餐厅: 容記小菜王
资讯:

2020-10-19 83 浏览
餐廳環境像酒樓,圓桌方便人多一起吃飯,桌與桌之間距離幾遠,坐得舒服。燒鵝:例牌份量是2-4人份,對我們2人來說燒鵝份量真的很多,皮有脆脆的感覺,多肉少脂肪,油而不膩。沙拉骨:味道酸酸甜甜,非常開胃,肉和骨的比例很好,肉很容易咬出來,肉質帶有口感,有點像是豬頸肉的質感,好吃到很容易愈吃愈多。麵醬茄子四季豆:中式麵醬是咸咸甜甜的味道,最好配上白飯一起吃,可以吃幾碗,茄子和四季豆都非常爽口,有鑊氣,茄子顏色鮮艷令人更加有食慾。

燒鵝:
沙拉骨:
麵醬茄子四季豆:
2020-10-16 109 浏览
路過太子既時候都一定會見到「容記小菜王」,大大盞燈、大大隻字,聽人講都開左好多年,而且不錯。今日慶祝朋友考試合格,突登黎呢到賀一賀佢!入面係茶樓格局,但中意既話都有啲卡位座。呢到好多特色小菜,又有米芝蓮推荐名菜,睇到都想食!今日係朋友既大日子,緊係要大魚大肉!茶樓慶祝叫返半隻乳豬係基本啦,平時乳豬都要預,或者要等好耐,但呢到我地即叫即製都好快手。乳豬一放低個下已經聞到好大陣豬香味,皮好香脆,肉質亦唔會烤到好乾,不過隻豬仔就肥左少少。例牌燒鵝大大份都只係58蚊,夠晒入味,基本上放得上碟全部都係啖啖肉,唔會話得返啲皮同骨咁呃秤。當然我地食到一件都無剩啦!薯仔牛柳粒,薯仔夠淋,而且索到有少少牛肉,調味亦好足,夠晒咸,唔會食到中間啲澱粉無晒味。牛柳粒都好軟身,入口唔會似香口膠咬極都唔爛,不錯!今次同朋友慶祝啖啖都係肉,好滿足!下次一定會再黎!

今日慶祝朋友考試合格,突登黎呢到賀一賀佢!

入面係茶樓格局,但中意既話都有啲卡位座。

今次同朋友慶祝啖啖都係肉,好滿足!下次一定會再黎!
2020-10-10 130 浏览
想搵間有質素既中菜,朋友介紹呢間試過唔錯。揚名國際燒肉 細 ($98)知道呢度招牌菜係燒肉,老實講睇賣相就冇咩驚為天人,估唔到入口有驚喜。 燒肉半肥瘦,入口完全唔會肥膩,甘香軟糯有肉汁,亦好夠脆,難怪係米芝蓮。蜜椒薯角牛柳粒 ($168)開頭嫌有少少貴,原來牛柳粒用料好靚,有平時西餐牛扒既水準,重點薯仔粒輕輕炸過,香口惹味。芝士波士頓龍蝦伊麵 ($188 + $20)我封佢為性價比之王。 本身鐘意食龍蝦,只係諗住食個酒樓質素過下口癮,估唔到龍蝦十分之新鮮,熟度岩岩好,彈牙鮮甜。 芝士汁調味亦相當唔錯,拍得住鯉魚門既水平。黃金鮮魷 ($108)咸蛋黃味道香濃,鮮魷大件爽脆。平日夜晚都好多客,想試幾道菜都賣哂,下次要再早D黎。
想搵間有質素既中菜,朋友介紹呢間試過唔錯。

揚名國際燒肉 細 ($98)

蜜椒薯角牛柳粒 ($168)

芝士波士頓龍蝦伊麵 ($188 + $20)

黃金鮮魷 ($108)
咸蛋黃味道香濃,鮮魷大件爽脆。

平日夜晚都好多客,想試幾道菜都賣哂,下次要再早D黎。
2020-10-09 90 浏览
呢次同朋友聚舊,揀左呢間位於太子既容記小菜王,太子站落車行幾分鐘就到,真係好方便。 揚名國際燒肉燒肉皮脆,肉質嫩,無豬肉腥味,醃得入味之餘亦唔會太鹹。一切都唔多亦唔少,全部啱啱好,啱曬口味。招牌沙拉骨排骨骨中帶肉既特質,通常都令人食髓知味,整沙拉骨真係最啱。除左醬汁甜甜酸酸非常醒胃之外,排骨肉掛汁後既脆脆口感更係令人讚不絕口。配以沙拉醬點綴,餸飯一流。濃湯海鮮雜菜煲煲中既濃湯有齊海鮮既鮮味,以及田園雜菜既清甜,兩者互為補足,一解前兩道菜既油膩感。值得一讚既係佢用料十足,有齊大粒帶子、鮮蝦、珊瑚蚌等海鮮,蔬菜亦非常新鮮。總括而言,呢間小菜館食物真係水準好高,如果想緬懷廣府粵菜韻味,但又食厭出面連鎖粗製濫造既酒樓,容記小菜王絕對值得一試。

揚名國際燒肉

招牌沙拉骨

濃湯海鮮雜菜煲

2020-10-08 79 浏览
Lechon , Cebu Lechon, Philippines' Lechon... We miss You. 嗰日行過太子舉頭一望見到容記, 一廂情願覺得係以前深水埗嗰間, 喺門口見到佢有米芝蓮燒肉, 唔理三七二十一就衝咗入去試一試。我係一心希望食到Lechon 唔係廣東燒肉. 雖然有啲失望, 但係呢個廣東style 都ok.粉絲煲都幾乾身, 街坊小廚算係咁啦

粉絲煲都幾乾身, 街坊小廚算係咁啦
  • 揚名國際燒肉
2020-09-21 243 浏览
今晚要番學放得夜,夜麻麻肚餓見到容記小菜王既霓虹燈招牌就好似漆黑中既螢火蟲,就係咁吸引左我入去食米芝蓮推介既中菜啦~9點後入座重有8折,岩晒夜貓一族~手拍青瓜海蜇 $48第一道菜梗係要揀啲涼野~青瓜清甜爽脆而海蜇都好爽口小小辣,實在是醒胃之選鼓椒炒蜆 $88今次叫左炒蜆試吓,估唔到有驚喜,平時都係得細細隻既BB蜆炒埋一碟,估唔到今次每一隻都大大件又啖啖肉吾會得個殼,鼓椒味同洋蔥都入晒味,以呢個價錢黎講真係值得推介抵食有流。拔絲鳳梨咕嚕肉 $88牛一向吾易易煮,要好味而且軟腍有難度。但呢度就將呢道家常菜炒得好有鑊氣而且吾硬入晒味,重有好多青椒呀洋蔥伴碟,吾會得牛一個口感太悶~重叫左一碗飯同兩罐Jolly Sandy $16.8,埋單300蚊吾洗,抵食啦米芝蓮!

9點後入座重有8折,岩晒夜貓一族~

手拍青瓜海蜇 $48

鼓椒炒蜆 $88

拔絲鳳梨咕嚕肉 $88

2020-09-21 164 浏览
在太子容記 LUNCH,  必定要食燒腩肉, 而我order 了燒腩肉飯, hk$ 48, 很多燒腩肉, 份量很大,  燒腩肉真係好脆口, 脆到入口一嚼, 便有好響好響的卜卜聲直入耳內, 肉地又軟又滑,  只可惜飯不夠熱,  可能如果飯熱蒸汽會使燒腩肉唔夠脆, anyway, 完美是分開上, 不要把燒腩肉放在飯面。 而點心方面反而好夠熱, 價錢合理, 加上環境使人坐得舒服, 足夠自然光。茶錢每位只收hk$ 8, 超值。
點心
燒腩肉飯
2020-09-20
燒腩肉飯
  • 燒腩肉
2020-09-17 160 浏览
今晚想食中菜,同朋友去呢間有米芝蓮推介嘅中菜館,容記,就係街口位置,好顯眼。格局係中菜酒樓格局,樓面一兩個侍應。我地一坐低就比餐牌上嘅$58燒鵝吸引,好抵食。黎到都幾大碟,有一隻燒鵝髀添,皮又甜又脆。另外揀左炸蝦餅($98),四大塊,新鮮炸出黎,好脆身,入面嘅蝦膠都幾厚身架。主食揀左海皇粉絲煲($88),有蝦球切粒,炒得好香,好惹味,都幾想encore哈哈。本身呢度前菜加兩位茶錢$35。最後連加一,每位$150左右。

格局係中菜酒樓格局,樓面一兩個侍應

2020-09-14
2020-09-16 159 浏览
今日想食中菜黎到太子既容記小菜王聽聞佢地係米芝蓮推介的餐廳侍應熱情招呼我地見我地隻碟有骨 都會殷勤幫我地換碟座位都好寬敞,周圍環境都好衛生兩個人坐低有茶飲慢慢食好舒服食材同煮法都有不少選擇前菜會提供花生小食金沙脆蝦球金黃既蝦球大大粒 蝦肉彈牙有薄薄既粉漿沾滿綿密咸香既咸蛋黃再鋪上小小黑芝麻十分香口紅燒脆皮乳鴿平時唔係成日食中菜見到有燒乳鴿 真係雙眼發光🤩外表脆 肉夠嫩海皇撈粉絲最為惹味的一個菜用砂鍋盛載 上菜時候咋咋聲自己翻炒一下 香味撲鼻☺️材料除左主角粉絲外仲有蝦、蛋絲、菜絲粉絲夠乾身又唔油 條條分明所有野都入哂味 送飯一流份量都唔少 兩人食到好滿足價錢亦都合理下次會返黎試下佢馳名既燒鵝同堆容記第一嘴😊

今日想食中菜
黎到太子既容記小菜王
聽聞佢地係米芝蓮推介的餐廳
侍應熱情招呼我地
見我地隻碟有骨 都會殷勤幫我地換碟
座位都好寬敞,周圍環境都好衛生
兩個人坐低有茶飲慢慢食好舒服

兩人食到好滿足
價錢亦都合理
下次會返黎試下佢馳名既燒鵝同堆容記第一嘴😊

2020-09-15 164 浏览
香港地食中菜真係令人有好放鬆既感覺。中菜有親切感, 地方大又可以放懷傾計。因疫情關係真係有好耐冇上過酒樓。今晚難得約到朋友黎食出名既容記, 真係不一般的感受。放工黎到, 未係好多人。 見佢地既防疫工作做得幾足, 一入門口要探熱, 侍應都欣勤比我地清潔碗筷。我地坐底點左佢地既招牌燒煵仔,黃金鮮魷,濃湯手打魚腐勝瓜,再唔少得一支啤酒, 慶祝大家久未見既飯聚。招牌燒煵仔真係唔係講少, 果然係米之蓮美食, 真係好好味。 皮好脆,肉質真係見到分左3層, 好嫩滑, 亦唔會太硬太稔太咸既現象。 值得食。佢同黃金鮮魷送啤酒真係一洗。 好鮮味。 黃金鮮魷好香咸蛋味, 仲食到少少咸蛋口感, 唔會炒得好乾, 食完亦唔會好口渴, 好美味。 而個濃湯魚腐勝瓜係用黎中和下既, 都好好味, 魚腐同勝瓜剛剛好吸收晒濃湯味。真係一餐盡興既中餐。
香港地食中菜真係令人有好放鬆既感覺。
中菜有親切感, 地方大又可以放懷傾計。
因疫情關係真係有好耐冇上過酒樓
今晚難得約到朋友黎食出名既容記, 真係不一般的感受。
真係一餐盡興既中餐。
2020-09-14
  • 黃金鮮魷
2020-09-12 129 浏览
好耐冇食中菜,就同朋友去左呢間有米芝連推介既餐廳,未去到餐廳,離遠已經見到佢醒目既招山!呢度入面既環境好大好闊落,又夠光猛,無論係一家大細定同朋友過黎食野都好舒服。打開餐牌,見到呢度有勁多好吸引既小菜,好似有呢啲煲仔菜咁!仲有生猛海鮮,望落好吸引!一啲有鑊氣既小炒。我地唔算好肚餓,所以淨係點左兩樣野再加一碗白飯,佢呢度啲野食份量都唔少,所以都食到幾飽。首先,我地點左一碟好惹味既菜式,就係黃金鮮魷,黃金鮮魷係一道冇得輸既菜式,鹹香既蛋黃醬加埋新鮮既魷魚,送飯一流!另外,我地仲點左一碟菜,就係呢個健康既紅燒北菇豆腐,佢呢碟菜都幾豐富,除左有北菇同豆腐之外,仲有青菜,豆腐煮得好嫩滑,所有材料都配搭得好好!
打開餐牌,見到呢度有勁多好吸引既小菜,好似有呢啲煲仔菜咁!
仲有生猛海鮮,望落好吸引!
一啲有鑊氣既小炒。
2020-09-10 110 浏览
和朋友吃飯,找了一間環境較舒服的中菜館。座位闊落舒適,格局比較像是酒樓,小菜白飯配清茶最合香港人口味。選了手拍青瓜海蜇前菜,味道清新醒胃,酸酸甜甜又爽脆。當然要點推介菜式蠔皇鮑魚扣鵝掌,和一份例牌燒鵝。原隻鮑魚鵝掌賣相吸引,質素有驚喜,每位$48性價比高。鮑魚有口感又炆得入味,鵝掌煮得夠腍肉汁也能封住,以此價錢可一嘗名貴菜式絕對滿意。燒鵝皮有光澤,皮薄酥脆,沾上醱梅醬讓人胃口大開。燒鵝肉嫩多汁,香氣四溢,$58這個價錢實在超值。蒜香骨份量多,配上大量炸蒜,視覺上更能帶來衝擊,而且送飯一流。外皮炸至脆身,熱辣辣,咬開肉質鬆化,味道也夠濃味,帶一點點肥肉口感更佳。

和朋友吃飯,找了一間環境較舒服的中菜館。

選了手拍青瓜海蜇前菜,味道清新醒胃,酸酸甜甜又爽脆。

當然要點推介菜式蠔皇鮑魚扣鵝掌,和一份例牌燒鵝。

原隻鮑魚鵝掌賣相吸引,質素有驚喜,每位$48性價比高。

鮑魚有口感又炆得入味,鵝掌煮得夠腍肉汁也能封住,
以此價錢可一嘗名貴菜式絕對滿意。

燒鵝皮有光澤,皮薄酥脆,沾上醱梅醬讓人胃口大開。

燒鵝肉嫩多汁,香氣四溢,$58這個價錢實在超值。

2020-09-08
2020-09-09 117 浏览
夏日炎炎!🌞如果大家想有個舒服環境食一餐有大排檔風味嘅飯就唔好錯過接下落黎介紹嘅呢間啦!🤓 今日同一個好耐無見嘅朋友見面,咁啱大家都想食小炒,但又唔想三十幾度熱辣辣坐大排檔,好彩係鬧市中搵到呢間餐廳。呢間餐廳甚至有菜色係米芝蓮指南推介名菜—燒肉🤩 不過我同朋友想食下海鮮,最尾就無嗌到佢,嗌左三個菜:黃金鮮魷,鮮蝦餅同埋一碟炒菜。蝦餅彈牙即炸熱辣辣👍🏻 黃金鮮魷送飯一流,既有鹹蛋嘅香味亦有炸鮮魷嘅脆口!🤩 最尾想讚下餐廳環境服務方面,由於餐廳係樓上一樓嘅,咁我地要搭𨋢上去啦。一出𨋢就已經見到有笑容可掬嘅店員歡迎我地。入口亦都有部探熱機確保食客嘅健康先比入去用膳。可能由於疫情關係,兩個人都可以坐梳化,坐得好舒服,整體用餐體驗好好👍🏻👍🏻
2020-09-08 175 浏览
限聚令放寬到10點,終於可以坐低慢慢食個晚餐。今次揀左太子容記食小菜!港鐵太子站c2出口行大約3分鐘就到,離遠就見到個霓虹燈大招牌!入到去直接搭𨋢上一樓就會有侍應招呼。星期一夜晚大約七點鐘唔使等位,雖然入座時唔算多人,但到食完嘅時候都差唔多八成坐滿。相信星期六日應該都幾旺場。一行二人,食左四個餸,全部都不錯,夠晒鑊氣,份量合理,最重要係食完唔會口乾!📍紅燒脆皮乳鴿 $48Size唔算大,但勝在脆卜卜,熱辣辣,送啤酒送飯一流!📍咕嚕肉 $88甜酸適中,咕嚕肉唔乾唔多粉,配埋菠蘿三色椒,好味!📍豉椒炒大蜆 $88通常叫炒大蜆都唔會用「大」蜆,但今次真係名副其實,蜆肉大大粒,抵食!📍椒絲腐乳炒通菜 $78即叫即整,大大碟,好有鍋氣!現場見好多人叫佢地嘅招牌燒肉,下次再黎就要試下!😊
限聚令放寬到10點,終於可以坐低慢慢食個晚餐。

今次揀左太子容記食小菜!

📍紅燒脆皮乳鴿 $48
Size唔算大,但勝在脆卜卜,熱辣辣,送啤酒送飯一流!

📍咕嚕肉 $88
甜酸適中,咕嚕肉唔乾唔多粉,配埋菠蘿三色椒,好味!

📍豉椒炒大蜆 $88

📍椒絲腐乳炒通菜 $78
即叫即整,大大碟,好有鍋氣!

現場見好多人叫佢地嘅招牌燒肉,下次再黎就要試下!😊
紅燒乳鴿
拔絲鳳梨咕嚕肉
豉椒炒大蜆
椒絲腐乳通菜
2020-09-08 80 浏览
之前經過太子容記見到都幾近地鐵站幾方便,而家人都講過這間不錯今日就和朋友來吃,上到二樓都已經不少人食緊,來到仲有電視位十分好,餐牌選擇不少,而且仲有晚市推介,見到人們吃乳鴿就看看價錢都十分,就叫了一隻來吃,皮十分脆口肉又嫩不錯。國際燒肉有大小二款,份量都不少,最後二人仲要吃不完,皮仲十分脆口而肉帶溫度不會太咸剛好,比較特別有乳豬醬和芥末醬幾惹味。七味脆豆腐來到一碟滿十分開心,不太熱皮薄又脆口,豆腐的豆味十足,七味粉不會太多但都十分好味道。最後來的是小炒皇,材料十分足料而且好香,最後忍不住叫了一個白飯一起吃,送飯一流。待應都不錯,見到碟多骨都自動換同加水。