家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2017-10-09 1243 浏览
記得之前去灣仔食返家賀屋唔錯,今次同朋友去灣仔睇大型月亮,之後再黎回味。特選鮪盛上次食過番尋味,係呢道既王牌食物。一共有6件,吞拿魚、中吞拿魚腩和大吞拿魚腩(每款2件),色澤由紅至粉紅,要由淡味吃到濃味,由潤紅既吞拿魚開始食,鮮味不俗,魚香味濃,色澤鮮豔。第二件中拖羅油脂分布平均,油香味濃第三件大拖羅當然係最肥美,油脂最豐富,夠哂新鮮,味香,有一種入口即溶既感覺。明太子雞翼,外皮金黃色非常香口,又唔會過度油膩,雞翼釀滿脹卜卜的明太子,雞肉鮮嫩,口感豐富,非常滿足。三文魚頭湯 內裏有多片清甜既白蘿蔔 外, 兩件肥美的三文魚頭件, 三文魚香氣濃郁,魚肉嫰滑肥美, 極之鮮香油潤,整個湯味道剛剛好,不會過咸。海膽壽司海膽入口甘甜豐腴,味道相當甘鮮, 味道和質感細軟豐厚, 令人再三回味。蟹膏軍腩蟹膏份量超多,幾乎係滿溢出黎,味道好濃郁,陣陣既蟹膏味,質感細軟又鮮香,鮮味十足。極上花之戀超大份量 ,口感豐盛,三文魚新鮮肥美,咸香脆卜卜既蟹籽加上沙律醬,同埋鮮甜無比既甜蝦,必食。

第二件中拖羅油脂分布平均,油香味濃

三文魚頭湯

海膽壽司

蟹膏軍腩

極上花之戀
  • 明太子雞翼
2017-10-05 288 浏览
灣仔嘅壽司刺身店,我特別喜歡家賀屋,見有一陣子無黎過,好掛住,所以要黎了!家賀屋嘅刺身尤其新鮮,我會喺呢度食吞拿魚就知。坊間有唔少地方有呑拿魚,但係呢係呢間係其中一間我會encore。 今次叫咗特選鮪盛,有三款呑拿魚,包括呑拿魚,中呑拿同大呑拿。喺色澤上同脂肪比例上都唔同,愈大愈肥美!入口即溶真係呢啲新鮮刺身先做到。我地仲叫咗什錦魚生丼,有三文魚同油甘魚。什錦魚生無咩地方要挑剔。唯獨是有一部分要讚嘅係,沾刺身壽司嘅豉油同丼嘅豉油唔同。刺身豉油係偏咸,丼豉油偏甜。咁樣就適合兩種口味,呢種安排係特別細心!另外,我地仲有叫兩款熟食,青龍同炸軟殼蟹。青龍嘅虎蝦真係好長!炸過嘅虎蝦依舊好新鮮。不過炸軟殼蟹嘅炸粉太多,下次可以skip! 整體黎講,呢度刺身比熟食優勝,下次可以主打刺食類。

整體黎講,呢度刺身比熟食優勝,下次可以主打刺食類。
2017-09-28
2017-10-02 302 浏览
見到open rice人氣咁勁,本著試下既心態去到。(你知openrice有時都好伏架啦)即日打電話去book位,接線生話book位已經full左,得返wall in...但全場只係reserve 左3張台可以book.....咁唯有早d到啦,唔想排隊嘛~6:45pm去到,7:15望一望門口已經要派飛~好彩者好多款,影左三版而已。基本上係壽司刺身散叫,飯就加$25變set。事但叫左燒牛肉,海鯨同赤貝壽司,一般般者~叫左人氣頗高既雜錦刺身,塊塊都好新鮮,隻蝦好大隻,仲有一塊大拖羅缺點係d刺身都相當薄,$250都唔便宜架嘛好肥美呀缺點係好細碗,隔離有個杯做比較。每塊都好厚,超級肥美為左兩個丼會再黎食,真係好鮮甜!但散叫壽司真係未必再試🤔
見到open rice人氣咁勁,本著試下既心態去到。
(你知openrice有時都好伏架啦

散叫壽司
事但叫左燒牛肉,海鯨同赤貝壽司,一般般者~
特盛刺身丼
缺點係d刺身都相當薄,$250都唔便宜架嘛

大拖羅丼
好肥美呀
缺點係好細碗,隔離有個杯做比較。每塊都好厚,超級肥美

為左兩個丼會再黎食,真係好鮮甜!但散叫壽司真係未必再試🤔
特盛刺身丼
大拖羅丼
  • 特選海鮮丼
2017-09-26 291 浏览
今晚同左同事去左灣仔既樓上店食刺身 為慶祝佢生日。環境方面 刀幾大下,服務還可以喔!橫綱刺身定食配烏冬:當中跟有小食。海帶麵豉湯 好足料 真系見到成個魚頭系入面 味道帶有少少咸味。田園沙律 系有生菜同蕃茄仔 可以為食客開開胃。日式燉蛋 本人大愛 估吾到個餐跟埋 蛋好滑 仲有舊蟹柳系入面 正!刺身:中吞拿魚入口即溶 味道帶點甘。三文魚腩 可以見到帶有白色 切得好厚 好有口感 帶有魚油味。日本帆立貝 同樣鮮味又爽口。油甘魚切得好厚 帶有甘味。特大赤海蝦 好正 又爽又鮮甜 吾系腥咖!烏冬個人覺得細碗 但麵質不錯,依然好味!特選鮪盛:包括有三款,吞拿魚 中吞拿魚腩 大吞拿魚腩。三者同樣鮮味 食落可以做到入口即溶既口感 本身對吞拿魚一般既我 刀愛上餐廳依款鮪盛!三文魚腩壽司:外表有點失望 因為無乜白色既腩位。但味道方面 依然充滿三文魚既鮮味 只系似一般三文魚壽司一樣。赤蝦壽司:食落非常鮮味又帶有點點甜味 好爽口!個人非常推薦比中意食蝦既朋友!炸軟殼蟹:對食生野無興趣既朋友,餐廳仲有熱食。蟹炸到好香脆 入面內軟軟既蟹膏添!

2017-09-26 2174 浏览
位於灣仔道83號1樓的家賀屋刺身壽司專門店,主打日本菜。餐廳的氣氛舒適,充滿格調,而且有一個很大的雪櫃在其中一面牆上,客人點飲料時,侍應可以很快速便將飲品送上。牆上也有一幅充滿和式感覺的掛畫。餐廳在晚飯時間提供夕食之選,一客包括了前菜、小食和味噌湯,頗抵食。朋友很喜歡吃呑拿魚,所以點了一客特選鮪盛,當中包括大呑拿魚腩、中呑拿魚腩及呑拿魚各2貫。個人最喜愛中呑拿魚腩,脂肪和肉的分配平均。而且餐廳也頗足料,魚肉很大塊。另外點了一客日本直送的櫻花汽水,光看賣相已經覺得美美的,粉紅色的。而且欣賞餐廳十分貼心,會把玻璃杯同時放在雪櫃中,避免飲品變熱。用玻璃樽的汽水汽泡十足,而且入口在淡淡的櫻花味。點了一客雜綿魚生丼定食和櫻花三文魚定食。沙津十分爽脆,而且日式芝麻醬的份量也足夠。熱騰騰的味噌湯內加了少試菇菌,味道也不會太鹹。最後的茶碗蒸有數片冬菇、鳴門卷和蟹柳在面頭,也是新鮮煮好的。兩碗魚生飯的用料也頗足,蟹子鋪滿了整碗飯,吃落卜卜脆。而且魚生也頗新鮮,所以肉質不腥,值得推介。桌面上更有原味日式醬油和櫻花醬油可以選擇。

2017-09-21
  • 日式燉蛋
  • 壽司
2017-09-25 269 浏览
朋友喜歡食藍鮨吞拿魚,特別是拖羅,知道灣仔有一間新鮮拖羅刺身寿司專門店,就決定快樂星期五放工去慶祝一下慰勞辛苦工作餐廳裝修具日本風味,更設梳化椅坐得更舒服海量日本酒供應特選鮪盛 $220吞拿魚壽司六件,包括大、中吞拿魚腩各2件。吞拿魚顏色鮮紅,入口鮮味。原來新鮮吞拿魚是由日本產地直送,如此價格有六件新鮮吞拿魚絕對是價性比高。如果是吞拿魚粉絲,一次過可以試大、中拖羅大拖羅充滿油花,牛般霜降效果,入口鬆化即溶,沒有半點渣, 入口釋放出彭拜拖羅油香,好像為辛勤工作注滿能量特選海鮮丼 $275定食包括蒸蛋、湯、沙拉。丼載有新鮮魚生,更有鮑魚、拖羅、海膽、特大赤海蝦、三文魚子顯得豐富.Menu

餐廳裝修具日本風味,更設梳化椅坐得更舒服

海量日本酒供應

特選鮪盛 $220

特選海鮮丼 $275

Menu

2017-09-24 2137 浏览
自從去完日本之後返香港, 幾乎係香港都好難食到較為有質素少少既刺身, 特別係吞拿魚。經同事推介, 灣仔有間出名食吞拿魚既日本菜餐廳, 質素絕對拍得上日本。於是今晚同家人前去一試, 店內裝修都偏向日式, 排位佈置都很整潔。 呢度主打日本菜, 當然有多款壽司、刺身、卷物、炸物、小食、丼飯等等….呢度亦有特價壽司menu, 每件都係HK$12。 黎呢度必食一定係【特選鮪盛】HK$220, 壽司分別有 大吞拿魚腩、中吞拿魚腩同埋吞拿魚, 每款兩件。先由吞拿魚開始食:吞拿魚: 完全食到魚既鮮味, 而且冇根連帶中吞拿魚腩: 帶油脂甘香大吞拿魚腩: 魚油味超豐富, 入口即溶, 濃厚油脂係口中湧出質素果然超出預期的好食!!!【特選海鮮丼】 HK$275 (SET包括沙律、味噌湯、燉蛋)對於有咁豐富既刺身丼黎講, 仲要跟SET, 個人覺得呢個價錢都很合理。豐富刺身完全佈滿整個丼, 包括有左口魚、三文魚、特大赤蝦、海膽、三文魚籽、吞拿魚蓉、磯煮鮑魚、赤貝、吞拿魚、立魚等等…雖然刺身既厚度不算厚, 但一次過食咁多款新鮮刺身, 很滿足。特別係兩隻特大赤蝦, 超級肥美, 入口鮮甜無比, 口感仲非常爽口! 磯煮鮑

呢度主打日本菜, 當然有多款壽司刺身、卷物、炸物、小食、丼飯等等….呢度亦有特價壽司menu, 每件都係HK$12。

先由吞拿魚開始食:
吞拿魚: 完全食到魚既鮮味, 而且冇根連帶
中吞拿魚腩: 帶油脂甘香
質素果然超出預期的好食!!!

特選海鮮丼

磯煮鮑魚很入味, 鮮甜帶爽口感。

不得不提燉蛋, 蛋香濃, 口感好滑, 清甜, 入面仲有日式魚片、菇類同埋少量素翅增加口感。

【炸軟殼蟹】 HK$58
表面炸得非常乾身, 而且香脆, 蟹入面仲有少少膏tim~
炸軟殼蟹

【三文魚腩壽司【赤蝦壽司 @HK$12/件
HK$12 壽司都不會失色, 雖然赤蝦沒有刺身丼飯果隻咁飽滿, 但同樣帶鮮甜味。

不過三文魚腩壽司魚油就未太突出, 食落跟普通三文魚壽司差不多

飲品方面, 啤酒、青酒、汽水、果汁亦有提供, 汽水仲係市面比較少買到既支裝汽水 HK$15/支

整體黎講, 呢度既食物質素絕對高質, 同事冇介紹錯, 服務亦很招呼周到, 不怪得平日晚無論店外店內都全場爆滿, 絕對係一間優質日本餐廳, 有機會定必再來!
特選海鮮丼
炸軟殼蟹
2017-09-20 254 浏览
Never again. Travelled 1hr to visit here upon lunch on birthday with mom. It shows on the app that the opening hrs for lunch was from 12-15.30. Arrived at 14.32 while the waitress was cleaning, saying that it's already closed. We showed her the opening time on the phone, which was 15.30. She then told us to come next time WITHOUT any apology. This is absolutely not acceptable. Really poor service.

2017-09-14 339 浏览
之前睇食評已經好想黎試架啦,叫左一set有三款既鮪魚,真係好好味,平時出街食間中都會食到冇根有渣既,呢件真係冇,魚油味好香😍食嘢當然要飲下啤酒,見到有柑桔味既啤酒當然唔可以錯過啦,味道清得黎有淡淡既柑桔味🍺再試埋佢個焦糖玉子燒,估唔到係凍食,個人比較鍾意熱食。釀雞翼新鮮熱辣,咬一口流出肉汁,香噴噴,可惜要留肚試其他唔係一定黎多Round👍🏻墨魚刺身估唔到有驚喜,中間包住青瓜絲出奇咁夾,清一清口腔就再食家賀卷,魚腩蓉加蝦加海膽三重享受🚀蟹膏軍艦,濃濃蟹膏味yummy😋再黎杯高砂清酒做結尾,純、易入口。今晚真係可以話飲飽食醉啦,超滿足的一晚!
2017-09-14 288 浏览
呢日陪女朋友黎灣仔買電腦配件,發現文具都好抵買。搵搵下,變左搵野食,最後上左來<<家賀屋刺身寿司專門店 >>。門口已經寫明係產地直送,好吸引。 飲品櫃餐牌有兩本,再加一本飲料。 餐單圖文並茂 今次點左<<特選鮪盛>>,一份六塊,三種口味,包括大吞拿魚腩,中吞拿魚腩及吞拿魚壽司。三種壽司入口都非常新鮮,而且脂肪少,肥而不膩,高級享受。 壽司我地散叫,八爪魚、汁燒海鰻、特大赤海蝦、醋漬鯖魚及特大蟹捧,都好抵食同新鮮。不過我最愛就係特大蟹捧,因為真係好大蕭蟹捧,入口啖啖肉,好鮮甜,最重要係唔貴,有的二十蚊已有兩舊。 <<燒鰻魚丼定食>>, 有沙律、味噌湯、日式燉蛋,當然仲有最重要既<<燒鰻魚丼>>。味噌湯多足料,好多菇。日式燉蛋入面有菇、蟹捧、鳴門等,軟滑得來口感豐富。主角鰻魚真係無得頂,有種入即熔既感覺。而且又冇骨,甜求剛剛好,食完唔會太膩,好滿足。
呢日陪女朋友黎灣仔買電腦配件,發現文具都好抵買。
門口已經寫明係產地直送,好吸引。
飲品櫃
餐牌有兩本,再加一本飲料。
餐單圖文並茂
日式燉蛋入面有菇、蟹捧、鳴門等,軟滑得來口感豐富。
2017-09-12
2017-09-13 236 浏览
聽同事說昨晚去左灣仔道食左好美味的吞拿魚,店名是家賀屋刺身壽司專門店,刺身是我最喜歡食,所以同事一有好的食店就介紹給我,急不及待,今晚就要老公陪我去試試!特選鮪盛:店家推介,用藍鳍吞拿魚三個不同部位做壽司,有大拖羅、中拖羅、吞拿魚,大拖羅入口即溶,油脂比較豐富。中拖羅油份比大拖羅少一點,但都好肥美,至於吞拿魚,雖然油脂不及大中拖羅,但有口感有鮮味!樱花三文魚定食:加27元就可以升級定食,有海帶麵豉湯、胡麻田園沙律、日式燉蛋。麵豉湯濃味,沙律清爽,燉蛋滑溜。三文魚和蟹子已蓋滿整碗飯,三文魚肥美又鮮味,壽司飯加左蟹子增加不少口感,十分美味!勝手丼定食:有三文魚、吞拿魚、帆立貝、甜蝦、蟹子。刺身新鮮,三文魚和吞拿魚魚油香濃,帆立貝和甜蝦鮮甜,蟹子在口中卜卜的口感,令人回味不已!

2017-09-06
2017-09-12 413 浏览
有點想吃壽司的感覺除了連鎖店外我想這裡也是不錯的選擇精選手握壽司每件12元我們就點了數款嚐鮮三文魚腩油份十足魚有味道淡雅連紫蘇葉食用香氣倍增劍魚腩油脂甘香另點了青龍說穿了就是炸蝦壽司沾上沙律醬食用是滿足之選重頭戲是特選鮪盛三款吞拿魚壽司各有性格赤身味道濃郁口味清爽可切實地品嚐到魚肉的鮮味中腹口味帶油脂甘香大腹油脂味道最濃厚甘甜味美入口即化小吃中我們點了明太子雞翼外皮香脆明太子鹹鮮很惹味最後不忘來一碗烏冬作結稻庭手打烏冬口感非常順滑在品嚐珍饈百味之時也別感謝海洋賜給我們我豐衣足食
有點想吃壽司的感覺
三文魚腩
明太子雞翼
2K
2017-09-08 2738 浏览
之前和朋友來過,覺得這裡的食物非常新鮮。難得與舊同事相聚,她又想吃日本菜,所以便介紹她來,吃完後都大讚新鮮她吃有水準。 三文魚頭湯($35) 湯是用上三文魚頭熬足火喉,飲落魚味香濃,沒有腥味,配埋幾件腍而入味的蘿蔔非常清甜。大吞拿魚腩刺身($260) 必點刺身我會推介大吞拿魚腩,入口肥美,充滿油香,魚香重,沒有帶筋且不黏口,最重要是沒有腥味。壽司方面,抵食之選$12件,有超過十款選擇,推介以下幾款,尤其是特大赤海蝦,size非常大,很好吃! 三文魚腩($12/件)特大赤海蝦($12/件)安格斯牛肉($12/件)汁燒海鰻($12/件)辛柱貝($12/件) 海膽軍艦($60/2件) 海膽是朋友最愛的,入口新鮮,沒有腥或雪藏味,朋友都大讚好吃!帆立貝($35/2件) 帆立貝大大粒,鮮味嫩滑,還有特大帆立貝選擇呢!黑松露特大赤海蝦($20/件) 赤海蝦非常大件,而且鮮味可口,配上濃郁的黑松露醬超美味!石狩丼($98) 三文魚配上大魚子賣相非常吸睛,入口新鮮好吃,配上櫻花豉油味道更好!牛油果三文魚米紙卷($75) 米紙卷清新爽脆,伴上三文魚和牛油果與米紙非常配合。海膽豆腐($

三文魚頭湯($35)

大吞拿魚腩刺身($260)

三文魚腩($12/件)
特大赤海蝦($12/件)
安格斯牛肉($12/件)
汁燒海鰻($12/件)
辛柱貝($12/件)

海膽軍艦($60/2件)

帆立貝($35/2件)

帆立貝大大粒,鮮味嫩滑,還有特大帆立貝選擇呢!

黑松露特大赤海蝦($20/件)

赤海蝦非常大件,而且鮮味可口,配上濃郁的黑松露醬超美味!

石狩丼($98)

牛油果三文魚米紙卷($75)

米紙卷清新爽脆,伴上三文魚和牛油果與米紙非常配合。

海膽豆腐($50)

餃子雞翼($45)

燒雞翼釀入餃子,非常惹味!

炸軟殼蟹($58)

軟殼蟹炸得酥脆香口,非常可口。

飲品選擇非常多,酒精/非酒精也有。
波子汽水
櫻花味汽水

整體來說,食物非常新鮮,朋友都極力叫好,推介更多朋友來encore.

2017-09-07
2017-09-08 246 浏览
今日舊同事話帶我食好野,搵到間靜靜嘅地方食飯聚下舊。呢間日本餐廳環境幾好,店舖唔算太大但座位好寬敞,好適合約埋三五知己上去吹下水聚下舊。今次叫左好多野食,再加上有波子汽水同玫瑰汽水等non-alcohol drinks 提供, 配撘埋壽司同刺身簡直係perfect match!首先介紹一下呢個吞拿魚腩刺身 ($260) 入口即溶,兩個字"新鮮",十分推介!因為本人很愛海膽,見到呢個海膽豆腐 ($50) 覺得好有趣,即叫 !食落先知海膽配豆腐都幾夾,又唔會搶左海膽獨有嘅美味。真係要讚一讚呢個牛油果三文魚米紙卷($75) 都好特別好fusion, 呢幾樣食材放係一齊食好清新又唔膩。另外亦試左炸軟殻蟹($58)外脆內軟,同餃子雞翼($48)好juicy 。特選壽司 $12一件無馬虎,有心做。總括黎講呢間餐廳不論環境食物員工態度衛生都about average ,價錢又合理。上班一族放工後又多個好去處。
今日舊同事話帶我食好野,搵到間靜靜嘅地方食飯聚下舊。

今次叫左好多野食,再加上有波子汽水同玫瑰汽水等non-alcohol drinks 提供, 配撘埋壽司刺身簡直係perfect match!

特選壽司 $12一件無馬虎,有心做。

2017-09-03 314 浏览
星期六難得有空可以出去食個lunch 就揀左日本野食!家賀屋都有啲歷史,以前都有聽過,今日終於有機會試下!係起商業大厦一樓,都容易搵既!星期六都有lunch set ,所以我地叫左兩個定食定食包沙律,海帶麵豉湯同日式燉蛋沙律: 正常,配芝麻醬日式燉蛋: 幾滑,不過蛋味唔夠海帶麵豉湯: 唔算好濃味,唔會太咸,唔錯蔥吞拿魚腩海膽丼定食$160吞拿魚腩份量夠足料吞拿魚蓉切得夠細緻,感覺夠綿加埋飯一齊食,正!海膽份量較少,貨色一般無腥味,不過都唔係鮮甜👉🏻以咁既價錢,算係交足貨! 市場刺身丼$130有5款刺身三文魚: 正常,切得偏薄呑拿魚: 雪味較重蟹籽: 正常帶子: 望落大隻,不過其實好薄,而且得一片蝦: 鮮甜,不過都係得一隻望落係幾豐富,不過魚生切得好薄有啲到喉唔到肺既感覺👉🏻咁既價錢,可以接受既Menu ( set lunch ) for reference
星期六難得有空可以出去食個lunch 就揀左日本野食!
家賀屋都有啲歷史,以前都有聽過,
今日終於有機會試下!

係起商業大厦一樓,都容易搵既!

星期六都有lunch set ,所以我地叫左兩個定食
定食包沙律,海帶麵豉湯同日式燉蛋
沙律: 正常,配芝麻醬
日式燉蛋: 幾滑,不過蛋味唔夠
海帶麵豉湯: 唔算好濃味,唔會太咸,唔錯

蔥吞拿魚腩海膽丼定食

蔥吞拿魚腩海膽丼定食$160
蔥吞拿魚腩海膽丼定食

吞拿魚腩份量夠足料
吞拿魚蓉切得夠細緻,感覺夠綿
加埋飯一齊食,正!
海膽份量較少,貨色一般
無腥味,不過都唔係鮮甜

👉🏻以咁既價錢,算係交足貨!
市場刺身丼

市場刺身丼$130
市場刺身丼

有5款刺身
三文魚: 正常,切得偏薄
呑拿魚: 雪味較重
蟹籽: 正常
帶子: 望落大隻,不過其實好薄,而且得一片
蝦: 鮮甜,不過都係得一隻

望落係幾豐富,不過魚生切得好薄
有啲到喉唔到肺既感覺
👉🏻咁既價錢,可以接受既