每張檯都有個嵌入式電磁爐, 話用黎等沾麵的湯凍左可以整返熱. 果然係主打做沾麵!二話不說叫最多人叫的濃湯豬骨沾麵.黎到發覺唔大碟. 男仔可能唔夠飽. 湯真係幾濃, 雖然唔係好香, 但勝在鹹度適中. 之前食過幾間沾麵都太鹹, 呢個湯剛好. 肉切得幾薄, 半肥瘦, 食落有燒烤味, 唔鞋, 幾好. 配菜方面普普通通, 雖然佢碗麵包左塘心蛋, 但個蛋黃唔流心. 麵反而係我最唔鍾意的地方, 一路食一路懷疑自己係食緊硬烏冬定食緊麵…我係叫普通硬度的, 但對我黎講個麵太硬, 尤其本身個麵係好粗的, 硬更加食得辛苦.總結: 雖然個湯同肉幾好, 但個麵我真係麻麻. 未必會再返黎.
二話不說叫最多人叫的濃湯豬骨沾麵.

2015-02-06 494 浏览
呢間野,我地無食拉麵,食左佢好推薦嘅沾麵,但係,咁就出事啦!首先講下沾麵係咩,其實就係麵同湯分開上,好似過橋米線咁。佢個湯就可以嘅,但落得太多菜搞到唔係好夠濃,而且亦都完全唔夠熱,雖然佢枱面有爐比你加熱,但係反熱無咩引,而且湯亦比得好少。而麵就比多粗身,感覺似生麵。今次叫左軟身,但係竟然比平時叫硬身拉麵仲硬,所以唔係好推薦試叫硬身。但成碗麵比我嘅感覺就好似一碗豬骨湯嘅陽春麵,姐係好似沖繩好出名個啲soba咁,如果唔鐘意,就真係唔好試。配菜無咩特別,都係叉燒同半熟蛋,一般。另外佢有個特別推介嘅芝士飯,係食完啲麵比佢加落啲湯到一齊食,個賣相好難睇,好似 嘔吐物咁,雖然如果鐘意食芝士味嘅野應該幾鐘意,但係推薦要食就將湯入面啲菜食曬先好食,唔好怪。但重申,賣相真係好嘔心,我爭扎左好耐先敢放入口!總結,今次比兩個分鐘意食soba:三分半唔鐘意食soba:半分

首先講下沾麵係咩,其實就係麵同湯分開上,好似過橋米線咁。
配菜無咩特別,都係叉燒同半熟蛋,一般。

總結,今次比兩個分
鐘意食soba:三分半
唔鐘意食soba:半分

2015-01-16 559 浏览
今天午餐,與同事去試新食店,伊榮街近富豪酒店,事先我們都有睇Open Rice 介紹這間食店(尖沙咀), 我睇左幾篇, 覺得 - 櫻花蝦拉麵 好好味, 所以去到也叫 - 櫻花蝦拉麵 哈哈….. 再加多個小食 - 雞肉軟骨捧. 而我同事就叫左 - 特濃豬骨沾麵 及 餃子.未食已嗅到濃郁香味!! 很期待的心情去食第一啖,唔!! 好味好正, 一碗十分香濃的豬骨湯底加上2至3塊叉燒再多半隻溫泉蛋的拉麵,真係好似去到日本食正宗拉麵感覺,而小食雞肉軟骨捧我給予10分有6分,拉麵10分有10分!!
今天午餐,
介紹這間食店(尖沙咀)
, 我睇左幾篇, 覺得 - 櫻花蝦拉麵
未食已嗅到濃郁香味
!! 很期待的心情去食第一啖,唔!! 好味好正
2015-01-16
2015-01-16 509 浏览
今日同朋友去左銅鑼灣行街,我個朋友食過尖沙咀果間,甘岩係銅鑼灣見到,佢話呢間係日本人開,所以拉麵好正宗,好似係日本食過嘅拉麵,所以就一齊去左食lunch,好彩lunch時間都唔需要等位.叫左個辛辣拉麵,拉麵嘅賣相好吸引,聞到個湯香味,個湯夠濃夠辣,蛋夠滑, 最怕豚肉好老, 而呢間豚肉夠淋,拉麵好有口感.之後叫左個煎餃子,個皮好簿,煎得岩岩好.有少少脆嘅口感.,感覺上呢間整體不錯,會再黎嘗試其他拉麵.
.叫左個辛辣拉麵,拉麵嘅賣相好吸引,聞到個湯香味
,個湯夠濃夠辣
,蛋夠滑
, 最怕豚肉好老, 而呢間豚肉夠淋
辛辣拉麵
煎餃子
2015-01-16
辛辣拉麵
煎餃子
2015-01-16 1313 浏览
Tsukemen ramen is basically ramen where the soup is served on the side and you dip the ramen noodles into the soup like you would for cold somen. It's a different type of eating ramen. There are currently two ramen restaurants in Hong Kong that specialize in this form of ramen eating. One is Kakurega Ramen Factory, located in Sham Shiu Po. The other is Fujiyama 55 located in Tsim Sha Tsui East. I've tried both and both are good. Fujiyama 55 now decided to head into Hong Kong Island with a new branch in Causeway Bay. Located behind Royal Garden Hotel, the shop is pretty small. It's smaller than the Tsim Sha Tsui East branch. Decor is your usual ramen restaurant. Open kitchen on one end. Bar tables and small cramped tables surround it.
They give you the usual ramen menu where you check off what you want and any sides, etc. However, the menu is all in Chinese (no English) though they are very helpful in explaining what is served. They do serve regular ramen but I was here for tsukemen so I  chose that and non spicy. Ramen includes spring onion, bamboo shoots and half an egg. ($78).
For those unsure how to eat tsukemen, they have a pictorial instruction sheet. You dip your noodles into the soup. Try not to dip too many strands of noodles in one go. Go 3 strands at a time or too much soup is soaked up and it gets way too salty. If the soup gets cold, they have heaters on next to you so you can heat up your soup or at least keep it a warm temperature. Good for cold days! For added $20 and you are not full from the noodles, you get a bowl of rice with cheese. You then put that into the soup and continue to heat it up. There you finish your meal with cheesy rice goodness.
My meal came like this. The soup was strong and sweet. Not overly salty. I tend to toss all my char siu and spring onions and bamboo shoots into the soup and heat it up on the heater at this point before dipping my noodles.
Noodles were thicker than usual ramen. Almost as thick as udon. It was springy and smooth. Quite good noodles. Char siu tasted a lot like bacon so if you love bacon, this is for you. Egg was runny and lightly seasoned. Portion size is small and you can easily order a round of rice and cheese with this. However, I wasn't in the mood for rice so skipped this step.
Will be back as an alternative to my usual ramen love. Glad this branch is so close to me now so I don't have to go to Tsim Sha Tsui East.
2015-01-14
沾麵 - 對日式麵食有啲研究嘅都認識,不過唔係個個香港人都知係咩黎。其實就類似過橋,湯麵分開,食時夾住麵蘸落湯度食。但係問題就出現啦,個麵過完冷河,個麵係凍嘅,個湯更熱蘸三次就凍啦,咁點算呢?! 所以湯更好味,最緊要可以keep住熱,凍咗嘅豬骨湯,沾埋啲凍麵點會好食先。响富士山55就有電磁爐俾你翻熱,食到咁上緊唔夠熱就煮一煮個湯,三十秒就滾到噗噗聲。沾麵嘅湯比湯麵嘅濃好多,杰好多,唔係用黎飲嘅。要飲湯嘅話,就留番最後食完麵加清湯落濃湯度,校番淡啲黎飲。特濃豬骨湯沾麵 $88 - 9/10如題,個湯真係堅濃,食到豬骨嘅甜味,麵係太麵,比正常沾粗一啲,所以一口麵唔會蘸到太多湯而令人覺得太濃或者咸得滯。麵本身嘅味道亦不錯,唔會寡,而且彈牙,同超濃豬骨湯夾到不得了。記得不時將湯翻熱,呢個豬骨湯沾麵一定要好熱咁食,因為湯好稠,凍少少都會覺得有啲膩。辛辣沾麵 (中辣) $88 - 7/10一心諗住自己食得辣,點中辣應該可以,點知?! 唔食開辣嘅千祈唔好搵命搏,食開嘅都唔好好似我咁懶勁。中辣經已好辣,不過辣還辣,佢算辣得出色嘅。除咗辣味之外,仲食到其他香料味,有啲似七味粉咁。老實,係有啲自己攞黎,辣
辛子高菜

特濃豬骨湯沾麵 $88 - 9/10
特濃豬骨湯沾麵
辛辣沾麵 (中辣) $88 - 7/10
辛辣沾麵 (中辣)
一心諗住自己食得辣,點中辣應該可以,點知?! 唔食開辣嘅千祈唔好搵命搏,食開嘅都唔好好似我咁懶勁。中辣經已好辣,不過辣還辣,佢算辣得出色嘅。除咗辣味之外,仲食到其他香料味,有啲似七味粉咁。老實,係有啲自己攞黎,辣到食唔到個湯嘅甜味,下次點小辣就夠。佢用嘅麵係中太麵,幼太麵啲啲,索得多湯,攪到超辣。我試過將濃豬骨個太麵蘸辣湯食,效果係好啲。
麵有分粗幼, 配合不同麵湯
講下啲配料先,隻半熟蛋達到基本門檻,炆荀都算爽,可以濃味啲。叉燒嘅味都可以濃啲,唔係好入味,而且太薄,唯值得加許係切片後有燒過,多咗個燒烤味,香好多,油脂同肉嘅比例都好好,份量多啲就完美啦。
芝士湯拌飯 $20 - 10/10
芝士飯
好啦,壓軸黎啦,食完麵用剩嘅湯可以點呢? 加廿蚊,就可以加白飯同芝士入湯,煮兩煮,一個芝士豚骨湯飯就响你面前,每匙都拉起一絲絲芝士,就算再飽都忍唔住要食。芝士香濃,豬骨湯嘅甜味包住每一粒米,好似食Risotto咁,好味程度有過之而無不及。見個中辛湯太辣所以冇做湯飯,不過勺一兩匙辣湯落個豚骨湯飯度,撈一撈,有點辣味刺激,有啲似韓式湯飯,別具風味。呢個唔可以唔食!
2015-01-11
特濃豬骨湯沾麵