2024-08-02
今次去銅鑼灣發掘左一間相當高質嘅日式居酒屋。無論係刺身丼定壽司 食材一睇就知係好新鮮 😋價錢都吾係好貴 選擇又多 認為值得推介 鐘意日本野嘅朋友可以試下。🦪法國斯朗N1生蠔 $98 2隻生蠔肥厚飽滿 口感略爽又帶點creamy 夠哂鮮甜 加上柚子醋更有風味 🍣油甘魚魚腩刺身 $98一睇就知魚腩勁厚切 有溶化感 油脂豐盈肥美 好高質 食每一啖都覺得係一種享受 😋🍣辛辣三文魚壽司 $25辛辣三文魚調味剛好 醬汁入味 輕微辣度 吾會搶走三文魚鮮味 每粒三文魚角都大粒 紫菜又夠脆 無論口感定味道都滿足 🍣姖路刺身定食 $280定食 有鯛魚刺身,三文魚 ,油甘魚,中本鮪魚腩,特大赤蝦)、沙律、茶碗蒸 、魚湯。 中本鮪魚油脂極重,三文魚油甘魚好厚身又肥美,赤蝦勁鮮甜 醋飯粒粒分明。茶碗蒸亦精彩 有蟹肉蜆肉 夠滑又鮮味 不錯👍🏻🍱旗本 壽司定食 $255定食非常豐富 8款壽司 (師傅特選 ,本鮪赤身 ,中吞拿魚腩,象拔蚌,特大赤海老)、沙律、魚湯、煎雞軟骨餃子4隻 。壽司利用琥珀醋 酸調味剛剛好 刺身鮮甜嫩滑 冇腥味 。 魚湯超足料香濃 ,餃子餡料飽滿外皮炸得勁薄脆 好食
🦪法國斯朗N1生蠔 $98 2隻
🍣油甘魚魚腩刺身 $98