家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2017-11-24 2463 浏览
男朋友相當愛吃大吞拿魚,同事跟我介紹在灣仔這間「家賀屋」是以直送築地鮮魚作賣點,魚類刺身相當有質素。這天晚上,我就和男朋友一起到來品嚐這邊的美味。大吞拿魚腩是一尾吞拿魚魚腹最為鮮美的位置,呈精美的霜降雪花紋,油份豐富得入口即溶,肉質粉嫩,整個感覺不會覺得油膩,亦散發出魚油的甘香醇味。雖一可惜的是大拖羅部位的魚味較淡,主要品嚐它的口感和豐富的油香。吃的時候不需加上醬油和芥辣,最能吃出整個鮮味和價值,不然鮮味都會被破壞掉。只吃一個刺身當然不夠,最少也想再多吃一下鮮美的刺身才滿足,所以點了這個江戶刺身定食配烏冬麵。這份套餐最吸引我之處是它的新鮮刺身包括了大吞拿魚腩和築地鮮魚,這邊的大吞拿魚腩和刺身也一樣的厚大,肉質依然鮮美,正好用作延續剛剛的美味。日本帆立貝很足量,幾乎要三口才能吃完一整個,而且味道鮮美,肉質相當厚實嫩滑,非常好吃。特大赤海蝦一如其名,足有整個手掌大,肥美無比。其口感也比玻璃蝦更爽脆有感也更嫩滑彈牙,肥美的蝦肉鮮味濃郁更是好吃。油甘魚是一款很常見的刺身魚類,肉身油份也相當高,每口厚厚的魚肉都充斥著魚油香氣,還有其獨特清爽的口感,質感黏牙。新鮮滋味殊不簡單,還有來自日本築地運到

大吞拿魚腩

江戶刺身定食

新鮮滋味殊不簡單,還有來自日本築地運到的鮮魚,是日的築地鮮魚名叫橫筋笛鯛,是一款在港很少見的海鮮刺身,就在油甘魚的後方被大吞拿魚腩伴隨。

橫筋笛鯛色澤像油甘魚般呈淡粉紅色,肉質結實爽脆,魚味則較淡,但每一口都散發出淡淡的獨特清香味,與其他刺身相比有著不同滋味。

定食跟餐可配飯或是烏冬,常常吃飯有點膩,所以今天選擇了配烏冬。烏冬湯汁調味適中,配上滑溜的烏冬麵條很可口。

同時也有日式燉蛋,燉蛋入口非常嫩滑,帶有很香的蛋香菇味,配料也有小元貝和蟹柳。

「家賀屋」所製作的味噌湯相當用心,湯內加入了鮮魚淆製,令到湯內充滿魚的鮮甜味,還有冬瓜等配料,更加清甜,並非一般味精湯可比。

雞泡魚干
最後我們點了一份烤雞泡魚乾,一邊吃小吃一邊聊天,只是略嫌魚乾上的醬汁少了點,有點乾硬,可是味道仍很濃郁好吃,是各日式小吃之中我最愛的一種。
大吞拿魚腩
江戶刺身定食
雞泡魚干
2017-11-15 312 浏览
這晚約了舊同事晚飯,由於大家都在港島區工作,朋友又比較喜歡吃日本菜,就找了一間在灣仔區,地點十分方便的家賀屋... 這裡地方寬敞,裝修得富有日本風情。家賀屋主打是吞拿魚,正合大家心意.... 我們一坐下就馬上點了一客特選鮪盛,集合大拖羅、中拖羅及吞拿魚,可以讓大家嘗到三款不同口感的滋味。我選了大拖羅來吃,肉質肥美,入口即溶,充滿魚脂的香味; 朋友分別吃其他兩款也認為很鮮味且口感也拿滿分...... 大大的帆立貝完全把白飯蓋住,大得令人一口都吃不完,味道鮮甜,必吃! 玉子很甜很滑,鰻魚份量也不少,兩者味道很夾... 很清新特別的一款壽司,牛油果和三文魚很夾,適合注重健康人仕...  肉質十分嫰滑,表面燒得有點脆,帶點魚油香味,熱食味道一流..... 晚飯時間單點加25元可以升級定食,配海帶麵豉湯、田園沙律及日式蒸蛋...麵豉湯味濃,沙律清新開胃,蒸蛋嫩滑溜口,又甜又香的肥美鰻魚份量十分,配上白飯吃十分惹味... 非常滿足的一餐,將來必定和朋友再來試試。
這晚約了舊同事晚飯,由於大家都在港島區工作,
朋友又比較喜歡吃日本菜,就找了一間在灣仔區,
地點十分方便的家賀屋...
這裡地方寬敞,裝修得富有日本風情。
家賀屋主打是吞拿魚,正合大家心意....

我們一坐下就馬上點了一客特選鮪盛,
集合大拖羅、中拖羅及吞拿魚,
可以讓大家嘗到三款不同口感的滋味。
我選了大拖羅來吃,肉質肥美,
入口即溶,充滿魚脂的香味;
朋友分別吃其他兩款也認為很鮮味且口感也拿滿分......

特大帆立貝
大大的帆立貝完全把白飯蓋住,
大得令人一口都吃不完,味道鮮甜,必吃!

火炙鰻魚玉子
玉子很甜很滑,鰻魚份量也不少,兩者味道很夾...

牛油果三文魚米紙卷
很清新特別的一款壽司
牛油果和三文魚很夾,
適合注重健康人仕...

燒油甘魚鮫
 肉質十分嫰滑,表面燒得有點脆,
帶點魚油香味,熱食味道一流.....

蒲燒鰻魚丼定食
晚飯時間單點加25元可以升級定食,
配海帶麵豉湯、田園沙律及日式蒸蛋...
麵豉湯味濃,沙律清新開胃,蒸蛋嫩滑溜口,
又甜又香的肥美鰻魚份量十分,
配上白飯吃十分惹味...
非常滿足的一餐,將來必定和朋友再來試試。
2017-10-17
2017-11-07 468 浏览
聽朋友講銅鑼灣有間日本料理店好新鮮好正,價錢都好公道合理,而且望落都非常吸引,反正同個同事係附近做完野收工,就決定去“享受“一下~!!原本都唔係好熟呢頭既路,打開GPS引路,就係站口附近唔遠,位置都好方便!而且一去到附近就見到大大個牌,一望就見到係邊。入到黎見到成個餐廳格局都好簡潔整齊,又唔會有平時日式餐廳果種臭味,成個感覺同氣氛都相當好~店員亦好用心咁同我地介紹今日有邊種魚新鮮運到,不過對我呢D左耳入右耳出既人黎講,一切徒然,所以都係揀自已鐘意既。打開餐牌,各式各樣既壽司,刺身丼林立,所有常見既海鮮到日本產地直送既鮮魚盡有,對於選擇困難既我黎講,真係花好多氣力先揀到。雪花霜降既大拖羅刺身~可以話係刺身之王~所以我都唔點醬油直接食佢既鮮味,花紋精美既魚肉肉質嫩滑入口即溶,油香散發哂出黎,但食落一D都唔覺得油膩,而且超香醇。同事解釋話因為大拖羅有大約80%既油份,如果口腔夠熱既話真係會成塊溶係口入面,而且成個部位魚筋好少,直頭軟滑到可以用筷子夾斷。拖羅刺身每塊都厚到可以企係度,厚肉大塊價錢公道CP值超高!!講到性價比,特選海鮮井都味話唔抵食!係井飯上面有十幾款魚生,而且樣樣新鮮好味,一個

大拖羅

講到性價比,特選海鮮井都味話唔抵食!係井飯上面有十幾款魚生,而且樣樣新鮮好味,一個價錢食勻十幾款魚,超值之選。
特選海鮮丼

左口魚裙邊,魚油豐富有咬口,咬落又爽又甜,香甜既魚油慢慢滲出,濃郁甘香。

特大赤海蝦同平時食既甜蝦口味完全唔同,有咬口有質感,仲充滿蝦肉鮮味,而且大大隻超滿足!

飽魚雖然唔會用黎做刺身,但都係王牌之一!厚肉飽魚質感好好,咬落仲有少少漿住既感覺,再有醬汁加持,味道好圓滿~

油甘魚刺身厚肉程度唔輸比吞拿魚!淡淡甘甜既油甘魚刺身,每啖都充滿著魚油香氣,厚切魚肉仲有獨特清爽口感!

黃腳立食得多,立魚刺身真係好少食,但估唔到赤立刺身口感會咁好,立魚魚生口感爽脆,細嚼起黎會有好鮮甜既魚肉味同些少魚油甘香味,味道鮮美又獨特。
特選海鮮丼

仲有魚油最多既三文魚腩同三文魚籽~魚腩肉質綿滑食落成口都魚油香味,三文魚籽皮漙,一咬就爆開,魚油滲哂出黎,呢個三文魚油親子真係超正!

入口即溶既大拖羅,香口綿滑又好味既吞拿魚碎,咬落爽口彈牙既赤貝都唔少得!好味又抵食。
特選海鮮丼

最後仲有我覺得係成個海鮮井暖美味既赤身同加拿大海膽,海膽同平時食既日本馬糞海膽味道明顯唔同,更為醇香綿滑,而且整個更加鮮味,但就冇左果個充斥成個口腔既味道。

而赤身同拖羅都同為吞拿魚,但赤身比起黎肉質彈牙而且魚肉味極濃,鮮美到爆,之但係就冇左入口即溶既口感同魚油香。

叫得做丼當然唔少得粒粒分明又黐立立既珍珠米啦!成個海鮮丼既刺身同拖羅我都冇點醬油食,因為醬油會破壞刺身既鮮味,但飯就咁食既話會好寡,但落醬油食又會太鹹,呢度仲有隻叫櫻花汁既醬汁,撈飯食唔太鹹,但又好鮮味,更加好味

淨係食刺身同丼飯緊係唔夠,都以我地都叫左2隻星鰻壽司黎食,一人一隻原條星鰻好長,但比起鰻魚飯用既鰻魚會細條少少,味道依然好食又抵食。
原條海鰻壽司

我朋友果然冇講錯,家賀屋既刺身的確好新鮮美味,而且仲有由日本築地新鮮運到既魚,下次一於挑戰魚生淨食~!

海鮮丼跟餐仲有日式蒸蛋同味噌湯,質素都係有保證!
原條海鰻壽司
朋友牛一, 當然請她食至受日本料理, 並她堆介就來到家賀屋慶賀生日。 店地方寬敞,沿用淺色為主, 掛上日本風情的畫,具有日本時尚色彩。* * *【蟹籽沙律】 $32 鮮艷奪目的蟹籽沙律, 青瓜絲好有脆口感配上酸甜的沙律醬, 並有蟹籽,吃過後胃口大開。* * *【三文魚腩刺身】 $65 三文魚腩刺身入口棉軟滑溜, 甘香魚油香味充滿口腔。* * *【特選鮪盛】 $220 有大拖羅、中拖羅及身羅,可以一次嗜到三款不同層次滋味。特別大拖羅好好味,肉質肥美油潤軟滑,入口溶化,充滿魚脂香呢!* * * 【特上海膽軍艦】 $68 金黃鮮色澤的海膽十分飽滿,有甘香鮮甜及具有綿密滑順口感,配醋飯及紫菜也相當好吃。* * *【火炙鰻魚玉子】$ 38 玉子煮得不錯唔會老, 入口軟棉, 而蛋內有幼滑油脂豐富鰻魚片。 如火炙效果多D及鰻魚份量多一點,會更好味呢!* * * 【燒油甘魚鮫】 $80 油甘魚鮫位於肥美的魚腩近下巴位置, 肉質嫩滑彈性,並有魚油脂香, 簡單鹽燒也十分滋味。* * *【明太子雞翼】 $45 雞翼入口外脆內嫩滑, 並釀入鹹香的明太子餡料, 口感味道豐富,實在令人回味。* * * 朋友說要
朋友牛一, 當然請她食至受日本料理,
並她堆介就來到家賀屋慶賀生日。
店地方寬敞,沿用淺色為主,
掛上日本風情的畫,具有日本時尚色彩。

蟹籽沙律 $32
鮮艷奪目的蟹籽沙律,
青瓜絲好有脆口感配上酸甜的沙律醬,
並有蟹籽,吃過後胃口大開。

三文魚腩刺身 $65
三文魚腩刺身入口棉軟滑溜,
甘香魚油香味充滿口腔。

特選鮪盛 $220
有大拖羅、中拖羅及身羅,
可以一次嗜到三款不同層次滋味。
特別大拖羅好好味,肉質肥美油潤軟滑,
入口溶化,充滿魚脂香呢!

特上海膽軍艦 $68
金黃鮮色澤的海膽十分飽滿,
有甘香鮮甜及具有綿密滑順口感,
配醋飯及紫菜也相當好吃。

火炙鰻魚玉子$ 38
玉子煮得不錯唔會老, 入口軟棉,
而蛋內有幼滑油脂豐富鰻魚片。
如火炙效果多D及鰻魚份量多一點,會更好味呢!

燒油甘魚鮫 $80
油甘魚鮫位於肥美的魚腩近下巴位置,
肉質嫩滑彈性,並有魚油脂香,
簡單鹽燒也十分滋味。

明太子雞翼 $45
雞翼入口外脆內嫩滑, 並釀入鹹香的明太子餡料,
口感味道豐富,實在令人回味。

* * *
朋友說要食澱粉質才覺得食左正餐,所以點了
稻庭手打烏冬 $35
烏冬口感彈牙又滑溜,
而湯底是好清甜的淡麵豉湯,味道不錯。
2017-11-02 2818 浏览
放咗工,就約咗朋友去食飯。今次就去食日式野。由灣仔地鐵站A2出口向銅鑼灣方向行5 分鐘就到。門面我地入到餐廳的門口,寫住「產地直送卸問屋」:另外一邊寫藍鯨吞拿魚進口證。以我印象中,只有呢張證書先可以售賣藍鯨吞拿魚。餐牌餐牌就好大本,成本A3 size。黑色做底色,然後用藍色做圖案。設計特別。餐具餐具擺放得好整齊,碟就充滿和風嘅感覺。食物A.)大吞拿魚腩一份大吞拿魚腩刺身有五件:用冰墊住吞拿魚,可以保持吞拿魚嘅新鮮度!吞拿魚腩肉好厚身,食落去好鬆化。師父用斜切的方法嚟切吞拿魚魚腩,刀工一流。件件一樣厚度。炸軟殻蟹炸軟殼蟹外層炸到金黃色,咬落去都好熱:食落去外層炸粉冇漿住落個口,啲肉好淋:好清甜,係蟹肉嘅清甜。灸燒海鰻 (右)日式帆立貝(左)日式帆立貝外表好令身,望落去好新鮮同好肥美。食落去好滑,肉質好有彈性。灸燒海鰻上面淋咗燒汁,鰻魚有用火槍燒過嘅痕跡。茶碗蒸茶碗蒸嘅雞蛋好滑。裡面有魚肉、蟹柳。調味料調味料有日本豉油、日式芥末同餃子汁。呢隻wasabi同時唔同:係自己親自磨嘅。點解今次要寫佢?因為好多餐廳嘅Wasabi都係用超市或者係一啲日式百貨店買嘅Wasabi醬、嗰啲用美國嘅大根做嘅
門面

餐牌

餐具
餐具擺放得好整齊,碟就充滿和風嘅感覺。

食物

A.)大吞拿魚腩

師父用斜切的方法嚟切吞拿魚魚腩,刀工一流。件件一樣厚度。

炸軟殻蟹

灸燒海鰻 (右)日式帆立貝(左)

灸燒海鰻上面淋咗燒汁,鰻魚有用火槍燒過嘅痕跡。

茶碗蒸
茶碗蒸嘅雞蛋好滑。裡面有魚肉、蟹柳。

調味料
調味料有日本豉油、日式芥末同餃子汁。

呢隻wasabi同時唔同:係自己親自磨嘅。點解今次要寫佢?因為好多餐廳嘅Wasabi都係用超市或者係一啲日式百貨店買嘅Wasabi醬、嗰啲用美國嘅大根做嘅而唔係磨嘅。由於餐廳搵人磨嘅關係,辣度比平時勁好多。

服務態度
今次係一個女仔幫我落單,佢有幫我覆單。見我飲晒啲水,就幫我地斟水。

裝修
但係內裝修樓底很高;天花用上黑色再加上淡黃色嘅燈光,感覺好柔和。有卡位位置,坐落去好舒服。
2017-10-31 2914 浏览
香港人比較崇日,係崇尚佢地既飲食文化,鍾意食佢地既壽司刺身魚生飯等等,要搵到間又正又地道既日本餐廳,其實唔駛去飛去日本既,今晚有朋友介紹原來灣仔都有一間又高質又親民價位既日本餐廳。我講緊既係係灣仔道83號1樓既家賀屋。距離地鐵站都係幾分鐘路程,地點方便易搵。餐廳裝修簡約,空間感十足,環境舒服。Menu呢度係刺身壽司專門店,主打吞拿魚。由於日本人係不時不食,所以呢度都係由日本直接空運時令海產到餐廳,務求保持海產既新鮮度。 市場刺身丼$145丼飯係跟麵豉湯、蒸蛋同沙律。沙律既蔬菜新鮮爽口,配埋麻醬就更加醒胃。蒸蛋望落去滑嘟嘟好水潤,食落蛋味重又嫩滑。麵豉湯就比較濃味,但又唔會過鹹。至於個丼丼,刺身新鮮冇雪味,食落鮮甜,份量十足,呢個價錢好抵食蔥吞拿魚腩丼$140蔥吞拿魚腩係將吞拿魚腩攪碎變成蓉,咁樣食吞拿魚腩蓉既油脂就更加多,食落就更加香滑,再加埋入口鮮甜既海膽,真係超perfect又抵食特選鮪盛$220呢個特選鮪盛一次過可以食到吞拿魚、中拖羅同大拖羅,賣相已經攞滿分,每一件既油脂都平均分佈,一啖食落去都係肥美油分同鮮味既,尤其係大拖羅,仲入口即溶tim,每件既口感都滿足到我既味蕾再加埋杯

餐廳裝修簡約,空間感十足,環境舒服。

Menu

市場刺身丼$145

蔥吞拿魚腩丼$140

特選鮪盛$220

再加埋杯超香玄米茶,超滿足
2017-10-26
2017-10-27 474 浏览
看到Youtube上推介灣仔嚴選必試美食,加上相片上的刺身的確吸引,於是抱著大期望,可惜……叫了橫綱刺身定食(御飯),中吞拿魚腩,油甘魚及三文魚腩不過不失,帆立貝的敗筆是欠一刀,要咬開來吃,特大赤海蝦帶腥味,還有這8件刺身是用碎冰墊碟,可能温度大冷,未能品嘗到很大的鮮味;所以就刺身來說,合格但未到上等。套餐中的御飯是用壽司醋飯,當中畧嫌醋味重,甜味少,但用的米很好。而整個套餐最失敗的,就是麵豉湯,居然半溫不熱,所以欠了協調冰冷的感覺。
2017-10-26
一日三餐不少得,一般我對早、午餐都沒太高要求,因為吃得又趕時間又少,反而對晚餐比較執著,而日本菜通常也是我的首選,雖然香港到處都是日本放題,但有得選擇也會選散點菜式的日本餐廳,當然價錢已反映食材質素,有時候對食有要求也是對自己多添一份安慰。過了半個星期,是時候放肆一下,相約好友一齊去了這家日本餐廳共享晚餐餐廳離灣仔鐵路站大約四至五分鐘,步行的路線亦簡單清楚,再上一層就到達了,幸好好友一早就到餐廳取位入座,可能今天星期三,客人不算多,所以不用輪侯就有位子了。座位是寬闊舒適的皮梳化,配上雲石色桌子和深灰色的牆身,多份簡約的時尚感跟店員下單後,很快就送上第一道菜火炙鰻魚玉子一客有三件,送到就嗅到很香的玉子味,熱呼呼的咬一口,不斷霧出煙,玉子吃起來很軟熟又香甜,中間捲了濃郁鰻魚肉,完全沒腥味,口感亦是軟熟,吃完這道前菜讓我的胃更和暖,準備好吃下一道了明太子雞翼本來我倆都是愛吃雞翼之人,看到餐牌上有這道明太子釀雞翼立馬點了,一客兩件,光看賣相已看到雞翼大隻飽滿咬開一半,雞翼內的明太子份量非常多,肉質嫩滑非常多汁,兩種味道配合得完美,惹味十足牛他他沙律點了這道沙律清新一下,幾片半熟生肉放在生菜上,

跟店員下單後,很快就送上第一道菜
火炙鰻魚玉子

明太子雞翼

牛他他沙律
點了這道沙律清新一下,幾片半熟生肉放在生菜上,牛肉味道挺濃的,帶少許煙韌口感,再配上日式醋汁一齊吃,酸酸的清新可口

大吞拿魚腩 (5貫)
吃日本菜怎少得刺身過下口癮,這道大呑拿魚腩刺身色澤粉嫩,賣相滿分,脂肪紋路分佈平均,放入口口感爽嫩肥美,完全沒有雪藏味,的確鮮味十足,好好吃啊,想不到以這價錢都可吃到高質拖羅刺身

特選海鮮丼
這份海鮮刺身丼中有共十二種不同種類的魚生刺身,包括磯煮鮑魚、大吞拿魚腩、特上三文魚籽、蔥吞拿魚腩、海膽、特大赤海蝦、空運立魚、赤貝、油甘魚、左口魚裙邊、吞拿魚和三文魚腩,賣相色彩濃厚,光看已覺得很好吃的樣子,而且份量都挺多的,飯底不是普通醋飯,當中另加了日本飯素在飯中,倒少許醬油拌著吃令味道美味倍增,而每款刺身也很鮮甜十足,不是普通的質素貨色,當中的磯煮鮑魚口感煙韌帶咬勁,甜中有濃郁的鮑魚味,整份丼飯都很好吃!

整體而言,服務員態度友善,上菜速度快,餐廳座位寬闊又舒服,食物質素有水準,每款食材都是新鮮入貨,吃得出師傅用心製作及烹調,而且價格不貴,的確性價比高的日本餐廳,在這區的能吃得出如此高質帶人情味的日本菜,確實讓人感到溫暖
2017-10-26 1373 浏览
好耐都無出街食飯真正忙完公司d野我終於出山了今次約左個好耐無見既朋友食飯一於去間坐得舒服既餐廳一路食一路傾下計間餐廳唔算大初初人唔算多點知我地愈坐就愈多人好彩早黎咋menu有好多野揀我地都揀左好耐牛油果軟殼蟹卷 $68牛油果同軟殼蟹係完美既組合軟殼蟹好香脆配合壽司飯一軟一脆的口感特別美味食香脆野覺得油膩好在有舊牛油果係度西京平目魚 $78條魚燒到微微lon,但正正係因為甘有魚皮又香又脆魚肉肉質嫩滑 , 肉味帶甜的效果 唔使點任何醬都已經好好味最重要係佢唔多骨 方便食吉列三元豚 $60三元豚上網check過體形龐大,脂肪較少果然真係 食落肉質較為柔嫩外面脆卜卜 入口軟綿綿 不肥膩另外當然都叫左d刺身同壽司食油甘魚腩 $85/4件厚實滑嫩 肉厚肥嫩入口即融 食落魚肉甘甜好新鮮特大帆立貝 $58/4件帶子唔使多講 夠哂大隻味道鮮甜 好爽口特大赤海蝦 $55/3件特大果真係XL size甜甜既蝦肉 鮮味濃郁我同個朋友一人分左一條 淨返既一條都爭左好耐特選鮪盛: $220分別係大吞拿魚腩2貫;中吞拿魚腩2貫;吞拿魚2貫日本人都愛食既拖羅欣賞佢一碟可以食哂唔同部位既拖羅大吞拿魚腩係最肥美呈粉紅色
好耐都無出街食飯

一軟一脆的口感特別美味
食香脆野覺得油膩
好在有舊牛油果係度

西京平目魚 $78
條魚燒到微微lon,但正正係因為甘有魚皮又香又脆
魚肉肉質嫩滑 , 肉味帶甜的效果 唔使點任何醬都已經好好味
最重要係佢唔多骨 方便食

吉列三元豚 $60
三元豚上網check過體形龐大,脂肪較少
果然真係 食落肉質較為柔嫩

日本人都愛食既拖羅
欣賞佢一碟可以食哂唔同部位既拖羅
大吞拿魚腩係最肥美
呈粉紅色 油香味重 但食落唔油膩 非常鮮甜
中吞拿魚腩是魚腩上半段,油分少d,但較有魚味
而吞拿魚肉質較為堅硬、味道清淡
建議由吞拿魚食起,之後係中吞拿魚腩,最後係大吞拿魚腩
味道有層次:P

野食算黎得好快 一下子就全部黎齊
我地一食一傾就過左2.5個鐘
就算食哂d野 店員都無趕我地走 值得一讚
呢間野雖然係灣仔 但係價錢唔算太貴 可以接受
而食材都算新鮮 我覺得呢間野都唔錯丫
  • 油甘魚腩刺身
2017-10-23 375 浏览
好耐之前黎過呢到一次,就咁就令我愛上拖羅,所以今次就帶同事去食,等佢都可以感受下拖羅嘅魅力估唔到星期二嘅晚上,竟然會座無虛席,仲有人等位添,好彩我已經有理無理訂咗位先,所以好快已經可以入座喇之前食過佢地嘅拖羅,所以知道質素有幾好,而且佢地仲標榜100%產地直送嘅藍鰭吞拿魚,真係可以期待啊,新手推介可以嗌呢個特選鮪盛,因為入面有大吞拿魚腩壽司兩件、中吞拿魚腩壽司兩件同赤身壽司兩件,咁就可以循序漸進,就算唔係食家都可以食得出分別。最淺色嘅就係大吞拿魚腩,係成條吞拿魚脂肪最多嘅位置,由於白色嘅脂肪較多,所以顔色較淺,口感極級嫩滑,有入口即溶嘅質感,一食便知龍與鳳;稍微深色少少嘅就係中吞拿魚腩,脂肪比大吞拿魚腩少,所以就比較深色;最後嘅紅紅吞拿魚(赤身),同腩嘅部份簡直係天壤之別啊,可以見到油脂比例少,所以較腩部韌,但係都係比一般餐廳嘅吞拿魚嫩滑嫁~ 跟住嗌咗一人一件嘅家賀壽司,呢件壽司要$30一件,因為材料都唔惹少嫁,先有吞拿魚茸係底,再放上海蝦刺身,最後放上一小撮海膽,一次過食味道豐富又有口感,可以食到海鮮嘅鮮甜味,又唔會腥,值得一試呢到都推出咗$12一件壽司,感覺都幾抵,所以我都嗌咗幾件

呢到都推出咗$12一件壽司,感覺都幾抵,所以我都嗌咗幾件,有海鰻壽司火炙安格斯牛肉壽司辛柱貝等等,價錢親民,味道都唔錯
之後再叫咗我超級鍾意嘅特大帆立貝壽司,粒帆立貝又真係幾大粒,雖然未去到網球帶子咁大,不過都完全蓋過下面嘅醋飯,啖啖食落都係鮮甜味,超滿足
食咗咁多生冷野,都要食番啲熱野暖下個胃先得,所以叫咗碗關東煮烏冬,烏冬煙煙韌韌,有微微彈性,食完即刻暖番曬,略厭關東煮入面嘅蒟蒻有啲細,私心希望可以大舊啲~~
除咗烏冬之外,仲叫咗小食明太子雞翼,啱啱炸嘅雞翼熱辣辣,咬開中間有勁量嘅明太子!!!!某程度上明太子仲多過雞肉,食落會令人聯想起泡菜,因為都有酸酸嘅醃製味,整體都好惹味
2017-10-22 1371 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-二訪「加賀屋」,一直覺得佢係一間水準頗高既日本餐廳,壽司刺身質素都相當不錯,比較多人熟悉一定係佢既特選鮪盛,一個價錢食晒大中細拖羅,試過一次之後會想再返黎食。好鍾意佢地本餐牌,圖文並茂,每款都有晒參考圖片,整得又靚又清晰。火燒鰻魚玉子燒 $38估唔到餐廳供應既玉子燒價錢又唔貴,一客三件,裡面既鰻魚都唔少。食落軟綿綿富蛋香,都唔錯啊。特選鮪盛 $220已經第二次食特選鮪盛,感覺黎得加賀屋一定要叫返份。由赤身、中拖羅到大拖羅,每件壽司都發揮得到佢應有既味道。反而覺得中間既中拖羅最好食,入口質感油潤細膩,有魚香又有魚脂香。反而今晚食既大拖羅都略帶筋位,雖然味道影響不大,當然無就完美。大吞拿魚腩刺身 $260一客五片的大拖羅,色澤粉嫩,每片都有咁上下厚度。雖然每片都略帶筋位,但食落去都唔太覺,質感仍是頗滑的,咀嚼中魚脂香爆發,油脂豐潤,很滿足之餘,食得多都會有點膩,同友人分享就岩晒。海膽豆腐 $50海膽+吞拿魚蓉+豆腐既組合貌似吸引,不過食落基本上只食到豆腐味,海膽味道消失得無影無蹤,較為失望就是。油甘魚 $12(

火燒鰻魚玉子燒

火燒鰻魚玉子燒 $38

大吞拿魚腩刺身

大吞拿魚腩刺身 $260
海膽豆腐

海膽豆腐 $50
灸燒左口魚裙邊 (2件)

原條海慢

油甘魚 $12(件)、原條海慢 $35、黑松露特大赤海蝦 $20、黑松露三文魚 $20(2件)、灸燒黑松露特大帆立貝 $60(2件)、灸燒左口魚裙邊 $35(2件)。另外我地都單點左一整碟壽司壽司的價錢唔算貴,食落都新鮮。

特別係油甘魚,色澤均勻,魚質嫩滑,魚味和魚脂味都有,好食;
燒黑松露特大帆立貝 (2件)

黑松露特大帆立貝,肥厚既帆立貝,食落啖啖肉介有黑松露香,好滿足。經灸燒過的左口魚裙邊,迫出個股油脂香真係好油潤好邪惡!計拖羅後又一至愛,變成每次食壽司必點的其中一款。
特選鮪盛
灸燒左口魚裙邊 (2件)
原條海慢
燒黑松露特大帆立貝 (2件)
  • 油甘魚
  • 黑松露特大赤海蝦
  • 灸燒黑松露特大帆立貝
  • 灸燒左口魚裙邊
  • 火燒鰻魚玉子燒
2017-10-16 312 浏览
店內裝修都偏向日式, 排位佈置都很整潔,牆上畫更是特別....可愛>.<必食【特選鮪盛】上次食過番尋味,壽司分別有 大吞拿魚腩、中吞拿魚腩同埋吞拿魚, 每款兩件。色澤由紅至粉紅,要由淡味吃到濃味,由潤紅既吞拿魚開始食,鮮味不俗,魚香味濃,色澤鮮豔。第二件中拖羅油脂分布平均,油香味濃。第三件大拖羅當然係最肥美,油脂最豐富,夠哂新鮮,味香,有一種入口即溶既感覺。明太子雞翼:熱辣辣上檯,外皮煎得金黃色,非常香口,又唔會過度油膩!曬上檸檬汁特別惹味。雞翼釀滿脹卜卜的明太子,雞肉鮮嫩,口感豐富,不錯海膽壽司口感同味道都不令人感失望,海膽入口甘甜豐腴,味道相當甘鮮, 味道和質感細軟豐厚。極上花份量足 ,外觀吸引,口感豐盛。三文魚新鮮、肥美,咸香脆卜卜既蟹籽加上沙律醬,同埋鮮甜無比既甜蝦,正。蟹膏軍腩蟹膏份量多,幾乎滿溢,味道好濃郁,蟹膏味重,質感細軟又鮮香,鮮味十足。蒸蛋:看似普通,但蛋好香、滑、內有鮮蝦,香菇,夾牛油香味,口感豐富

必食【特選鮪盛】

2017-10-03
  • 明太子雞翼
  • 日式燉蛋
2017-10-13 1757 浏览
又到星期一返工既日子, 一定要放工食返餐正野!!!! 日本野係治療心靈既良藥XD 今次揀左間朋友試過話好抵食既日本餐廳, 係灣仔道大友對面近街市地段, 上一樓就會揾到。 好彩BOOK左位, 因為都有四五枱客人等緊位, 餐廳坐位好闊絡同舒適, 雖未及居酒屋充滿日式風味既設計, 但勝在夠舒服, 可以同朋友傾下計又食好野既地方~ 特選鮪盛 朋友揀呢到其中一個原因係因為想食呢個拖羅, 雖然我唔係喜好拖羅既人, 但都由佢叫, 結果連我都覺得好正喎!!!! 包括左吞拿魚、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩, 淨係影相都睇到個色澤有幾鮮紅幾靚, 食落更是鮮味無比, 魚油豐腴程度無容置疑, 我少吃拖羅但的確令我一試難忘, 魚油於口中爆發迅速溶化, 一啲渣都無, 乾淨脷落!! 我本身仲同朋友講讓比佢食…收返XDD 特選海鮮丼雖然呢到既丼飯選擇非常之多, 平有平食貴有貴食, 鰻魚飯等都係百多元. 如果雞或者魚都係幾十蚊, 但我同朋友就想試呢個可以一次過滿足N個願望既海鮮丼! 海鮮陣容非常頂盛, 全部主角都集齊咁濟XD 包括磯煮鮑魚、大吞拿魚腩、特上三文魚籽、海膽、特大赤海蝦、海運立魚、赤貝、蔥吞拿魚腩、油甘魚、左口魚

好彩BOOK左位, 因為都有四五枱客人等緊位

食落更是鮮味無比
我本身仲同朋友講讓比佢食…收返XDD

特選海鮮丼

海鮮陣容非常頂盛, 全部主角都集齊咁濟XD 包括磯煮鮑魚、大吞拿魚腩、特上三文魚籽、海膽、特大赤海蝦、海運立魚、赤貝、蔥吞拿魚腩、油甘魚、左口魚裙邊、吞拿魚同埋三文魚腩。

影相都覺得有難度, 因為實在太太太大碗, 比起一般丼飯大近乎一倍呢, 肯定細食既女生食唔哂!!
全部刺身都夠新鮮, 而且每件都好大片, 唔會話因為疊埋就切得細塊, 每件都令人滿意。

最得我心係赤貝, 超大塊仲要係勁爽口, 海蝦打双上又夠巨型, 鮑魚亦夠濃郁爽彈呢~~~~
底部既飯用左日本名種越光米(其實我唔知咩米, 餐牌咁寫XD) 但重點係粒粒咬落香韌, 加埋用醋調味過同埋面既芝麻, 光是吃飯已經可以停唔到口, 真心好滿意呢個海鮮丼!!!!!!

除左丼飯同鮪盛, 我地仲叫左啲小食, 選擇好多, 見佢啲壽司有部份做緊特價, 十二蚊件, 唯有下次先試, 因為留肚食小食。

西京燒

單點黎講七十幾蚊都算平, 始終佢係比鯖魚果啲魚類貴價啲, 但估唔到幾厚身, 更估唔到係佢係咁爆油!!!
平時食既西京燒好多都魚肉紥實層次分明, 但呢到係油脂豐盛到一個點, 每啖肉都混和魚油所以滑到似魚蓉咁, 平時好驚太油膩野, 呢個係食過最heavy邪惡西京燒, 但就係因為咁油, 個魚皮係脆至近乎薯片咁!!!!!

鰻魚玉子燒

呢到玉子燒都有幾款, 有焦糖、低糖同埋鰻魚, 見到鰻魚即刻捨棄左低糖XD
果然無揀錯, 外表煎得香脆, 玉子本身既甜度調得適中, 內裏包住既鰻魚雖然細件但無礙佢散發佢既肥美香口, 焦香與腍滑俱備, 唯一係比較薄身, 唔夠喉囉><
但三十幾蚊的確係平!

好滿足既一餐, 無論刺身定丼飯定小食都一樣咁高質, 性價比高, 未食完已經諗緊下次幾時要encore!!!!

2017-10-13 316 浏览
喺灣仔食晚飯實在太多選擇,有時真係唔知揀邊間好。是夜人剛在莊士敦道,諗起一轉入灣仔道就有家賀屋,橫掂好耐都冇食過刺身壽司,就同友人行上一樓晚饍。平日夜晚都差不多全滿,只有一兩張空枱。坐低後見有特價十二蚊一件壽司,亦有其他不同價位壽司選擇,今晚就專攻壽司。特價壽司叫咗赤貝、特大赤海蝦、油甘魚同三文魚腩。赤貝切得很大塊,有一點厚度,入口新鮮爽甜。特大赤海蝦肉厚,鮮甜中帶綿滑。油甘魚厚切肉質鮮甜,口感柔軟細滑,入口甘香,油份豐滿,食完令人回味。三文魚腩略瘦,與一般三文魚差不多。試完特價壽司,又試試餐廳廳主打的吞拿魚。特選鮪盛一客六件,有吞拿魚、中吞拿魚同大吞拿魚各兩件,220蚊唔算好貴。先由淡味食起,吞拿魚大致上都厚切,赤身可以嚐到吞拿魚的清鮮甜味,油脂較多的中拖羅同大拖羅則嫩滑入口即溶,充滿油香。青龍外形活像一條青龍,壽司卷著炸蝦,外邊再用點點綠色同三文魚籽點綴,入口帶點沙律醬的酸甜味。餐廳芥辣似鮮磨,成顆粒狀唔會好辣,豉油亦設有丼飯專用唔會好鹹。
特價壽司叫咗赤貝、特大赤海蝦、油甘魚同三文魚腩。
赤貝切得很大塊,有一點厚度,入口新鮮爽甜。
特大赤海蝦肉厚,鮮甜中帶綿滑。
三文魚腩略瘦,與一般三文魚差不多。

2017-10-12
今次已是第二次幫襯,上次食完已覺這餐廳的性價比很高,事隔半年再次光臨,食物質素同樣無令我失望,特別是吞拿魚刺身,值得一試。大吞拿魚腩刺身(5片) $260 超厚切大拖羅,只見外貌已經流晒口水,味道吾使多介紹,油脂的香味及肉質的綿滑,差點連心也被溶化了,回味無窮!特選鮪盛 $220一客有齊赤身,中拖羅 同 大拖羅,每款二件共六件。一次過可以食齊吞拿魚常見的三個部位,魚生仲要毫不吝嗇的大大塊,過足口癮,十分滿足。火炙鰻魚玉子燒 $38玉子甜滑,鰻魚大大件,並不是鰻魚碎,超讚!西京比目魚 $78肉質超嫰滑,表面脆脆的,記得趁熱食味道更佳。原條海鰻壽司 $35/件超誇急超大條的原條海鰻,大到差點遮蓋晒整個壽司飯,必食。黑松露特大帆立貝 $60/客/兩件名符其實特大帆立貝,味道鮮甜,配上黑松露味道不錯。

大吞拿魚腩刺身(5片) $260

火炙鰻魚玉子燒 $38
玉子甜滑,鰻魚大大件,並不是鰻魚碎,超讚!

西京比目魚 $78
肉質超嫰滑,表面脆脆的,記得趁熱食味道更佳。

原條海鰻壽司 $35/件
超誇急超大條的原條海鰻,大到差點遮蓋晒整個壽司飯,必食。

黑松露特大帆立貝 $60/客/兩件
名符其實特大帆立貝,味道鮮甜,配上黑松露味道不錯。
  • 西京比目魚
  • 原條海鰻壽司