家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2019-04-24 53 浏览
返灣仔舊公司揾同事食晚飯吹下水,去左間上樓嘅日本料理,位置於灣仔道,價錢比起地舖實惠好多👍🏼侍應推介新鮮運到金目鯛,我哋要左一客,彈牙金目鯛都有好多片,切得亦大塊,喜歡個醬汁,食到有柚子、蔥、芝麻、醋⋯⋯火炙左口裙邊丼 ,食完魚生有碗油份充足嘅左口裙邊配熱飯落肚,真係好滿足,傾計又點少得送酒小食,叫左雞軟骨餃子及花魚一夜干,雞軟骨餃子食到爽爽地嘅雞軟骨,而花魚一夜干就比較鹹左D,舊同事有高血壓,我自隊七成。

2019-04-22 169 浏览
食日本野一定唔少得刺身,食刺身最緊要新鮮,為左食最好食既刺身,今日就黎左家賀屋。依度店舖唔算好大,不過環境好整潔,靜靜地適合慢慢品嘗美食。我地首先點左料理長推介既池魚王同金目鯛鮮魚薄造,金目鯛薄造每一片都切到好薄,連埋爽口既魚皮,加上少少柚子汁,非常可口。池魚王薄造肉質比較清甜嫩滑,食落都非常清新,作為前菜真係一流。三文魚腩壽司 特大赤海蝦壽司吉列廣島蠔 廣島蠔炸得相當出色,外層炸粉好薄身,廣島號本身好肥美,炸完出嚟一啲都唔乾身,咬落去仲好多汁。蔥吞拿魚腩海膽丼海膽非常新鮮,而且份量都好多。丼本鮪三味丼成碗飯入面有三種吞拿魚,三種吞拿魚都有唔同嘅層次同口感,我最鍾意吞拿魚腩,食落口魚油即刻係條脷溶化😍鹽燒三文魚頭燒得好香脆,用嚟送啤酒一流。日本三得利生啤

三文魚腩壽司 特大赤海蝦壽司

吉列廣島蠔

蔥吞拿魚腩海膽丼
海膽非常新鮮,而且份量都好多。

丼本鮪三味丼

鹽燒三文魚頭
燒得好香脆,用嚟送啤酒一流。

日本三得利生啤
2019-04-21 148 浏览
復活節假期下午同太太去灣仔購物,晚飯地點自然選取於灣仔。途經灣仔道,見一日本食店招牌非常搶眼,名家賀屋,太太亦有興趣食日本菜,一於入內試試。店內燈光柔和,環境清靜,二人座位因有梳化關係,令我倆座得非常舒服。看完餐牌,選取了特選海鮮丼定食及浪人壽司定食。小食點了燒西京比目魚及唐揚魷魚鬚。特選海鮮丼定食另有胡麻田園沙律、和風燉蛋及麵鼓湯。海鮮丼材料豐富及新鮮,包括有兩隻特大牡丹蝦、海膽、吞拿魚腩、三文魚腩及油甘魚等,食落非常滋味,滿足感油然而生。和風燉蛋亦非常滑,加入上湯同燉,非常鮮甜。浪人壽司定食CP值亦高,有八件壽司,另有田園沙律、雞軟骨炸餃子及時令魚湯。壽司每樣材料非常新鮮,雞軟骨炸餃子亦值得一讚,因餃子炸得非常脆及香口,加上雞軟骨的爽脆,配合得天衣無縫,整體水準之上。小食水準亦不俗,比目魚燒得不錯,魚皮脆但魚肉不會乾,仍非常滑口,配合沙律醬同色食,味道立刻提升。唐楊魷魚鬚炸得恰到好處,相信送酒一流。每人埋單平均約$300 , CP值不俗。不可不提,侍應們非常有禮,值得一讚。
2019-04-21 125 浏览
復活節繼續嚟食好西,今日book咗灣仔呢間家賀屋食晚飯。 晏奏落紅雨仲擔心要cancel booking,不過一停雨打電話去員工好快就覆咗話夜晚都開🤗一坐低就上咗兩杯玄米茶🍵menu好多選擇。 set dinner係正價加20蚊就會包晒麵豉湯/蒸蛋/沙律。我地嗌左一人一個飯,2款刺身,2款壽司,2個小食同啤酒😆😆😆鮮魚薄造 -- 池魚王 $180 & 金目鯛 $198池魚王油脂非常厚但又唔覺膩口,魚肉好爽脆清甜,富層次感😋💯金目鯛同樣係貴價魚🐟將佢切成薄片,魚肉鮮甜爽口,非常新鮮,肥美不膩。2款魚片都切成薄片色澤透明,都一d腥味都無。配咗特製嘅柚子醋,食到魚嘅鮮甜香味😍😍大推!!!三文魚腩壽司 & 特大赤海蝦壽司 $13@晚市特價壽司只係13蚊一件,重有好多款選擇😎 非常抵食! 最近出咗好多新聞講三文魚,所以今次我哋主食主攻吞拿魚😝蔥吞拿魚腩海膽 $178蔥吞拿魚嘅分量好多,足足鋪滿咗成個飯面!!! 海膽同樣新鮮,呈橙黃色,味道濃郁甘甜😋😋丼本鮪三味丼 $198大本鮪3片🐟本鮪3片🐟蔥吞拿魚腩🐟大本鮪脂肪最多,入口即化,豐腴甘美💓一啖令人愛上💓 本鮪亦鮮味無筋😋😋啖啖滋味!!!鹽燒三文

鮮魚薄造 -- 池魚王 $180 & 金目鯛 $198
池魚王油脂非常厚但又唔覺膩口,魚肉好爽脆清甜,富層次感😋💯

三文魚腩壽司 & 特大赤海蝦壽司 $13@
晚市特價壽司只係13蚊一件,重有好多款選擇😎 非常抵食!

最近出咗好多新聞講三文魚,所以今次我哋主食主攻吞拿魚😝
蔥吞拿魚腩海膽 $178
丼本鮪三味丼 $198

鹽燒三文魚頭 $55 & 吉列廣島蠔 $58
呢度嘅小食類都做得好出色! 三文魚頭煎得好香, 可惜份量比較細 (不過價錢都相對平😂)。 吉列蠔炸粉唔厚,啖啖肉! $58有四隻超抵食😝

日本三得利生啤
呢度提供嘅啤酒都係日本嘅牌子 : 麒麟&三得利。今日我哋就揀咗後者,比較少地方有得飲🍻🍻🍻
2019-04-20
2019-04-21 91 浏览
在灣仔道看到的這一家日本餐廳,打正旗號刺身壽司專門店,覺得很有吸引力,所以入去是旦食。進去以後發現裡面面積不算很大,服務員分別站在不同地方,看到客人有需要就立刻去幫忙,感覺上還是不錯的。要了一客店長推介嘅特選海鮮丼($288),大概10分鐘就上菜,大大碗的放在我的面前,碗子𥚃堆滿了很多不同種類的刺身海鮮,誇張一點說,其實連裡面的白米飯也看不到,刺身看起來都挺新鮮,有蝦丶三文魚子丶海膽丶鮑魚丶三文魚丶拖羅等等,視覺上已經幾吸引,每樣刺身慢慢地放到嘴裡,再食一啖壽司飯,慢慢咀嚼一下。除此之外,我也要了一客牛他他沙律($78),有四片牛肉,雖然數量不是多,但是每一片都非常好吃,每一片帶有牛肉的味道。
2019-04-20 40 浏览
呢兩日響會展幫公司搞活動,企左成日同客戶講解左成日,終於都完結啦~ 想食日本野又唔想咁貴,上Openrice look到呢間家賀屋,大眾既價錢,優越既質素!呢期正正就係櫻花季節,望住櫻花富士山下,特別有Feel, 哈!終於明白點解日本啤酒咁淡味,因為淡味先食得出魚既鮮味!Suntory係日本頂級啤酒品牌,泡沫綿密易入口!是日special係金目鯛薄切,新鮮先可以薄切;金目鯛爽甜,沾上柚子汁勁好味!因為勁肚餓既關係,我點左海三色丼定食;定食有埋麵豉湯,日式蒸蛋,胡麻沙律。海三色丼賣賞好吸引哩~三款刺身,以牡丹蝦最為鮮味且特大隻。
呢兩日響會展幫公司搞活動,
企左成日同客戶講解左成日,終於都完結啦~
想食日本野又唔想咁貴,
上Openrice look到呢間家賀屋,
大眾既價錢,優越既質素!

呢期正正就係櫻花季節,
望住櫻花富士山下,特別有Feel, 哈!

終於明白點解日本啤酒咁淡味,
因為淡味先食得出魚既鮮味!
Suntory係日本頂級啤酒品牌,
泡沫綿密易入口!

是日special係金目鯛薄切,
新鮮先可以薄切;金目鯛爽甜,
沾上柚子汁勁好味!

因為勁肚餓既關係,我點左海三色丼定食;
定食有埋麵豉湯,日式蒸蛋,胡麻沙律。
海三色丼賣賞好吸引哩~
三款刺身,以牡丹蝦最為鮮味且特大隻。

2019-04-17 63 浏览
今天相約好久沒見的朋友相聚,於是隨便在網上找找看,最後選定了位於灣仔區的家賀屋,位置是旺中帶靜,訂了晚上七點鐘,人流不算太多,可是到了八點多就全店滿座。首先我們先來一杯380ml三得利生啤Suntory draft beer ,入口有一種冰涼快感,味道帶點點甜,放工時間特別的爽。豐洲市場直送金目鯛刺身:滿滿一整碟,端上來已經心心眼,每一片入口都爽爽的、脆脆的、厚厚的,味道新鮮,贊。特選鮪盛:大本鮪魚腩2件、中本鮪魚腩2件、本鮪赤身2件,入口即溶,滿口油香,食完有點回味。每一件都油分平均,眼看已經很吸引北寄貝壽司:北寄貝很新鮮,入口帶有少少鮮甜味道。特大蟹棒壽司:足足有我的手掌的長度,還帶點心思加了點點的沙律醬,我好喜歡沙律醬的味道呢燒玉子:甜甜的,既有蛋的香氣,亦有甜甜的味道,值得一試。牛油果軟殼蟹卷:一共有四件,每一件都有我的拳頭大小,份量足,絕不欺場。最後來個燉蛋,燉蛋配上少許菇一齊蒸煮,口感非常嫩滑,蛋味香郁,口中久久還留下蛋香。在家賀屋寧靜環境,相約三五知己一齊聊聊天,喝啤酒,嘻嘻笑笑又一個滿足的晚上

每一件都油分平均,眼看已經很吸引

北寄貝壽司:北寄貝很新鮮,入口帶有少少鮮甜味道。

燒玉子:甜甜的,既有蛋的香氣,亦有甜甜的味道,值得一試。

2019-04-01
  • Suntory draft beer
  • 金目鯛刺身
  • 特選鮪盛
2019-04-15 72 浏览
今晚同朋友出開去灣仔,一向喜歡食日式食物的我,今晚去咗依間位於灣仔道83号,叫家賀屋的日式食店。絕對是非常高質素的日式食店。店內裝修夠特別,给人舒服的感覺,冷氣又充足,坐位又夠大。店員很友善。看完餐牌,叫咗個池魚剌身,非常爽口,口感一流,份量又多又新鲜,食完再食。好味道。另叫咗個特選海鲜丼,值得一讚,食材又多又新鲜,海膽又甜又美味,入口即溶,非常好味。又有鲍魚,味道好食。而且三文魚和甜蝦也很新鮮。個人認為是必食的食物。另叫咗炸墨魚咀,即炸出來,非常好味。朋友則叫咗蒲燒鳗魚丼,鳗魚又香,又夠多饅魚汁,非常入味道。另叫咗花之戀,火炙鹅肝和帆立貝壽司,同樣很有水準,尤其火炙鹅肝,鹅肝又夠大塊,非常回味,又加左辛辣三文鱼和芥辣八爪魚軍艦。三文魚和八爪魚都很鮮。飲品是水密桃汽水。好特別。最後叫咗個菠蘿雪葩,買相好靚,好特別。而且也很好味道。菠蘿味好濃。好回味的一餐日式食物。
,口感一流
,非常入味道
2019-04-13 82 浏览
約左食飯, 先話要OT.... 唯有拿拿臨做完啲嘢先急急腳趕去飯局. 不過咁都有個好處, 就係我冇時間去之前research下間食店, 去到就可以盡情迎接surprises啦~~ 好多人都話, 灣仔有唔少未係好出名嘅食店, 咁所以唔多唔少都有諗過, 咦, 今晚呢間會唔會係呢....?鋪頭地點唔起眼, 不過搵啱地點的話, 一出lift就見到大大個鋪頭名了. 入面其實都ok好坐, 坐位夠闊落, 而枱與枱之間嘅空間, 以香港嘅標準嚟講算係咁架喇. 我一嚟到, 剛剛好趕得切第一輪嘢食. 吞拿魚特選算唔錯, 有拖羅味, 亦有鮮甜味, 油脂唔算特別多, 啱我, 而且最開心嘅係冇嗰啲吠極都吠唔斷嘅筋. 當然以上都唔算係咩特別高嘅要求, 不過做得到的話, 就算未必係好突出, 但至少都係幾唔錯了. 至於另一味就係薄片嘅金目鯛, 呢樣就食得到佢地用料幾新鮮, 食落有好清新嘅感覺, 而配嘅汁亦好夾, 輕微嘅酸味正好突顯出魚嘅鮮味.  之後就輪到朋友點嘅主菜. 火灸左口裙邊飯, 左口魚經過適當加熱, 油脂就迫左出嚟, 令到魚同飯都好香, 好食. 如果再燒多啲, 個魚就唔好食喇, 而燒得唔夠, 個油香亦未必可以

之後就輪到朋友點嘅主菜. 火灸左口裙邊飯, 左口魚經過適當加熱, 油脂就迫左出嚟, 令到魚同飯都好香, 好食. 如果再燒多啲, 個魚就唔好食喇, 而燒得唔夠, 個油香亦未必可以出到, 所以真係啱啱好. 另外就係炸魚, 後來我問返, 呢隻魚係平目魚, 而日式嘅炸魚我平時算係比較少食, 喺有啲新鮮感之下, 覺得幾好食, 剛上菜嘅時候食, 真係完全feel唔到啲細骨, 而且廚師唔會炸得到乾爭爭, 喺脆脆嘅表皮下, 魚肉仍然有好好嘅口感. 當然啦, 唔同英式嗰種啖啖肉, 畢竟佢都會有大骨, 但鍾意唔鍾意有骨就好個人嘅, 而我雖然唔多鍾意, 但個肉啂質感同味道, 絕對都係令人回味嘅. 最後就係鮮帶子刺身, 佢最好就係唔會有一大浸雪味咁, 相信個來貨都真係有一定水準.

之後就到我再揀食物喇, 由於頭先吞拿魚根本唔夠分, 而家就再補多兩件sushi, 重覆嘅就唔多講喇. 然後就係活赤貝刺身, 呢樣其實係我見隔離枱食到津津有味咁, 所以又想睇下係咪真係咁精彩. 結果? 真係ok, 有時食赤貝會有一種半腥半澀嘅味道, 但佢冇, 而雖然價錢唔平, 但份量都算相應地多返, 所以真係值得一試. 最後我再揀左安格斯牛肉軍艦, 呢樣我自己覺得相對上普通少少喇.

然後有一個朋友要走喇. 其餘我地就留低繼續傾下計. 點知傾傾下, 又想食多少少嘢, 結果就嗌左生蠔同劍魚腩刺身, 順便都飲下啤酒啦. 生蠔都算中上, 至少佢夠肥美, 我自己就鍾意海水味重啲嘅, 而佢就唔算重, 咁所以唔算係my favourite cup of tea喇. 反而劍魚腩唔錯喎! 一嚟到見到我都覺得係好食架喇, 食落去亦冇令我失望, 厚身得嚟唔會難咬, 咬落去時個魚香慢慢散發出嚟, good呀~~

最後仲想提一提, 店員嘅服務態度友善, 你知啦, 呢點喺香港絕對唔係必然. 喺呢度食, 可以真正咁relax下, 享受一下放工後同朋友相聚嘅時光, 真係正~~
2019-03-27
  • 活赤貝
  • 金目鯛薄片
2019-04-01 367 浏览
住wanchai 朋友推介我來這一間,原因是有個很大的酒櫃的確酒鬼對住呢個酒櫃食飯,胃口大增!很多酒的choice, 但因為我叫了炸魚,所以飲啤酒最夾!我作為呑拿魚🐟怪,這三款完全是高水準!相當新鮮,連壽司飯大小也握得剛剛好,整件入口即溶的店員推介叫了一個金目鲷,相當清甜,口感爽彈夾住青瓜食,配上酸甜醬油,春天呀帶子無得頂,完全爽甜到一個點after taste 強勁,整個是腔甜了很久火炙左口魚飯,燒得剛剛好,油脂甘香,很滋味!呢個魚要強力推介!!!!!!!!!炸至勁酥脆,不油腻,魚肉嫩,送啤酒不得了!!!我同老公食埋啲骨,連平日不太喜歡魚的老公都將魚頭食埋一般去這種日本餐廳,刺食新鮮係意料之内,没想到炸🐟也做得這麼好食完個魚開胃返叫多轉刺食,叫了赤貝同生蠔,肥美厚肉!呢間一定會encore encore

住wanchai 朋友推介我來這一間,原因是有個很大的酒櫃
的確酒鬼對住呢個酒櫃食飯,胃口大增!

很多酒的choice, 但因為我叫了炸魚,所以飲啤酒最夾!

店員推介叫了一個金目鲷,相當清甜,口感爽彈

夾住青瓜食,配上酸甜醬油,春天呀

帶子無得頂,完全爽甜到一個點

after taste 強勁,整個是腔甜了很久

火炙左口魚飯,燒得剛剛好,油脂甘香,很滋味!

呢個魚要強力推介!!!!!!!!!

食完個魚開胃返

叫多轉刺食,叫了赤貝同生蠔,肥美厚肉!

呢間一定會encore encore

• 金目鲷
  • 唐揚原條平目魚
  • 特選鮪盛
2019-03-21 2282 浏览
家父牛一,食他喜歡的日本居酒屋。上次在Openrice找到間在北角小街上的小店【活一鮮】,平靚正! 今次再接再厲找間綱上評語不錯的灣仔小店【家賀】,小店位於商業大厦上,地方不太顯眼。位置不在大街上,但平日的晚上客人都幾多,心相應該不會錯吧。揀【家賀】最主要原因是有原條活魚供應。店員介紹當日活魚 …… 講個名真係唔太明白,店員取出 iPad 有圖清晰多了。最後揀左條【縞曹以しまそい $380】,主要分佈北海道、東北地方、朝鮮半島等岩礁域地區。 縞曹肉質結實,魚味比較重。最後麻煩餐廳把魚頭魚骨炸,一石二鳥,完全沒有浪費食物。熱烘烘脆卜卜,送酒一流!食完刺身,接著叫了數款壽司:【三文魚$18/2件】【立魚 $13/1件】【象拔蚌 $13/1件】【油甘魚 $13/1件】【榮螺 $25/2件】。質素一般,跟平價回轉壽司店比較差不多……有些如三文魚、榮螺, 質素比回轉壽司店更加更加差,有台灣過來$3件質素感覺。【金目調 $38/1件】 這個金目調是當晚order 壽司中最貴的,當然有期待有要求! 可是呈上的金目調色澤不太鮮明及肉質不透晰。吞下去味道同樣不太鮮而且魚味太淡……非常失望。失望的壽司後,
位置不在大街上,但平日的晚上客人都幾多,心相應該不會錯吧。
縞曹以しまそい
食完刺身,接著叫了數款壽司【三文魚$18/2件】【立魚 $13/1件】【象拔蚌 $13/1件】【油甘魚 $13/1件】【榮螺 $25/2件】
失望的壽司後,不再添加……叫了些熱食飽腹算...【唐揚雞 $45】【炸軟殼蟹 $58】。炸物熱烘烘,小心熱!這兩款炸物比壽司好。 唐揚雞外脆內嫩有肉汁。 炸軟殼蟹就一般般,比較油淋淋而且有些油膩味。
【唐揚平目魚 $85】炸平目魚熱烘烘,多魚肉魚骨少,加上肉質軟淋及Juicy老人家小朋友都適合~ 平目魚魚味不重,但外面調味惹味,味道不錯。
唐揚平目魚
最後叫了【餃子雞翼$48 】 【明太子雞翼$45】,這個雞翼夠熱,外皮微脆裡面餡料漲卜卜, 餃子雞翼口感比較豐富。
生日飯遇上壽司刺身都差的【家賀】 ,家人食得不夠盡興, 真係十分失望!
2018-12-12
庆祝纪念
生日
2019-03-05 966 浏览
回頭率頗高的日本餐廳🇯🇵家賀屋位於灣仔地鐵站附近 只需5分鐘 餐廳環境都幾好 但每次都要訂座 否則有機會要等位 menu上有幾多選擇 不過呢間應該係主要食魚生-サーモン炙リ丼火炙三文魚飯 HKD 105🍱 有六塊都肥美的三文魚 燒到一半熟 味道還好 如果你地喜歡吃魚生 強烈建議你們吃刺身吧!.西京平目魚🐟味道頗咸 不過燒得很香口.牛油果軟殻蟹卷 $78 ⭐️⭐️⭐️.火炙特大帆立貝(兩件) HKD 68新鮮大隻的帆立貝 其實同元氣質素差不多.火炙三文魚 HKD 20
サーモン炙リ丼

火炙特大帆立貝(兩件) HKD 68
新鮮大隻的帆立貝 其實同元氣質素差不多
火炙三文魚 HKD 20
2018-12-22 1479 浏览
星期六下午訂左枱諗住食高質吞拿魚。一去到人唔係太多,坐得都ok點左一客signature 既特選吞拿魚壽司set絕對一般赤身:有少少吞拿魚味,帶甜中拖:有根,少魚味,極少魚油,完全冇after taste大拖:冇根,少魚味,少魚油,冇齒頰留香最大致命傷係舊飯,太死實,仲差過連鎖壽司店。另外點左一客壽司lunch set, 冇特別。麻醬沙律冇心機,麵豉湯好鹹。蔥碎拖羅幾好味,不過紫菜淋左。如果想黎食優質壽司,呢度幫唔到你。
星期六下午訂左枱諗住食高質吞拿魚。
一去到人唔係太多,坐得都ok

點左一客signature 既特選吞拿魚壽司set
絕對一般
赤身:有少少吞拿魚味,帶甜
中拖:有根,少魚味,極少魚油,完全冇after taste
大拖:冇根,少魚味,少魚油,冇齒頰留香

最大致命傷係舊飯,太死實,仲差過連鎖壽司店。

另外點左一客壽司lunch set, 冇特別。
麻醬沙律冇心機,麵豉湯好鹹。
蔥碎拖羅幾好味,不過紫菜淋左。

如果想黎食優質壽司,呢度幫唔到你。

2018-12-10 1061 浏览
星期六本來想入赤柱睇聖誕市集,差不多200人等小巴,怕怕了,所以行一陣銅鑼灣就行去灣仔食晚飯!本身想試漢堡但實在太多人,突然醒起同事介紹過一間食日本菜於是試下!點左魚生飯定食同炸魷魚鬚,美味但份量不算多哩!
點左魚生飯定食同炸魷魚鬚,美味但份量不算多哩!
2018-12-08
2018-12-07 906 浏览
灣仔區日本餐廳都有好多選擇 今次見咁多好評就試下呢間 地點又方便上到樓環境都幾好 可能因為早 唔夠7點就到 所以唔洗排隊就有位😊Menu 上都有好多選擇 最impressive 就係呢個特選海鮮丼!! 睇見就流哂口水🤤🤤 所以即係叫左呢個試!!同相中既一樣 十分足料 刺身蝦好鮮甜 仲有鮑魚海膽 正😋😋 份量多 夠哂2個人食! 另外叫左啤酒 簡直係絕配 好爽!! 軟殼蟹手卷 軟殻蟹都大隻抵食另外叫左花枝同帶子壽司 帶子好厚好好味😍其他壽司都好新鮮好好味😍😍最後叫左炸蠔 同外面既唔同係蠔比較大隻

軟殼蟹手卷 軟殻蟹都大隻抵食
另外叫左花枝同帶子壽司 帶子好厚好好味😍