Harvest House Sushi
2017-08-29 291 浏览
上年男人第一次帶我黎家賀屋,佢話以前食過幾好食。而且我地兩個都好鍾意食壽司😋呢一年,好多時想食日本野我地都會特登過灣仔搵佢,因為個吞拿魚set真係好抵食,質素亦keep得到咁上下。真心食到我地上癮😂😂每一次叫呢個set都會好期待,因為一上枱就知佢質素keep唔keep到。大拖羅:每一次都好重油份,食完之後總喜歡回味一下😋中拖羅:油份岩岩好👍🏼正赤身:好好食,好重魚味(我男人至愛,間唔時都會讓下俾佢食埋)相反地,比較keep唔到質素既係海膽😟基本上每次都會忍唔住叫個海膽食,但每次都有點失望🙈蟹膏就一般般喇,冇咩特別另一吸引之處就係總會有特價壽司,質素亦不錯。有時食到既活赤貝壽司又大隻又甜,性價比極高👍🏼仲有牡丹蝦間唔時都好大隻好好食😍我同男人通常會散叫壽司,未試過叫set dinner,所以食襯都唔平😅All in all: 質素不錯,灣仔黎講價錢👌🏼,但最近一次食wasabi變左用粉開,十分失色。

大拖羅:每一次都好重油份,食完之後總喜歡回味一下😋
中拖羅:油份岩岩好👍🏼正

相反地,比較keep唔到質素既係海膽😟
基本上每次都會忍唔住叫個海膽食,但每次都有點失望🙈
蟹膏就一般般喇,冇咩特別

仲有牡丹蝦間唔時都好大隻好好食😍

• 特大赤海蝦壽司
早2個星期已經book左枱。今晚同老公慶祝生日,原本滿心期待食大吞拿魚腩。我叫左大吞拿魚腩丼set。但用中吞拿魚腩代替。魚肉又勁多筋。d質素連中吞拿魚腩都不如。做生意極度唔老實。以為都唔會再去!!
垃圾吞拿魚丼
2017-08-05 353 浏览
佢地個吞拿魚,咁嘅價錢,出面絕對搵唔到咁嘅質素,性價比極高,就算加左價,照樣繼續支持,由街鋪小店,支持到上樓,仲要係灣仔,香港已經搵唔到咁抵咁有質素嘅日本餐廳。打完食評又想再去食了
日本料理一向係港人至愛,係香港每行幾步就見到一間日式餐廳,當中以刺身最受歡迎!好多餐廳都以唔同刺身題材做gimmick Venus最近係灣仔覓食,發現一間隱世日本餐廳 夜市全場爆滿,走果陣仲見到好多人等位(當晚仲係平日),無他~因為抵食又好食! 店舖面積唔算太大,但座位寛敞,唔會有擠迫感,多數座位採用沙發椅,唔知係咪配合店名「家」字令客人有家的感覺? 裝修擺設都極具和風特色,可以看出老闆用心經營日式餐廳果份心機 多款新鮮壽司刺身選擇,仲有激安壽司,認真親民抵食!另有卷物、炸物、日式火鍋、小食等等,而酒類款式都頗為全面,清酒、啤酒或大吟釀都有,鐘意飲返2杯朋友仔就要試下la 見到藍鰭吞拿魚"特選鮪盛"只係$220有6件就叫咗一客試下 仲有店內熱賣特選海鮮丼,Venus叫咗特選海鮮丼定食都只係$275@@ 睇下特選海鮮丼材料幾咁豐富@@ 好la~~~~~個胃已經不停打鼓示威要我餵佢食好西la~~~起筷!!! 第一樣就食生蠔~~~生蠔狂當然要叫隻生蠔試試la~~~生蠔:新鮮肥美啖啖肉,學飲食節目主持人咁講:「好creamy啊!!!」 冷稻庭烏冬:爽口彈牙,夏天行到熱辣辣無胃口食嘢,食凍

Venus最近係灣仔覓食,發現一間隱世日本餐廳

見到藍鰭吞拿魚"特選鮪盛"只係$220有6件就叫咗一客試下

睇下特選海鮮丼材料幾咁豐富@@

第一樣就食生蠔~~~
生蠔狂當然要叫隻生蠔試試la~~~

冷稻庭烏冬:爽口彈牙,夏天行到熱辣辣無胃口食嘢,食凍食消暑就最perfect la~~~

醬油唔會太咸,咸味啱啱好

青龍:新鮮即炸即製咬落唔會有過氣感,蝦大大隻好彈牙

好怕壽司一夾就散開哂,Venus夾完又夾咁舞件壽司嚟影相一粒飯都無跌過,反映到壽司司傅功架啊^^

Venus都係第一次食藍鰭吞拿魚,本身好怕魚腥,只會指定食某幾類魚,三交魚係其中一款。以前食吞拿魚會覺得好腥,係唔同日本餐廳食過幾次都好腥就以後唔敢食la...今次見有藍鰭吞拿魚就試下~點知一食落居然係咁鮮甜,完全無腥味,入口即溶,之後個口仲保留陣陣魚油香,顛覆哂我對吞拿魚一貫腥味感覺,好想大叫:「好好味呀!」

軟殼蟹真係唔係間間好食,有D翻炸食落真係無哂mood....哂quote...今次依碟軟殼蟹唔單止脆仲好多膏tim

登登登登~~~主角當然係壓軸登場~~~有請『特選海鮮丼定食』~~~
先講講丼定食有d咩~
海帶麵豉湯
胡麻田園沙律
日式燉蛋
特選海鮮丼

特選海鮮丼:磯煮鮑魚、大吞拿魚腩、特上三文魚籽、蔥吞拿魚腩、海膽、特大赤海蝦、空運立魚、赤貝、油甘魚、左口魚裙邊、吞拿魚、三文魚腩

齋睇賣相已經100分,淨係影張相已經呃爆like。刺身最緊要係咩?一個字:鮮!
家賀屋特選海鮮丼鮮味十足,刺身足料夠厚唔呃秤,海膽鮮甜,磯煮鮑魚夠入味,而飯係採用日本名種越光米,咬落有口感
最緊要有咁多款食物,一個海鮮丼定食都只係$275@@ 食到日本空運到港食材,仲要係港島區,咁親民價難怪平日都全場爆滿!

地址: 灣仔灣仔道83號1樓
(港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約4分鐘)
電話: 2836 6466
營業時間: 星期一至六: 12:00-15:30; 18:00-23:15 星期日及公眾假期: 18:00-23:15

免責聲明:
是次產品/產品資料由 品牌 提供, 本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。如需協助或希望獲得更多有關產品資訊, 請直接聯絡該品牌查詢或∕和尋求相關專業意見。如從而引起任何損失或法律糾紛,本人概不負責。

希望大家鐘意今次我嘅分享la~

多謝收看
2017-07-16
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
試食活動
2017-07-31 319 浏览
呢個星期去左灣仔行書展,真係攰到爆。灣仔出名多好野,今次我就番去家賀屋食佢D拖羅啦!對上一次黎家賀屋試左佢個鮪魚三食,今次就簡單D叫左件上等既大拖羅。一片拖羅要成50蚊,當然要認真D試啦!雖然魚生有少少冰凍既感覺唔夠軟身,但係魚身絕對係肥美既。一入口就有好香既魚油油脂,啖啖都係勁肥的脂肪感。因為得五片,所以最後同朋友要玩包剪揼去爭最後一塊,好彩嬴左lol之後當然要叫下D招牌野啦,玉子又點少得啦!甜甜既玉子包住肥美鰻魚,又甜又香既魚油味配搭真係好正~Like it今晚決定食好少少,就同朋友叫左盤刺身,揀左$520既御賀刺身,入面有赤身丶中拖羅丶帶子丶金目鯛丶伊佐木丶汁煮鮑魚等等,真係幾豐富。金目鯛同埋伊佐木重有埋一個酸汁既配搭,相當唔錯!汁煮鮑魚亦都煮得幾彈牙,唔錯!到最後,都係要叫番D澱份質先得!朋友叫左個凍烏冬,口感QQ的,唔錯呀!我就叫左條青龍卷,即係炸蝦卷配上海苔。不得不讚就係即炸既炸蝦夠哂新鮮,同醋飯和沙律醬形成鮮明的對比,味道相當唔錯!行完書展又食左餐好野,真係收獲豐富呀!

行完書展又食左餐好野,真係收獲豐富呀!
2017-07-28 5371 浏览
又係Happy Friday既時候啦!呢個星期係咁OT,當然要TGIF食番D好野去開心下啦!家賀屋晚市D刺身同埋熟物都質素唔錯,所以就決定去食多次。朋友一坐低就話好想食刺身,所以就叫左個刺身拼盤先。御盛刺身拼盤($520)刺身種類包括有汁燒鮑魚丶帶子丶中拖羅丶三文魚丶池魚,再加左兩款新鮮當造既金目鯛同埋伊佐木。刺身種類都算幾豐富,每款都好肥美。另外金目鯛同埋伊佐木重特別配有酸汁去沾,令到味道更加豐富。汁煮鮑魚都幾特別,口感腍身,味道唔會太濃。整體味道都好正!好肥呀~~~~~~之後覺得唔夠喉,再叫多左盤大拖羅!痴線,大拖羅肥到癲,一食就係勁肥勁肥既魚油,爽到爆炸!雖然冇日本食既咁新鮮,但係係香港黎講都算好正啦!上一次食飯時叫過鰻魚玉子,今次決定再Encore甜甜既玉子配上咸咸甜甜既鰻魚,味道幾豐富。鰻魚既肥加上玉子既甜,真係幾Match wor一夜干既花魚,味道偏咸,岩哂我地兩條佬飲住清酒去食。雖然有少少咸,但係魚肉都幾鮮嫩,魚肉本身味道偏甜,送酒一流。青龍卷,即係炸蝦卷,但我最愛的卷物之一。熱辣辣即炸既炸蝦配上醋飯,加上沙律醬丶紫菜同埋魚子。大愛食得炸蝦卷,再叫多個軟殼蟹卷!Yeah同
家賀屋晚市D刺身同埋熟物都質素唔錯,所以就決定去食多次。
朋友一坐低就話好想食刺身,所以就叫左個刺身拼盤先。
御盛刺身
御盛刺身拼盤($520)
汁煮鮑魚都幾特別,口感腍身,味道唔會太濃。整體味道都好正!

御盛刺身
好肥呀~~~~~~

鮪魚刺身
之後覺得唔夠喉,再叫多左盤大拖羅!
痴線,大拖羅肥到癲,一食就係勁肥勁肥既魚油,爽到爆炸!

雖然冇日本食既咁新鮮,但係係香港黎講都算好正啦!
鰻魚玉子
上一次食飯時叫過鰻魚玉子,今次決定再Encore

花魚一夜干
一夜干既花魚,味道偏咸,岩哂我地兩條佬飲住清酒去食。

青龍卷

軟殼蟹卷
食得炸蝦卷,再叫多個軟殼蟹卷!Yeah

同炸蝦卷一樣,都係新鮮即炸既軟殼蟹,食落去既時候會有蟹既肉汁同埋膏BIT出黎,好開心好滿足!
凍烏冬
到最後都唔夠飽,再叫多個凍烏冬。
稻庭烏冬的確好食D,口感QQ的夠彈牙,麵質夠結實唔會腍pat pat,加上醬汁去食,夠哂完美既Ending啦!
2017-07-28
鮪魚刺身
鰻魚玉子
花魚一夜干
青龍卷
軟殼蟹卷
凍烏冬
2017-07-22 434 浏览
去書展前,原本想食甘牌燒鵝,但大排長龍,最後去了家賀屋刺身寿司專門店。我們拿位時還有四個號碼排在我們之前,之後一直有人來排隊。那兒可以坐著等,但很快便有位置了。這裡有多款丼飯,壽司,刺身,小食和熱食。呑拿魚由產地直送,並製作成不同的呑拿魚腩壽司。壽司方面,我們點了大呑拿魚腩,三文魚腩,空運立魚和油甘魚。另外,點了稻庭手打烏冬,關東煮手打烏冬,吉列廣島蠔和牛油果三文魚米紙卷。這些壽司都很新鮮肥美,而且價格適中。空運立魚味道很淡,難怪要夾紫蘇葉一起食。最令我欣賞的是它的wasabi是用山葵磨岀來,不會有化學wasabi的味道兩個烏冬湯底鹹度剛好,烏冬黏韌。食炸蠔食到爆汁都是第一次。我覺得這個好食,咬開炸蠔有蠔汁,外層酥脆,不會太厚粉。牛油果三文魚米紙卷外觀一流,如果不配沙拉醬有較清新的感覺,味道一般。

這裡有多款丼飯,壽司刺身,小食和熱食。呑拿魚由產地直送,並製作成不同的呑拿魚腩壽司壽司方面,我們點了大呑拿魚腩,三文魚腩,空運立魚和油甘魚。另外,點了稻庭手打烏冬,關東煮手打烏冬,吉列廣島蠔和牛油果三文魚米紙卷。

兩個烏冬湯底鹹度剛好,烏冬黏韌。
2017-07-21
這天放工後, 身心俱疲, 放工前與朋友通話說真的非常疲累, 很想出街食飯, 朋友二話不說就帶我到灣仔一間灣仔的樓上日本餐廳 店名叫”家賀屋”, 他說在開飯食評都不錯, 魚生刺身看來非常新鮮, 一直都想試試 所以就趁這個機會嚟請我吃頓飯吧! Thanks bro! 店子名稱叫加賀屋, 位於大廈1樓, 地方寬敞夠大, 沙發坐很多, 坐得非常舒服, 而店員服務也很有禮貌 給我們感覺不錯! 餐牌選擇非常多, 價錢豐儉由人, 看到餐牌有一個幾特別的特選鮪盛, 它是包含6件吞拿魚腩, Size則是大中小各兩件, 價錢是不菲, 因為這六件就要220! 不過朋友見我不開心, 又是吞拿魚腩fans, 所以就點了一客給我, 另外也怕我肚餓的闗係, 點了石狩丼, 什錦魚生丼和小吃炸軟殼蟹來分著吃~ 軟殼蟹香脆非常,不過份量略少 不過炸得很脆口, 用來送酒一流! 至於主角特選鮪盛, 3件吞拿魚都不錯, 非常新鮮, 上桌時侍應細心着我們先從較淡口的淺色吞拿魚腩吃起~ 吞拿魚腩全都非常肥美, 入口即溶, 雖然間中有一兩條筋在魚腩上, 但亦無阻它們的美味甘香, 與在日本吃到時沒有兩樣~

這天放工後, 身心俱疲, 放工前與朋友通話說真的非常疲累,
店名叫”家賀屋”, 他說在開飯食評都不錯,
魚生刺身看來非常新鮮, 一直都想試試
所以就趁這個機會嚟請我吃頓飯吧!
Thanks bro!

店子名稱叫加賀屋,
位於大廈1樓, 地方寬敞夠大,
沙發坐很多, 坐得非常舒服,
而店員服務也很有禮貌
給我們感覺不錯!

軟殼蟹香脆非常,不過份量略少
不過炸得很脆口, 用來送酒一流!

但亦無阻它們的美味甘香, 與在日本吃到時沒有兩樣~

朋友的石狩丼 有着大大塊的三文魚和三文魚子
三文魚非常肥美, 而三文魚子亦粒粒爆香,
本身他是三文魚子的fans, 他說這裡的三文魚子不會腥, 而且粒粒脹卜卜,
再加上好幾片厚片的肥美三文魚, 非常好吃!

而我的什錦魚生丼分別有三文魚、吞拿魚和細三文魚籽
魚生都非常新鮮, 咬落去很甘香, 亦有香香的魚油洒出
雖然是切了粒粒, 但都非常美味
飯粒亦非常煙韌,
總括來說以HKD 72的價錢都算得上很抵食~

灣仔灣仔道83號1樓
2836 6466
2017-07-07

這天放工後, 身心俱疲, 放工前與朋友通話說真的非常疲累,
店名叫”家賀屋”, 他說在開飯食評都不錯,
魚生刺身看來非常新鮮, 一直都想試試
所以就趁這個機會嚟請我吃頓飯吧!
Thanks bro!

店子名稱叫加賀屋,
位於大廈1樓, 地方寬敞夠大,
沙發坐很多, 坐得非常舒服,
而店員服務也很有禮貌
給我們感覺不錯!

軟殼蟹香脆非常,不過份量略少
不過炸得很脆口, 用來送酒一流!

但亦無阻它們的美味甘香, 與在日本吃到時沒有兩樣~

朋友的石狩丼 有着大大塊的三文魚和三文魚子
三文魚非常肥美, 而三文魚子亦粒粒爆香,
再加上好幾片厚片的肥美三文魚, 非常好吃!

而我的什錦魚生丼分別有三文魚、吞拿魚和細三文魚籽
魚生都非常新鮮, 咬落去很甘香, 亦有香香的魚油洒出
雖然是切了粒粒, 但都非常美味
飯粒亦非常煙韌,
總括來說以HKD 72的價錢都算得上很抵食~

灣仔灣仔道83號1樓
2836 6466
2017-07-03
明明預約左枱,連通話記錄都show埋俾店員睇,都當你無到,話一早full左叫你慢慢排隊等,放低張籌俾你轉身就走左去。我知你旺大把生意唔休做,所以我以後都唔會幫襯,bye~~~
2017-07-13
2017-07-13 412 浏览
練choir前同團友嚟試新日本餐廳,6個人,可以叫多啲一齊share!家賀屋嘅佈置確實有家的感覺,牆身用嘅油漆係灰白色,好溫和、好簡樸。牛油果三文魚米紙卷($50)有3舊。基本上佢唔係壽司,因為入面無飯,而係三文魚粒、牛油果粒、沙律菜,面頭有大粒魚子,底下舖咗一層混合蟹子嘅日式沙律醬,呢個組合相當有心思!米紙無咩味,係食個口感,薄薄哋但幾煙韌。牛油果個味幾突出👍🏻特選鮪盛($180)雖然得6件幾貴,但無食錯!一客有3款各2舊吞拿魚壽司。最紅最深色係平常食到相對普通嘅吞拿魚,中間係腩,之後係再肥美啲嘅腩——筋最多、最滑、入口即溶!而且無cheap吞拿魚嗰種腥味😋一板海膽刺身($135)一睇色澤就知道好新鮮,有冰盤保持冷凍。質感堅挺,成條夾起唔會散開。海膽連埋6舊小飯糰一齊serve,可以DIY海膽壽司,海膽有好多汁,流哂落舊飯,好鮮甜!除了刺身壽司,呢度嘅炸物同樣出色,炸軟殼蟹($55)就係其中表表者。碟上有張吸油紙,其實唔係真係咁油淋淋,炸粉唔算厚,炸得外脆內軟!另外仲叫咗家賀刺身盛($455),有10款海鮮刺身,連鮑魚都有!我哋怒點咗2客!多人食飯真係好,試咁多高質刺身,每人$400

多人食飯真係好,試咁多高質刺身,每人$400有找(如果2個人食,可能都要千幾蚊落樓呀),正!
2016-05-18
  • 特大赤海蝦壽司
  • 松壽司定食
2017-07-06 346 浏览
I was lucky that can find a seat without booking at 7:30pm. Atmosphere was good and waiters are very responsive. We ordered 2 sushi sets which quality is as good as what the menu and comments shown here. Haven't been to nice sushi place for long so this time was a very good experience for me.
题外话/补充资料: However I noticed that people kept ordering special discount items, maybe I should do that rather than a sushi set -w-
2017-07-06
  • sushi set
2017-07-06 394 浏览
諗住撐小店,但真的令人失望。上網搜尋搵到呢間似乎唔係連鎖店,打的來,見到相都好似幾正,叫野食,壽司定食,海鮮定食,etc. 結論,生的不入流,只是元氣的水平,燒牛舌可以,不夠熱。大拖羅雪到中間無曬味,收60元一件,完全不值。可以說再見,不會再來。
諗住撐小店,但真的令人失望。
壽司定食,海鮮定食,etc.
可以說再見,不會再來。

2017-07-06 297 浏览
家賀屋好耐之前依過一次覺得好味,所以今次約埋好友再勁食一次! 首先係呢個特選鮪盛($220),分別係大腩、中腩同吞拿魚,最普通既吞拿魚都無筋,中腩充滿著油份,大腩近乎入口即溶,鐘意食吞拿魚既你一定要食!有款軍艦我自己都幾鐘意—安格斯牛肉($26/2件),因為佢既牛肉好嫩唔會過熟,配埋上面既京蔥絲一齊食,係幾驚喜!小食叫多左鰻魚玉子($38)呢個都幾抵食,玉子唔會煎得唔會過老而且幾香,鰻魚份量都幾合理,唔錯!每次都必叫既梗係特選海鮮丼($250),有成12款刺身,大腩同左口魚邊繼續係我既最愛,特大既赤蝦同鮑魚都好爽口,如果你有選擇艱難症就一定要叫呢個,咩都有嘛!總括黎講,如果你好鐘意食靚魚生既話,呢間價錢都算貼地,水準都保持得幾好,好難得!

2017-07-06 934 浏览
朋友知道我想食呢間日本料理好耐,因為網上成日見到人分享佢地嘅吞拿魚盛,覺得好吸引,終於得償所願,而且整體都好高質,冇信錯食評呢!我地大概8點到達,因為係平日,唔算好爆埸,約7成滿座。以上樓店而言,足見人氣。餐廳環境寬敞,樓底高,睇落幾高級。原來仲有定食供應,有刺身、壽司定食,定價中上;平價啲嘅可以選擇丼飯,百零蚊有交易。點菜後,好快就上菜,最先上枱係友人嘅燉蛋,佢就話不過不失。蟹籽沙律:份量較少,呢度嘅食物份量安排唔錯,唔會話大大份,表示如果日後人少少再黎都唔怕叫唔到好多款式。沙律新鮮,唔會太酸。另外有12蚊件嘅壽司做優惠,幾抵食,所以我地主力食呢張餐牌上嘅壽司。其實12蚊件,就話平唔平,話貴唔貴,好多連鎖野,板長呀、元氣都差唔多價錢,但呢度質素來得要好!壽司:三文魚腩、劍魚腩、油甘魚、象拔蚌、赤貝、特大赤蝦、立魚、火炙安格斯牛、芝士飛魚籽、汁燒海鰻、七味燒鯖魚、辛柱貝,12蚊件!大件夾抵食,特別推薦三文魚腩、赤貝、赤蝦、油甘魚,新鮮肥美卷物:牛油果軟殼蟹卷非常大件,屬飽肚野,我諗起早年元朗曾經流行嘅大件壽司。軟殼蟹都幾大隻,裡面加左牛油果、青瓜絲,大滿至於我期待嘅鮪盛,都冇令我失望呢
餐廳環境寬敞,樓底高,睇落幾高級。

原來仲有定食供應,有刺身壽司定食,定價中上;平價啲嘅可以選擇丼飯,百零蚊有交易。
點菜後,好快就上菜,最先上枱係友人嘅燉蛋,佢就話不過不失。

沙律新鮮,唔會太酸。

壽司三文魚腩、劍魚腩、油甘魚、象拔蚌、赤貝、特大赤蝦、立魚、火炙安格斯牛、芝士飛魚籽、汁燒海鰻、七味燒鯖魚、辛柱貝,12蚊件!
大件夾抵食,特別推薦三文魚腩、赤貝、赤蝦、油甘魚,新鮮肥美

至於我期待嘅鮪盛,都冇令我失望呢
一set包括3款吞拿魚,赤身、腹肉、腩肉。
鮪盛:吞拿魚壽司脂肪少,肉質爽口,比一般連鎖店食到嘅好食,不過我見單點一件都4X蚊。
腹肉(中吞拿魚腩)肥美飽滿,少量油份;而腩肉(大吞拿魚腩)入口即溶,油脂四溢,質素相當唔錯

怕煩又想試多幾款嘅不妨點呢份鮪盛,由吞拿魚食起,之後中吞拿魚腩,最後食大吞拿魚腩。
有偏好特別位置亦可選擇單點,40-65蚊件。

最後我地點左幾款小食,玉子燒 ($35)、魷魚鬚 ($38)、西京平目魚 ($78)都好出色,特別係條魚,食到我地lamlam脷,魚油豐富呢!

2017-07-03