宴 尖沙咀

EN Tsim Sha Tsui
2019-03-07 177 浏览
搭𨋢一出黎就見到沖繩嘅日本和風裝飾設計,一入到去,人唔太多,侍應特意將客人分開,唔洗全部都堆喺一個區域度。我地叫左松葉蟹棒卷,和牛炒飯,青酒煮大蜆,鹽燒豬手。叫咗野無耐,聽到把好熟識嘅笑聲!原來係鄭欣宜,連明星都黎食,感覺好有信心會有一餐好嘅。野食未到就先食前菜。呢個前菜有啲酸酸地嘅青瓜,幾開胃,仲有啲八爪魚,佢並唔係普通八爪魚仔啊。先上嘅係松葉蟹棒卷,看似係普通嘅蟹柳卷,但用蟹棒做,鮮味啲,同埋唔會好似蟹柳咁實肉。和牛炒飯好食,炒飯粒粒分明,仲要啲和牛係炒得剛剛好,唔太熟,唔太硬。青酒煮大蜆係明乎其實嘅大蜆呀,因為隻隻大蜆都厚肉架!即使慢慢食,酒香嘅味仲喺度。最後上菜嘅係鹽燒豬手。我好喜歡呢個豬手。佢嘅外層炸到脆一脆又鬆化,但內裡嘅仲保流住豬手嘅膠質,可謂外脆內軟。呢度嘅侍應都幾細心,見到我地隻碟快滿骨就已經幫我地換。
我地叫左松葉蟹棒卷,和牛炒飯,青酒煮大蜆,鹽燒豬手。

呢度嘅侍應都幾細心,見到我地隻碟快滿骨就已經幫我地換。
2019-02-28