宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2019-03-06 135 浏览
日本野成日都食,今次就揀左食沖繩料理。我地叫左好出名嘅苦瓜炒豬肉,剛炒出黎熱辣辣好香口,苦瓜好爽脆,唔苦,豬肉都好juicy,有住家菜嘅感覺。我地仲試左苦瓜茶,味道其實無苦瓜味嘅,但勝在可消脂。另一杯係薑黃茶,好香,飲完好relax,喉嚨感覺甜甜的。海鮮沙律,刺身被切成粒,撈勻酸酸地嘅沙律汁,好味道!玉子午餐肉,厚厚嘅玉子一啲都唔乾,咬落好軟熟,點茄汁食仲好味,食完好飽肚。而個午餐肉炸得好香脆,正!習慣左要有飯麵落肚,叫左豬軟骨烏冬,湯底好特別,有薑味,忍唔住一個人獨食一碗。飯就叫左宮崎牛炒飯,每啖都有好香牛味,估唔到一個炒飯可以整得咁好味!最後食埋燒和牛就完美啦,每塊和牛都好鮮嫩,有滿滿嘅油脂。其實食日本野都唔一定次次食刺身呀,呢間餐廳嘅熱食都好有水準呀!
日本野成日都食,今次就揀左食沖繩料理。

我地仲試左苦瓜茶,味道其實無苦瓜味嘅,但勝在可消脂。
另一杯係薑黃茶,好香,飲完好relax,喉嚨感覺甜甜的。

海鮮沙律,刺身被切成粒,撈勻酸酸地嘅沙律汁,好味道!

2019-03-05 299 浏览
今晚同男友食晚餐,見這間在尖沙咀金馬倫道好方便,就上去試試。在1樓全層,在外面就已經好有日式feel!有不同日式擺設入到去,地方都幾寬敞又乾淨,坐得好舒服!有卡位、吧枱位及日式位置更有私人房間,可以一大班人訂房!吧枱位置可以睇住師傅的手藝一坐下來,服務員就送上抹手的毛巾、前菜,服務好好又友善又主動(換碟、收碟、添茶等),更有介紹了時令海鮮、魚刺身及推介菜餚(前菜)涼拌茄子:味道好正、茄子皮脆肉嫩滑,配上木魚碎及香蔥,好香好涼快!(飲料)男友點了菠蘿燒酌梳打酒(左)(酒味唔會太濃、菠蘿味香、冰涼暢快)我的是沖繩四季桔梳打(右)(好有桔味、梳打有氣好解渴、美味開胃)(沖繩苦瓜炒肉片)熱辣辣香噴噴上枱,翠綠色的苦瓜好吸引,我要立即試試!沖繩苦瓜我一直好想試,今日終於食到!好爽脆甘甜,微微苦味好正好清涼,切得好薄,師傅刀功好勁肉片好軟腍又易咬、豆腐及蛋好滑好香,好健康又超好味!推薦之選(酥炸雞膇配沖繩雪鹽)顏色好靚,紅紅綠綠黃黃,好搶眼番茄仔及沙律蔬菜好新鮮好爽!雞膇用錫紙包著好細心,手唔怕髒;外皮好脆口好酥、內面雞肉好多汁好嫩滑(串燒拼盤)男朋友喜歡試不同食物,這個多花款的串燒佢見到立即點!
在1樓全層,在外面就已經好有日式feel!有不同日式擺設

更有私人房間,可以一大班人訂房!

吧枱位置可以睇住師傅的手藝

(前菜)

(飲料)

(沖繩苦瓜炒肉片)

熱辣辣香噴噴上枱,翠綠色的苦瓜好吸引,我要立即試試!

(酥炸雞膇配沖繩雪鹽)

顏色好靚,紅紅綠綠黃黃,好搶眼
番茄仔及沙律蔬菜好新鮮好爽!

(串燒拼盤)

男朋友喜歡試不同食物,這個多花款的串燒佢見到立即點!有冬菇、青椒雞肉卷、雞翼、雞肉及甜日本番薯

這個是配蛋黃一齊好,金黃色好香蛋黃汁、雞肉吸了醬汁好入味;青椒好香燒得剛好;日本番薯仔好甜好香軟

(宮崎和牛炒飯)

和牛好多粒好軟好香又易咬、牛味濃郁;配上紅蘿蔔粒及香蔥粒好香又健康、飯炒得好乾身好香!不錯喔又大碟!
2019-03-03
  • 沖繩苦瓜炒肉片
  • 串燒拼盤
  • 宮崎和牛炒飯
2019-03-04 424 浏览
因為見到門口的poster宮崎牛 沖繩豬 松葉蟹 放題,實在太吸引啦~180分鐘放題,最好30分鐘唔準再叫d肉就食完一盤先準再叫好!開始!沖繩冷盤八爪魚好味中間有個酸甜開胃菜,但唔知咩名堂最後有苦瓜魚生三文魚 油甘魚各3塊甜蝦一隻不過不失到主菜啦~其實豬俾比牛鮮味,油脂分佈更平均但牛雖然無咁鮮味,但勝在入口即溶因為我很喜歡吃蟹,所以主攻蟹,其實預先煮好,所以冷食熱食都可以我就主力吃蟹,好好味,不停口咁食,仲留咗d嚟送粥有個菜盤,都幾好雖然放題唔包飲品,但都叫咗🍺啤酒同蘇打打邊爐點都要飲d嘢烏冬就唔算特別啦,個粥就有人幫你整埋,但其實食到最後都已經食唔落晒個粥最後 甜品係一球朱古力雪糕,幾好,仲有杯熱茶Tim 其實環境比較適合當居酒屋or 飲酒地方,除咗放題,其實佢都有串燒呀其他散叫的,打算下次嚟試吓環境裝修偏日式居酒屋,主要係2人4人檯,以香港standard 來說,算寬敞有privacy 店員亦算有禮貌同helpful 雖然價錢唔算最抵,但我覺得嚟呢度食嘢真係會以為自己去咗日本居酒屋。👍當買個體驗,加上食物質素唔錯,打算下次再試佢其他食物
因為見到門口的poster
宮崎牛 沖繩豬 松葉蟹 放題,實在太吸引啦~
180分鐘放題,最好30分鐘唔準再叫
d肉就食完一盤先準再叫

好!開始!
沖繩冷盤
八爪魚好味
中間有個酸甜開胃菜,但唔知咩名堂
最後有苦瓜

魚生
三文魚 油甘魚各3塊
甜蝦一隻
不過不失

到主菜啦~
其實豬俾比牛鮮味,油脂分佈更平均

但牛雖然無咁鮮味,但勝在入口即溶

我就主力吃蟹,好好味,不停口咁食,仲留咗d嚟送粥

有個菜盤,都幾好

雖然放題唔包飲品,但都叫咗🍺啤酒同蘇打
打邊爐點都要飲d嘢

最後 甜品係一球朱古力雪糕,幾好,仲有杯熱茶Tim

店員亦算有禮貌同helpful

啤酒🍺
蟹肉粥
甜品和茶
2019-03-01 220 浏览
今日同個日本客黎呢間香港第一間沖繩居酒屋食 其實我連沖繩都未去過😂😂但有個日本人介紹實冇死既餐牌如下野食款食好多,有好幾頁呀雖然佢價錢有d貴 但睇哂成個picture就覺得好值得仲有一些promotion,晚上黎都好抵喎位置都算闊落 而且午餐人數都唔係好多,可以大聲談天講下主角先首先佢有送兩隻生蠔配上柚子醬性價比好高,而且佢好新鮮,完全冇腥味哦我叫左個豬手烏冬配餃子🥟有小食既醃黃蘿蔔,又有沙律, 同埋勁滑既蒸蛋一個女仔係食唔哂 但係全部都富有日本風味,好正而我同事就食新鮮既魚生飯, 有帆立貝,甜蝦,蟹肉絲同海膽樣樣都好新鮮喔, 海膽更加冇臭腥味望到都想食多次呀
今日同個日本客黎呢間香港第一間沖繩居酒屋食
其實我連沖繩都未去過😂😂
但有個日本人介紹實冇死既
餐牌如下

野食款食好多,有好幾頁呀
雖然佢價錢有d貴 但睇哂成個picture就覺得好值得
仲有一些promotion,晚上黎都好抵喎

位置都算闊落 而且午餐人數都唔係好多,可以大聲談天
講下主角先

首先佢有送兩隻生蠔配上柚子醬

性價比好高,而且佢好新鮮,完全冇腥味哦

我叫左個豬手烏冬配餃子🥟
有小食既醃黃蘿蔔,又有沙律, 同埋勁滑既蒸蛋
一個女仔係食唔哂 但係全部都富有日本風味,好正

而我同事就食新鮮既魚生飯, 有帆立貝,甜蝦,蟹肉絲同海膽
樣樣都好新鮮喔, 海膽更加冇臭腥味
望到都想食多次呀

2019-02-21 330 浏览
尖沙嘴都可以食到不錯沖繩菜,宴係我朋友介紹去食,佢話食物好,地點又方便!其實裝潢係好日本feel!宴的裝修跟日本居酒屋一樣,主要以二人和四人枱為主,如人多的話餐廳裡也有張可以容納十人的枱。 宴主打沖繩地道料理,有很多不同款式的魚生、壽司和燒物可以選擇,本人對魚生興趣不大,所以試了比較多的燒物。苦瓜炒蛋係沖繩一定要食!因為d苦瓜一d都唔苦,連我呢個平時唔食苦瓜都覺得不錯!個人推薦他們的鵝肝雞翼比較特別、鵝肝足料,鵝肝香氣四溢!和牛炒飯也做得乾身,味道好吃。很多朋友推薦的花生豆腐個人就覺得味道不夠(本人重口味),不過質地幾特別可以一試。來晚餐的朋友建議第一輪就叫畢食品,整體來說食物不錯,值得一試。

個人推薦他們的鵝肝雞翼比較特別、鵝肝足料,鵝肝香氣四溢!

和牛炒飯也做得乾身,味道好吃。

2019-01-31 607 浏览
其實呢間鋪係有單點食品,但係我太想食松葉蟹&宮崎和牛,所以order左$598 火鍋放題套餐,重點 (松葉蟹、宮崎和牛、沖繩豬)係任食。不過店内有規矩,食物要先食完才會上另一碟,不可浪費食物。套餐包括有前菜,少少刺身,入口即溶宮崎和牛,油香豐富沖繩豬肉質鮮甜飽滿嘅松葉蟹可以凍食或熱食,仲有非常新鮮蔬菜盤貪心嘅我仲另外加錢order左北海道生蠔 & 燒帶子,桃味啤酒,食到尾粥底都食唔哂。。總結: 每款食品都非常新鮮,只係火鍋湯底略為咸少少,我認為絕對可以再幫襯!

不過店内有規矩,食物要先食完才會上另一碟,不可浪費食物。

套餐包括有前菜,少少刺身
入口即溶宮崎和牛,油香豐富沖繩豬

肉質鮮甜飽滿嘅松葉蟹可以凍食或熱食
,仲有非常新鮮蔬菜盤

• 北海道生蠔
  • 燒帶子
  • 套餐内蔬菜
  • 宮崎和牛
2019-01-17 643 浏览
公司附近食lunch 😆叫左個吉列豬排定食,又好幾食啵👍🏻仲要而家跟餐送一隻日本生蠔忍唔住叫多幾隻來食120蚊有6隻呀🤭🤭抵食啦!好滿足!呢度又有WiFi ,又好服務!下次同班同事一起食先😎😎
公司附近食lunch 😆

叫左個吉列豬排定食,又好幾食啵👍🏻
仲要而家跟餐送一隻日本生蠔

忍唔住叫多幾隻來食
120蚊有6隻呀🤭🤭
抵食啦!好滿足!

呢度又有WiFi ,又好服務!
下次同班同事一起食先😎😎

2019-01-17
2019-01-17 541 浏览
在Facebook 看到金馬倫道En 午餐有一個北海道生蚝附上看看他們的午餐並不貴廚師鮮製生蚝啫哩甜甜滑滑中和一下海洋生蚝那個鹽味鹹味生蚝超級鮮美怪不得花名叫北海道牛奶真名不虛傳而且宮崎和牛仍在半價優惠一來一往可試吃北海道鮮蚝同女朋友再來吃一個吉列日本豬排午餐108$豬排分量大質素高差不多入口溶化炸到外脆內軟最重要少油全部套餐包配送面豉湯什菜沙拉蒸水蛋一碗樣樣精巧 配合餐具感覺好像在京都古城午餐可惜沒有熱咖啡自己叫一個芝麻雪糕好吃到痺非常優質雅緻的風情午飯白飯也屬上線粒粒晶瑩雪白少見的本領
在Facebook 看到金馬倫道En

• 北海道生蚝
  • 宮崎和牛
  • 芝麻雪糕
2019-01-14 704 浏览
朋友慶祝生日來到宴 居酒屋,難得來一次日式火鍋放題,小妹其實好怕食放題,因一般的放題都是重量不重質,食材不會太新鮮味道也是平平😥 但今次的確改變到我的想法!一入門已經覺得去到日本一樣,有下班小酌一杯的居港日本人加上牆上貼滿啤酒的海報,十足日本居酒屋「大滿足火鍋放題」宮崎和牛,沖繩豬肉和松葉蟹任食!(店家規則)完成一盤才會補充一盤,記得不要浪費,量力而為!先會來三點沖繩冷點同三點刺身拼盤,會按照時令而有不同,全部都係水準之作鍋底也分為兩邊,一邊是醬油建議牛肉及豬肉,一邊是清湯建議蟹肉,蔬菜和豬肉醬汁也分3種!有酸汁-和牛用,蟹醋-松葉蟹用,芝麻醬-豚肉和蔬菜用松葉蟹-因爲已經煮熟可凍食和放到火鍋裡,小妹喜歡熱食,原條吃蟹棒就是爽!宮崎和牛-都有2個部位有肩位和腩位,個人覺得腩位入口即溶,幸福幸福沖繩豬肉-前2位主角實在太強大,顯得豬肉不太特別當然也有野菜,豆腐,菇類任食,還有日本粉絲吸滿湯底,正最後有烏冬和日本米粥,識食一定食日本米粥用清湯底煮粥加上蛋花紫菜,每啖都是蟹肉的味道甜品是自家製綠茶雪糕,不過不失食材新鮮,服務細心良好,一定會再回顧!

「大滿足火鍋放題

宮崎和牛,沖繩豬肉和松葉蟹任食!
(店家規則)完成一盤才會補充一盤,記得不要浪費,量力而為!

沖繩豬肉-前2位主角實在太強大,顯得豬肉不太特別

當然也有野菜,豆腐,菇類任食,還有日本粉絲吸滿湯底,正

甜品是自家製綠茶雪糕,不過不失

食材新鮮,服務細心良好,一定會再回顧!
2019-01-11 580 浏览
第一次食以牛,豬,蟹為主的任食火鍋放題。食材來至宮崎牛肉,沖繩豬肉和松葉蟹前菜有三小碟,淹苦瓜口感不錯,小小苦和甘。刺身夠鮮。宫崎牛雪花分佈,靚到忍唔住,放落鍋幾秒,入口即溶。冲繩豬腩片肥瘦適中,好有口感。愛吃蟹的我,見到二話不說不停吃,蟹腳非常厚肉,肉質鮮美。還有蔬菜都是任食最後侍應叫我們將餘下蟹身刪肉用來煮粥,鲜甜到。。甜品是綠茶雪糕隨了美食外,餐廳環境不錯,清潔整齊坐位舒適,服務員非常有水準大部份能以流利日語,英語和客人溝通。其中有一位男服務員非常有禮,招呼周到,整體用餐氣氛非常好。

前菜有三小碟,淹苦瓜口感不錯,小小苦和甘。刺身夠鮮。

宫崎牛雪花分佈,靚到忍唔住,放落鍋幾秒,入口即溶。

冲繩豬腩片肥瘦適中,好有口感。

愛吃蟹的我,見到二話不說不停吃,蟹腳非常厚肉,肉質鮮美。

還有蔬菜都是任食

最後侍應叫我們將餘下蟹身刪肉用來煮粥,鲜甜到。

甜品是綠茶雪糕

。其中有一位男服務員非常有禮
,招呼周到
,整體用餐氣氛非常好。
2019-01-07 414 浏览
一行4人來到尖沙咀開會, 見到"宴"有午市定食, 和牛牛扒半價, 即刻上去試一試!唔洗等就有位, 同店員傾下計, 先知Lunch 響1月2號先開始店員仲話今個月每一日都有一款定食半價, 而今日係"特上宮崎和牛牛扒定食$218" 半價, 即$109就食到!和牛牛扒有呢個價錢真係好抵食, 不過個汁好似濃左啲, 要夾埋白飯一齊食先得。  宮崎和牛石頭鍋超驚喜!醬汁mix埋熱辣辣既和牛, 大家都食到停唔到口, 完全忘記食壽司。

特上宮崎和牛牛扒定食

宮崎和牛石頭鍋超驚喜!
宮崎和牛石頭鍋定食

是日精選壽司定食(配迷你烏冬)
滑蛋琉香豚吉列豬扒丼定食
2019-01-07
特上宮崎和牛牛扒定食
宮崎和牛石頭鍋定食
是日精選壽司定食(配迷你烏冬)
  • 宮崎和牛石頭鍋
2019-01-04 328 浏览
金馬倫道的宴日本人沖繩霸氣料理今年開始做午餐竟然有半價和牛如此燒和牛109$真正抵到爛原本218$特上宮崎和牛排原價晚餐都大把人吃可能當作宣傳吧⋯⋯說明一日只十份兩個人加入一個刺身套餐280$ 一set 淨係兩片超級拖羅已經盡得我們的心真的入口即溶化講多會滯食入口最實際超強和牛燒肉兩塊日本人深海魚鮮甘香彈牙找回以前的奢華口感食出滋味⋯⋯只遺憾,這裡沒有咖啡餐不包飲也沒甜點雪糕-?自己點,40$一個美中不足今方信!
金馬倫道的宴

兩塊日本人深海魚鮮
甘香彈牙
找回以前的奢華口感
食出滋味⋯⋯

只遺憾,這裡沒有咖啡
餐不包飲
也沒甜點
雪糕-?
自己點,
40$
一個
美中不足今方信!
2019-01-04
  • 和牛宮崎
  • 刺身套裝
  • 拖羅
2018-11-10 1220 浏览
朋友愛好食牛食蟹,介紹呢間高質素火鍋放題,任食宮崎和牛、沖繩豬肉同松葉蟹,加埋任食蔬菜,雖然款式唔多,但勝在質素高,食到唔想停,非常滿足! 首先係每人一碟三點刺身加三點前菜,刺身新鮮,前菜開胃!特色啤酒,有桃、梅酒同Lime唔想飲酒嘅話可以揀梳打跟住係蔬菜盤宮崎和牛沖繩豬肉松葉蟹和牛同豬肉超級軟滑,非常好味,松葉蟹肉鮮甜,好食到停唔到,好彩係放題任食,可以食到夠為止! 最後當然唔少得甜品,為美味嘅晚餐畫上句號。

首先係每人一碟三點刺身加三點前菜,刺身新鮮,前菜開胃!

特色啤酒,有桃、梅酒同Lime

唔想飲酒嘅話可以揀梳打

跟住係蔬菜盤

宮崎和牛

沖繩豬肉

松葉蟹

最後當然唔少得甜品,為美味嘅晚餐畫上句號。
2018-11-09
  • 沖繩豬肉
  • 和牛
2018-09-14 1717 浏览
放題的世界五花八門,什麼類型的主題都有,但香港人最愛都離不開蟹腳、牛同生蠔等食材。今次試這個放題可算是貴精不貴多,非常合朕口味。180分鐘任點,盛惠每位$598+10%。眼見很多辦公室一族、兩三知己及情侶光顧,環境乾淨,坐得也舒服,可以靜靜地聊下天。還見到很多檯客人都是日本人,是不是特別地道就不得而知。主食有沖繩豚肉、宮崎牛肉及松葉蟹。另外還有烏冬、野菜拼盤同日本米粥以供選擇。當你選了這個套餐,他們會為你介紹各款醬汁及問你需不需要以半價享用其他海鮮。由於這是第一次來試試水溫,我們沒有單點其他東西了。前菜有幾件刺身及一些醃製的小食,酸酸的,十分醒胃。太懶了,一張相完整地交代了我全晚放了什麼進肚子。松葉蟹:很鮮甜,蟹腳不算很厚,很容易剪開進食。我一個人吃了10隻左右。沖繩豚肉:本人不是很愛吃豚肉,但這個也讓我心動了,薄薄的一塊又一塊緊接著放入嘴巴。點了醬汁後,更能突顯豚肉的香味。宮崎牛肉:這是我最愛,非常重油香,輕輕放進熱鍋,8-10秒已能放入嘴巴。油脂甘香,有入口即溶的感覺,那陣油香的滋味於舌尖縈迴,讓人特別滿足。

前菜有幾件刺身及一些醃製的小食,酸酸的,十分醒胃。
太懶了,一張相完整地交代了我全晚放了什麼進肚子。
2018-07-30 1604 浏览
呢間上樓既日本火鍋放題 真心唔錯價錢都唔平 一個人都要598 (前菜$20 野飲唔包)再加一環境都幾有氣氛 有半開放式既 榻榻米 又有bar 枱 同正常餐廳既setting 有好多日式擺設我地兩個人 無book 位就安排左坐bar 枱食物前菜 冷盤3款小食 無咩食好多想留肚食主角仲有sashimi 食下都幾開心 另外有幾隻sauce 點蟹 點肉 點菜 主角 任食既松葉蟹 可冷 可熱食🦀有d蟹腳比較乾身 有d 都幾鮮甜 唔錯 沖繩和牛 🐂比較簿身 同細塊 但食落 油脂味都唔錯 比起肥牛好味好多 我地叫左3次加單 每碟都唔同紋理 細細塊食好多塊先飽 好味沖繩豚肉 🐖好肥 又好簿身 唔錯既 配菜 🥦菠菜 好味 至於豆腐 冬菇 等等 都一般甜品🍧抹茶雪糕茶味唔算好濃 但雪糕都幾滑既 唔錯 飲品我地前後叫左3杯 regular 既啤酒 送打邊爐一流🍻可以再試埋單1千5百幾
呢間上樓既日本火鍋放題 真心唔錯
價錢都唔平
一個人都要598 (前菜$20 野飲唔包)
再加一

都幾有氣氛 有半開放式既 榻榻米