家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2017-12-12 180 浏览
捱咗咁耐,日做夜做,朝思暮想,終於等到出糧大日子!!!!仲要係出bonus!緊係要壽司慶祝慶祝!諗咗又諗究竟食乜好,食黎食去都係食嗰d連鎖式餐廳,都真係有d悶,女友提議不如試下新野啦!於是喺openrice好random地揀,就揀中咗lee間家賀屋。位於灣仔道嘅佢,一d都唔起眼,只見大廈外豎立嘅一個門牌。我地大概六點幾上到去,唔算太多人。侍應生問一句:「有冇book位ga?」頓時嚇一嚇, 心諗死喇係咪唔book冇得食?!但最後好在侍應生都俾我地入去。一入到去,環境黑漆漆,高貴中有點格調,門口有一個火爐作裝飾。食物種類算多,除左一般喺連鎖壽司店會見到嘅壽司外,亦有唔同嘅小食,刺身,烏冬,魚生飯,同甜品。由於係慶祝出糧關係, 所以冇望餐牌,想食咩就食咩。於是,叫咗個海鹽輕燒中吞拿魚腩,蔥吞拿魚腩軍艦,安格斯牛軍艦,特大赤海蝦, 三文魚,極上花之戀,七味鯖魚,火炙鰻魚,黑松露特大帆立貝,海膽魷魚軍艦同明太子雞翼。一食便知龍與鳳, 吞拿魚赤海蝦三文魚都非常新鮮,食得出鮮甜味。 平時嘅花之戀夾嘅時候會散,但lee舊居然可以牢牢地包到實一實,證明料夠足,三文魚夠厚身!鯖魚同燒鰻魚入口微暖,雖然我平

位於灣仔道嘅佢,一d都唔起眼,只見大廈外豎立嘅一個門牌。

我地大概六點幾上到去,唔算太多人。

由於係慶祝出糧關係, 所以冇望餐牌,想食咩就食咩。

一食便知龍與鳳, 吞拿魚赤海蝦三文魚都非常新鮮,食得出鮮甜味。 平時嘅花之戀夾嘅時候會散,但lee舊居然可以牢牢地包到實一實,證明料夠足,三文魚夠厚身!鯖魚同燒鰻魚入口微暖,雖然我平時唔係太食魚類,但都覺得lee兩款都好好食,只因入口一腥味都冇!

再黎就係明太子雞翼,雞翼拆雞再釀入明太子,食落脆卜卜。明太子辣辣地,食落去同雞翼都幾夾。
最好的當然就係留返喺最後,就係海膽魷魚軍艦同黑松露特大帆立貝!

平時d海膽,食落去係苦嘅,一食就知道佢唔新鮮!但lee個完全唔會,海膽魷魚鮮甜,正!

黑松露帆立貝仲正! 平日食嘅帆立貝會食完有好滯嘅感覺,但Lee個完全唔會!帆立貝好厚身,口感豐富,配合埋芝士同黑松露,簡直一絕!

最後叫埋個甜品,叫咗個柚子雪糕同豆腐雪糕。

豆腐雪糕似維他奶,豆味都算濃,可以接受。 柚子雪糕有香濃柚子味,唔會太甜,味道亦唔會太假,好食!

由於叫野食時候冇睇價錢,正諗緊會唔會成千蚊之制(以質素黎緊) ,埋單竟然只要$500蚊! 真係超抵玩!

下次一定會再黎食!!!!!
2017-12-01