2017-06-24 48 浏览
混跡銅鑼灣多年,第一次去奈良上釜度食嘢,入到去成間店鋪裝飾的好有日本feel,精緻別致的,入面人唔算好多茶碗蒸、芝麻醬凍豆腐超級精緻嘅樣,茶碗蒸味道超新鮮,凍豆腐口感完全嫩滑到不敢相信,芝麻醬都好香滑第一次食極上釜,都唔知系咩黎嘅,上枱之後見到裡面材料好多,有蟹肉、鰻魚、赤雞、冬菇、白本菇,感覺每一啖落去都好好味,口感層次豐足,推薦!呢度嘅前菜刺身新鮮嫩滑又鮮甜,個煮蘿蔔又好入味,份量唔多,兩三啖就食晒!飲埋個湯好開胃印象最深刻嘅係奈良七盛釜,招牌菜嚟!裡面也是有好多材料,有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白本菇,海蝦好鮮甜,三文魚籽出乎意料,白本菇超級入味∼加埋爆甜三文魚籽一齊食,堅好食囉

2017-06-10
2017-06-23 56 浏览
第一次試釜飯,心諗,其實係咪日本人嘅煲仔飯?見周圍嘅人都食,都跟住要咗咗個蟹盛 $298前菜有三隻凍蟹腳同蟹腳天婦羅蟹腳點柚子醋勁清新,好開胃食完頭先嗰盤,主角嚟啦!好香蟹膏味!蟹肉,蟹子加蟹膏,熱辣辣,撈匀個底仲有飯焦份量都唔少,起碼有兩大碗飯蒸蛋有蟹鉗要咗個期間限定櫻花海老蜆肉釜飯前菜天婦羅雜菜甜甜地嘅糯米,呢度叫櫻花饅頭主菜櫻花蝦蜆肉釜飯好香蜆肉味,撈匀之後啖啖都有好多蜆同櫻花蝦!連埋飯焦食好香口
第一次試釜飯,心諗,其實係咪日本人嘅煲仔飯?

見周圍嘅人都食,都跟住要咗咗個蟹盛 $298

前菜有三隻凍蟹腳同蟹腳天婦羅

蟹腳點柚子醋勁清新,好開胃

食完頭先嗰盤,主角嚟啦!好香蟹膏味!

蟹肉,蟹子加蟹膏,熱辣辣,撈匀個底仲有飯焦
份量都唔少,起碼有兩大碗飯

蒸蛋有蟹鉗

要咗個期間限定櫻花海老蜆肉釜飯

前菜

天婦羅雜菜

甜甜地嘅糯米,呢度叫櫻花饅頭

主菜櫻花蝦蜆肉釜飯

2017-06-22 50 浏览
好友Jessie 生日,一定要請她吃與別不同的東西,秘書小姐和我說有一間由日夲來香來的過冮龍奈良上釜開了一段時間,但常常都爆满,於是我今晚六点半去排隊!我和jessie 真的十分lucky, 我們二人都找到位置,不若而同的我們都叫了奈良七盛釜飯首先前菜真的十分豐盛,有漬物,茶碗蒸蛋和芝麻冷豆腐!茶碗蛋口蛋一流也十分鮮甜,原來裏面有蟹子,蝦,帶子絲,冬菇,真的很入味,我們十分欣賞!刺身也極其鮮甜,肉質甘香,尤其是心愛的牡丹蝦!七盛釜飯賣相一流,而且熱辣辣奉上,有我最愛的海蝦,鮑魚,三文魚子,冬菇,蟹肉放在中間,真的很鮮甜,而且入口很香,真的很有層次和口感,而海蝦很巨型,食材也很新鮮,雖然我在減肥,但我把整個釜飯全吃光光了,真的是一分錢一分貨,這個釜飯很有水準!

首先前菜真的十分豐盛,有漬物,茶碗蒸蛋和芝麻冷豆腐!

刺身也極其鮮甜,肉質甘香,尤其是心愛的牡丹蝦!

2017-06-21
2017-06-21 59 浏览
登龍街出名多新野食,奈良上釜亦剛剛進駐其內。店舖主打正宗傳統日式鍋飯,大鄉里出城,我都係第一次試,其實可以話同香港既煲仔飯有點類似。.釜飯係用高湯係鍋裡蒸煮米飯而成,師博要好有心機煮,因為同瓦煲原理一樣,如果太大火會好易overcook🙃🙂.相中係佢哋生招牌 - 奈良七盛釜飯。食材有:蟹肉、蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白木菇同三葉。材料都算名貴,而且份量唔少,鍋底亦都會有飯焦,脆卜卜,正!食完之後會見感覺熱辣辣、暖笠笠!
,而且份量唔少,鍋底亦都會有飯焦,脆卜卜,正
!食完之後會見感覺熱辣辣、暖笠笠
2017-06-20 4503 浏览
前同事升職加薪請食飯,仲話要請我去食豪啲,食返個正既“日式煲仔飯”喎原來係帶我去食近期都幾hit既釜飯門前已經有大大個“釜”係到郁下郁下,好得意今日既大佬果然豪氣,只係問左我食唔食得蟹之後就連meun都唔睇,叫左期間限定既“蟹盛”HKd$298+10%同HKd$288+10%既“奈良七種盛釜”齊齊share前菜已經好豐盛!!!刺身新鮮肥美,個天蟹腳天婦羅炸得剛剛好,仲一啲都唔厚粉食完前菜一陣就到我地既主菜出場啦奈良七種盛釜内有蟹肉、鮑魚、大蝦同菇菌,全部食材均清甜鮮味!經過蒸焗後,食材下的飯粒盡吸其食材精華,每一口者包含鮮甜滋味加入三文魚籽則更能提其咸鮮!而蟹釜在打開蟹盖後便令是蟹迷的大佬眼前一亮内裹有著蟹籽、蟹膏和海量蟹肉!把它們混合後吃,除了鮮味,感到的是美味的幸福感底層還有著精華的飯焦呢其後才送來的蒸蛋亦是一大亮點,不僅鮮甜,更是滑不溜口最後還有小小的果品清清口腔兼帶上一點甜今天就謝謝豪氣的大佬啦,希望佢快啲再升職加薪啦

原來係帶我去食近期都幾hit既釜飯

門前已經有大大個“釜”係到郁下郁下,好得意

前菜已經好豐盛!!!
刺身新鮮肥美,個天蟹腳天婦羅炸得剛剛好,仲一啲都唔厚粉

食完前菜一陣就到我地既主菜出場啦

加入三文魚籽則更能提其咸鮮!

而蟹釜在打開蟹盖後便令是蟹迷的大佬眼前一亮

内裹有著蟹籽、蟹膏和海量蟹肉!

把它們混合後吃,除了鮮味,感到的是美味的幸福感

底層還有著精華的飯焦呢

其後才送來的蒸蛋亦是一大亮點,不僅鮮甜,更是滑不溜口

最後還有小小的果品清清口腔兼帶上一點甜

今天就謝謝豪氣的大佬啦,希望佢快啲再升職加薪啦
2017-06-20 97 浏览
登龍街的餐廳長時間都排長龍,這星期一直下大雨心想人龍會不會少一點,便來碰碰運氣,沒想到真的能順利入坐,不過別以為照片中沒有客人,過了一會便全場滿座了。點了兩個餐,先說說極上,前菜有茶碗蒸,豆腐,還有個煮物和刺身,茶碗蒸超滑,上面有一層獻,入口滑溜溜。煮物是豆腐,很濃豆香,甜甜的,因為很多層很有口感。刺身就比較普通。主角是釜,有蟹肉,鰻魚,赤雞,冬菇,白本菇,甚麼都想試的話就最適合選這個了,因為自己點了另一個餐,所以只試了一點點鰻魚,燒得頗香,醬汁也很好味。而我點的是蟹盛,豪華程度真的是誇張!松葉蟹腳天婦羅,很肥美啊松葉蟹腳已經幫忙剪開,還可以加柚子皮進醋裏,酸味味更能帶出蟹肉的鮮甜。蟹釜上場,一打開見到蟹殼,底下有乾坤,滿滿的蟹肉上有蟹膏和蟹子,拌後每口都吃到甜鮮的蟹肉,更有帶甘的蟹膏,飯香又飽滿,底部帶飯焦,香氣十足。這午餐超級豐盛又豪華,感覺吃了整整一隻蟹,以這價錢能享受到也不算貴。

煮物是豆腐,很濃豆香,甜甜的,因為很多層很有口感。
刺身就比較普通。

而我點的是蟹盛,豪華程度真的是誇張!

松葉蟹腳天婦羅,很肥美啊

2017-06-20 51 浏览
之前同媽咪行銅鑼灣經過依間餐廳,佢已經話想試,今日放假就同佢黎trytry吾同其他日本餐廳,奈良上釜主要係食釜飯,就好似香港既煲仔飯咁,燒到有飯蕉既,雖然我對飯蕉就麻麻地,不過個飯好香味道唔錯平日都爆曬棚,等咗一陣職員就問介唔介意坐樓上榻榻米,我地又冇所謂試下d特色都唔錯由環境到擺設都好有日式風味,而且服務真心唔錯我地分別叫咗兩個唔同既set~蟹盛釜飯配: 松葉蝦腳天婦羅、松葉蝦腳冷物、味噌湯、漬物、生果奈良七釜盛: 蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇等,配漬物、煮物、冷物、前菜、茶碗蒸、味噌湯落咗黑松露既蒸蛋特別香,時間控制啱啱好,又滑又好味刺生吾多,但好新鮮左上係松葉蝦腳天婦羅,炸粉唔會太多,非常香脆蟹鉗蒸蛋都係超級好味👆🏼蟹盛,超級多蟹肉,而且個鐵碗令飯一直保持住個熱度兩個重點釜飯登場👇🏼奈良七盛釜,望到都已經流曬口水,非常豐盛各款海鮮都鮮味彈牙,正正

由環境到擺設都好有日式風味,而且服務真心唔錯

我地分別叫咗兩個唔同既set~

落咗黑松露既蒸蛋特別香,時間控制啱啱好,又滑又好味
刺生吾多,但好新鮮

左上係松葉蝦腳天婦羅,炸粉唔會太多,非常香脆
蟹鉗蒸蛋都係超級好味

👆🏼蟹盛,超級多蟹肉,而且個鐵碗令飯一直保持住個熱度

兩個重點釜飯登場

👇🏼奈良七盛釜,望到都已經流曬口水,非常豐盛
各款海鮮都鮮味彈牙,正正

2017-06-18 30 浏览
久仰大名的奈良上釜我終於食到啦😍香港有煲仔飯,日本呢就叫釜飯!Menu有不同選擇,價錢由$1xx到$2xx不等 當晚我和男朋友就點了三種盛 $258,和極上釜 $268。兩款餐都包左 煮物,刺身,味噌湯,蒸蛋等。逐樣逐樣上,慢慢品嚐👍🏼首先是漬物,冷豆腐和蒸蛋。蒸蛋很美味,滑之餘,上面又有魚子,蟹肉等非常豐富!之後便是刺身和煮物。刺身新鮮。煮物是豆製,吸引了湯汁,一咬時湯汁溢出,很美味。登登 最後主角登場了! 果然不負所望!釜飯盛器真的很熱,要小心,但就是因爲夠熱所有飯焦😍😍鰻魚很美味!飯吸入左湯,絕不是一般既白飯! 每啖也熱辣辣。這餐很滿足,食到好飽~

Menu有不同選擇,價錢由$1xx到$2xx不等

之後便是刺身和煮物。

刺身新鮮。

煮物是豆製,吸引了湯汁,一咬時湯汁溢出,很美味。

登登 最後主角登場了! 果然不負所望!
釜飯盛器真的很熱,要小心,但就是因爲夠熱所有飯焦😍😍

鰻魚很美味!

飯吸入左湯,絕不是一般既白飯! 每啖也熱辣辣。

這餐很滿足,食到好飽~
2017-06-16 140 浏览
一間以日本釜飯作為主打的日本料理,晚餐時間看見門口已經排了幾個人,剛巧又想吃日本菜,沒多想就跟著排,幸好,時間尚早晚上七時左右,等了約10分鐘就被安排入座,算快!奈良上釜以期間限定的蟹盛作為招牌菜,並以新鮮的蟹肉,蟹籽拌飯,標榜鮮美我地兩人分別叫了人氣蟹肉釜飯($188)及鰻魚釜飯($158)而一個餐已包括漬物,冷豆腐配芝麻醬以及蟹肉茶蒸碗。飯是即叫即蒸,約等15分鐘左右才上主菜餐廳內的一杯一碟充滿著日本的古色古香蟹肉份量基本上鋪滿整個飯,配上爽口的三文魚子以及蔬菜等配料,蒸飯亦粒粒分明,蟹肉味是偏向較淡,鮮味亦不見突出,蟹肉雖說是人氣招牌菜,但個人覺得ok 喇!招牌菜沒有驚豔到⋯⋯⋯鰻魚釜飯反而有驚喜到,鰻魚味道挺香,鰻魚汁拌飯亦夠香,整個鰻魚飯有層次,有水準!推薦!用餐中途男朋友不小心打瀉杯茶,讚一讚個侍應反應迅速,即刻拎紙巾及幫手抹,不阻其他枱用餐!抵讚!由於餐廳空間頗細,枱與枱之間幾乎沒什麼私隱,所以食完基本上要離座!

我地兩人分別叫了人氣蟹肉釜飯($188)

飯是即叫即蒸,約等15分鐘左右才上主菜
餐廳內的一杯一碟充滿著日本的古色古香

2017-06-15
  • 鰻魚釜飯
2017-06-14 60 浏览
富人便當@奈良上釜銅鑼灣登龍街39號地舖一個二百多元的日式飯,我這個星斗市民不可能日日吃,但二百元包含了精緻,大堆頭及優質名貴食材,禁不住魔力要大破慳裏。先上前菜(柴魚絲豆腐),湯,茶碗蒸,麵豉湯,漬物。主菜是銀雪魚$178,魚好嫩滑又唔會油膩,味道好清淡,宜加點豉油及七味粉,吃到底鍋的熱力會形成飯焦,雙重滋味。個茶碗蒸勁豐富,有好多蟹肉,蝦,冬菇,魚子,黑松露醬即刻令香味提升,令平平無奇的家常茶碗蒸都變得名貴。朋友是有錢人,點是7盛$288有刺身,嘩,值回票價,拖羅生蝦。有鮑魚,蝦,拆蟹肉,三文魚子,冬菇,白本菇,三葉。鮑魚好大隻真材真料,蟹肉拆後食得容易。因為人都好多,7時半去已排了人龍,有心來最好早一點,就免了大熱天在街上受苦了。
富人便當@奈良上釜

銅鑼灣登龍街39號地舖

先上前菜(柴魚絲豆腐),湯,茶碗蒸,麵豉湯,漬物。

朋友是有錢人,點是7盛$288

刺身,嘩,值回票價,拖羅生蝦。

2017-06-12 104 浏览
同男朋友係赤柱悠閒遊完,去左銅鑼灣食飯。一向熱愛日式美食的我決定揾一間日式餐廳好好享受晚餐。途經登籠街,就俾呢間以鳥居裝飾門口的奈良上釜吸引左,而且還很多人在排隊,期望應該是不錯的餐廳,結果發現不嚐也沒有遺憾。我們二人,點了一個鰻魚釜飯,一個海膽釜飯,平庸的飯,平淡的味道,卻收取貴族的價錢,真係唔會再有意欲想再次光臨。鰻魚釜飯: 只稱得上為普通的一份鰻魚飯,就係甘多,而且飯身偏硬。海膽釜飯: 完全食唔到海膽鮮甜的味道,而且無咩料,成個飯都無咩味道,真係有點失望。普普通通的飯,每人平均都食左大概$200。以這樣的價錢,可以吃很多很好很好的煲仔飯了。

2017-06-12 112 浏览
星期五晚,6點半來到已經要等位了。。和朋友等了约半小時,便可入座。店舖位置很少。。都坐得幾逼,但,在香港這寸金尺土的地方沒辦法。。。不過,侍應服務不錯,會主動加茶跟朋友都點了期間限定既蟹盛。$298一位。。價錢略貴。。但全部都是蟹。。。排場夠吸引。。首先,蟹腳鲜味略覺不足。。蟹天婦羅,夠脆口,不錯。。接着到蟹蒸蛋,蛋裡面料很多,很好吃。到重頭戲。。。。日式煲仔飯,份量很多,充满蟹肉,蟹黄,蟹籽。。。仲有鍋巴。。。一整餐很满足。。。·没有偷工减料,值得再來。。

一整餐很满足。。。·没有偷工减料,值得再來。。
作為一個哈日族人在香港,但心在日本,出街食飯都要特地找一些日本菜~最近這間由日本開到黎香港的「奈良上釜」,雖然已經開業一段時間,但依然人龍不絕,不少吃貨朋友都特登黎會一會佢~當然我也不例外!在食飯時間真係十分旺場,門口已經開始排了人龍,因為店內的座位不算多,如不想排隊,可能真係要早點來到吧~等了一會,這被安排入座!除了出名的釜飯外,還有其他的如蕎麥麵及天婦羅等套餐~黎得呢度當然要試下它們出名的釜飯,它們的釜飯是以日本傳統方法煮成,將飯及高湯等其他材料混合一起煮成,以用木蓋封面煲煮,所有飯都會吸收食材的精華,跟一般的白米飯有所不同!我就點了個招牌奈良七盛釜飯(HK$288),先送上前菜,分別有漬物、芝麻冷豆腐及茶碗蒸蛋!芝麻冷豆腐上灑了一點木魚碎,很喜歡芝麻微酸的味道,好開胃,豆腐亦很嫩滑!而茶碗蒸蛋也有十分豐富的食材在內,有蟹子、蝦、帶子絲、冬菇等,上面也有蔥花及少量黑松露醬~蒸蛋很滑溜,入口即溶,配合其他食材一併食好有口感,食材味道鮮甜,再配合蔥花及少量黑松露醬伴著,味道適中鮮甜,份量不多正好作餐前小吃!接著就是套餐跟的刺身三點,刺身都很新鮮厚切,肉質嫩滑,而牡丹蝦亦都好大隻好新鮮爽

等了一會,這被安排入座!

除了出名的釜飯外,還有其他的如蕎麥麵及天婦羅等套餐~

接著就是套餐跟的刺身三點,刺身都很新鮮厚切,肉質嫩滑,而牡丹蝦亦都好大隻好新鮮爽口!

還有這個小食,就像豆腐卜般,入面吸盡本身的高湯,咬一口湯品都湧入口中,口感像海棉,好特別!

等了這麼久,主角出場啦~
這個奈良七盛釜飯內有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚子、冬菇、白本菇及三葉等配料~

蟹肉在米飯中間,可以與米飯拌勻一拼食用~

所有食材用料都十分新鮮,絕非Cheap貨,而味道都比較清淡易入口,而飯粒煮得剛好,軟硬適中,食到底仲有飯焦,也是整個飯最精華的地方,脆卜卜好有口感!

海蝦都超級大隻,而且肉質十分鮮甜爽口!

味噌湯味道很清甜,不會過咸,入面有海苟及腐皮等配料,好味~

最後就以哈蜜瓜及士多啤梨水果作結!好滿足!
2017-05-06
2017-06-09 265 浏览
星期五晚個個放工都HAPPY FRIDAY,走到食肆林立月月有新野既銅鑼灣食生日飯。位於銅鑼灣登龍街,晚上八點鐘這家吃日式煲仔飯既食店排晒隊,好彩友人比我早到已經排緊隊,排隊途中即刻上OPENRICE睇下D相同食評。前面既人唔想坐最近門口的二人檯,益咗我地,照殺 !店內環境檯與檯之間其實都好密,明白依家香港地乜都貴,當中舖租就更甚,真係寸金尺土,所以都諒解。不過,椅下沒有籃放隨身物品,唯有全程攬住.... MENU內有好多不同款式既釜飯,仲有一個新既MENU內無架就係叫蟹盛既套餐。 蟹盛用上松葉蟹,內有蟹盛釜飯、蟹鉗茶碗蒸、蟹腳冷物、蟹腳天婦羅、味噌湯、漬物及生果,價錢係HK$298, 應該係咁多個釜飯中價錢最高;MENU內其中一款奈良七盛釜飯 HK$288,內有蟹肉、海蝦、鮑魚、三文魚籽、冬菇、白本菇及三葉;我地就決定叫依兩款SHARE食。蟹盛:松葉蟹腳凍食 蟹盛:松葉蟹腳天婦羅,熱辣辣啊 !蟹盛:松葉蟹鉗茶碗蒸 ,夠滑但可以再濃味DD蟹盛:松葉蟹殼揭開 蟹盛:滿滿蟹籽蟹膏蟹肉 蟹盛釜飯既飯焦而另一個奈良七盛釜飯 :刺身麻醬凍豆腐腐皮丸子熱食到了茶碗蒸三文魚籽哈哈,個飯一揭蓋就撈..

前面既人唔想坐最近門口的二人檯,益咗我地,照殺 !

蟹盛:松葉蟹腳冷物(熟)
蟹盛:松葉蟹腳凍食

蟹盛:松葉蟹腳天婦羅
蟹盛:松葉蟹腳天婦羅,熱辣辣啊 !

蟹盛:松葉蟹茶碗蒸
蟹盛:松葉蟹鉗茶碗蒸 ,夠滑但可以再濃味DD

蟹盛:松葉蟹殼揭開

熱食到了

茶碗蒸

茶碗蒸

三文魚籽
哈哈,個飯一揭蓋就撈... .完全無影到未攪前,內有鮑魚蝦蟹肉呀 !
熱騰騰真係好正 !

相信秋冬來食會更正

水果
每個餐也有這水果

謝謝友人提早為我慶祝生日以為享用美味釜飯
2017-04-28
庆祝纪念
生日
蟹盛:松葉蟹腳冷物(熟)
釜飯
水果
2017-06-06 445 浏览
最近於朋友圈很hit的釜飯,有不少朋友都專程去試不過他們說最好選早一點的時間, 因為很多時都要排隊1小時呢.而聰明如我, 就選了閒日6點時間,果然不用排隊. (不過6點半後已經全店滿座)這裡的釜飯沿用日本的傳統, 就是將米飯跟高湯及材料一起煮,所有飯粒盡吸收食材的精華.我們點了最受歡迎的蟹盛及奈良七盛釜飯, 當中已經有前菜、茶碗蒸蛋、味噌湯及水果等等,份量十分足夠.蟹盛先上了松葉蟹腳冷物松葉蟹腳已經事先剪開, 可以用筷子輕易拆出蟹肉,蟹肉清甜鮮味, 味道濃郁.食蟹肉時可以沾上柚子醋, 除了提升蟹肉的鮮味之外,柚子醋的酸味也十分開胃.另小食有松葉蟹腳天婦羅, 剛炸起的天婦羅外層香脆,蟹肉鮮甜. 味道不錯.蟹盛的主角來了, 打開木蓋立即飄來陣陣的蟹香+飯味,令人直吞口水.飯內材料主要是蟹肉、蟹子跟蟹膏, 吃的時候將所有材料跟米飯拌勻,份量十份足夠有2碗之多這個釜飯的靈魂應該就是當中的蟹膏, 因為拌勻食材後蟹膏的香味完完全全地散發出來.蟹膏味道香濃, 入口甘香,十分出色,令整個飯生色不少.另一個就是奈良七盛釜飯, 這個套餐有跟刺身,而味道最好的就是甜蝦, 鮮甜味十足, 入口軟滑, 口感柔軟細
最近於朋友圈很hit的釜飯,有不少朋友都專程去試

蟹盛先上了松葉蟹腳冷物

蟹膏味道香濃, 入口甘香,十分出色,令整個飯生色不少.
另一個就是奈良七盛釜飯, 這個套餐有跟刺身,而味道最好的就是甜蝦, 鮮甜味十足, 入口軟滑, 口感柔軟細緻.
前菜小物就是漬物、凍豆腐及茶碗蒸蛋
整個擺設很有日本風味
蒸蛋很滑溜, 入口即可滑落喉嚨
蒸蛋的質地密度不高, 所以不會是厚實口感.配上黑松露醬, 整個味道提升很多

奈良七盛釜飯的特色就是用料矜貴, 當中包括原隻鮑魚、松葉蟹肉、三文魚籽、海蝦這些食材.
海蝦十分大隻, 而且味道除了鮮甜外,肉質很彈牙. 而原隻鮑魚更是有驚喜, 鮑魚十分厚身, 肉質彈牙有咬勁,一隻真的不夠喉呀.

整個飯以鮮味為主, 完全不會過鹹, 所有的味道都是出於食材的精華,令人一試愛上. 難怪會這麼多人願意排隊品嚐
2017-05-19