2017-04-09 4389 浏览
之前已經聽友人講過銅鑼灣新開了一間日式釜飯專門店, 我也有興趣一試, 早前終於有機會去. 這裡釜飯的款式也有不少選擇, 還有蕎麥麵. 最後我選了期間限定蟹盛釜飯定食. 店員先奉上松葉蟹腳和松葉蟹天婦羅, 兩款食法. 松葉蟹腳的殼已整開, 只需要用附上的小匙羹便能整出蟹肉, 估不到有咁多蟹肉. 蟹肉夠鮮甜, 就咁食已好好味, 我也試了點醋, 我自己鍾意不點汁食. 松葉蟹天婦羅. 炸粉幾薄身, 一咬開外層夠鬆化, 啖啖肉. 兩款食法我也鍾意. 再來主角出場. 除了釜飯外, 還有松葉蟹茶碗蒸, 麵豉湯, 漬物和生果. 我先食松葉蟹茶碗蒸. 賣相好精緻. 蒸蛋時間控制剛好, 蛋夠滑身. 而且當中有一隻松葉蟹鉗, 特別鮮美. 一打開釜飯, 見到內裡有蟹肉蟹膏蟹籽. 食的時間先混合所有. 每一啖飯也包含了蟹肉, 蟹膏和卜卜脆的蟹籽, 多重口感. 飯的味道較淡, 卻能食出蟹的味道. 愛食飯焦的朋友, 可以等久一點時間才食, 這樣就能食到較有咬口的飯焦.

這裡釜飯的款式也有不少選擇, 還有蕎麥麵.

最後我選了期間限定蟹盛釜飯定食.

店員先奉上松葉蟹腳和松葉蟹天婦羅, 兩款食法.

松葉蟹天婦羅.

炸粉幾薄身, 一咬開外層夠鬆化, 啖啖肉.

兩款食法我也鍾意.

再來主角出場.

蟹盛
除了釜飯外, 還有松葉蟹茶碗蒸, 麵豉湯, 漬物和生果.

我先食松葉蟹茶碗蒸.

賣相好精緻.

一打開釜飯, 見到內裡有蟹肉蟹膏蟹籽.

食的時間先混合所有.

每一啖飯也包含了蟹肉, 蟹膏和卜卜脆的蟹籽, 多重口感.

飯的味道較淡, 卻能食出蟹的味道.

2017-04-08 313 浏览
係銅鑼灣行街都行到攰又唔知食乜好當然就要上一上OPENRICE睇下有咩好介紹啦所以我地黎到呢間餐廳,係食日式既傳統鍋飯想當年去過日本食過一次之後就好想再食到估唔到而家咁傳統既日本釜飯而家係香港都食到仲要係佢地做法同食法都好日本風堅係一人一鍋今次我揀左既係食奈良七盛釜($288), 佢係一個SET咁賣的, 除了個釜飯外, 仲包左有前菜,煮物,冷物,蒸蛋,味噌湯,沙律, 可說是SET餐包含的都很多元化係未食個釜飯之前, 店員很快就送上了前菜比我地食住先, 全部都好美觀, 唔講仲以為自己身處緊日本, 而我最鐘意既就係個蒸蛋, 好香蛋香味之餘, 亦都好足料, 因為除左有蛋同醬油之外, 佢仲有黑松露放係蛋上面, 而係蛋既入面都有好多唔同種類既配菜一齊去蒸, 例如有菇呀同嗚門卷等等, 都令到個口感唔差, 而且更加期待佢個釜飯食完大約5分鐘左右, 釜飯就上桌了, 上桌既時候鍋邊仍冒著煙, 相信係即叫即整的, 熱辣辣的釜飯上面放滿了主菜和配菜, 有蝦, 有鮑魚, 有香菇等等釜飯最美味的地方除了本身的飯香外, 最正就是在蒸的過程中, 飯會吸收哂食材既味道同精華, 使個飯變得更香甜同美味, 正正因為呢間店
係銅鑼灣行街都行到攰

又唔知食乜好當然就要上一上OPENRICE睇下有咩好介紹啦

所以我地黎到呢間餐廳,係食日式既傳統鍋飯

想當年去過日本食過一次之後就好想再食到

估唔到而家咁傳統既日本釜飯而家係香港都食到

仲要係佢地做法同食法都好日本風

堅係一人一鍋

釜飯最美味的地方除了本身的飯香外, 最正就是在蒸的過程中, 飯會吸收哂食材既味道同精華, 使個飯變得更香甜同美味, 正正因為呢間店係用最傳統既一人一鍋方法去整, 所以個飯係勁香同勁入味, 蝦本身就非常鮮甜, 食落唔似隔夜蝦咁淋哂, 爽口彈牙, 最正我都覺得係個鮑魚仔, 除左D汁令到個飯好好味之外, 佢本身極負口感, 唔會覺得太UN, 蒸得剛剛好

雖然價錢是比較貴, 但我都覺得係值得一試的, 特別係我呢D去過想回味當地美食既人哈哈
2017-03-17
  • 奈良七盛釜
2017-04-06 280 浏览
一般。記住: 留臺5分鐘,否則就當你walk-in排隊尾。不過放心,好快有位。可能唔夠人手,餐牌同茶要叫先有。 蟹宴頭盤黎到都未有茶。負責加茶侍應很主動。蟹宴有好幾道菜,每道都用盤上。每道菜都有新筷子,食到有一刻我同時有兩對筷子。食得唔夠快加上張臺唔夠大,就會冇位擺,啲食物要疊住擺。上菜時擺錯位仲要對調,食得有啲狼狽。食物方面,味道整體不錯, 有天婦羅同蟹腳。 麵豉湯同蒸蛋都好好食,不過主打嘅蟹飯好一般,飯焦有啲韌。一啲都唔抵食。
一般。
2017-04-03
2017-04-04 764 浏览
同事每次經過登龍街見到排曬隊都話想試,今日大家“的起心肝“約齊腳去試下。 我地6點就去到,完全唔洗等位就能入座。 店內店外裝修都很漂亮,有心思,尤其是店外的大碗噴煙釜飯裝飾。 釜飯選擇唔多,有新出的蟹盛,奈良七盛,極品釜食和我點左的三盛釜飯。 前菜有一些茶漬同蒸蛋(茶碗蒸)。蒸蛋十分足料,有三文魚,三文魚籽,鮮蟹肉,冬菇同黑松露等等,蒸蛋既蛋味十分濃,加上啖啖餸,成為一餐飯美麗既開場。 估唔到有刺身食,有厚切既油甘魚,吞拿魚同甜蝦,quality好好,入唔溶之餘仲超鮮甜。 食食吓覺得店員動作很快,往往見到任何一個食客食完就以9秒9既速度收野,全枱食完就立即上新嘢食,不過我地就覺得有少少壓迫感,未能做到去街食飯放鬆既感覺。(不過他們係有禮貌的☺),我地明既,出面有好多人等埋啊嘛~(心情矛盾中). 緊接係主角釜飯,釜飯上有個木蓋,keep住啲飯熱辣辣同濕度,一打開噴煙既效果,新鮮日本米上於上大蝦,鰻魚,蠔,飯充滿了海鮮味,鰻魚都幾大片,肉偏厚;大蝦就無味道,實的的咁,無左强性。飯既底部有少少似想起焦既效果,加上飯粒有啲煙靱,甚有咬口。 飯

飯後有兩粒飯後菓,一粒士多啤梨一粒哈蜜瓜作結,食完就快快手腳俾位其他客人享用。

聲明:這資絕對係自費晚餐!咁多人排隊食,公司嘩近,唔試唔安落!
2017-03-16
在香港很容易就吃到日本料理,常見的大概是壽司、拉麵之類 ლ(・∀・ )ლ現在位於銅鑼灣登龍街更出現了一家釜飯專門店!會發現是因為剛好看到有雜誌在介紹~ 不過很擔心這樣子的新店會排上1、2小時才有得吃但原來設有網上訂座服務啊! 只是要注意枱子並沒有很多,就是手快有手慢沒喔「釜飯」有點像韓國的石頭飯、香港的煲仔飯~不過實際是指日本傳統的鍋飯!即點即做是這店的賣點之一 ( ´∀`) 還可透過玻璃看到師傅在忙~~~(笑)這店的釜飯有數種款式可選,例如豚肉、鰻魚之類。不過我家那位說至到四月尾的「期間限定」這個看落最吸引!蟹盛釜飯 ($298) 店員先送上蟹腳和天婦羅 (*˘︶˘*) 蟹肉頗有鮮味~不過稍微淡了一點? 沾上醬汁吃能增加鮮味天婦羅方面,炸粉不算太油膩~但好像不夠脆身喔~( ^∀^) 主角終於來到了!感覺很豐富的樣子 打開木蓋後還有蟹蓋要打開喲~~打開後所飄出的香氣很誘人耶在這之下有滿滿的蟹肉,還有蟹籽和蟹膏。吃之前要好好的拌勻讓味道更融入飯當中這個口感細緻的蟹肉比起蟹腳的肉鮮甜多點 (o゚ω゚o)米飯吸收了湯的精華, 飯香滿滿~可惜的是飯粒的質感沒有想像中的軟綿另外在最底還會有香脆的

現在位於銅鑼灣登龍街更出現了一家釜飯專門店!

這店的釜飯有數種款式可選,例如豚肉、鰻魚之類。

天婦羅方面,炸粉不算太油膩~但好像不夠脆身喔~
( ^∀^) 主角終於來到了!感覺很豐富的樣子

打開木蓋後還有蟹蓋要打開喲~~打開後所飄出的香氣很誘人耶

這個口感細緻的蟹肉比起蟹腳的肉鮮甜多點 (o゚ω゚o)

另外在最底還會有香脆的飯焦,為這釜飯增加了口感!甘香的蟹膏亦提升了整體的味道
( ´∀`)σ 這蟹盛還配有味道濃郁且不會過鹹的麵豉湯

那個很開胃的漬物~醃蘿蔔超酸的喔!另外還有清甜的水果
但要數最吸引的,我會選這個茶碗蒸!濃郁的蛋香加上蟹肉的鮮味,感覺精華都在這呢可惜的是大概蒸得過火了少許? 部份的蛋呈蜂窩狀~沒想像中的嫩滑。
茶碗蒸
雖說這家是釜飯專門店,但也不是只有釜飯可以選擇~原來這裡還有蕎麥麵!!

而且還是有抹茶蕎麥麵啊  ( ♡ω♡) 不用想太久,就直接說想吃這個了

櫻花蝦餅天婦羅定食 配(冷)抹茶蕎麥麵 ($138)

吃下去雖然不是太濃,但其實不沾醬汁的話~細細慢嚼下也能吃到淡淡的抹茶味

只是蕎麥香就嚐不出來喲~~ (๑→ωฺ←๑)

麵條的口感頗彈牙,再沾上加了鵪鶉蛋、薑蓉等等的冷麵汁來吃會有點嗆鼻。
櫻花蝦餅天婦羅定食 配(冷)抹茶蕎麥
(冷)抹茶蕎麥麵
櫻花蝦餅是由冬菇、洋葱、蓮藕和櫻花蝦一起炸而成,所以口感很豐富的喔

不過炸物還是襯熱吃才香脆 >___< 幸好放涼了~吃起來也不算太油膩

最後還有小小的濃郁芝麻香的滑嫩豆腐!
櫻花蝦餅
貪吃的我們還多點了一份 - 汁煮牛舌 ($78)

入口彷彿要溶化的口感~這個牛舌很軟稔啊!而且汁那甜味十足的味道完全滲透在內

要說不好的部份大概是那蘿蔔有點老吧~不過還是很甜的喔
汁煮牛舌
2017-03-28
$282.5 (晚餐)
櫻花蝦餅天婦羅定食 配(冷)抹茶蕎麥
(冷)抹茶蕎麥麵
汁煮牛舌
2017-04-03 366 浏览
<REAL FUN FOODIES>好開心!好滾動呀!之前一直都好想食呢間!係公司附近開左一段時間!終於今次可以同同事去食喇!好感動呢我地lunch 時間去食,唔算好多人,排左一陣就可以入去坐喇係門口其實都望左好耐 食咩好 因為實在太多選擇!最後竟然揀左最貴個個有鮑魚又有蟹肉仲有三文魚奈良7盛釜 $288Lunch 都食得咁豪!但真係想食好耐 所以揀最貴個個試下啦!唔好食最多咪無下次!好食下次咪試平d囉!得左哈哈因為呢一句我班同事又跟我叫同一樣野好期待咁等左陣!跟住就有前菜喇!一黎無黎左好多野!我地仲額外叫多左份刺身一黎就有前菜,豆腐,蒸蛋同牛肉個牛肉真係無得彈 d 牛肉好林好入味 好想encore 跟住黎個飯喇要焗佢一陣先食得打開左就係咁架喇!好正!但我覺得個飯可以重味少少!因比前菜黎講係較淡味雖然呢一餐好貴!但人生第一次食釜飯 算係咁啦!下次想試個平d既 但唔知又要等幾時呢
<REAL FUN FOODIES>
好開心!好滾動呀!
之前一直都好想食呢間!
係公司附近開左一段時間!終於今次可以同同事去食喇!好感動呢

係門口其實都望左好耐 食咩好 因為實在太多選擇!
最後竟然揀左最貴個個有鮑魚又有蟹肉仲有三文魚
奈良7盛釜 $288

好食下次咪試平d囉!得左
哈哈因為呢一句我班同事又跟我叫同一樣野

一黎就有前菜,豆腐,蒸蛋同牛肉

個牛肉真係無得彈 d 牛肉好林好入味 好想encore
跟住黎個飯喇
要焗佢一陣先食得

• 奈良七盛釜飯
1K
2017-04-02 7838 浏览
A姐:M佬!前面火燭呀!快啲走呀!M佬:傻豬!白色煙唔係火燭啦,去睇吓咩事先!就係咁,我哋就行去睇吓發生咩事!原來喺餐廳 — 銅鑼灣奈良上釜Kamameshi — 門口放咗一個大大個嘅釜飯碗,仲噴緊煙添!我哋去日本都未食過釜飯,既然一場嚟到,就同A姐成個大鄉里咁試吓釜飯啦!連A姐都唔識嘅釜飯,其實姐係日本版嘅煲仔飯,大家又知唔知係點整架呢?其實就係將米啦、上湯啦、食材啦,全部放入鍋中,再蓋上木蓋燜煮,所以出到嚟啲米飯係完全吸收晒上湯同配料嘅精華!奈良七盛釜飯喺釜飯製作過程中,先上前菜、沙律、煮物同三色刺身。前菜有醃物、醃蘿蔔、麻醬豆腐同蒸蛋;煮物就有冬菇煮南瓜;而三色刺身就有油甘魚、吞拿魚同甜蝦。其中最驚喜嘅係蒸蛋,除咗夠晒足料,有蝦肉、蟹肉、三文魚子、冬菇同黑松露之外,個蛋係滑過A姐塊面呀!今晚嘅主角一終於上台,打開七盛釜飯,個種鮮味真係好pure,再數數有邊7樣嘢先:包括有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白木菇同三葉。嘩!睇見都流晒口水!由釜飯𢳂落個碗度,記住加埋三文魚子,我食喇!成碗飯嘅味道好鮮,但重口味嘅朋友或者會嫌淡,但佢嘅賣點正正就係原汁原味,食到尾嘅話,仲有焦香味十足嘅
A姐:M佬!前面火燭呀!快啲走呀!

M佬:傻豬!白色煙唔係火燭啦,去睇吓咩事先!

奈良七盛釜飯
喺釜飯製作過程中,先上前菜、沙律、煮物同三色刺身

奈良七盛釜飯 - 前菜 (醃物)
奈良七盛釜飯 - 麻醬豆腐
奈良七盛釜飯 - 蒸蛋
今晚嘅主角一終於上台,打開七盛釜飯,個種鮮味真係好pure,再數數有邊7樣嘢先:包括有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白木菇同三葉。嘩!睇見都流晒口水!由釜飯𢳂落個碗度,記住加埋三文魚子,我食喇!成碗飯嘅味道好鮮,但重口味嘅朋友或者會嫌淡,但佢嘅賣點正正就係原汁原味,食到尾嘅話,仲有焦香味十足嘅飯焦,鍾意飯焦嘅朋友就至like啦。
蟹盛套餐
喺釜飯製作過程中,先上天婦羅松葉蟹同松葉蟹腳。天婦羅松葉蟹炸到好香脆之餘,仍不失蟹味;而大廚已預先將松葉蟹腳𠝹開部份蟹殼,方便大家進食,啱晒嫌食蟹煩嘅A姐!蟹肉鮮甜多汁,yummy~~
蟹盛套餐 - 松葉蟹腳
蟹盛套餐 - 天婦羅松葉蟹
蟹盛都有蒸蛋,而呢個蒸蛋比七盛更加驚喜,有成隻蟹鉗、蟹肉、三文魚子、冬菇等,好鮮甜又好滑,真係唔想同A姐share呀,好好味囉。
蟹盛套餐 - 蒸蛋
今晚嘅主角二終於上台,打開蟹盛釜飯,嘩嘩嘩!成個蟹蓋呀!拎起蟹蓋,下面有大量蟹膏,同超大量蟹肉!成碗飯都充滿住蟹嘅精華,將蟹膏蟹肉同飯徹底地撈暈,呢碗飯真係好好味,粒粒飯都有好濃郁嘅蟹味,正!
蟹盛套餐
最後隨釜飯仲有麵豉湯同水果添。
2017-03-28
奈良七盛釜飯 - 前菜 (醃物)
奈良七盛釜飯 - 麻醬豆腐
蟹盛套餐 - 松葉蟹腳
蟹盛套餐 - 天婦羅松葉蟹
蟹盛套餐 - 蒸蛋
2017-04-02 372 浏览
前年同男朋友去奈良食過一間好出名嘅釜飯,仲記得排左45分鐘先入得去,高人氣果然不是浪得虛名!原來香港最近開左第一間釜飯專門店,我就同男朋友來試試,希望尋回日本的味道。六點幾去到只有兩枱客人,餐廳比想像中小呢。Menu上有各款釜飯同蕎麥麵套餐,我地揀左新推出期間限定嘅蟹盛。先來松葉蟹腳同天婦羅,蟹腳頗粗壯但有點難拆開,蟹肉味道鮮甜,旁邊附上薑蓉蟹醋。天婦羅炸得香脆但偏油膩,整體一般。15分鐘後釜飯來了。趁熱食茶碗蒸,蒸蛋真係超滑溜~蛋香突出,仲有啖啖鮮嫩蟹肉同脆卜卜蟹籽。跟住揭開鍋蓋,蟹蓋下有蟹膏、蟹籽、蟹肉,份量不稀場。將飯混和蟹膏,帶有淡淡甘甜,每啖都食到一絲絲蟹肉。可惜釜飯完全唔似奈良食過嘅味道,米飯腍身而且飯焦質感糊糊的。飯嘅份量好多,足夠兩個人享用,但保存熱度方面有待改善。我認為整體食物價格偏高,環境較為狹窄,但為了那出色的茶碗蒸還是值得再訪。
天婦羅炸得香脆但偏油膩,整體一般。
跟住揭開鍋蓋,蟹蓋下有蟹膏、蟹籽、蟹肉,份量不稀場。
將飯混和蟹膏,帶有淡淡甘甜,每啖都食到一絲絲蟹肉。
飯嘅份量好多,足夠兩個人享用,但保存熱度方面有待改善。

• 茶碗蒸
2017-04-01 267 浏览
銅鑼灣登龍街都算係日本食店競爭非常激烈既一個地方  要突圍而出 菜式少D心思都唔得  而今晚我同朋友收工就去左食呢間斧飯做主題既食店同朋友一人食一個斧飯   我簡左期間限定既斧盛  朋友就簡左奈良7種盛奈良7種盛先黎三大件厚切既刺身 油甘魚 吞拿魚 甜蝦   口感非常好 感覺好新鮮 再黎一個足料  暖笠笠既茶碗蒸  感覺造得好精緻煮物有冬菇+南瓜  非常入味 配合埋原有醬汁  唔錯嫁!前菜食飽之後   主食終於上場  點解佢會叫做7盛?因為斧飯入面配有6種食材  包括 蟹肉, 海蝦, 鮑魚, 三文魚子, 冬菇, 白本菇 等等食材新鮮 食既時間小心D  唔好掂倒斧飯既邊邊呀 好熱嫁!鮑魚絕對係呢個斧飯既主主角 結果冇令大家失望  有咬口 唔會話好難去咬到我既蟹盛出場喇!究竟點樣用一整隻松葉蟹去整呢餐斧飯呢!?店完先送上松葉蟹既6隻蟹腳  一半用左黎做天婦羅  一半白烚方式進食   致於點唔點蟹醋就睇個人口味唔點既話感覺都好鮮甜主角出場喇!當然個蟹蓋係裝飾喇  不過都真係證明俾我地睇佢真係用足一隻蟹去整嫁一打開蟹蓋  嘩!!  全部都係蟹肉蟹籽   非常好味建議唔好一開始就撈到底   因為
銅鑼灣登龍街都算係日本食店競爭非常激烈既一個地方

奈良7種盛
再黎一個足料  暖笠笠既茶碗蒸  感覺造得好精緻
煮物有冬菇+南瓜  非常入味 配合埋原有醬汁  唔錯嫁!
前菜食飽之後   主食終於上場  點解佢會叫做7盛?
食材新鮮 食既時間小心D  唔好掂倒斧飯既邊邊呀 好熱嫁!

到我既
出場喇!
究竟點樣用一整隻松葉蟹去整呢餐斧飯呢!?

店完先送上松葉蟹既6隻蟹腳
唔點既話感覺都好鮮甜

一打開蟹蓋  嘩!!  全部都係蟹肉蟹籽   非常好味
建議唔好一開始就撈到底   因為食到最後時    會有飯焦   (所以真係唔好掂倒斧飯既邊邊呀  好熱嫁!)
另外配有一個充滿蟹肉既茶碗蒸
愈食愈滿足  愈食愈唔捨得食完呀!!

埋單每人大約300蚊  如果有咁既質素  呢個價錢其實唔錯呀!
食完時已經問我朋友下次幾時再食喇!!!!

希望快D會再有呢機會喇!!
2017-04-01 283 浏览
每次路經奈良上釜,總是人潮洶湧,今天六時多路過,剛開店,未見人龍,與朋友對望一眼,已推門步入。坐下來,即時點了店長推介的蟹盛,先送上新鮮即炸的天婦羅,熱辣辣的薄薄酥脆,啖啖蟹肉,美味十足。再來松葉蟹腳,窩心地已將蟹殼破開,輕輕一拉,已可大啖的品嚐肥美多肉的原條蟹腳。煮物以南瓜、茄子、冬菇及蝦肉,烹調而成,軟綿、甘甜又鮮美。還有,蟹箝茶碗蒸,口感滑溜,原隻蟹箝,極之鮮甜。釜飯上桌,熱呼呼的揭開飯蓋,奢華感滿載,面層鋪滿大量蟹肉,還有光澤卜脆的蟹籽,以及我的最愛,甘香䶢鮮的蟹膏 ,配上熨熱焦香的釜飯,非常滋味。朋友點了,大人氣的七盛釜飯,搭配著味噌湯,吞拿魚、油甘魚及甜蝦三色刺身,漬物及充滿豆香的木魚豆腐,還有滲著誘人香氣的黑松露茶碗蒸,混著粒粒透亮的三文魚籽、蟹肉及蝦。吃罷這樣豐富的前菜,口感已相當滿足。主角七盛釜飯,當然令人驚喜,賣相極有睇頭,單看已垂涎,七盛有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬荀、白本菇及三葉,飯粒飽吸多種海鮮融合而成的精華,口感層次豐富,朋友大讃鮮味十足,值得推介。這裡的裝潢,以木色為主調,簡潔之中滲著濃厚的日本風格,坐在這裡吃著這樣出色的釜飯時,實在令人感到猶如置身於
煮物以南瓜、茄子、冬菇及蝦肉,烹調而成,軟綿、甘甜又鮮美。
還有,蟹箝茶碗蒸,口感滑溜,原隻蟹箝,極之鮮甜。
這裡的裝潢,以木色為主調,簡潔之中滲著濃厚的日本風格,坐在這裡吃著這樣出色的釜飯時,實在令人感到猶如置身於日本當地。
2017-03-20
2017-04-01 195 浏览
釜飯即是日式煲仔飯,登龍街開了一間専門店。門口放了個日式飯煲,會噴煙扮蒸氣,幾得意。主要食釜飯及蕎麥麵,我們揀了蟹及赤雞兩款分吃。蟹盛足以令蟹迷滿足首先送上天婦羅及燒蟹爪,天婦羅香脆,炸漿薄,味道好。燒蟹爪都幾好肉,鮮。釜飯成隻蟹勁有型,非常有蟹香,見蟹膏蟹肉咁有份量,$298唔過份。個餐仲配燉蛋、熱湯及水果。赤雞釜飯有雞味,味道比較清,鐘意食雞會開心,$178一客。專門店自然不同,款式多,煲到夠火喉,仲有飯焦,用日本米,自由煮唔到咁好味。
主要食釜飯及蕎麥麵,我們揀了蟹及赤雞兩款分吃。
蟹盛足以令蟹迷滿足
釜飯成隻蟹勁有型,非常有蟹香,
見蟹膏蟹肉咁有份量,$298唔過份。

個餐仲配燉蛋、熱湯及水果。
赤雞釜飯有雞味,味道比較清,鐘意食雞會開心,$178一客。
2017-03-31 195 浏览
一見到奈良上釜呢間餐廳,令我有叮一聲既感覺,每次去奈良都是匆匆忙忙,沒時間品嚐當地美食,而釜飯在香港很少見,印象中第一間釜飯專門店,令我好想黎試下。叫左新出既蟹盛釜飯,先食左冷盤凍松葉蟹腳,好細心咁開左殼,輕輕用筷子尖端就可以將蟹肉撩出黎食,味道鮮甜!跟住天婦羅蟹腳,天婦羅炸得薄脆,蟹肉質感綿密細緻,蟹味超濃的呢!跟住換上另一盤,先食蟹鉗蒸蛋,蛋蒸得好滑溜又唔會太過水稀稀,有一大隻蟹鉗都係咁鮮味,配上滑滑冬菇,好有日本風!最後係熱辣辣既釜飯,放上好多手拆蟹肉、濃濃蟹膏同蟹子,底下既飯係淺啡色已調過味,撈勻晒黎食,蟹香十足,味道方面比較清,調味唔重手,感覺好健康,米飯方面,好快就出現飯焦,因此飯粒較有嚼勁。

叫左新出既蟹盛釜飯,先食左冷盤凍松葉蟹腳
最後係熱辣辣既釜飯,
2017-03-30 300 浏览
每次經過奈良上釜都大排長龍,因為香港好少地方有釜飯食,算係比較特別。 一來到門口已經見到釜飯蒸壺,蒸氣不斷噴出來,很有噱頭。店內座位不多,難怪人龍滿滿。 今天特地提早來到,為了避開人龍。釜飯就好似日本既煲仔飯,不過配料較為豐富,除了飯外還有很多細細碟的小吃。 店內還可看到廚師煮食的情況。 除了釜飯外,還有蕎麥麵餐及一些小吃等等。 奈良七盛釜 $288一打過蒸氣就湧出來,內有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白本菇和三菜。將蟹肉及三文魚籽拌飯,蟹肉的清甜味與飯粒混合,感覺釜飯的味道較為清淡,應該較為健康。釜飯內有鮑魚,感覺名貴,而海蝦好彈牙。釜飯底部充滿飯焦,脆卜卜的,感覺好香。 每個釜飯均配前菜、煮物、冷物、蒸蛋、味噌湯、沙律,所以有好多碟,好豐富。 前菜、沙律及蒸蛋有冷芝麻醬豆腐,醃蘿蔔及蟹肉蒸蛋。麻醬豆腐很滑,而醃蘿蔔不會好酸。蟹肉蒸蛋加了黑松露,所以除了蟹香外還有黑松露香,口感亦好滑又夠熱。 刺身有油甘魚、呑拿魚和甜蝦,都算新鮮,用來打開味蕾。 煮物茄子及蘿蔔,煮得好入味。 再喝麵豉湯及吃水果,水果好清甜。 釜飯餐的配料好精美,吸引人相機食先,亦好欣賞店內食物的擺設,令

店內還可看到廚師煮食的情況。

除了釜飯外,還有蕎麥麵餐及一些小吃等等。

奈良七盛釜 $288

前菜、沙律及蒸蛋

刺身

有油甘魚、呑拿魚和甜蝦,都算新鮮,用來打開味蕾。

煮物

茄子及蘿蔔,煮得好入味。

再喝麵豉湯及吃水果,水果好清甜。

釜飯餐的配料好精美,吸引人相機食先,亦好欣賞店內食物的擺設,令整個釜飯的吸引力提高。
  • 奈良七盛釜
2017-03-29 325 浏览
告別之前的拉麵店,同樣的位置還是日本菜。不是壽司、涮涮鍋、拉麵,而是在香港比較少見的釜飯。 這間奈良上釜叫做是香港第一間主售釜飯的日本餐廳,能否做得長久⋯⋯還是要看香港人貪新忘舊的程度了。不過吃過在奈良以釜飯為名的志津香,這間奈良上釜倒是挺吸引我的。 不知黃金時段有沒有大排長龍的情況出現,因為當天我光顧時間已經是九點多,入到去就有座位,完全不用等。釜飯的款式算多,大部分都有配搭海鮮,不過如果你不吃海鮮的,還是有雞肉飯等等非海鮮的選擇。 釜飯套餐包含了前菜、煮物、冷物、蒸蛋、味噌湯和沙律。除非有興致嚐嚐其他小食,不然一個釜飯套餐已經很足夠了。 很喜歡這店對食具的要求,每份都相當的精緻,更有個日式小盤把前菜盛載著。特別要仔細嚐嚐蒸蛋,我個人來說是十分喜歡的,用料豐富之外,蒸蛋相當滑嫩,相當的美味。尤其是現在忽冷忽熱的天氣,這個蒸蛋確實送給我無限的溫暖。 還有煮物和刺身。 介紹完所有的前菜也是釜飯上場的時候。不過試問各位熱愛日本的朋友,你知道釜飯是什麼嗎? 釜飯是日本的一種傳統鍋飯,是日版的煲仔飯,精粹在釜飯內的飯焦!釜飯的煮法跟煲仔飯大同小異,把所有食材放進鍋中,猛火和細火並重及慢煮,是以
還有煮物和刺身。
釜飯是日本的一種傳統鍋飯,是日版的煲仔飯,精粹在釜飯內的飯焦!釜飯的煮法跟煲仔飯大同小異,把所有食材放進鍋中,猛火和細火並重及慢煮,是以食材的鮮味為先,整體的味道也較為淡,不像港版的煲仔飯一樣,不會加入太多的醬油調味,有興趣吃的朋友要先考慮自己的喜好。
當天,眼見有很多人都不太會吃釜飯,把蓋子長期打開,然而這樣吃釜飯是錯誤的。把蓋子打開會令米飯的蒸氣流走,令米飯變硬。而在吃釜飯最有趣的地方就是每回的釜飯都有不同的變化,就好像在第一回的飯鍋裡,米飯特別的軟熟。當鍋中分出吃的食材後,應該立即把蓋子蓋上,使蒸氣把鍋中的飯焗多一會,在下一回產生更多的飯焦。

記得上次去關西,就是因為在奈良的志津香排隊無聊得把餐牌上的教學都研究一下,對釜飯特別有印象,也好像從那次的用餐體驗了解多一點釜飯。返回奈良上釜,我覺得他既然主打釜飯,而釜飯又有特別的吃法,加上在香港並不常見時,似乎奈良上釜造出跟其他餐廳「與別不同」的地方。可是香港人也未必對釜飯太過了解,實在需要有釜飯的介紹,而這似乎是奈良上釜就缺少了的東西。
我跟朋友分別選擇了和奈良七盛釜和極上釜。奈良七盛包括有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子等等,而這個套餐的食材雖全都是海鮮,但味道吃起來清新,原汁原味。
怕味道太寡口,可以在釜飯上加入帶點咸香的三文魚子。
極上釜的食材有點不同,有蟹肉、赤雞、冬菇、白本菇和三葉。
釜飯不及大排檔小炒的美味,反而著重在飯焦和清蒸的鮮味,吃慣濃味的食客可能覺得釜飯也許不是他們的cup of tea,不過要怎樣取捨還是客人的選擇。對我而言,奈良上釜的釜飯做得不錯,也不會太生或太老,偶爾嚐嚐、感受一下日本的味道倒是不錯的。不然,就儲點錢坐飛機走一轉奈良吧!
 奈良上釜

銅鑼灣登龍街39號地舖
2017-03-27
2017-03-29 200 浏览
前排去奈良時, 食過志津香釜飯, 真係回味無窮, 今次本來去登龍街食拉麵既, 但行過見到一間門口有日本鳥居打扮的店, 原來係食釡飯, 立即勾起我既情意結, 就入去食啦先上一杯熱呼呼的茶, 附有餐前小菜、漬物, 感覺同去日本分別不大, 蒸蛋上面有蝦, 三文魚籽, 蛋好滑又清甜!食左個極上釜, 食材有三文魚子、蟹肉、燒鰻、雞肉、本菇、豌豆等等,看來非常豪華。首先先來一口白飯,一上桌時的白飯非常濕潤,香氣十足,吃來軟硬適中,清淡的口感,一如奈良的味道,能吃出食材的新鮮度,再咀嚼了幾口後,釜飯的香氣才慢慢釋放開來,食材好足料, 唔錯既一餐