2021-10-07 129 浏览
Lunchtime 燒肉癮起?安平燒肉有設午飯提案幫到手🙃今日同同事兩個一齊係荃灣分店開餐啦🍴午餐有3種款揀,限時60分鐘💁🏻‍♀️剛剛好!難得同事做老闆即時食最豪果個餐🤪$188/set 另加一服務費包澳洲M5和牛(3片)安格斯牛板腱(3片)鹽燒牛舌(3片)美國一口牛(3粒)一盤新鮮既靚牛擺好就放係面前,而餐桌提供唔同醬料按自己喜好配搭!由於d牛新鮮所以燒一陣已經食得嫁啦!咪以為咁樣擔心唔夠飽啦🤪因為有自助吧可以拎蔬菜黎燒!仲有湯品同櫻花蝦拌飯任盛👍🏻而且飲品區又係超多野飲!冷泡茶係我最愛推介!不過lunchtime要把握時間,最好就係先同朋友分好工拎野就品驚唔夠時間食啦!
Lunchtime 燒肉癮起?安平燒肉有設午飯提案幫到手🙃

$188/set 另加一服務費包
澳洲M5和牛(3片)
安格斯牛板腱(3片)
鹽燒牛舌(3片)
美國一口牛(3粒)

而且飲品區又係超多野飲!冷泡茶係我最愛推介!

2021-10-07 84 浏览
安平燒肉向來都好受歡迎 呢暐終於嚟一試研究 我哋選咗任食M5澳洲牛個餐 除咗有靚牛食 當中最鐘意澳洲m5牛同佢荃灣店限定既牛舌心 另外仲有好多選擇 除咗牛豬雞之外仲有好多小食 同海鮮 海鮮我最鍾意佢個燒扇貝 大大粒爽彈滑 小食送啤酒 最欣賞佢呢度有燒雞泡魚乾好香口例如唔少台灣小食都可以起呢度食到 當中最欣賞佢個鴨舌同炸花枝排 兩樣都幾好味㗎佢哋除咗汽水之外仲有自家茶飲 更開心既係佢飲品方面仲有埋香港小見既台灣包裝飲品 好似麥香紅茶 掛住台灣可以嚟一解思鄉情懷

• 雞泡魚干
  • 澳洲M5和牛
  • 牛舌芯
2021-10-05 88 浏览
今次我地去食左澳洲M5 和牛120分鐘吃到飽😝一坐低,侍應就好快手咁上咗一盤小食,包括有酥炸秋葵同埋蕃薯仔,同埋一盤嚴選牛舌芯經燒過後嘅牛舌芯,食落都好彈牙🥰之後我地都試左好多款唔同的肉,包括澳洲M5 和牛、安格斯牛小排、SRF牛肩胛肉等等😋整體上肉類的表現都好出色,食落幾軟熟,無筋嘅,好易入口🤩除咗肉類之外,我哋都叫咗海鮮,好似有蝦同、扇貝、燒魚腹✨其中我地好欣賞燒魚腹,因為佢嘅醬汁好惹味同埋肉質肥美飲品方面,我地專登左百香果綠茶,第一啖飲落去係百香果的酸味,之後有綠茶的回甘,幾好味🥳最後,緊係唔少得食埋haagen-Dazs 先走啦整體上,今次的用餐體驗好好,食物質素唔錯,上餐速度好快呢☺️
今次我地去食左澳洲M5 和牛120分鐘吃到飽😝

經燒過後嘅牛舌芯,食落都好彈牙🥰

整體上肉類的表現都好出色,食落幾軟熟,無筋嘅,好易入口🤩

除咗肉類之外,我哋都叫咗海鮮,好似有蝦同、扇貝、燒魚腹✨
其中我地好欣賞燒魚腹,因為佢嘅醬汁好惹味同埋肉質肥美

最後,緊係唔少得食埋haagen-Dazs 先走啦
2021-10-03 59 浏览
今次夜晚過到嚟,六點前就入座,因為驚要排隊😂😂六點前入嚟,其實已經有好幾台客人,好彩唔使排隊,今次叫咗最貴嘅套餐,決定一試就要試最好!一開始每人有兩條牛舌心,其實我覺得正正常常冇乜特別。跟住之後嚟嘅牛全部都好好食,唔會話淨係第一輪嘅牛先好食呢一個情況出現!另外出邊仲有自助區,可以拎嘢飲同埋蔬菜,仲有飯同埋湯。不過嚟到呢度當然瘋狂食肉!至於熟食方面,個人認為冇乜特別,蜆有d沙🙈最後甜品有哈根大師雪糕,或者檸檬愛玉!揀咗後者,好好食
今次夜晚過到嚟,六點前就入座,因為驚要排隊😂😂

一開始每人有兩條牛舌心,其實我覺得正正常常冇乜特別。

至於熟食方面,個人認為冇乜特別,蜆有d沙🙈

最後甜品有哈根大師雪糕,或者檸檬愛玉!揀咗後者,好好食
回到主場的荃灣,太太這一次成功預訂到安平燒肉的晚餐,由於很多朋友都預約不到,當然不能錯過這個機會位置(9/10):位於荃灣飲食地標的大鴻輝中心,由港鐵荃灣站B1出口步行約8分鐘,沙咀道附近有多條巴士及小巴線環境(9/10):餐廳面積大,通道闊,空調充足而抽風系統好,另設有醬料、飲品及米飯餐湯自取區,環境乾淨舒適服務(9/10):牛大人集團一向出名服務好,這裡同樣有細心的侍應介紹醬料,會主動幫忙換烤盤及收拾碗碟,同時餐廳設口罩袋及消毒潔手液,服務到位食物(9/10):餐廳設有四款套餐,當然越貴可以食到越好的食材,但其實選第二的安格斯套餐已有大量選擇,且性價比較高澳洲M5和牛吃到飽套餐 ~ $358/位(晚上7點半前離座)熟悉的安平燒肉,方便的QR碼下單,既方便亦快捷,簡單介紹一下我們品嘗過的食物:澳洲M5和牛吃到飽澳洲M5和牛肩胛肉~油香嫩滑,燒過後有入口即溶的口感安格斯牛小排~牛味香濃,肉質細緻爽彈虎蝦~新鮮爽滑,味道鮮甜燒帆立貝~每次必點,鮮味而肉嫩雞泡魚干~燒過後軟滑而香甜,配合美乃滋味道更甜美SRF極黑牛吃到飽三角牛肩肉~這次竟沒有最愛的SRF極黑牛板腱,只好改點油脂香鮮甜的牛肩

澳洲M5和牛及安格斯牛小排
澳洲M5和牛吃到飽
澳洲M5和牛肩胛肉~油香嫩滑,燒過後有入口即溶的口感

安格斯牛小排~牛味香濃,肉質細緻

爽彈虎蝦~新鮮爽滑,味道鮮甜

帆立貝
燒帆立貝~每次必點,鮮味而肉嫩

雞泡魚干~燒過後軟滑而香甜,配合美乃滋味道更甜美

三角牛肩肉
SRF極黑牛吃到飽
三角牛肩肉~這次竟沒有最愛的SRF極黑牛板腱,只好改點油脂香鮮甜的牛肩肉

烤金錢牛肚~金錢肚燒後結實爽口,肉藏味更香

麻辣一口鮮貝~麻辣辣香惹味,燒過後很香

安格斯嫩牛吃到飽
黑椒洋蔥牛舌~香氣撲鼻,牛舌既滑且香

墨魚香腸~墨汁色香味俱全,燒後香脆鮮味

金錢肚、雞泡魚干
原住民鹽燒豬肉吃到飽
豬大腸~大腸味濃而且夠乾淨衛生

起司鵪鶉蛋~混合了芝士及鵪鶉,味道香濃甜美

台灣夜市小食
黃金鮮泡菜~黃金醬醃泡菜,香濃而味美

安平炸柯卷~蠔仔香脆可口

懷念鹽酥雞~鹽酥雞香脆肉嫩

澎湖花枝排~很香的墨魚煎餅

冬瓜茶及百香果綠茶
台式飲品
冬瓜茶~上次在牛大人試過18+冬瓜茶,還是香甜的冬瓜茶較適合

百香果綠茶~百香果甜配上綠茶清香

自取飲品區
有罐裝及紙包飲品自取,亦有幾款自家製的台式冷泡茶。另外有熱的冬瓜茶及無糖綠茶供選擇

自取蛤蜊湯及滷肉飯
其他
自取區有蛤蜊湯及滷肉飯提供,另外亦有不少蔬菜、丸類、餃類等可自取,選擇不少

甜品
每次最喜歡的項目,唯雪糕只有三款口味,我們再一次選了朱古力及曲奇味的Häagen-Dazs雪糕,果然經典就是好

菠蘿
整體而言,安平燒肉每一次也不會讓人失望,這次較可惜是船期原因少了最愛的SRF牛肉,不過整體水平仍然很高,能訂到位實在不能錯過

🌺安平燒肉
冬瓜茶及百香果綠茶
自取蛤蜊湯及滷肉飯
菠蘿
2021-09-28 113 浏览
安平燒肉第一次食有啲期待,5點食到7點,用qr code落單叫嘢食今日食 澳洲m5和牛吃到飽 $358呢度啲牛會放返個標簽話比你知邊隻牛打邊隻打 唔會食完都唔知係邊種,啱食可以再叫過。上菜速速度正常,唔會漏單最好食係m5和牛,牛小排都好好食~佢有好多小食,乾拌麵,鹽酥雞,炸蕃薯條,墨魚餅,全部都正常質素,唔會伏。另外一仲有4條牛舌芯(非任食),好好味飲品種飲好多 有枝裝冷泡茶 冬瓜茶同各種汽水。最後仲有雪糕或者愛玉甜品比你食 正安平燒肉 (荃灣)荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓
安平燒肉
第一次食有啲期待,5點食到7點,用qr code落單叫嘢食
今日食 澳洲m5和牛吃到飽 $358
上菜速速度正常,唔會漏單
最好食係m5和牛,牛小排都好好食~
另外一仲有4條牛舌芯(非任食),好好味
飲品種飲好多 有枝裝冷泡茶 冬瓜茶同各種汽水。
最後仲有雪糕或者愛玉甜品比你食 正

安平燒肉 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓
2021-09-26 107 浏览
食燒肉最要夠時間燒,有靚牛肉。我發現了這間安平燒肉,幾啱我心水。餐廳座位寬敞,又有卡位,空間感大。如果 Like 佢地社交平台專頁,重會送特飲。食品方面,有海鮮,牛肉及豬肉選擇。大大隻海蝦及元貝,見到都流口水👍🏻加點鹽去燒,味道更佳。牛肉方面,根據你選擇的套餐,有相應的選擇。澳洲M5和牛及安格斯牛小排我最鍾意。M5和牛有口即溶的感覺,又不失牛味👍🏻安格斯牛小排比較有口感,牛味亦濃。兩種牛手肉我都食咗好多😋當然,其他牛肉都不差,例如有三角牛肩肉,極黑牛板鍵等等,質素都唔差👍🏻如果大家歡意食牛舌,不能錯過佢地啲牛舌,大大塊。牛舌比較有咬口,配上燒肉醬汁,無得輸👍🏻飲品方面,餐廳都算多選擇,有多種凍茶,汽水,一路食一路飲,最好不過。鍾意食燒肉嘅朋友,可以一試👍🏻

餐廳座位寬敞,又有卡位,空間感大。
如果 Like 佢地社交平台專頁,重會送特飲。

安格斯牛小排比較有口感,牛味亦濃。兩種牛手肉我都食咗好多😋

鍾意食燒肉嘅朋友,可以一試👍🏻
大鴻輝的晚上非常熱鬧,而17樓的安平燒肉更是座無虛席六點來到才能不用等位就入座呢~一般的和牛燒肉任食,第一輪好漂亮,但到最後一輪通常褪色甚多,但安平竟完全沒這問題!難得來到不用等位,於是點了澳洲M5級和牛,絕無後悔澳洲M5和牛,牛三角,安格斯牛小排,這幾款的油花比較重 大火一燒就可以上桌,而且油花多,入口即溶之餘還可以助燃呢!SRF極黑牛,牛腹,牛舌,牛板鍵,牛肚這一些則比較重牛香,瘦肉比例較高,肉質同樣不會鞋,快燒就非常好吃豬五花,杜洛克豬肉眼,梅花豬,全部都帶適度油花,入口豬肉香,不會只偏重脂香,非常平衡海鮮中的蝦,扇貝,絕對沒有雪藏日久的感覺,依舊帶有一些鮮味!雞翼,雞腿肉入口JUICY好吃,不過要細火慢煎,醃得相當入味青口爽口,醃得入味,只要在水份收乾前上桌,也是不錯番茄汁扇貝,味道帶點酸辣,有趣的口味外面的餐茶你以為會很甜?甜度極低!好好喝!會越煮越漲的麻糬,超有趣的玩法,不過味道缺缺,沾沾鍊奶就好吃了~屏東燒魚腹超肥美的魚腹!魚油豐富好好吃!外面自助區也有不少的菜類可以吃,不妨去拿幾件呢醬汁之中台灣滷水汁甜甜的,加上櫻花蝦仔超惹味喔!最後的檸檬愛玉是很解膩,不過就有點太多珍
大鴻輝的晚上非常熱鬧,而17樓的安平燒肉更是座無虛席
六點來到才能不用等位就入座呢~

難得來到不用等位,於是點了澳洲M5級和牛,絕無後悔

澳洲M5和牛,牛三角,安格斯牛小排,

SRF極黑牛,牛腹,牛舌,牛板鍵,牛肚

青口爽口,醃得入味,只要在水份收乾前上桌,也是不錯

番茄汁扇貝,味道帶點酸辣,有趣的口味

外面的餐茶你以為會很甜?甜度極低!好好喝!

屏東燒魚腹

超肥美的魚腹!魚油豐富好好吃!

外面自助區也有不少的菜類可以吃,不妨去拿幾件呢

醬汁之中台灣滷水汁甜甜的,加上櫻花蝦仔超惹味喔!

最後的檸檬愛玉是很解膩,不過就有點太多珍珠,太飽肚了!
题外话/补充资料: 侍應換碟,上菜,招待的速度,禮貌都十分好 在人流超多的放題店之中,實屬非常難得!
2021-09-24 62 浏览
除左日式、韓式燒肉,原來仲有台式燒肉架。餐廳係大鴻輝中心,完全就係一個荃灣美食嘅坐標呀!我哋今次食嘅係澳洲M5和牛餐,牛肉質素無得彈呀!肉類先送上限量嘅牛舌芯係非常美味,口感十足,唔會過油。我哋接近嗌左所有牛肉試下咁,當中就以M5和牛、安格斯牛小排、牛腹肉、牛舌最為出色。牛肉唔會過肥,牛味不錯。不論係單食,定係點醬,包生菜都好好味!海鮮類帆立貝大大隻,有黑椒調味,非常新鮮!而海蝦嘅份量十足,完全係驚喜呀。麻辣鮮貝味道惹味,帶點麻勁。其他甜不辣都幾好食架,而菠蘿更加係必食嘅!黃金泡菜味道特別,忍唔住叫左幾次。最尾仲有甜品食,檸檬愛玉係市面上比較少見,酸酸甜甜,正!

肉類

海鮮類

其他
2021-09-24 80 浏览
同好耐冇見好耐冇見嘅舊同學一齊去食燒肉,但係佢介紹我去食呢一間。我哋訂位都要提早一個禮拜上網訂。去到之後準時入座,我哋叫既燒肉都幾好食唔錯,唔會話一下有雪櫃味,佢哋上菜都好快手又唔會漏單,我個人比較鍾意食牛舌多啲,唔會好鞋都唔會好韌。 其他肉都唔錯食落去有都多汁,唔會話好乾咁樣。 最搞笑係我哋完全唔記得咗,去出去攞菜式同埋我除咗針嘢飲,勁搞笑😂 唔怪得啲侍應望住我哋。食到7788差唔多飽嗰時,先發現原來啲菜啊嘢飲呀同湯係出邊😂 間鋪佢就會好準時叫我哋交枱,連1分鐘都唔會遲,總括嚟講食物質素都唔錯

一年容易又中秋,年尾又到清假嘅時候,除咗中秋翌日假,當然唔執輸放多一日。而平日放假一大好處,之前係幫襯人氣餐廳個陣唔使等得咁辛苦,都容易預約好多,五點左右到安平燒肉荃灣店都唔使點等。第一次幫襯位於荃灣嘅安平燒肉,整體裝修同環境同旺角店類似,卡位都係非常闊落。設有自助區同飲品區,印象中旺角店自助區比荃灣店選擇多啲,希望之後荃灣店都可以增加多啲自助美食;飲品區一如既往焦點都係台式冷泡茶,不過我對冷泡茶興趣不大,所以揀咗台灣經典嘅蘋果西打,尺寸迷你,對於我呢啲鍾意試多幾款飲品嘅人而言就啱啱好。安平燒肉作為牛大人火鍋姊妹店,我最欣賞安平嘅一點係每款肉會加上肉類名稱,方便大家分辨食緊邊款肉,想encore邊款肉都話咁易。今次揀咗最貴嘅澳洲M5和牛放題套餐,重點當然落係和牛,分別點選咗澳洲M5和牛肩胛肉、秘制牛肋條、三角牛肩肉、SRF極黑牛黑椒、洋蔥牛舌、安格斯牛小排、厚切上選牛腹肉同安平私房牛腹肉。個人比較深刻印象嘅有牛肋條同牛舌,牛肋條非常多汁,牛味亦突出;細細塊嘅牛舌則咬落爽口輕盈,配上紅洋蔥同黑椒配料一齊食,微辣口感更大有驚喜。點解仲會奉送一碟睇落好似午餐肉條嘅牛舌芯,肉質偏向油脂豐盛,食

點解仲會奉送一碟睇落好似午餐肉條嘅牛舌芯,肉質偏向油脂豐盛,食落軟腍、油香滿溢。

其餘燒肉配料叫咗老虎雞翼、安平私房雞翼、三杯雞、豬大腸、奶油金菇、起司鵪鶉蛋、烤中卷、薑汁梅花豬、台灣小枕頭(麻糬)同雞泡魚干,大部份都幾推薦。雞翼都係單骨雞翼,識落勁方便又易燒,安平私房雞翼其實等於孜然(土匪)雞翼,燒得好嘅話肉質會好惹味香嫩;烤中卷亦有驚喜,魷魚軟韌易咬。

最正當然係台式燒肉獨有嘅台式夜市小食系列,今次試咗澎湖花枝排、懷念鹽酥雞、安平炸蚵卷同梅山酥炸薯。個人最鍾意花枝排同鹽酥雞,軟韌嘅花枝加上黃芥末,入口惹味。

自助區選擇唔太多,主要揀咗蔬菜同台式香腸。推介多汁嘅翠玉瓜、鮮甜燒菠蘿同香氣十足嘅台式香腸。

後來加點咗一杯百香果綠茶,本身驚有啲伏嘅配搭又出乎意料地好飲,酸酸地又開胃嘅百香果配上回甘綠茶,茶味清醇,甜度唔太高,推薦大家一試。

甜品同牛太人一樣,都係每人可以點選一款,今次試咗曲奇雪糕同檸檬愛玉。充滿台式風味嘅檸檬愛玉估唔到細細碗都幾足料,有菠蘿粒、珍珠、椰果同愛玉四款配料,食落清爽唔太甜。
2021-09-23
2021-09-20 192 浏览
一向對”吃到飽”的感覺,都不會抱太大期望!今天光顧安平燒肉也是平常心,重點和朋友在舒適的環境聚餐就好了!⭕️感覺良好的👍1️⃣環境裝修舒服,用餐枱面寬敞,餐廳光線充足,亦有燈籠🏮作點綴!滿意👍2️⃣食物如網上熱點的🦐蝦和帆立貝新鮮,澳洲M5和牛套餐,🐮部位不過不失,這個價錢的基本質素,亦有進步空間!3️⃣最滿意的$48任飲🍺Suntory The Premium Draft新鮮👍❌感覺難受的😵‍💫1️⃣侍應們沒有積極的態度招呼客人,由接待的😒帶位的😒點餐指引的😒都沒有介紹,員工已經帶上口罩,說話時應大聲點及給客人手勢指引💁2️⃣安排好座位後,侍應便走開了,因為我們是第一次光顧,所以不知如何選擇食物?飲品區在那?舉手找侍應時,他只回應一句😒掃QR code !沒有表情😡沒有眼神👁沒有下一句。。。便走開了!3️⃣侍應送餐時,亦只會將食物和飲品放到枱的最邊緣,亦沒有說明食物應如何燒烤及應如何控制時間,便走開了!整體來說!要做到台灣燒肉店的吃到飽感覺,不只在環境裝修佈置和食物質素上,員工的服務態度也非常重要,我們吃完後只有同一感覺,這𥚃的運作模式可換成智能機械人了!
一向對”吃到飽”的感覺,都不會抱太大期望!

⭕️感覺良好的👍

❌感覺難受的😵‍💫

之前期待左好耐去尼間燒肉,因為佢係和牛,其他地方好少提供和牛。係個menu見到有好多嘢食揀👍🏻牛類、豬類、雞類,海鮮類都有佢地既肉同油脂分布得好好,我最中意安格斯牛同三角牛肩肉,燒完唔會韌,我會點埋安平黃金醬同特調醬油,咁就perfect laa因為佢尼間係台式店,所以連甜不辣、鹽酥雞、小香腸個d都有,都幾有台灣風味。飲品種類都非常多,仲有d係佢地自家製既,我推介大家試飲個d最後食埋個Haagen Dazs 就好滿足佢地既環境都幾整潔,坐得都舒服既。

飲品種類都非常多,仲有d係佢地自家製既,我推介大家試飲個d
最後食埋個Haagen Dazs 就好滿足

佢地既環境都幾整潔,坐得都舒服既。
  • 冷泡茶
好耐無食安平燒肉啦, 於是就book左今晚同大食朋友仔一齊食🤣🤣 小妹book左1730早食早享受, 因為1930就開始爆滿, 所以建議食早d, 咁就無咁多人排隊拎野食! 今次都係揀左最貴嘅set, 因為咩都食到😝 🌟烤貝立貝上件擺左牛油, 燒起上嚟十分香, 肉質肥美, 調味適中🌟雞泡魚干口感煙煙韌韌, 佐酒一流!🌟菠蘿必食必食必食之一!!E到嘅菠蘿酸酸甜甜超多汁, 小妹都食左十件!!🌟澳洲M5和牛牛肩胛肉肉嫩鮮甜, 油脂多而且幾juicy, 配搭燒肉汁蔥粒同白飯, 經已令人胃口大開!🌟安格斯牛小排牛小排牛味濃郁, 口感軟腍, 油脂豐富🌟三角牛肩肉牛肩肉油脂甘香, 沾上檸檬汁食落更清新🌟烤豬肉乾燒豬肉乾超級香噴噴, 食落甜甜地幾惹味🌟爽彈虎蝦虎蝦肉質結實, 口感極爽彈, 鮮味十足

🌟烤貝立貝
上件擺左牛油, 燒起上嚟十分香, 肉質肥美, 調味適中
🌟雞泡魚干
口感煙煙韌韌, 佐酒一流!
🌟菠蘿

🌟澳洲M5和牛牛肩胛肉
🌟安格斯牛小排
牛小排牛味濃郁, 口感軟腍, 油脂豐富

🌟三角牛肩肉
牛肩肉油脂甘香, 沾上檸檬汁食落更清新

🌟烤豬肉乾
燒豬肉乾超級香噴噴, 食落甜甜地幾惹味

🌟爽彈虎蝦
虎蝦肉質結實, 口感極爽彈, 鮮味十足

2021-09-14
2021-09-19 81 浏览
識食一定揀✨澳洲M5和牛吃到飽套餐✨包含五款牛肉,主打嘅澳洲M5和牛肩肉,和牛片牛味重,雪花分怖均勻,油花四射。海鮮類除咗有鯛魚片、墨魚🦑,也有大大隻帆立貝、海蝦,入口Q彈,大隻啖啖肉,邊燒邊剪,好容易就熟了。仲有好多台灣夜市小食,鮮蚵卷、台灣小枕頭、士林香腸、鴨血、滷大腸滷牛肚、黃金泡菜等。連裝修都模仿夜市,周圍掛上黃色嘅燈籠,好特別!雖然我哋食足兩個鐘,但都唔食唔晒咁多款式,為有下回再encore☺️

識食一定揀✨澳洲M5和牛吃到飽套餐✨

連裝修都模仿夜市,周圍掛上黃色嘅燈籠,好特別!